Gå-med-i-Piratpartiet-dagen idag

Missa inte heller att det är gå-med-i-Piratpartiet-dagen idag. Dagen till ära har jag lagt upp en fin länk (designad av Emma som så mycket annat) i högerspalt. Den går till http://blipirat.nu, som en av våra aktivister snabbt snickrade ihop eftersom den egentliga adressen var för krånglig. Det är sådana initiativ som gör att jag älskar piratrörelsen. Ingen frågar om lov, alla bara gör det som de anser behövas.

Många har uppmärksammat dagen och för budskapet vidare. Det är många att jag har svårt att hitta tillräckligt många ord för att ha en länk till var och en.

Och om du redan är medlem, varför inte prata med en kompis eller kollega om Piratpartiet idag och rekrytera fler pirater?

Samtidigt låter det massor av fanfarer här genom ett snabbt hemmasnickrat fulverktyg från en annan av våra aktivister på Piratpartiets tekniklekstuga.

UPPDATERING 1400: Så här såg det ut klockan 14 idag. Dagarna innan är med för referens (X-axeln visar midnatt för 5, 6, 7 och 8 december). Det här är ett statement som heter duga, och då har bara halva dagen gått.

Jag är stolt över att stå på barrikaderna tillsammans med människor som står upp för sina rättigheter.

UPPDATERING 1745: Ökningen stiger brant. Stolt var ordet, sa Bull.

UPPDATERING 2130: Med tre och en halv timme kvar av dygnet hade 530 nya medlemmar tagit ställning.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Per Andersson

  Hej, jag blev pirat för några dagar sedan 🙂 och ni kommer få min röst vid nästa val.

 2. Eric

  Mycket imponerande tillväxt. Man får hoppas på att den förtsätter dagen ut (och vidare).

 3. Rick Falkvinge

  Per: Välkommen!

  Eric: Ja, det är jättekul att se så många ta ställning för sina rättigheter.

 4. Aki

  Imponerande, väldigt imponerande. Trodde faktiskt inte att det skulle gå så bra, trots att jag länkade själv också.

  Akis senaste bloggpost: Gå-med-i-Piraterna-dagen

 5. Jonathan

  Den här dagen verkar riktigt omtalad inom bloggvärlden. Ska bli spännande att se hur det artar sig. Håller koll med fanfarmätaren. 🙂

 6. Anonym

  Nu ser man inte den motsvarande grafen på piratpartiet.se längre.

 7. Kristian Larsson

  Hej! Jag blev precis medlem. Har funderat på det länge, men jag har inte riktigt känt mig redo att överge muf och (nya?) moderaterna där jag varit engagerad sedan gymnasietiden (dvs runt 6 år). Jag har dock tyvärr blivit mer och mer besviken på moderaternas politik i frågor som är viktiga för mig (integritetsfrågor främst). Det känns lite sorgligt att överge ett parti som trots allt gjort mycket bra för Sverige, men jag vill samtidigt vara med och markera att någonting behöver ändras – att den linje som tagits med alltmer inskränkningar i integriteten inte är något jag går med på. Så nu är jag piratpartist!

 8. Henrik Hoffström

  Jag var redan medlem i piratpartiet så jag passade på att bli guldpirat i stället.

  Henrik Hoffströms senaste bloggpost: Du är inte maktlös

 9. Tomas

  Fanfaren är genial =) Bräcker vi 8000-gränsen tro? Det ser ju onekligen lovande ut…

 10. Johan

  Jag röstade på er redan 2006, och har följt bloggar med mera sedan dess. Min flickvän (som gick med i morse) har nu värvat mig som medlem. Jag satte igång fanfarapplikationen ett tag, men insåg snabbt att mina tentapluggande lägenhetskamrater snart skulle få spel – i några veckor till bor jag i Storbritannien, ett land som saknar såväl värme- och ljudisolering som privatliv (övervakningskamerorna är precis överallt här). I alla fall, mot IPRED, för frihet! Arrr!

 11. Marco Baxemyr

  Trevlig fanfar! Och bra jobbat allihopa! 🙂

  Marco Baxemyrs senaste bloggpost: Lissabonfördraget.

