Fotspårslagen: Mobiltelefoner blir statliga spårsändare; e-mail ska registreras

I SvD läser jag att regeringen nu har börjat förbereda lagen om trafikdatalagring. Fotspårslagen, skulle man kunna kalla den. Staten ska hålla koll på alla dina elektroniska fotspår.

Det är alltså, efter FRA och IPRED, ytterligare en tredje lag som kommer att blåsa upp till storm:

 1. Alla dina telefonkontakter registreras och sparas i minst ett halvår. (Ett år är föreslaget.)
 2. Alla dina SMS-kontakter registreras och sparas i minst ett halvår. (Ett år är föreslaget.)
 3. Alla dina e-mail! registreras och sparas på samma sätt. (Ja, du läste rätt. Journalistförbundet, dags att vakna.)
 4. Alla gånger du varit uppkopplad på Internet från ditt eget abonnemang registreras med klockslag och IP-adress.
 5. Varje gång du ringer eller SMSar någon, så registreras varifrån och klockslag. (Sverige går längre än EU önskar här.) Det där “varifrån” gäller alltså även mobiltelefoner. Mobiltelefoner blir statliga spårsändare som gör att staten kan ta fram en karta över hur du rört dig i din vardag det senaste året. Staten får alltså långt mer information om dig än du kommer ihåg själv.

Den här lagen jobbar tillsammans med IPRED för att under punkt 4 se till att internetoperatörer alltid måste kunna lämna ut uppgifterna om vem som har varit på ett visst IP; det finns inget sådant krav idag. Skivindustrins lobbyorganisation IFPI skrev t.o.m. i sitt remissvar att de vill ha självständig tillgång till övervakningsdatat från Fotspårslagen.

Dessutom ska alla e-mail registreras. Jag saknar ord för att beskriva det.

Det här lagförslaget tog vi strid mot redan 2006. Det är, i ett ord, helt jävla oacceptabelt.

SvD:

-– Men Bodström har försatt oss i läget att det här måste genomföras. Vår utgångspunkt är miniminivån, sex månader, säger Johan Linander (c), rättspolitisk talesman.

Bah. Ynkedom. Yn-ke-dom. Rätt svar till EU i det här fallet är “stäm oss i EG-domstolen då, era jävlar. Om vi måste välja mellan våra medborgares förtroende och erat förtroende, så väljer vi våra medborgare elva gånger av tio. Dra åt helvete.”

Man måste faktiskt inte vara lydigast i klassen. “Vi måste” är ett fegt ickesvar. Särskilt när det gäller medborgarrättskränkningar som mycket väl kan visa sig vara helt och totalt olagliga.

Uppdatering: Läs också Johanna som sammanställt tidigare Askcitat om fotspårslagen.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. pv2b

  Så vitt jag hört så är det avsändare, mottagare och tid som föreslås registreras — inte själva e-mailet i sin helhet.

  Som du skrivit nu får du det att låta som att hela e-mailen kommer att registreras. Datalagringsdirektivet är hemskt nog utan att överdriva hur långtgående det är.

  pv2bs senaste bloggpost: Hur politiker driver igenom absurda lagförslag

 2. Hans J

  Så går det med “förtroligt meddelande”…
  En spottloska blev slutet på den förtroligheten!

  “Vi måste” – Något svar på vad vi VILL ges aldrig. Det heter inte “vi har röstat emot med alla röster – med en enig svensk representation är emot men “vi måste”.

  Helt djävla oacceptabelt att lagra email, eller ens enbart trafikdel. Svaret för de som är HJÄLPLÖSA är total kryptering av allt! Vi måste UTGÅ ifrån att ALLT avlyssnas och registreras!

 3. Rick Falkvinge

  Hans: Ja, det är alltså trafikdelen i det här fallet, inte innehållet. Men det gör inte saken ett dugg bättre, den är fortfarande precis lika oändligt oacceptabel.

 4. Leo

  Min farhåga är att man hinner skynda igenom det här redan innan EU-valet och riksdagsvalet. När lagen är på plats är det mycket svårare att riva upp den och skapa opinion mot den. Piratpartiet behövs i riksdagen NU

 5. Hans J

  Dom VÅLDTAR oss när vi har handfängslet på!

  Men historiens dom! En hänsynslös och gruvlig hämnd ska utmätas!

 6. Ragnar D.

  Kan nån förklara VARFÖR all denna elektroniska övervakning behövs?

  Något måste ju ha skrämt upp politikerna så pass mycket att de utan tvekan gör karottunderlägg av våra grundläggande fri- och rättigheter. VAD? VAD ÄR DE RÄDDA FÖR?

 7. någon

  förmodligen för att de saknar förståelse samt makt på internet …

 8. Jheral

  Frihet? Medborgarnas åsikter? Rätten att tycka vad man vill, och visa vad man tycker, när den går emot deras åsikter?

 9. någon

  När söker vi politisk asyl i norge ?

 10. Jheral

  Ovanstående kommentar var riktad mot Ragnar D.’s post över den, btw.

 11. Fanskap

  Då Signalspaningslagen kom tänkte jag naiv som jag var att den är ju allvarlig och fel, men jag trodde att den kom ensam och att det skulle vara slut efter det… Ett problem kommer ju sällan ensamt, eller hur?

  Fanskaps senaste bloggpost: Övervakningssamhället Närmar sig med stormsteg

 12. Robban

  Men va i hel……!!!?

 13. Nixon

  Ah, här kom den. Vi noterar att Bodström inte längre försöker spela good guy.

  Nixons senaste bloggpost: 0-day i…. Word Pad

 14. Aki

  Det här är förfärligt. Och det växer. Bara för att två skitlagar går igenom försöker de få igenom en till. Don’t push your luck.

  Akis senaste bloggpost: Piraterna växer

 15. caldaean

  Först och främst krävs det inte särskilt mycket paranoia för att man ska inse att den datadel som IFPI vill ha tillgång till med stor sannolikhet kan tänkas beviljas av domstolarna. Den kommer ju trots allt innehålla väldigt specifik bevisning för huruvida du var hemma eller inte när ett påstått intrång skedde, varav de av praktiska skäl kan förkasta en del fall och samtidigt gå vidare med en del (“du var ju hemma så du kan mycket väl ha varit den som fildelade”).

  Vidare så kunde Sverige skitit i att kasta alla våra pengar på företag som inte klarar av att leverera produkter som marknaden vill ha (ja, Volvo, jag tittar på er). De kunde lika väl låtit bli att låna ut miljardbelopp till baltikum för att reda ut ekonomiska situationer som uppkommit för att någon inte kan sköta sitt lands ekonomi. Redan efter dessa 2 åtgärder hade det funnits en rejäl budget för att köra “men stäm oss då för fan, så ska vi stå upp för våra medborgare”.

  Tyvärr är det bara en utopi att förvänta sig att makthavarna ska stå upp för sitt lands medborgare; de har blivit så frånkopplade från folket efter att år efter år ha befunnit sig på upphöjda maktpositioner att de tror att deras roll är att vara folkets förälder. En förälder som till viss del ska stötta, men framförallt uppfostra och bestämma saker med de andra föräldrarna; bestämma sådant som barnen inte kan förstå, för det är sådant som bara föräldrar pratar om.

  Tragik.

  caldaeans senaste bloggpost: Who am I?

 16. pv2b

  Någon nämnde kryptering. Kryptering av e-post kommer inte hjälpa ett dugg mot trafikdatalagingsdirektivet. Avsändare och mottagare skickas i klartext, och det är den informationen som kommer att lagras. Spelar ingen roll om själva brödtexten är krypterad.

  (Däremot hindrar det från att obehöriga läser *innehållet* i din e-post…)

  pv2bs senaste bloggpost: Hur politiker driver igenom absurda lagförslag

 17. Sidvind

  En undran när det gäller e-post, det gäller väl bara e-postadresser där mailservern tillhör en svensk ISP? De har väl ingen möjlighet att veta vad jag skickar med gmail eller yahoo?

