Politikerna har tappat kontrollen över lagstiftningen

Just nu sitter ett par tjänstemän på Justitiedepartementet och tar artigt emot frågor från regeringens företrädare om hur Privatpolislagen IPRED får se ut.

“Nej, det går inte, då måste vi gå ur EU”, svarar de om en upphovsrättsreduktion som ger kulturen och tekniken nya möjligheter.

“Ja, det går bra”, säger de om en privatpoliskonstruktion utöver vad direktivet kräver (och som till och med går rakt emot direktivet).

“Nej, det går inte”, säger de till Johan Linander (c) som försöker få in en minimal krockkudde (tunn som en spånplatta och lika mjuk) i den medborgarrättskatastrof som är Privatpolislagen IPRED.

En av tjänstemännen heter Stefan Johansson. Han syns ofta på Föreningen För Upphovsrätt. En annan av tjänstemännen heter Christoffer Démery. Honom träffade jag senast på ett seminarium för extrema upphovsrättshökar, där han gjorde väldigt tydligt för mig att han inte delade Piratpartiets syn på hur upphovsrätten ska utformas. Det finns fler.

Politikerna har helt abdikerat yrket att skapa politik till tjänstemännen på justitiedepartementet. De frågar ödmjukt om lov om hur de får stifta lagar och får ett ja eller nej av några personer som de självmant har lämnat över makten att svara till. Detta är tjänstemannapolitik och är lika författningsfrämmande som ministerstyre.

Efter att ha märkt att det fungerar så här, så förstår jag varför upphovsrättslobbyn har lagt ner enorma summor och resurser på att bearbeta dessa få personer.

Vad politikerna behöver göra är att sluta fråga om lov. I svensk författning är det politiker som stiftar lagar, och tjänstemän som förvaltar samhället med de stiftade lagarna som ramverk. Politikerna behöver göra skäl för de ganska så höga löner de får från skattemedel, och börja göra sitt jobb, och bestämma hur lagarna ska se ut. Därefter bör de meddela sina beslut till tjänstemännen. Inte fråga om lov.

Politikerna behöver t.ex. sluta lyssna på dumheter från tjänstemännen om att vi måste gå ur EU, och låta EUs institutioner bedöma frågan om direktivkompatibilitet i stället. Domstolar, inte tjänstemän. Politikerna behöver sluta lyssna på dumheter från tjänstemännen om att Sverige måste införa en privatpolis eftersom IPRED kräver “effektiva sanktioner”. (Spanien har IPRED utan privatpolis och har fått sin implementation godkänd av EG-domstolen.) Och ärligt talat tror jag att regeringen just nu vill stifta IPRED i en annan tappning än den som de kraftigt upphovsrättslobbybearbetade tjänstemännen påstår att den “måste” vara.

Fatta beslut. Skapa politik. Det är därför ni kallas politiker.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. Hans J

    “Tor” kommenterar ett blogginlägg på Linander’s blogg.

    Tor säger där att uppgift om utlämnandet av “IPnummer-namnuppgift” från en operatör inte ska delges den om vilken uppgiften lämnats förrän efter en månad efter utlämnandet!!!

    Om detta stämmer kan man fråga sig vad integriteten är värd. Den som fått utlämnandet ska alltså få möjlighet att se vart personer – som inte heller de behöver vara den som förmodats ha laddat ned filer – surfar!!!

    Det handlar alltså inte ens om att förhindra brott – en illegal nedladdare skulle ju tänkas sluta då han ser att någon kontollerar honom. Det handlar om att “sätta dit” folk – kanske till och med i framtiden.

    Antingen
    är det fara för registrering i framtiden
    eller
    så finns inget hinder att lämna ut uppgiften direkt (från domstolen eller operatören)

    Lagstiftaren verkar om detta stämmer att skita totalt i både personlig integritet och brottsprevention!

    ***

    Regeringen meddelar EN DAG INNAN BESLUT SKA FATTAS från regeringens sida att IPRED blir “försenat” eller senareläggs eller nåt…

    Därför att beredningen inte är klar?!?!?

    Men va? Så Regeringen avser att fatta beslut några timmar efter “beredningen” är klar???

    Varför denna panik?

