Hur i helvete tänker Sollentunahem?

Så här sista timmarna innan julledigheterna så har Sollentunahem satt upp en ny ytterdörr i min uppgång — eller rättare sagt ett nytt portlås som svarar med transponder och portkod. Alla visste att det skulle komma, och det är verkligen ett lyft för uppgången.

Det finns bara en hake.

Hyresgästerna har inte fått nyckelbrickor, portkod eller nycklar till dörren. Jag hade inget sätt att komma in i min lägenhet på egen hand när jag kom hem vid 1730-tiden idag.

Sista dagen innan julledigheterna ser man alltså till att hyresgästerna inte kan komma in i sina hem. Och det finns inga som helst tecken på att korrigera det.

Hur fan tänkte Sollentunahem nu? Någonstans känns det här som ett väsentligt brott mot hyresavtalet.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. GB99

  Typiskt sverige och sista dagarna inför ledighet. Då släpper man allt!

 2. of_darkness

  Låter ju som nått gammel media skulle älska att grotta sig i:P

  Så ring till alla tidningar i stockholm och tippsa dem om det och draq upp så mycket skit som de bara finns om sh på samma gång bara för att dra ner dem i smutsen som tack för den stora vänligheten att låsa dig ute:P

 3. job

  Fråga: driver Piratpartiet frågan om att släppa statens material under “public domain”, som i USA? Det vill säga, att allting som staten äger upphovsrätten till, inklusive alla myndigheter, kommuner, nämnder etc, är att betrakta som allmänt gods och utan immaterialrättsliga begränsningar?

  (För övrigt anser jag att varje wordpress-blogg borde ha tillägget “Subscribe to Comments“.)

  jobs senaste bloggpost: Kriget om juldrycken II

 4. Ratcher

  Frågan var om dom tänkte överhuvudtaget?
  troligen inte…

 5. Rick Falkvinge

  job: Det står inte i principerna idag, men i interna diskussioner pratas det om den principen som en självklarhet.

  De verk vars framställning är betalda av skattebetalare, borde också skattebetalare ha tillgång till. Så är det med alla andra investerare i kreativa verk.

  Så formellt är svaret nej, PP driver inte frågan, men var inte förvånad om den dyker upp på agendan.

 6. Ole Husgaard

  I know how they think. It is a new form of DRM 😉

  If people can enter the buildings of Sollentunahem, they can see how they are built. But this means that everybody can pirate copy the buildings.

  But if everybody can make a copy of Sollentunahem’s buildings, and thus build their own homes, how can they earn money? Sollentunahem has made a big investment in those buildings, and have a right to protect their investment.

  Please remember: With DRM it does not matter if you have paid for the product. So it does not matter that you have paid your rent. The right of Sollentunahem to make money is more important 😉

  Ole Husgaards senaste bloggpost: Landsretten stadfæster kendelsen om blokering af The Pirate Bay

 7. Mikael Nilsson

  Jag antar att det betyder att Sollentunahem från och med nu kan ha koll på vem som kommer in och när?

  Mikael Nilssons senaste bloggpost: Idag: Gå med i piratpartiet-dagen!

 8. Kluris

  Sådärja, då loggas det när du kommer å går. Dags att börja använda repstege från balkongen kanske..

  Krävs det kod även för att komma ut? Troligen inte, men om det är så, ring brandkåren och informera så förvinner det fort som tusan.

 9. RobJoh

  Tänka? nu överskattar du väl ändå vissa bolagsförmågor.

 10. Daniel Wijk

  Det loggas friskt i huset jag ska flytta till i Sollentuna också (för att “förhindra dessa hemska brott” naturligtvis). Alla hyresgäster har var sin kod (0000-9999). Det dom inte tänkt på är att det bor 100 hyresgäster i huset vilket gör det ganska enkelt att stå och fingra på kodpanelen tills man kommer in om man bara har en gnutta tålamod. Då registreras det dessutom som någon helt annan gått in vilket är extra kul. Meningen är väl att man ska veta vilken vänskapskrets som släppt in någon som gjort något fel egentligen.

  Dylika system är inte alltid speciellt smarta och kan lätt kringgås om man vill.

 11. Putte

  Typiskt utslag av svensk amatör-töntig sosseinkompetens.

 12. elmindreda

  Hurra, då kan du också bli registrerad varje gång du går ut och kommer hem.

 13. Dennis Nilsson

  Hos mig (Svenska Bostäder) har vi haft detta system i många år.

  Det fungerar så bra att ytterdörren allt som oftast ställs upp i stället, med en liten sten i dörrhörnet (OBS IRONIN).

 14. Anders W

  Välkommen till övervakningsamhället… Många värdar inför detta system, men vad används uppgifterna till? Hur länge sparas dom? Vilka har tillgång till dom? Vilka lämnas dom ut till?

  Rick har har vi en sak som vi i Partiet skule driva upp? Skyddat privatliv, pyttsan…

 15. Anders Andersson

  Uppsalahem (som jag själv inte bor hos, så det här är andrahandsuppgifter) har i vissa fastigheter installerat liknande system, där man behöver identifiera sig för att komma in i trapphusentrén. För att komma ut räcker det med att trycka på en knapp.

  Samt att knappen fungerar.

  En morgon gjorde den inte det i ett hus, och det blev snabbt en samling irriterade och förskräckta hyresgäster innanför dörren som frågade sig själva och varandra vad som skulle hända om det brunnit. Något nödvred att forcera fanns tydligen inte.

  “När brandlarmet går skall dörrarna låsas upp automatiskt”, försäkrade Uppsalahem. Klen tröst för den hyresgäst som just erfarit att tekniken inte nödvändigtvis fungerar till hundra procent ens när det inte brinner…

  Än så länge har vi vanligt, mekaniskt cylinderlås samt fyrsiffrig portkod där jag bor. Portkoden byts varje halvår, och efter en smula tjat fick vi hyresvärden (HSB) att planera varje kodbyte till en helgfri måndag (och informera om den nya koden en månad i förväg) för att göra det lättare att kontakta Boservice i den händelse något skulle gå fel. Själv har jag tröttnat på att lära mig nya portkoder, och går in med vanlig nyckel i stället. Inte har vi någon kamera i trapphuset heller. Jag är nöjd med det.

 16. Anders Troberg

  Clas Ohlson har en universalnyckel som funkar på alla sådana lås:

  http://www.clasohlson.se/Product/Category.aspx?id=251246#30-9173

  Putte: Vad har det med socialism att göra? Slaggar du åt vänster på ren reflex?

Comments are closed.

arrow