Falsk flagg från Lobbyn, cyklar från Guillou

Det duggar tätt med fildelningskritiska debattartiklar i gammelmedia nu. Det är något av ett tecken i tiden att det nästan bara finns fildelningskritiska debattartiklar i gammelmedia, och nästan bara finns fildelningspositiva bloggposter.

Jag upphör inte att förvånas över hur desperat Lobbyn verkar vara. I och för sig borde de förstå att de redan har förlorat, att de förlorade 1999, men ändå. I en debattartikel i GP häromdagen gick tre personer ut under falsk flagg och sade att regeringen inte fick tveka att ta i med krafttag mot “problemet” att människor kan kommunicera fritt, inklusive kommunicera upphovsrättsskyddade verk fritt.

Leadsignaturen och den förmodlige författaren var Jan Rosén, som skrev under med titeln “professor i civilrätt“. Det är falsk flagg. Att en professor lägger sig i tidens brännhetaste politiska fråga och tydligt och ensidigt tar ställning för endera polariserade lägret är ganska ovanligt — professorer förväntas vara balanserade, nyanserade, och se till helhetsbilden.

Men det var inte i rollen av professor som Jan Rosén skrev artikeln. Han har en annan roll också: ordförande i Föreningen För Upphovsrätt. Att han skrev under med “professor i civilrätt” är inget annat än falsk flagg för en ren partsinlaga för upphovsrättslobbyn. Nu på morgonen har jag skrivit ett brev till Jan Roséns arbetsgivare där jag ifrågasätter om universitetet verkligen anser det förenligt med en professur att snylta på universitetets renommé på det här sättet för att lyfta fram kommersiella särintressen utanför akademikan. (Ni får gärna göra mig sällskap. Dekanus för juridiska institutionen på Stockholms Universitet heter Suzanne Wennberg, och hon kan nås per email. Som alltid – var artig, hövlig och saklig.)

Mab skriver också om artikeln på Samtidigt i Uppsala.

[purpleline]

Jan Guillou går ut nu på morgonen och påstår att bara ett litet fåtal vill — och jag citerar honom — “legalisera nätstölderna”. Utöver att det är extremt märkligt att Jan Guillou inte ens kan skilja på stöld och kopiering, så har han fel i sak, och dessutom försöker han väcka en skendebatt om att Privatpolislagen IPRED1 handlar om fildelning. Det gör den inte. Den handlar om ifall en privat industri ska få mer befogenheter än polisen. Varken mer eller mindre.

Men dessutom har Guillou fel i sak, att det bara skulle vara ett litet ilsket fåtal som vill legalisera fildelning. När Piratpartiet grundades den 1 januari 2006, så fick den nyöppnade websidan tre miljoner (!) träffar på de två första dygnen. Intresset var enormt.

Däremot var inte förståelsen för frågorna så stor. Det var bara ett av de politiska ungdomsförbunden som hade tagit ställning för fri fildelning, Liberala Ungdomsförbundet LUF (som till skillnad från sitt moderparti faktiskt är liberala). När jag träffade dåvarande förbundsordföranden Fredrik Malm för att diskutera frågan, så lyssnade han mest. Han sade helt ärligt att förbundet var för fri fildelning, men att han inte hade så stor koll på frågan; det var Johanna Nylander som förstod den frågan på djupet.

Det var alltså enskilda individer som hade satt sig in i frågan och drev dem i sina respektive organisationer.

Nu är det november 2008. Idag är sex av åtta politiska ungdomsförbund tydligt för fri fildelning, och frågan debatteras och förstås på djupet. Bara SSU och KDU har ännu inte förstått frågan. Moderpartierna börjar långsamt förstå frågan — de befinner sig idag där ungdomsförbunden var för tre år sedan, att det finns enstaka eldsjälar (Karl Sigfrid, Mikael von Knorring) som förstår frågorna på djupet.

Det vore synd att säga att trenden är det minsta otydlig. Och det är inte ett “ilsket fåtal” som vill ha fri kommunikation.

Andra som bloggar om Guillous artikel: Opassande, Mab, Humokraten. Och (uppdaterat) den alltid lika bitske Pressrepliker, som är noggrann med att inte synas i sökmotorerna på sökord. Och (uppdaterat igen) Christian Engström, Mary Jensen och Daniel Brahneborg.

[purpleline]

Sedan så kan jag inte göra annat än le åt argumentet “Artister har rätt att leva på frukterna av sitt yrke”. Var kom det snömoset ifrån? Precis samtidigt som det argumentet förs fram, så förs det fram ett liknande relevant argument i en helt annan debatt: “Det är ett problem att yrkesfiskarna upplever att de har en självförvärvad rättighet till sitt yrke.”

Precis så.

Det finns ingen rätt att tjäna pengar på den aktivitet man vill. I samma sekund som man vill tjäna pengar på något, så är man en småföretagare. Då gäller samma regler som för alla andra småföretagare på hela planeten: man måste erbjuda något som någon annan är beredd att betala för. Svårare än så är det inte. Gör man inte det, så kan ingen lagstruktur i hela världen ändra på situationen. Finns inte betalningsviljan, så kan den inte kommenderas fram.