    Den representativa demokratin gäller väl ändå ENBART röstningarna? INTE YTTRANDEFRIHETEN?

    När beredningen är klar så vill vi medborgare se det slutliga definitiva lagförslaget i sin helhet innan det matas in i automatprocessen för godkännande av Riksdagen.

    Vi vill ha åtminstone ett par månader på oss att skärskåda dessa alster!

    VAD I HELVETE HÅLLER DE PÅ MED!!!

  2. RikMatts

    Ännu bättre vore om politiker själva var lite pålästa. Handlingskraft utan kunskap kan faktiskt bli ännu sämre än att lämna default till onda rådgivare.

    Låt alltså Den Rätte komma in 🙂

  3. Tor

    Källa till det påstående som jag återgav på Linanders blogg är André Rickardsson:
    http://www.newsmill.se/artikel/2008/11/26/knarklangare-har-storre-rattigheter-fildelare

  4. jeffer

    Mycket bra att du tar upp statsbyråkratins symbios med lobbyister och andra byråkrater inom EU!

    Det är riktigt allvarligt, som de exempel du nämner. Våra folkvalda – även om de har god vilja – blir inmålade i hörn av “experter” som har helt annan agenda än folkflertalets bästa.

    Dessa tjänstemän måste avslöjas och det bra att du nämner namn.

    För övrigt kan politiker med god vilja enkelt neutralisera de ensidiga statstjänstemännen, genom att bjuda in balanserande åsikter och ställa de mot byråkratin. Det skulle ge politikerna mycket större eget handlingsutrymme.

    Piratpartiets inträde i riksdagen skulle kraftigt stärka politikernas position i kampen mot byråkraterna.

  5. Aiue

    Nog måste det gå att få korrupta tjänstemen avskedade på något vis, dessutom? Nog för att jag tror de möjligheterna är små, men det är väl ändå bara ett tecken på att förändring krävs även där?

  6. Ole Husgaard

    About the proposal by Centern that the ISP should send a warning letter first:

    This is hillarious. In Denmark, where the antipirates can already get the identity of someone with an IP, they are currently lobbying hard to get this so they can go even further, and we pirates are fighting it.
    This is good for the antipirates because the ISPs are supposed to pay for sending out the “warning” letters (using the false argument: “ISPs make money on illegal filesharing”). The antipirates simply have to decide how many letters the want to have sent out each month, and the ISPs have to cover the cost. We have written a bit about it here: http://www.piratpartiet.dk/node/29

    This “warning letter” is also the first step in the “Three strikes and you’re out” policy in France and Great Britain.

    So Centern is going to implement even more from the Cecilia Renfors report, and they present it as “better” and “less strict”. This clearly shows how honest they are, and who they are listening to.

    In this special case you are lucky that your government does not have the strength to stand up for their own civil servants.

    But in general it is a sad affair when politicians no longer dare to make policy.

    Ole Husgaards senaste bloggpost: Landsretten stadfæster kendelsen om blokering af The Pirate Bay

  7. Leo Erlandsson » Piratpartiet till EU-parlamentet

    […] rätta sida när det gäller FRA, och nu igen med IPRED. Rick Falkvinge menar att politikerna har tappat kontrollen över lagstiftningen. Är fallet så, är det mycket oroväckande för det demokratiska […]

  8. Leo

    Intressanta fakta du grävt fram, Rick!

    Många politiker har uppenbarligen inte den tekniska kunskapen själva, och förlitar sig på tjänstemän som har en egen agenda.

    Därför blev det så fel i FRA-frågan, och därför måste vi jobba för att det inte ska gå samma håll i IPRED-fallet.

    Leos senaste bloggpost: Piratpartiet till EU-parlamentet

  9. Jonas

    Linanders förslag är inte en krockkudde, det är en dolkstöt.

    Ett varningsbrev legitimerar tanken på att operatören har något alls att göra med innehållet i den trafik de transporterar. Det är ett sluttande plan som upphovsrättslobbyn kämpat med näbbar och klor för att få ut oss på.

    Gå inte på den enkla!

  10. Rick Falkvinge

    Jonas: Väldigt viktig poäng.

