För din trygghet

När vi närmar oss 2008 års slut, så börjar bloggare summera året. För att börja med ljusglimtarna, så noterar Emma att folk börjar förstå att Internet inte är något man sitter ensam med, det är något man kommunicerar genom. Det är ungefär den här distinktionen som jag postade tidigare, som Emma berättar mycket mer om:

Men när jag läste Anders Widéns postning idag så blev jag riktigt nedslagen, tätt följt av Blogges på samma tema. För visst är det så att det här året har sett ett dubbelspråk och nyspråk från politikerna bortom all rim, sans och reson, samtidigt som grundläggande medborgarrätter avskaffas systematiskt under parollen “för din trygghet“. Om jag skulle sammanfatta hur jag upplever de etablerades politik just nu, komplett med kontrasten mellan ord och handling, så skulle det bli något sånt här:

REDIGERAT: Här hade jag gjort en rätt känslomässigt laddad bild i nattens töcken som numera ligger här för historisk referens. Den gick lite over the top i min känslomässiga frustration över repressionen från lagstiftarna.

Efter jag hade gjort den där bilden, så slog det mig att det inte nödvändigtvis framgår att det är en polis på bilden, en statens agent — att det lika gärna kan vara någon som är ute efter att skada en bara i största allmänhet. Och när jag insåg att det var otydligt vilket som var vilket, så var bilden komplett på något sätt.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. El Rubio

  Här i Honduras så kan man konstatera att största skillnaden mellan poliser och andra rånare är att polisen har uniform, samt om man skjuter dem så får man värre problem efteråt.

  El Rubios senaste bloggpost: En disskussion jag hade med Alexander Bard om upphovsrätt – äganderätt

 2. scaber nestor

  ElRubio

  Här i Sverige är det snarare tvärtom.

  scaber nestors senaste bloggpost: Piraternas mardröm "Fågångsdokument" 😀

 3. Rick Falkvinge

  El Rubio: “Största skillnaden mellan poliser och andra rånare”… Sällan säger en språknyans så mycket.

 4. Lite mer politik! « Herr Kobras iakttagelser!

  […] Läs det här. […]

 5. Anders Widen

  Jag gillar dublettbilden med tjejen som är osocial – social skarpt!
  Mycket bra.

  Polisen/rånaren är jag inte lika säker på.
  Kan inte förklara varför.
  Det är bara den spontana känsla som uppstår.

  Kunde vara intressant o se vad andra spontant känner/tycker. I sin förlängning kan vi ju då kanske vaska fram bra bilder inför manifestationer, val och liknande.

  Och ja, det är högst tillåtet och behövligt att spanka mitt eländiga parti (s) när de gör fel!

  Anders Widens senaste bloggpost: De besinningslösa lagstiftarna

 6. Alakai

  Jag tror att sista bilden blir tydligare och lättare peka på i häftiga disskussioner med oliksinnade ifall handeldvapnet avlägsnades. Req minor change.

 7. Rick Falkvinge

  Alakai: Ja, det var en sådan bild jag letade efter ursprungligen — en aggressiv polis i full skyddsutrustning, gärna flera, som spände ögonen i betraktaren.

  Det där var mest ett snabbhack för att illustrera en upplevelse.

 8. Sammy Nordström

  Trist att du än en gång klumpar ihop V och MP med resten av de andra övervakarpartierna, särskilt V som sympatiserar väldigt starkt med Piratpartiets ställningstaganden och som t.o.m. gjorde gemensam sak med PP mot FRA-lagen i ett pressmeddelande. Jag förstår naturligtvis att PP måste hävda sig men lite credit where credit is due skulle inte skada.

  Sammy Nordströms senaste bloggpost: Vad är en pirat?

 9. Rick Falkvinge

  Sammy: Det var därför jag betonade att det är hur jag upplever situationen.

  Sedan är det lätt att snacka, också.

