8 december: 600 nya pirater

Vilken respons! Jag är stolt över att vara med i samma organisation som så här många medmänniskor som tydligt har valt att ta ställning för sina rättigheter. Exakt 600 pirater blev medlemmar i Piratpartiet under dygnet den 8 december.

Och, som Nicholas skriver i en kommentar på den förra postningen, så visar det verkligen kraften i gräsrotsrörelser. Hur mycket gräsrotsrörelser kan göra när budskapet sprids — och det är ett budskap som människor kan och vill ta till sig, för att det signalerar något positivt de har makt att förändra.

Så här såg hela dagen ut, plottat till fin grafik:

Det gör den 8 december 2008 till den tredje mest snabbväxande dagen i Piratpartiets historia. Det finns två dagar som slår den 8 december 2008, och bara två dagar. Det var den 1 och 2 juni 2006:

Det betyder alltså att det inte har funnits så kraftig tillväxt i Piratpartiet sedan tillslaget mot The Pirate Bay. Det som gör det extra speciellt är att vi visserligen har kraftig tillväxt när vi t.ex. är på DreamHack och rekryterar — senast fick vi 629 nya medlemmar på tre dagar — eller när något syns i gammelmedia, då ser vi också alltid att det är fler som får nog av dumheterna som plattnackepolitikerna håller på med. Men den här gången var det vi alla som spred ordet, det var inte Piratpartiets aktiva som var ute och rekryterade. Det var alla vi som självmant spred budskapet som fick det här att hända, inte en centraliserad kampanj med en handfull funktionärer som gick runt på en mässa eller liknande och rekryterade nya pirater. Och det, det är verkligen fantastiskt.

Det är sådana här tillfällen som jag verkligen känner att vi lever vår politik. Och att alla lever den tillsammans med oss.

Hjärtligt välkomna, allihopa!

Jag skickar strax ut ett extra nyhetsbrev, och ett pressmeddelande går ut i morgon bitti.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Jonathan

  Somliga dagar är bättre än andra för att bli Piratpartist!

  Jonathans senaste bloggpost: "I see Internet People"

 2. Mikael

  Mycket trevligt! 🙂

  Mikaels senaste bloggpost: In Fifty Years The Young Ones Will Be The Old Ones

 3. Patrik

  Äsch, jag som satt och väntade på att få säga “…it’s over NINE THOUSAAAND!!” 😉

 4. […] Kontentan blev att “vi syns snart igen, vi bygger tillsammans”. Grattis till medlemsökningen […]

 5. Ratcher

  Häftigt värre…

  som någon sade tidigare, “jag lär aldrig komma härifrån” 🙂

  Ratchers senaste bloggpost: tackar, och blipirat du med – http://www.blipirat.nu

 6. RobJoh

  Ville bara säga bra jobbat till alla som spred ordet, jag försökte få msn att fungera som kanal men för erkänna att mina kära vänner inte vill vara med och leka, än…(nej jag har inte gett upp)

  //Robert Johansson

 7. Ebba & Malin

  Hej
  Vi är två tjejer som håller på med ett skolarbete då vi fördjupar oss i olika partier. Vi har då valt piratpartiet. Det skulle vara väldigt bra om vi på något sätt kunde komma i kontakt med dig, då vi har vissa frågor vi gärna vill ha svar på. Vi skulle uppskatta om du kunde höra av dig till oss genom mejl. Tack på förhand!

 8. Tor

  @Ebba & Malin:
  Har ni försökt kontakta Rick via hans kontaktuppgifter:
  http://rickfalkvinge.se/kontakt/

  Om ni har allmänna frågor kan ni säkert få svar på dem genom att fråga på pp:s forum:
  http://forum.piratpartiet.se/

 9. Tuxie

  Grymt! Undrar hur lång tid det tar innan vi är förbi Miljöpartiet… 🙂

  Tuxies senaste bloggpost: Bli medlem i Piratpartiet idag också!

 10. Kvastskatan

  Tack! Vilket ytterst trevligt välkomnande! 🙂

  Kvastskatans senaste bloggpost: Tävlingsinriktat tilltag

 11. Jonas

  Glöm inte tacka Beatrice Ask! 🙂

 12. Lotten Kalenius

  Underbart! Skönt att bloggosfären har så starkt genomslag! Det rätta mediet att samla sina trupper och göra REVOLUTION! (Marseillaisen…)

  Lotten Kaleniuss senaste bloggpost: Gå med i Piratpartiet-dagen

 13. Thomas Tvivlaren

  Kul! En annan viktig sak att påpeka och som skiljer tillströmningen efter TPB-razzian mot nu är att det känns som människor har förstått att Piratpartiet inte handlar om fildelning utan om den nya tidens möjligheter och förutsättningar. Demokrati och medborgerliga rättigheter är minst lika viktiga i informationseran. Står upphovsrätten i vägen för detta så måste den reformeras. Nu gör ju nätets struktur att upphovsrätten per definition blir omodern vad gäller den ekonomiska delen…

  Thomas Tvivlarens senaste bloggpost: Falken sätter segel mot piratvatten?

