En röst på m, fp, c, kd, s, mp eller v är en röst på repression

Christian Engström, Emma och många andra uppmärksammar att socialdemokraterna tydligt ger stöd åt privatpolislagen Ipred. Det får massor av obehagliga konsekvenser.

Christian uttrycker det så här:

Väljarnas alternativ från de gamla partierna i valet 2010 kan alltså sammanfattas så här:

 • En röst på ett parti i det rödgröna blocket: JA till Ipred och fildelarjakt
 • En röst på ett parti i det borgerliga blocket: JA till Ipred och fildelarjakt

Åtminstone enkelt och lättfattligt.

Jag håller med om tydligheten, men skulle vilja utveckla resonemanget lite. Vi tar tre hyperrepressiva lagar som exempel – FRA, Ipred och fotspårslagen/datalagringen.

Samtliga dessa lagar röstar alliansen nästan mangrant för, rakt igenom m-fp-c-kd. Vi vet alltså att en röst på dem, vilket som helst av m-fp-c-kd, är en röst på ytterligare repression.

Socialdemokraterna likaså. De röstar för FRA (det var för fasen deras förslag), de röstar för IPRED (gjorde det i EU också), och de röstar för datalagringen (det var för fasen deras förslag). En röst på s är en röst på ytterligare repression.

Återstår mp och v, som har varit väldigt vältaliga mot repression och för medborgarrätt. Utomordentligt vältaliga. V är till och med för fri fildelning numera, om än inte lika långtgående (och nödvändiga) upphovsrättsreformer som pp, och mp har också börjat vandra i den riktningen, stolt anförda av Grön Ungdom. Mp och v till och med vägrar rösta med s i repressionsfrågor, så att s får söka sig samarbetspartners i oppositionen då s sitter i regering. Det är hedervärt i sig.

Men det räcker inte. I ett sådant läge finns det fortfarande en majoritet för repressiva förslag. Och även om mp och v röstar mot repressionen, så gör deras stöd till s-regeringen att repressionen fortfarande går igenom.

En röst på mp och v är en röst på en s-regering. En s-regering innebär mer repression, även om mp och v inte går med på någon repression i regeringsförhandlingarna (vilket jag håller för helt otroligt att de skulle göra) och själva röstar mot repressionen.

En röst på m, fp, c, kd, s, mp eller v är en röst på mer, starkare och bredare repression.

Det enda som återstår nu, det enda som fungerar nu, det är att kräva medborgarrätt som pris för regeringsmakten. Den positionen är inte något av de etablerade partierna i.

Men vissa har snabbt sett vartåt det barkar. Studenter fångar alltid upp sådana strömningar först.

Vi har alltid varit starka bland studenter — några av våra starkaste kommuner är Uppsala, Linköping, Umeå och Lund. Det syntes inte minst på valresultaten 2006 från områden nära Linköpings Tekniska Högskola (8,87% pp) och nära Chalmers (7,85% pp).

Nu gäller det för oss som bryr oss om frågorna att se till att fler än studenter förstår vad som håller på att hända. Två viktiga val står framför oss, 2009 och 2010. Fyra år till av repressiva lagförslag, så kan det vara mycket jobbigt att vända det här.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. […] som stöder blockpolitiken (så gott som ett tvåpartisystem idag) stöder även ett sakta men säkert avskaffande av rätten […]

 2. Daniel Wijk

  2009, nu ska det ske!

 3. […] grundlag, telefoni, Thomas Bodström, Tyskland, FRA, Ipred, Anna Troberg, Christian Engström, Rick Falkvinge, Opassande, […]

 4. HR

  Apropå min kommentar hos Christian, så verkar det som så att jag har lyckats med att förhindra att (s) eller något annat riksdagsparti får en röst från en nära anhörig.

  Jag själv röstar pirat hela vägen.

 5. […] mycket lika.” – Fniss. Tack för den, Ekström! Vi kommer att ha mycket kul med att kalla Rick och Christian för “frifräsargrabbar” framöver. Men om vi nu ska vara mer seriösa […]

 6. Anders Grandt

  Jag själv röstar självklart på pp, men jag är till valet 2009 ganska säker på att jag kan få med mig ytterligare fem röster. Jag kommer hur som helst inte nöja mig med mindre åtminstone!

  Om alla lyckas prata förstånd med en person var, som egentligen hade tänkt rösta (eller inte tänkt rösta alls) på ett riksdagsparti, så har vi kommit långt!

