Sifo: 21% kan rösta pirat i EU

Piratpartiet har beställt en Sifo-undersökning om hur många som ser Piratpartiet som ett realistiskt politiskt alternativ i vallokalerna till EU-valet om ett halvår. Svaret är 21%. Sju procent svarar “ja, absolut”, och ytterligare fjorton “ja, kanske”.

Med en potential på en femtedel av väljarkårens röster så etablerar det definitivt Piratpartiet som en spelare på den politiska arenan.

Men ännu intressantare är den mycket tydliga generationsklyftan i undersökningens rådata. När man tittar på det yngsta ålderssegmentet 18-29 år, så är det fler som kan tänka sig att rösta på Piratpartiet (46%) än som inte kan det (43%).

Vi pratar alltså om att en Sifo-uppmätt och konstaterad majoritet av de yngre väljarna — upp till 30 — ser Piratpartiet som ett realistiskt alternativ i vallokalen.

Här kommer massor av människor att reagera med “Hur kan över hälften vara så dumma och bortskämda att de röstar på att varor ska vara gratis?”.

Men det faller på sin egen orimlighet. För över hälften av befolkningen är inte så dum, och är inte så bortskämd.

Frågan som behöver ställas av dessa skeptiker är alltså istället, “Vad får över hälften av väljarna upp till 30 att se Piratpartiet som ett intressant alternativ på valdagen? För det är uppenbarligen inte att varor ska vara gratis — det är något annat. Vad?

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. HR

  Nu kan vi inte räkna hem alla “Ja, kanske” som väljare på valdagen, men en tredjedel eller en fjärdedel räcker gott tillsammans med de 7% Ja.

  Tre mandat är lite för högt att hoppas på.

  Två mandat hoppas jag på att vi får, men tackar naturligtvis inte nej till fler.

 2. Gregor

  Christian, betyder det att du blir vald till EU-parlamentet för 7%? (Det är väl 19 ledamöter som skall väljas från Sverige.)
  Förresten, det är inte troligt att dessa 7% plötsligt ändrar åsikt eller dör så till valet 2010 klarar man riksdagsspärren med dessa väljare.

 3. Hans J

  Åtminstone hälften av dem borde bli medlemmar omedelbums!

  (tycker jag)

 4. Arthur

  Tidigare sådana studier om nyintroducerade partier har inte gett uttdelning. Senast var det feministiskt initiativ. Å andra sidan fans det ju då relevanta skiljelinjer mellan blocken.

 5. Rick Falkvinge

  Arthur: Feministiskt initiativ hade, i sin egen undersökning, potentiellt stöd av 8%. Dessutom var det i riksdagsvalet, där blockpolitiken är stenhård.

 6. Zohajar Imamou

  Detta är något i linje med Dn, som idag frågar besökarna vilket parti de tänker rösta på i kommande riksdagsval.

  PP finns inte med som alternativ, men 14% svarar “annat parti”. Siffran 14% för annat parti än de i riksdagen sittande låter väldigt hög.

  http://www.dn.se/DNet/road/Classic/article/32/jsp/ShowPollResult.jsp?formname=866203&formtype=default_form_type

 7. Mikael Nilsson

  En analys av dylika resultat::

  http://expo.se/2006/48_1429.html

  – För ett mindre parti brukar det vara så att mellan en tredjedel och 25 procent av de som säger att de kan tänka sig att rösta på ett parti sedan också gör det, säger chefen för Sifos opinionsundersökningar Toivo Sjörén. Skall ett parti komma över fyraprocents spärren behövs sannolikt åtminstone 12-16 procent som säger att de skulle kunna tänka sig att rösta på partiet

  Mikael Nilssons senaste bloggpost: Idag: Gå med i piratpartiet-dagen!

 8. Per J

  Hmm sifo hit och dit.. Altid varit skeptisk till sådanna undersökningar. Flå inte björnen förr den är skjuten.

  Skulle dock vara roligt veta hur många % av äldre som röster på PP..

  + 60 pirat

 9. HR

  Överraskande var detta:

  Ålder JA,absolut
  18-29: 14%
  30-49: 8%
  50-64: 6%

  Resultatet per åldersgrupp avtar inte exponentiellt som medlemsstatistiken gjorde innan FRA.

