Piratpartiet 504, FRA 0

För de förstår information. De förstår politik. De är oerhört politiskt engagerade och intresserade. Bara inte i gammelpartiernas frågor.

Deltagarna på DreamHack vet också vad behovet av ett privatliv är. Piratpartiet har varit FRAs motpol i den frågan, och vi har varit dem som kritiserat FRAs maktmissbruk hårdast.

Piratpartiet var också där. DreamHack är våra marker. Där är tonvis med människor som förstår tekniken, och förstår i grunden hur tekniken omformar samhället. Vi var inte där primärt för att rekrytera, utan mest för att delta och ha kul och snacka med folk på festen — men visst, vi visar upp oss där vi sitter, precis som många andra grupper gör på DreamHack: spelklaner, moddare, you name it.

Vi fick fler nya rekryter än FRA. Två dagar har gått av tre på DreamHack, så matchen är inte över än, om man ska vara ärlig. Siffrorna kommer att öka ytterligare. Hur som helst:

Piratpartiet 504, FRA noll.

Samtidigt måste jag säga att jag är lite nyfiken på den paneldiskussion som var igår på DreamHack mellan alla åtta politiska ungdomsförbund i Sverige. Någon som har den inspelad någonstans?

[purpleline]

Andra som bloggar om FRAs fiasko: Urban Cat, Opassande, Anna Troberg, Stefan Flod, Satmaran som har en bra sammanställning av de som skrivit – jag bara klipper in hennes länkar här för att sprida länkkärlek, men gå till hennes inlägg för recensioner: Tinselflickan, Christian Engström, Hans Egnell, ProjO, Enligt Min Humla, Blogge, Klamberg och Mab.

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. elmindreda

  De blev enligt rättelsen inte utbuade. Se din länk.

 2. Dreamhack och humor « Bitchslap Barbie

  […] nyheten om att FRA buades ut på DHW, men det skiter jag i. Det är roligt som 17. Väldigt många människor har skrivit om det här. Daniel kan nog vara bäst av dom […]

 3. Schonke

  Tyckte det var dåligt med information om FRA-föreläsningen och debatten. Hade uppfattat det som att det inte skulle vara förrän på fredag kväll så missade båda två.
  Dessutom var det nog lite dumt att lägga debatten samtidigt som försvarets flyguppvisning.

  Var håller Piratpartiet hus här på Dreamhack?

 4. Rick Falkvinge

  Schonke: Sal D, precis nedanför rulltrappan, till vänster (rad 51).

 5. Hans J

  Att lägga FRA-“föreläsningen” samtidigt som flyguppvisningen är bara gammal vana!

  “De” la ju FRA-omröstningen mitt i fotbolls-VM!

  De är så “himla smarta” och “taktiska” så de överlistar till och med sig själva!!!

 6. Woaaj

  Läste lite artiklar om allt möjligt på DN, men det var två som uppmärksammade mig:

  Utdrag från en artikel om IPRED:
  “Hon ser heller ingen risk för att sekter eller politiska extremgrupper skulle kunna utnyttja lagen.

  – Skyddet gäller upphovsrätt. Det här är en ren nidbild av hur lagen kommer att kunna användas, säger Lindbeck.”

  Någon som vill hjälpa henne med juridikfrågorna? En sekt som gör en egen musikfil äger väl sist jag kollade upphovsrätten till denne?

  Sen vart det något om Thailands demostranter, jag har löst vårat korruptionsproblem, vi måste däremot få någon högt uppsatt militär på våran sida. Och givetvis var min plan att vi i Sverige lyckas göra en militärkupp för att avsätta regeringen. INNAN de har demonterat hela vårt rättsväsende OCH demokrati.

 7. mats p.

  Scientologerna brukar vara rätt pigga på att använda upphovsrätten för att skydda sina “hemliga” skrifter och slå mot kritiker. I Sverige har vi t ex fallet med Zenon Panoussis. Skulle gissa att de tycker att IPRED är smaskens!

