Statistiska Centralbyrån kan inte räkna

Rubriken är faktiskt avsedd i sin bokstavligaste betydelse. Statistiska Centralbyrån kan inte räkna människor en och en, så de frågar något tusental och gissar helt enkelt hur resten skulle svarat utifrån det.

Statistiska Centralbyrån har idag publicerat en rapport där de säger att det finns 700 000 fildelare i Sverige. Det resultatet har blivit helt fel.

Några som däremot har räknat, i betydelsen räknat fildelarna en och en, är The Pirate Bay. De har siffran 2,2 miljoner unika svenska IP-adresser varje vecka. Bara på Pirate Bay.

Och till skillnad från att fråga en liten klick och sedan gissa att resten är ungefär proportionell mot klicken, så pratar vi här om att alla 2,2 miljonerna har räknats var för sig.

Gissa vilken siffra som är mest tillförlitlig.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Lornelin

  Min flickväns pappa jobbar på scb (han fildelar för övrigt själv), ska fråga honom vad han tror om siffrorna i morgon när jag träffar honom.

 2. Jesper

  De skriver i övrigt att “Fildelning långt mer populärt än IP-telefoni
  Cirka 20 procent av alla i åldern 16-74 år, eller 1,3 miljoner människor, har någon gång använt ett fildelningsprogram. Denna syssla är klart mest populär bland män i åldern 16-24 år resp. 25-34 år, där andelarna är 57 resp. 48 procent. IP-telefoni hade endast 11 procent använt sig av. Bland kvinnor hade 7 procent provat denna möjlighet medan motsvarande andel bland män var 14 procent.”

  http://www.scb.se/templates/pressinfo____187176.asp

  Jespers senaste bloggpost: FRA och Norge

 3. Tommy

  Varning! Här gör du ju tyvärr ungefär samma tankevurpa som genierna i Rosenbad gör. Det går inte likställa ett IP-nummer med en person, så kan man helt enkelt inte göra. En person kanske går in från olika datorer (hemma och på skolan/jobbet), eller flera personer går in från samma dator. En person kanske har flera IP-nummer hemma eller på jobbet osv. Det går helt enkelt inte räkna IP-nummer som personer.

  Däremot finns det andra problem med SCBs räkenskaper: Vilka har de intervjuat, t.ex. Låt mig gissa att det är personer med fast telefon?

 4. Dan Eriksson

  Å tredje sidan, Tommy, så kan det väl i vissa fall vara så att ett IP-nummer egentligen är flera användare? Jag tänker då på skolnätverk och liknande där det kan finnas hundratals användare som alla delar ett och samma IP utåt. Eller tänker jag fel?

  Hursomhelst så är det ju sant, att ett IP-nummer inte är detsamma som en person, men vad som är rätt sätt att räkna är svårt att säga.

 5. Kluris

  En annan aspekt, som kan jämföras med om följande fråga hade ställts för 70 år sedan när homosexualitet var förbjudet: Är du homosexuell?

  Propagandan har pågått så länge att många förknippar fildelning rent definitionsmässigt med något olagligt. Då kan man inte längre räkna med ärliga svar.

 6. hannes

  Undersökningen finns i PDF-format här, sid 174 handlar om fildelning: http://www.scb.se/templates/PlanerPublicerat/ViewInfo.aspx?publobjid=8415

  Från PDF:en:
  “Uppgifter har samlats in genom tilläggsfrågor till ett urval av personer i åldern 16 till 74 år som intervjuats i Arbetskraftsundersökningarna (AKU).”

  Dvs, personer mellan 0-15 är inte inräknade.

  Från SCB.se (http://www.scb.se/templates/Uppgiftslamnare____105142.asp):
  “Undersökningarna baseras på ett representativt urval av 20 000 personer per månad. Datainsamlingen sker i första hand genom telefonintervjuer av SCB:s intervjuare.”

  Oklart om de ringer mobiler, jag har mejlat och frågat, inget svar ännu.

  hanness senaste bloggpost: Piratrörelsens tre grenar och Piratpartiets otillräckliga pragmatism

 7. PurpleFlagship

  Vidare är det så att TPB inte är den enda tillgängliga tjänsten och inte ens den enda trackern. Många använder uteslutande torrentz andra isohunt. Många sitter fortfarande bara på DC osv osv. 2,2m är mycket närmare verkligheten än 700k.

  PurpleFlagships senaste bloggpost: Taliban HQ resides in sweden.

 8. Anders Andersson

  Jag har en fråga, som jag önskar att SCB skulle ställa under någon av sina telefonintervjuer, och sedan analysera resultatet av på längden och tvären, inbegripet åldersdiagram och korrelation med olika sociala faktorer, nämligen:

  “Har du telefon?”