 10. ZG

  endast 3% som svarat att dom ej tänker rösta i EU-valet. Var ju lite underligt då valdeltagandet varit runt 20-30%(?) bara…

 11. Nicholas

  Även om man räknar tveksamma och de som inte känner till pp till dem som stannar på soffan får man ändå ett valdeltagande på 84%. Det vore högt deltagande för ett riksdagsval, men för EU-valet är det fullkomliga fantasisiffror. Man får nog vara pessimistisk och avskriva kanske-rösterna som soffpotatisar.

  Då har man fortfarande ett orealistiskt valdeltagande på 70%, men att skriva ner siffrorna för definitiva ja- och nej-röster skulle nog mest gagna piratpartiet, så låt oss vara riktigt pessimistiska och säga att alla de definitiva rösterna kommer till tals i valet. Då får (pp) 7 av 70 röster, dvs. 10%, vilket skulle innebära ett sjudundrande intåg på den storpolitiska scenen, och troligtvis också på en hel del tidsskrifter.

  Det ser ljust ut, med andra ord, och partiets förhoppningar sedan tidigare att knipa ett eller två mandat känns rätt pricksäkra.

 12. Anders Andersson

  Sidan 4 i undersökningsrapporten tycker jag är särskilt intressant; där redovisas enkätsvaren fördelade på riksdagspartiernas nuvarande väljare (även om det inte framgår hur många av enkätdeltagarna som har uppgivit respektive parti, men det kan man ju få en ungefärlig bild av via de offentliggjorda väljarbarometrarna).

  Proportionerligt sett har vi ett stort potentiellt stöd hos (v) och (mp) med 31 respektive 19 procent av deras väljare som svarat “ja, kanske”, men även hos (m) och (s) är stödet markant med 16 respektive 13 procent. I absoluta väljartal räknat borde detta göra de två sistnämnda till de viktigaste grupperna att påverka för att deras “kanske” under våren skall bli ett “absolut”.

  I gruppen “annat parti” säger 23 procent “ja, kanske” till (pp) i EP, men då denna grupp troligen är rätt liten (och till stor del torde bestå av våra egna sympatisörer i kommande riksdagsval) ser jag inte den som en avgörande målgrupp för vårens kampanj. Se bara till att inte stöta bort den, och håll ett öga på väljarbarometrarna nu…

  Geografiskt verkar sympatierna vara ganska jämnt fördelade, dock med en viss betoning på södra Sverige. Samtidigt är det hela 17 procent av väljarna i “Sydsverige” (Skåne och Blekinge, antar jag, med undantag för Malmöområdet som är en egen grupp) som inte ens känner till Piratpartiet, att jämföra med 8 procent i landet som helhet (även i norra Sverige är vi dåligt kända, 14 procent). I Småland, på Öland och på Gotland är det ingen av de 83 intervjuade personerna som inte känner till oss.

  /Siffernissen

  Eller, som Johnny Five skulle uttrycka det:

  Input!!!

 13. Marcus

  Wow! Väldigt höga siffror, och jag gissar på att fler och fler går över till er. Det blir en “once you go pirat, you never go back”-situation för de flesta tror jag.

 14. Vi kan fixa det här! « Christian Engström (pp)

  […] svara “ja” eller “ja, kanske” än det är som svarar “nej”, som Rick Falkvinge påpekar i sina kommentarer till […]

 15. jeffer

  Jag är tacksam för att piratpartiet finns. De är inte allvetande eller allsmäktiga ens om de kommer in lagstiftande församlingar. Men de är de enda jag kan lita på beträffande de frågor jag tycker är viktigast just nu.

  Jag måste medge att jag är överraskad. Plötsligt börjar de dominerande aktörerna på den politiska scenen att ifrågasätta tidigare heliga begrepp som anonymitet och privatliv, genom FRA, IPRED(x), datalagring, ACTA mm. Man gör det på beställning av särintressen – mäktiga påtryckargrupper vars oböjliga agenda har förenats i symbios med både politiker och statsapparat. Upphovsrättslobbyn uppfostrar en lydig statsbyråkrati, som sedan uppfostrar lika lydiga politiker att starta “uppfostringskampanj” mot det olydiga svenska folket. Uppfostran kräver övervakning och sanktionsinstrument – det har lobbyn och USA bestämt.

