Privatpolislagen läggs som propp imorgon

Nu är regeringens agenda för imorgon klar, och Justitiedepartementet kommer att lägga fram Privatpolislagen IPRED1 imorgon. Sist på agendan hittar vi:

Proposition 2008/09:67
Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område – genomförande av direktiv 2004/48/EG
Ju2008/0000/L3
Ju2008/8170/L3
Ju2007/6426/L3

Proppen finns inte publicerad på regeringen.se ännu.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Johan Öbrell

  M verkar inte vara så säkra på det:
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=859390

  Om de inte tänker lösa sina interna problem innan det är dags förstås.
  Med tanke på hur snabba vändningarna var inför FRA omröstningen så ser de väl till att skrämma in allihopa i ledet och marschera dem till JA-knapparna ;/

 2. Rick Falkvinge

  Johan: Den där storyn är flera timmar gammal. 🙂 Saker händer snabbt nu.

 3. Hans J

  Det sägs ibland att vi har demokrati i Sverige.

  Visserligen en representativ demokrati men ändå en demokrati.

  Denna demokrati fungerar genom att vi har valda representanter.

  Dessa representanter verkar inom politiska partier som verkar anse att det är de som representerar oss. De bestämmer (med enkel majoritet?) vad respektive representanter knutna till dessa partier ska rösta.

  En majoritet av en majoritet av en majoritet beslutar i Sverige. Är då detta inte demokrati?

  Regeringen lägger fram en proposition som berör oss alla. Den innehåller inte några hemligheter. Ändå vet vi inte vad denna proposition innehåller och hur den är utformad. Vi kan bara sluta oss till delar av innehållet.

  Varför är detta allvarligt?

  Jo, utgången är redan given… Propositionen kommer att antas som ny lag. Detta har allianspartierna enats om i regeringen. Utan en överenskommelse i förväg skulle propositionen inte ens tas upp till formellt beslut i regeringen. Propositionen kommer senare att antas av riksdagen utan att de som är våra verkliga representanter nu ens vet vad de ska rösta om! Och representanterna kommer inte att fråga folket.

  För att kunna påverka samhället så kan vi alltså inte lita på våra representanter mer. Vi kan inte heller lita på regeringen mer. Vi måste vara i allt större och större utsträckning överdrivet proaktiva.

  Enda chansen att få gehör för vad vi tycker är att påverka “utredarna”; att hitta den som kommer på ett första utkast till förslag och påverka där. Det är alltså väsentligt att redan ha en fot inne i systemet annars lyssnar ingen. Vem lyssnar på undersköterskan “Sofie”?

  Är det detta som kallas “demokrati”?

 4. HR

  111 SVT Text Onsdag 03 dec 2008
  INRIKES Publicerad 3 december

  Moderaterna ense om fildelningslagen

  Efter ett extra gruppmöte i riksdagen
  i dag kunde moderaterna enas om förö-
  slaget om en ny fildelningslag, den
  omdebatterade sk IPRED-lagen.

  Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt
  kommer förslaget att vara utformat så
  att det inte blir möjligt att “jaga
  en hel ungdomsgeneration”, vilket
  Reinfeldt tidigare deklarerat.

  Några principiella ändringar av det
  ursprungliga förslaget har inte
  gjorts men kraven för att domstolen
  ska lämna ut namn har blivit hårdare.
  Fildelningar som gjorts innan lagen
  träder i kraft ska inte heller räknas.
  Fakta om “Ipred”-lagen 160-161

 5. Max

  Karl Sigfrid och de andra fildelningsanhängarna lade sig platt utan att få något i utbyte. Snyggt jobbat. Precis som de gjorde i frågan om FRA med andra ord. En gång är ingen gång, två gånger en vana.

  Hoppas de åker ur nästa val.

 6. HR

  Då kommer en majoritet av riksdagen att anta lagen som skyddar pederaster och hotar barnfamiljer.

  Hoppas verkligen att PP får dom två mandaten i EU som jag tidigare funderat kring. Det i sin tur leder in i riksdagen 2010 och ersätter Karl Sigfrid et al.

 7. HR

  För att förtydliga hur pedofiler skyddas av lagen, så påpekar jag att alltfler kommer att kryptera, proxa och skydda sin fildelning så långt som möjligt.

  När det blir vanligt att skydda sig mot FRA, IPRED eller vad det nu kan vara, så kommer även individer med onda avsikter utnyttja möjligheten att dölja sig.

 8. Lucas

  Man förundras över hur korkade våra politiker är. Krypterad VPN i 100 mbit kan man få för mindre än en 50-lapp i månaden. Wifi försvaret torpederar den möjliga juridiska processen. Det enda de uppnår är att de får sura medborgare som röstar på någon annan eller låter bli att rösta nästa val.

  Det ironiska är att IPRED kommer leda till att FRAs spaning i kabel går om stöpet när folk börjar använda krypterade och anonyma uppkopplingar.

  Så vad exakt har de uppnått genom dessa integritetskränkande lagar?

  Dålig politik är vad det är.

 9. Mattias

  Undrar vad nästa drag av mediaindustrin blir nu när dom får sin lag och inser att fildelningen inte alls minskar. Snart kommer det väl krav på fri tillgång till människors datorer för att snoka!

 10. bollonet boll

  Lucas , kan du inte ge några tips på var man kan få krypterad VPN-anslutning för en 50-lapp (eller 100-lapp, eller annan rimlig summa)? Du behöver bara nämna några företagsnamn så jag vet vad jag skall kolla upp.