 9. Jonas

  Nej nej nej. En IP-address går omöjligt att likställa med en fysisk person. Gör om gör rätt! 🙂

 10. Andreas

  hm, en partisk källa som presenterar “fakta” eller en “oberoende” källa som presenterar statistik… fan, jag vet faktiskt inte vem som är mest trovärdig.

  Andreass senaste bloggpost: Sand

 11. Rick Falkvinge

  Det är rätt att en IP-adress inte går att likställa med en fysisk person, men det är såpass mycket avvikelser åt båda hållen (några fildelar från flera IP samtidigt, andra delar på en IP-adress) att resultatet ändå hamnar i rätt bollpark.

  Det finns en stark korrelation som borde hålla sig inom åtminstone intervallet 80%-125%.

 12. Varför statistiken ljuger

  […] här började egentligen som en kommentar i Ricks blogg, men det växte och jag beslutade att lägga upp det […]

 13. Aki

  Som om alla dessutom använde speciellt TPB. Jag söker på den snabbaste torrenten tillgänglig varje gång jag ska ladda ned något, oftast resulterar det i att jag använder Mininova. Dessutom, 2.2 miljoner IP-ADRESSER. I mitt hem nedladdar alla tre, och vi delar IP-adress, och så är det i många hushåll. Många tankar dessutom inte med torrenter utan skickar sinsemellan exempelvis genom MSN eller mobiltelefoner, om jag känner ungdomen rätt… ytterst få exempelvis i min klass (16-åringar) känner ens till vad torrenter är. Dessutom är, som hannes skriver, gäller undersökningen bara åldrarna 16 – 74. De flesta tolvåringar jag känner laddar ned olagligt, de följde inte med.

 14. NP

  Och vi har flera trackers i sverige (swebits, softmupparna m fl).

  Och många svenskar är dessutom medlemmar på utländska både stängda och öppna torrentsajter. Demonoid, oink, hd-bits m fl och hela djungeln av pr0n-trackers.

  Vi har fler sätt att fildela på än bara bittorrent, dc++, ftp, fsp osv.

  Själv är jag väldigt sällan och hälsar på piratebay.

  Hur stor del av allt det här det är som överlappar är svårt att säga, men att det är betydligt mer än 2.2 mega-svenskar som fildelar, det tycker jag är helt klart.

 15. Otyg

  Siffrorna från SCB talar ändå ett ganska klart språk; avrundat på längden och tvären och väldigt grovt med en yxa ägnar sig nästan 10% av befolkningen åt fildelning (fick det till ca 8% när jag räknade på det).

  Otygs senaste bloggpost: Gott om foliehattande

 16. PiratJanne

  […] andra har noterat så har SCB släppt siffror om fildelningen i Sverige idag, vilket också har skrivits om i […]

 17. Luka

  SCB har räknat rätt, men deras slutsats är förhastad. De har nämligen gjort telefonintervjuer och där med bara fått jakande svar från de som inte hade några problem med att över telefon till en statlig myndighet erkänna att de brutit mot lagen.

  Pirate bays siffror (också antagligen undervärderade) är nog mer korrekta.

 18. Martin

  Sen har vi ytterligare det faktum att den absolut majoriteten använder dynamiska IP-adresser. Nu råkar jag ha en bra ISP med dygnslånga lease-tider samt en bra databas, så att jag fick behålla min dynamiska IP-adress även genom en flytt en kilometer bort, till ett helt annat bostadsområde. Dock betyder dynamiska IP-adresser att många personer räknas flera gånger, en gång för varje unik IP-adress.

  Säg t.ex. att tre personer delar på en IP-adress. Om denna IP-adress byts tre ggr så är vi plötsligt nere på en person per IP-adress igen, och byts adressen flera ggr (för t.ex. ADSL-anslutningar är det vanligt att få en ny adress varje gång man startar datorn) så kommer antalet personer relativt antalet adresser sjunka ganska fort.

  Jag skulle tippa på att siffran ligger någonstans mittemellan, feg som jag är 🙂

 19. A

  Jag tror runt 2 miljoner är ett ganska vettigt tal när man tar i beräkning att det kan finnas flera på samma IP-adress samtidigt som att dynamiska IPn existerar.
  För att inte tala om att TPB knappast är den enda fildelningssiten där ute och torrents inte är enda sättet att fildela.
  Jag tror ingen utav mina tre syskon (som alla fildelar) har någon aning om vad en torrent är. Samt massor med vänner som fildelar varje dag men som aldrig är inne på TPB. Räknar man med alla de människorna blir 2 miljoner mer ett minimum på antalet fildelare.