Som tur är, så har det inte visat sig vara sig speciellt svårt för moderna artister. Men Guillou kunde inte ens skicka e-mail senast jag kollade.

[purpleline]

Slutligen en god nyhet — Lobbyn i Danmark har nu förlorat totalt. Domstolarna säger en efter en att en IP-adress inte alls binder abonnenten av den adressen till de aktiviteter som utförs från adressen. Därmed är Privatpolislagen IPRED1 satt ur spel i Danmark — och Sverige — innan den ens införts här. Tyvärr ger lagen fortfarande rätt att trakassera, men nu finns det en silverkula som alltid håller i rätten: abonnenten är inte ansvarig i juridisk mening för de handlingar som utförs på abonnemanget.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. emma

  Ang. Danmark; behövs inte ett prejudikat här i Sverige först? Så länge det inte finns något, så “ljuger” ju inte antipiraterna i sina utpressningsbrev, tänker jag. Så den första som får brevet måste vara stark nog att dra det till en rättegång. Kanske man ska dra igång en fond eller nåt för det ändamålet, så vi får till ett prejudikat snabbt som attan.

  emmas senaste bloggpost: Ska Jan Guillou kanske börja polisanmäla folk som säger emot?

 2. Magnus

  Jan Rosén, var det inte han som det påstods vara ensamutredaren bakom den nya upphovsrättslagen? Intressant filur…

 3. Rick Falkvinge

  emma: Nu är jag ingen jurist — jag finner inte så mycket glädje i att tolka lagarna, jag tycker det är fel och vill ändra på dem, så jag blev politiker i stället.

  Men jag har sett referenser åtminstone inom Norden till liknande rättsfall när det aktuella lagrummet är baserat på EU-direktiv.

  F.ö. är jag imponerad av att du hinner hänga på andras bloggar och ligga etta själv…

 4. Tjo

  Jag undrar vad som hände med Jan Guillou?
  En gång i tiden hade jag respekt för den mannen, nu agerar han precis som alla andra upphovsrättspappegojor; kniper igen ögonen, håller för öronen och skriker: DET ÄR STÖÖÖÖLD!

 5. Retstickan

  Det viktigste för Jan Guillou är att ingen – absolut ingen – får vara ballare än Jan Guillou.

  En person vars livsverk var en serie agentromaner byggda kring en gudaaktig övermänniskofigur med fascistoida undertoner – där allt var svart eller vitt. Rikshårdingen Guillou som aldrig lyckades skjuta en isbjörn på sin egen jaktexpedition och blev rasande när en annan svenk machoman och äventyrare skjöt en isbjörn i självförsvar.

  Nu är han en föredetting med föråldrade värderingar som inte har en susning om dagens stora frågor eller om den värld som den tredjedel av befolkningen som är under 40 år lever i. Ha Ha Ha.

 6. omen

  emma; Det där med en fond är inte en så dum idé. Skulle lagen mot förmodan gå igenom så kan man ju dra ihop någonting som fildelningens svar på planka.se … kanske tanka.se ?

 7. N

  […] Tkj KAS Christer Lasse HAX Janadam RS Kyrkoordnaren Mary Emma Falvinge Skiften Smyg Blogge WB Babilou Hagwall Wiktzac […]

 8. Ahruman

  Tjo: han blev förläggare…

  Ahrumans senaste bloggpost: Migratory Code

 9. embryo

  jaha: så upphovsmän ska klara sej själva därute på marknaden

  samtidigt som andra ska få ladda ner deras grejer gratis

  hederligt reko schyst trevlig stil hyggligt

  ska man få sno yrkesfiskarnas lilla fångst på en gång när man ändå kan raljera över dom: trist att ni inte har råd att leva på ert jobb men himla god marulk det här tack ska ni ha: gratis är verkligen gott

  om en yrkeskår försvinner är det alltid sorgligt: men man kan inte säja hejdå till bagaren samtidigt som man äter av hans bullar

  ponera: hö hö vad kul den var den här filmen som jag har laddrat ner hö hö vad synd att regissören inte tjänrar några mera pengar på den hö hö vad synd att det inte blir en uppföljare eftersom en det stora internetbedrägeriet 2 såg jag verkligen fram emot det säjer jag nu hö hö

  embryos senaste bloggpost: embryo

 10. Rick Falkvinge

  embryo: Ja, kreatörer och alla andra företagare ska få klara sig själva på marknaden. Eller välja att låta bli.

  Att du antyder att det på något sätt skulle vara oschysst behandling visar på en väldigt, väldigt konstig världsbild av vad företagande är för något.

  Sedan är det sant att yrkeskårer kommer att försvinna i det här strukturskiftet. Men de som försvinner är inte artister och kreatörer. Det går bättre för dem än någonsin. De som försvinner är mellanhänder, producenter, distributörer och andra parasitiska mellanhänder som levt gott på kreatörernas arbete.

 11. savaric

  Hö hö, vad bra den här filmen var som jag laddat ner, jag tror jag köper den för att visa mitt stöd och se till att det görs mer sånt.

  Blä blä, vad dålig den här filmen var som jag laddat ner, jag raderar den och glömmer att jag ödslat min tid på den.

