Nu jävlar är det skarpt läge med Ipred

Nu när propositionen är lagd så börjar det dyka upp riktiga obehagligheter, mycket värre än att skicka kravbrev som får tonåringar att hänga sig. Emma sammanfattar vad som hittats hittills:

 1. När en identitet (på en abonnemangsinnehavare – inte en fildelare!) lämnas ut till upphovsrättslobbyn, så får abonnemangsinnehavaren inte få reda på det förrän 30 dagar senare.
 2. Upphovsrättslobbyn får rätt att göra privat husrannsakan för något som polisen inte får göra husrannsakan för.
 3. Upphovsrättslobbyn får rätt att frysa bankkonton för abonnemangsinnehavaren (återigen, inte den person som fildelat).

Det här börjar bli riktigt, riktigt obehagligt. Vem fan i riksdagen kan rösta för sådana här saker? Och vad är det för en fullständig-E4-mellan-öronen till justitieminister som kan kalla sig statsråd för rättsfrågor och ändå lägga fram sådana här saker?

Mer detaljer allteftersom vi hittar dem.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Andreas Hämäläinen

  fy fan! jag hoppas att jag får ett gäng svar från riksdagen till veckan så jag kan skicka länken hit till bloggposten. Husrannasakn och frysning av bankkonton för ett icke existerande brott.

  Förluster, jo tjena. Nejdå MAmma Mia har inte alls slagit rekord med 250 000 sålda ex på 5 dagar. http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=27170&a=1336989&from=rss

  Andreas Hämäläinens senaste bloggpost: Fick svar av en Moderat idag, trorligtvis aoutomatsvar, men ett bra sådant iaf.

 2. HR

  Detta var tillräklig info för att jag skall sluta med den “terrorism” jag då och då sysslar med.

 3. berinder

  Jag är glad att bloggarna finns och för den här kampen, det vansinne som Alliansen står för måste få ett slut!

  Remember Remember, the eigth of… december?

  berinders senaste bloggpost: Djävla Idioter

 4. HR

  Däremot är det fortfarande tillåtet att rösta på något annat parti än på ett regimvänligt marionettparti.

  Jag är en av dom som röstar in Piratpartiet till båda parlamentet och riksdagen.

 5. Johan Svensson

  Jajävlar. Det saknas bara att upphovsrättslobbyn ska få rätt att slänga en i deras privatägda fängelser också, så är det klart och packat.

  Johan Svenssons senaste bloggpost: A Culture of Compromises

 6. Ratcher

  Polisen tyckte ju det var orättvisst att bara “media maffian” ska få ut uppgifter om abonenten så nu ska även polisen det:

  http://minimaliteter.blogspot.com/2008/12/polisen-ska-ocks-f-jaga-fildelare.html

 7. Peter Andersson

  Rick – Hur mycket av det här tror du är förhandlingsfluff inför överenskommelse med de röd-gröna? De vet förstås att de röd-gröna kommer att protestera, genom att då ha lagt på en del skit som går längre än vad de egentligen vill så har de kanske tänkt landa där de vill från början, det vill säga i “åt helvete” istället för “alldeles totalt jävla åt helvete så man inte tror sin ögon”.

 8. Peter Andersson

  Sedan kan man ju fundera lite på hur lagen fördelar makt på privata intressen vs föräldrar också.

  Om svensk hemmaboende tonåring fildelar så får…

  a) …Föräldrarna som mest säga till om att de vill att de skall sluta. Aga är förbjudet. Indragen veckopeng räknas som psykisk aga. Etc. Föräldrarna får som värsta bestraffning de har rätt att utmäta säga till på skarpen att tonåringen skall sluta. Möjligen får de väl ge utegångsförbud, d.v.s tvinga tonåringen att stanna på det rum där han/hon har datorn!

  b) Skivbolagen frysa föräldrarnas bankkonton och utkräva vite på hundratusentals kronor för att förhindra flykt från landet!

  Ordet “oproportionerligt” räcker ju inte ens till!

 9. Lästips « Bitchslap Barbie

  […] EDIT: Falkvinge har också skrivit om läskigheterna. […]

 10. […] Uppdatering: Mårtensson har grävt lite i propositionen och hittat paragrafen som återinför stupstocken. Klara undrar när Brommaplanet kommer för pirater. Rick slår på larmklockan. […]

 11. Ricky

  Privat husrannsakan?
  Vad menas, och hur är en sån tänkt att gå till?

 12. Nixon

  Hm, har 2) verkligen med IPRED att göra? Intrångsundersökning är något som möjliggjordes 1999. Den lagen påverkas väl inte av IPRED i någon riktning?

  Jag vill också påpeka vad Mikael Nilsson hittade här: http://minimaliteter.blogspot.com/2008/12/polisen-ska-ocks-f-jaga-fildelare.html

  Det där är nånting som slår mycket bredare än bara mot vanlig simpel fildelning. (Även om det inte heller har direkt med IPRED att göra.)

  Nixons senaste bloggpost: Dålig vecka för SAS

 13. HR

  Privat husrannsakan = kronofogden öppnar dörren och skivbolaget går in och tar din dator.