  Sidvinds senaste bloggpost: Ideologilöshetens vilsenhet

 18. Don’t push your luck - det tredje steget mot fascistsamhället

  […] det att IPRED1 lagts fram, och inte ens ett halvår efter FRA, så tar sig regeringen nu an nästa skandal. Nu ska de börja lagra information om e-mail, sms och telefon – ett år. Mer eller mindre kommer […]

 19. Thomas Tvivlaren

  Gamla nyheter för oss som hängt med ett tag. Det skrämmande är att jag helt tappat tanken “äh, det där kan väl aldrig gå igenom”. Klart det går igenom!

  Det riktigt otäcka med det jag nyss skrivit är inte dess primära konsekvens, dvs att vi ytterligare hoppar in i Orwells värld. Nej den riktigt, riktigt obehagliga sekundära konsekvensen uppstår av följande:

  – Noll förtroende för våra folkvalda som representerar oss.
  – Total brist på respekt för demokratiska grundfundamenta och medborgerliga rättigheter.
  – Politiker som satt i system att blåljuga sina väljare rakt upp i synen.
  – Ingen dialog mellan väljare och förtroendevalda utan enbart von Oben-mässande från den politiska eliten à la: “vad duktigna ni är som kan prata…spring och rita en teckning som ni kan visa oss så får vi jobba i fred nu!”.

  Så vad är den sekundära konsekvensen? Tja, mig veterligen finns det inga exempel på att revolution kunnat genomföras utan blodspillan och rejäl men tillfällig samhällelig tillbakagång. Fortsätter det så här så finns det nämligen annan utväg. Förr eller senare sker det och den fråga man kan ställa sig är då om det ens är möjligt att genomföra? Den nya tidens möjligheter till övervakning är ju tämligen genomgripande…

  Thomas Tvivlarens senaste bloggpost: Ska Falken landa på piratskutans däck?

 20. Tor

  @Ragnar D:
  Det är inte svårt att förstå att politiker kan tycka att den här elektroniska övervakningen behövs. Givetvis skulle detta kunna vara en jätteviktig resurs för polisen vid många typer av brottsutredningar. Det som är svårare att förstå är hur någon kan tycka att lagen är proportionerlig.

 21. Henrik

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2188835.svd

  “Själv anser Thomas Bodström att begreppet ”Bodströmsamhället” är smickrande”

  Aaaargh! Vilken läskig människa!

 22. Henrik

  Jag tror jag måste börja ringa till Bodström och berätta vilka personer jag har pratat med idag; tyvärr så sker inte ALLA mina samtal via telefon (och hur ska dom då veta?).

 23. […] Visst, samtlig data ska inte lagras, men privata organisationer ska tvingas spara “fotspåren“. Ni kommer ihåg att man inte kan veta vem som är bakom ett skyddat IP-nummer? Nu kan […]

 24. minata

  Om
  “Själv anser Thomas Bodström att begreppet ”Bodströmsamhället” är smickrande”

  Thomas Bodström är som politiker/människa vår tids Olof Palme. Orädd, synlig.

  Motståndarnas dödsdag inföll den 16 september 2008 då 300 personer marscherade Norrmalms Torg till Sergels Torg.

  Ställer man frågan till Piratpartiets ledning: Varför går ni inte ut på gatorna. Då får man svaret. För kallt!. Ynkligt.

 25. Och nu kommer datalagringen « Christian Engström (pp)

  […] som skriver: Rick Falkvinge, Mark Klamberg, Johanna Nylander, Life of me, Traditio et renovatio, WoBWorld, Tankar från rooten, […]

 26. Globetrotter

  Öhm…. eftersom jag nu jobbar med telecom så är ju det här inga nyheter.
  Alla elektroniska fotspår lagras – mobilsamtal, sms m.m. i såkallade “Call Detail Records”. Detta är helt OK, eftersom det är utifrån detta som du sen får en räkning (eller registreras på ditt kontantkort).
  Dessa sparas redan nu i ca 6 månader för att kunna göra en ekonomisk uppföljning, oftast mellan operatörerna, sedan kastas de.

  Så den delen är inget nytt, men jag antar att det är mer därtill? Eller hur? Ja, antagligen så är det väl så att dessa CDR inte ska betraktas som operatörens egendom längre, utan att staten vill ha möjlighet att gå igenom dessa för alla andra anledningar än ekonomi mellan operatörerna.

  Redan idag så måste alltså operatörerna upprätta samverkanspunkter med FRA, men den kommer ju att bli lite mer “nuläge” för FRA. Vad som händer “nu” alltså.

  Här kompletterar man raskt med vad som hänt i sex månaders tid bakåt – dvs. om FRA missar något, så kan de raskt och lätt kolla upp alla samtal bakåt i tiden. Och har du ringt utomlands, så kan du ge dig fasen på att de får fram den informationen från den utländske operatören som kanske lagrar längre än ett år.

  mmmmm… det finns hundar begravda här!!!

 27. Sofie

  Alliansen:
  “Vi ville inte genomföra det här men Bodström TVINGADE oss! buhuhu..”

 28. Johan Öbrell

  Usch vad mesiga vi är i Sverige
  Visst är det hemskt det som sker/skett i Grekland men det är nästan så att det skulle behövas generalstrejk och kravaller för att väcka politikerna.
  Framförallt strejken då, kravaller blir så otrevliga och förstör för många oskyldiga. Dessutom ger de staten en anledning att spänna greppet ytterligare.

 29. Intensifier » Podcast om panspektrocism och “fotspårslagen”

  […] hann jag inte få med något om “fotspårslagen“, vilket är Ricks namnförslag på datalagringsdirektivet som jag inte har hört tidigare. Johanna Nylander har kartlagt Beatrice […]

 30. David

  Bin laden är död! Det hann Benazir Bhutto berätta innan hon blev likviderad utav CIA. Så vem är det isåfall USA och EU vill komma åt med sina kommunistiska manifest? Jo alla andra. Kan inte våran egen regering förstå detta då, kan man tycka. De vet allt, och de är med på det. Annars hade de inte godkänt att de kom och plockade 2 Somalier, utan mer bevis än att de “misstänkte” att de var terrorister. Väljer vi “trygghet” före frihet kommer vi förlora allt.
  Ni som tror att Barack O’Bama kommer förändra världen kommer bli mycket besvikna. Han styrs utav mycket högre krafter, och är mycket mer smooth än Bush. Därmed potentiellt mycket farligare.

 31. Glenn

  Jag stör mej så oerhört på att man hela tiden skyller ifrån sig..

  “EU säger att..”

  Vad ska EU göra om vi vägrar ? kasta ut oss ? ..vi är fan dom största nettoinbetalarna, vi blir inte utkastade, man biter inte haden som föder!

  Det är YNKLIGT att skylla ifrån sig, det var iofs länge sen jag hade nån slags illusion om att våra politiker arbetade för folkets väl, men det blir allt tydligare att så inte är fallet.

 32. minata

  @Glenn

  Skyll inte på riksdagsmännen. Ställ frågan till Piratpartiet varför de inte går ut på gatorna. Jag har gett ett svar: För Kallt. Och ett konstaterande: motståndet dog den 16 september 2008! Se ovan mitt förra inlägg.

 33. Håkan

  Även om allt känns mörkt just nu så är det i alla fall ett litet ljus i mörkret att kommentarerna på svd’s hemsida till artikeln om datalagringsdirektivet till 90% är mycket negativa.
  http://www.svd.se/nyheter/politik/artikel_2188839.svd

 34. blondin-rikard

  Journalistförbundet, dags att vakna.

  “Sverige, dags att vakna”, menar du.

  Vi behöver inte bara en ny sammansättning i riksdagen efter 2010, vi behöver en ny regering per omgående.

 35. Daniel Wijk

  minata: Eftersom du inte var där så förstår jag att du fått allt om bakfoten. De som marscherade var enbart de som ville samlas utanför riksdagen tidigare.

  Det enda du gör är att klaga på andra. Själv gör du inget tydligen. Kanske är på plats att göra något själv eller hålla tyst? Eller klarar du inte det?