 7. Smen

  Det ska onekligen bli intressant att se vad som händer i framtiden. I FRA frågan kunde ju Reinfeldt ursäkta sig med meningen: “När det väl händer något så kommer medborgarna kräva svar på varför samhället inte redan vidtagit åtgärder mot terrorn”.

  Ipred lämnar jag därhän, för vem som beställt den lagen är ju uppenbart.

  När FRA-lagen och teledatalagringen väl är på plats, så torde vi kunna kräva att inte en enda buss går upp i rök i Sverige, och brottsligheten borde väl sjunka med 50-75% minst, tycker man, annars har man ju bara betalat en massa utan att få något i gengäld. Nu är det väl iofs så att de fula jeflarna slinker undan ekonomiskt ansvar för teledatalagringen genom att inte skattefinansiera den, utan lägga kostnaderna på operatören. Därmed kan vi inte springa till riksrevisionen och undra vad vi betalar för.

 8. Rille

  Smarta övervakningskameror samarbetar för fullständig övervakning:
  http://www.sciencedaily.com/releases/2008/12/081217190437.htm

 9. Magnus Ahlkvist

  Rick: Jag förstår faktiskt inte vad du menar med att V och MP inte är i position att kräva medborgarrätt som pris för regeringsmakten.
  Som du kanske vet har S+V+MP kommit överens om att bilda en trepartiregering vid valseger.
  De tre partierna kommer att förhandla om politiken, och de lagar du gemensamt benämner Repression kommer att vara en viktig del av förhandlingarna.
  Jag har svårt att tro att Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer att rösta annorlunda än Socialdemokraterna om de tre partierna ingår i en gemensam regering.
  Ju starkare Vänsterparti och Miljöparti, desto större chans att de här lagarna försvinner.

  Magnus Ahlkvists senaste bloggpost: Snart SUB 50?

 10. HR

  Ju fler mandat PP tar 2010 desto större chans att få bort dessa repressiva lagar.

  First we take Brussels then we take Stockholm.

 11. I grunden är Piratpartiet ett borgerligt parti | Svensson

  […] Socialdemokraterna är det. Inget av dessa partier försvarar arbetarnas intressen. Eftersom man inte kan rösta på Vänsterpartiet heller, om man är mot ovanstående lagar, då detta parti stöder […]

 12. Hampus Eckerman

  Nå, att visa sitt stöd för piratpartiet är att visa sitt stöd för repressionen. För piratpartiet har inte sett till att sabotera samhällsnyttig verksamhet för att hindra FRA-lagen. Piratpartister har inte blockerat tunnelbanan. De har inte hindrat folk från att komma in i sjukhusen. De har inte blockerat ambulanser från att åka.

  Det gör att de blir lika delaktiga som miljö- och vänsterpartister. I de partierna vill man inte förstöra all annan existerade verksamhet i samhället bara för att hindra IPRED-lagen. De är lika goda kålsupare som de represiva piratpartisterna. Piratpartister som tycker det är de får fildela än att bistånd går till fattiga länder. Piratpartister som struntar i hur SÄPO förtrycker svartskallar eftersom de själva inte drabbas. Som enbart tycker integritet är intressant om den sker på nätet.

  Hampus Eckermans senaste bloggpost: Julstämning hos Motbilder: Jakten på jultomten

 13. Ola

  Jag har en kompis som kommer rösta PP med mig, en annan som överväger det starkt och jag diskuterar det hela med min morfar. Han är kluven än så länge, men accepterar många av mina argument.

 14. HR

  Tillägg: V och Mp blir aldrig så stora att de påverkar sossarnas drömmar om ett stasisamhälle.

  Det är ju helt uppenbart att inte något av de båda partierna får de 15-20% som skulle krävas för att pressa (s).

  Hampus Eckerman: Nämn en regering som agerar så vidrigt och som PP skulle stödja.

  Vi fäller en regering som försöker med fascistiska lagar. Utan PP i riksdagen så sitter vi alla hemma då utegångsförbudet inträder…

 15. Proudgoj

  Hampus: Stasilagarna drabbar alla, även svartskallar och tunnelbaneåkare (som blir scannade och kameraregistrerade varje dag). Fria människor i en verklig demokrati och inte repressiv marknadsdiktatur ger mer, såväl filer som skattepengar till fattiga länder. Vad är det som säger att en övevakad ofri människa i ett elektroniskt fängelse skulle vara bättre därvidlag?