 20. Marcus

  Martin,

  Siffran 2,2 miljoner är antal unika svenska IP-adresser / vecka. Min IP-adress byts iaf inte speciellt ofta, speciellt inte eftersom jag som så många andra har en router på 24/7. Den byts absolut inte så ofta som en gång i veckan.

 21. blondin-rikard

  Kan man tänka sig att det dessutom finns några som svarar “nej jag fildelar inte” av rädsla för att få sina tillgångar frysta, lägenheten raidad och ett utpressningsbrev i brevlådan?

 22. Rille

  Apropås rösträkning och sådant. Bloggen Bent har omröstning om årets politiska blogg. Jag VET att jag har nominerat Rick Falkvinge där, men han fanns inte på listan. Rick, har du tackat nej eller vad försigår?

 23. A

  @Rille

  “När dubletterna har rensats bort, liksom heltidspolitiker som Adrian Kaba och Rick Falkvinge så återstod till slut 124 enskilda bloggar och bloggare.”

 24. niclas

  Hm, jag hoppas verkligen att det är många fler som inser att de fildelar. Fildelning av upphovsrättsskyddat material å andra sidan…
  Jag tycker att det är en viktig poäng att hålla ordning på begreppen. Det vore intressant att höra hur frågan ställdes i telefonen.

  niclass senaste bloggpost: Symbols in a post-modern world

 25. graystone.se » Vi räknar rätt, men räknar vi rätt saker?

  […] Att thePirateBay har 2,2 miljoner unika förmodade svenska IP adresser i sin tracker per vecka, säger inget om individer alls. SCB’s statistik må vara just vad den säger sig vara, statistik och inte en absolut sanning, men den räknar i alla fall med individer. […]

 26. mats p.

  Även om de skulle ringa mobiler, finns det en hel del människor, framförallt ungdomar, som enbart använder oreggade kontantkort. Här misstänker jag att det kan slå snett.

  SCB borde göra en statistik undersökning om hur pass missvisande deras statistik kan vara. 🙂

 27. Hannes

  Jag fick följande mejlsvar från SCB idag:

  “När SCB telefonnummersätter det urval av personer som ska svara på undersökningen så kan det hända att det enda telefonnummer som finns är ett mobiltelefonnummer i sådant fall används givetvis detta. I Arbetskraftsundersökningen (AKU) så görs även flera återintervjuer vid dessa kan också mobiltelefon användas i det fall som svarspersonen sagt att den vill bli kontaktad på mobiltelefonen. I en del fall får vi både mobiltelefonnummer och fast-telefonnummer i de fallen börjar vi oftast med den fasta telefonen.

  När det gäller fördelningen mellan mobiltelefon och fasttelefoni så vet vi att ungefär 92 procent av vårt urval har fasttelefon. Många av dessa har givetvis mobiltelefon också. Däremot har vi ingen kännedom om, vilken typ av telefon vi gjorde intervjun via. Vi vet alltså inte om det är via en mobiltelefon eller via en fast telefon i denna undersökning.”

  Den svagaste punkten i undersökningen är dock fortfarande att människor knappast vill erkänna lagbrott till en statlig myndighet.

  Hanness senaste bloggpost: Piratrörelsens tre grenar och Piratpartiets otillräckliga pragmatism

 28. Dan Eriksson

  Sen är det ju sant också det en del redan sagt i kommentarerna här, att alla svenskar som tankar inte använder Pirate Bay. Jag gör det exempelvis bara en gång varannan månad eller mindre, eftersom det finns andra bättre källor för det jag letar efter.

 29. Zurc

  @Martin:
  Jag sitter på bredbandsbolagets adsl och jag har inte bytt ip adress från dem på ca 3 månader. Varje gång jag uppdaterar leaset eller bara startar om så får jag samma. Jag betalar inte för fast ip.

 30. Henrik

  Rick:

  man kan invända mot att du skriver “de frågar något tusental och gissar helt enkelt hur resten skulle svarat utifrån det”. Det får det att låta som om SCB inte egentligen har en hum om vad de pratar om. Vad SCB säkert kan berätta för dig är felmarginalen i deras uppskattning av fildelare och det är denna som är intressant. Man kan få ut mycket exakt information genom att “bara” fråga några tusen.

  Däremot är det helt korrekt att vad SCB uppskattar är ungefär följande: “antalet personer som ERKÄNNER sig olovligt fildela (inom gruppen av personer med ett för oss känt telefonnummer)” vilket man med fog kan hävda inte är samma som “antalet personer som olovligt fildelar (inom gruppen hela sveriges befolkning)”. Fast på SCB är man egentligen MYCKET medveten om detta (det är nog snarare gammelmedias twist).

 31. Arthur

  Kan de inte ha fått en ny address på en vecka?