 36. minata

  Piratpartiets ledare skriver på sin blogg: Statskupp (FRA) och Statskupp (IPRED). Kanske att makten blir skitskraj om Piratpartiets ledare skriver Statskupp en tredje gång (Datalgaring). Ut på gatorna. Det är inte så kallt! Vi har en mild december.

 37. jeffer

  minata tycker att vi inte driver våra frågor på gator och torg med tillräcklig energi, och 300 man är det enda stöd vi har. Vi kan ju ta till oss det – det finns alltid utrymme att mobilisera mer.

  Man säger också att de flesta pirater är “slacker-pirater” som bara fildelar, men inte engagerar sig.

  Men man ska inte underskatta slackers heller. Rent strategiskt behöver de bara engagera sig en gång – på valdagen. Det räcker – sedan gör piratpartiet resten. Och det är ett mycket bra utbyte, även för en slacker 🙂

 38. Hans J

  @pv2b:
  Det var jag som nämnde kryptering. 🙂

  När jag gjorde min värnplikt som signalist så var en av de första sakerna som vi fick lära oss:

  UTGÅ ALLTID FRÅN ATT NI ÄR AVLYSSNADE!

  Man kanske inte alltid är avlyssnad men man skulle alltid utgå ifrån att man var det. Militären visste vad de talade om!

  En annan lärdom var:

  KRYPTERA BARA OM DET ÄR NÖDVÄNDIGT!

  Orsaken sades var att en krypterad förbindelse alltid drog till sig spaningsresurser från fiendens sida. AHA, om de krypterar så måste det vara något viktigt som de försöker dölja.

  Vi civilister lever i en annan värld. Det som vi uppfattar som känsligt är helt personliga saker. Det kan vara saker som hur vår man mår eller om vi har en ny älskarinna. Väldigt mycket av det vi skriver är för oss känslig information. Därför gäller gäller för oss någonting annat:

  DET ÄR SVÅRT ATT HITTA EN NÅL I EN HÖSTACK!

  Ju fler som krypterar sin information, ju säkrare är vår egen i mängden. Det fungerar ungefär som att säkerheten ökar för varje enskild fisk i ett fiskstim. Det är därför fiskstim uppstår:

  DÄRFÖR BÖR ALLA KRYPTERA ALLA E-MAIL

  FRAs förra överdirektör Anders Wik har välkomnat enskild kryptering av e-mail. Detta gjorde han antagligen för att FRA främst använder “sociogram“. Man är mer intresserade av vem som pratar med vem. Detta är också någonting som är eller åtminstone kan vara känsligt. Detta är ett område som säkerligen kommer att få en betydligt ökad omfattning inom en snar framtid. Företeelser som TOR och VPN-nät kommer att skjuta fart inom några veckor eller månader.

  BÅDE KRYPTERING OCH DÖLJANDE AV TRAFIKVÄGAR MÅSTE GENOMFÖRAS!

 39. Jonas2

  Demonstrationer vore bra, men det går inte att ha demonstrationer på vintern. Går inte!
  Försök inte ens!

  Angående lagen… jag är bokstavligen helt mållös. Hur kan de? HUR KAN DOM?

  kameraövervakning,
  telefonavlyssning,
  buggning,
  FRA,
  IPRED1
  IPRED2
  ACTA,
  EU-grundlagen,
  Lissabonfördraget,
  personlig info om alla flygresenärer ges till CIA,
  Personlig info om alla SWIFT-transaktioner ges till CIA,
  spökflygplan som kidnappar folk i Sverige,
  hemliga fängelser i Europa…

  och nu det här…

  JAG ORKAR INTE MER!

 40. Jonas2

  Det här handlar inte om terrorismbekämpning.
  Det här handlar inte om att musiker ska få betalt.

  Vi har blivit lurade.
  Det handlar om uppbyggandet av ett helt nytt samhälle. Europeiska Unionen, Sydamerikanska Unionen, Afrikanska Unionen, Arabiska Unionen…

  Tror ni det är en slump att över hela världen håller nationalstater på att upplösas till förmån för federala superstater?

 41. minata

  @Jonas2

  Det går visst ha demonstrationer på vinterns.

  Som aktiv i Amnesty hade vi fackelmöte på Sergels Torg 10 december, Mänskliga Rättigheters Dag.

  Och 20 december, 1965-1975 demonstrerade vi för FNL, USA ut ur Vietnam. Oftast tågade vi till amerikanska ambassaden.

  Sanningen är att dagens Libertianer, liberaler, Piratpartister är så frusna av sig. Skrik STATSKUPP på bloggarna, då blir ni nöjda. Och regeringen/riksdagen tuffar på. Vem läser bloggarna?

 42. Perty

  @Globetrotter

  Idag är ju de register du kallar CDR skyddade, dvs de får inte lämnas ut (om inte polisen har fått ok). De får absolut inte lämnas ut till ett privat företag eller privatperson.

  Sen förs det mig veterligen inga register på vart folk skickar email med sändare och mottagare.

  Har för mig att i Datalagringsdirektivet även ville registrera vilka sidor man surfade på och att detta är infört i danmark, men eftersom det blir så otroligt mycket data så tar de bara var 5’e request eller liknande.

  Egentligen handlar det inte så mycket om att lagra datan, det handlar om vad man gör med datan och vilka rättigheter vi som medborgare har.

  Jag har frågat ComHem om de kan erbjuda tjänster som att förnya ip-nummer, rensa loggar samt anonyma förbetalda tjänster. Det var inget de var intresserade av.

  Det är ingen lek det här… Sammantaget så blir alla dessa lagar och direktiv så innihelvete illa.

  Pust pes.

  Pertys senaste bloggpost: Granska Remissinstanserna!

 43. Anna Troberg » FRA, IPRED, datalagring - tar det aldrig slut?

  […] Och nu kommer datalagringen Fotspårslagen: Mobiltelefoner blir statliga spårsändare, e-mail ska registreras Dags för datalagring Har alla tappat sans och vett? Kvantitativt och kvalitativt kring […]

 44. lordmetroid

  Minata, Det ar organiserad brottsling i storsta laget som man har att gora med trots allt och att visa att man inte ar ja-sager kan ha som konsekvens att ens liv far ett fortidigt slut.

  Jag vagar inte demonstrera!

 45. Stefan

  @Hans J

  Jag kan bara instämma i din poäng, det gäller att skydda både det egentliga trafikdatat och meddelandets innehåll. MixMaster kan användas för email, om man har bandbredd att avvara så kan man hjälpa till att bygga TOR-nätverket.

  Däremot så är påståendet att man bara ska kryptera det som är nödvändigt direkt felaktigt. Jag är iofs inte så förvånad, erfarenheten från min värnplikt säger att det knappast är de skarpaste knivarna i lådan som håller i utbildningen.

  Man ska kryptera precis allt eftersom det maximerar de resurser som fienden måste använda. Det är bra att de slösar resurser på att försöka dekryptera meningslösa meddelanden. Däremot så ska man inte kryptera för mycket data med samma nyckel. Stora mängder krypterat data gör det enklare att hitta nyckeln samt att en röjd krypteringsnyckeln exponerar en större andel av gamla meddelanden. Detta är anledningen till att man använder sig av nya nycklar för varje meddelande och skyddar dessa sessionsnycklar med en huvudnyckel. Det minimerar exponeringen av respektive nyckel och gör att man inte behöver byta huvudnyckel lika ofta eftersom den bara används för att kryptera sessionsnycklar som är förhållandevis små i jämförelse med storleken på ett meddelande.

 46. Mikke

  @Minata. Din avsikt är god. Jag tror dock mer på att försöka sprida budskapet mun till mun. Att fotarbeta mer. Fotfolket, som jag själv, måste försöka “offra” en helg eller två inför EU-valet och dela ut små informations blad om våra frågor och var vi står.

  En demonstration är väl bra isej fast kan likaväl gå illa oxo då det finns “proffsdemonstranter” som bara är med för att få utöva våld mot ordningsmakten.

  Nä jag tror mer på fotfolksarbetet i samarbete våra utmärkta bloggare.
  / Mikke

 47. Naljs

  Är det okej att börja bli RÄDD på riktigt nu?