 14. traxen

  När vi får nästa justitieminister.. kan vi då få någon som är på folkets sida och inte arbetar mot oss? Det har varit lite dåligt med det de sista åren.

  Gärna en som kan tolka verkligheten, se framtiden och hjälpa människan att bli en bättre varelse. T.ex börja lagstifta mot industrin och faktiskt få den att skärpa sig. Få den att samarbeta för att skapa ett nytt system där kultur är för människan och inte för någons nya lyxyacht.

  Så om någon ur industrin läser det här så har jag bara ett par saker att säga:

  1) Skärp er
  2) Skärp er … och …
  3) Skärp er …
  4) Byt jobb, om ni inte fattat vad de senaste årens debatt har handlat om.

 15. Anna Troberg » Var fan är Sarah Connor när man behöver henne?

  […] den 8 december Nog borde väl en moderat vilja bli känd för något annat än IPRED Nu jävlar är det skarpt läge med IPRED Jag orkar inte mer nu… Fildelning – MF-versionen Det här kan du göra för att kämpa mot […]

 16. GroundX

  Riktigt, riktigt obehagligt. Blir till att gå till banken och tömma kontot den sista mars så att man inte står där och inte kan betala hyran för att lobbyn fryst mitt konto.

 17. RobJoh

  Hur fan ska man kunna försvara sig i en civilrätt om man inte får hämta ut sina pengar?!?

  Den delen av lagen står ju för fan rakt emot allt vett och reson. Tänk om du får ditt konto spärrat för att någon har hackat ditt trådlösa nätverk?

  Detta är ju för fan en skandal utan dess like, att gammelmedia skulle svara upp är väl för mycket begärt!

 18. Lite av varje » Mycket att läsa igenom

  […] Falkvinge har också upptäckt att det måste gå minst en månad innan abonnenten får reda på att dess uppgifter blivit utlämmande. Ursäkta mig men jag har haft logrotate på en månad så alla mina egna “bevis” på vad jag gjort är borta då! Bara ändra och förlänga med andra ord. Han skriver även om möjligheten till privat husransakan och möjlighet att låsa bankkonton, vilket även Emma gör. Anna Troberg utvecklar tankarna kring detta ännu mer. […]

 19. blondin-rikard

  RobJoh:

  Viss gammelmedia har rapporterat (DN).

  SvD

  Newsmill

 20. jens

  det är intressant att janne g är för denna lag, han brukar ju raljera över dessa terroristlagar i vanliga fall, det här verkar ju vara exakt samma. snacka om dubbelmoral, visst kan jag ta “terroristernas” sida så länge det int påverkar min plånbok.

 21. Max

  Heh, detta far en att undra nar lobbyn kommer ga fullt ut och bara ta over makten, kommer sverige bli den forsta skivbolags diktaturen? :/

 22. Kattsand

  Välkommen till det nya euro-sovjet!
  Nu blir det euro-gulag för fildelare!
  Euro-gulag för en hel generation, som utlovat!

 23. Gå med i Piratpartiet på måndag | Aspiebloggen

  […] har så Ipredlagen landat. Än är den inte genomförd men vi vet ju hur riksdagen gör, de kommer rösta igenom den […]

 24. jens

  Och framför allt så börjar man undra hur hade lagen sett ut om de ansett att det var en stor grupp som höll på med fildelning. Eftersom både, ask, janne g å artisterna sa att det är en “Liten med högljud grupp”. Känns inte riktigt proportionerligt för att stoppa en liten grupp syndare.

 25. Gregor

  “När en identitet (på en abonnemangsinnehavare – inte en fildelare!) lämnas ut till upphovsrättslobbyn, så får abonnemangsinnehavaren inte få reda på det förrän 30 dagar senare.”

  Fint uttänkt. Då hinner man ta reda på abonnemangsinnehavarens inkomster och andra offentliga data så att man kan välja ej alltför fattiga offer, samt undvika sådana som har råd att skaffa sig en advokat och har vanan att slå ifrån sig.

 26. […] man inte ens på om man gått för långt. Istället säger man att då är det väl naturligt att polisen får samma […]

 27. z

  Kvittar vilken regering vi har, blå som röd/grön.

  Har folk glömt bort Bodströmssamhället?

 28. IPRädd? Jo, men klart som fan… « Harald Åberg

  […] diskuteras så klart också hos Rick Falkvinge och Anna […]

 29. Marcus

  Vafan är det som händer? Helt sjukt.

 30. […] Falkvinge (PP) Stora delar av polisens DNA-register måste förstöras 6 december, 2008Nu jävlar är det skarpt läge med Ipred 6 december, 2008Gå-med-i-Piratpartiet-dagen den 8 december 4 december, […]

 31. IPRED - Säg hejdå till rättssäkerheten

  […] Rick Falkvinge är påtagligt upprörd över vad som är på väg att hända […]

 32. Johan Ronström » Blog Archive » IPRED-propositionen lagd

  […] Rick skriver, med citat från Emma om vilka konsekvenser IPRED får. Nu när propositionen är lagd så börjar det dyka upp riktiga obehagligheter, mycket värre än att skicka kravbrev som får tonåringar att hänga sig. Emma sammanfattar vad som hittats hittills: […]

 33. Globetrotter

  Det finns något som kallas civil olydnad.
  Intill dess någon tar reson i lagstiftarkretsar, så kan man med civil aktion motarbeta detta.