 8. Smen

  Givetvis var FRA på Dreamhack för att uppmana deltagarna att sluta köra så jädra krypterat. Det går ju fan inte att avlyssna 🙂

 9. Pon

  Eller så blev de inte alls utbuade:

  “Rättelse: Radio Sjuhärad har tidigare uppgivit att FRA:s föreläsare verkligen skulle ha blivit utbuad under sin föreläsning på torsdagskvällen. Denna uppgift är enligt flera källor felaktig. Ungdomar har hoppats på att föreläsaren skulle bli utbuad, men detta hände sedan inte.”

  http://www.sr.se/cgi-bin/sjuharad/nyheter/artikel.asp?Artikel=2473432

  Synd, besökarna på Dreamhack kanske inte har så förbenat bra koll ändå…

 10. Leo

  (föregående kommentar fastnade säkert i spamfiltret…)

  Missa inte IPRED – Privatpolislagen (Freedom Edition).

  Se min blogg

  Leos senaste bloggpost: IPRED – Privatpolislagen (Freedom Edition)

 11. jeffer

  Scientologerna är riktigt relevanta. Vi vet vad de kan göra. Exvis när de förstörde en gammal svensk rättsprincip om offentliggörande av domstolsmaterial, så att alla skulle kunna granska källor och förlopp. De gjorde det med hänvisning till upphovsrätt och fick hjälp av amerikanska ambassaden. Vad skulle inte de och andra kunna göra med IPRED? Jag ryser….

 12. Johan

  Rick, jag uppfattar dig som en intelligent människa. På vilket sätt menar du att utbuande av meningsmotståndare “är riktigt, riktigt värmande och ger hopp om den uppväxande generationen”? Det är bara FRA-förespråkarna som vinner på det i det långa loppet.

  Din inställning påminner snarare om de stenkastande huliganer som så många gången förstört trovärdighet för de politiska krafter som rör sig utanför mittfåran. Det är säkert jättebra för sammanhållningen i piratkretsar, men det är inte så du skapar acceptans för er politik.

  Ögonen på bollen Rick, och sluta jubla för att ni med hela lagets kraft lyckades tackla andra lagets bollpojke.

  Johans senaste bloggpost: Genidrag från FRA

 13. ST

  Hmm, är det en bra, eller rolig, grej att FRA blir utbuade, om dom nu blev det?

  Dom ska trots allt fylla sin funktion inom Sveriges försvar. Sen kan man ju tycka vad man vill om att det sättet dom ska göra inte är ok, speciellt då dom valde det billigaste sättet. Själva “FRA-lagen” är ju politik, och inom politiken kompromissar alla i slut änden, om dom är rationella. Det räcker ju trots allt med att 50.1% tycker si för att det ska bli så i en demokrati.

  Att heja på att belevade och potentiellt über kunniga personer dissar FRA är nog IQ-befriat … ty vilka blir det då som anställs hos FRA i framtiden?

 14. Anaïs

  Bäste Rick Falkvinge! I korthet: Jag vill ha in (pp) i riksdagen. Jag anser att ni är det enda parti som har en ideologi värd namnet. Och inte vilken ideologi som helst: liberalismens grundpelare “personlig integritet och frihet”. Pga detta kan man stödja er helt utan att vara det minsta intresserad av teknik. På rent politiska/filosofiska grunder. DreamHack är “era marker” – fine! Men jag skulle önska att ni började tänka större, och inte bara talade för de redan frälsta. Jag kan personligen bli förtvivlad på den barnslighet som finns inom “piratrörelsen”. – Väx upp, tänk stort och utvidga era marker..! Medelålders liberaler är en försummad väljargrupp…

 15. Lornelin

  Rick, du skulle ju hälsa på oss vid Dreamarenan, men jag såg aldrig till dig… =
  Har inte haft tid att sitta vid datorn på i princip hela dh förrän nu under rivningen när jag skulle fixa tågbiljetter åt tjejen och hennes syrra.
  Jättebra att ni var här iaf, de flesta håller med oss, men väldigt många har inte uppmärksammat frågorna eller behöver kanske en liten knuff för att börja engagera sig.
  Måste gå och fortsätta riva, vi hörs!