 48. Enligt Min Humla » So long, suckers!

  […] det kommande datalagringsdirektivet säger Johan Linander (c) att det är Bodströms fel. Ursäkta mig, men jag trodde att en av poängerna […]

 49. Dan Eriksson

  Alltså… går all den här skit någonsin att fixa sen?

 50. Johan Öbrell

  @Naljs
  Ja det går bra. RÄDD, upprörd, arg, besviken, ofredad och förtvivlad är det inte oväntat att man blir efter att blivit våldtagen på detta sätt.

 51. Johan Öbrell

  När all denna skit väl gått igenom så får vi flytta ner i kloakerna och käka råttor (Demolition Man 1993).

 52. minata

  @Johan Öbrell

  Vi 68-revolutionärer var inte rädda! Vi ockuperade kårhuset, klättrade upp i Almarna och demonstrerade när det var kallt.

 53. Anaïs

  @Thomas Tvivlaren; Visserligen lär oss historien att en överhet inte lämnar ifrån sig makt och privilegier utan intensiv övertalning.
  Men den revolution “vi” är delaktiga i utspelas med nätet som slagfält. IPRED-lagen är tårgas, stridsvagnarna digitala (bloggen “opassande”). Därför är det naturligt att även motdrag sker på nätet, istället för på gatan. Jag är tekniskt okunnig, men borde det inte vara möjligt att göra nätet mer eller mindre anonymt? Att bli “osynlig”? Rena stridsmetoder på nätet kan man säkert också ta till om man har fantasi – tänk på vilka som är medlemmar av (pp)! 😉

 54. Anaïs

  @Dan Eriksson: Förtroendet för det politiska systemet och rättsstaten, menar du? – Nej.

 55. graystone.se » Surrealistiskt

  […] Staten vet snart exakt med vem, hur, när och varifrån vi kommunicerar. IFPI vill naturligtvis helst ha självständig tillgång till övervakningsdatat. Är nästa steg ta reda på exakt vad vi läser, hur vi tolkar det och i slutändan vad vi […]

 56. Johan Öbrell

  @minata
  Efter rädslan kommer viljan att påverka och modet att stå upp för sina rättigheter.

  Det är lite fel att se ner på folks ansträngningar bara för att de använder internet som forum istället för att stå på stan och skrika. Nya tider för med sig nya metoder.

 57. minata

  @Johan Öbrell
  Bloggarna bara förlorar. Piratpartiet i valet 2006 – sex promille. FRA-lagen gick igenom. Trehundra i marsch 16:e september. IPRED på väg att gå igenom. Likaså datalagring. Och Thomas Bodström skrattar!

 58. Klas Nordmark

  Att enbart hålla sig till internet, med Rick och hans vänners bloggar som centrum, är mer eller mindre att runka i en cirkel. Minata har helt rätt, klart det behövs mer aktiviteter i verkliga livet.

 59. Putte

  Globetrotter (här ovan) har en viktig poäng.

  Alla uppgifter om vem som ringt vem och när har sparats i teleoperatörernas billing-system sedan urminnes tider. Efter att det gått en tid sedan billingen var klar slängdes uppgifterna bort.

  Polisen har i årtionden kunnat begära ut dessa uppgifter efter domstolsbeslut. Pga. av att datasystemen inte var gjorda för att gräva fram dessa uppgifter krävde varje begäran manuella konsulttimmar hos operatören till en kostnad av 30-50 tusen kronor. Detta begränsade antalet sökningar till grova brottsutredningar (där jag tycker att det är helt OK).

  När man nu går över till flat-fee finns det ingen anledning att spara all trafikdata, vilket försämrar möjligheterna till brottsbekämpning. Detta är delvis bakgrunden till Trafikdatalagringsdirektivet.

  Jag tycker att Falkvinge överdriver lite i sin kritik av detta. Visst, lagen är en katastrof som den ser ut nu men det skulle gå att kombinera detta med bibehållen rättsäkerhet. Istället för att helt avvisa lagen borde vi ställa ett antal krav för att säkerställa rättsäkerheten:

  All information ska stanna hos operatörerna. Ingen överföring till någon central statlig myndighet.

  Utlämnande av information ska bara få ske efter domstolsbeslut vid misstanke om grova brott (inga bakdörrar för förspaning, krav från främmande makt osv.)

  Operatörerna är förbjudna att lämna ut informationen för några andra orsaker.

  Ingen lagring av positioneringsdata, surfstatistik eller epost.

  Informationen måste förstöras efter sex månader.

 60. Anaïs

  Jag tror att intensivt opinionsarbete som når utöver “Ricks vänners bloggar” är att föredra framför, i synnerhet, våldsamma protester. Värsta tänkbara scenariot: protester som urartar, bråk på gatan…”Makten” skulle använda sig av hela sin våldsarsenal för att slå tillbaka. Och dessutom känna sig mycket nöjd med att kunna legitimera det, och därefter ha ett propagandistiskt övertag. Man skulle, från de styrandes håll, inte kunna tänka sig en bättre present än att kunna reducera en “medborgarättsrörelse” till “samhällets fiender” – och trolla bort sakfrågan.

 61. Johan Öbrell

  @minata
  Alldeles riktigt, det behövs en balans och kombination. Internet fungerar bra för att hitta likasinnade och samordna men man måste ut på gatorna, i TV och “gammelmedia” för att påverka de som inte redan tycker likadant

 62. Är jag verkligen så intressant? « ~WitchBitch~

  […] Anna Troberg, MinaModerataKarameller, Aftonbladet, SvD, Trollhare, Christian Engström igen, Rick Falkvinge, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, Menuette, Pär Ström, projO, Oscar Swartz, Johnny […]

 63. Slusk

  Free people will never remain free if they are not willing, if need be, to fight for their vital intrerests.
  – John Dulles

  Ett citat att tänka på.

 64. sphr

  Läste följande på aftonbladet i en artikel (http://www.aftonbladet.se/nyheter/article3981237.ab) som är förstasidesstoff just nu:

  “En annan effekt enligt Anders Ahlqvist är att de företag som har som affärsidé att anonymisera internettrafiken kommer att få det svårt.

  – Att syssla med anonymesringstjänster kommer inte att vara tillåtet eftersom det bryter mot lagen. ”

  Vad i helvete, ska jag inte kunna dölja min trafik till en nyhetsbyrå längre?

  GE OSS BREVSEKRETESS ÄVEN PÅ INTERNET.

  sphrs senaste bloggpost: Vacum och sambon vid köksbordet.<br …

 65. Lars-Erick

  jag känner jag kvävs.

  Lars-Ericks senaste bloggpost: Om ej det går att få dialog, vad göra?

 66. […] det jag själv skulle vilja kalla privatpartiet, men som har det lite putslustiga namnet Piratpartiet. Tro för all del inte att partiet bara handlar om att vi skall få ladda ner gratis, det handlar […]

 67. Kan vi inte bara få vara ifred? « Bitchslap Barbie

  […] användas parallellt med IPRED1 heller. Den ena löser ju i princip alla problem i den andra. Falkvinge skriver. 4. Alla gånger du varit uppkopplad på Internet från ditt eget abonnemang registreras […]

 68. Henrik Hansson

  Om Thomas Bodström hade fått som han hade velat hade även uppgifter om chatt och surfning blivit registrerade:

  “I förslaget finns inte chatt och surfning på hemsidor med. Jag hade gärna önskat det”

  http://www.riksdagen.se/Webbnav/index.aspx?nid=3751&typ=eunprot&rm=2005/06&bet=4

 69. Maja

  När nu självaste Financial Times och namnkunniga krönikörer på Antiwar talar om en förestående “världsregering” i anglo-amerikansk regi och med €U som förebild, är det inte dags att inse vad fascistunionens Stasilagar egentligen är för något och hur viktigt det är att stå fri från Bryssel?

  €U som rutinmässigt söker kringå folkviljan genom omröstningar eller inga rösträtt alls i livsviktiga frågor, för de flesta är ett förstadie till detta och skall bekämpas med alla till buds stående medel. Det är detta och inte enskilda fascistlagar kampen bör handla om

 70. Ahruman

  För att parafrasera och utveckla vad paf skrev: de tjänstemän som snällt förklarar för riksdagen att de måste göra det här är samma personer som skrev underlaget till direktivet. Bodström är ett felspår, här som i FRA-lagens fall; det är tjänstemännen på justitiedepartementet, som inte byts ut vid val, som driver kontrollsamhället.

