God jul

God jul, alla. För en gångs skull, mitt i alla repressiva lagförslag och dagen till ära, så tänkte jag komma med lite positiva nyheter.

Det går väldigt bra för Piratpartiet just nu. Fler och fler medborgare visar att de helt enkelt inte accepterar de inskränkningar som görs i medborgarrätten. Fler och fler tar ställning, och tar ställning öppet och tydligt.

Vi är nu mitt emellan två riksdagsval, den tid då intresset för politik i Sverige annars är som lägst. Detta till trots så märker vi i Piratpartiet att folk är mer politiskt intresserade än på länge.

Vi har växt med 50% under senaste kvartalet, från ca 6000 medlemmar till 9000 medlemmar. Dessutom har ungefär tusen av oss tydligt markerat att vi är intresserade av att vara aktiva medlemmar, aktivister (du har fått ett brev om det om du inte gick med alldeles nyligen). Faktum är att vi har fått 2000 medlemmar på tre veckor, vi skickade ut ett pressmeddelande om det, och vi har nu fler medlemmar än Miljöpartiet.

Medlemsgrafik

Vi vet också sedan tidigare att vi dominerar totalt i bloggosfären. När man tittar på rankinglistan över mest inflytelserika bloggar – av ungefär femtiotusen bloggar i Sverige — så har öppna piratpartister rankingarna 2, 3, 5, 9, 12, och så vidare nedåt i rankinglistan. Moderaterna har sin första förespråkare på ranking 8. Socialdemokraterna på 16. Bara som jämförelse. Den arena som utropats till den viktigaste för att opinionsbilda inför valen 2009 och 2010, alltså bloggosfären, ja, där dominerar vi totalt och fullständigt.

Det märker vi också på hur mycket det pratas om oss i bloggosfären, alltså även utanför bloggrankingen utan mätt över Sveriges alla ca femtiotusen bloggar. Vi har haft en mätbar men ganska obetydlig tillvaro i hur många som nämnt vårt namn i sina bloggposter sedan i somras (då vi började mäta). Under december förändrades det dramatiskt och vi är nu det näst mest omnämnda partiet.

Grafik bloggar

Vårt ungdomsförbund Ung Pirat har också en hälsosam tillväxt och har nu 4700 medlemmar. Vad de andra ungdomsförbunden har beror lite på vem man frågar – SSU har t.ex. ett officellt medlemsantal på 5431 men redovisade 2033 till Ungdomsstyrelsen – så MUF, Moderata Ungdomsförbundet, är nu det enda politiska ungdomsförbundet som fortfarande konsekvent är större än Ung Pirat.

När det görs opinionsundersökningar på nätet får vi alltid stort stöd. När Svenska Dagbladet ställer frågan till sina läsare online om de kan tänka sig att rösta på Piratpartiet, så är det i storleksordningen 60% som svarar ja (i olika styrkor av ”ja”). Det är en såpass stor siffra att den inte är rimlig för alla med rösträtt, så vi lät Sifo ta reda på hur stor den siffran är över hela valkåren.

Vi fick svar precis innan jul. Tjugoen procent.

21%, eller en femtedel av den totala väljarkåren, kan tänka sig att rösta på Piratpartiet i det kommande valet. (Av dessa 21% svarar en tredjedel ”absolut” och två tredjedelar ”kanske”.) Vi skickade ut ett pressmeddelande om det som många medier nappade på. Det etablerar oss som en spelare även i etablerades ögon, något som fick Dagens Nyheter att skriva en ganska journalistikfattig ledare där de tyckte att partiet behövde granskas. (De ställde en rad frågor som de kunde fått svar på inom fem minuter genom att gå till hemsidan och läsa innantill.)

Under våren kommer våra frågor att fortsätta diskuteras. Regeringen har inte lärt sig ett dugg av vad det innebär att försvara medborgarrätten. Tyvärr, får man väl lägga till. Men det innebär också att våra frågor – grundläggande medborgarrätt och digitala samhällsfrågor – kommer att vara heta hela vägen fram till EU-valet som börjar den 20 maj 2009 och fortsätter fram till den officiella valdagen den 7 juni.

Vi har jobb att göra, men nu vet vi att vi kan fixa det här.