 10. Maria Ferm

  Hej Rick,

  jag förstår att det gagnar pps syften att klumpa ihop riksdagspartierna och försöka få sig själva att framstå som den enda oppositionen mot övervakningssamhället, men känns det inte lite (eller mycket) fel att ha med mp och v på “övervaknings/osocial”-sidan på bilderna ovan?

  mvh Maria

  Maria Ferms senaste bloggpost: idrottens problem med rasism, homofobi och sexism

 11. Lars-Erick

  Rick, tyvärr måste jag erkänna att jag känner som du.
  Polisbilden är dock, trots allt, lite övertydlig.

  Betr mp och v, helt litar jag inte på dem heller. Inte som partier.
  Men enstaka ledamöter i några partier finns det ju. Om än de för en hopplös kamp verkar det.

  Lars-Ericks senaste bloggpost: Ett PS medan vi granskar FRA 2.0

 12. Rick Falkvinge

  Maria: Du vet att jag är den förste att berömma mp:s och v:s vältalighet i de här frågorna — men samtidigt har varken mp eller v gjort någon skillnad i praktiken, utom (i två fall) försena repressionen med ett år.

  Jag önskar det fanns något mer jag kunde kredda mp för än att tvinga s att söka samarbetspartners i det borgerliga blocket i övervakningsfrågor, så att de går igenom ändå, men jag hittar inget. Inget hot om att fälla regeringen, inget hot om att lämna blocksamarbetet.

  Jag vill så gärna ha fel, så hjälp mig gärna inse att jag har fel. Många mp- och v-ledamöter har varit helt haktappande fantastiska på barrikaderna mot t.ex. FRA (Mehmet Kaplan, Lage Rahm, Max Andersson, Alice Åström, Kalle Vedin och många till) — men det är ju samtidigt deras jobb när de sitter i opposition.

  Men just nu känns det verkligen som om hela etablissemanget pratar välljudigt om vikten av integritet, rättssäkerhet och liknande medborgarrättsfrågor, och sedan, när det är dags att väga frågor mot varandra inför maktsamarbete, så prioriteras de frågorna allra längst ner, under dörrmattan.

 13. Anders Troberg

  Varför inte använda någon bild från Rodney King-videon för andra bilden?

  http://en.wikipedia.org/wiki/Rodney_King

 14. Rick Falkvinge

  Anders: Bilden var egentligen mest ett uttryck för vad jag kände för stunden.

 15. Maria Ferm

  Men Rick,

  inte heller piratpartiet har ju gjort “någon skillnad i praktiken”, ändå ställer du pp på bra-sidan? Vad är det som säger att inte pp skulle “tvinga s att söka samarbetspartners i det borgerliga blocket i övervakningsfrågor”?

  Och vi har ju faktiskt fått med oss sossarna på att riva upp FRA-lagen, vilket gjort att de inte kan liera sig med borgarna i frågan. Du gick ju till och med ut och tog tillbaka din kritik mot uppgörelsen när du förstod att den var på riktigt. Det är så långt ifrån “tvinga s att söka samarbetspartners i det borgerliga blocket i övervakningsfrågor” en kan komma.

  I övrigt håller jag med om att det är mycket snack och lite hockey kring integritet, som verkligen har blivit ett modeord. Men som du vet driver vi ju sedan länge dessa frågor.

  mvh Maria

  Maria Ferms senaste bloggpost: idrottens problem med rasism, homofobi och sexism

 16. Rick Falkvinge

  Maria: Åh, snabb kommentar. Jag lade till exempel på namn jag är särskilt imponerad av i min kommentar ovan (Lage Rahm, Max Andersson och Mehmet Kaplan från mp-laget).

  Och du har rätt, pp har inte heller gjort någon skillnad i praktiken, eftersom partiet inte sitter i parlamentet 🙂

  Du har lika rätt i att mp förtjänar cred för att ha bundit upp s i FRA-frågan.

  Du har vidare lika rätt i att när jag gjorde den där inatt var det mest ett känslomässigt uttryck för “det här är resultatet av etablissemangets politik” utan någon direkt djupare analys.