  Ahrumans senaste bloggpost: Constant objects for fun and non-profit

 71. Jonas2

  @minata:

  Ja, det kanske är dags att ockupera kårhus igen.
  Motståndet måste synas IRL.

  Men det blir allt svårare att genomföra en bra demonstration. Demonstrationerna bli kapade av diverse aparta grupper. Poliser och allehanda typer springer och fotograferar demonstranter för gud-vet-vilka syften.

  Och meteorologiska faktorer är viktiga.

 72. Kim

  @minata:

  Läs gärna copyriot varför det är problematiskt att demonstrera mot parlamentariska beslut: http://copyriot.se/2008/09/17/olidligt-demonstrerande/
  och
  http://copyriot.se/2008/09/17/budskap-och-narvaro/

 73. Kim

  “parlamentariska beslut som FRA-lagen och IPRED ” skulle jag skriva

 74. Nadia

  “Så vad är den sekundära konsekvensen? Tja, mig veterligen finns det inga exempel på att revolution kunnat genomföras utan blodspillan och rejäl men tillfällig samhällelig tillbakagång. Fortsätter det så här så finns det nämligen annan utväg. Förr eller senare sker det och den fråga man kan ställa sig är då om det ens är möjligt att genomföra? Den nya tidens möjligheter till övervakning är ju tämligen genomgripande…Thomas Tvivlarens”

  Lägg till de faktum att det finns vapen som är just till för att kontrollera massorna. I Irak har man använt sig av vapnet som värmer up huden så pass att du flyr undan för att det gör så ont. Har även hört ett annat vapen som går ut på att styra ut enormt höga frekvenser som gör ont i örat. Alla olika metoder för att kontrollera och övervaka oss.

  Jag är rädd för hela denna utveckling. Det är högt uppsatta personer som genom hot får andra politiker att implementera förvandlingen till en polisstat. Så har polisstater alltid styrts och inget tyder i denna utveckling att personerna bakom ändrat taktik.

  Hur det än är så är dessa personer som driver fram denna utveckling fullt medvetna om att människor kommer att avreagera sig genom att skriva och det kan de stå ut med – ingen förändring sker. Så jag tror nog som du att ända sättet att få en förändring här är en folkrevolution innan det är alldeles för sent.

 75. Lite av varje » Teledatalagen

  […] kallar lagen för fotspårslagen eftersom även position ska sparas för sms, mms och telefonsamtal från […]

 76. Putte

  Snälla sansa er. De enda som vinner på att ni gapar om våld, revolution och kravaller är motståndarlägret.

  Glöm inte att polisprovokatören är en figur som funnits i över 100 år. Provokatören nästlar sig in i protestgrupper, gör sig populär och driver sen igenom att man ska uföra något atttentat. Efter att planerna satts i verket grips alla och folkets avsky vänds mot de grupper som utförde detta. (Alternativt så går en grupp provokatörer med i ett demonstrationståg och startar upplopp.)

 77. Nadia

  Putte “Snälla sansa er. De enda som vinner på att ni gapar om våld, revolution och kravaller är motståndarlägret.”

  “gapa om våld” Putte vad jag själv står för så kan jag övertyga dig att jag är allt annat en än person som gapar för våld. Så det är din egen tolkning av min text och den tolkningen ber jag dig rätta till.

  Revolution kan komma i många olika former. Ett sätt kan vara att fortsätta föra ut våra ideer som vi gör här MEN i en mycket större omfattning så att budskapet går fram att skydda våra rättigheter från dem som vill få ett övervakningssamhälle. Ett annat kan vara att strejka.

  Sedan håller jag med dig att motståndare infiltrerar grupper för att provocera fram aktioner som minskar folkets stöd. Det har använts som en metod i många konflikter i världen.

  Vad är dina förslag på att få behålla respekten för vår integritet och grundlag? Vad tror du kommer att få drivande personer för dessa lagar att ändra uppfattning?

 78. Niklas

  Det var droppen. Har alltid röstat borgeligt, men nu är det definitivt slut på det. PP, ni fick precis en till röst.

 79. Putte

  Nadia, det gäller att vara upprörd men ändå inte tappa fattningen.

  Jag är helt för civil olydnad och aktioner för att sabotera eller förlöjliga övervaknings-samhället. Vad sägs om P2P mjukvara kopplad till ens mejl som automatiskt genererar falska sociogram. Den skapar dummy mejladresser och skickar/svarar på mejl från andra P2P noder och ser till att all denna spöktrafik hamnar i en subfolder och sen autodeletas så att man inte störs av den. Vill man kan man även fylla dessa falska mejl med autotext som är designad för att fastna i alla tänkbara automatiska content filter.

 80. Jonas2

  @Putte

  Jag upplever inte att någon förespråkar våld.
  Tvärtom, jag och många med mig är oomkullrunkeliga i vår tro på ickevåld. Men ickevåld innebär inte passivitet. Ickevåld är inte stoicism. Ickevåld är inte uppgivenhet.

  Ghandi lade stor vikt vid Satyagraha, att “hålla hårt i sanningen”. Bloggosfären är ett fantastiskt uttryck för satyagraha, ty säger någon en osanning blir han omedelbart korrigerad. Och genom Linus’ lag tvättas det falska bort. Sanningen segrar genom en interaktiv peer-review-process; genom en naturlig selektion gallras sanningen fram.

  Får jag föreslå att vi använder ordet satya om den konsensus som återstår efter att bloggosfären granskat de “sanningar” som förs fram i offentlig debatt?

 81. Paul

  Hallå allihopa det är dax att vakna upp!! Ni måste alla se den stora bilden. Det finns en elit som styr denna värld och deras mål verka att förslava oss genom att skapa en jävla massa problem. Största anledningen varför jag överhuvudtaget var emot FRA var just att skapades pga av attackerna i USA den 11:e september 2001. Men om man gör lite forskning i det hela så inser man att det inte var Al Qaida som utförde attackerna utan det var någon annan grupp som var bakom den för att skapa ett krig utan slut. Kriget mot terrorn. Det är inte bara våra friheter som tas bort, detta sker i alla andra länder också!Nu måste vi ut och demonstrera mot att våra friheter tas bort, dock fredligt.

  The ultimate measure of a man is not where he stands in moments of comfort and convenience, but where he stands at times of challenge and controversy.
  /Martin Luther King Jr

  Pauls senaste bloggpost: Fusket i julskinkan

 82. Jonas2

  @Paul

  Jag delar vissa av dina åsikter. Men jag kanske får påminna dig om att FRA funnits sedan 1947, inte september 2001.
  Det finns oroväckande storskaliga mönster i hur makten flyttas från folken i en mer federalistisk riktning. Och att makten inte längre är förknippad med en möjlighet för folket att utkräva ansvar.

  Det är mycket som är skumt med 911, men Rick Falkvinges blogg är inte rätt forum för den diskussionen.

  Det är rent ut sagt mycket oförskämt hur vaken.se och andra foliehattar försöker kapa piratrörelsens arbete och inkräkta på pp’s demonstrationer och bloggar.

 83. Thomas Tvivlaren

  @Anais: Visst vet jag vilken enorm kunskap som många piratpartister har om nätet. Jag skulle gå snarare hävda att vi redan “äger” nätet vad gäller att nå ut och förstå hur man bäst använder det. Det stora problemet är ju dock att det fortfarande finns så många människor som inte nyttjar nätet fullt ut och de når man inte så lätt. Framförallt så tror jag det stora problemet är att för få tänker det “otänkbara”, dvs att vi är på väg käpprätt å helsefyr och våra bindgalna stampar hårdare och hårdare på gaspedalen…

  @Putte: Jag menade inte att provocera och jag är definitivt inte en person som tycker att väpnad kamp är rätt väg att gå. Jag är pacifist och jag är ett lamm i fårakläder i det stora hela.