  Så tycker jag man bör resonera, då kan man både säga att man stödjer kreatörerna, men att man är för fri fildening. Fildela, men köp det du tycker om.

  Sen får ju formerna för “köpet” gärna utvecklas så man inte behöver köpa en plastbit om man inte tycker man behöver en sådan…

 12. Tjo

  embyo:
  Om yrkesfiskarnas fångst gick att kopiera i det oändliga utan kostnad tror jag att alla skulle vara glada. Även yrkesfiskrarna.
  “Jag köpte en marulk av fiskaren, nu kan vi kopiera den och ha mat för hela livet.”

 13. Rick Falkvinge

  Tjo: Ifall mat gick att reproducera till kostnad noll, så tror jag inte att de flesta skulle reagera med “hur ska receptskrivarna och kockarna få betaaaaaalt?”.

 14. Inte om det gäller min dator « Christian Engström (pp)

  […] som skriver: Opassande, Rick Falkvinge, Daniel Brahneborg, Mattias Bjärnemalm, […]

 15. Andreas Hämäläinen

  Men de kristna är ju för piratkopiering eftersom Jesus kopierade två fiskar och fem bröd till 5000 människor (och därmed försatte hela traktens jordbrukare till konkurs. INTE). Som sagt så skulle ju miljöfarlig och EU-sponsrat jordbruk försvinna om det gick att kopiera mat. Men bönder som odlar för att det är kul med exempelvis egenodlat vin kommer att fortsätta ändå. precis så är det med kultur. man ska skapa för skapandets skull och inte för pengarna.

  Jag tror knappast att Beethoven kunde leva särskilt bra på sitt skapande och döv blev han men han är ändå än av de största musikerna någonsin och är i allra högsta grad populär än idag.

  Det är ingen rättighet att kunna leva på sitt skapande. För vore det så skulle vi garantera barnen inkomst för teckningarna dem ritar på förskolan och ge lön till grafittimålande ungdomar. De senare är bättre konstnärer än många som kallar sig för konstnärer (tänker på lars vilks bla.) men de bli bara jagade av polisen för att de vill piffa upp tråkiga ytor i stadsbilden

 16. embryo

  falkvinge: men hur kan man hävda att kreatörer ska få klara sej själva

  och samtidigt hävda att det är okej att nyttja deras verk – utan att pröjsa för det

  det undrar jag nu

  *

  tjo: att reproducera fisk eller varför inte bullar på det viset anstår dessvärre endast gudomligheter: jesus gjorde ett bra jobb

  det vore en ynnest att kunna bota världssvälten genom att mångfaldiga fisk

  det vore en ynnest om konsumenten förstod att kulturskaparen inte är gudomlig utan bara en mortal soul med dagisräkningar och ett arbetsschema att följa

  köp en cd eller en bok eller en dvd och när dej utav den resten av livet: så konsumeras obsalut kultur

  men inte genom olovlig kopiering: ohederligheten blir inte hederligare bara för att man försöker tala väl om den

  embryos senaste bloggpost: embryo

 17. Tor

  Sådana där liknelser är oftast mest bara fördummande – ena sidan ignorerar inslaget av skapande medan den andra sidan ignorerar andra incitament än ekonomiska och sådana ekonomiska incitament som inte bygger på digital exemplarförsäljning.

 18. Rick Falkvinge

  Tor: Upphovsrätten gäller inte recept. Ändå skapas och trycks det kokböcker för brinnande livet…

 19. Joakim Andersson

  “man måste erbjuda något som någon annan är beredd att betala för.”

  I ditt sista stycke, Rick. Gör du itne ett litet felslut där?

  För vad gör en författarem som skriver en bok, som sedermera förvandlas till ljudbok (i t ex WMA-format eller, vilket blir mer vanligt, MP3-format), annat än att erbjuda läsaren något, som läsaren är villig att betala för att konsumera?

  Författare – och alla kreatörer – gör precis vad webutvecklare, gatsopare och kabeldragare gör – de arbetar för sitt uppehälle. Argument som att kreatörer skapar något som ingen vill betala för är, faktiskt, IQ fiskmås.

  Joakim Anderssons senaste bloggpost: Miau, det är kallt ute

 20. Rick Falkvinge

  Joakim: Jag påstår aldrig att kreatörer skapar något som ingen vill betala för. Tvärtom argumenterar jag den motsatta poängen ofta.

  Det jag säger är, att om du skapar något som folk inte är beredda att betala för, så kan du inte tvinga fram den betalningsviljan med lag. Då kommer du inte att lyckas som företagare.

 21. Hans J

  Hur mycket måste man fildela för att ha en chans att bli den som de stämmer först?

  Jag har nu (;-)) laddat ned både Azureus, Bitcomet och µTorrent…

  Ge mig ett tips på vad som ger störst chans att bli stämd!

 22. Tjo

  Embryo:
  Det ligger ingen motsats i att hävda att kulturskapare måste klara sig själva och samtidigt tycka att det är ok att kopiera verk i icke-komersiellt syfte.
  Kopierande och distribution av digitaliserad kultur närmar sig kostnad noll. Att då lagstifta fram en kostnad för detta(genom att förbjuda kopiering) är inte bara fel väg, det är rent av korkat!
  Kulturarbetare är inte, som du verkar tro, beroende av försäljning av platta runda plastbitar. Det finns många andra inkomstkällor. Men om man vägrar se detta så kanske man ska välja en annan bana, kanske bli yrkesfiskare istället.