  Det är ju egentligen otroligt att de största av de gamla partierna tar parti för påtryckargrupperna mot miljoner vanliga medborgare!

  Vi som vill stoppa lobbyisternas makt avvisas med förakt. Inga vanliga kanaler fungerar. Vi ska frysas ut. 60.000 på facebook betyder inget. Vi är bara högljuda, och hur många vi än är så är vi bara en liten grupp.

  Jag tror att vi är många, men det betyder bara något om vi visar vår vilja. Den har bara betydelse en enda dag – valdagen. Och bara om det blir en ordentlig skräll som ruskar om de etablerade så att de vaknar. Det kan bara piratpartiet göra. Annars måste vi hålla med våra kritiker – vi är vanmäktiga, vad vi tycker betyder inget, absolut ingenting, hur många vi än är…

  Tack till Rick och alla andra som grundade piratpartiet!

 16. RobJoh

  Låter bra, MEN vi får inte känna oss säkra. Vi måste framförallt se till att våra kompisar verkligen går till vallokalen och röstar i EU-valet.

  Jag tror EU-valet kommer att ha lite högre valdeltagande än vanligt men jag tror att det fortfarande kommer att vara få som röstar. Därför är det otroligt viktigt att vi får sympatisörer att dyka upp på valdagen.

 17. anon

  “Men det faller på sin egen orimlighet. För över hälften av befolkningen är inte så dum, och är inte så bortskämd.”

  Över hälften av befolkningen kanske är så pass dum att de tror att 46% av människor i åldersgruppen 18-29 är över halva Sveriges befolkning däremot.

 18. Leo

  F ö verkar det som om scriptar lite mot omröstningen på SvD.se, men det är kanske bara jag som tycker det.

  Sist jag tittade var det en övervägande del som röstat “Ja, absolut”. Då var det 1700 som röstat. Nu, någon timme senare, är det över 5000 som röstat, och 71% säger “Knappast”.

  Någon script-kiddie som är igång?

 19. Thisorder

  Siffrorna för gruppen 18-29 är ju rätt intressant. Om det står sig så är ju stadsminister Falkvinge inte helt osannolikt i valet 2026… =p

 20. Lars

  Intressanta siffror, även om jag inte håller med om din tes att över hälften av befolkningen inte är dum.

  Men dumma människor får också rösta!

 21. Leo

  Och nu är omröstningen borta…

 22. Nu är jag en Ung Pirat. « Bitchslap Barbie

  […] det känner jag att jag behöver länka lite till Rick och Christian som har skrivit om denna undersökning idag. Visst inger den […]

 23. Daniel Wijk

  Leo: Ja, eftersom SVD inte förmår sig fixa till skydd mot den typen utav angrepp så verkar det som någon utav de sura fans som APB och dylikt har gör fjortisattacker på varje omröstning som kommer i frågan. Det tar någon timme innan dom tar ned omröstningen i dessa fallen.

  Det är för mig väldigt svårt att förstå varför dom inte gör en enkel check på ipadress (görs enkelt i databasen när rösten läggs in) och cookies när man lägger en röst.

 24. Christian

  Så det är alltså sånt här mina donerade guldpiratslantar används till? Jag tror Sifo-undersökningen var väl investerade pengar, men av nyfikenhet, vad kostar det att få sig en Sifo-undersökning gjord? (Jag antar att det var på beställning de gjorde detta.)

 25. Leo

  Wijk,

  Jag kan inte annat än hålla med. Okej att de kanske tappar några röster på folk/organisationer som delar IP-adresser, men bättre det och ha ett bra skydd mot “script-kiddies” (som inte har tillgång till zombie-nätverk…)

 26. Henrik Hoffström

  Frågan här, vilken metod använde de för att genomföra undersökningen. Vi har ju tidigare diskutera om sifos vanliga metod att bara kontakta personer med fast telefonummer inte missgynnar pp.

  Sedan får man se upp med sådant här 14% sa att de kunde tänka sig rösta på feministiskt initiativ men på valdagen fick de runt 0,5% av rösterna. (i och för sig kan ett par mindre briljanta uttalanden kort innan valet spelat in här.)

