SvD hann före

Okej, vi hade tänkt att skicka ut ett pressmeddelande om gårdagen, men det har varit mycket annat under dagen och SvD hann före. Screenshot från deras förstasida just nu:

Notera dessutom “klassisk medborgarrättsrörelse”. För precis så är det — och jag är glad att det börjar komma fram.

I min första 8-december-postning sade jag att en massiv dag där vi går med i Piratpartiet skulle ge resultat i termer av att de etablerade partierna såg sina maktpositioner hotade, och att det — att hota deras maktbas — var enda sättet att åstadkomma riktig förändring. Här ser vi resultatet. Hur tror ni att de reagerar på den här gigantiska rubriken?

Bra jobbat, alla. Nu tar vi hem det här.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Lars

  Nu finns också en omröstning i anslutning till artikeln: “Skulle du rösta på piratpartiet?”

 2. Jheral

  Jag undrar om det ens kommer nämnas i (pappers-)tidningen…?

 3. Ola

  42% har svarat “javisst” på frågan om de kan tänka sig rösta pp! Visserligen ganska hårt bias mot pp-sympatisörer kan man tänka, men ändå! Bra många fler än 0.69% eller vad vi nu fick senast..

 4. Ratcher

  Revolutionen har börjat…

  Ratchers senaste bloggpost: Expert erbjuder gratis Ipred-hjälp

 5. Lars

  För övrigt så verkar upphovsrättskramarna på SvD inte förneka sig – i omröstningen har antalet röster gått från ~500 till ~3200 på några minuter, nästan alla på “Nej, verkligen inte”

  Är man desperat så är man. =)

 6. Lars

  Jag menade alltså de som hänger på SvD och skriver cykelstöldskommentarer på alla artiklar om upphovsrätt, inte själva redaktionen.

 7. S

  Mycket konstigt, omröstningen gick från 42% Javisst till 15% och rösterna steg med ca 10 st / sekund.

 8. Rick Falkvinge

  Ja, pollen var uppenbart hackad. Vi noterade också att det var ett script som matade den med tio nejröster per sekund.

  Meddelade SvD om det, också.

  Det är intressant i sig att någon gör sig besväret att manipulera en poll.

  Hur som helst har vi det intressanta datat: 40 javisst / 20 kanske / 40 absolut inte. Det är ett bra resultat, som motsvarar ungefär det vi ser på bloggar.

 9. Mind

  Nu börjar det lossna! Om inte allt för lång tid kommer folk fatta att fokus inte är på “Gratis är gott”, “Hur ska artisten få betalt” och “Pirater är tjuvar som mördar musiker” och liknande argument. Som det har varit hittills har det inte hjälpt att motbevisa dessa så kallade argument 1000 gånger om. Nu får nog folk upp ögonen för alla våra frågor och börjar fatta vad det egentligen är vi pratar om, lagom till valet förhoppningsvis.

  Minds senaste bloggpost: Allmänt

 10. Sidvind

  Aha det var därför de tog bort pollen. Synd, hade tänkt blogga om den när den varit uppe i 1000 pers…jaja… Har ju länge efterlyst lite statistik om hur stödet egentligen ser ut…

  Sidvinds senaste bloggpost: Inget motstånd mot IRL-övervakning?

 11. Rick Falkvinge

  Sidvind: Det var ungefär när den kom upp i 1000 pers som den började skena. Då var ställningen (grovt) 40-20-40.

 12. Anaïs

  Jag blir ta mig tusan rörd!! 😉

 13. Klas

  Även 15-8-77 är ett bra resultat egentligen, men 40-20-40 är alldeles lysande. Nu gäller det att nå ut till dessa 20% tveksamma och få 60% javisst!

 14. HR

  40% av besökarna som klickat i pollen på SvD.