  Jag kommer INTE att släppa in någon i mitt hem, jag kommer INTE att acceptera att mina tillgångar blir frysta. Jag kommer INTE att acceptera ett reseförbud.

  Den förste som försöker får se på andra bullar.

  Upp till kamp för helvete! Bygg barrikader! Bränn däck!

  Sisten i fängelset tar piratflaggan med sig.

 34. Rick Falkvinge

  Hur fan ska man kunna försvara sig i en civilrätt om man inte får hämta ut sina pengar?!?

  Det var en extremt motiverad fråga…

 35. Ratcher

  Hur fan ska man kunna försvara sig i en civilrätt om man inte får hämta ut sina pengar?!?

  Det var en extremt motiverad fråga…

  — Rick Falkvinge – Dec 6, 2008 — 20:01

  håller med, men då spelar det ju ingen roll om man blir dömd heller för man har ju ändå “inga pengar” att betala böterna med.

  Så vidare dom inte “beslagtar” pengarna för egen betalnings skull precis som kronis går in och mäter ut på lönen för att säkra betalningarna.

 36. T

  Nu är det avgjort.
  Piratpartiet får min röst under nästa valår. Och de resterande partierna ska, under valkampanjerna känna att de verkligen har folket emot sig.

  Vad fan är det här för jävla översittarfasoner de sitter med? Det är dags att den svarta flaggan sätter sig ned och börjar styra upp Sverige.

 37. Tor P

  Lång magsur kommentar

  Kan kanske vara en ide att nämna att det inte är en ny lag som det kan verka, utan en ändring av befintlig lagstiftning. Befintlig lag hade som syfte att reglera intrång mellan **jämbördiga** eller uttalat **kriminella**
  parter. Ändringarna i den nya lagen kan snarare beskrivas som ett sätt för de som har att ordentligt sätta dit och råna de som inte har. Det må vara en “Svensson”, ett litet företag, en genomsittsartist. Lagen kan sammanfattas som att skolans värste mobbare får rätt att slå dig och ta betalt för besväret att slå dig. Är du inte ett storföretag med horder av advokater bakom din rygg är du i princip körd. Du kommer aldrig att kunna hävda din rätt för du har inte råd! Och så har de mutade tjänstemännen på justitie mage att hävda att lagen tar hänsyn till proportionalitetsprincipen.

  Att man f.ö. försöker komma åt fildelning utan straff (i lagteknisk bemärkelse) beror på att man hoppades kunna införa retroaktiv lagstiftning, att uppsåt inte krävs och att frivilligt tillbakadragande inte är möjligt
  (eller är det?).

  Nu till mina funderingar om förslaget till lag om ändring i lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk

  53c§ 2a stycket femte punkten
  Den som utpekas av person som lämnat uppgift enligt 1-4 ovan måste i sin tur under vissa förhållanden lämna uppgift. Notera att privatperson (“Svensson”) i detta fall kan bli skyldig att lämna uppgift p.g.a. torrentprogrammens tekniska karaktär — d.v.s. eftersom du laddar upp samtidigt som du laddar ner deltar du dels i distribution, dels i att tillhandahålla en elektronisk tjänst!!!

  Notera att du aldrig är skyldig att ange familjemedlemmar (“Närståendekretsen omfattar den som är eller varit gift med uppgiftslämnaren, den som är i rätt upp- eller nedstigande släktskap eller svågerlag med uppgiftslämnaren, den som är syskon till uppgiftslämnaren, den som är det i svågerlag, att den ene är eller varit gift med den andres syskon, samt den som på liknande sätt är uppgiftslämnaren närstående.”. Konstigt att det behövs påpekas i lagkommentaren (början på sida 265). Kan möjligen medieindustrin och antipirat-Beria ha krävt ett undantag här?

  53d§
  Men notera detta “Ett informationsföreläggande får inte riktas mot den som kan antas sakna faktisk eller rättslig möjlighet att lämna den
  begärda informationen (2 § lagen om viten).” (Sista stycket sida 260)

  “Någon bevisning om vem som har begått det aktuella intrånget (Stalin och Hitler ler ni inte i er himmel?), eller om dennes eventuella uppsåt eller oaktsamhet, krävs däremot inte.” (Näst sista stycket sida 262)

  53f§
  Enligt andra stycket behöver man inte få veta att någon begärt ut uppgifter förrän 1-3 månader senare.

  53§ ska tillämpas i fråga om försök och förberedelse definierat enligt 23 kap. 1-2 § brottsbalken, men käranden (dvs det giriga filmbolaget etc) behöver inte styrka vare sig uppsåt eller oaktsamhet. En förberedelse förutsätter emellertid uppsåt att utföra eller främja brott. Det kravet måste vara uppfyllt även i dessa fall.