  Henrik Hoffströms senaste bloggpost: Gyllene tider

 27. […] beställd av PP som dock ger ut all rådata och därmed tillhör det mest transparenta partiet, som berättar att sju procent av svenskarna klart kan tänka sig att rösta på PP i EU-valet och ytterligare […]

 28. Nyfiken

  Fan vad glad jag blir för det här. En riktigt bra julklapp 😀

  Hoppas samma siffror håller sig tills 2010…hoppas får mkt?
  4% är ändå allt som krävs förhoppningsvis.

 29. […] av detta utrymme för politiskt engagemang. Att smygtitta lite på piratpartiets medlemssiffror, opinionssiffror och förhållningssätt till medborgarna skulle inte […]

 30. HR
 31. Shaun

  Om det närmar sig 5-6 % blir jag blad, det kommer skärra, dumma “liberaler”, hoppas jag.

 32. Anders Andersson

  Med tanke på hur frågan är ställd (“Skulle du kunna tänka dig att…” i stället för “Kommer du att”…) vill jag inte räkna ens de 7 procent som svarade “Ja, absolut” som säkra röster i valet om ett halvår. Jag tolkar svaret som att dessa 7 procent helt saknar invändningar mot att rösta (pp), men de kan faktiskt samtidigt sakna invändningar mot att rösta på ett eller flera andra partier. Många har nog inte bestämt sig än, men dessa 7 (och i viss mån ytterligare 14) procent har åtminstone bekräftat (pp) som en fullvärdig kandidat i valet för deras personliga del. Det är i sig mycket lovande, men det är inte alls samma sak som 7 procent garanterade röster i valet.

  Vid tidigare riksdagsval (nu är jag tillbaka på sent 1980-tal) har jag själv samtidigt “kunnat tänka mig” att rösta på (m), (fp), (c), (kd) och (mp), men det betyder ju inte att samtliga dessa fem partier fick varsin röst av mig i samma val…

  Framför allt är undersökningen användbar dels i kampanjarbetet för att visa att många ser oss som ett seriöst alternativ, dels som ett underlag för samma kampanjarbete, där vi får en bild av hur sympatierna för oss fördelar sig efter kön, ålder, arbetslivsroll, bostadsort och partisympatier i övrigt.

  Som revisor skulle jag ifrågasätta att man lade ut tusentals kronor på att enbart få svaret “21 procent absolut eller kanske”, men för fyra sidor nedbruten svarsstatistik tror jag att det är väl investerade pengar (jag har inte sett fakturan än, men jag är inte orolig).

  Såvitt jag kan se är personer under 30 år underrepresenterade i undersökningen; det framgår om man jämför raderna “Vägt bastal” och “Antalet intervjuer” med varandra (jag tolkar det som att Sifo bara lyckades nå 99 personer i kategorin 18-29 år, när de borde ha varit 178 för att stå i proportion till de övriga ålderskategorierna). När man “summerar” procentsatserna multiplicerar man dem först med det vägda bastalet för respektive grupp, och räknar med att de som inte blev intervjuade hade svarat i snitt likadant som sina “jämnåriga”.

  Det kan fortfarande finnas en viss snedvridning av resultatet tack vare att yngre väljare mer sällan nås av dylika telefonintervjuer, men i så fall beror det nog på olikheter inom den yngsta kategorin (den utsträcker sig trots allt över tolv år och därmed tre riksdagsval; ungefär halva gruppen hade rösträtt redan 2002 när Piratpartiet ännu inte existerade och de var tvungna att hitta ett annat parti att rösta på).

  Jag noterade också att undersökningen pekar på ett osannolikt högt valdeltagande; jag vet inte heller hur det kommer sig. Kanske är det många som “tänker” rösta i EU-valet när de blir tillfrågade, men som i praktiken ofta glömmer bort det eller får förhinder i sista minuten? Intressant också att de flesta röstskolkarna finns bland de äldre, medan praktiskt taget alla i gruppen 18-29 säger sig vilja rösta. Är det ett trendskifte, eller är svaren på den frågan alltid missvisande i förhållande till verkligheten?

