Filmproducent kräver kroppsvisitationer

En filmproducent och två av hans kollegor går nu ut på SvD mfl ställen och säger att de slutar göra film om de inte får igenom Privatpolislagen IPRED1. I brevet de skickat till Alliansens fyra partiledare så är de väldigt tydliga med vad de anser vara ett problem för deras modell av filmskapande – och jag citerar:

Det tar kanske trettio sekunder att med en dator lägga all denna möda och alla dessa investerade pengar på ett USB-minne som får plats i en byxficka. Från denna kopia, kan man alstra nya kopior och från dessa kopior, ännu fler i all oändlighet.

Detta står i brevets andra stycke. Fildelning nämns först på slutet.

De upplever alltså att det är ett problem för deras nuvarande modell att digital reproducerbarhet enkelt kan manifesteras i ett minimalt USB-minne i en byxficka. Och där ger jag dem helt rätt. De har förstått att det här är en del av det digitala informationssamhället — det handlar inte bara om fildelning, det handlar om att digital information är oändligt reproducerbar och kan flyttas med ett minimum av ansträngning. Till exempel på ett USB-minne i en byxficka.

Men de drar inte resonemanget vidare. De pratar inte om proportionaliteten. De pratar inte om samhällspriset. För det som krävs för att hindra folk att ha deras film på ett USB-minne i byxfickan är naturligtvis regelbundna och slumpmässiga kroppsvisitationer av folk ute på stan. Det är enda sättet att kontrollera en sådan sak.

Om de säger att det måste till lagar för att hindra folk att lägga deras film på USB-minnen, då är det samma sak som att kontrollera innehållet i folks fickor när de rör sig ute på stan. De säger, att om det inte blir så, så slutar vi göra film.

Mitt svar som partiledare och lagstiftaraspirant är solklart. Då får ni sluta göra film. Dra åt helvete med era absurda krav och försvinn ur min åsyn.

Jag undrar om någon kommer att lägga märke till att ni slutar.

[purpleline]

Sedan kan man i nästa stycke ifrågasätta varför de ska få sju miljoner tio och en halv miljon av skattebetalarnas pengar att göra film för, utan att skattebetalarna får del av filmen. För mig är det självklart, att den som investerar i ett verk också har rätt att ta del av verket utan begränsning. En framtida upphovsrätt kommer att undanta upphovsrättsmonopolet helt och hållet från alla verk som helt eller delvis är producerade med skattemedel. Det är bara rätt och rimligt.

FLER SOM BLOGGAR: Den okände rebellen har noterat att de inte bara fick sju miljoner av skattebetalarnas pengar att göra film för, utan också att den undertecknande filmskaparen hade en inkomst på 2,5 miljoner (!!) förra året. Som han alltså fått genom ett massivt stöd från skattepengar. Per Ankersjö frågar sig apropå det vad de klagar om, eftersom svensk film inte bär sig på egna meriter, helt oavsett fildelning. Johanna konstaterar att läckan är i de egna leden, Hax konstaterar att valet mellan ett upphovsrättssamhälle och ett rättssamhälle är lätt, Heimdalbloggen säger att “något som har finansierats av skattebetalarna skall betalas ytterligare en gång av skattebetalarna annars är det tydligen att betrakta som stöld”, ett argument som är i linje med mitt ovan; Kapsikum noterar att de utöver SFIs sju skattemillar dessutom fick 3.5 miljoner i skattepengar av Filmpool Nord, Christopher Kullenberg noterar att biobranschen för sjutton gör rekordår så vad gnäller de om?, Terra Incognita säger helt enkelt “Stöd kvalitetskonsten, kopiera!“, Badlands Hyena konstaterar att den som piratkopierar en klänning måste få den beslagtagen, gärna mitt ute på stan, och August Ekman påminner igen om att IPRED inte handlar om upphovsrätt utan om rättssäkerhet.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. West

  “Då får ni sluta göra film. Dra åt helvete med era absurda krav och försvinn ur min åsyn.

  Jag undrar om någon kommer att lägga märke till att ni slutar.”