 16. Hampus Eckerman

  HR, vilken regering som helst som är för fildelning och mot FRA och IPRED. PP är ett enfrågeparti som skiter i resten av världen och tycker vänstern och miljöpartiet borde låta folk dö på långvården i protest mot FRA hellre än att fatta beslut som kan rädda liv.

  Det finns gott som Stasi-lagar som PP inte bryr sig om. De som i princip uteslutande drabbar svartskallar. Hur stor debatt kan du se bland piratpartisterna gällande terrorismlagstiftningen? Jämfört med upprördheten över IPRED. Varför är huvudpoängen inte att vi inte ska skicka folk till tortyr istället för att tjata om pirate bay?

  Ett enfrågeparti som skiter i resten av världen som sagt.

  Hampus Eckermans senaste bloggpost: Julstämning hos Motbilder: Jakten på jultomten

 17. » Alla ska dö El Rubio talar

  […] sätt även om barnen undantagsvis inte sitter i bilbarnstol -spela poker eller bingo på internet -söka vilken information som helst via offentliga källor på internet eller offline -åka i liten båt […]

 18. Nyhetsguiden.se

  Är din granne våldtäktsman? Nyhetsguiden.se har svaret!

  Andra nyheter på Nyhetsguiden.se

  Katter flås och kokas levande

  Obama väljer abortmotståndare och motståndare till könsneutrala äktenskap till sin presidentscermoni

  L’Oreal arvtagerska gav 11 miljarder till vän

 19. Nyhetsguiden.se

  Är din lärare våldtäktsman? Nyhetsguiden.se har svaret!

  Andra nyheter på Nyhetsguiden.se

  Katter flås och kokas levande

  Obama väljer abortmotståndare och motståndare till könsneutrala äktenskap till sin presidentscermoni

  L’Oreal arvtagerska gav 11 miljarder till vän

 20. Johan Öbrell

  Usch… reklam-spam

 21. Lila

  Som alltid väl skrivet av Rick,själv kommer jag från en något vänstervriden uppväxt o ideologi men.. Om jag leker med tanken att PP ej funnits och alliansen tog avstånd från allt vad dessa “stasimetoder” heter!!?..

  Ja då hade jag gladeligen o uppriktigt lagt min röst där, detta är verkligen nåt som visar vanvettigheten bland dagens politiker o deras ideer.

  Nu är det tack o lov så att PP finns o det i allra största grad,kolla bara på UP.
  Sådant gör iaf mig väldans glad 🙂

  Att vara “LILA” är att ingå i en folkrörelse mot rättsvidrigheter,övervakning o vafan, mot allt som bryter mot FNs mänskliga rättigheter.

  Som jag ser det är Piratpartiet till för alla oavsett höger,vänster,röror,allianser o samhällsgrupper.

  Jag bär iaf mina lila kläder och kan stå för det,och om nåt halvår vet jag att inte bara jag är just “lila”

 22. Niklas

  Rick:

  Jag håller med om ditt inlägg och förstår din oro, men jag förstår inte riktigt hur man övervinner den genom att rösta på Piratpartiet.

  Jag är alldeles övertygad om att PP inte kommer att vika ner sig i de frågor man driver och jag tror inte heller att Vänsterpartiet eller Miljöpartiet kommer vika sig i dessa frågor, men PP löper väl samma risk eller större än dessa partiet är bli överkörda och struntade i?

  Det är ganska osäkert om PP överhuvudtaget kommer in i riksdagen och ges någon möjlighet att påverka besluten där.

  Dessutom måste man ju väga in att för de allra flesta av oss så är många andra frågor viktiga eller till och med viktigare än de frågor som PP satsar på. En röst på PP kan betyda lite vad som helst i övriga frågor och jag är inte beredda att offra min röst på såna osäkra premisser.

  Dessutom har jag svårt för vissa lite väl marknadsfundamentalistiska drag och argument från många piratpartister. Det brister lite i analysen vad gäller vilka handlingsalternativ som finns tycker jag. Men det gäller iofs i hög grad även riksdagspartierna.

  Slutligen tycker jag att Hampus Eckerman har en hel del poänger i sina kommentarer, även om de är lite oresonliga 🙂

  Med detta sagt så tycker jag att många piratpartister gör ett väldigt bra jobb när det gäller opinionsbildning i viktiga frågor, men jag tror inte att den parlamentariska vägen är den rätta.

 23. Pastor Bentonit

  Hampus Eckerman = concern troll. No cookie?