  Ja, säg att 1 000 000 personer är såpass mycket på internet, så ger 40% ett flertal mandat till eu…

 15. Falkens blogg » Litauens piratbyrå ägd av pirat

  […] En liten glädjespridare till alla som inte är så glada över hetsjakten på pirater. […]

 16. Vem cementerade blockpolitiken | Arvidfalk.se

  […] det nya samarbetet under rubriken “Mission Impossible” Samtidigt har Piratpartiet haft ett rejält uppsving i medlemsantalet efter sin “gå-med-i-piratpartiet-dag”. Det återstår att se om det […]

 17. Daniel Wijk

  Här har ni förresten lite bilder från Bahnhofs serverrum i berget som några utav PPs servrar numera står i:
  http://www.idg.se/2.1085/1.199188/serversafari-30-meter-under-jorden
  Bild finns på en utav PPs servrar i bildspelet faktiskt 😉

 18. Sidvind

  Rick: bra, för det var samma fördelning när det låg mellan 200-300, vilket är bra stabilt.

  Sidvinds senaste bloggpost: Webbenkäten som försvann

 19. RobJoh

  Bara vi inte slutar att jobba under jul, vi gräsrötter måste fortsätta ge support till partiet och fortsätta jobba för att få ut vårt budskap. Skicka länkar till viktiga bloggar osv.

  Men bra jobbat hoppas att det kommer att stå i papperstidningen också!

 20. Mats Henricson

  Någon på SvD borde undersöka varifrån astroturfningen kommer ifrån. Det skulle ju vara ett scoop, om något. Det som krävs är bara att någon internet kunnig person granskar loggarna från omröstningen och gör lite undersökningar.

 21. mats p.

  Det verkar bli 200-250 nya medlemmar idag, kul att det fortsätter rulla.

 22. Nezzi

  så jäkla gött… =D nu kanse dom kan ta PP på allvar. =D grattis till er/oss =)

  //MVH Nezzi

 23. Julens hårda bud « Nemokrati

  […] inte känner er alls främmande för vare sig byråkratisering eller reglering (jag tänker på FRA, IPRED m fl akronymer), så finns det ju ingenting ur de aspekterna som hindrar att man går tillbaka till det gamla […]

 24. Daniel Wijk

  Det positiva med att folk försöker manipulera systemen är att det visar att det finns folk som är rädda för att vi får inflytande.

  Innan så skrattade dom åt oss, nu försöker dom bekämpa oss. Vi är alltså i steg två utav tre i den klassiska modellen;

  1. Först ignorerar dom dig eller skrattar åt dig
  2. Sedan bekämpar dom dig
  3. Sen vinner du

 25. blondin-rikard

  Intressant att endast SvD väljer att skriva om det här. So far. Gått flera timmar nu och jag har inte sett det i annan tidskrift.

 26. byte

  Undrans om astroturfarna på SvD har sopat igen spåren efter sig… eller kan möjligen SvD kan spåra deras IP-nummer? Det skulle sitta som en smäck om IP-numren gick att spåra till en webbyrå eller liknande.

  Fast det är klart, så amatörmässiga kan shillsen inte vara, eller?

  bytes senaste bloggpost: Jag kommer ut

 27. Rick Falkvinge

  byte:

  Fast det är klart, så amatörmässiga kan shillsen inte vara, eller?

  Nä, de har visat sådan total teknisk briljans genom hela sitt arbete hittills, så jag kan inte tänka mig att de skulle visa något tecken på att inte förstå grundläggande tekniska mekanismer.

 28. Vi måste lära oss av piratpartiet | Kulturbloggen

  […] Falkvinge 1, Falkens blog, Arvid Falk, Bitschlap Barbie, Opassande, Hax, Sidvind och BetaAlfa. […]

 29. […] egen del så har jag bara varit beslutsångest ifrån att bli medlem i Piratpartiet. Jag hoppas fortfarande på att mitt gamla parti ska återgå till att vara det frihetssträvande […]

 30. Rille

  WTF?!
  http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1341741&lid=puff_1341777&lpos=rubrik
  Och detta kunde de inte kläcka ur sig under FRA-debatten? De lär ju ha vetat det om de nu tänker genomföra det vid årsskiftet…
  Helt. Jävla. Bisarrt. Välkommen till bananrepubliken.

 31. mats p.
 32. mats p.

  Men enligt dessa verkar NCT ha funnits sedan 2005:

  http://www.krisberedskapsmyndigheten.se/upload/14431/sapo-faktablad_sv.pdf
  http://www.fra.se/bilagor/0319-bul2009-2011.pdf

  Vad är alltså nyheten, exakt vad ändras vid årskiftet?