 23. embryo

  tjo: jo det är en rejäl motsättning i att å ena sidan hävda att kulturskapare ska leva på sitt jobb

  och å andra sidan tanka hem samma jobb utan att betala för det

  att i nästa steg hävda att kulturarbetarna kunde tjäna pengar på något annat sätt

  eller byta jobb

  det är inte bara motsägelsefullt utan tämligen respektlöst

  embryos senaste bloggpost: embryo 2

 24. Johan Öbrell

  @Hans J
  Kör DC (om det fortfarande finns någon som använder det)… det är det nätverk som stämningarna hittills har baserats på.

 25. Johan Öbrell

  Låt er inte luras av Upphovsmaffian som försöker få denna debatt att handla om huruvida artister skall få betalt eller inte.

  Denna lagen handlar endast om huruvida en samling korrupta företag ska få agera polis och maffia eller ej.

 26. Daniel Wijk

  embryo: Så är den kalla hårda verkligheten för alla. Lagarna ska inte finnas för att garantera inkomster för specifika yrkesgrupper. Det är först på senare tid som upphovsrätten perverterats till att gälla även privat duplicering. Det var en otroligt dålig ändring eftersom detta i sig kräver övervakning utav privat kommunikation.

  Det hela hänger på vilken väg man väljer:
  1. Ett samhälle där all kommunikation behöver avlyssnas för att säkerställa en liten del utav en liten yrkesgrupps inkomster (det är ett litet fåtal artister som klarar sig eller får något mer än försumbara intäkter från exempelvis skivförsäljning).
  2. Ett samhälle där en liten del utav en liten yrkesgrupp måste hitta nya sätt att tjäna pengar på det dom jobbar med.

  För mig finns det bara en väg att välja där. Jag blir mörkrädd när jag ser folk beskriva läget så som det enda vi kan välja är väg nummer 1. Speciellt som väg nummer ett inte fungerat i ett enda annat land. USA är t.ex. fortfarande etta i Pirattoppen per capita enligt färska siffror:
  http://www.idg.se/2.1085/1.195131/uppseendevackande-stor-fildelning-i-sverige

 27. Daniel Wijk

  Sorry, inte per capita som jag skrev nyss utan rena jämförelsesiffror.

 28. Tjo

  Embryo:
  Nja, nu är det inte så att man tankar hem samma jobb. Det är en kopia på samma jobb. En kopia som kostar noll att kopiera och kostar noll att distribuera.

  Vad är det egentligen du har problem med?
  Tycker du att jag är en omoralisk snyltande tjuv om jag spelar in min kompis LP-skiva på ett kassettband? Om jag lyssnar på min grannes CD-skiva utan att kontakta upphovsmannen och ge denne penger?
  Eller är det endast när jag “spelar in” musik från en för mig okänd människa över internet som jag blir en hemsk människa?

  Om det är respektlöst att hävda att kulturskapare bör leva efter samma regler som andra företagare, tja då är jag väl respektlös.

 29. Johan Öbrell

  Hmm, egentligen behöver man STIM licens för att framföra andras låtar men hur knäppt skulle det bli om man satt upp mikrofoner med ansiktsidentifierande kameror överallt så att man kan skicka en räkning varje gång nån går och sjunger en låt på stan?

 30. MaLj

  Varför vill Jan G. ge ut sina böcker som på ett förlag som heter Piratförlaget, om han inte vill sympatisera med idéer om att distribuera kultur och underhållning vid sidan om de stora och kostnadskrävande strukturerna? Eftersom förlaget fanns först, kanske författarna där – som ursprungligen startade eget bolag för att få en större kontroll över vinsten än ett normalt förlagskontrakt skulle gett dem – är sura nu över att andra “pirater” hörs så mycket i den offentliga debatten?

 31. embryo

  nej det handlar om att välja ett samhälle där man respekterar varandras jobb och syssla

  om jag går till doktorn betalar jag mitt besök precis som jag betalar när jag hyr en film eller köper ett kilo strömming

  det är ett hederligt utbyte av varor och tjänster och handlar om att visa vederbörlig respekt

  att samtidigt tjyvkopiera någons verk och hävda att denne ska klara sej bäst han eller hon vill: det är kymigt

  embryos senaste bloggpost: brev från jultomten

 32. Johan Öbrell

  @embryo
  Om du hos doktorn lär dig hur du lindar ett bandage när du tex stukat foten. Går du då tillbaka till doktorn varje gång du stukar foten eller gör du det själv istället?

  Varför skall vissa yrkesgrupper få betalat även när de inte utför något jobb medan alla andra faktiskt får betalt för det de gör.

  Trots det så vet jag att många gärna skulle betala för musik om den fanns lättillgängligt i ett bra format för ett bra pris. Och framförallt om branschen slutade behandla sina kunder som skurkar.