 33. Piratpartiets klasskaraktär | Svensson

  […] vilket fall som helst verkar många av partiets ledande företrädare i bloggosfären tillhöra dessa grupper. Undantag finns givetvis. Detta präglar naturligtvis […]

 34. Pirater pirater och pirater | Arvidfalk.se

  […] & Politik – Problemet med Piratpartiet. Mymlan – Pirater och deras kritiker. Rick Falkvinge – Sifo: 21% kan rösta pirat i EU. Opassande – Piratpartiet – lite mer […]

 35. Rookie

  […]Ambitionen och möjligheten att bli det mest demokratiska partiet finns där, men på andra sidan knivseggen finns en mobbmentalitet som begränsar sig till internt överenskomna slagord som man kan mässa tills motståndarna ger upp och drunknar i medieskvalet.[…]

 36. Sten

  Fast vad tänker Piratpartiet göra åt finanskrisen, som kommer att dominera hela världspolitiken framöver?

  http://www.youtube.com/watch?v=0iDDi46-2V0

 37. Hans J

  @Sten:

  Det verkar nu som om gammelpartierna är fullständigt skräckslagna.

  Det är bra! Det är inte medborgarna som ska vara rädda för staten – Staten ska däremot vara rädd för medborgarna!

  Det är vi medborgare som ÄGER och BILDAR oss vår stat! Då ska DEN lyda oss och inte tvärtom!

  Vi vill inte bli övervakade och avlyssnade och registrerade!

  Vi vill kunna skicka brev på posten utan att staten sprätter upp dom och kontrollerar innehållet. Staten ska inte ens registrera eller ens lägga sig i vart vi skickar våra brev eller julkort!

  Vi vill kunna tala i telefon utan att staten avlyssnar oss och kontrollerar vad vi säger. Staten ska inte ens registrera eller ens lägga sig i vart vi ringer!

  Vi vill kunna surfa på internet utan att staten registrerar vad vi tittar på eller söker information om.

  Så enkelt är det!

  Sedan kan du och andra fråga om vad Piratpartiet anser är skälig taxa på dagis eller om skatten ska höjas med en eller tre procent. Detta är i jämförelse med frihet – petitesser!

 38. HR

  Härligt att alla frågar vad vi skall göra åt allting!

  Vi har inte absolut majoritet, än… 😉

 39. Anders Andersson

  Sten: Vi har inget förslag till hur man skall hantera finanskrisen. Har du? Om du har det, så tycker jag att du skall lägga fram ditt förslag för någon som du tror kan genomföra det.

  Om vi får politiskt inflytande i någon församling som även förväntas ta sig an finanskrisen (genom att vi lierar oss med en större grupp som lovar att tillmötesgå oss i våra frågor), då stöder vi vår allianspartner när denne lägger fram sina förslag till åtgärder rörande finanskrisen. Vi granskar naturligtvis förslagen ur ett medborgarrättsperspektiv, men vi har inga nationalekonomiska experter att fråga till råds om vilka finansiella styrmedel som bör tillgripas.

  Att vara politiker är att inse sin begränsning, och inte tro sig ha svar på varje fråga som någonsin kan ställas.

 40. Leo

  Mycket intressanta siffror är det i a f!

  Leos senaste bloggpost: 46% av ungdomarna kan rösta på (pp) i EU-valet

 41. HR

  CITAT 2006-01-21 Sverigedemokraterna har finansierat en egen Sifoundersökning som visar att 40 av tusen tillfrågade personer uppgav att de kan tänka sig att rösta på partiet, det vill säga 4 procent. /CITAT

  SD fick 2,93% i valet.

  Jag får vårt röstetal 2009 till:
  7% * 2,93/4 * 0,82 * 7000k ~ 294k

  CITAT – För ett mindre parti brukar det vara så att mellan en tredjedel och 25 procent av de som säger att de kan tänka sig att rösta på ett parti sedan också gör det, säger chefen för Sifos opinionsundersökningar Toivo Sjörén. /CITAT

  Jag får vårt röstetal 2009 till:
  21%/4 * 0,82 * 7000k ~ 300k

 42. of_darkness

  @HR

  Ärligt talat så förstår jag inte dina räkenskaper i kommentaren..

  Så kan du möjligen fylla ut med lite informerande text om vad det är du gör för för tankesnurror med siffrorna där?:P

 43. HR

  I första exemplet tog jag upp en undersökning som gjordes i januari 2006 där fyra procent kunde tänka sig att rösta på SD. Valresultatet blev 2,93%.