  Jag tänkte precis samma sak när jag läste den där artikeln. Sluta göra film då — goodbye and good riddance. Jag har aldrig hört talas om vare sig filmen eller filmskaparna, jag bryr mig inte, och jag skulle hursomhelst aldrig se en film av någon som resonerar på det där sätter.

  Wests senaste bloggpost: Världens kortaste öppna betafas?

 2. Aiue

  Good riddance var precis vad jag själv tänkte.
  Varför ska vissa yrkesgrupper ha någon slags RÄTT att göra det de gör (oavsett hur bra eller dåligt de gör det), samtidigt i såna tider som vi ser extremt mycket varsel.
  Välkommen till verkligheten, ungefär.

  Erh, det där kändes nästan osammanhängande. Nåja. Dags att vakna nu. ^^

 3. Aiue

  Sen handlar det ju förstås dessutom om en film iallafall jag inte hört talas om överhuvudtaget.
  Å andra sidan är jag inte så extremt intresserad av film längre, nåja.

 4. Slusk

  Om IPRED antas så är det fritt fram för musik/filmbranschens lynchmobb att gå bärsärk.
  Jag förstår inte varför försvarare av den lagen hela tiden anger upphovsrätten som anledning, de pratar päron när det faktiskt är äpplen som är på dagordningen.

  Det finns redan verktyg i lagboken, men branschen litar inte på ett rättsväsende som inte kan köpas.
  Vigilanta dårar!

 5. Lars-Erick F

  Ja, deras krav på ersättning måste ju relateras till folks vilja att betala för det de gör.
  Biograferna blir tomma.
  Ingen vill hyra deras DVD. De biter sig i tummen.

  Din notering att de får pengar (genom filminstitutet) för att göra film är ju riktig, och extra intressant i detta sammanhang. I vart fall i viss mån har de alltså fått betalt – i förskott.
  Hur mkt mer ska de kunna begära?
  Vart försvinner pengarna…

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/11/ipred-och-pengarna-vem-ska-granskas.html

  F.ö. hoppas jag de beslutande i riksdag o regering inser det orimliga i situationen när sådana här krav ställs. Kroppsvisitiation, kolla fickorna.

  Men man kan inte vara säker att de reagerar, tyvärr. Så illa är det!

  Lars-Erick Fs senaste bloggpost: Ipred och pengarna – vem ska granskas?

 6. Norrländskan

  “Mitt svar som partiledare och lagstiftaraspirant är solklart. Då får ni sluta göra film. Dra åt helvete med era absurda krav och försvinn ur min åsyn”

  Du är så bra när du är bitter.

 7. […] för jobbet snart, så jag får väl fatta mig ganska kort. Hursomhelst, snubblade över en sak Rick skrivit angående denna artikel, den innehåller väl en del saker som egentligen skulle behöva bemötas, […]

 8. RikMatts

  Jag är speechless and nonplussed. Men myser ändå lite i mjugg.

  För det är bra för Piratpartiet när Rättshaveristerna i det andra lägret flashar sn****n och gör helikoptern samtidigt som de ropar stöld stöld stöld inför allas ögon att se på.

 9. Daniel Wijk

  Mycket bra slutkläm! Ja, elakt men dom ber bokstavligt talat om det i artikeln så varför vara snäll tillbaka?

 10. Chattade du med Jan Guillou? | Svensson

  […] Bloggat om Ipred1 etc: Falkvinge, Enligt min humla, SVD:s ledarblogg, Andra bloggar om: Jan Guillou, Aftonbladet, Media, Samhälle […]

 11. Daniel Wijk

  Mycket bra svar på SVD Brännpunkt nu:
  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2103621.svd

 12. Lars-ove Törnebohm

  Ja herregud, man blir knäsvag av deras argument…

  Lars-ove Törnebohms senaste bloggpost: Film och tv på nätet helt fritt

 13. Mikael Nilsson

  “För det andra tjänar han förra året över 60000kr per månad och hade en sammanräknad inkomst på över 2,5 miljoner förra året. ”

  Ojoj, stackare

  -> http://xpopx.b-s.se/vi-har-redan-betalat-7-miljoner-i-skatt-for-lat-den-ratte-komm-in/

  Mikael Nilssons senaste bloggpost: Liberati och omvärlden

 14. blondin-rikard

  Vad är problemet egentligen? Om de inte gör film så får någon annan göra det (som en polare påpekade adekvat).