 12. Ratcher

  Jag ger upp…
  gick ur PP för ett tag sedan då jag ansåg det vara “fel parti” för mig, men jag fixar det inte längre, jag är “tillbaka som medlem igen”.

  🙂

  Ratchers senaste bloggpost: “Orimliga proportioner”

 13. Gott och blandat | Breki Tomasson

  […] känns lite fånigt hur upprymd man blir när man ser att Rick har länkat till en för första gången. Jag är där under länken på ordet “för” i första meningen. […]

 14. Breki

  Det ska bli kul att se hur det här ser ut efter midnatt också!

  Brekis senaste bloggpost: Gott och blandat

 15. Lars

  Några fanfarer hör jag inte, jag antar att man behöver Flash eller något sånt? Men det verkar ju gå lika bra utan fanfarer. =)

 16. Björn Wadström

  Bra aktivitet Rick, kämpa på. Funderade just vad som händer om den nya alliansen vinner valet. De tre har ju lovat att riva upp och ta om från början. Men det är nog bra att ni Pirater finns och håller kontroll på kontrollanterna:)

  Björn Wadströms senaste bloggpost: Bloggout – Hur fungerar din hjärna

 17. Henrik

  Det kan kännas lite fånigt att stödja ett “enfrågesparti” men de senaste månaderna har det här gått alldeles för långt – jag sitter för fan här med dåligt samvete för att jag i tio år har lagt min röst på ett “liberalt” parti!!

  Lyckades värva mig själv och min sambo till PP idag och hoppas att vi 2010 kan vända skutan för att sätta kursen mot ett samhälle med mindre kontrollbehov.

  Riv upp och tänk aldrig ens tanken igen!

 18. Daniel Nyström (den norrländska)

  Tyvärr krävs Flash för att kunna spela ljud från webapps. Dock används soundmanager2 för att spela ljuden, resten är long polling med Ajax.

  Det verkar också vara problem att köra den i Internet Explorer, vilket vi jobbar på att få till.

  / Daniel, en av ticker-kodarna

 19. urban cat

  Jag har lyckats rekrytera tre glada & nöjda medlemmar idag!!
  Fan, vad kul att se den kurvan!!
  =D

  urban cats senaste bloggpost: Jag använder droger för att jag är en beroende…

 20. Hans J

  Piratupproret!

  8 december 2008
  Jag var med!

 21. Snild

  Ratcher: “gick ur PP för ett tag sedan då jag ansåg det vara “fel parti” för mig, men jag fixar det inte längre, jag är “tillbaka som medlem igen”.”

  Mohahahah! Du kommer aldrig härifrån! 😀

  Fanfaren är underbar!
  Och fy fan vilket tempo! 5 nya medlemmar bara medan jag skrev det här inlägget!

 22. Mikael

  Jädrans vad glad jag är över alla som är här.

  Fanfaren är så himla rolig. Om jag hade haft internet utan databegränsning så hade jag haft den igång dygnet runt. Jag applåderar inombords varje gång jag hör den.

  Vi får se till att vara uppärksamma på olika nya typer av internetaktivism. Jag hade t.ex. gärna använt mig av en Lista/Wiki över vilka så kallade ‘artister’ och ‘kreatörer’ som är för t.ex. Ipred, så att det snabbt och lätt går att kolla upp vad jag ska bojkotta total.

 23. Naljs

  Klart vi bräcker 8000! Strax!

 24. mats p.

  *ta-daaaa*

  8000!!

 25. Naljs

  Såja! Woho! 😀

  Låt oss gratulera varandra och alla nykomlingar!

 26. Christian

  Jag måste erkänna att jag inte trodde detta skulle fungera, även om jag ändå la upp ett par notiser på min hemsida. Men det verkar fungera otroligt bra.

  Vågar man hoppas på 10000 medlemmar innan valet?

 27. Hans J

  “Nothing is as strong as an idea who’s time has come”

 28. Tuxie

  Yay! 8000! Det verkar t.o.m. som att vi kommer att bli fler än MUF (8115) innan kvällen är slut… 😀

  Tuxies senaste bloggpost: Bli medlem i Piratpartiet idag!