 14. Anders

  Riktigt kul!

  Anderss senaste bloggpost: Oj, det blev en del!

 15. Morgan

  Rick – se upp med diagrammen. Hederligt är att ha samma skala hela vägen och låta dem börja på nollan… Inte för att jag tror att din avsikt är att luras – tvärtom – men det här är liksom exempel 1A på hur man luras med statistik.

 16. Gustaf

  Vill bara instämma med Morgan här ovan. Grmt bra med 600 medlemmar, men y-axlar som inte börjar vid noll är ett otyg som inte hjälper någon. Som professionell statistiker är jag lite allergisk mot sådana tilltag…

 17. nef

  Det blir lite svårt att jämföra två kurvor om y-axeln ska börja på noll på de båda, men samma intervall i ökningen bör det dock vara på dem. Samma “värde” på x-axeln (alltså inte timmar på den ena och dagar på den andra) är nog också att föredra om kurvans ökning ska kunna jämföras.

  nefs senaste bloggpost: think tank

 18. Rick Falkvinge

  Morgan mfl: Ja, det är naturligtvis rätt. Det där är våra interna grafer som jag bara klippte ut och klistrade in.

  Värdena är skalade så att de fyller ut det tillgänga utrymmet.

 19. […] Partiledaren i Piratpartiet är förstås på bra humör idag, även om det är lite skrämmande att Kafka var en optimist om man jämför med det samhälle som lagar som IPRED bygger åt oss. […]

 20. Framgång föder framgång « Tomas sida

  […] för sig några timmar kvar på dygnet, men antalet är ändå litet i jämförelse med gårdagen 600. Det intressanta är att 150 nya medlemmar på en dag är en oerhört bra siffra (hur många andra […]

 21. Här vaktar bloggosfären « Badlands Hyena

  […] om FRA och IPRED har gynnat piratpartiet som enbart på måndagen vann 600 nya medlemmar och nu endast har ca 800 färre medlemmar än miljöpartiet. Mycket tack vare […]

 22. Piraterna växer

  […] som jag sade i det inlägget, jag blev otroligt överraskad. Piratpartiets medlemsantal ökade med 600 på måndagen och på tisdagen med ytterligare 200. På Rick Falkvinges blogg undrade jag i en […]

 23. Dynamic Man » Gå-med-i-Piratpartiet-dagen blev lyckad

  […] 600 nya medlemmar blev det. Inte så pjåkigt. SvD blev tydligen den första traditionella gammeldagsa (jo, jag tycker att det är ett riktigt ord) tidningen att trycka orden “Piratpartiet är en klassisk medborgarrättsrörelse“. Även om det var Henrik Oscarsson, statsvetare och valforskare vid Göteborgs Universitet, som citerades. […]

 24. Janne

  Känns verkligen som det är vind i seglen för Piratpartiet! Kunde inte hålla mig, så jag gick med redan den 6/12. Frustrationen över IPRED vansinnet blev helt enkelt för stor.

  Man kan ju tycka att IPRED-anhängarna borde vara aningen mer konsekventa och kräva att man även förbjuder kopiatorer, scanners, kameror, videoapparater, iTunes mm eftersom de under lång tid använts för brott mot upphovsrätten i en omfattning som får fildelning att blekna i jämförelse…

 25. Piratpartiet och medlemmarna « Piratpartiets EU-kandidater 2009

  […] medlemmar vi kan få. Under Dreamhack så fick vi sexhundra nya medlemmar och igår så fick vi lika många till. På bara ett par veckor har vi ökat med över tolvhundra nya medlemmar. Om endast en bråkdel av […]

 26. […] ser att Gå-med-i-Piratpartiet-dagen drog in hela 600 nya medlemmar. Det tycker jag är bra jobbat. Eftersom jag missade den högtidsdagen, tänkte jag att jag kanske […]

 27. Regeringen får underkänt - (pp) får MVG! « Calandrellas blogg

  […] hyfsat mycket – med Piratpartiet. På Gå med i Piratpartiet-dagen 8 december förra året gick hela 600 personer med i Piratpartiet, en bedrift som nog ganska få gånger skett detta decennium (men det är jag inte alls säker på; […]

 28. […] ser att Gå-med-i-Piratpartiet-dagen drog in hela 600 nya medlemmar. Det tycker jag är bra jobbat. Eftersom jag missade den högtidsdagen, tänkte jag att jag kanske […]

Comments are closed.

arrow