 33. Oliver

  Piratpartiet går om miljöpartiet i medlemsantal igen innan julafton.

 34. Winston Smith

  Lite beröm/avundsjuka från en socialdemokrat (tror jag):

  “Vi måste lära oss av piratpartiet – för vi behövs”

  http://kulturbloggen.com/?p=5245

 35. Kristian

  Vad f–?

  Det är ungefär dagligen som jag slås av hur världen bara fortsätter att bli dummare och dummare. Det händer bra saker också, visst, ta bara igår som exempel. Men det här? Antagligen är det väl jag som är blind då, som inte ser sånt här på förhand.

  Man kan nästan tro att makthavare och annat löst folk försöker köra något slags julkalender såhär års …

 36. Susanna

  En rätt så färsk doktorsavhandling i juridik från Stockholms Universitet säger att frysning av misstänkta terroristers tillgångar är juridiskt oantastlig.
  http://www.newsdesk.se/pressroom/su/pressrelease/view/juridiskt-oantastligt-att-frysa-somaliasvenskarnas-tillgaangar-234146

  Med tanke på hur stort problem det är med terrorhot mot Sverige, känns det tryggt att NCT finns på plats.

  Och att forskningen går framåt!

 37. LarsÅ

  Intressant film om copyright i Canada och delvis om USA-lobbyns påverkan.

  http://www.michaelgeist.ca/content/view/3547/406/

 38. Hans J

  Månne dags med en Guldpirat-dag?

  Bli Guldpirat

 39. Johan Öbrell

  Skulle nog bli lite för mycket om man kör kampanjdagar hela tiden 😉

  Däremot kan man göra en julkampanj: “Köp en julklapp för din egen och dina barns framtid, bli Guldpirat!”

 40. Rick Falkvinge

  Hans: Kommer någon gång i januari. Kommer att handla om att vi behöver pengar till att köpa valsedlar, det är drygt hundratusen vi ska ut med…

 41. Moar.su » Gammalt citat i ny tappning

  […] Vi lever i intressanta tider, och vi behöver medborgarrättsrörelser. […]

 42. Hans J

  Rick:
  Det var det jag tänkte på. Tänkte att en liten extra dos i slutet på december kanske hjälper till. Bättre använda pengar här än på glögg 🙂
  Fast glögg är gott det med…

 43. Rick Falkvinge

  Susanna: Att det är juridiskt oantastligt att frysa misstänktas tillgångar och låta dem svälta till döds tror jag säkert. Det farligaste som finns är människor som gör saker bara för att “det står i lagen” utan att tänka själva om det är moraliskt rätt eller inte.

 44. […] Rättsstat och medborgarrättsrörelser SvD hann före Jag förstår! Stoppa IPRED – Kultur till Riksdagsledamöterna Du räknas du […]

 45. Rick Falkvinge (pp) » Välkommen till medborgarrättsrörelsen

  […] som förstanyhet om händelsen. Hur tror du att de etablerade politikerna reagerade på jättebilder på SvDs förstanyhet med stora pilar uppåt vid Piratpartiets logotyp? Vilka signaler sände det till dem? Vad är det som gör att en moderat jag aldrig hört talas om […]

 46. Niklas.in » Blog Archive » Köp inte grisen i säcken

  […] verkar gå väldigt bra för Piratpartiet just nu, även om det än så länge inte verkar avspeglas i opinionsläget. Det […]

 47. Per Sandström

  Upptäckte just att grafen på Piratpartiets hemsida plötsligt visar 7299 medlemmar, dvs mindre än Muf igen. Var det inte minst 8300 tidigare idag? Är det någon som astroturfar medlemsregistret också…???

 48. Rick Falkvinge

  Per: Njae, det är enklare än så – vi har satt in en ny brandvägg och framsidan får inte kontakt med medlemsregistret. Då faller den tillbaka på senast kända siffror för en tid sedan.

 49. Johan Öbrell

  Då är det därför pollarn visar -1 medlemmar och inga fanfarer hörs!