 29. Daniel Wijk

  Kom igen, 100 till medlemmar så går vi om MUF innan dagen är slut. Det vore någonting det!

 30. […] Därför hoppas jag att det finns borgerliga riksdagsmän som fortfarande är beredda att försvara informationsfriheten. Jag hoppas också att det finns en politisk opposition i riksdagen som är mer intresserad av oppositionspolitik än att fördela ministerposter i en regering som de kanske aldrig frå bilda. Det går inte bara att hålla käften och hoppas att motståndarna gör bort sig så mycket så att de blir valda utan politik. Det skapar bara politikerförakt och öppnar för Piratpartiet och Sverigedemokraterna. Valet mellan dessa två är enkelt och personligen är jag inte långt ifrån att stödja Gå-med-I-Piratpartiet-Dagen. […]

 31. satmaran

  Christian:
  det blir en baggis med dagens regering!

 32. Marco Baxemyr

  Härligt! 64 till så går vi om MUF! 😀 Grymt bra!

 33. C

  Gick med idag.
  något måste göras åt dessa nya “anti-pirat” (läs övervaknings) lagar

 34. Gå-med-i-Piratpartiet-dagen « Soundness in an unsound world

  […] Kjell Häglund, Kultur, Kunskap, Piratjägarlagen, Piratpartiet, Privatliv, Privatpolislagen) I dag är det Gå-med-i-Piratpartiet-dagen! Om du gillar delad kultur, fri kunskap och skyddat privatliv […]

 35. Marco Baxemyr

  NU har vi lika många medlemmar som MUF(enligt http://www.piratpartiet.se/storlek)! (8115)

 36. Marco Baxemyr

  (och nu har vi gått förbi)

  Marco Baxemyrs senaste bloggpost: Lissabonfördraget.

 37. Hans J

  Där satt den!

 38. Mikael A

  pp Piratpartiet FTW! 8122
  muf [Moderata ungdomsförbundet] 8115

  Gratulerar

 39. Blog me Gently 2.0 » Blog Archive » “Hjulmånad”…

  […] “Gå med i Piratpartietdagen idag” (Rick Falkvinge) […]

 40. Oj

  Jösses jävlar.

  Fan vad det gick undan idag 😀

 41. Johan Öbrell

  Äsch pollern stannade på 8060 så jag blev lite besviken… vilken tur att det var fel på den 🙂

 42. mr deeds

  Om PP uttalade sig emot Spotify skulle jag också gå med i dag. Som det är nu känns det som uppfattningen är att just det företaget (för att det är svenskt?) är på “vår sida”, när de egentligen bara är en annan, streamad, variant av samma jävla upphovsrättslagstiftning.

  Prove me wrong.

 43. HR

  Man måste inte använda Spotify.

  Till exempel jag installerar inte wine bara för dess skull om jag inte annars behöver wine. Jag gillar ej heller Spyware…

 44. Johan Öbrell

  Det som jag har mest emot Spotify och liknande är att ägarförhållanden luckras upp och kundens alla rättigheter försvinner iom att man bara hyr musik för en viss tidsperiod istället för att köpa.

 45. Nicholas

  Piratpartiet borde motsätta sig Spotifys affärsmodell lika lite som det motsätter sig skivbolagens affärsmodell. Vill man tjäna pengar genom att tillhandahålla en tjänst eller vara så ska man få det. Vi har ju trots allt marknadsekonomi.

  Problemet med upphovsrättslobbyn är inte vilken affärsmodell deras klienter har, det är att de vill påtvinga dessa affärsmodeller på konsumenter, mot deras vilja. Så länge Spotify inte tvingar någon att använda deras tjänst ser jag inte varför man ska hysa agg mot dem.

  Men för att återgå till ämnet: Hurra för gräsrotsrörelser! Det är helt fantastiskt att en uppmaning på partiledarens blogg kan sprida sig med sådan kraft och få partiet att växa så pass mycket på bara en dag. Grattis!

  Nu skulle det vara kul att se en graf som visade medlemsstistik från 2006. Någon som vet om det finns en sådan någonstans?