  För att räkna om från 4% till 7% som PP nu har så gör man följande: 7% * 2,93 / 4.

  Sedan så var det riksdagsval 2006 med 82% valdeltagande.

  Det kommer att finnas ungefär 7 000 000 röstberättigade i euvalet 2009, alltså 7000k.

  Så då räknar man lätt fram att PP kan få 294k röster, alltså 294 000 röster.

  I andra exemplet tog ja SIFO-tjänstemannen på orden och räknade med att en fjärdedel av dom som kan tänka sig att rösta på ett parti också gör det.

  Alltså 21% / 4 av de röstberättigade – 7 000 000 personer. Multipeln 0,82 som är valdeltagandet i riksdagsval tog jag med för att inte vara överoptimistisk.

  300 000 röster där också.

  Det var en uppskattning av nuläget som kan vara för optimistisk. Vi har ett halvår av repressiva lagförslag framför oss som spelar oss i händerna.

  Det som DN skriver att vi utnyttjar läget är sant, men det kallas för att vi opinionsbildar.

 44. Rick Falkvinge (pp) » God jul

  […] 21%, eller en femtedel av den totala väljarkåren, kan tänka sig att rösta på Piratpartiet i det kommande valet. (Av dessa 21% svarar en tredjedel ”absolut” och två tredjedelar ”kanske”.) Vi skickade ut ett pressmeddelande om det som många medier nappade på. Det etablerar oss som en spelare även i etablerades ögon, något som fick Dagens Nyheter att skriva en ganska journalistikfattig ledare där de tyckte att partiet behövde granskas. (De ställde en rad frågor som de kunde fått svar på inom fem minuter genom att gå till hemsidan och läsa innantill.) […]

 45. Calandrella

  Er fråga som Sifo frågade var ganska ledande… Men naturligtvis är det ändå en god nyhet!

  Calandrellas senaste bloggpost: Vad är en dålig artikel?

 46. […] det glädjer mig att läsa om piratpartiets framsteg bland allmänheten. Hela 21% kan enligt en SIFO-undersökning överväga att rösta på piratpartiet i kommande […]

 47. Jensplan » Blog Archive » Pirater skapade dagens demokrati

  […] klar akilleshäll är deras namn” står som kommentar till en artikel om Piratpartiet som Beta Alfa har delat med sig av. När jag samtidigt läser i Illustrerad Vetenskap att pirater […]

 48. […] Eftersom folkets åsikter ibland inte riktigt går ihop med makthavarnas, och makthavarna har ett självklart intresse av att behålla makten och utöka den till nya nivåer, så är det också fullständigt förståeligt att just denna mer eller mindre folkvalda elit vid sådana här tillfällen av samhällsfriktion sitter och sliter sitt hår och klagar över att folket tycker fel saker, och till råga på allt har mage att vara alldeles för högljudda med sitt misstyckande för att det skall vara bekvämt att lyssna på från kontoret på rosenbad. […]

 49. HR

  Jag vill ha en mätning i mitten av maj med frågan:

  “Kommer ni att rösta på Piratpartiet i EU-valet?”

  Svarsalternativ såsom:

  * Ja
  * Ja, kanske
  * Nej
  * Vet ej/osäker
  * Kommer ej att rösta

  Detta på grund av denna tidiga Sifo och något ledande fråga.

 50. Andreas Sjölander

  Mest av nyfikenhet så undrar jag i vilken partigrupp Piratpartiet avser att placera sig? Finns tydliga regler för att bilda partigrupper och det är föga troligt att fler Piratpartier kommer att få mandat i EP, så vart kommer ni då att placera er? Eller väljer ni att hålla er utanför en partigrupp (och då gå miste om ganska mycket pengar och andra fördelar) i väntan på att andra piratpartier eventuellt kommer in? Det är en ganska viktig fråga och jag tycker också att ni måste vara ärliga med att berätta hur ni tänker…

  Andreas Sjölanders senaste bloggpost: SIFO: Socialdemokratrna mot 7 mandat i Europaparlamentet – Junilistan åker ut?

 51. Peter

  Är det inte dax för en ny undersökning?

 52. HR

  Frågan:

  Den 7 juni är det val till Europaparlamentet. Vilket parti tänker ni rösta på?

Comments are closed.

arrow