 15. Daniel

  Kan inte låta bli att tänka på en annan film vars filmskapare istället tackade fildelarna:

  http://torrentfreak.com/producer-thanks-pirates-for-stealing-his-film-071113/

  Jag har den numera på DVD.

  Låt den rätte komma in tänker jag definitivt INTE gå och se på bio nu. Och jag gillar att gå på bio. Jag gör det relativt ofta. Ibland har jag dåligt samvete över det.

 16. Intensifier » IPRED skjuts upp

  […] regeringen med sloganen ‘vi slutar göra film om ni inte röstar igenom IPRED’. Som Rick påpekar, leder deras resonemang i slutändan till att vi måste kroppsvisitera människor för att […]

 17. Hans J

  “Mitt svar som partiledare och lagstiftaraspirant är solklart. Då får ni sluta göra film. Dra åt helvete med era absurda krav och försvinn ur min åsyn”

  De två senare meningarna är mina ord!
  och mitt namn är:
  SPARTACUS!

 18. Rickard

  Det här är så sjukt så jag vet inte vad jag ska tro! Händer det här? På riktigt?
  Vad är det för fel på John Nordling, Guillou och co?

 19. Törnebohms Hotspot » Blog Archive » Filmskapare gnisslar

  […] Rick Falkvinges eminenta inlägg […]

 20. Det är alltid någon annans fel « Tomas sida

  […] Badlands Hyena sätter huvudet på spiken och ropar efter privatpoliser till modehusen. Rick Falkvinge drar slutsatsen att de vill att man ska införa kroppsvisitering av alla, […]

 21. Lars-Erick F

  Detta blir mer o mer pinsamt.
  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/11/ipred-film-och-pengar-och-glasgon.html

  Hur få partiledarna att ta till sig detta, att de tar del av alla argument och fakta? Finns ingen viskande slav, som vet vad som pågår. Vart går våra pengar?
  … och varför?

 22. Hex

  Två flugor i en smäll om IPRED inte går igenom, med andra ord.
  Världen blir en bättre plats utan deras skräpfilmer.

  Hexs senaste bloggpost: Word.

 23. Svenska filmare suger | Basic personligt

  […] De hatar ny teknik och förstår inte på något som helst sätt vad man ska med det till. Utveckling är per […]

 24. Anders Forsman

  Jag blir mörkrädd – händer detta och menar man allvar? Tänk vad lite förstånd det verkar finnas bland en del av mänskligheten 😉

  Kollade förresten på Guillous chatt och man blir ju mäkta förvånad när han svarar mestadels av frågorna med “skitsnack”. Dom vet inte vad dom snackar om. PUNKT

 25. Khapi

  Varför skulle det vara fel att visitera folk på stan om de misstänks göra någonting olagligt? Finns det en lag så ska den efterföljas, det är det som är tjusningen och förskräckelsen med demokrati. Det finns hundratals lagar jag tycker är extremt fåniga och meningslösa som jag tvingas följa ändå. Ska man ha någon sorts rätt att skita i vad lagen säger bara för att det kan kännas lite jobbigt att bli visiterad av polis? Don’t do the crime if you…

  För övrigt så instämmer jag i att skattebetalares pengar inte ska gå till kulturskapare. Men där har vi en till sån där lag som jag tycker är fånig och som jag gärna skulle vilja slippa, om jag kunde. Varför ska jag behöva acceptera att mina skattepengar går till något jag inte gillar för att demokratin röstat fram det när pirater inte ska behöva känna av konsekvenserna av deras olagliga handlingar?

 26. Leo

  Det är en skrämmande syn upphovsrättslobbyn har på rättssäkerhet och demokrati.

  Bloggar om det här:

  http://blog.erlandsson.info/2008/11/26/sakerhetskonsulten-andre-rickardsson-bekraftar-rattsosakerheten-och-filmmakarna-utovar-redan-utpressning/

 27. Khapi

  För övrigt så tycker jag att det är lustigt att en pirat sätter upp regler för vad man får göra med en porträttbild. Det rätta vore ju att kopiera bilden, göra ett montage så att det ser ut som att herr Falkvinge är mitt uppe i en homoerotisk situation och sprida för världen.