  …åh, vad som skulle hindra den sittande regeringen att gå över gränsen ifall vi var del av regeringsunderlaget? Det är faktiskt en väldigt bra fråga. Hela vår vågmästarstrategi går ut på att äga frågeområdena i koalitionen, i utbyte mot att vi röstar med koalitionen i andra frågor (ekonomi, energi, försvar, etc). Om det dominerande partiet söker en överenskommelse med partier utanför koalitionen med de frågor som är våra i koalitionen, så bryter de koalitionsavtalet. Och, tja, med ett brutet koalitionsavtal så är regeringsunderlaget inte längre giltigt. Då sitter de inte i regering längre.

 17. Maria Ferm

  Oh snabbt svar 🙂

  Jo jag vet att vågmästarstrategin skulle kunna leda till det, men om det blir på det sättet ifall ni skulle komma in i riksdagen återstår ju fortfarande att se. Men det är ju helt klart att prioriterar integritetsfrågor 🙂

  Maria Ferms senaste bloggpost: idrottens problem med rasism, homofobi och sexism

 18. Rick Falkvinge

  Maria: Som jag ser det kommer vi att vara tokigt bra vänner i riksdagen, vare sig vi är i samma block eller inte.

  Jag önskar bara att de här frågorna fick lite mer prioritet i hela lagstiftarkåren. Men det är ju precis det jag jobbar för att åstadkomma. 🙂

 19. Gustaf

  Jag känner lite av ett obehag av den här postningen….
  Detta för att du sätter upp ett “vi-och-dom”-tänkande, som är effektivt för att svetsa ihop piratpartister som redan är uppe i varv, men som är direkt kontraproduktivt när det gäller att skapa ett diskussionsklimat öppet för dialog snarare än konflikt (apropå debatten i kölvattnet av Tyskungens postning häromsistens).

  Den sista bilden sätter dessutom en känslomässig “onda,dumma”-stämpel på hela nuvarande riksdagen.

  Postningen känns helt enkelt populistisk och demagogisk, och på ett missriktat vis.
  Jag tycker vi borde akta oss för att ge mer vatten till framtida Bert-och-Ian-liknelser…

 20. Rick Falkvinge

  Gustaf: Mhm, jag får också olustiga vibbar när jag tittar på den nu på morgonen. Tar bort den från postningen (men behåller en länk för referens).

 21. Lars-Erick
 22. Globetrotter

  Att Gustaf refererar till “Bert-och-Ian” tyder på att han läser dagstidningarna. Där vimlar det av sådana referenser och på något sätt så tycks han ju ha köpt det, och det kan man ju förstå.

  Jag får olustiga vibbar av polisbilden. Men det är olustiga vibbar för att den känns helt sann! Speciellt när jag tänker på gryningsräder hos folk och företag, för att “säkra bevis”.

  Det där med “vi och dom”. Jag är ingen stor anhängare av vi och dom. Men i det här fallet måste man kunna peka på skillnaden mellan partierna i riksdagen och deras ställningstaganden och piratpartiets ställningstaganden. Vi har tagit befälet över integritetsfrågorna, och det är inte mer än rimligt att vi faktiskt påpekar det för folk också.
  Jag konstaterar själv på min blogg att folk verkar ovanligt blasé när det gäller integritetsfrågor. Det är som att ingen bryr sig – och det räknar dagens riksdagspolitiker helt kallt med!

  Globetrotters senaste bloggpost: Jul! Jul? Tankar om jul och bloggandet.

 23. Anders Widen

  Hm, här händer mycket under ytan.
  Maria Ferm vill av naturligt skäl att hennes miljöparti inte ska klumpas ihop med de övriga segpropparna, bland annat mitt parti SAP.
  Jag håller med henne. Hennes parti har mindre skit under naglarna än mitt när det kommer till dessa frågor.

  Men det viktiga är att bilden som du just har tagit bort är viktig. Min tidigare kritik mot den var att den borde förädlas, göras bättre, absolut inte glömmas bort eller kastas.