 11. minata

  @Mattias

  Mediaindustrin har definitivt nått sitt mål om IPRED-lagen går igenom. Alliansregeringen i resterande valperiod eller Socialdemokraterna plus Miljöpartiet som kommer till makten 2010 kommer att vägra att ta i fildelningsfrågan med tång. Enkelt. Socialdemokraterna och Miljöpartiet är oense i synen på upphovsrätt. Så fildelningsfrågan blir begravd i och med IPRED-lagens genomförande.

 12. Patrik

  Mattias: Det är fullt medvetna om att detta inte påverkar fildelningen. Detta är bara ett sätta att tjäna lite extra cash.

  Läste på IDG att polisen vill ha rätt att snoka i datorer medelst trojaner. Naturligtvis för att hitta barnälskare och annat omoraliskt folk.

 13. Perty

  Det roligaste av allt var att idag fick jag ett brev från moderaterna som ville visa hur duktiga de är och har varit.

  Jag svarade (på baksidan av enkäten) att jag inte vill veta av dom efter hur de skött sig med FRA och Ipred och att vill de ha kommunikation så kan de börja med att svara på frågorna på riksdagssvar.se.

  Vilket djävla skämt…

  Pertys senaste bloggpost: Granska Remissinstanserna!

 14. Lite av varje » IPRED på regeringens bord

  […] publicerade tidigt länken till Regeringens agenda på torsdag och var snabb på att upptäcka att IPRED är med på dagordningen. Läser på SvD att den Moderata riksdagsgruppen nu är för […]

 15. Äntligen! « Soundness in an unsound world

  […] Piratjägarlagen, Privatpolislagen) Äntligen blev så även moderaterna “ense” om att bifalla IPRED-lagen! Fredrik Reinfeldt är noga med att påpeka att ingen partipiska gått över […]

 16. Leo Erlandsson » IPRED: MUF sparkar bakut mot egna partiet

  […] bloggar: Rick Falkvinge HAX1 HAX2 Opassande MMK Sagor från livbåten Creative […]

 17. Lucas
 18. RikMatts

  Den här snygga bilden – PP ställer upp i EU-valt 2009, år den att fixa till i A4-format? Kunde vara schysst att skrva ut och sätta upp på lite oväntade ställen.

 19. RikMatts

  Taskigt tangentbord…:-)

 20. » Tänker sossarna rösta för IPRED?

  […] by Ann-Catrin on 04 Dec 2008 at 12:46 am | Tagged as: Lokalpolitik Det ryktas både det ena och det andra i frågan om IPRED-proppen kommer att tas upp i riksdagen i […]

 21. Anna Troberg » Idag är Beatrice tomte hemma hos filmbranschen

  […] – i alla fall när det lagstiftas Ipred är en mycket dålig lag Är Reinfeldt helt dum i huvudet? Privatpolislagen läggs som propp imorgon Vad är viktigast att lagen går igenom eller att den fungerar? Legislation for dummies (the […]

 22. Nick

  @Lucas: Om man använder sig av en av dom här tjänsterna som du pratar om (krypterad vpn) så får du en ny ip-adress från det här företaget du anlitar, så långt är jag med. Men sen är jag inte lika säker längre, kan inte följande hända: Jag får ip-adress X av Telia denna “byts ut” mot ip-adress Y av t.ex. Relakks. Sedan ser någon från “mediaindustrin” att det fildelas från ip-adress Y man kollar upp med Relakks och användarn man uppgett där heter typ Kalle Anka men sparas inte också ip-adress X av Relakks??? Får man ut den uppgiften och går vidare till Telia så är det ju helt meningslöst med sådana här krypterade vpn lösningar för detta ändamålet. Ok man kan inte gå direkt till Telia man måste fråga ett företag till men det är väl enda skillnaden eller?

 23. Lucas

  Nick, vad jag förstår ger IPRED tillgång till identiteten kopplad till IP-adressen via abonnemanget. De får inte ut trafikinformation. Relakks må spara det ingående IP:t men det är ingenting de får ut med IPRED.

  Om det handlar om allvarliga brott kan naturligtvis polisen få det.

  Dock vill jag påpeka att det fortfarande råder oklarheter exakt hur långt IPRED får gå med att upphäva Lag (2003:389) om elektronisk kommunikation och dess 6 kap. 20 § 1 st. Det man har hört hittills har handlat om personuppgifter om abonnenten.

  Om det skulle vara så (men jag har svårt att tro det) att man kunde få ut loggar på all internettrafik från en individ genom att visa upp en skärmdump skulle det betyda i praktiken att allt skydd av elektronisk kommunikation skulle försvinna.

 24. Nick

  Är det någon som vet om t.ex. Relakks är skyldiga att spara ingående ip-adress? Och i så fall när dom måste lämna ut den? Står det nåt om detta i IPRED-lagen?

 25. Anna Troberg » Summering av fp:s hearing om IPRED

  […] – i alla fall när det lagstiftas Ipred är en mycket dålig lag Är Reinfeldt helt dum i huvudet? Privatpolislagen läggs som propp imorgon Vad är viktigast att lagen går igenom eller att den fungerar? Legislation for dummies (the […]

 26. projO’s blog » Blog Archive » Moderaterna överens

  […] Falkvinge rapporterar att proppen ska läggas imorgon [idag]. […]

 27. Varför inte? » Skit-analys

  […] gränser. Detta är bara det första steget. Snart där efter vill regeringen och oppositionen klubba igenom IPRED1 med privatpoliser och totalt sopa rättskyddet under […]

Comments are closed.

arrow