 33. Spectraz

  För den som är intresserad så är både “Medie- och immaterialrätt” och “Upphovsrättens avtal” av Jan Rosén en del av kurslitteraturen i Medierätt på Stockholms Universitet. En kurs som Rosén dessutom är kursföreståndare för. Det kanske är något att kolla upp? Kursen “Immaterialrättsprocess med mootcourt” verkar också ha en del relevant material i sin kurslitteratur.

  Litteratur för argumentations- och verktygslådan kanske?

  Spectrazs senaste bloggpost: Another Post From HAX Concerning Climate & Technology

 34. embryo

  öbrell: det finns ju grader i skapandets himmelrike

  om du lyssnar på en låt du gillar eller ser en film du gillar eller läser en dikt eller en roman du gillar

  och sedan skriver en egen låt eller spelar in en film själv eller skriver något själv: det är väl finfint

  precis som om du lägger ett bandage över en stukad vrist

  men precis som det för min doktor – eller mej eller kanske dej beroende på vad du sysslar med – skulle bli jättesvårt att spela in sagan om ringen uppföljningen eller star wars 7 så tror jag det är apsvårt för peter jackson eller george lucas – ellr mej – att operera sej själv för starr eller göra en rotfyllning

  men självhushållning är väl inte förbjudet: snarast är det så att internet – om det inte vore för den illegala fildelningen som saboterar friheten och kreativiteten och sätter upp spärrar – ju är ett fenomenalt media för allkonst och konst för alla och kommunikation på alla nivåer

  utom när det havererar och man för en stund vill släcka ned allting: att läsa om tonåringar som tar sitt liv live på webben till tusentals åskådare är nog det sorgligaste som hänt nätet och dess masskommunikativa funktion

  embryos senaste bloggpost: brev från jultomten

 35. Daniel Wijk

  embryo: Du missade helt det jag skrev eller vad det avsiktligt för att slippa svara på det?

  Vi har två vägar att gå. Din väg förstör stora delar utav samhället för att en liten grupp utav en liten grupp ska ha det lika bra som dom haft det i fyrtio år. Min väg säger att för att behålla värden som är betydligt viktigare så får fåtalet utav fåtalet skaffa sig nya inkomstkällor.

  Det du skriver om är ett ickeproblem konstruerat utav de fåtalet artister som haft det väldigt enkelt för sig i många år. Artister om inte vill utveckla sina strategier för att överleva (som troligtvis ändå har så det räcker livet ut om dom inte gjorde ett enda dugg i resten utav livet).

 36. Daniel Wijk

  Dessutom finns det inga utredningar från oberoende källor (universitet eller dylikt) som faktiskt visar på att fildelning är ett problem.

  Ska jag tolka det som att du vill förstöra stora delar utav samhället för att fixa något som du irriterar dig på?

 37. embryo

  inte alls: internet var en gång en fri och lattjo plats

  men den illegala fildelningens kränkningar av upphovsrätten saboterar det

  bara för att upphovsmännen är färre än konsumenterna blir inte deras rättigheter mindre: upphovsrätten har en månghundraårig historia som kör i samma viktiga spår som yttrandefrihet och rösträtt och andra demokratireformer

  visst är det trist att alla dom nya tekniska landvinningarna till slut kräver regleringar

  men likaväl som internetbedrägerier eller dataintrång kräver översyn – vilket kanske inte är för alla givet – kräver brotten mot upphovsrätten detta

  det finns massor av vägar att gå: det bästa vore någon form av ersättning liknande biblioteksersättningen

  kanske ett statligt arkiv för digital media och multimedia som man kunde låna/hyra ifrån

  men dom illegala nedladdningarna och oskicket att filmer går att tanka hem redan innan dom har haft biopremiär måste stävjas

  för upphovsmännens och kulturarbetarnas skull

  klys har över 30 000 anslutna märk väl

 38. Daniel Wijk

  embryo: Så med andra ord kan du inte svara på det jag skriver?

  Kan du vara så snäll och visa på faktiska förluster pga fildelning? Om inte så är ju dina argument menlösa eftersom du inte kan visa på en negativ påverkan utav fenomenet som du vill förbjuda.

  Man kan inte bygga sin argumentation på något som man inte kan vederlägga.

 39. Tjo

  “visst är det trist att alla dom nya tekniska landvinningarna till slut kräver regleringar”

  Upphovskartellerna har krävt regleringar för alla tekniska landvinningar som gäller ljud och bild. Oftast har regleringarna varit krav på förbud. Trots att tekniken har gått framåt och upphovskartellerna hotat med att kulturen dör om inte tekniken förbjuds har kulturen lev vidare, rikare och rikare.

  Det vi ser idag är att mellanhänderna, mediabolagen, blir mindre och mindre viktiga för kulturskapare. Det är därför det läggs ner miljoner på lobbyverksamhet för att förbjuda fri kommunikation. Inte för att “skydda kulturarbetarna” som det hävdas. De klarar sig uppenbart alldeles utmärkt!

 40. Micke vK

  Ett litet sakfel: Ung Vänster fattade beslut om att förespråka fildelning redan 2001-2002, och har hållt den linjen sedan dess. Jag vet för jag var med 🙂

  Att vi var tidiga i ungdomsförbundet är förstås en del av förklaringen till fildelningsbesluten på vänsterpartiets kongress i somras.

