Stora Gammelmediepriset 2008

Året går mot sitt slut och det är dags att kora Stora Gammelmediepriset 2008.

Gammelmedia har tagit många steg framåt under året som varit i termer av journalistik och deltagarkultur. Det är jätteroligt att se. Utvecklingen går snabbt framåt, och några kollegor jag pratat med i bloggosfären och jag själv skulle vilja lyfta fram ett antal särskilda föredömen inom gammelmedias utveckling.

Därför kommer bloggosfären som ett gemensamt grupparbete* att dela ut Stora Gammelmediepriset i följande kategorier på en tillställning, detaljer att meddelas senare, den 3 februari 2009.

Priset delas ut i följande kategorier:

Tredje Statsmakten

Priset tilldelas den journalist eller redaktion som grävt, upptäckt och rapporterat om korruption eller maktmissbruk i en samhällsrelevant fråga, i stället för att läsa och återtrycka regeringens pressmeddelanden plus några pratminus. För att vara relevant för priset ska man ha publicerat avslöjande dokument eller handlingar som inte har kommit fram på officiell väg.

Äkta Journalistik

Priset tilldelas den journalist eller redaktion som, i stället för att återpublicera pressmeddelanden och uttalanden, har visat att man kritiskt granskar de påståenden som görs genom att gå till källan, och avslöjat lögner och falsarier i påståendena.

Ifrågasättande

Priset går till den redaktion eller journalist som bäst bidragit till att öppna upp samhället för acceptans av idémångfald och att lösa upp stigman, för att främja demokratins idédebatt. En redaktion som sakligt ifrågasatt svenska statens syn på droger eller prostitution, som man normalt inte får diskutera i Sverige, skulle ligga bra till här.

Trovärdighet

Priset tilldelas den journalist eller redaktion som bäst visar att ta tillvara sina läsares förtroenden genom att förse dem med källhänvisning på alla relevanta påståenden som görs i löpande text, så att alla påståenden kan kontrolleras av läsarna.

Extra pluspoäng för om läsarna kan meddela feltolkningar i anslutning till artikeln så att andra läsare kan ta del av dem, eller ännu bättre, om kommentarer kan göras i själva artikeln.

Svärmkommunikation

Priset tilldelas den journalist eller redaktion som bäst tagit tillvara det faktum att kommunikationen inte längre är enkelriktad, eller ens dubbelriktad, utan närmast är att jämföra med en svärms grupparbeten. Deltagarjournalistik, alltså.

En redaktion eller journalist som satt upp en wiki för att samla fakta från sina deltagare i ett visst faktaområde ligger bra till här.

Nätverkskultur

Där priset om svärmkommunikation handlar om att svärma med sina deltagare, så handlar nätverkskulturen om att svärma med andra journalistiska media. Priset delas ut till den journalist eller redaktion som bäst visar förståelse för att det viktiga är att förmedla budskap på nätverksvis, och inte att det måste komma från bara det egna företaget. Stuprörs- mot nätverkstänk, alltså.

En site som länkar till närliggande artiklar ligger bra till — alltså utanför sina egna domäner. Inom samma site räknas inte alls.

Självförsvar

Det sista och kanske viktigaste priset går till den journalist eller redaktion som mest har arbetat för politiska möjligheter för journalistiken som arbetsfält. Att slå vakt om offentlighet, myndighetstransparens, tryckfrihet, åsiktsfrihet, källskydd, budbärarimmunitet och brevhemlighet har tyvärr blivit en politisk nödvändighet som är allt viktigare för journalistiken som koncept.

När danska journalistkollegor skriver att de inte kan garantera källskyddet från svenska källor, så är det inte roligt längre.

[purpleline]

*Jag skrev att det görs som ett grupparbete inom bloggosfären. Det är ju faktiskt det enda sättet vi arbetar på. 🙂 Flera kända bloggare är redan uppskrivna på att sitta med i jury, panel eller motsvarande, vad de exakta arbetsformerna nu blir. Om du känner att du är en bloggare som bör, vill eller ska vara med på det här – och det vet du bäst själv – så kontakta mig i kommentarerna, så sätter vi upp arbetsformer och förfinar formerna?

Jag vet t.ex. att jag gärna skulle vilja se t.ex. Emma, Hax, Oscar, DeepEd och Blogge med i en sådan bedömning. Som sagt, du vet själv bäst om du platsar. Det här alltså inte ett piratpartiprojekt — utan en bloggosfärens kärleksförlaring till en ständigt nydanande gammelmedia.

