Klara briljerar

Klara har skrivit en otroligt stark och läsvärd postning om varför hon, personligen, gjorde ställningstagandet att bli pirat.

Något att läsa för alla som är pirater — och alla som funderar på att bli det.

Men jag har gjort ett val. Ett aktivt val. Jag har valt bort allt annat för kärnan. Att ta tillbaka och bevara våra mänskliga rättigheter.

Om din viktigaste fråga är att sjukvården ska privatiseras, eller att vi ska måste sänka arbetsgivaravgifterna för att få ett bättre företagsklimat, ja då är du troligen inte Pirat. Om din viktigaste fråga är en starkare offentlig sektor och en mer jämn fördelningspolitik, ja, då är du troligen inte heller Pirat.

Att gå till kärnan handlar om att ha en förståelse för att ovanstående frågor riskerar att inte ens få rätten att debatteras.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. […] må jag säga. Men låt mig förklara. Jag läste inlägget Du är pirat efter att ha kikat igenom Rick Falkvinges citering ur […]

 2. […] må jag säga. Men låt mig förklara. Jag läste inlägget Du är pirat efter att ha kikat igenom Rick Falkvinges citering ur […]

 3. Putte

  KULTURELLT SKAPANDE & LIVSGLÄDJE
  (jag måste bara få dela denna positiva video)

  Även om om man avskaffar IPR kommer det att skapas kultur.

  Titta på denna fantastiska hyllning till vanliga människors livsglädje runt hela planeten. Du behöver inte vara MTV-modell för att delta. Kulturen tillhör oss alla.

  Where the Hell is Matt? (2008)
  (Välj HD-formatet som ger mycket bättre bildkvalitet, dra på ljudet eller använd ett par riktigt bra hörlurar.)
  http://www.youtube.com/watch?v=zlfKdbWwruY

  Artikel om ”upphovsmannen”: Matt Harding is a 32-year-old videogame designer who quit his job in 2003 to travel around Asia.
  http://www.time.com/time/specials/2008/top10/article/0,30583,1855948_1864281,00.html

  Om jag förstått upphovsrätten rätt kan denna video inte spridas förrän 70 år efter att den sista deltagaren avlidit.

  Om Matt inte har skriftligt medgivade från ALLA som förekommer i videon kan vemsomhelst av dessa stämma sk-ten av den som distribuerar detta. Vansinne. Free culture !!!

  PS. Om inte annat borde den gamla mediaindustrin fundera på vad som händer om en allt större del av den kultur som skapas blir omöjlig att visa i de egna distributionskanalerna pga av man själv följer föråldrade IPR-regler. Jag tror inte ens att denna video kan visas på PC-skärm som står på i bakgrunden i ett avsnitt av Desperate Housewives.

 4. Anders Troberg

  Egentligen är det en stor skam att det ska behövas ett parti som har grundläggande mänskliga rättigheter som sin agenda, men nu när det behövs så är det en sjuhelvetes tur att det finns.

  (Hmm, om PP så småningom ska byta namn, vilket inte bör ske förrän det etablerat sig så att namnet är mindre viktigt, så känns Människorättspartiet som ett bra namn! I princip allt frågor PP driver går tillbaka på de mänskliga rättigheterna.)

 5. I €Ukan ingen höra dig skrika

  Ok. Men om man nu lyckas stoppa Stasilagarna via demokratisk rösträtt i Sverige eller i politbyrå & Riksdag så kommer €U se till att besluten rivs upp och genomförs lik förbannat.

  Vad gör man då?

 6. graystone.se » Piratiseringssektorn

  […] vara, eller inte vara – pirat? Jag har precis läst igenom ett intressant inlägg av Klara som Rick Falkvinge puffar för. Hon avslutar med att rada upp ett antal frågor som, ifall de besvaras jakande […]

 7. Leo

  Nu när (s) också vill införa privatpolis och avskaffa rättssäkerheten, bli (pp) än viktigare…

 8. HR

  Apropå (s) och detta:

  “Vi tar starkt avstånd från dem som anser att det rent principiellt ska vara tillåtet att ladda upp eller ned upphovsrättsskyddat material utan att den som har skapat filmen, musiken eller boken får betalt.”