 28. Mr President

  Jag har hört mycket bra om den filmen, och jag funderade på att gå och se den på bio, men nu tänker jag definitivt inte göra det. Filmmakare som på detta sätt förordar ett angrepp på sina egna kunder ska inte få en krona av mina pengar. Men det betyder inte att jag tänker ladda ner den.

  Dock tycker jag det var lite småfult att skriva att de kräver kroppsvisitationer. Jag förstår Ricks resonemang, men det är ändå att förvränga vad de faktiskt skrev, och det tror jag inte debatten tjänar på.

 29. Lars

  @Khapi:

  Eh, va? Det står ju uttryckligen

  “Fotot till höger (länken går till en högupplöst version) är fritt att använda i alla sammanhang, så länge fotografen Jacob Boström anges.”

  Det ger väl om något _mer_ rättigheter än vad piratpartiets förslag till upphovsrätt skulle ge. Och var där ser du ett förbud mot homoerotiska montage?

  Om du försökte hävda att ditt montage var ett riktigt foto så skulle det kanske handla om förtal eller ärekränkning, men det har ju inget med upphovsrätten att göra.

 30. fil

  Kan inte någon driftig bloggare styra upp en insamling till tre flygbiljetter, enkel resa? Nordkorea?

 31. Khapi

  Lars: Varför ska jag behöva uppge vem som tagit ett foto som jag vill sprida för resten av världen? Jag kopierar ju bara. Kopiering = kärlek.

 32. Lite av varje » IPRED-beslut skjuts upp

  […] Falkvinge skriver om ett brev skickat från tre personer inom filmbranschen till partiledarna inom alliansen. Jag förstår de i mycket när det gäller deras oro över att få tillbaka pengarna de satsat i en film. Men deras avslutning Vi undrar varför vi inte åtnjuter samma rättsliga skydd som övriga delar av näringslivet och varför ni som är partiledare och ministrar inte öppet tar ställning för att skydda upphovsrätten? […]

 33. Nick

  Alla säger att IPRED är så ineffektiv och lätt att slippa undan… Hur då säger jag?!? Utbilda mig tack!

  Tycker snarare det känns tvärtom, lätt att åka dit fast man är oskyldig! Jag pysslar i princip aldrig med någon olaglig fildelning däremot så har jag en 100 Mbits lina som vi är några stycken i huset som delar på och jag har ju inte koll på vad alla dom gör.

 34. Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats

  Bli förmögen på nolltid, IFPI-style!…

  Om vi utgår från stämningen mot Jammie Thomas så bör dessa kopior ha ett värde på USD 9,250,000 (nio miljoner tvåhundrafemtiotusen…DOLLAR!!!). Inte illa pinkat för några sekunders arbete, eller hur? Ett aber är dock att det mig veterlige…..

 35. of_darkness

  “Lars: Varför ska jag behöva uppge vem som tagit ett foto som jag vill sprida för resten av världen? Jag kopierar ju bara. Kopiering = kärlek.
  — Khapi – Nov 26, 2008 — 20:07

  Khapi – Läs gärna vad vi i piratpartiet vill och inte vill inan du slänger ur dig sådana anklagelser.

  Och förövrigt sså visa gärna på vart vi sagt att en upphovsman inte ska få vara upphovsman i meningen att det är du som skapat något och du ska få credd för det? Och du har väl ändå inte missat att vi vill behålla den komersielal delen av den ekonomiska upphovsrätten?

  Och att ge en blänkare om vem fotografen som tagit fottot är ren hyvs och eg inget som ens behöver ha med upphovsrätten att göra per sig utan sedvanligt sunt förnuft.

 36. Leo

  Nick: “Alla säger att IPRED är så ineffektiv och lätt att slippa undan… Hur då säger jag?!? Utbilda mig tack!

  Tycker snarare det känns tvärtom, lätt att åka dit fast man är oskyldig! ”

  Båda är rätt. IPRED är ineffektiv och lätt att komma runt med anonymiseringstjänster.