Helst skulle det vara kul om vi kunde ordna någon stor IRL-grej på kvällen den 3 februari. Det beror lite på vilka som engagerar sig i grupparbetet och vad de har för specialiteter. Som vanligt är det nollbudget på allt, och det här är bara ett första utkast.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Blogge Bloggelito

  哈哈!Svinroligt, ju!

 2. Leo

  Mycket bra iniativ, som svar på Stora bloggpriset =)

 3. Mind

  Det här var roligt att läsa =)

  Jag hade en idé för nåt år sen eller två att man borde starta nån slags open community mediagranskning men jag fick aldrig nog med energi att starta det. Ett sådant här pris däremot är ju en riktigt skön idé.

  Minds senaste bloggpost: Allmänt

 4. Jonas2

  OBS!

  Wikileaks har idag publicerat ett hemligt utpressningsbrev. Brittiska advokatbyrån Davenport Lyons företräder DigiProtct GmbH och kräver £500+ för nedladdning av en enda låt (Scooter – Jumping all over the world) via Bittorrent.

  Dokumentet innehåller också information om hur de kommit fram till den bisarra summan av £500+.

  Advokatfirman åberopar en lag 16(1)d och 20 Copyright, Designs and Patents act 1988″.

  Granska detta och sprid vidare!!!

  http://www.wikileaks.org/wiki/UK_piracy_extortion_demand_based_on_evidence_from_DigiProtect_GmbH%2C_18_Nov_2008

 5. Karl

  Av någon anledning känns den här prisutdelningen som en tävling om vilken onlinetidning som mest håller med PP.

 6. Rick Falkvinge

  Karl: Det är inte alls avsikten.

 7. Rick Falkvinge

  Jonas2: Kollar på doxarna nu.

 8. Joshua_Tree

  Jag deltar gärna. Jag har bara svårt att se hur vi ska kunna hitta sju pristagare. 😉

  Joshua_Trees senaste bloggpost: Kultur i retur

 9. Rick Falkvinge

  Joshmannen! Välkommen!

 10. Björn Wadström

  Fyndigt Rick;)
  Jag har ett annat alternativ till bloggpriser via Aftonbladet. Läs och gör gärna lite reklam!
  http://wadstrom.blogg.se/2008/december/rosta-om-arets-blogg-2008-alla-kategorier.html

  Björn Wadströms senaste bloggpost: Ekonomerna har kört i diket – helt nyktra!

 11. Kalle Vedin

  Okej. Jag tänker leecha helt ogenerat på Ricks kommunikationskanal och injicera mitt eget budskap i hans kommentarer.

  Det arrangeras en ny demonstration mot FRA, den 10e januari i Göteborg. Även andra lagar protesteras mot, mer om detta senare.

  Kalle Vedins senaste bloggpost: Demonstration mot FRA den 10e januari

 12. JörgenL

  Anders Mildner på sydsvenskan är en av dem som förstått. (Men jag vet inte vilken kategori han passar in i.)

  JörgenLs senaste bloggpost: Lysande humor!

 13. Putte

  Ha ha ha, jättekul.

  Själv har lekt med tanken att starta någon sorts mediawatch riktad mot kvällstidningarnas kloakjournalistik. Typ, dagligen granska deras artiklar, vinklinar och rubriksättning och sen berätta sanningen, såga sönder deras “nyheter” och håna dessa. Fast det är ett annat projekt.

 14. Perty

  @JörgenL

  Precis han tänkte jag också på, Sanna Rayman ligger ganska bra till också.

  Sen har tidningen Fokus faktiskt gjort en hel del bra.

  Pertys senaste bloggpost: Granska Remissinstanserna!

 15. Joshua_Tree

  Om vi redan har börjat med nomineringar så skulle jag vilja slå ett slag för LT (Länstidningen, Södertälje), förslagsvis i kategorin “trovärdighet”, för att deras nätupplaga håller ovanligt högt i tak beträffande vilka kommentarer som släpps igenom. (När ska vi ta den där ölen?)

  Joshua_Trees senaste bloggpost: Kultur i retur

 16. Jonathan

  Det är en bedårande idé, och jag hjälper mer än gärna till med det jag kan.
  Jag kan bland annat skapa IRL-priserna (troféerna). Det tar jag gärna ansvaret för. Om en konferancier (stavning) behövs så ställer jag gärna upp på den listan också. Hade det inte varit vackert om vi kunde fixa lite underhållning i form av till exempel musik också. Även där skulle jag kunna bidra.

  Smaskens fillibojs!