Om du vill ha fler nyheter om Piratpartiet och piratfrågor än vad som kommer i de här nyhetsbreven, så skulle jag rekommendera att du följer de fem bloggarna på ranking 2, 3, 5, 9 och 12 som jag nämnde tidigare. De är Opassande, jag själv, Christian Engström, Oscar Swartz och Anna Troberg. Det finns många, många fler bra piratbloggar, och du hittar dem länkade i tur från de här fem.

God jul, och gott hopp!

[purpleline]

Veckans argumentationsövning

Många har börjat prata om Piratpartiet, och det är väldigt positivt. Men samtidigt innebär det att det är vi måste svara på de frågor som dyker upp från nya intresserade. Det är ofta frågor som vi själva har svarat på så många gånger att vi inte tycker de är intressanta längre – men för de nyblivet nyfikna är det jätteviktigt att vi kan svara kort, koncist och lättfattligt.

Den här veckan tänkte jag fokusera på den vanliga kritiken att Piratpartiet har valt att ha en fokuserad plattform i stället för en heltäckande. Att vi har aktivt valt att inte ha ett heltäckande politiskt program.

Säg de här fraserna högt för dig själv, så att du hört dig själv säga dem en gång eller två. Det hjälper nästa gång du behöver dem. Anpassa till dina egna situationer och ditt eget språk.

Diskussionsöppnare:

Såg du att 21% kan tänka sig att rösta på Piratpartiet i EU-valet?

Nu har Piratpartiet fler medlemmar än Miljöpartiet. (För referens har Miljöpartiet 7828, PP precis över 9000.)

Det går bra för Piratpartiet just nu. Synd bara att det ska vara på grund av att regeringen vill avlyssna hela befolkningen.

Svar på tal – ”Piratpartiet är ett enfrågeparti”, ”Man kan inte rösta på något som inte har en komplett politik”, ”Hur ska de göra med skolan då?”, etc:

Piratpartiet säger att vissa frågor är viktigare än andra. Framför allt är de viktigare än skillnaden mellan blocken.

Piratpartiet har så mycket på sitt program som ett parti runt fyra-fem procent kan få igenom i ett regeringsunderlag. Skillnaden mot andra partier är att du inte vet i förväg vilka frågor ur hela programmet de tänker driva och vilka de struntar i. Det talar Piratpartiet om redan innan valet.

Det går utmärkt att rösta på Piratpartiet. Det är bara att ta deras valsedel och lägga i kuvertet som vilket annat partis som helst.

Skillnaden mellan blocken i svensk politik är inte så stor. De förstorar upp en justering av procentsatser med några promille som om det var en avgrundsfråga, och fokuserar hela valkampanjen kring det. Samtidigt monterar de båda två ner medborgarrätten och ger privata företag polisbefogenheter.

Piratpartiet är inte ett enfrågeparti. De tar upp hela samhällspaketet kring övergången till informationssamhället. Du kan lika gärna kalla Moderaterna ett enfrågeparti för marknadsekonomi eller Socialdemokraterna ett enfrågeparti för arbetarrätt.

Läs också gärna en historisk jämförelse med tidigare nya rörelser som jag gjorde häromdagen för argumentation.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Pirate Party gets massive support in Sweden

  […] from the support in this poll, more people have joined the party recently. During the last quarter the membership count increased by 50% – from 6000 to 9000 – which makes […]

 2. Pirate Party Gets Massive Support in Sweden | Jukka Juvankoski

  […] from the support in this poll, more people have joined the party recently. During the last quarter the membership count increased by 50% – from 6000 to 9000 – which […]

 3. Fildelning - syndigt eller ej? « infallsvinkel

  […] informerade medborgare söker information via bloggar. Piratpartiet växer så att det knakar. För det uppväxande släktet är fildelning och fri tillgång till information lika självklart […]

 4. Pirate Party Gets Massive Support in Sweden | InstantIdiocy

  […] from the support in this poll, more people have joined the party recently. During the last quarter the membership count increased by 50% – from 6000 to 9000 – which […]

 5. Pirate Party of Sweden sees exponential growth

  […] from the support in this poll, more people have joined the party recently. During the last quarter the membership count increased by 50% – from 6000 to 9000 – which […]

 6. […] from the support in this poll, more people have joined the party recently. During the last quarter the membership count increased by 50% – from 6000 to 9000 – which […]

 7. Pirate Party Gets Massive Support in Sweden | IDTorrent Blog

  […] from the support in this poll, more people have joined the party recently. During the last quarter the membership count increased by 50% – from 6000 to 9000 – which […]

Comments are closed.

arrow