  11. Hans J

    Något utlämnande av några som helst privata uppgifter från den internetoperatör som JAG har skrivit avtal med till något privat företag, organisation eller parti kan på inga som helst villkor accepteras – vare sig med eller utan “varningsbrev”!

    Det finns inte en enda vettig människa i detta landet som biträder eller accepterar något sånt!

  12. Rille

    Och på Dreamhack kämpar Ingvar Åkesson för att släta över FRA-frågan:
    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2409&a=856841

  13. Putte

    Om IPRED antas kommer dessa båda herrar troligen att sluta efter några veckor och gå direkt till toppjobb med sjusiffrig lön som lobbyist med lyxigt kontor, gigantiskt representationskonto, ingen arbetsbörda och placering i valfri världsmetropol.

    Detta var exakt vad som hände för det team i USAs Kongress som drev igenom ett paket för läkemedel till äldre. De lurade Kongressen om kostnaderna (det blev 100 miljarder dollar dyrare än vad som sades innan) samt la in klausuler som förbjud staten att prisförhandla med Läkemedelsindustrin (vilket är normalfallet vid alla andra statliga upphandlingar).

    Ett svenskt regelverk för att hindra korruption och intressekonflikter saknas nästan helt och inget hindrar Stefan Johansson och Christoffer Démery från att låta sig korrumperas på detta sätt.

  14. Ole Husgaard

    Putte: You have a good point there.

    An example from Denmark: When we implemented the Infosoc directive in Denmark it was not properly implemented. There was a mistake that made it possible for rights holders to sue ISPs for illegal content travelling through their networks.

    The top civil servant responsible for copyright law at that time was a lawyer called Peter Schønning. He was the person the politicians asked questions about the implementation of Infosoc in our local copyright law.

    Now he is no longer a civil servant, but has a high-paying job with IFPI.

    Yesterday he was in court for IFPI. His job was to convince the court that an ISP should be ordered to block access to The Pirate bay. He won the case.

    Ole Husgaards senaste bloggpost: Landsretten stadfæster kendelsen om blokering af The Pirate Bay

  15. Lite av varje » Några korta

    […] Falkvinge skriver om politikernas roll och jag inte annat än att hålla med honom om vikten av att politiker sysslar med politik. En av mina punkter i tidigare diskussion kring direktdemokraterna. Om det inte blir så att politikerna gör det de ska så är direktdemokraterna intressanta. Även om jag främst hoppas på engagerade politiker. […]

  16. Hans J

    Someone should translate that to swedish and put on big posters all over Sweden!!!!

    We have one strange police here! Same style!

  17. Michael

    Ett problem är att vi för närvarande har en ovanligt svag justitieminister. Att Beatrice Ask inte själv är jurist ligger henne i fatet. Hon är därmed mer utlämnad åt tjänstemännens åsikter och har svårare att själv göra en bedömning. Ett exempel på detta är när möjligheten till retroaktiv tillämpning skulle slopas. Ask gav ett högst osäkert intryck och sa ngt i stil med “ja, om det nu går att ta bort denna möjlighet ska vi göra det…” Klart det går! Posterna som justitieminister och finansminister är så pass speciella att de kräver fackkunskap av sina innehavare. Ytterligare ett tecken på detta (som dock inte rör fildelning) är att Ask notoriskt tycks vägra debattera med Tomas Bodström. Inte konstigt. När det kommer till juridiska frågor saknar Ask såväl kompetens som trovärdighet jämfört med sin företrädare. Detta utan att lägga några värderingar i övrigt rörande deras politiska hemvist och åsikter.