 17. Daniel Wijk

  Putte: Är det inte det som bloggarna har gjort de senaste åren löpande? 😉

 18. Sanna Lindén

  Jag kan varmt rekomendera göteborgs tidning av hemlösa, Faktum, nummer 73, juni 2008.

  En otroligt bra artikel som visar hur socialen gör allt för att jävlas med en hemlös.
  Maktmissbruk om något. Även om jag vet att detta ämne inte behandlas inom PP så tycker jag att det är ett högst aktuellt ämne.

 19. Daniel Wijk

  Sanna: Det är inte PP som är i fokus överhuvudtaget så det gör inget. Att granska makthavare är en ytterst viktig funktion som media har på sitt bord. Enda egentliga syftet med denna tävling är ju att kora de som visat framfötterna och gjort sitt jobb! 🙂

 20. Rick Falkvinge

  Sanna: Ämnet hemlösa behandlas inte inom PP, men det här handlade om ett pris till gammelmediala redaktioner som avslöjar maktmissbruk. Och då är det väl så on-topic det kan bli.

 21. Rick Falkvinge

  Ska sätta upp en wiki på storagammelmediepriset.se strax.

 22. hmz

  Du verkar som du har snöa in dig lite väl på just “grävande journalistik” istället för själva journalistiken i sig.

 23. Sanna Lindén

  Tack… ja det tycker jag också.

 24. Anna Troberg » EU och bloggpriser galore

  […] kontrar förresten med att utlysa Stora Gammelmediepriset. Det verkar bli en kul historia, som jag tänker vara med och jobba för om jag får. Emma […]

 25. Mary

  Kul idé – det här är absolut roligare tävlingar än vinn mitt läppstift eller ett snyggt halsband när du länkar.

  Marys senaste bloggpost: Så var det bloggtävling – Stora Bloggpriset.

 26. Mattias

  Det här är helt briljant, Rick!

 27. Thomas Hartman

  Utmärkt idé. Gammelmedia behöver uppmuntras att lära sig mer om det nya samhälle de lever i.

  Bra jobbat Rick, speciellt senaste tiden med FRA och IPRED!

 28. Alla medier gör allt fel jämt | Arvidfalk.se

  […] Missa inte heller Rick Falkvinges respons på Stora Bloggpriset, Stora Gammelmediepriset. […]

 29. Moar.su » Konsten att trixa med siffror

  […] Hur matematiken går ihop vet jag inte. Svenska gammelmedia brydde dig inte om att kolla upp en så enkel sak. Lite mer får de anstränga sig för att vinna gammelmediapriset. […]

 30. Emil Oldenburg

  Får se om det finns några som kan vinna över huvud taget. Det första jag tänkte på var att det blir null i de flesta kategorier. De kan inte ens läsa danska artiklar och kolla enkla fakta när Antipiratgruppen ljuger om siffror för DN. Mer om det på min blogg.

  Emil Oldenburgs senaste bloggpost: Konsten att trixa med siffror

 31. blondin-rikard

  Jag nominerar Marcus Svensson på Smålandsposten i alla kategorier. Och mig själv i ironi-/spydighetskategorin.

 32. Jens

  Tuta och kör! Sätt igång “gammelmediapriset”.
  Jag vill vara huvudomare … 8)

 33. jardenberg kommenterar - 2008-12-12 | jardenberg unedited

  […] Stora Gammelmediepriset 2008 […]

 34. […] fina bloggpris, där blogge kommer att sitta med i panelen när allt kommer omkring, har Rick tagit initiativet till ett minst lika fint pris: Stora Gammelmediepriset. Jag hoppar över att sitta med i hans […]

 35. Olof Bjarnason

  Sanna Rayman/Maria Abrahamsson och alltså tidningen SvD. De har fattat galoppen först och bäst och sysslar inte med blask som Aftonbladet (åtminstone inte i alls samma utsträckning).

  Lyssna på Maria Abrahamssons totala sågning av FRA-lagen mot slutet av ett debattprogram på P1 från i somras (och ja, hon var starkt pro alliansen innan FRA kom på tapeten, så hon kan svälja prestige och sluta sig till saker själv):

  http://sr.decenturl.com/p1-studio-ett-6-aug-om-fra

  Olof Bjarnasons senaste bloggpost: Lästips

 36. mymlan

  Jag kvalar in väl på ett par av dom här också. Åtminstone har jag förstått, och jag gör mitt bästa för att påverka och förändra inte bara en redaktion utan hela branschen… 😉

  mymlans senaste bloggpost: Vi finns på Twitter också

 37. Andreas

  Det skulle vara ett nöje att få medverka i detta. Faktiskt. 🙂

  Andreass senaste bloggpost: Alla som ser lektionen framför sig räcker upp en hand!