  Försök innebär att du “har påbörjat brottet”–alltså startat nedladdningen. Förberedelse innebär att du t.ex. äger ett torrentprogram. (Tekniskt sätt är ju dator- och ADSL-abonnemang också förberedelse om man
  ska hårdra det Pontenskt, men snällt nog anser justitie att uppsåt behöver bevisas. Märkligt nog kan man inte straffas för stämpling (dvs be en kamrat ladda ner.. måste vare en miss 😉

  55§ “korrigeringsåtgärder” dvs din dator kan få förstöras…
  “…besluta att egendom som ett intrång eller en överträdelse som avses i 53 § gäller ska återkallas från marknaden, ändras eller förstöras eller att någon annan åtgärd ska vidtas med den. Detsamma gäller i fråga om **hjälpmedel** som har använts eller varit avsett att användas vid intrånget eller överträdelsen…”

  Eller som kommentaren förtydligar (slutet av sida 273): “Möjligheten att ingripa mot hjälpmedel var tidigare begränsad till sådana hjälpmedel som endast kunde användas för att begå ett intrång eller en överträdelse. Den nya regleringen är mer generellt utformad och omfattar **hjälpmedel som har använts eller varit avsedda att användas vid ett intrång**. Detta uttryck **omfattar även hjälpmedel som inte är särskilt konstruerade eller annars särskilt lämpade för att användas just för att begå intrång** … . Även material som har använts eller eller varit avsett att användas för att begå ett intrång eller en överträdelse kan betraktas som hjälpmedel…”. Och (sida 210 under överväganden och 213 andra stycket): **”ingripa även mot hjälpmedel som kan användas för annat än att begå intrång.”**.

  Givetvis var tanken en gång i tiden att detta enbart avsåg tröjor med Lacoste-märken, stulna ritningar, prototyper, mallar, kopiorna av filmen etc, men lagen gäller ju nu även Svenssons och deras hjälpmedel är ju… datorn! Givetvis behöver inte film- och musik maffian ersätta dig–faktum är att du ska ersätta dem (sida 211 i slutet av övervägandet).

  Utpressning är ju som sagt lönsamt…

  56a§ intrångsundersökning dvs husrannsakan
  Kronofogden och Pontén får rota runt i ditt hem.

  “Möjligheten till intrångsundersökning infördes i samtliga immaterialrättsliga lagar den 1 januari 1999. Detta gjordes efter
  påtryckningar från den amerikanska regeringen och svenska upphovsrättsorganisationer … och det gick så långt att de [USA] inledde ett skiljeförfarande mot Sverige i WTO:s tvistelösningspanel.” (http://www.uppsatser.se/uppsats/74110bc5d4/)

  Författaren av uppsatsen fortsätter:
  “Eftersom det är en relativt **låg evisbörda** för sökanden och **prövningen kan ske utan motpartens hörande** så blir proportionalitetsbedömningen avgörande för att se till att inte intrångsundersökningen får alltför stora konsekvenser för motparten.”

  Husrannaskan får ske på kontor, i bostad och alla andra utrymmen som den anklagade har tillgång till. Och enligt den nya lagen behöver inte Ponten och gelikar inte ersätta dig för skada orsakad vid husrannsakan (sida 211).

  Och vidare: “Kronofogdemyndigheten har, beroende på hur domstolens beslut är utformat, rätt att ta kopior av och göra utdrag ur handlingar samt att ta fotografier och göra ljud- och filmupptagningar av exempelvis intrångsgörande varor och det material och de verktyg som använts för produktion och/eller distribution av dessa varor… . Fotografier och film- och ljudupptagningar av föremål samt kopior av och utdrag ur handlingar ska förtecknas och hållas tillgängliga för sökanden och motparten … . Bestämmelserna om intrångsundersökning **ger däremot inte Kronofogdemyndigheten någon rätt att avlägsna bevisning** från lokalerna (prop. 1998/99:11 s. 78 och 93). Om det behövs för att säkerställa ett anspråk på att egendom exempelvis ska förstöras, kan dock egendom omhändertas enligt 15 kap. 3 § rättegångsbalken.”

  M.a.o. var tillslaget mot Pirate Bay olagligt ur väldigt många aspekter.

  Tor P

 38. Niklas

  Anordnar piratpartiet nån demonstration snart?

 39. Johan Öbrell

  Hmm, detta är så uppenbart idiotiskt att det inte finns något att säga…

 40. Johan Öbrell

  Det kanske vore en bra idé and sammanställa ett dokument som man kan skriva ut/skicka både till folk man känner och till folk med inflytande.

  Det skulle även vara bra med ett enklare dokument som man kan dela ut på stan eller dylikt.
  Jag skulle kunna sätta undan en del tid men någon som redan är insatt i alla dokument skulle nog lyckas bättre.

 41. Marcus H

  … Och jag som trodde att mänskligheten inte kunde sjunka lägre. Hur dum i huvudet får man bli?

 42. Putte

  De som vill gräva mer om Intrångsundersökning kan t.ex. leta fram

  Nyhetsbrevet ”PointLex Legala Affärer nr 2 – 07” där gästskribenter tipsar om:
  ”Vad du ska göra om du drabbas av en intrångsundersökning en tidig morgon”

  Sen finns hela den långa Proposition 1998/99:11 Ny skyddsåtgärd vid immaterialrättsintrång
  http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=37&dok_id=GM0311

  Advokatfirman Vinge har en artikel i nyhetsbrevet ”Anställning och Förmåner Juni 2006” om hur du som företag offensivt kan använda Intrångsundersökning mot f.d. anställda.
  http://www.vinge.se/upload/Juni%202006.pdf

  Enjoy.

