MUF vill ha Delad Kultur, Skyddat Privatliv

Moderata Ungdomsförbundet har idag antagit en motion som säger att de nu är förespråkare av Delad Kultur och Skyddat Privatliv. Det är två av Piratpartiets tre definierande byggstenar.

I vanlig ordning har gammelmedia inte rapporterat mer än att de är “för fri fildelning”; det ska bloggare till att titta på källdokumentet. Där ser man att det var två intressanta ställningstaganden som gjordes, inte ett. Jag återkommer till det andra.

Niklas Wykman, ordförande MUF, konstaterar efteråt (om upphovsrätten);

– Den är ett intrång i äganderätten. Lagstiftningen ger utgivaren en monopolfördel som inte finns på andra marknader, säger MUF:s ordförande Niklas Wykman till TT.

Exakt. Exakt så. Upphovsrätten är ett statligt sanktionerat privat monopol som är ett intrång i äganderätten. Det gläder mig att MUF äntligen har sett detta. Andra förbund har sina egna orsaker för att komma fram till exakt samma slutsats: Fildelning för ickekommersiellt bruk, alltså ett syfte mycket större än “privat”, måste tillåtas.

Det är värt att notera här att en myndighet, en offentlig institution eller en ideell förening per definition skulle kunna fildela hur mycket som helst med detta förslag. Och det är precis så det måste vara. Med den här lagen skulle biblioteken och Statens Ljud- och Bildarkiv kunna öppna sina kulturskatter i morgon dag.

Men jag sade att de ville ha mer än fri fildelning. Motionen är som tagen rakt ur Piratpartiets valmanifest från 2006, och har två kärnpunkter:

 1. Moderata Ungdomsförbundet uttalar att den fildelning som idag är förbjuden bör tillåtas för
  icke kommersiellt bruk.
 2. Moderata Ungdomsförbundet uttalar att vi stödjer rätten att kommunicera privat utan att avlyssnas så länge man inte är misstänkt för brott.

Punkt 2 har ingen ur gammelmedia rapporterat. Den är också en av Piratpartiets hörnstenar.

Samtidigt skapar det här en i grunden oöverbygglig klyfta mellan MUF och moderpartiet Moderaterna. Det är bra att MUF förstår, men det går inte att rösta på ett ungdomsförbund och moderpartiet Moderaterna har visat sig extremt oförstående både på rätten till fri fildelning och rätten till ett privatliv.

Därför skulle jag vilja be MUF att titta även på patentfrågan, som är helt analog med upphovsrättsfrågan. Även patenten är ett statligt sanktionerat privat monopol som hindrar, inte gynnar, innovation. När MUF kommit till den enda rimliga ståndpunkten — att monopolstrukturen bara gynnar dess förvaltare och ska avvecklas, och därmed även tagit ställning för Fri Kunskap — så vill jag sedvanligt bjuda in dem till att byta moderparti till Piratpartiet. (Vi i PP skämtar ibland om att vi inte har ett ungdomsförbund, Ung Pirat, utan åtta, och sådana där inbjudningar ger jag alltid — halvt på skämt, halvt på allvar.) För MUFs nuvarande moderparti Moderaterna går rakt emot MUFs åsikter i de här två kärnfrågorna, som just nu är den utan konkurrens glödhetaste samhällsdebatten.

[purpleline]

Andra som bloggar om MUFs ställningstagande: Kulturbloggen, Johanna, Mary, Kristoffer, Hax, Karl Sigfrid.

Twinglande: SvD, DN.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. HR

  Just nu är väl det orealistiskt att MUF byter moderparti, men under kan hända, börjar Reinfeldt köra med kamratförtryck alltför ofta skrämmer det bort unga från moderaterna och då drabbas MUF också.

 2. Wiktor

  Ja inte lär de väl byta moderförbund. Blir väl till att hoppas att gamlingarna i bästa fall får sig en tankeställare. Tyvärr verkar Bodström/Pontén-tänket sitta lite väl förankrat hos de folkvalda.