  För övrigt hade det varit kul att höra med vilka formuleringar en insatt Guillou hade avfärdat den oinsatte Guillous debattinlägg. Jag gissar på att formuleringen “någon som inte lärt sig mejla” hade varit central!

  Micke vKs senaste bloggpost: Vänstern och IPRED

 41. Johan Ronström

  Jag har inte orkat läsa alla kommentarerna, men jag måste bara tillägga att om en verksamhet anses ha ett värde högre än det marknaden sätter på det, så kan – och måste – man rimligtvis (som med alla verksamheter) lösa det genom statliga bidrag och kanske skattelättnader. Inte genom att dela ut privata monopol.

  Jag pratar om sådant som barnteater, handikapp- och miljöanpassning, t.ex.

  Johan Ronströms senaste bloggpost: Meme

 42. Trottens Betraktelser » Jan Guillou har fel om IPRED

  […] EX1, EX2, GP, Bloggat: Opassande, Anna Troberg, Zac, Christian Engström, Mina Moderata Karameller, Rick Falkvinge, Basic Personligt Andra bloggar om: Jan Guillou, IPRED, Fildelning, Upphovsrätt, Internet, […]

 43. Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats

  Guillou guillotinerar grenen…

  Bilden här ovan representerar bara fragment av de av Piratförlagets bokutgivningar som hamnat i min och sambons bokhylla (gissa vilken sida som är min!). Vi är båda sådana där korkade nättjuvar som gärna både lyssnar och tittar på nedtanka…..

 44. Jacob

  Låt den som verkligen kan bevisa att han haft en enda helt och fullständigt originell idé som inte lånat av _något_ annat tankegods få bestämma… den som är utan skuld etc… 😉

  Tills dess ska skivbolag avstå från att försöka leka sheriff!

  Jacobs senaste bloggpost: Veckans teckning… (IPRED och privatpoliserna…)

 45. Klas Nordmark

  Mänsklig kultur är inget som uppstod med vinylen i början av förra århundradet. Mer än så behöver väl egentligen inte sägas för att bevisa att hela diskussionen är löjlig.

  I övrigt… Författare har knappast något att oroa sig över inom överskådlig framtid då de flesta verkar anse att pappersboken är överlägsen. Musiker har inget att oroa sig över då väldigt få av dem får sin huvudsakliga inkomst från skivförsäljning hur som helst (och fysiska medium kommer överleva länge till tack vare entusiaster – lustigt nog skulle det inte förvåna mig om vinylen överlever längre än CDn). Film- och spelbranschen är knepigare fall, med deras i det närmaste vulgärt påkostade projekt.

 46. PROS

  TT hade ett instresangt notis i min lokal tidningen under inrikes. Och det var att fildelningen kommer försvåra jakten på barnporr. då mer människor blir intreserade av att gömma sig för omvärden. hittar inte notisen på nätet just nu.

  PROSs senaste bloggpost: Jag är baby pirat

 47. Kattsand

  Varför sånt gnäll över att man inte kan leva på det man gör? I Sverige har vi i flera decennier haft en politik som just fyllt funktionen att göra det svårt för små företagare att leva på det man gör: fåmansregler, betungande bokföring, förhållandevis dyr revision, och för säkerhets skull har man även sett till att skattemyndigheten kan upptaxera efter behag, sedan är det företagarens problem att motbevisa om det skulle vara fel.

  Kan någon förklara varför det nu helt plötsligt är så viktigt att kunna leva på sitt skapande, medans vi i årtionden haft lagar som försvårat för den företagare (som ofta också gör något skapande) som vill leva på det han/hon gör?

 48. Rick Falkvinge

  Micke: Respekt. 🙂

 49. Ole Husgaard

  For the development in Denmark, here is a link that gives a bit more detail: http://www.rettighedsportalen.dk/?p=141

  And please remember that it may take a very long time until you get similar case law in Sweden, if IPRED is passed. It took almost 8 years from the danish antipirates started, until we finally got this case law.

  The antipirates that send out the letters will do anything to avoid court cases, as they know that case law will end up being bad for them. All they care about is the money they get from the people they make scared enough to pay.

  For at least the first year you should not expect to see a single court case. Then they cannot wait much longer, as too many people start to learn that nothing happens if you simply refuse to pay or admit anything.

  The first few cases will then be people who admitted copyright infringement. In these cases they are sure to win, and it is only a matter of the amount the court will award them.

  As always, they will select people who tried to defend themselves before the case went to court, or people who they otherwise suspect will be bad at defending themselves in court. Remember they have thousands of cases to choose from. And if a court case does not go as well as the antipirates expect, they will immediately drop it as a hot potato, to avoid case law that they don’t like being created.

  But ultimately the antipirates will make a mistake and go to court against the “wrong” people. People who know they cannot win a copyright case by hiring their family lawyer, but have to hire an expert; people who will not take money from them to accept that the court case is dropped.

  But before this happens a long time has passed. Almost 8 years in Denmark. And the lawyers have gotten an awful lot of money from the people they could scare to pay before going to court. I estimate about DKK 30-50 million in Denmark.