 43. Christoffer

  Det var droppen. Nu kan jag inte vara folkpartist längre.

  Rick, ni fick en ny medlem för 5 minuter sedan.

  Behövs det hjälp i Helsingborgstrakten så säg till.

  Christoffers senaste bloggpost: Nu är det slut FP åker ut.

 44. […] Opassande MiNimaliteter Rick Falkvinge All makt åt skivbolagen, vår befriare (Projo) Johan Ronström Harald Åberg Fridholm Beta Alfa […]

 45. Leo

  “Det här börjar bli riktigt, riktigt obehagligt. Vem fan i riksdagen kan rösta för sådana här saker? ”

  Ja, det kan man undra….

 46. RobJoh

  # Hur fan ska man kunna försvara sig i en civilrätt om man inte får hämta ut sina pengar?!?

  Det var en extremt motiverad fråga…

  — Rick Falkvinge – Dec 6, 2008 — 20:01

  Ju mer jag tänker på den här frågan så tycker jag lagen är att denna delen är den mest extrema. De tre punkterna verkar på allvar vara formulerade för att ge antipirat maffian fördelar inför rättegången. Helt horribelt!

 47. någon

  Hur lång kan man låta det gå tills det är dax att ta till andra medel en ord …
  Då det tydligen avsaknas någon som hälst vilja bland “Politiker” att möta argument.

 48. Ipred, Husransakan av bolagen!? | Sultans politiska blogg

  […] Mer läsning: Finns inga historiska belägg, DN, SvD, Mårtensson, ComputerSweden, Bloggtidningen, Rick Falkvinge(pp), Mer falkvinge, […]

 49. LILA

  Ja jösses,snacka om att sälja bort allas integritet o rättsäkerhet,är det inte lika bra vi lägger ner polisväsendet o låter skivbolagen fixa resten med dådå!

  Bankrån,mord,våldtäkter,misshandel osv,osv..

  Tack så hemskt mycket fröken Ask,tack riksdagen,tack alliansen,ja tack alla som rösta igenom detta vanvett.

  Ska använda min demokratiska rätt nästa år
  OM INTE SKIVBOLAGEN FÖRHINDRAR DET OXÅ,kanske vill de rösta åt mig också???

  Nej tack,nu är måttet rågat flera gånger om.

  Jag röstar själv!!

 50. Piraten Per

  Går den här lagen igenom hoppas jag innerligt att vi har någon vettvilling som gör något dumt inne i Rosenbad och Riksdagshuset.

  Med vettvilling antyder jag någon som kan jämföras med Lee Harvey Oswald. Resten kan ni lista ut själva.

 51. Henrik

  > men snällt nog anser justitie att
  > uppsåt behöver bevisas

  Just uppsåt är något jag inte sett diskuteras tillräckligt, hur ska man säkert kunna bevisa uppsåt? Jag kan ju ladda hem ett rekommenderat datorprogram från TPB utan att veta att det strider mot upphovsmannens önskan.

  Går jag fri ifall uppladdaren har skrivit i torrent-beskrivningen att materialet går under nån GPL- eller CC-licens? Då har jag ju blivit bedragen av uppladdaren, kopierat i god tro men får ändå mitt hus genomsökt av Pontén…

 52. Moderaternas förkärlek för repressiva åtgärder | Svensson

  […] Bloggat: Badlands, Falkvinge, Scaber Nestor, Opassande, Anna Troberg, Läs även andra bloggares åsikter om Ipred1, FRA, […]

 53. Det sluttande planets lag at andra sidan

  […] ni säkert har noterat så har det nu framkommit att IPRED-lagen kommer att göra det möjligt för […]

 54. Putte

  Vänligen radera inlägget av “Piraten Per”. Vad folk säger kl 4 på natten efter en lördag är bara dumt.

 55. Johan Öbrell

  Det må vara dumt men att censurera kommentarer är nog inte rätt väg att gå.

 56. Erik

  I fråga om intrång som begås i kommersiell skala krävs, enligt artikel
  9.2, att de behöriga rättsliga myndigheterna på begäran kan belägga fast
  och rörlig egendom som tillhör den påstådda intrångsgöraren med kvar-
  stad, innefattande en möjlighet att frysa dennes bankkonton och andra
  tillgångar, om den skadelidande parten påvisar omständigheter som kan
  äventyra indrivningen av skadestånd.

  Är det alltså bara vid kommersiell skala bankkonton skall kunna frysas? Alltså att du laddar ner hundratals filmer och säljer till 1000-tals människor?

 57. Rickard Olsson

  “kommersiell skala” är en sån där luddig nuspråkskonstruktion som ingen riktigt vet vad den betyder, men den skiljer sig rimligen från “kommersiellt syfte” vilket är den term du beskrev.