 24. Pastor Bentonit

  Därtill är jag uppriktigt orolig vad gäller (V):s ställningstagande i IPRED-, ACTA-, och FRA-frågorna, efter nästa val (då dagens regim får foten). Jag är Vänster-, och Piratpartist, och hoppas att (V) iom regeringsalternativsöverenskommelsen har sålt sin själ (ja, det har de) för en förnuftig ståndpunkt i integritetsfrågor och dylikt.

  Erik Josefsson skall naturligtvis också in i EU-parlamentet. Vad tycker du Rick? Erik och Christian FTW?

  Peace,

  /Pastorn

 25. of_darkness

  @Hampus Eckerman
  Ja pp skiter i de andra frågor som redan representanter.

  Och det är det som gör att vi kan enas under de frågor vi har,och vinna röster från dem som annars står utanför partipolitiksystemet så som mig själv som är frihetlig vänster (sexualiberal,pirat,anarkosyndikalist – typ).

  Och pp är för skyddat privatliv oavsett om du heter muhamed elelr sara svensson.

  Men just nu så lägger vi krutet på de försämringar som ligger om knuten som öppnar dammlukorna för alla möjliga andra lagar och den represiva statens framfart som ju ökar i takt med att lagarna antages.

  Och de etablerade partierna vill i praktiken samm saker med små kosmetiska skilnader varav det mesta ligger i retoriken.

 26. Winston Smith

  Niklas, läs om vågmästarstrategin här:

  http://www.piratpartiet.se/vagmastarstallning

 27. Dan Eriksson

  Precis innan säng så hittade jag en färsk blogpost på “journalisten.se” där han påstår att Piratpartiet bara har en fråga på sitt program, att “Gratis är gott”.

  Lagom hånfullt och oinformerat, och bekräftar en hel del om både Piratpartiet och andras svartvita syn på partiet.

  http://www.journalisten.se/kronika/17767/piratpartiet-aer-2000-talets-ian-och-bert

 28. Roger R

  Jag har tidigare röstat på vänsterpartiet, detta för att jag höll de frågor de förde fram som viktiga. Nu har fokus förflyttats, yttrandefrihet, rättsäkerhet och rätten att inte vara övervakad 24/7 ligger på bordet och smulas sönder bit för bit. Att PP rekryterar över hela det politiska spektrumet är inte förvånande när det är våra grundläggande rättigheter och inte sakfrågorna som plötsligt är hotade. Grundläggande rättigheter berör hela partiskalan, inte undra på att Anders Ekström inte förstår var han ska placera partiet…

  Om man dock med “gratis är gott” avser möjligheten att kunna kontakta journalister etc utan att bli spårad och straffad så håller jag med. Folk dör för rättigheter våra folkvalda just nu lagstiftar bort, jag vill kunna säga till nästa generation att vi inte gav bort rätten till privatliv och det fria ordet gratis.

  Att journalisten.se ovanför denna artikel har en reklambanner med texten “Svik inte Dawit Isaak” som sitter fängslad och det skrivs “Vi engagerar oss i Dawit Isaaks öde eftersom det handlar om en uppenbar kränkning av mänskliga rättigheter och av yttrande – och pressfrihet.” gör mig nästan illamående.

 29. Hampus Eckerman

  Of Darkness, jag utgår från att du syftar på att de skiter i frågor som andra redan representerar. Och det är just det jag menar.

  Om PP kommer in försvinner nämligen en del av representationen för alla andra frågor och ersätts med en liten grupp människor med ett mycket snävt tunnelseende. Personer som anser att resten av samhället ska falla samman utan underhåll i protest mot IPRED.

  Samtidigt som det finns partier med samma åsikt som de i frågorna som även bryr sig om resten av samhället och anser att det också ska fungera och inte vill skapa kaos för gamla, sjuka och unga.

  Och nej, jag har inte noterat att PP engagerat sig i någon fråga där det inte är främst etniska svenskar som drabbas. Man hör i princip ingenting om terrorlagstiftningen. Har Abderazzak Jabri ens nämnts? Hassan Asad?

  Nej, de är svartskallar och PP fungerar främst för att skydda fildelares lyxnedladdning. De som verkligen drabbas är ointressanta för partiet.

  Hampus Eckermans senaste bloggpost: Julstämning hos Motbilder: Twas The Dark Knight Before Christmas

 30. Hampus Eckerman

  Och till den tokstollige nybörjarbloggaren Pastor Bentonit (själv ett troll?). Gå in på min blogg och se själv vad jag tidigare skrivit om FRA och fildelning innan du gör dig mer löjlig.