  Ole Husgaards senaste bloggpost: Kommenteret Redegørelse for Graduated Response-systemet

 50. Bert

  Inga privata vinstintressen eller företag är,eller kan någonsin anses så viktiga och samhällsnyttiga, att det är försvarbart att urholka vår DEMOKRATI,INTEGRITET och RÄTTSSÄKERHET,för att säkerställa deras fortsatta monopol och vinst.

 51. Lite av varje » En förklaring till Jan Guillou

  […] Falsk flagg från Lobbyn, cyklar från Guillou – Falkvinge […]

 52. […] eller pratade med förstod någonsin vilken typ av elever den här kursen riktade sig till. Men nu vet […]

 53. Roger R

  Dags att börja lyssna på Camp Chaos toppenlåt “Sue all the world” igen? 8 år gammal men brännande aktuell. =)

  http://www.campchaos.com/videos/campchaos-sue.mov

 54. Anton

  Måste slå ett slag för “100 questions” (som hittills är runt 50) som Andrew Dubber håller på att sätta ihop som en bra nybörjarguide till nätet för människor inom upplevelsenäringen: http://http://newmusicstrategies.com/2008/03/29/100-questions/

  Främst riktat mot musik men mycket är applicerbart för exempelvis författare också.

  Antons senaste bloggpost: Mer Bice och Psyjuntan

 55. P

  Embryo, för ett par år sedan ägnade jag ett rätt stort antal kommentarer på nån blogg till försvar för dig och ditt språk.

  Det är därför ganska jobbigt att se på när du nu använder en fantasilös byråkratvariant av samma språk för att försvara slappa, fantasilösa och byråkratiska idéer. Ett utmärkt exempel, kanske, på ideeologiens makt över tanken och skaparkraften: När du skrev om saker du begrep och kände var ditt språk friskt som ett glas vatten och fräscht som en nyutsprungen ros. Nu när du nu krampaktigt kramar dammarna av is om våren (för att citera Myrdals citat av ett ryskt talesätt, blir ditt språk grumligt och visset.

  Om du skall fortsätta prata goja om “stöld” etc, så tycker jag att du borde skriva under Magnus Carlbring i stället för att smutsa ner embryos namn. Embryo fattar. Han är ett geni.

  Det säger jag nu.

  Ps senaste bloggpost: Varför tiger Björn Wiman?

 56. embryo

  embryo fattrar

  han är ett geni

  kanon: eftersom embryo laddrar varken ner eller upp eftersom embryo hyr sina filmer i dvdebutiken

  dvdebutiksnubben blir glad: yoda och dom andra flimskrådespelarna blir gladra

  okså gandalf skryter ett fyrverkeri: EMBRYO

  men men

  embryo har alltid varit hederlig och god: han är blomman som spricker upp under dom mörka bladen

  och språk

  är Föränderlighet och växande; en stunds flimmer framför en skärm eller en promenad rakt igenom ett galler av meningar och ett vandrande genom allt det som är förbrukat begagnat använt returnerat källsorterat – en göl av ord – och där:

  Där sitter nu embryo och förtvivlat (eller med medlidsamt vemod) åser hur det glada och fria internet som han föddes i och växte upp i och gick i skolkan i och till slut klättrade ut ur – för att hitta en blyertspenna och ett tomt vitt papper – har förvandlats till en plats där det fria ordets försvarare och arbetsmyror tvingas kämpa för sina givna rättigheter.

  Det är inte reko.

  embryo tror på yttrandefriheten, på den lilla människans strävan, på konstens och konstnärens ansvar och stolthet. Upphovsrätten är en identitetsmarkör och en trygghet.

  Kämpa för ett fritt nät och ett fritt ord. Bekämpa inte upphovsrätten. Vill man ha god och stark och mycket och glad och arg och utvecklad och föränderlig och ombytlig och nydanande och manifesterande och hög och låg och alldaglig och särskild och dålig och enastående kultur, då måste man lyssna till dem som skapar samma kultur, dem som filtrerar verkligheten och åskådliggör gestaltar – får allting att bli nytt och bra igen.

  Heja Internet. Heja kommunikationen. Heja anarkin. Heja upphovsrätten.

  embryos senaste bloggpost: brev från jultomten

 57. […] Rick Falkvinge tyckte att Jan Rosén också kunde ha berättat att han är ordförande i Svenska föreningen för upphovsrätt (SFU) när han skrev under artikeln. Rick tyckte det var att segla under falsk flagg. […]

 58. Daniel och de små tomtarna » Årets idiot: Jan Guillou

  […] hela chatten här. Mer länkar som behandlar Bananjanne. Och här kan du läsa vad faisken IPRED1 är, men för att säga det med två […]

 59. Enligt Min Humla » Är Aftonbladet också tjuvar?

  […] man skapat och slåss för det med näbbar och klor. Det synsätt som jag och den lilla högljudda gruppen förespråkar handlar istället om att se fördelar i spridningen. För så här är det; jag […]

 60. Stekspaden

  Guillou har rätt i att han förlorar på fildelning. Varje gång han eller någon annan bakåtsträvande tomte uttalar sig så blir det fler och fler som väljer att bojkotta vederbörande. Jag har i många år gett bort Guillous böcker i julklapp men det får nog vara slut på det nu.

  Stekspadens senaste bloggpost: Crash s01e01

 61. Per A

  Varför fattar så många det totalt korkade med IPRED förutom politikerna?