  Vår bästa gissning är att det betyder att den som fildelat hundratals filmer och/eller tusentals låtar omfattas av begreppet “kommersiell skala” även om han/hon inte gör det för ekonomisk vinnings skull, det räcker att omfattningen av intrången är tillräckligt stor.

 58. Tomas

  Jag ska försöka kommentera det där så genomtänkt och välformulerat jag bara kan:

  Ehm, va?

 59. Dennis Nilsson

  Ifall upphovsrättstalibanerna fortsätter på detta vis så kommer vi unga att överge all redan producerad kultur skyddad av de rabiata upphovsrättslagarna.

  Vem vill sitta i fängelse fyra år för att ha laddat ned Magnus Uggla eller Abba? Låt gamlingarna “njuta” av sin egen kultur och vi unga av vår egen, som vi nu håller på och skapar.

  Det vore förskräckligt för samhället i stort, och mest förskräckligt för alla befintliga kulturskapare, och intressenterna bland upphovsrättstalibanerna.

  När årtiondena har gått, är Per Gessle, Eva Dahlgren med flera glömmda och begravda.

  Med dagens teknik så är det mycket lättare än någonsin att producera kultur, och många gör redan det. Jag är fascinerad av allt som enskilda individer producerar, kvaliten är varierande, från mycket bra till mycket dåligt. Ju fler så producerar, desto större sannolikhet för att nya talanger kommer fram. De flesta som producerar har olika varianter av (cc)-licens (Creative Commons), som tillåter exemplvis fildelning.

  De flesta som producerar på detta sätt har också en “donate”-knapp på sin webb, eller annat ställe, där filerna finns tillgängliga, så vi fans kan stödja verksamheten, så de kan fortsätta med det vi uppskattar. En hel del klarar att försörja sig på de intäkterna.

  En bra utgångspunkt är Blip.tv, http://www.blip.tv

 60. Max

  Heh, verkar ju nastan som att det kommer vara smartast att sla ner kronofogden nar de star pa dorren sa man far tid att forstora de hardvaru bevis som finns i huset, kommer ju ha storre mojlighet att vinna en misshandels rattegang an det helvetet man star infor om lobbyn far tag i hardisken, dvs om lagen infors.

 61. M

  ja med den hær lagen kommer vi snart få en mængd outlawungdomar som stryker omkring och rånar gamla tanter før att få råd med sina skadeståndsbetalningar..

 62. Anders

  Helt sjukt!

  Anderss senaste bloggpost: IPRED går från sjukt till otänkbart!

 63. Gå med i piratpartiet-dagen | Sanningen som jag ser den

  […] anledning av att IPRED är en så fruktansvärt dålig lag så är det dags för dem som inte gått med i piratpartiet ännu att göra det. Det kostar […]

 64. Bengt Svensson

  Vadå hemfridsbrott? Offret bjöd ju in oss på kaffe och erbjöd oss att ta vad vi ville ha.
  Intrångsundersökning kan även ske med upphovsrättsmaffians egna inhyrda stormtrupper. För att säkra bevis … eller kanske för att förstöra eller plantera bevis.

  http://www.sr.se/sida/Gruppsida.aspx?Grupp=5327&Artikel=2265080&ProgramID=1012

 65. Dan

  Visst är det fruktansvärt vad dom håller på med men om man försöker se den stora bilden så är detta bara ett steg i en mycket större plan.

  Det är dags för oss att inse att politikerna inte bryr sig om oss, dom arbetar ihop för att driva fram en egen agenda som hade gjort Hitler varm i de bruna trasorna. Aktuellt just nu är alliansen mellan de övriga stora partierna vilket för oss mot en tvåpartistat likt USA. Alternativen som kan vinna ett val blir färre och färre och det är nu eller aldrig för folk att vakna upp och inse att vi blir behandlade som boskap av en självutnämnd elit som enbart är intresserad av sin egen agenda, inte folkets bästa.

  Ett par saker som jag tycker kan vara värda att göra lite efterforskningar om för oinvigda: the bilderberg group, trilateral commision, council on foreign relations, club of rome, new world order, 911 truth, lisbon treaty, project for a new american century, north american union, asian pacific union, illuminati.

  För de som tror att jag talar om galna konspirationsteorier så kan vi ju se vad de mäktiga affärsmännen som är inblandade har att säga om saken, till exempel David Rockefeller (framstående medlem i bland annat bilderberg group och council on foreign relations) på sidan 405 i sin bok ‘memoirs’:

  “Some even believe we are part of a secret cabal working against the best interests of the United States, characterizing my family and me as internationalists and of conspiring with others around the world to build a more integrated global political and economic structure – one world, if you will. If that’s the charge, I stand guilty, and I am proud of it.”

  Vakna för helvete, stäng av tvn och se på verkligheten som den är och inte som dom vill att vi ska tro att den är.

  Dans senaste bloggpost: Mercury, Autism and the Global Vaccine Agenda

 66. Jim (Jine) Nelin

  Hey Rick!

  Satt och diskuterade EU och ACTA/IPRED med en kompis nyligen, vi kom fram till en jävla massa saker som vi skrev ihop i en lista.

  Kika in, och säg vad du tycker! =)
  Vi fick ihop en väldig massa punkter.