  18. Håkan

    När jag funderar på allt kring IPRED-lagen så komme rjag att tänka på texten till låten “Ankaret” av Kaipa, skriven i början på 70-talet…

    Låt lätta ditt ankare, vinden är fri
    Molnen dom lättar, en natt är förbi
    Våga att lossa på band från igår
    Våga att visa vad du själv förmår
    Du lyssnar till prästen
    Du tror han är klok
    blott för han läser ur nån helig bok
    Och domarens ord
    Det är sant och korrekt
    fast blommorna vissnar av hans andedräkt

    Utav traditioner så binds man så lätt
    Och tror kanske allt som man lärt sig är rätt
    Nej lossa var tanke och tänk den till slut
    Ty allt som är instängt det vill komma ut

    Och dagar ska komma och åren ska gå
    ögon ska öppnas och människor förstå
    att ingen är kung över mer än sig själv
    när längtan till makten besegrat sig själv

    När dårskapen slutat att följa vårt spår
    och morgonen gryr i nåt långt fjärran år
    Då lättas vart ankare, vinden blir fri
    Molnen dom lättar, en natt är förbi

    Som en liten inspiration på vägen 🙂
    //Håkan

  19. Chris P

    tankte bara fraga om EU-valet och hur man rostar fran utlandet och vart man kan fa info om hur man rostar pirat osv. tack pa forhand / Christoffer

  20. […] en ny historisk vattendelare. Ipred kan genomföras utan hyrsnutar – ja, det går även om våra ljusskygga tjänstemän vägrar tänka utanför boxen – Spanien har infört Ipred utan privatpoliser och EU har givit […]

  21. Kattsand

    Förut kunde jag lägga en stor del av min lön på att köpa musik. Fast efter att CD:n kom och man höjt priserna till över det dubbla mot vad vinyl kostade, tröttnade jag. Och när man nu ser vad man på sätt och vis hjälpt till att finansiera med sina skivköp, börjar man ju att undra. Man läser om välbetalda lobbyister som försöker driva igenom ipred och liknande lagar, så nu ångrar jag lite över det jag köpt och har ingen lust att vara med på att finansiera mera av sånt här längre.
    Tänk på att det är tack vare att vi köper musik på CD, går på bio, köper DVD med filmer mm som de har råd att betala lobbyister och att stämma folk.
    Köpbojkott!

  22. Lars

    @Chris P:

    Om du är svensk medborgare så ska du få information och röstmaterial från valmyndigheten i vår (april). Som jag förstår det så kan du antingen brevrösta, dvs skicka din röst till Sverige, eller rösta på en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat.

    I båda fallen gäller antagligen att du inte kommer att ha någon valsedel för piratpartiet – det är bara de partier som har fått vissa resultat i tidigare val som får sina valsedlar utdelade av valmyndigheten – så för att rösta på piratpartiet så behöver du skriva “Piratpartiet” på en blank valsedel. Utan citationstecken, och utan någon annan text – om det är en bokstav fel så tolkas det som en röst på något annat parti (som antagligen inte ens finns).

    Mer information på http://www.val.se/europaparlamentet_2009/

  23. jeffer

    Ole Husgaard,

    Detta är skrämmande – det finns tydligen inga gränser vad vi kan förvänta oss från lobbyisterna!

    Bevis och indicier på deras systematiska manipulationer måste ut brett. Det behövs en folkrörelse för att stoppa dessa maktövergrepp.

  24. minata

    @jeffer
    “Det behövs en folkrörelse för att stoppa dessa maktövergrepp.”

    Vi 68-revolutionärer (minata, Pierre Ström, Mikael Wiehe, Jan Guillou) ockuperade kårhuset, klättrade upp i almarna, samlade 2,7 miljoner namnunderskrifter mot USA:s bombningar i Nordvietnam.
    Jämför detta med 300 personer på marsch Norrmalmstorg mot Sergels Torg 16:e september.
    Men ni har bloggarna där ni skriker hur mycket ni vill medan SF producerar professionella pressmeddelanden. Nästa torsdag fattar Alliansregeringen IPRED-beslutet som alla partier i alliansen är bundna att svara ja på i riksdagen.

  25. Putte

    Det var Christoffer Démery som på USAs uppdrag låg bakom tillslaget mot Pirate Bay 2006:

    http://www.expressen.se/nyheter/1.364968/usa-s-regering-kravde-stopp-for-fildelarna

  26. Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats

    Skydda din mailadress mot SPAM-robotar…

    Spam är ett gissel. Ett tidsödande, frustrerande och potentiellt farligt sådant. Är det inte s.k. Nigeriabrev, så är det reklam om potensförhöjande piller, depressionshämmande preparat viktminskningspulver. Man ruttnar kort och gott av denna…..