 38. Thomas Tvivlaren

  Bra initiativ Rick!

  I mina ögon finns det ingen konkurrens till SVT:s Filip Struwe som kontinuerligt visat framfötterna.

  JörgenL nämnde också Anders Mildner vilken också är en bra kandidat.

  Spontant kommer jag också att tänka på Kjell Häglund som kanske inte varit lika ihärdig som tidigare nämnda duo men när han väl tagit ordet så har det skett med briljans. Han är en av få inom gammelmedia som törs säga som det ÄR istället för så som upphovsrättslobbyn/fega sredaktioner VILL att det ska vara.

  Thomas Tvivlarens senaste bloggpost: Ska Falken landa på piratskutans däck?

 39. Thomas Tvivlaren

  Med risk för att det osar för mycket symbolik, signalpolitik och piratpropaganda så kanske det vore bra med ett slags hederspris för gamla meriter? Där har jag en klockren kandidat: Jan Guillou.

  Vore intressant att se eventuell reaktion på det…

  Thomas Tvivlarens senaste bloggpost: Ska Falken landa på piratskutans däck?

 40. Thomas Tvivlaren

  Äh, fasen vad jag ordbajsar men hjärnan funkar segt så här dags (också). Den föreslagna juryn har jag inget emot per se men för att skänka mer trovärdighet till det här priset så behöver den kompletteras för att få ett bredare politiskt spektrum.

  Thomas Tvivlarens senaste bloggpost: Ska Falken landa på piratskutans däck?

 41. emma
 42. mattias

  Kjell Häglund!

 43. Hans J

  Riksdagen begick ett FRUKTANSVÄRT ÖVERGREPP mot demokratin när de utnyttjade det förhållandet att grundlagen i fråga om kvalificerade majoriteter vid omröstningar i avgörande konstitutionella frågor föreskriver 5/6 respektive 3/4 majoritet av de röstande.

  Nyckelorden här är av de röstande.

  Detta innebär att av riksdagens ledamöter kan 348 av ledamöterna vara frånvarande och ändå går förslaget igenom. Även i konstitutionella frågor. Det inbjuder ju till missbruk!

  Riksdagen utnyttjade detta förhållande genom att 54 ledamöter var frånvarande – “utkvittade” på ett helt vidrigt sätt!

  Naturligtvis skulle det i fall av konstitutionella frågor handla om 5/6 resp 3/4 majoritet av SAMTLIGA ledamöter, dvs av alla 349 stycken!

  LÄS MER HÄR!

 44. Stefan

  Bra projekt
  Bra idé
  Jag ställer gärna upp på något ställe

  Stefans senaste bloggpost: Skällsordet Lidbommeri efterträds av uttrycket "den lilla Asken"

 45. PGW

  Kan vi ordna något slags hederspris för dem som gav Strage pris för att han hittat YouTube?

  PGWs senaste bloggpost: Livet i Kafka-världen

 46. WysiWyg

  Jag tror du gör bäst i att definiera “gammelmedia”. Snackar vi bara tidningar? TV? Böcker? Radio?

  WysiWygs senaste bloggpost: IMG_5431.JPG

 47. Johannes

  Hans J:
  “för att de ska slippa redovisa sin uppfattning i kontroversiella frågor”
  Detta låter ju bra att dom vi har valt in där inte ens kan stå för sin åsikt.Dock verkar dom ju skita i väljarna.
  *piska med partipiska ftw*

 48. Kluris

  Även om han inte bloggar och “bara” skriver underbara kommentarer, så tycker jag att Anders Andersson kan få vara med i juryn på något sätt.

 49. äntligen « the real mymlan

  […] tycker jag det ska bli otroligt spännande att se vem/vilka som vinner “Stora gammelmediapriset”. Jag har redan nominerat mig själv för min insats på SSBD. Men det är ju såklart en blogg och […]

 50. Rasmus|Copyriot

  Nominerar faktiskt Expressens ledarsida till kategorin “ifrågasättande”. Samt, i största allmänhet, Anders Mildner.

  Rasmus|Copyriots senaste bloggpost: Där kom det! Förbud mot anonymisering?

 51. Hans J

  @Johannes:
  Kolla noga. Nyckelorden är “kvalificerad majoritet” och proportion.

  Denna röstning är helt annorlunda än andra omröstningar i riksdagen. Det gäller ANDRA regler i just denna, vilket ingen verkar sett!