 46. Rick Falkvinge

  Nicholas: Jajamän.

  Här är hela historiken. Pirate-Bay-tillslaget den 31 maj syns tydligt, liksom ett år senare, när ungefär hälften av de som gick med i ren ilska under de dagarna hade tröttnat på politik efter valet och inte förnyade.

  Den totala toppnoteringen hittills är drygt 9600, i april 2007, innan de första medlemskapen gick ut den 15 april 2007. Men det är en stor upphämtning som sker just nu.

  Tyvärr beror det på regeringens politik. Jag önskar fortfarande att vi itne behövdes.

  Annars måste jag hålla med dig om att ett sånt här event är ett handfast bevis på kraften hos gräsrotsrörelser idag.

 47. Lars

  Jag håller med om att det är märkligt att så många är totalt okritiska mot Spotify. De har uppenbarligen lyckats väldigt bra med sin marknadsföring.

  Jag har själv inte provat det, men som jag förstår det så kan man inte använda vanliga musikprogram utan _måste_ använda deras specialprogram, där man t.ex. inte kan spela in eller kopiera ut musiken om man vill (visst, det går säkert om man hackar lite, men det gör det alltid). Är inte det en uppenbar form av DRM?

 48. C

  @— Lars
  Tänker du på betaltjänsten eller den reklamförda gratis tjänsten?

  Tycker inte riktigt att du kan säga åt ett företag att dom ska anpassa oss till det “vi” tycker när dom har en gratis tjänst.

  Däremot betaltjänsten tänker jag inte säga något om.

  Jag har nu kört spotify ett antal dagar och jag totalt älskar det. En reklam på ca 10 låtar det accepterar jag. Mycket blandad och musik i mångfald.

  Nä om jag måste betala kanske jag skulle ha något emot det (att jag inte kan spara och stoppa i mp3 spelare t.ex) , men inte med den gratis reklamfinansierade delen.

  //c

 49. Andreas Hämäläinen

  Spotify fungerar som så att man antingen har reklam eller så betalar man en liten summa (99kr/mån) för att kunna strömma hur mycket musik man vill under den tiden man är kund. Man kan säga att det är lite som webbradio on demand. Jag väntar på en invite från en polare för närvarande för att kunna testa hur det fungerar i praktiken. Det är inte på något sätt en perfekt tjänst för man kan inte spela på mobila spelare eftersom det inte går att lagra musiken lokalt. Jag har ingen aning om det är DRMad musik som de kör med men jag hoppas inte det för vem som helst kan ju dra en kabel mellan ljudutgången och micingången på ett ljudkort och spela in utan större förluster i kvalité

  Andreas Hämäläinens senaste bloggpost: God Jul

 50. Henrik Hoffström

  Nu när jag ser hela historiken inser jag att PP kan vänta sig ett lyft i medlemsantalet när det närmar sig valen.

  Gå om miljöpartiet nästa ?

  Henrik Hoffströms senaste bloggpost: Du är inte maktlös

 51. Daniel Wijk

  Vad jag läst från uttalanden från Spotifys VD så är dom positiva till IPREDlagen. Jag skulle aldrig använda deras tjänst nu.

  Här har ni fler företag som inte bör få några kunder:
  http://www.idg.se/2.1085/1.198028/de-valkomnar-ipred-lagen

 52. Johan Öbrell

  Jag använder Chilirec istället… den spelar in musik från webbradiostationer och lagrar dem centralt. Jag kan via en webklient välja att strömma eller ladda ner musik direkt.

 53. Jag inträder i Piratpartiet « Mia is a geek

  […] Och jag är inte ensam, det kan vi läsa om hos partiets ordförande. […]

 54. Rick Falkvinge

  Henrik: Vi växer snabbt nu, så vi går nog om Miljöpartiet snart, ja.

  Men det är valen som räknas. Och där gör antalet aktivister, och hur vältaliga och hängivna de är, stor skillnad.

 55. Henrik Hoffström

  Frågan är: Hur nå ut till nya grupper. De internetlitterata blogläsarna och fildelarn har pp inga som helst problem att nå. Men hur bryter man in i 40+ generationen som inte har Internet som en lika naturlig del av sitt liv och som därför inte lika självklart förstår frågorna.