  // Jim

  Jim (Jine) Nelins senaste bloggpost: FRA, IPRED, ACTA, Telekompaktet.. Vart fan är Sverige och EU på väg?

 67. […] hittills har ingen lagt ihop pusselbitarna var för sig och sett vad de får för effekt. Det var en kommentar av RobJoh som gjorde det första gången, vad jag […]

 68. Infokrigaren

  Tyranni är på ingång.. Läs på om bland annat NWO, den nya världsordningen, så kommer ni att inse exakt vart detta leder till och det är inget vackert slut på sagan, denna IPRED-lag är bara början på detta..

  Ni kan börja med Finacial Times artikel och sen leta er vidare, välkomna ner i Matrixens kaninhål:

  And now for a world government
  http://www.ft.com/cms/s/0/7a03e5b6-c541-11dd-b516-000077b07658.html?nclick_check=1

 69. Source

  En liten fråga som jag inte lyckats hitta ett bra svar på, vet du om man måste gå till domstol för att få skicka ut kravbrevet eller räcker det om man vet vem som står bakom ip-nummret på annan väg. Ex.vis så bodde jag förut i lägenhet där varje lägenhet hade ett ipnummer kopplat till sig via hyresvärden, vilket gjorde att om jag viste mitt eget så visste jag mina grannars(slutsiffra + eller – 1).
  Innan IPRED nu trätt i kraft så är det olagligt(så vitt jag förstått) att skicka ut kravbrev, eftersom man inte har någon rättslig grund, MED IPRED så blir detta lagligt om man har ett ip-nummer, krävs det att man fått ip-nummrets ägare av domstol för att det skall vara lagligt?

  Kanske fel ställe att fråga men alla här verkar lite kunniga =)
  /S

 70. Dicky

  Fuck this Im getting a GUN!!!!

 71. Ben

  Jag skäms över att vara Svensk, hur kunde allt gå så snett? Vi är blott slavar under deras järnhand, demokrati… skulle inte tro det.

  ALLIANSEN=SATAN!

 72. Ben

  Fredrik Reinfeldts tal om Regeringsförklaringen:

  (avslutande ord)

  Fler skall få känna gemenskap med andra och [b]att
  fler ska få uppleva trygghet[/b], hälsa, välstånd och en god miljö. Den här regeringen sätter sin
  tilltro till våra gemensamma krafter. Arbetet för att nå fram gör vi tillsammans.

  Källa:http://www.dn.se/content/1/c6/57/83/50/Regeringen.pdf

 73. […] Andra som skriver om Ipred och husrannsakan: Oscar Swartz, Hax, Mårtensson, Disharmoni, Aftonbladet, Silvertörne, Bloggsam, Michael, SvD, Hannes2peer, Livet på en pinne, Mattias, Tankar om pengar, Graystone, Piteå-Tidningen, Berinder, Midnattsvargen, Breki Tomasson, Anders Widén, Politikerförakt 2.0, Eklindh, Annarkia, Anna G Rahm, Andra sidan, Sultan, Leo Erlandsson, Onkelborg, Jine, Harald Åberg, Anders Gabrielsson, Det progressiva USA, Beta Alfa, Yo mstuff, Storm i ett vattenglas, Gester, Tango för enbenta, Mikael von Knorring, MinaModerataKarameller, Anna Troberg, ProjO, Fridholm, Klara, Opassande, Rick Falkvinge […]

 74. birger

  Jag har en fundering. Gäller denna IPRED-lag endast då man tankar hem svenskproducerad (eller eu-producerad) musik/film/spel. Om inte, finns det några länder som inte har rätt till denna lag MOT en svensk fildelare?

  Nästa fråga är:
  Om man har krypterat hela sin disk och man nekar till kravbreven. finns det då en chans att vinna i en rättegång om dom aldrig lyckas dekryptera disken?

  mvh birger

 75. Rick Falkvinge

  Birger: Det är ett civilrättsligt mål. Du behöver alltså visa att du är oskyldig till anklagelserna.

  I ett straffrättsligt mål är man oskyldig till motsatsen bevisats. Här räcker det med att vara ungefär 60% skyldig för att man ska dömas. (I teorin 51%, men i praktiken runt 60%.)

  Att då konstra och säga “ni kan inte bevisa något” hjälper föga — det gör snarare motsatsen, när det är du som plötsligt har bevisbördan.

 76. Morgan Ohlson

  .
  Rick beskriver det hela kort, koncist och tydligt. Fildelare hamnar nästan i sisten att beskrivas som samhällsfarkiga terrorister.

  Även OM man vill stoppa fildelning så är detta utanför alla proportioner. Vad är nästa steg? Att låsa in fildelarna i ett läger kallat “Gotlandtanamo” på obestämd tid!?

  Fleratlet verkar överens om det absurda. Om polisen på liknande vis skulle beslagta bilar vid t.ex fortkärning skulle de förstås få både kungen och Wallenberg’arna på sig. Men att djävlas med fildelare, dels unga och dels barnfamiljer… det är riskfritt!