  Jag tror sådana bilder behövs i debatten. (Trots att den av någon blev beskylld för att vara populistisk. Men märk väl, den väcker ju hög debatt – och i debatten kring bilden och efter att man lugnat sig kommer resonemangen)

  Men ska bilder av det slaget göra verklig nytta i debatten måste de vara 100% pricksäkra.

  Nyligen sade vår statsminister helt på allvar att han anser att vi behöver 20000 fler poliser. Lägg ihop denna hans politiska våta framtidsdröm med FRA, IPRED, datalagringslagen osv, så tja är vi framme vid att det snart ser ut som på bilden…

  Men kanske måste man då ta bort v och mp från bilden?
  Trots allt. Kanske ska man bara klämma dit ett (m) för att visa vilka som faktiskt regerar? Eller möjligen göra de andra borgerliga symbolerna lite mindre.

  (s) är jag mer osäker på. Alla gräsrötter jag känner inom (s) är ju faktiskt vettiga. Så egentligen förstår jag inte vilka dumheter mitt parti gör i riksdagen!

  Däremot, om jag spinner vidare på din bildidé kommer jag att som kritik riktad mot mitt eget parti definitivt ha med (s)-loggan också.

  Min strategi blir i sådana fall att ena stunden provocera mitt parti, i nästa stund försöka förklara och vara pedagogisk.

  Så. Jag är glad att bilden inte försvann helt!
  Den tål att både diskuteras – och kanske förädla!

  Anders Widens senaste bloggpost: De besinningslösa lagstiftarna

 24. JörgenL

  Vad gäller vilken sida (mp) och (v) ska stå på så vill jag nog påstå att “the jury is still out” i den frågan.

  Det finns goda intentioner hos bägge och många goda krafter, men har frågorna den prioriteten att de skulle äventyra en rödgrön regering över dem?

  Här blir det tyvärr lite guilt by association, men de ska regera tillsammans med pappan till datalagringsdirektivet, mannen som helst dessutom hade velat lagra varenda webbadress vi besöker, Thomas Bodström.

  Tyvärr håller jag inte det för troligt att något av dem kommer att vågar ta nån riktig strid mot övervakningsivrarna i den socialdemokratiska partiledningen, och då kommer det att sluta på samma sätt som med centern, “tyvärr, vi fick inte igenom det i förhandlingarna”.

  Att (mp) “bundit upp” (s) i FRA-frågan, låter bra, men vi har inte sett nån praktisk politik av det, och att det skulle bli nåt annat än en utredning när det väl kommer till handling ser jag som extremt osannolikt. Och under tiden får FRA fortsätta att lyssna och bygga upp sin organisation och investera fast politikerna i det befintliga systemet.

  JörgenLs senaste bloggpost: En sosses försvarstal

 25. minata

  Ett är säkert! Den socialdemokratiskdominerade regeringen 2010 kommer absolut inte att riva upp IPRED-lagen och inte heller datalagringslagen. Miljöpartiet och Vänsterpartiet har inte en chans att påverka! Trilskar dessa partier söker den Socialdemokratiska partiledningen samarbete med moderaterna. Kom ihåg att den urspungliga planen, FRA-lagen, under den förra regeringen var ett samarbete Moderaterna plus Socialdemokraterna. Och IPRED, datalagring är EU-direktiv. I den socialdemokratiska synen (EU-positiv) på dessa direktiv är att de är bindande.

 26. Hans J

  DÅ Minata finns bara EN utväg:

  Piratpartiet måste för Sveriges väl då få FLER RÖSTER i det kommande riksdagsvalet än moderater OCH socialdemokrater TILLSAMMANS!

  SKRATTA NU…

  Men vill vi ha frihet så är det, om det du skriver är riktigt, konsekvensen.

  Är det troligt att Piratpartiet kan få så många röster? Nej, det tror jag naturligtvis inte. Men de andra partierna kanske förstår allvaret i folkets oro om de får höra ett rejält skrik efter frihet!