  I andra röstningar kan man kanske acceptera “kvittning” men denna är rent matematiskt annorlunda. Läs jättelångsamt!!!

  Man kan inte ha KVITTNING här! Det fungerar inte! Det har inte med resultatet att göra.

  Inte ens riksdagsmännen verkar ha förstått detta. Det är ENORMT!

 52. Johannes

  Kanske dom förstått men inte får bry sig annat än vad piskan ville=)

 53. Arthur

  Priset är ett lovärt initiativ med det kommer bli svårt att hitta någon värdig mottagare. Vår journaligistkår tror att granskning är att skriva drevartiklar om att en statssekreterare pussade en journalist på en krog. De är för fega och för lata för riktig journalistik och skulle det finnas undantag så tror chefsredaktören att läsarna är för ointresserade för riktig journalistik.

  Därför kommer fiskomslagen fortsätta med artiklar om riksdagsledamöters taxiutgifter medan IPRED, telekompaketet, FRA-lagen, datalagringsdirektivet, lissabonfördraget, ACTA, författningsberedningen, allt EU-relaterat med mycket mera förblir ogranskat tills nyheten är att det disskuteras på bloggosfären, men då endast ovilligt och okunnigt.

 54. Priser för bloggar och annat at Deepedition

  […] Falkvinge gör också en bra grej – instiftar Stora Gammelmediepriset. Helt enkelt där bloggosfären nominerar de bästa journalisterna och andra inom de gamla […]

 55. Veckan som gick - vecka 50 at Same Same But Different

  […] motvikt har Piratpartiets Rick Falkvinge skapat “Stora gammelmediapriset”. Ytterst intressant, och några av de föreslagna namnen är inte vilka som helst. Vi kommer […]

 56. Närkes Elände svarar på en fråga | Sennbrink Konsult

  […] Missa inte Stora Gammelmediapriset 2008 […]

 57. Vad är det för fel med stora bloggpriset? | Svensson

  […] Mymlan, Jardenberg, Badlands, Annarkia, Petter, WitchBitch, Kulturbloggen, Blogge, Erik Laakso, Falkvinge, I media: Resume, SVT opinion, Läs även andra bloggares åsikter om Stora Bloggpriset, […]

 58. Piratpartiets EU-kandidater 2009 » EU och bloggpriser galore

  […] kontrar förresten med att utlysa Stora Gammelmediepriset. Det verkar bli en kul historia, som jag tänker vara med och jobba för om jag får. Emma […]

 59. Nemokrati

  Ja, när man tittar på nomineringarna undrar man ju – vilka journalistiska bragder är det frågan om?
  Kanske den att lyckas tiga ihjäl alla kontroversiella samhällsfrågor och samtidigt upprätthålla en central position i opinionsbildningen.

 60. Nemokrati

  Jag menade alltså nomineringarna till Stora Journalistpriset.

  Nemokratis senaste bloggpost: Det pyramidala spelmissbruket

 61. Nemokrati

  Och vad jag menade med det var alltså, att när det gäller DET priset tycker jag att bloggosfären har gjort ett betydligt bättre jobb än någon av dem som nominerats där.
  Och det är ju ett pris av större dignitet än det nyinstiftade bloggpriset.
  Så där skulle väl nästan bloggare finnas med.

 62. […] Rick Falkvinge har utlyst ett motviktspris till Stora Bloggpriset kallat Stora Gammelmediapriset 2008 […]

 63. mymlan

  Jag tycker att Andreas Ekström ska nomineras i nån kategori.

  mymlans senaste bloggpost: another spotifyinvite

 64. […] Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge har instiftat Stora Gammelmediapriset. […]

 65. […] Gå in på wikin för Stora Gammelmediepriset 2008 redan nu och kika runt och skriv och föreslå något eller någon du brinner för! Det som finns på plats nu är det som jag skrev i den ursprungliga bloggposten. […]

 66. […] traditionell media och ett sådant projekt har ju redan initierats kunde jag läsa på Opassande. Stora gammelmediepriset heter utnämningen som instiftats av Rick […]

 67. Makthavare » Medieprissäsong

  […] och Stora journalistpriset. Och vi är också lite nyfikna på om Rick Falkvinge delar ut något Stora gammelmedie-pris i år. Följ kommentarerna till det här inlägget med […]

 68. stefanbergmark.se » Blog Archive » Stridsyxan nedgrävd

  […] de får igen i annonser. Rick Falkvinge lanserar tillsammans med några bloggkollegor nu Stora Gammelmediepriset . Med priskategorier som Nätverkskultur och Svärmkommunikation, dvs. […]

Comments are closed.

arrow