 3. Anonym2

  Dagens fråga på svd: Grönt ljus för all fildelning som inte görs “för kommersiellt bruk” – vad tycker du om förslaget?
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2087119.svd

  Ovanligt många som tycker det är dåligt hittills tycker jag. Udda.

 4. Rick Falkvinge

  Anonym2: Lobbyn har börjat astroturfa.

 5. Dynamic Man » Mer lästips om IPRED1

  […] kan föra med sig något positivt att fildelningsdebatten är på tapeten igen. Till exempel har Moderata Ungdomsförbundet nu officiellt tagit ställning för icke-kommersiell fildelning, och det borde väl bara vara en […]

 6. Anonym2

  Det är min misstanke också, får se om den äkta turfen inte vinner ändå.

 7. Stoffe

  Tyvärr är det väl så att ungdomsförbunden mest existerar för att sålla bort de som är unga, ivriga och idealistiska. Så länge man faktiskt vill förändra världen har man mycket lite att hämta i de etablerade partierna, men det är ett bra ställe att forsla in dem så länge tills de lekt av sig det värsta och skola dem i de ideologiska doktrinerna. Det är ju inte som att det finns ett enda tillfälle ett av de stora ungdomsförbunden påverkat sitt parti, eller kan nån komma på något exempel?

  När ungdomarna väl kommer in i huvudpartiet är de mestadels redan nedbrutna. Därför ger det kanske rubriker men knappast effekt att ungdomsförbunden går mot sitt parti. Vilket i sin tur gör att partierna framstår som öppnare och mer vidsynta som “tillåter” detta. Bullshit.

  Just ideologin är för övrigt det som är fel med alla etablerade partier. Så fort man för idologistyrd politik är man per definition i många fall förhindrad att göra det som uppenbarligen är både rätt och bäst. Alltså är det på alla sätt dags att göra upp med den gamla doktrinen om olika idologier som ska funka i varje enskilt fall, tvärt emot all logik och all empirisk bevisning och istället föra en politik som baseras på rationella beslut underbyggda av fakta, oavsett vilket uråldigt 1900-tals fack av liberalism eller socialism eller kapitalism det skulle hamna under.

  När sunt-förnuft-partiet kommer röstar jag på det, fram tills dess röstar jag även de kommande valen på Piratpartiet. Tack för att ni finns.

 8. Wiktor

  Kikade på siffrorna för svds omröstning. Nog verkar det lite märkligt att endast 39% av 9296 personer är för medan hela 58% emot. Visserligen kanske det avspeglar vilka människor det är som mest hängivet läser svds nätutgåva men det luktar som redan sagts astroturfning lång väg. Borde inte blotta nämnandet av en sådan omröstning på just denna blogg leda till en ganska snabb motreaktion? Hoppas på det!

 9. Rick Falkvinge

  Wiktor: Bra poäng.

 10. Stefan

  “Om man gör till sin idé att tjäna pengar på andra människors arbete blir det en helt annan diskussion, till exempel om jag gör cd-skivor med någon annans musik, framhåller Wykman”

  Det här förstår jag inte, men tydligen är ni inom pp inne på samma linje? Att inte få sälja sina ägodelar, som cd-skivorna i Wykmans exempel, är ju en uppenbar inskränkning av äganderätten.

  Personligen ser jag iofs helst att den idella upphovsrätten också avskaffas, men ifall ni inte tycker det så kanske ni borde tona ner argumentet om äganderätt lite? Bättre att argumentera utifrån faktiska konsekvenser än moraliska rättigheter.

  Det är ju vad antipiraterna sysslar med, eftersom de inte har något annat att komma med än att spela på vår lutheranska moraluppfattning. Den är djupare rotad i detta genomkristna land än nyliberalt rättighetstänk, som knappast går hem hos den mer vänsterorienterade halvan av befolkningen heller.