  Hampus Eckermans senaste bloggpost: Julstämning hos Motbilder: Twas The Dark Knight Before Christmas

 31. Niklas

  Winston Smith:

  Jag har både läst och förstått det där så klart. Miljöpartiet och/eller Vänsterpartiet kommer dock garanterat att få “vågmästarställning” om det blir en vinst för vänsteralliansen, men Rick skriver att sossarna ändå kan driva igenom integritetskränkande lagstiftning genom uppgörelser med borgarna.

  Detta är teoretiskt möjligt, men ganska otroligt med tanke på att det är väldigt impopulärt att göra så när man ingår i gemensam regering och eftersom jag tror att intresset för de här frågorna inom S inte är så stora att man är beredda att göra allt sig allt det besväret (liknande resonemang förekommer faktiskt på sidan du länkade till, gällande partiernas kunskap och intresse för frågorna alltså)

  Det är precis lika teoretiskt möjligt för en regering att gå runt PP i vågmästarställning som att gå runt MP och V med vågmästarställning. PP skulle dock ställa till med ett jävla liv angående det och troligen försöka fälla regeringen, men även V och Mp skulle gå långt för att försvara integriteten.

  Sedan kan det ju läggas till att chansen att PP överhuvudtaget kommer in i riksdagen är ganska liten. Mp och V sitter nog ganska säkert och en vänsterregering är trolig. Således är det faktiskt säkrare angående de här frågorna om man röstar på V eller Mp och då vet man även vad man får i andra frågor. Som borgare kanske det tar emot (även om Mp också är borgare) och då kan man väl möjligen rösta på PP, som har ganska liberala förtecken.

  Jag citerar annars Hampus:
  “Samtidigt som det finns partier med samma åsikt som de i frågorna som även bryr sig om resten av samhället och anser att det också ska fungera och inte vill skapa kaos för gamla, sjuka och unga.”

  Det ska tilläggas också att PP saknar en ideologisk kompass när det gäller förståelsen för de här förslagens grund och betydelse. Repressionen följer i spåren av marknadsfundamentalism, ökande klyftor och starkare motsättningar i samhället. Saker som man förstår och kan bekämpa ur ett vänsterperspektiv, men inte genom ett parti som PP.

 32. JörgenL

  @Niklas:

  Även om du både läst och förstått, så har du förstått på ett annat sätt än jag…

  Jag förstår det som att PP inte alls “skiter” i de övriga frågorna. De säger snarare att de aktivt låter bli att ta ställning i andra frågor, inte för att de är oviktiga, utan för att vara fria att stödja den sida som ger bäst deal för PP’s frågor.

  Den viktigaste anledningen till att detta kan fungera, trots att det finns en massa andra frågor som också är viktiga, är att det i PRAKTIKEN inte är nån större skillnad på vilken politik det resulterar i oavsett vilken allians som vinner valet. Det blir socialliberal mittenpolitik i vilket fall, med vissa ganska marginella skillnader.

  (v) och (mp) kommer inte att prioritera PP’s frågor i regeringsförhandlingar med (s). Inen tror väl att någon av den är beredda att spräcka en regeringssamverkan bara på frågan om en reformerad upphovsrätt eller ökad personlig integritet?

  Ur just de synpunkterna är alltså en röst på något annat parti än PP en bortkastad röst.

  JörgenLs senaste bloggpost: Ett försök att lindra Falkens skepsis

 33. Roger R

  Hampus skrev: “Nej, de är svartskallar och PP fungerar främst för att skydda fildelares lyxnedladdning. De som verkligen drabbas är ointressanta för partiet.”

  FRA-lagen har ingenting med nedladdning att göra, förutom att FRA för en oerhörd massa kaosartad information att bearbeta när folk laddar ned bitar av torrents från varandras datorer.

  De tre övervakningsförslagen som kommit skapar en otäck -sammanslagen- bild, den gemensamma verkan de kommer att ha på människor kan bli fruktansvärd. Att piratpartiet tar strid för att människor i sverige, oavsett nationalitet, inte skall utsättas för samma typ av registrering, avlyssning och integritetskränkning som vissa i landet faktiskt flytt ifrån är inte att skydda vissa personers “lyxneddladdning”.