  Allt fler borde nu med ilfart börja fundera över hur man verkligen (demokratiskt) bör hantera detta för att skapa motkraft. Svenska politiker pratar med rätta illa om t.ex Kina, men samtidigt tar man efter Kinas mest negativa sidor med statlig maktfullkomlighet och myndigheter som själva lever rövare utanför lagar (t.ex tar ifrån cansersjuka sina sjukbidrag).

  Läs mer om Sveriges sanna natur, t.ex här: http://www.debatthuset.com/forums/showthread.php?t=11929

  Jag kommer inte på något bättre än att läsa på om fascism och gå med i ett parti och motverka alla former av smygfascism. Har du bättre förslag!?

  Morgan Ohlson: Laglydig, frisk, ej missbruk och 19 års utbildning.
  # Berövad alla former av inkomster /bidrag sedan 2006-08
  # Hemlös sedan 2008-07-01

  Tidigare olagligt: # fråntagits 1 barn # fråntagits 2 olika jobb # 2 fall av anstiftad misshandel # trolöshet av fackförening # förhindrats från arbete >10 år # utsatts flera sekretessbrott # kriminell utpressning av Arbetsförmedling # terroriserats med pulsgenratorer ~1 år. # Hotats anta falsk Asperger-diagnos # Skriftligt förtalats av Karlstads kommun. Tot cirka 300 lagbrott och 2000+ terrortillfällen.

 77. MMN-o » Blog Archive » Slår Ipred mot fri mjukvara?

  […] och med att “förberedelse” till immaterialrättsintrång nu eventuellt blir allvarligt, hur slår detta mot fri […]

 78. […] Andra som skriver om Ipred och husrannsakan: Oscar Swartz, Hax, Mårtensson, Disharmoni, Aftonbladet, Silvertörne, Bloggsam, Michael, SvD, Hannes2peer, Livet på en pinne, Mattias, Tankar om pengar, Graystone, Piteå-Tidningen, Berinder, Midnattsvargen, Breki Tomasson, Anders Widén, Politikerförakt 2.0, Eklindh, Annarkia, Anna G Rahm, Andra sidan, Sultan, Leo Erlandsson, Onkelborg, Jine, Harald Åberg, Anders Gabrielsson, Det progressiva USA, Beta Alfa, Yo mstuff, Storm i ett vattenglas, Gester, Tango för enbenta, Mikael von Knorring, MinaModerataKarameller, Anna Troberg, ProjO, Fridholm, Klara, Opassande, Rick Falkvinge […]

 79. Piratpartiets EU-kandidater 2009 » Slår Ipred mot fri mjukvara?

  […] och med att “förberedelse” till immaterialrättsintrång nu eventuellt blir allvarligt, hur slår detta mot fri […]

 80. yo mstuff! - Finn fel med Ipred

  […] Det är olustigt att det dyker upp fler och fler (stora) varningstecken först efter att proposition…. Nu handlar det inte längre "bara" om att internetleverantörer ska bli tvungna att lämna ut personuppgifter. Nu är det större än så! […]

 81. Vem i hela världen kan man lita på? « Varför inte?

  […] och stämmer LO-familjer. De tycker det är rätt att civila, privata organisationer får göra husransakan och frysa bankkonton vid enbart  misstanke (personligen är det ju horribelt och oförsvarbart oavsett att privata […]

 82. IPRED - Nu har Ask rökt! « Onkelborg’s Blog

  […] har Ask rökt på ordentligt, frysa bankkonton..? Och husrannsakan? Emma har koll på läget, tack. 1984? Animal Farm/Djurfarmen? “Boken handlar om en […]

 83. Petur

  Vore ju en intressant tanke att dränka drakarna med deras egen medicin. Dvs att Piratbayarna lämnar ut allt de har om deras 25 miljoner användare, vilket skulle resultera i att mediebolagens juridiska avdelningar skulle sitta med i stort sett hela världens jurister på sin lönelista. För att inte tala om kronofogden, privata husrannsakare och annat löst folk. Vi kan lägga det i Trollhättan där det numer finns gott om arbetskraft. Samtidigt som mediekonsumenterna naturligtvis slutar konsumera media.

  Lite som Gandhis saltmarsch.

 84. Wallen

  Det här kommer att få helt fantastiska följder om det leder till fällande dom! Då måste ju de privata intressena och staten faktiskt åtala alla bibliotek! Eller har jag fel? På bibliotek kan vi ju faktiskt ta del av upphovsrätts-skyddat material. Vi kan gå på bibliotek och låna filmer, musik och talböcker förutom vanliga böcker! De tillhandahåller möjligheten att kopiera digitala verk! Det här har säkert påtalats vid tidigare tillfällen, men jag kunde inte låta bli att ta upp det. Må vara att de har tillstånd att låna ut de digitala verken. Men de tillhandahåller fortfarande en möjlighet att bryta mot upphovsrätten? Jag kanske är för dåligt insatt. Men med tanke på Åklagarens motivering kan jag inte vara helt fel ute?!

 85. Leif Landén

  […] är övertygad om att inget av blocken kommer att riva upp FRA-Lagen, IPRED-lagen och vad mer för integritetskränkande Alliansen ägnar sig […]

 86. Anonymous

  Jaktlicensen sätter stopp för privat intrång i många hem.

Comments are closed.

arrow