  Men du har också rätt, det är lätt att åka dit när man är oskyldig och inte är IT-säkerhetsexpert. Många barnfamiljer har nog öppna trådlösa nätverk som kan nyttjas av fildelare!

  Lagen är alltså vidrig, på två sätt: de “skyldiga” kommer lätt undan, och de oskyldiga åker dit. Kort sagt: inte en bra lag.

 37. Dagens IPRED « Bitchslap Barbie

  […] nytt kändisgäng har skrivit det här brevet idag. Väldigt många bloggar har kommenterat, bla Rick har inte helt oväntat skrivit bra. Jag tycker ungefär samma sak som alla andra, och Rick får […]

 38. Perty

  @Leo

  Du glömde det nästan största argumentet, Ipred minskar inte olovliga fildelningen 🙂

  Men det är det inte så många som bryr sig om verkar det som. Inte ens docenter i juridik tydligen.

  Pertys senaste bloggpost: Granska Remissinstanserna!

 39. Dynamic Man » Snabba men läsvärda nedslag i debatten

  […] ♦ Filmproducenter har tagit fildelningsdebatten från Internet till byxfickan. […]

 40. Leo

  @Perty:

  Så rätt, så rätt. Det blir nog snarare som det skrivs på Newsmill idag: IPRED slänger tändvätska på fildelningen.

  Leos senaste bloggpost: Säkerhetskonsulten André Rickardsson bekräftar rättsosäkerheten och filmmakarna utövar redan utpressning

 41. opassande » Blog Archive » IPRED-debatten fortsätter

  […] producenterna till “Låt den rätte komma in” och deras inlägg i IPRED-debatten, så behöver egentligen inte säga så mycket. Det finns ju sannerligen en hel del att sätta tänderna i, inte […]

 42. Luka

  @Khapi:
  “Varför skulle det vara fel att visitera folk på stan om de misstänks göra någonting olagligt?”

  Proportionalitet och effektivitet är nyckelorden. Säg att polisen misstänker att en tjuv bor i ett visst kvarter. Är det rimligt att man ska göra husrannsakan i alla hus och dra in alla på förhör hos polisen? Kanske i en polisstat. I en rättsstat krävs det att ingripandet står i proportion mot brottet och att ingripandet har en önskad effekt. IPRED-lagen faller på båda punkterna. Kränkningen av den personliga integriteten hos oskyldiga, försvagningen av rättsstaten (genom att vissa bolag får större befogenhet än polisen) samt det faktum att det är trivialt för skyldiga att inte åka fast gör det till ett mycket dåligt lagförslag. Upphovsrättsfrågan är viktig, men IPRED är knappast lösningen.

  Lukas senaste bloggpost: Dagens moralpanik

 43. Rhodin

  Jag är väldigt nyfiken på vilka nätverk som räknas som ISP:er iom IPRED: Ett par exempel:

  – Om jag och ett par grannar delar på en internetuppkoppling – är ägaren till modemet “skyldig” om nån fildelar?

  – I en bostadsrättsförening så blir det vanligare och vanligare att föreningen drar in fiber till lägenheterna, med ett antal switchar ståendes i källaren. Är bostadsrättsföreningen “skyldig” om nån i huset fildelar, eller har de tom skyldighet att kunna lämna ut sådan information? Blir det i så fall krav på att man måste veta vilken abonnent som har vilket IP-nr (för detta är ju inte nödvändigtvis nåt som en bostadsrättsförening normalt sett behöver hålla koll på).

  Om det finns nån som kunde bena ut begreppen så vore det spännande att få veta.

  Rhodins senaste bloggpost: Kraftvärmeverket i Örtofta – en ojämlik kamp

 44. Anders Andersson

  Jorden bebos av sex miljarder idérika kreatörer varav 99,99 procent aldrig har gjort en enda film. Två till som sällar sig till massan gör ingen skillnad.

  Det är dock inte fildelningens fel. Felet är huvudsakligen mitt. Jag går nämligen sällan på bio, och från och med i år låter jag bli av princip, i syfte att helt beröva filmindustrin dess intäkter. De kan ju försöka stämma mig för det; jag erkänner här och nu att jag agerar med uppsåt att sänka branschen (mina identitetsuppgifter lämnas ut på begäran av käranden).