  Att använda argument som går ut på att piratpartiet bara för att de driver vissa frågor och inte andra aktivt just nu tycker att man istället “borde låta folk dö på långvården i protest mot FRA hellre än att fatta beslut som kan rädda liv” är inte ett särskilt logiskt sätt att argumentera. Piratpartiet har varken implicit eller explicit antytt denna åsikt. Att försöka häfta på sådana argument till en debatt är inte konstruktivt när huvudsyftet med närvaron här verkar vara att spamma länkar till din egen blogg för att bubbla i nån “bloggtopp”?

 34. Hampus Eckerman

  Jodå, Roger, Piratpartiet har explicit förespråkat denna åsikt. Eller ännu tydligare, Rick Falkvinge förespråkade själv detta i just detta inlägg. Varför annars attackera Mp och V för att de är emot FRA-lagen? Enda skälet mot är just att de vill ta ansvar för sjuka, gamla och unga och inte bara bry sig vad som händer på internet.

  Att du kommer med konspiratoriska argument om mina åsikter säger en hel del om hur flummiga en del piratpartister kan vara. Varför inte säga att jag skriver mina kommentarer p.g.a för mycket fluor i dricksvattnet och de mystiska elektromagnetiska strålarna?

  Hampus Eckermans senaste bloggpost: Julstämning hos Motbilder: Twas The Dark Knight Before Christmas

 35. Spelteori, röstning och regeringssamarbeten « KANAL 0

  […] röstning och regeringssamarbeten Publicerade 19 december, 2008 Uncategorized Det har påståtts att en röst på V också är en röst på S. De som resonerar så gör det nog delvis […]

 36. of_darkness

  @ Hampus Eckerman

  Som jag sagt förr så spelar det i det närmaste ingen roll om det är moderaterna elelr sossarna som dikterar politiken, skilnaderna i praktiken är ytterst små eg.

  Och det är ju knappast som så att pp kommer få egen majoritet elelr något liknande, och tro inte att du påverkar den politik partierna vill driva igenom genom att rösta på de etablerade partierna, det gör du isf genom att bli medlem i dem och rösta på deras stämmor så kan du påverak deras _inriktning_ till viss del men i verkligheten ligger makten över politiken i dem hos vissa enstaka personer i ledande ställning.

  Så vårat mål är eg at få mer dynamik i politiken genom att vara ett hot mot deras makt som de är så kåta på och därigenom påminna dem om att deras glansdagar där de kan hitta på vilka stolligheter som hellst för att säkra sin egen makt är över.

  Men har du ens läst på om våran vågmästar strategi roll?

  Och vi fokuserar på det som står inför hörnet i sverige och delvis i europa.

  Och förövrigt så vet du inte hur de etablerade partierna eg tänker föra sin politik och vilka kompromisser de vill ta, och vi har redan märkt att de ofta är nöjda att måla om sakerna istället för att göra riktiga renoveringar och däremd dölja skiten istället för att ta hand om skiten.

 37. Hampus Eckerman

  Of Darkness, jag kan hålla med dig om att partiväsendet har stora demokratiska problem på samma sätt som piratpartiet också kommer få det om de blir stort nog att hamna i riksdagen. Plötsligt kommer det finnas piratpartister som röstar för mer soldater till Afghanistan trots att folk som röstat på dem tyckt motsatsen. Helt eftersom man inte enats om mer än två frågor, FRA och fildelning.

  Annars ger skiljer sig partiets vågmästarstrategi inte det minsta från exempelvis miljöpartiets, ny demokratis eller sverigedemokraternas. Eller för den delen ett otal småpartier ute i kommunerna.

  Hampus Eckermans senaste bloggpost: Skokastaren ber om ursäkt efter att ha blivit misshandlad

 38. […] läsvärt: Rick Falkvinge – En röst på m, fp, c, kd, s, mp eller v är en röst på repression Christian Engström – Kommersiell fildelning finns inte IDG: Piratpartiet: “Lagen kommer inte […]

 39. of_darkness

  @ Hampus Eckerman

  Nja grejen är att tanken med pp är inte att få makt som så utan att fixa våra frågor när det har skett så lägger vi ner partiet, men eftersom det inte komemr att hända så, och någon som skulle röstas in på vårat mandat som inte följer kraven antar jag till syvendes sist blir utesluten eftersom den nu är inröstad på ett snävt mandat, tillskillnad från andra partier som har åsikter i allt möjligt.

  Och jag tror ärligt talat inte att någon som blir inröstad kommer att svika partiet och dess medlemamr på det sättet just genom att vi är ett litet parti där vi känner varandra och delar en tydlig syn.