  Det behöver ju dock inte betyda att man funderar på vad som kan bli konsekvenserna av denna utveckling. Jag minns så väl hur jag diskuterade med andra piratbröder och -systrar på piratpartiets forum i början av 2006. Visst fasen förfasade man sig över USA:s utveckling och Dubyas vansinnigheter men ändå fanns den där betryggande känslan allt som oftast i bakhuvudet. Den som kunde sammanfattas.

  “Tur att vi lever i Sverige”
  “Amerikaner…de är fan inte kloka!”
  “Sverige är demokratiskt.”

  Nu sitter vi här. Den ena absoluta demokratividrigheten efter den andra. Bokstavskombinationerna avlöser varandra. Är det inte FRA så är det IPRED1. Är det inte ACTA så är det IPRED2. Är det inte hyrsnutlagar så är det förbud av anonymiseringstjänster.

  OCH vi har ledare som inte ens förstår vilka möjligheter som den nya tiden för med sig, på gott och på ont.

  @Minata: Är inte du på virrvägar nu? Du måste ju se till att hålla liv i trollverksamheten på piratforumet!

  Thomas Tvivlarens senaste bloggpost: Ska Falken landa på piratskutans däck?

 84. Thomas Tvivlaren

  @Paul: Jag är helt med dig vad gäller maktförskjutningen och att vi ofta missar helheten. Men varför svärta ned de mer än tillräckliga fakta som finns över detta med konspirationsnoja?

  Det leder inte vidare.

  Thomas Tvivlarens senaste bloggpost: Ska Falken landa på piratskutans däck?

 85. Paul

  @jonas2 & Thomas Tvivlaren Just nu under detta år har det hänt otroligt mycket som kränker våra friheter.FRA,Lissabon,Ipred osv…Men är det någon som frågar sig varför allt händer nu?När jag har följt FRA debatten så har det ju varit en hel del politker som har uttalat att vi behöver FRA-lagen just pga av terrorhot som finns just nu i världen.Men om 911 är en bluff=insidejob då måste ju FRA lagen vara en bluff också eller hur?Förutom det argumentet så fanns det förstås väldigt många andra skäl varför den borde ha förbjudits, men det beror på person till person vilket skäl är starkast.Jag är själv pp och har varit och demonstrerat och det som jag har tyckt varit underbart är att det har varit sån variation på människor. Ung som gammal svensk som invandrare, vänster som höger…Varför då? Jo för att frihet i alla dessa former resonerar med oss. Så vi kanske inte är så olika egentligen?Så därför försök att ha högt i tak för vi är alla människor(även de med foliehattar) och delar denna jord och dess öde tillsammans. Sen vill jag bara inflika att jag själv ansågs som lite “galen” eftersom jag brukade ha på mig en “Stoppa FRA” tröja på jobbet(jobbar på ett väldigt stort svensk telekomm företag).Kan du tänka dig. Men jag tar till mig lite av kritiken förstås, men jag kan inte låta bli att se koplingen till andra saker. Sen vill jag bara avsluta med att säga att Rickard gör ett fantastiskt jobb och är i mina ögon en hjälte!

  Even if you are a minority of one, the truth is the truth.
  /Gandhi

  Pauls senaste bloggpost: Fusket i julskinkan

 86. Regeringens drömövervakningslag « Badlands Hyena

  […] kommer snart att lagras i ett år, skriver SvD och Aftonbladet, Aftonbladet. De borgerliga, som brinner för frihet och integritet, vill gå längre än EU för att kontrollera medborgarnas kommunikation. Säpo vill lagra […]

 87. Henrik Hoffström

  @Minata. Exakt vad menar du att ert flitiga demonstrerande på 60-talet åstadkom. När åstadkom en demonstration senast något överhuvudtaget ?

  En demonstration består ju av att en massa människor som redan tycker likadant går ut och vrålar slagord tillsammans. Fin fin terapi men inte många inte redan frälsta bryr sig.

  Enligt mig dog demonstration i samband med protesterna mot löntagarfonderna 1982. 75000 människor på gatorna åstadkom ingen skillnad. Det som slutligen avvecklade fonderna var att tillräckligt många som ogillade fonderna tog sig in i parlamentet två val senare. Inte 75000 människor ute på gator och torg.

  Henrik Hoffströms senaste bloggpost: Gyllene tider

 88. […] Missa inte heller Rick Falkvinges sammanställning om det förhatliga datalagringsdirektivet. […]

 89. Dennis Nilsson

  För den som inte känner till så mycket om Mahatma Ghandi:s gärningar, och vill veta mer så kan jag rekommendera den utmärkta dokumentären “Mahatma Ghandi – Pilgrim Of Peace”.

  Ghandi var en otrolig person. I dokumentären blev jag ledsen över på det sätt vi människor behandlar/de varandra.

  Ghandi lyckas övervinna hatet och rädslan, med sin enorma självkontroll och vända den till non-agression, non-violence.

  “Violence is not the only road to change.”
  Vi har mycket att lära av honom.

  http://video.google.com/videoplay?docid=5680530360797443942

  Tipsa gärna dina vänner och bekanta om denna utmärkta dokumentär.

  —————————————–

  “Ghandi:s pacifist philosophy brought one of the world’s great powers to its knees. He proved that violence is not the only road to change. Mahatma Gandhi’s life was a study in contrast and paradox.

  He saw himself as doing God’s work, yet recognized only personal conscience as the highest authority. He was a charismatic leader of millions who confounded intellectuals. He took a vow of abstinence, but in old age welcomed young women into his bed! BIOGRAPHY® profiles the small man who took a great nation on his shoulders and changed the world.

  Trace his rise to power and fearless campaign of truth, non-violence and non-cooperation with injustice that defeated the British Empire. Biographers offer insight into his surprising personal life, while historians explore his remarkable accomplishments.

  Hear from his grandson, Arun Gandhi, and, in a rare interview, the Dalai Lama reflects on Gandhi’s incredible life and enduring legacy.

  From the formation of his philosophy to changing the face of the world, this is the complete saga of the Pilgrim of Peace Mahatma Gandhi.”

  Dennis Nilssons senaste bloggpost: Nehemiah 2b

 90. minata

  @Henrik Hoffström – Dec 13, 2008 — 02:04

  “@Minata. Exakt vad menar du att ert flitiga demonstrerande på 60-talet åstadkom. När åstadkom en demonstration senast något överhuvudtaget ?”

  Du måste se mer än bara demonstrationstillfället.
  16:e september 2008 är dödsdagen för bloggare med vänner i ett Alliansupproret för att den var så illa genomförd.

  Kårhusockupationen fick som resultat att vänsterrörelsen fick en start.
  Klättra upp i Almarna fick omedelbart resultat att ett redan fattat beslut revs upp.

  Demonstrationerna 1965-1975, Vietnam, Grekland, Chile med flera var ett huvudmål för att få FNL-grupperna, SSU-klubbarna, bokstavsvänstern att samlas upp.

  Tänk på att 2,7 miljoner namn samlades in för en protest mot USA:s bombningar i Nordvietnam.

  Du har alla hjältar som i dag är allt jämt aktiva.

  En hjälte – Jan Guillou som är hjälte i våra dagar. Han klippte till piratmoderaten Karl Sigfrid så att han fick två blåtiror. Första blåtiran för att Karl Sigfrid (M) kvittade ut en första gång i FRA-frågan och den andra blåtiran när Karl Sigfrid (M) åkte hem och grina den 18 juni 2008.

 91. Thisorder

  @Minata: Hm, jo PPs synlighet i media har ju inte alls gått stadigt uppåt i två år nu…

  @Alla utom trollet: Det är ju lite skevt när man på allvar börjar bli mer orolig för att råka ut för myndigheter än för (olagliga) brott…

 92. Paul

  @Henrik
  Såg just dokumentären.Tack så mycket.Ja han var en otrolig man!Vi kanske behöver göra något liknande för att våra politiker skall vakna upp och inse att vi tillåter inte de gång på gång inskränka på våra friheter och rättigheter som människor. Föreställ er om vi alla som är engagerade i dessa frågor skulle hungerstrejka i en vecka, typ mån-fre, för att sedan avsluta det med en demonstration(sergels torg eller närmaste torg i din stad).Vilken otrolig signal det skulle skicka. Även fast politkerna inte kanske vaknar så kanske vi väcker våra grannar/kolleger/vänner osv…Och till slut så måste politikerna vakna också. Avslutar med ett till citat.