  Henrik Hoffströms senaste bloggpost: Du är inte maktlös

 56. Rick Falkvinge (pp) » 8 december: 600 nya pirater

  […] som Nicholas skriver i en kommentar på den förra postningen, så visar det verkligen kraften i gräsrotsrörelser. Hur mycket […]

 57. Daniel Nyström (STHLM)

  Ang.Spotify så tycker jag Nicholas ovan är “spot-on” för att vara lite fyndig.

  Som politiskt parti tycker jag inte att man skall yttra sig om specifika affärsmodeller. Vi lever i en marknadsekonomi (typ… innan IPRED iaf…) och konsumenterna är de som skall avgöra om en vara är gångbar eller inte.

  Det är min synpunkt.

  Personligen så har jag blandade känslor om Spotify (DRM, stängd kod, konstiga framtidsfrämmande uttalanden o.s.v.), MEN, de är troligtvis den bästa föregångaren just nu när det gäller att skapa nya distributionskanaler för kultur inom den branschen. De försöker juh iaf. inte pracka på en plastbitar genom kabeln, tack och lov.

  Daniel Nyström (STHLM)s senaste bloggpost: Market liberals of Sweden, saving dying business models.

 58. mr deeds

  Apropå vad jag sa förut: det är inte affärsmodellen det är fel på. Jag är också kapitalistförespråkare och gillar nytänk.

  Jag ogillar att Spotify (och deras konkurrenter) sitter i exakt samma båt och jobbar åt samma håll som den gamla skivindustrin. De vill behålla upphovsrätten som den ser ut, eftersom det är en förutsättning för deras modell. Och de ser Ipred som ett bra sätt att få fler kunder:

  Det stora lyftet kanske kommer när Ipred-lagen träder i kraft?
  – Ja, det är positivt i sig. Den stora konkurrenten är piratkopieringen. Vi vill ju försöka få användare som i dag piratkopierar att bli lagliga användare. Men vi tror mer på att prata om tjänster. Det är det som behövs för att stävja piratkopiering.”>Spotifys VD Daniel Ek i en intervju i Metro teknik

  Är man för ett förnyande av upphovsrätten, och en uppdelning mellan ideell upphovsrätt och rätten att kopiera, är Spotify bara ett nytt och fräscht ansikte på samma pengasugna motståndare.

 59. mr deeds

  Korrektion: Jag vill ångra tillbaka ordet “pengasugna” i slutet av min förra kommentar. Spotify är visserligen såklart pengasugna, fattas bara annat i riskkapitalbranschen, men det är definitivt inget fel med det. Jag är också fett pengasugen personligen.

  Problemet är att de jobbar konservativt, försöker sälja in det som toppmodernt, och vill tjäna cash under täckmantel av en numera irrelevant lag. Inget annat.

  Rätt ska vara rätt.

 60. Johannes

  Har fått mig som medlem, har även raggat upp 3 till som ska regga sig( en av dom har gjort det redan)
  Mvh J

 61. Johan Ronström » Blog Archive » PP växer och Guillou är körd

  […] var det gå-med-i-Piratpartiet-dagen. Det fick en enorm respons och medlemstalet ökade från ca. 7500 till ca. 8200 medlemmar på drygt […]

 62. 8 december: 600 nya pirater « Piratpartiets EU-kandidater 2009

  […] som Nicholas skriver i en kommentar på den förra postningen, så visar det verkligen kraften i gräsrotsrörelser. Hur mycket […]

 63. strangnet.tech » Kommer IPRED leda till förbättringar?

  […] de heller inte att uppfylla den nidbilden. För övrigt är det, om någon lyckats missa det, gå-med-i-piratpartiet-dagen idag. Kanske något att överväga när inga andra partier verkar ha förstått sig på det […]

 64. Sverige efter 2010 | Energibloggar

  […] alternativen men så här ser jag det iallafall, och det kanske förklara varför jag kommer rösta på piraterna om inget dramatiskt händer före 2010.1. Alliansen vinner och ser vinsten som en […]

Comments are closed.

arrow