 45. Ratcher

  haha snacka om att göra bort sig totalt, han kunde lika gärna gått på krogen naken på fyllan, samma sak som detta…

  Näää gå på bio och se på denna film är utan tvekan uteslutet, däremot gav det mig ett gott skratt, och dessutom tankar jag ner filmen med GOTT samvete och bränner den på DVD och ställer i hyllan, för betala för eländet gör jag bara inte, men en DVD ska den brännas på BARA FÖR ATT!!

  Förhoppningsvis lär han sig av sitt minst sagt STORA misstag i detta.

 46. mattias

  Om man ska vara helt korrekt så regleras Svenska Filminstitutets medel av filmavtalet som är en konstruktion där svenska staten och “branschen” står för en del vardera (tror det är 50/50). Biografernas del i detta är t.ex. att 10% av alla biljettintäkter går till SFI.

  Således kommer förmodligen inte riktigt alla pengar i SFI:s produktionsstöd (och liknande stöd) från skattebetalarna.

  Se filmavtalet här: http://www.sfi.se/sfi/IMAGES/_SFI_PDF/RAPPORTER%20OCH%20DOKUMENT/2006%20ÅRS%20FILMAVTAL.PDF

  mattiass senaste bloggpost: OS X DHCP timeout

 47. Pär Brumark

  Jösses….

 48. Anna Troberg - Blogg » Håller vitlök surande kreatörer borta?

  […] skriver: IPRED och lite länkkärlek Filmproducent kräver kroppsvisitationer Tomas Alfredsson verkar ju vara en klok man, hur tänker han egentligen? Stoppa skattevampyrerna! […]

 49. Trottens Betraktelser » Men flytta då era jävlar!

  […] IDG, NM Bloggat: Svensson, Oskar Swartz, Henrik Alexandersson, Opassande, Mina Moderata Karameller, Rick Falkvinge, Christian Engström, PeaceLove&Capitalism, Erik Loose, Deep Edition, Satmaran, Johan Ingerö, […]

 50. Fredrik

  Jag förstår verkligen inte hur upphovsrättsförespråkarna tänker – hur många gånger ska mediaindustrin kunna ta betalt för sina varor egentligen?

  Ta filmen “Låt den rätte komma in” som exempel:

  – Först är jag med och finansierar filmen genom min skatt (X kr)
  – Sen betalar jag för att se den på bio (~95 kr)
  – Om jag vill ha den på DVD/Blu-ray får jag återigen betala för den (~150-250 kr)
  – Ser jag den på TV får jag återigen betala genom licensen eller DTV-abonnemang (X kr)

  Hur kan en bransch tillåtas fungera på detta vis? Varje gång jag ser filmen måste jag betala oproportionerligt mycket för det och varan blir aldrig min, oavsett hur mycket pengar jag lägger ut på den.

  Förutom att ta hutlöst betalt av mig så betraktar de mig som en presumtiv tjuv och förstör varan genom DRM-skydd, regionskodning, smaklösa antipirat-trailers före filmer osv. De bestämmer också NÄR jag skall få se den på bio, dvd och tv.

  Men detta paradis räcker inte för dem, nu försöker de ändra länders lagstiftningar för att ytterligare cementera sin avundsvärda position.

  Tänk om mediaindustrin ändå kunde betrakta sina kunder som just kunder. Jag betalar gärna för mig men det får finnas gränser.

  Stå på er Rick och alla andra i PP, Sverige behöver verkligen ert engagemang!

 51. Hans J

  “Tor” kommenterar ett blogginlägg på Linander’s blogg.

  Tor säger där att uppgift om utlämnandet av “IPnummer-namnuppgift” från en operatör inte ska delges den om vilken uppgiften lämnats förrän efter en månad efter utlämnandet!!!

  Om detta stämmer kan man fråga sig vad integriteten är värd. Den som fått utlämnandet ska alltså få möjlighet att se vart personer – som inte heller de behöver vara den som förmodats ha laddat ned filer – surfar!!!