  Skillnaden mot mp och nyd är att de valde att bredda sig för att behålla makten, det är inget som är en fråga för pp då vi inte är uteefter rikdags position som så utan ser det som ett nödvändigt ont.

  Jag skulle lätt utesluta någon som inte följer de enkla övernskommelserna.

  Jag ser det som om du representerar ett företag ocvh börjar göra nått som ligger utanför ditt amndat så får du kicken.

 40. Hampus Eckerman

  Tanken med pp är inte att få makt utan att fixa våra frågor? Det är samma med alla partier.

  Däremellan finns det folk som valts i fyra år, har total makt att rösta i varenda existerande fråga till dess och dessutom får en bra och fin inkomst för det hela. De kommer inte vilja lösa upp sig själva frivilligt. Det visar redan dagens partiväsende hur viktig den framtida inkomsten kan vara.

  Självklart kommer en del piratpartister rösta i andra frågor. Att tro något annat är naivt. Det finns en del riktigt otäcka piratpartister i andra frågor än FRA och fildelning. Uteslut på om du vill. Men det är inte trovärdigt att det sker i en liten grupp där alla känner som du vill vilket du påstår.

  Grunden för korrumption.

  Din sista kommentar har inget med demokrati att göra och lär enbart fungera i den sorters partier du är emot. De med en stark partystyrelse som kan köra över andra.

  Och du har glömt den viktigaste poängen. Invald i riksdagen går man inte att utesluta. Den personen blir en politisk vilde i det politiska systemet som kan rösta både hitan och ditan, precis hur han vill och oavsett hur de som valde in honom tycker.

  Hampus Eckermans senaste bloggpost: Skokastaren ber om ursäkt efter att ha blivit misshandlad

 41. Daniel A.

  Det är ett “straw man” argument från Hampus. Om jag vore “svartskalle”, eller del av vilken som helst minoritet (som har allt att förlora och inget att vinna på överdriven och felriktad övervakning), skulle jag ha mycket starka skäl att rösta PP.

  Lyxnedladdning, du liksom. FRA har inte ett skit att göra med nedladdning (med eller utan “lyx”, vad fan det nu ska betyda), och det var med FRA stormen verkligen började.

 42. of_darkness

  @hampus

  “Din sista kommentar har inget med demokrati att göra och lär enbart fungera i den sorters partier du är emot. De med en stark partystyrelse som kan köra över andra.”

  Ett sådant beslut måste förankras genom ett medlemsmöte i mitt tycke och då är det inte partistyrelsen som beslutar det.

  Och de personer som hamnar på listan väljs ju ut av en valberedning och de har ju då ett ansvar att stå för den plattform de röstas in på,och valberedningen skulel inte ta in folk som inte skulle sköta sig.

  men visst finns väl risken alltid i viss mån och inträffar det så får man ju ta upp det till diskussion i partiet.

  Jag ser det som at jag inte för in mina utomparlmentariska vänster syn när jag representerar up eller piratpartiet för det är inte vad pp/up är till för.

  Samma sak förväntar jag mig av de som representerar pp i riksdagen.

 43. Hampus Eckerman

  Stå för den plattform de röstats in på? Vad säger den plattformen om terrorlagarna? NATO-utvidgning? Afghanistan`? Långvården?

  Den står ingenstans. De kan alltså rösta helt fritt och kommer att göra det. Kommer det upp en fråga en riksdagsledamot känner för starkt för kommer han rösta och om “plattformen” inte säger ett endaste vitten om saken kommer han ta sin egen åsikt.

  Det är tämligen självklart. Och egentligen en separat fråga från vad jag först reagerade på gällande Ricks inlägg, tanken på att resten av samhället ska falla samman för dessa två frågor.

  Hampus Eckermans senaste bloggpost: Skokastaren ber om ursäkt efter att ha blivit misshandlad

 44. of_darkness

  @hampus

  “Svar på vanliga frågor:
  – Hur gör vi i riksdagsvoteringar som inte rör frågor Piratpartiet jobbar med?
  Vi stöder den sittande regeringen, vad vi än tycker privat.”

  “..eller låta de enskilda riksdagsmännen bestämma vad de vill rösta?
  Absolut inte under några omständigheter. Den dagen vi börja rösta hej vilt efter eget skön har vi inte längre något att erbjuda de andra partierna i en förhandling. Då kan vi inte dra nytta av vågmästarställningen, och har inte längre någon möjlighet att påverka i de frågor vi brinner för.”