  An ounce of practice is worth more than tons of preaching.
  /Gandhi

  Pauls senaste bloggpost: Fusket i julskinkan

 93. jeffer

  Hellre 500.000 slackers vid valurnorna med piratglimten i ögat, än 100.000 på gatorna alla andra dagar.

 94. Jay

  Fattar inte att regeringen kan leda runt upphovsrätten som nån slags “helig ko” och motivera IPRED tack vare den, när dom uppenbarligen tycker att integritet och privatliv går alldeles utmärkt att tumma på.

 95. traxen

  3 over-the-top lagar på g.. Vad trevligt det kommer bli i Sverige i framtiden. Riktigt myspys med all övervakning.

  Dags att göra något medans demokratin fortfarande andas litegrann i Sverige. Just nu verkar den förberedas för att läggas in i respirator.

  Kommer folk som röstar på Moderaterna och liktänkande kunna göra det med gott samvete senare eller går de och röstar lika blint en gång till?

  Hitler hadde iallafall varit stolt…

 96. Simon Strandman

  Det ska bli riktigt intressant att se hur Federley och alla andra som tidigare kritiserat datalagringsdirektivet och Bodström kommer att rösta när det väl kommer upp i riksdagen. Ska de förbruka den lilla uns av trovärdighet de har kvar eller kommer de att rösta nej?

  Simon Strandmans senaste bloggpost: IPRED och datalagringsdirektivet går hand i hand

 97. Marius

  Ni är helsköna med er paranoia över något som redan idag sparas. Är det ingen som testat en specficerad faktura? Hur kändes det för er? “OH NO de har spår för vilka samtal jag har gjort en hel månad tillbaka i tiden! Herregud hur ska det gå med min integritet!”

  Tycker det är synd att du inte är tydligare med vad förslaget innebär. Vem är det som lurar vem egentligen?

 98. Johan Öbrell

  @Marius
  Jag tycker du är helskön som viftar bort allvaret medan dina “demokratiska” friheter luckras upp en efter en.

 99. Marius

  Tack Johan!

  Du borde kontakta din mobiloperatör redan IDAG och ta upp det demokratiska problemet du har med dem.

 100. Johan Öbrell

  Jag har inga problem med den operatör som jag själv har valt att använda sparar min samtalsinformation tillräckligt länge för att fakturera mig och sedan kastar bort den.

  Däremot har jag problem med att staten genom våldsutövande (lagar)tar sig rätten till när, var, hur och med vem jag kommunicerar. Inte för att jag är rädd för syftet men för att jag är rädd för de konsekvenser som kan komma av att den informationen kommer i fel händer.

  Det är väldigt stor skillnad på enskilda privata företag som jag anlitar för att hantera min kommunikation och den svenska staten.
  Som det är nu kan jag välja att använda olika operatörer eller en operatör som inte sparar informationen om jag så vill.

 101. Marius

  Johan>> Vilken operatör är det? Vad vet du om vilka loggar de har om din trafik? Kul när fakturan kommer och du säger att du aldrig ringt någonstans och de säger “vi för inga loggar efter vi skickat fakturan, integriteten i första hand”. 😉

  Staten i det här fallet är polisen, de använder redan den här typen av data. Det är inte för att de vill vara elaka utan för att de då och då löser brott.

 102. Johan Öbrell

  @Marius
  Jo jag vet att syftet med lagen är bra men vad händer när de som har makten över informationen inte är helgon? Eller när nästa lag kommer som ger privata utpressarligor (tex IFPI) rätt till informationen?

  Det är knappast proportionerligt att lagra alla kommunikationsloggar för oskyldiga medborgare för att underlätta utredning av vissa brott.

 103. Dennis Nilsson

  @Marius
  Du är oerhört naiv. Naivitetet har alltid haft ett pris, Chamberlain var ju naiv.

  Vi människor är inte perfekta. Makten berusar och korrumperar våra politikers och beslutsfattares omdöme, även de med de godaste intentioner.

  Det är historiska fakta som vi borde lära utav, men tydligen gör du (vi?) inte det.

  Dennis Nilssons senaste bloggpost: You’re Great!

 104. Simon Strandman

  @Marius

  I dag säger lagarna att operatörer måste radera all trafikdata så fort som möjligt. De får bara spara den precis så länge som det krävs för att deras verksamhet ska fungera. Om du inte tror mig kan du alltid läsa i EU-direktiv 97/66/EG. Med den nya lagen blir operatörerna tvungna att alltid spara all trafikdata i ett år. Det är en viss skillnad skulle jag säga.

  Simon Strandmans senaste bloggpost: IPRED och datalagringsdirektivet går hand i hand

 105. Mikael B

  Saxat från Aftonbladet:

  “En annan effekt enligt Anders Ahlqvist är att de företag som har som affärsidé att anonymisera internettrafiken kommer att få det svårt.

  – Att syssla med anonymesringstjänster kommer inte att vara tillåtet eftersom det bryter mot lagen.”

  Vad betyder det här egentligen? För tjänster som TOR, Relakks , dold etc.?

  Är det någon som har hunnit sätta sig in än?

 106. Johan Öbrell

  Det kommer nog inte att påverka tex TOR men företag som Relakks och dold kan få problem om det inte finns något sätt de kan ungå kravet på att logga informationen.

  BTW, är det någon som vet om det finns någon linuxbaserad brandväggsdistro som automatiskt kan koppla upp på TOR? Om inte så är det nog högt tid att ta fram en innan nyår.

 107. Marius

  Dennis >> Jo jag är ju den naiva. Verkligen. Det är du som sitter på fantasiskräckscenariet hämtat hur en bestseller. Vad ska vi kalla dig? Kreativ? Vi behöver inte göra snygga historiska liknelser för att klaragöra det faktumet.

  Elaka poliser kommer inte jaga dina telefontider som operatörerna redan sitter på.

  Simon >> Nej skillnaden är inte så stor.

 108. Simon Strandman

  @Marius

  Nej ok, det tycker du inte? Bra för dig. Då kommer du att trivas i det repressiva samhälle vi går mot.

  Simon Strandmans senaste bloggpost: IPRED och datalagringsdirektivet går hand i hand

 109. Dennis Nilsson

  @ Mikael B
  I fråga om anonymiseringstjänster så står det så här i EU-fördraget som lagen skall baseras på, taget ur punkt (23) i fördraget:

  “I de fall sådana uppgifter inte genereras eller behandlas av leverantörerna finns det inte något krav på att de skall lagra dem.”

  Alltså behandlar man inte uppgifterna nu, så behöver man inte spara dem. Alltså klarar sig Relakks och liknande!

  Dock finns det olika åsikter om hur detta skall tolkas. Vidare diskussion finns här;
  http://forum.piratpartiet.se/Topic123932-15-1.aspx

 110. Anaïs

  Det känns som det feodala samhällssystemet håller på att återinföras.

 111. Anaïs

  Hur skaffar sig ett land en författningsdomstol??

 112. NATASCHA

  RÖSTA eller INTE RÖSTA?
  Delta i senaste diskussionen på min blogg (tusentals läsare i veckan!) om Sveriges röstsystem.

  /NATASCHA
  http://yournatascha.wordpress.com/

  NATASCHAs senaste bloggpost: Att rösta blankt och att inte rösta alls – om den väsentliga skillnaden

 113. hjiop

  Skulle vara intressant att se hur mycket dyrare det är att implementera direktivet än att strunta i det (blir som sagt böter då). Om det är dyrare så får vi ett ekonomiskt argument mot lagen. Läser man på Erik Josefssons blogg (http://erikjosefsson.eu/node/25) så verkar det som om det kan kosta en del.

 114. Hans J

  Svenska Dagbladet (SvD) har en poll där de frågar:

  Vilka tror du vinner valet 2010?