  Vänsterpartiet tycker just att det principiellt ska vara tillåtet att fildela.

  Hoppas (s) tar starkt avstånd från (v) då.

  *asgarvar*

 9. Michael

  Att godkänna IPRED i kombination med FRA, datalagring samt gåendet mot alltmer digitala pengar ger synergieffekter som leder till fascism och diktatur!
  Skulle gärna vilja ha reflektioner kring dessa synergieffekter och veta vad ni tycker. Läs gärna:

  http://blogg.aftonbladet.se/11316/perma/1055450

  Michaels senaste bloggpost: Därför är kontanter mer demokratiska än bankernas digitala krediter

 10. minata

  @HR

  “Vänsterpartiet tycker just att det principiellt ska vara tillåtet att fildela.”

  Syftar på “fri fildelnings-motionen” som antogs av Vänsterpartiets kongress.

  Vänsterpartiet gjorde gemensam sak med Socialdemokraterna i den uppdatering av upphovsrättslagen 2005 som blev av. Vänsterpartiet har svikit. Socialdemokraterna står fast vid försvarandet av upphovsrätten med den inlämnade motionen i behandlingen av IPRED-lagen. Alliansens utskottsförslag vinner majoritet förstås men med denna (S)-motion från socialdemokraterna är fildelningsfrågan död och begraven efter våren 2009. Och ingen, ingen, kommer att lyssna på Micke von Knorring (V) flirt med piratpartister på sin Vänsterpartiblogg.

 11. Tyskungen

  Jag har själv skrivit en text om varför jag inte tänker bli pirat:

  http://www.tyskungen.se

  /Tyskungen

  Tyskungens senaste bloggpost: Min fantastiska affärside

 12. Nyfiken

  Är Tyskungen något slags skämt/parodisk/sarkastisk sida?

 13. Mr Profit

  Nyfiken>> Linkbait… alla vill ha trafik till sin sunkiga sida.

 14. Var är integritetsmupparna nu?

  […] mycket om integritet (hur bra det är) och övervakning (hur dåligt det är). HAX, opassande, och Rick Falkvinge är några av Sveriges populäraste bloggar. Ni vet han som körde en salladsbar i konkurs (och […]

 15. Johan Öbrell

  Jo, det där visade bara på att han totalt missuppfattat frågan.

 16. Anders Andersson

  Putte, det är dessbättre inte så illa att Matt Hardings världsdansvideo skulle vara skyddad i 70 år efter den siste deltagarens död, åtminstone inte i Sverige (och jag tror inte det gäller i något annat land heller).

  De som dansar på filmen har endast (på sin höjd) rätt som utövande konstnärer att bestämma vem som får filma deras dans, och eftersom filmen redan är producerad har de rimligen lämnat det nödvändiga medgivandet till Hardings fotograf, även om det troligen inte har skett skriftligt. Sannolikt har de också överlåtit rätten att framställa exemplar av denna film, för annars skulle Harding själv få svårt att sprida den via Internet. Denna rätt varar inte i 70 år efter någons död, utan i 50 år efter det att filmen offentliggjordes, alltså bara till 2058 eller så. Det är förstås länge nog (och det är en skyddstid som EU-kommissionen verkar vilja förlänga, även med avseende på Hardings redan offentliggjorda film).

  Det 70-åriga skyddet efter någons död gäller möjligen det färdigredigerade filmverket, och där räknas endast hur länge huvudregissören, manusförfattaren, dialogförfattaren och kompositören (om musiken är specialskriven för filmen) lever. Någon dialog finns inte i denna film, och texterna som namnger de orter Harding dansat på resulterar i sig inte i någon upphovsrätt. Det som återstår att skydda är helheten, kombinationen av de olika videosekvenserna med musikvalet. Är det Matt Harding själv som står för det?

  Men visst, det kan bli intressant när någon digital arkeolog på 2060-talet gräver i Googles arkiv, hittar den här filmen och får lust att visa den för allmänheten, varpå Matt Hardings arvingar knackar på arkeologens dörr med en husrannsakningsorder i händerna…

Comments are closed.

arrow