 16. Stefan

  @ST
  “Att heja på att belevade och potentiellt über kunniga personer dissar FRA är nog IQ-befriat … ty vilka blir det då som anställs hos FRA i framtiden?”

  Förhoppningsvis de okunniga och korkade. Då kommer det hela rasa ihop som en korthög efter ett tag och de begåvade och kunniga får möjlighet att bygga något nytt och bättre.

  Det är naivt att tro att det går att påverka en organisation inifrån det minst dåliga alternativet är att inte spela deras spel och motarbeta utifrån.

 17. Fanskap

  Hah. Man undrar ju var FRA-människorna tänker med. Ingen motsätter väl sig FRA så hårt som vi ‘ungdomar’ och vi som har minsta koll på hur datorer och Internet fungerar? Och vart finns den troligtvis största samlingen av sådana? Jo, DreamHack.

  Fanskaps senaste bloggpost: Söndagar Borde Skjutas!

 18. Ulf O Huddinge

  Senaste om FRA-sunket:
  Kostnaden för att FRA-mupparna skall få tillträde till tekniken som medger avlyssning är ett antal miljarder. Det visste alla. Men operatörerna tänker inte ta någon kostnad och så klart och heller inte FRA:s spionmuppsorganisation. Så, det blir användarna som betalar kalaset. Kan röra sig om en extra kostnad om 3000:- till 5000:- årligen för en användare.
  Det mest beklämmande med det hela är att det enligt uppgifter finns muppar inom FRA som har kletat sin egen avföring på andras bilar. Uppgiften var publicerad i en av våra kvällstidningar under sommaren…..Muppen ifråga lekte privat parkeringsvakt.
  Är det sådan muppar som skall läsa vår e-post, som kletar sin egen skit på andras bilar?
  Sedan hörde jag, jag antar att det är ett rykte, att en av FRA-mupparna hade visat kuken sin. Om det var samma person som kletade skit framgick ej. Men, det företag som utför tjänster för den här spionorganisation, borde mer eller mindre betraktas som förrädare mot det det fria samhället.

 19. Anders Troberg

  Nå, hur många nya medlemmar blev det totalt efter Dreamhack?

  “Det mest beklämmande med det hela är att det enligt uppgifter finns muppar inom FRA som har kletat sin egen avföring på andras bilar. Uppgiften var publicerad i en av våra kvällstidningar under sommaren…..Muppen ifråga lekte privat parkeringsvakt.”

  Jag vet inte om det är det mest beklämmande, men beklämmande är det. Jag har rättsprotokollet mot honom ifall någon vill ha det.

 20. Peter Andersson

  Men det måste väl bli billigare för skattebetalarna om FRA-anställda lägger sina egna kablar… 😉

 21. Jonas

  Jag skulle också vilja höra debatten från DH, jag hörde att den spelades in av SVT. Någon som vet mer?

 22. Userscripts och bloggosfärens ärlighet « >> hannes2peer

  […] bakomliggande intressen (exempelvis promotar Anna Trobergs blogg främst hennes författarskap och Ricks bloggande syftar framförallt till att främja hans parti, det är tydligt och bra). För att urskilja dessa i […]

 23. […] 900 ja luku lienee hieman ylikin jos mukaan lasketaan hyväksyntää odottavat. Ruotsissa on saatu sadoittain jäseniä DreamHack-tapahtumasta sekä jäseneksikannustamispäivästä. Olemme toiminnan kannalta pari vuotta jäljessä Ruotsin […]

Comments are closed.

arrow