  27. Daniel

    @minata: Kårhuset? Det var väl ett jävla skämt. Men oavsett så är det här ingen tävling i vem som har gjort vad. Och det är, för många, en viktig kamp, även om det finns andra viktiga kamper längre ner på behovstrappan. Det känns rätt onödigt av dig att förringa det.

  28. Blog me Gently 2.0 » Blog Archive » “chmod 777″…

    […] “Politikerna har tappat kontrollen över lagstiftningen” (Rick Falkvinge) […]

  29. Fredrik

    Men du Rick, du missar en fundamental sak i tjänstemännens resonemang. Om Sverige inte implementerar EU:s direktiv så kommer vi ingalunda undan dem. Svenska domstolar har en skyldighet att inhämta förhandsavgöranden från EG-domstolen i lagtolkningsfrågor av EG-rätten. Om vi inte implementerar direktiv i vår egen lagstiftning kommer därför resultatet bara bli att saken förskjuts till domstolarna.

    Dessa kommer att inhämta förhandsavgöranden från EG-domstolen för att därefter rätta sig efter innebörden i detta domslut. Sveriges riksdag kan därför inte undvika att implementera direktiv i den svenska lagstiftningen. Vår författning i all ära. Det har redan fastlagts i rätten att vårt inträde i EU innebar att vi uppgav delar av vår suveränitet till EU.

  30. Globetrotter

    Den där jävla Demery borde ju hängas ut ännu mer…
    Det stöder min tes om att det inte behövs någon hjärna för att stifta lagar som politiker. Näe, för någon annan (med dold agenda) låter dem föra fram idéerna och ta skiten från väljarna.

    Vore jag politiker skulle jag aldrig låta någon tala om för mig vad jag skulle besluta. Allra minst en tjänsteman.

  31. Fredrik

    “Politikerna har helt abdikerat yrket att skapa politik till tjänstemännen på justitiedepartementet. De frågar ödmjukt om lov om hur de får stifta lagar och får ett ja eller nej av några personer som de självmant har lämnat över makten att svara till. Detta är tjänstemannapolitik och är lika författningsfrämmande som ministerstyre.”

    För att klargöra. Politikerna har inte abdikerat från sitt uppdrag att stifta lagar. Det är bara det atta alla stater som ingår i EU har uppgivit en del av sin egen kompetens till EU. EU har en egen lagstiftningsprocess som även den är demokratisk. Detta enkla faktum tycks du helt bortse från i din analys.

  32. jeffer

    Fredrik,

    Det första är att minimera effekterna av de EU direktiv som är i uppenbar motsats till de flesta medborgares intressen. IPRED är typexemplet på det.

    Framlobbade legalistiska fraser som att “effektiva åtgärder” ska genomföras mot fildelare, kan tolkas som allt eller inget. Går man till ytterligheter – som lobbyisterna stegvis driver igenom bland aningslösa politiker – måste de mest extrema åtgärder genomföras. Menar man att fildelningen bokstavligen ska upphöra oavsett vad, så kan man inte ens stoppa vid massavrättning av fildelare. Givet tekniken och viljan bland miljoner människor, kan fildelningen omöjligen stoppas med några civiliserade metoder. Detta måste tjänstemännen fatta, eller också är de okunniga eller korrumperade.

    Nästa steg är att påverka EU. Motangreppen mot mjukvarupatent och tillägg i telekompaketet visar vägen. Men mycket mer behövs.

    Sista steget är att lämna EU om EU:s tjänstemän – pådrivna av lobbyisterna – tänker driva igenom legalism utan minsta förankring bland medborgarna och till medborgarnas ensidiga nackdel.

    Definitivt behövs piratpartiet i Bryssel – IPRED stinker av korruption – det måste bli slut på sådana vidriga direktiv!

  33. “Den lilla högljudda gruppen” växer om moderaterna

    […] mest betydelsefullt uppenbarligen Piratpartiet och dess bloggare såsom Christian Engström och Rick Falkvinge) är betydligt mer logiska och faktiskt konfronterar argument istället för att ignorera dem. Det […]

  34. Ratcher

    Politiker är som krokodiler, stora i käften, men saknar öron.