 50. Här vaktar bloggosfären « Badlands Hyena

  […] om FRA och IPRED har gynnat piratpartiet som enbart på måndagen vann 600 nya medlemmar och nu endast har ca 800 färre medlemmar än miljöpartiet. Mycket tack vare debatten i […]

 51. Ture Svårt

  Den här kommentaren skulle egentligen till det där inlägget om “Välkommen till medborgarrättsrörelsen”, men jag lägger den här eftersom kommentarsfunktionen verkade vara avstäng till den postningen, jag lade onekligen ned en del jobb som du inspirerade mig till. Du kan ju placera rätt om du vill Rick, gör som du vill, se detta som public domain.

  Ropa varg i vargflocken
  Ja, det var väl formulerat av “mscarne” där på Josh blogg. Själv var jag i det stadiet redan innan Piratpartiet bildades. Har sett detta komma under lång tid, och jag har “gapat” om det från och till många gånger, och varje gång setts som en paranoid konspirationsteoretiker, bokstavligen IRL blivit skrattad åt. Folk som öppet fnissar åt mig och halvt hörbart bakom min rygg kallat mig knäpp, socialt missanpassad och gud vet vad. Precis de tankarna “mscarne” skrev om började jag ha för 4-5 år sedan, och vi vet ju alla vad som hänt sedan dess.. Nästa alla mina “gränser” har redan passerats, för mig är inte längre tanken fri. I min värld ropar ni varg mitt i vargflocken, vargen är tom. fåraherde.

  Oliktänkande
  Jag har dessutom en historisk insikt. Jag uppfostrades som barn av äldre släktingar med politiska åsikter långt ut på vänsterkanten, men jag har aldrig sett mig själv som stående till vänster på den klassiska politiska skalan, så jag blev sas. inte politiskt indoktrinerad. Men, jag har fått en insikt i hur illa det “goda” samhället kan behandla folk med avvikande åsikter, jag har en insikt i hur illa det går när samhället styrs av irrationella abstrakta rädslor. Det är åtskilliga gånger jag fått höra hur farfar och farfarsfar hämtades av militärpolis till koncentrationsläger under kriget, och hur gammelmor fick gömma medlemsmatrikeln till både kvinnorörelsen och partiet. Första gången när sverige var brunt, var rasbiologiskt ledande och Göring bodde i sverige, andra gången när finlands sak blev vår. Jag vet vad samhällets rädsla för åsikter innebär och vad som händer när stater låter rädsla styra istället för visioner om något bättre. Det blir de som har visioner som ses som galningar, oavsett vilka visionerna är.

  Som lite äldre pojk som kunde förstå sammanhangen på 70-talet var jag dessutom med på politiska möten med mina föräldrar när de visste att de var avlyssnade av SAP i maskopi med statstjänstemän, hörde hur de sas. “talade för mikrofonerna”. Jag kommer också själv ihåg hur de både lurade och avslöjade sina övervakare, kommer ihåg skratten när Polisen som skulle köra någon form av trakaserande “papieren bitte” lurades iväg efter nån landsväg i fel riktning osv.. Jag har insikt i vad IB-affären ledde till, hur människor idag på ålderns höst bara kan spekulera i hur livet hade avlöpt om de inte hade registrerats och istället fått samma chans i livet som alla andra svenska medborgare. Tro inte för en sekund att staten är god när karriärklättrare stöter på åsikter som går på tvärs med konsensusverkligheten och dennes lydiga inställsamhet.