  Vi har tydligt sagt vad våran plattform är och vad som förväntas av våra representanter i riksdagen.

  och citaten kommer från http://www.piratpartiet.se/vagmastarstallning

 45. Hampus Eckerman

  Exakt, Of Darkness, det är det vore en ren katastrof om PP kom in i riksdagen? Mer soldater till Afghanistan? Ja, om vi får bort IPRED. Lägg ner hela långvården och skicka ut de sjuka på gatan? Jodå, bara FRA är borta. Spärra in varenda muslim som terrorist? Inga problem, så länge fildelningen får fortsätta.

  Och ni kommer att börja rösta hej vilt. Tro mig. Det eller vara parsiter som röstskolkar och lever på systemet. Ännu värre.

  Hampus Eckermans senaste bloggpost: Skokastaren ber om ursäkt efter att ha blivit misshandlad

 46. of_darkness

  @hampus

  Jag har ju redan förklarat att pp inte har någon eg praktisk betydelse för den andra politiken, den beslutas inta av väljarna utan av de politsika partierna.

  Så oroar du dig om allt det och vill förändra det genom det parlamentariska systemet så gå med i alla de politiska partierna och försök och förändra frågorna innifrån där då.(och de kan ju naturligtvis inte kolla om du är medlem i nått annat parti lagligen(de kommer antagligen utnyttja fra till det förr elelr senare)

  Men sluta kom med irrelevanta argument mot pp.

  Och hur många piratpartister känner du eg?

 47. Hampus Eckerman

  Du har förklarat att DU tycker att PP inte har någon egentligen praktiskt betydelse. Vilket självklart är helt felaktigt.

  Det blir fler personer att förhandla med. Fler personer som kan rösta både hit och dit (och kommer att göra det). Det blir andra seriösa politiker som bryr sig om hela samhället som inte kommer in.

  Sluta komma med irrelevanta påståenden som om hur många vegetarianer, piratpartister eller nydemokrater jag känner. Vad är det för flummerier?

  Hampus Eckermans senaste bloggpost: Skokastaren ber om ursäkt efter att ha blivit misshandlad

 48. of_darkness

  @ hampus lika stor betydelse som att rösta på sossarna elelr mp eller wathever, tillräckligt liten för att kunna upväga det extremt positiva i att stoppa 1984 samhället.

  Och seriösa politiker my ass är nog allt som behövs sägas.

  Och frågan är relevant pga du påstår att pp ev framtida riksdagsledamöter kommer att bete sig på ett visst sätt.

 49. Hampus Eckerman

  Och här blev det ännu mer uppenbart vilken märklig syn piratpartister har på politiken. Skulle det på allvar inte spela någon roll om riksdagsledamöter från moderaterna eller vänsterpartiet blev inröstade? Skulle det inte få effekt på utskottsplatser? På budget till partiet och möjlighet att forska inför motioner och budgetsamtal? På frågor där några partier kan vara eniga medans andra splittrade?

  Pffft.

  Hampus Eckermans senaste bloggpost: Julstämning hos Motbilder: You’re a Mean One Mr. Grinch

 50. Lagen säger » En röst på Miljöpartiet är en röst på…?

  […] vad som skrivs av Rick Falkvinge (pp) och Christian Engström (pp), ordförande respektive vice ordförande i Piratpartiet och två […]

 51. of_darkness

  @hampus

  Nu kan jag inte tala för hur andra ser på politiken i övrigt men att nog de flesta anser att de e mer eller mindre samm sak är nog att konstatera efter fra och ipred.

  Men Jag kan säkert gå längre än andra i min förrakt för politiker.

  men som jag sagt tidigare så finsn den riktiga makten inom partierna och inte utanför,och man kan inte helt veta förräns de säger bä eller bu vad som skall sägas.

 52. Sam

  @Niklas

  Jag kan förstå din ståndpunkt Niklas. Min lösning på detta var att övertyga min vän som har rakt motsatta åsikter som jag i de flesta frågor att också rösta PP.

  Vi resonerade som så att den röst jag inte lagt på andra frågor som är viktiga för mig inte blir svagare eftersom den motsatta åsikten också tappar en röst samtidigt.

 53. Skivbolagen vill blockera Pirate Bay « Christian Engström (pp)

  […] att attackera frågan politiskt. Fast tyvärr finns det inte mycket att hoppas på när det gäller de gamla partierna. Inget av dem kommer ta striden för att bevara internet som en fri och öppen informationskanal. […]

Comments are closed.

arrow