    Källa: Bert Karlsson

    Som sagt den mannen är knasig, men en del saker har han rätt i.

    http://www.ordsprak.se/kalla.asp?kalla=Bert%20Karlsson

  35. Blogginl

    […] – har jag något att skämmas för i frågan? Jag, Erik, Anna, Emma, Rick, Mark drog en hel regering inför skampålen. Vi revolterade mot våra partier, vi […]

  36. Daniel Wijk

    minata:

    Jo tack, jag har både läst och hört en del utav dumheterna i kårhuset. Skulle skämts om jag varit med där. Säger en hel del om dig att du inte gör det än idag.

    Soviet var trots allt en utav de mest upphovsrättsfascistiska regimerna i världen.

  37. Daniel Wijk

    Sen är det ju alltid kul att höra att du är elitisk också minata. Det nog ju inget någon har betvivlat här innan iofs…

  38. minata

    @Daniel Wijk
    Du missade budskapet!
    För att förtydliga.
    Herrarna som är nämnda (Pierre Ström, Mikael Wiehe, Jan Guillou) har det gemensamt att de står upp för upphovsrätten i dagarna. De två första i protest mot Vänsterpartiets “Fri Fildelnings-motion” och Jan Guillou för IPRED-lagen. Dessa herrar har varit aktiva i mer än fyrtio år. Pierre Ström i sitt engagemang för YrkesTrubadurernasFörening (ordförande) och Vänsterpartiets “förste partitrubadur”. Mikael Wiehe artist och dominerande i Proggrörelsen – i bandet Hoola Bandoola. Jan Guillou som journalist i FiB-Kulturfront. IB-affären som nummer ett.
    Kårhuset var en start för en stark vänsterrörelse. Nämn en inrikisk händelse 1968. Svar: Kårhusockupationen.

    Jag gör nu ett nedslag i FRA- och IPRED-debatten som domineras av Piratpartiet och redovisar min syn på mätbara resultat samt jämför detta med perioden 1968-2008.

    Detta var mitt budskap.

  39. Ole Husgaard

    Fredrik: While Sweden is forced to implement IPRED if they want to stay in the EU, they are not forced to allow what you call “informationsföreläggandet” (giving antipirates the identity of internet subscribers).

    This is absolutely clear after the decision in EU court case C‑275/06 from january this year. It says that EU law “[…] innebär inte att medlemsstaterna är skyldiga att, i ett fall som det som här är i fråga, föreskriva en skyldighet att lämna ut personuppgifter i ett tvistemål, i syfte att skapa ett effektivt skydd för upphovsrätten.”

    Ole Husgaards senaste bloggpost: Landsretten stadfæster kendelsen om blokering af The Pirate Bay

  40. Karl sune

    Fredrik

    ”en del av sin egen kompetens till EU. EU har en egen lagstiftningsprocess som även den är demokratisk. Detta enkla faktum tycks du helt bortse från i din analys”

    Om det ändå vore så väl. Faktum är att en stor del av dessa beslut förhandlas fram i s.k. expertgrupper. Dessa grupper är ej demokratiskt valda och en majoritet har hamligstämplad sammansättning. Många personer känner inte till detta att deras vardag styrs direkt av grupper vars medlemmar du aldrig kommer att känna till.

    Det är inte demokratiskt och är huvudorsaken till att vi får denna typ av lagförslag. Vilka tror du satt i gruppen för IPRED. EFF Europé och föreningen ”Fildelarnas vänner”. Knappast.

    Exempel:
    Forskning 97 grupper. 17 är offentliga resten hemligstämplade.
    Sjukvård 70 grupper varav 62 hemligstämplade.

    Listan kan göras lång.

    Det är därför som jag anser att den enda vägen framåt är ett rent frihandelsavtal samt att stå utanför EU då hela processen är så rutten att den antagligen inte går at fixa. Schweiz visar vägen med lokalt självstyre!

  41. Nick

    Nu får man lov att vara lite pragmatisk, kan någon tipsa om en säker och bra anonymiseringstjänst?