  Och varför skriker vi inte högre?

  Läste en redovisning av vad en tex en musikskivas pris går till.

  50% till distributörleden
  50% till Musikbolaget
  av musikbolagets 50% får artisten en procentsats
  som aldrig överstiger 10% oftast under 5%

  Varför är det då så många musiker som ropar
  så högt?

 62. B!

  Han har inte snyltat på något universitetsrenommé! Du behöver plugga in lite gällande rätt på området, hör jag./Suzanne Wennberg

  Så, jag antar att han står för den inställning som universitetet stödjer som helhet. (Ingen annan som fått svar från Suzanne än?)
  B!

 63. B!

  Jag ber om ursäkt för att ha stulit text rakt av från Herr Falkvinge, men här kommer mer email retorik.
  Mitt svar på ovan:
  “Att en professor lägger sig i tidens brännhetaste politiska fråga och tydligt och ensidigt tar ställning för endera polariserade lägret är ganska ovanligt — professorer förväntas vara balanserade, nyanserade, och se till helhetsbilden.
  Men det var inte i rollen av professor som Jan Rosén skrev artikeln. Han har en annan roll också: ordförande i Föreningen För Upphovsrätt. Att han skrev under med “professor i civilrätt” är inget annat än falsk flagg för en ren partsinlaga för upphovsrättslobbyn.

  Vad har det med “gällande rätt” att göra.”

  Hennes svar:
  “Om gällande rätt innebär ett ställningstagande för en ståndpunkt som hyllas av ”endera polariserade lägret”!/Suzanne Wennberg”

  Varpå jag författade egen text, vilket sannolikt syns på meningsbyggnad, och ordval:
  “Förlåt min något ofina fråga, men har du ens tagit dig tid att läsa vad det handlar om, eller du sitter och spottar ur dig ett närmast standardiserat skräp-svar och hoppas jag ska försvinna?
  Eftersom du inte verkar hålla dig informerad om din omgivning, bjuder jag glatt på ännu en länk.
  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=114&a=459657

  Är, eller är inte Jan Rosén part i frågan då han är ordförande i Föreningen För Upphovsrätt?
  Är det universitetets avsikt att stödja alla fristående föreningar och organisationer deras professorer och andra universitetsmedlemmar, eventuellt även studenter, är medlemmar i?
  Är det, eller är det inte att hissa falsk flagg när man väljer att skylta med “Jag är minsann professor i civilrätt” istället för det mer relevanta, “Jag är ordförande i Föreningen För Upphovsrätt”?
  Är det Stockholms Universitet avsikt att stå som målvakt för ekonomiska lobby intressen?
  Är det rimligt att förvänta sig att en professor i civilrätt har insikt nog att veta att hans argument tas emot helt olika beroende på om han hävdar sig vara professor ett eller annat, alternativt ordförande i Föreningen För Upphovsrätt? Den tidigare förväntas vara politiskt frånskild, och oberoende, den senare är i sin natur part i frågan.
  Enkla frågor, som kan besvaras med enkla svar.

  Och jag ser fortfarande inte vad gällande rätt har med att göra en debatt runt ett lagförslag. Ett lagförslag som lägger polisiära rättigheter på ekonomiska intressenter. Det har sannolikt gått fram tydligt nog vilken åsikt jag har i frågan, men det är faktiskt ganska ointressant. Jag är inte medlem av någon organisation, för eller mot, inte ens i någon organisation som fullständigt ignorerar frågan. Det jag framför är min högst personliga åsikt, och jag försöker inte lägga några titlar till den, för att göra min åsikt tyngre. Och det är i det här mina frågor grundar sig. Är det Stockholms Universitets avsikt att låna sitt namn, och sina ideal till privata intressenter?”

  Ber om ursäkt för den något stora kommentaren, men som avslutning. Har någon annan skickat brev, och vilken typ av svar får då ni? Herr Falkvinge?
  B!

 64. […] det gäller min dator, Jan Guillou Ska Jan Guillou kanske börja polisanmäla folk som säger emot? Falsk flagg från lobbyn, cyklar från Guillou Jan Guillou är ur form Även de bästa journalister kan ta fel Nu är väl giganten ute och cyklar […]

 65. Härskartekniker i piratdebatten « scalott.wordpress.com

  […] De flesta debattartiklar i traditionella media verkar vara fildelningskritiska (såhär ser de ofta ut). Piraternas domän är dock internet, det är här de debatterar. Här kan […]

 66. Det här med att tala i egen sak « Majestatis Pluralis

  […] och kunskap men utan att redovisa liknande lojaliteter. Andra har belyst hur Jan Rosén är ordförande i SFU men allt som oftast fått uttala sig om fildelning och upphovsrätt i media som Upphovsrättsjurist […]

 67. Söndagstuben 13: Jan behöver lite “Help!” | Anna Troberg

  […] det gäller min dator, Jan Guillou Ska Jan Guillou kanske börja polisanmäla folk som säger emot? Falsk flagg från lobbyn, cyklar från Guillou Jan Guillou är ur form Även de bästa journalister kan ta fel Nu är väl giganten ute och cyklar […]

Comments are closed.

arrow