 32. Björn

  Sen är det nog en hel del som inte anser sig vara fildelare trots att syskonen/kompisarna har varit “schysta” och lagt in några låtar på ens mp3-spelaren.

 33. Robin

  700 000 fildelare? Det är befängt. Alla fildelar.

 34. Anders Andersson

  Njae, det är väl, typ, två stycken som inte fildelar.

  Jag är en av de två.

 35. Nyfiken

  Kan inte alla som fildelar frivilligt anmäla sig själva till polisen eller skivbolagen i framtiden? På en och samma dag/vecka.
  Då kan vi ta reda på hur många fildelar.
  Gäller att verkligen alla verkligen anmäler sig. Verkligen.

 36. E

  Angående korrelationen mellan ipadresser och individer. Jag sköter en stor svensk sajt där folk kan bli medlemmar. Utifrån vår statistik har jag beräknat att
  * Under ett dygn besöks sajten av X medlemmar från 1,06X ipadresser.
  * Under en vecka besöks sajten av Y medlemmar från 1,32Y ipadresser.
  * Under en månad besöks sajten av Z medlemmar från 1,49Z ipadresser.

  För mig känns det rimligt att anta att ungefär samma proportioner gäller även för besökare som inte är medlemmar. Jag vet dock inte om den här metoden skulle funka lika bra för TPB?

 37. Erik Karlsson

  @ Anders Andersson:
  Om du inte fildelar, hur kunde du då läsa den här hemsidan?
  Det absolut största fildelningsnätverket är WWW.

 38. Anders Andersson

  Erik Karlsson, i teknisk mening har du förstås rätt: Jag har tagit del av Ricks blogg och åtminstone tillfälligt lagrat kopior av de sidor jag läst på min dator. Själv kallar jag det “enskilt bruk” (precis som när jag förr kopierade några sidor ur ett referensverk på biblioteket för att ta hem och läsa), medan juristerna antagligen kallar det “tillfälliga exemplar” (vilket enligt deras synsätt gör att Internet var olagligt fram till 2005, något jag inte vill acceptera). Ingen av oss kallar dock detta för “fildelning”.

  För mig betyder “fildelning” något mer än enbart “kopiering”, nämligen att man delar med sig av det man har kopierat. Det är vad som normalt sker när man använder BitTorrent och liknande system. Det sker däremot inte normalt när man använder Internet Explorer eller Mozilla Firefox för att “ladda ned” och ta del av innehållet på webbsidor. Det är delvis samma teknik som används, men det finns tekniska skillnader, och framför allt skiljer sig terminologin mellan de olika systemen åt.

  Det finns större tekniska likheter mellan Google och Pirate Bay än mellan HTTP och BitTorrent. Skillnaden mellan Google och Pirate Bay ligger framför allt i marknadsföringen; Google marknadsförs inte som en “fildelningssajt”, men det är i princip vad det är, på samma sätt som TPB också är ett index över resurser på Internet.

  I folkmun betyder “fildelning” att man använder ett fildelningsprogram som också marknadsförs som ett sådant. I den meningen är Mozilla Firefox inte ett fildelningsprogram, även om det rent tekniskt går att också skicka data till en server med hjälp av HTTP POST.

  Det är den folkliga definitionen av “fildelning” jag syftar på när jag säger att jag inte fildelar. Jag har faktiskt kört ett fildelningsprogram en gång i syfte att ladda hem någon kampanjfilm för Piratpartiet (den spreds alltså inte olovligen), men jag gillade inte att behöva bryta mot villkoren för användning av Telia ADSL (som förbjuder att man gör information av vad slag det vara månde tillgänglig från sin egen server), så jag gjorde det inte till en vana.

  Det var Amelias yttrande i Riksdag & Departement som inspirerade mig till påståendet ovan, men jag mindes då inte (och brydde mig inte heller om) den exakta ordalydelsen i det Amelia sade:

  – Det är väl ungefär två som inte laddar ner.

  I artikelns kontext var det rätt att tala om “nedladdning”, även om det inte ens där handlade om att läsa Ricks och andra människors bloggar, utan om olovlig nedladdning av musik och liknande. Självfallet finns det fler än två människor som inte använder Internet alls, men det var nu inte denna utanför-grupp någon av oss talade om.

 39. Om uppsåt saknas… « infallsvinkel

  […] långt gamla nyheter. Detta har både Falkvinge, Christian Engström och andra bloggat om.  De flesta verkar anse att skillnaden beror på att […]

 40. Fildelning goes mobile « Jan Lindgren

  […] goes mobile Som andra har noterat så har SCB släppt siffror om fildelningen i Sverige idag, vilket också har skrivits om i […]

 41. kanke

  if you eat meatballs you are awesome

Comments are closed.

arrow