  42. Putte

    Denna typ av korruption finns överallt inom EU, FN och WTO. Exempel: läkemedelsindustrin sitter med i expertkommitteer som blockerar terapier som bygger på naturliga ämnen som inte går att patentera (aminosyror, Omega3 fetter, örtmedel, vitaminer, osv). Läkarkåren blockerar akupunktur, massage, prat-terapi och mycket annat eftersom de är potentiella konkurrenter.

  43. Alakai

    Självfallet gäller inte denna handfallenhet hos våra politeker i endast detta område.
    Politik idag handlar endast om att vara sista slussen för en lång radda idéer “ursprungligen” framkommet ifrån just tjänstemän och tanksmedjor.

    Sitter och har mysstund med den utsökta tidsskriften VI, en gammal artikel från december ’06, om just hur tankesmedjorna har tagit över politiken, sida 32 till 40. Hittar jag en digital kopia så länkar jag naturligtvis, har tyvärr inte tillgång till kopiator.

    Att vara politiker idag är att vara en sista sluss. Släppa igenom rätt adresserade idéer och se till att det genomförs, mycket mer krävs inte. Det var längesedan vi hade självständiga individer på ledande posterna.

  44. Alakai
  45. Dennis Nilsson

    Av egen erfarenhet vet jag hur rädda och desperata de “onda” tjänstemännen blir när vi medborgare informerar våra politiker.

    De “onda” tjänstemännen försöker göra allt för att filtrera information, så bara det som passar deras egna syften kommer fram till politikerna, som oftast inte vet något, utan litar på tjänstemännens sagor.

    De “onda” tjänstemännen blir då så obstinata att gör ordentliga klavertramp, att de efter ett tag får anledning att byta arbetsplats. Oficiellt har “givetvis” bytet av arbetsplats alltid skett av något annat skäl. 🙂

    Det går att förändra sakernas gång. Så det är bara att kämpa på, slipa argumenten och vässa informationen.

    Skillnaden mellan oss engagerade medborgare och lobyyisterna är att lobbyisternas arbetsgivare inte har hur stor kassakista att ösa ur som helst, den sinar för eller senare.

    Medans vi engagerade medborgare drivs av vårt engagemang för ett bättre samhälle. Och den kassakistan tar aldrig slut.

    Dennis Nilssons senaste bloggpost: Chloe Exploring

  46. Hans J

    Det handlar om att bulta och bulta och åter bulta på Riksdagens och Regeringens portar. Till slut ger det resultat och någon öppnar porten och frågar förundrat vad som står på…

    Varför detta liv?

    Det enda kritiska är tidsfaktorn. I vissa fall verkar tiden begränsad. Då gäller det att mobilisera tillräckligt många som kan bulta på portarna tillräckligt snabbt!

    Därför är det väsentligt att alla de nya medlemmar som anslutit sig undersöker bland sina vänner, skolkamrater och kollegor hur många fler som kan ansluta sig.

    Det är bråttom!

  47. Daniel Wijk

    minata: Okay, då kan jag ha missuppfattat dig och ber då om ursäkt.

    Det jag känner spontant är att det väl alltid varit så att gårdagens revolutionärer blir till framtidens härskare som nästa generation sedan störtar. Upphovsrättens historia är ju t.ex. precis sådan om du kollar tillbaka.

  48. minata

    @Daniel Wijk

    Det ligger hårt arbete, visioner för att proggen (Mikael Wiehe), vänsterrörelsen (Jan Guillou), trubadurerna (Pierre Ström) att efter fyrtio år ligga på topp i respektive genre. Upphovsrätten är en stabil grund för dessa vänstermän. Då som nu. YTF, FiB-Kulturfront, Musikens makt, MNW, Silence…
    Hur ska Piratpartiet axla detta i vårt 2000-tal? Skriva emejl, insändare, blogga. På torsdagens regeringsmöte tas beslut om en IPRED-lag. Allianspartierna är bundna att lotsa fram detta till ett ja-beslut i riksdagen. Två dagar kvar.

  49. […] Nästan ett år senare.  Håller i pennan gör Stefan Johansson på Justitiedepartementet. Han syns ofta på Svenska föreningen för upphovsrätt där han håller […]

  50. ChristaWarren23

    Various people all over the world get the home loans in various creditors, because that’s comfortable and fast.

Comments are closed.

arrow