  Alternativen är
  [Alliansen] – [Oppositionen] – [Jag tror på annat alternativ]

  Annat alternativ har i skrivande stund 18% !!!

  Länk till omröstningen!

  Piratpartiet är väl annat alternativ 🙂

 115. Nadia

  Mycket intressant läsning sedan igår. Avslutar med vad tack och lov verkar vara en verklighet många av er redan känner till.

  Ledande politiker, polisen och militären är de som idag och genom hela vår världs historia begått de ohyggligaste brotten. Brott mot vad vi idag nämner som mänskliga rättigheter, internationell lag och grundlagar.

  Håller med det Dennis skriver “Vi människor är inte perfekta. Makten berusar och korrumperar våra politikers och beslutsfattares omdöme, även de med de godaste intentioner. Det är historiska fakta som vi borde lära utav,”

  Jag hoppas att vi är tillräckligt många som lärt oss.

 116. Winston Smith

  Snart kommer Jan Björklund att kräva lagtvång om att eleverna ständigt ska ha sina mobiler påslagna så att de kan spåras och tillrättavisas om de har något hyss för sig.

 117. Peter Soilander

  Intressant!

  Peter Soilanders senaste bloggpost: Den som vare utan skuld kasta första stenen…

 118. Och nu kommer datalagringen « Piratpartiets EU-kandidater 2009

  […] som skriver: Rick Falkvinge, Mark Klamberg, Johanna Nylander, Life of me, Traditio et renovatio, WoBWorld, Tankar från rooten, […]

 119. Piratpartiets EU-kandidater 2009 » En gnutta datalagring någon?

  […] här direktivet eller om direktivet rentav är oförenligt med vår rättstradition och grundlag.Rick gör en informativ sammanställning av vad lagen innebär, och Johanna har samlat citat från Ask under den tiden då hon tillhörde oppositionen. Det ska […]

 120. […] Och nu kommer datalagringen Fotspårslagen: Mobiltelefoner blir statliga spårsändare, e-mail ska registreras Dags för datalagring Har alla tappat sans och vett? Kvantitativt och kvalitativt kring […]

 121. […] Visst, samtlig data ska inte lagras, men privata organisationer ska tvingas spara “fotspåren“. Ni kommer ihåg att man inte kan veta vem som är bakom ett skyddat IP-nummer? Nu kan […]

 122. Gutierrez

  Tänk att den tiden snart kommer då medborgare i Argentina och Chile kan slå sig för bröstet och säga Vi, vi ha bättre mänskliga rättigheter än svenskarna. Ska jag behöva fly en gång till?

 123. Rick Falkvinge (pp) » Vi har hårt arbete framför oss

  […] att regeringen verkligen går vidare med lagen om datalagring. Jag kallade den för fotspårslagen på min blogg, jag vet inte om det var ett bra namn. Hur som helst innebär det att alla våra e-mail ska […]

 124. yngve wahlin

  men förihelvete…. -.-
  fan va trött ja blir. fattar dom inte vad det är dom driver igenom. är dom dumma i huvet?
  vafan ska dom kunna spåra mobiltelefonerna för nudå? å varför i hela nordkorea ska dom lagra våra mail?
  de går fan bara utför för sverige.
  DÖD åt alliansen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  OCH hur fan kan dom vara berättigade att besluta om datalagring mm. var dom med å uppfann internet?

 125. Henrik Strömblad

  Fy FAN vad förbannad man blir på de där jävla korrupta grisarna som kallar sej våra folkvalda ledare! De är inte våra ledare, de är landsförrädare hela bunten.

 126. Jimmy

  Dom ber om kravaller. Snart dags att ta fram bensinbomber och börja slå sönder. Seriöst.

 127. Hans J

  Flera snackar om att krossa, slå sönder, spränga, skjuta….

  Hur vore det med lite hederlig flygbladsutdelning?

  HELA befolkningen är med oss om vi bara presenterar fakta för den!

  Finns här någon som kan skriva på spanska, arabiska, persiska, finska, ryska? Det finns röstberättigade bland invandrare där också och alla andra skiter i dom. Samtidigt så blir det dom som drabbas hårdast av telefonavlyssning, spaning av email, kontroll av kontakter mm.

 128. […] Likaså ska varje telefonsamtal och varje SMS kunna spåras. Allt för att staten ska kunna veta vem du pratar med, när och var du är under samtalet. Med den bristande rättsäkerhet som råder i Sverige så är […]

 129. […] Läs det här: Rick Falkvinge (pp) » Fotspårslagen: Mobiltelefoner blir statliga spårsändare; e-mail ska regist… […]

 130. TKarlsson

  varför behövs allt sånt här?, så otroligt onödigt.

 131. yo mstuff! - Nya lagar kräver nya krafttag

  […] Nätet rasar som vanligt. Alla som får veta om planerna rasar. Politiker som tidigare rasat, driver nu däremot på frågan. […]

 132. Alliansens rikoschetter « .Kaliber

  […] av att läsa nyheterna den senaste tiden, om privatpolislagen Ipred, om teledatalagringdirektivet (fotspårslagen), och ACTA som är på väg […]

 133. Det tar ju aldrig slut … « Soundness in an unsound world

  […] senaste otyget är datalagringsdirektivet, vilket åtminstone moderaterna tidigare var emot, men tydligen går det svänga väldigt fort i […]

 134. […] eller fotspårslagen som Falkvinge kallar den, handlar om att tvinga operatörer att lagra information som underlättar att jaga […]

 135. Joel

  Vad faan… När jag läser det här tänker jag liksom “aprilskämt” tills jag minns att det är december. Lisom vad ska man göra? Sluta tanka räcker ju inte, utan man får väl helt enkelt sluta använda datorn över huvud taget.. Nej, vänta, mobilen också. Och hemtelefonen. Och lokaltrafiken. Annars blir man ju övervakad.

  Slutsatsen är alltså attför att undkomma övervakning så måste man helt avstå från all någotsånär modern teknik

 136. Beta Alfa » Blog Archive » Smutsig dans

  […] Falkvinge kommenterar artikeln hos SvD som berättar att moderaterna vill spara alla dina mejl, all din internettrafik och övriga digitala fotspår i ett år. Blogge höjer perspektivet och skriver den mest misslyckade regeringen någonsin. Copyrasmus reagerar över kvantitetsdebatten. […]

 137. Dental istid « Bilderbokgruppen

  […] effektivt medel för att få tillgång till populasens munhållor vilket underlättar inplantage av RFID i […]

 138. […] detta är det bara Piratpartiet som riksdagsparti som öppet tänker säga “stäm oss då, era jävlar” till EU-kommissionen hellre än att kränka våra egna […]

 139. Datalagringsdirektivet då vet vi | Sultans Blogg

  […] Vänsterpartiet tänker bidra till att implementera datalagringsdirektivet (ni vet det där med att göra våra mobiler till statliga spårsändare och det) i […]

 140. Skillnaden | Dexion

  […] var pusha_bakgrund = "#FFFFFF"; var pusha_nyttfonster = true; Falkvinge om den så kallade fotspårslagen ↩ Print […]

 141. […] nu har jag i alla fall lyckats snappa upp något om datalagringsdirektivet. Mp och V ska rösta ja. Jag antar att C kommer ställa sig på samma sida. Det har liksom blivit […]

 142. Datalagringsdirektivet – en rödgrön röra « Grodorna Kokar

  […] För mer information om detta tycker jag att följande länkar borde läsas. Även Piratpartiets Pressmeddelande. […]

 143. Thomas Tvivlaren
 144. Anna Troberg » De är skiträdda för Piratpartiet

  […] känner till vad datalagringsdirektivet innebär, så kan jag kort tala om att det handlar om att spara all information om när var, hur och med vem du kommunicerar. I min värld är det information som ingen annan har med att göra. Speciellt inte privata […]

 145. […] Falkvinge har yttrat sig om datalagringsdirektivet som “fotspårlag” och faktumet att mobiltelefoner blir statliga spårsändare. Lägg nu även till ett bekräftande på att detta ska kunna ske i realtid av justitieministern […]

Comments are closed.

arrow