  Min gräns är passerad
  Surfar gör jag nästan uteslutande anonymt numer. Mail använder jag inte alls, det upphörde jag med fullständigt den 18:e juni när FRA-lagen klubbades. Mobiltelefon har jag inte och kommer aldrig att skaffa. Telefonen betraktar jag som statens verktyg att kartlägga mig och är således väldigt försiktig med. Betalkort har jag inte och kommer aldrig att skaffa, och när jag hämtar pengar gör jag det i stora summor, och har övervägt att börja kräva ut lönen i kontanter av min arbetgivare. Jag tänker inte ens tanken på att flyga mer, än så länge kan man åka tåg, men det är bara en kort tid kvar tills vi inte ens resa anonymt mer, ens till grannstaden, trots lovorden om passfrihet och öppna gränser inför EU-inträdet. Hur länge tror ni det är till obligatorisk RFID märkning av cyklar? Jag gissar 4 år till att förslaget läggs. Jag känner mig inte särskilt säker ens med vanliga brev någe mer, i synnerhet ni som kan ana att ni är “kända” kan nog utgå från att era brev kan få en viss “specialbehandling” även om de inte rent fysiskt sprättas upp, betrakta dem som vykort. Hos min arbetsgivare arbetar IT-avdelningen frenetiskt för att få bort alla grupp-gemensamma inloggningar, lyckas de så har de vad mig anbelangar lyckats sända tillbaks företaget till 1987 vad beträffar IT-stöd. Hittils har de begränsat rättigheterna så långt att datorerna i princip bara är menlösa bojsänken där man inte ens kan läsa publik interninformation från en kollektiv inloggning. Men betrodd att hantera utrustning för mångmiljonbelopp och ansvara över produktionstekniska beslut rörande ännu större summor det är vi.. All IT är dessutom på entreprenad, så de enda med full access över informationshanteringen är för företaget utomstående. Godtrogenheten verkar inte veta några gränser alls hos de lydiga grå kugghjulen i samhället. Jag är rätt säker på att det stora IT-företaget säljer information om oss och företaget till gud vet vem, och ingen i företaget kan givetvis kontrollera hur det egentligen är med den saken.

  Information eller kunskapssamhälle
  Rick, du skrev “.. som helt enkelt inte förstår landets bästa” Jag vet vad de tror, och varifrån det härstammar. Det kommer från de tidiga spånerierna kring “informationssamhället”. Frågan: Om vi inte längre kan tjäna pengar på industri, vad skall vi då leva av? Där någonstans föddes den helt befängda och historiskt fullständigt oinsatta idén om “informationssamhället”, ett samhälle med information som handelsvara. Men om man ser på det rent kapitalistiskt så förstår man rätt snabbt hur illa det går ihop med tillgång och efterfrågan, hur fruktansvärt kortsiktig, utvecklings och framtidsfientlig den ståndpunkten är. Ju mer tillgången kan strypas, desto högre kan priset sättas.. Alltså mindre information i förhållande till efterfrågan.

  Men fundera historiskt, har det förhållandet rått förut? Jodå, det fanns en tid när information var mycket dyrt, en tid när tillgången var så begränsad och priset för kommunikation var så högt att bara sådant med ett direkt värde som bank och affärsräkenskaper, diplomatisk korrespondens, lagar, maktmedel och liknande var mödan värd. Mer löst skrivande och informerande av diverse folk hade en mycket lägre prioritet och den informationen spreds knappt alls. Detta var tiden före tryckpressen.

  Men tryckarkonsten förändrade allt detta och sänkte barriären till informationsspridning rejält. Nu började även annat än ekonomisk information och maktens dekret att spridas. Framförallt kunde vetenskapsmän börja kommunicera, där såddes fröet till den vetenskapliga metoden och den akademiska friheten. Kunskapens evolution går ju till så, att någon publicerar sina rön, och andra försöker duplicera eller kullkasta rönen. Det kräver kommunikation, ett delande av kunskap. Inget av detta hade kunnat ske om tillgången på kommunicerad information hade fortsatt ha så låg tillgång genom begränsade spridningsmöjligheter som före tryckpressen.

  Tänk er om Newtons rön inte publicerats, om han istället jobbat under försvarskontrakt och sagt: Nej, jag talar inte om hur jag beräknar var projektilerna skall landa, men jag kalibrerar era kanoner åt er för en rund summa pengar.. Det blir rent absurt att se det som vetenskap. Vetenskap kan inte utvecklas på det viset. Om det hade varit det rådande tänkandet hos kunnigt folk på den tiden, så hade deras hemlighetsmakeri hindrat vetenskapen att utvecklas över huvud taget. Internet är den digitala erans tryckpress. Vad Internet inneburit är en dramatisk sänkning av barriären till informatinsspridning, samma sak som tryckpressen en gång innebar. Kommunicerandet har exploderat.