 11. Rick Falkvinge

  Stefan: Vi har aldrig argumenterat utifrån äganderätt. Vi bara påpekar att argumentet att jämställa äganderätt och upphovsrätt är ett feltänk i grunden, när någon från framtidsmotståndarna tar upp det.

 12. Putte

  Det är fullt normalt att ungdomsförbunden tycker annorlunda än sina moderpartier. Muf har exempelvis velat sänka åldern till Systemet till 18 år sedan urminnes tider. Partiet har aldrig tagit det kravet på allvar.

 13. Rick Falkvinge

  Putte: Men nu är det ju inte heller en extremt het diskussion i hela samhället om Systemåldern heller.

 14. » Vart tog rätten till privatliv vägen? El Rubio talar

  […] november 24th, 2008 by El Rubio in Funderingar, Mina åsikter, Politik, journalistik Piratpartiets Rick Falkvinge, skriver bland om att MUF likt alla ungdomsförbund vill värna privatlivet. Tyvärr är deras […]

 15. Inte om det gäller min dator « Christian Engström (pp)

  […] legalisera privatkopiering av upphovsrättsskyddat material. Det är en uppfattning som fler och fler börjar ansluta sig till, från vitt skilda politiska läger. Men det är inte de som striden om […]

 16. Stefan H

  Hm, här varierar resultatet på pollen (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2087205.svd?service=poll ) mellan olika refresh’ar… Säkert nått konstigt cache-fel eller nått, men skumt ändå.

  Stefan: Jag tror du och jag, med våra lika namn och whatnot, har ungefär samma ställningstagande. Jag är tveksam till den ideella upphovsrätten då den i regel inte är rättfärdig (eftersom nästan allt bygger på massa annat. som Hellström sa, ungefär “Jag förstår inte hur någon kan äga popmusik”), och jag är definitivt all immaterialrätt i övrigt. Nästan ännu mer kommersiell sådan på ett rent filosofiskt plan, precis som med patent så skadar det nog utvecklingen även inom det “kreativa” området. Är jag övertygad om alltså.

  Stefan Hs senaste bloggpost: Lage Rahm – En skrämmande attityd till demokratin

 17. Oscar Sundevall

  “..så vill jag bjuda in dem till att byta moderparti till Piratpartiet, eller kanske att gå ihop med Ung Pirat”

  Jag är inte helt bekant med PP:s interna struktur. Men har du mandat att utlova att MUF, visserligen helt osannolikt, skulle gå ihop med Ung Pirat?

  I mitt parti säger inte förbundsordföranden till partiledaren vad partiet ska göra, eller vice versa.

  Oscar Sundevalls senaste bloggpost: Borgerligt eller sovjetiskt?

 18. Rick Falkvinge

  Oscar: Touché. Ung Pirat är helt fristående från Piratpartiet och det där kunde jag inte bjuda in till i termer av löfte, jag lade till det som en eftertanke till “byta moderparti till PP” utan att egentligen fundera på vad jag skrev.

  Redigerat och förtydligat lite.

 19. MMN-o » Blog Archive » Copy that MUF!

  […] vill MUF nu legalisera icke-kommersiell fildelning, piratkopierat från Rick […]

 20. yo mstuff! - Den politiska klyftan växer

  […] I helgen röstade Moderata Ungdomsförbundet för en legalisering av ickekommersiell fildelning och mot Ipred-lagen. Gott så. Samtidigt är det Moderaterna som är drivande i totalt motsatt riktning. Klyftan går inte att göra tydligare. […]

 21. […] gått emot sina egna partiers politik angående en rad olika fenomen. MUF har genom en motion visat hur de ställer sig till sitt egna moderparti. inte nog med att de har tagit ställning för att tillåta fildelning, de delar nu vissa åsikter […]

 22. Copy that MUF! « MMN-o

  […] vill MUF nu legalisera icke-kommersiell fildelning, piratkopierat från Rick […]

Comments are closed.

arrow