  Det handlar alltså inte ens om att förhindra brott – en illegal nedladdare skulle ju tänkas sluta då han ser att någon kontollerar honom. Det handlar om att “sätta dit” folk – kanske till och med i framtiden.

  Antingen
  är det fara för registrering i framtiden
  eller
  så finns inget hinder att lämna ut uppgiften direkt (från domstolen eller operatören)

  Lagstiftaren verkar om detta stämmer att skita totalt i både personlig integritet och brottsprevention!

  Quo Vadis?

 52. Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Komplext och enkelt

  […] glömmer liksom att nämna att de fått stöd till filmproduktionen från olika potter av skattepengar. Sju millar från filmstöd, och tre och en halv från […]

 53. Skräckslagen

  IPRED i praktiken: Ett tyskt bolag skickar via ombud kravbrev till engelska internetabonnenter. Kravet gäller porrfilm med nazitema.

  http://www.guardian.co.uk/money/2008/nov/28/internet-porn-bill-mistake

 54. Jenny

  Alltid lika spännande att besöka den här bloggen. ☺

  ”Låt den rätte komma in” är en av Sveriges största filmsuccéer genom tiderna – hyllad över hela världen. Thomas Alfredsson har även regisserat Killingfilmerna.

  Att ni i det här kommentarsfältet inte vet det beror på att ni är obildade, de flesta Piratpartister är brackiga, talanglösa och allmänt mediokra. Åtminstone om man dömer av den där 100-personers listan; ”ladda gärna ner vår musik” ähhh – jag tror ganska många är beredda att betala för att slippa.

  Det är fint tycker jag att ni fått ert eget parti som kan arbeta med er fråga. Jag menar vad är det för samhälle där begåvade människor ska kunna tjäna på sin intelligens och kompetens när ni så snöpligt blivit utan? Makten åt medelmåttorna!!!

  Jag önskar er uppriktigt all framgång och jag tror att ni kommer att lyckas mycket bra. Det är flogistone, kompositbilder och skallmätning all over again. (Hoppsan pärlor för svin, det där förstår ni inte heller – alltför många akademiska referenser.) Upprepar ni bara ert budskap tillräckligt högt och tillräckligt mycket så kommer alltfler att ansluta sig och då blir livet rafflande.

  Men skicka inte ut den här killen i debatter igen utan försök hitta någon som kan formulera ord till meningar; http://www.tv4.se/1.283438?videoId=1.727516&renderingdepartment=2.4034

  <3

 55. AndersH

  Jenny, rätt många känner nog till regissören Tomas Alfredson (notera stavningen) men det hör definitivt inte till normal allmänbildning att känna till namn på svenska filmproducenter. Deras jobb är att skaffa fram pengarna till en film. De är i regel inte delaktiga i den konstnärliga processen, och även om deras namn står med i för- och eftertexter så är de inte speciellt publika personer. De brukar aldrig nämnas i recensioner, i tevetablåer etc där regissörens namn i regel står.

  Om ditt inlägg i övrigt: “bad troll, no cookie.”

  AndersHs senaste bloggpost: 2008-11-22: Nu med hatt.

 56. Hans J

  @Jenny:

  Visst är det gulligt när det kommer in häcklare i leken. I detta fallet gör du dock bort dig lite? Eller ska man anta att du bara skrev som du gjorde för att ÄNNU FLER skulle ansluta sig till Piratpartiet direkt!

  Beträffande “Den där killen” som du skrev om så behöver du bara klicka för att se vad jag tyckte om “debatten”

  Flogistone, kompositbilder och skallmätning är väl vad gammelpartierna håller på med? En av de där gammelteorierna var nog idén om en allerstädes varande “Eter”. Det är detta begrepp som fått ge ord på vår fantastiska internetutveckling – och den är långt ifrån färdig. Fortsättningen kommer också du att få vara med om. Helst utan FRA och IPRED mm.

  Puss på dig!

 57. Mattias

  jag ser en parallell till Dick Klings folkkapitalism, att man ska få ta del av statens bolag som man är faktisk delägare i, och i det här fallet medfinansiär i filmproduktion, intressant 🙂

Comments are closed.

arrow