  Men tyvärr har politikerna snöat in och indoktrinerats i tänkandet kring informationssamhället istället för kunskapssamhället, och dagens “makt o kyrka” reagerar likadant nu som på Gutenbergs tid inför de nya möjligheterna som istället ses som hot mot fåtalets privillegium att profitera på information genom att strypa tillgången.

  Striden står mellan dessa två synsätt, och i maktens korridorer premieras lydighet före allt annat. Den inställsamme får personvalskryssen och förfarandet med att i val istället stryka de oansvariga och dåliga har fallit i glömska. Kom ihåg att staten inte per definition är god, och när den är ond så har den makten att vara ondast. Redan Platon beskrev för över 2000 år sedan tyrannen som en i grunden inställsam smilfink, en som gör vad som helst för att visa sin förtrolighet när han vill något, och inte tvekar en sekund över konsekvenser för andra människor, och hur tyrannen uppstår ur demokratin som en beskyddare – alltså agerar på rädsla och hot om något imaginärt ont.

  Kom ihåg skådespelet med tårar och kallandet på mamma i talarstolen, de gör vad som helst för att visa sin förtrolighet, men när de väl fått som de ville, stå de där som främlingar. Personvalskryssas in, visar sin förtrolighet uppåt, och kan sedan inte strykas ut. Tro för all del inte att det ser annorlunda ut inom det andra blocket. Där har ni en orsak till att vi har de kreatur vi har idag i riksdagen, maktens korridorer lockar dem som bin till ett glas saft, och vi har få reella möjligheter att påverka. De som strävar mot kunskapssamhället, inte informationssamhället, kommer mest troligt att ses som sådana som sysslar med samhällsomstörtande verksamhet framöver, och den tiden är betydligt närmare än ni tror. Jag beundrar er som törs, hade jag inte haft barn som fortfarande är små, så hade jag stått där med er. Men med tiden så kommer jag att stå där med er, jag hoppas att jag inte behöver göra det med vapen i hand.

  Tack för ordet.

 52. Jacob Dexe

  Hej, som de flesta nyblivna pirater sitter jag numera om kvällarna och blir förbannad över IPRED och FRA som redan fått uppmärksamhet här i sverige. Din blogg hjälper mycket i att reda ut begreppen och veta vad som händer.

  Men jag saknar en diskussion. Var finns upproren mot ACTA och IPRED2? De borde också får ventileras då det är än mer restriktiva än både FRA-lagen och IPRED!

  http://henrikalexandersson.blogspot.com/2008/12/acta-i-morgon-r-en-viktig-dag.html

 53. Daniel Wijk

  Jacob Dexe: Eftersom IPRED1 ligger på bordet idag så får det mest uppmärksamhet. Vill du köra igång angående ACTA eller IPRED2 så kan du göra det. Bara blogga om det så ska du se att folk läser!

 54. Steve

  jag tycker också att det behövs mer prat om IPRED2. det är ju trots allt vad som följer om man väl röstar igenom 1:an. Och det får 1:an att framstå som en dans på rosor…

  Lyft fram IPRED2:s vansinne nu!

 55. Ah

  Gjord av en väninna till mig, med hennes tillåtelse:

  http://hekatey.deviantart.com/art/Reinfeldt-104269246

  Enjoy.

 56. Dagens hjälte - André Rickardsson « Bitchslap Barbie

  […] Dessutom: snyggt jobbat igår! […]

 57. […] Rättsstat och medborgarrättsrörelser SvD hann före Jag förstår! Stoppa IPRED – Kultur till Riksdagsledamöterna Du räknas du […]

 58. rune

  First they ignore you.
  Then they laugh at you.
  Then they fight you.
  Then you win.
  – Ghandi

 59. Skattepengar på export? « Nemokrati

  […] inte känner er alls främmande för vare sig byråkratisering eller reglering (jag tänker på FRA, IPRED m fl akronymer), så finns det ju ingenting ur de aspekterna som hindrar att man går tillbaka till det gamla […]

 60. Fredrik Reinfeldts Tal: Härska och Söndra « Nemokrati

  […] inte känner er alls främmande för vare sig byråkratisering eller reglering (jag tänker på FRA, IPRED m fl akronymer), så finns det ju ingenting ur de aspekterna som hindrar att man går tillbaka till det gamla […]

Comments are closed.

arrow