 27. Fridolf

  Just nu känner jag det som det är bara PP som är garanten för att “buggen” från FRA inte hängs på min internet- och telefonlina. Att staten förhindras att lagra min adressbok och position. Det känns som att de andra partierna kan förhandla bort integritet mot annat som de brinner mer för. T ex bibehållen makt, miljö eller skattefrågor.

  Om jag inte kan ha ett privatliv, vara anonym och känna mig fri … så känns det som att jag lever i en diktatur!

 28. Fridolf

  Staten har ju intentioner att koppla på en “elektronisk fotboja” på oss alla!

 29. Anders Widen

  @Minata
  @Hans
  @Fridolf

  Det är därför jag försöker vara pragmatisk. Piratpartiet kommer aldrig att få en majoritet. Alltså måste alla krafter till för att bedriva opposition, eller kanske man hellre skulle kalla det, upplysningsarbete inom befintliga partier.

  Ju mer jag tänker på det, ju viktigare blir det att jag och andra “sossar mot storebror” äntligen börjar hitta argument som kan tränga in i de partikamrater som tyvärr har fått allt om bakfoten.

  tyvärr är Thomas Bodström en mycket kompetent man – och har haft rätt i en del saker. Därför blir det så mycket svårare att manövrera det så inom partiet att det blir en förändring vad gäller datalagringsdirektiv osv.

  MEN. Minns jag inte fel har han en gång i tiden varit Folkrättsjurist, exakt som Mark Klamberg…

  Vi “Sossar mot storebror” har svåra slag framför oss inom partiet. Den saken står helt klar.

  Just nu sitter jag och ringer min närmaste (s)-riksdagsman. Tanken är att jag måste hälsa på honom under julhelgen….

  Tanken är att tålmodigt och vänligt berätta om vad vi vill ha: FRihet.

  Anders Widens senaste bloggpost: De besinningslösa lagstiftarna

 30. Hans J

  @Anders:

  Historien är inte slut…

  Det kommer fortfarande att bildas nya partier i framtiden…

  Om de existerande partierna, som naturligtvis borde stå för det som står i deras partiprogram, sviker sina ideal så ska de bort!

  Inga partier kan gå till val på något allmänt floskelbehängt svammel om demokrati, öppenhet och frihet och sedan enbart låta sig styras av:

  1. Girighet efter makt och
  2. Opinionsundersökningar (SIFO, TEMO mfl)

  Antingen gäller partiprogrammet eller ADJÖ!

  Jag önskar dig (och oss) lycka till i ditt arbete internt i något betongparti.

  Vi andra kommer att sätta skräck i dem med hot om att företrädare i dessa partier inte kommer att väljas om och således få “återgå” till något “riktigt” arbete som “murare”, “dagisfröken”, “taxichafför” eller liknande. Då har de svikit oss rejält och åker ut!

 31. of_darkness

  Nää jag gillade den där snut bilden, den gav verkligen rätt känsla av hur jönsarna som kallar sig politiker arbetar mot folket.

  Och jag är förövrigt mycket för konflikt tänkade och agerande för jag ser mig i konflikt mot både det ena o det andra.

 32. Mary

  Bah – det är inte så enkelt som att gruppera på politikernivå precis. Jag är väl ett exempel på det och flera med mig 😉

  Detta är bara början. Det handlar mer om att hantera informationsflöden på ett beteendevetenskapligt vis, rent tekniskt fungerar det redan.

  Ingen är oberörd det kan jag nog lova.

  Marys senaste bloggpost: Museiföremål på fundamenten…

 33. Daniel Wijk

  Jag måste säga att det är kul att se Maria och Rick prata så snabbt med varandra.

  Levande politik någon? ^^

  Jag vill bara tillägga att jag förstår de som anser att MP och V borde ha en särställning bland de övriga partierna vad gäller hur dom porträtteras på diverse bilder men Rick har en poäng; Så länge som dom inte tydligt kräver att dessa frågor är viktigare är möjligheten att få regera så åstadkommer dom ingenting med sin vilja.

  Man kan ju knappast göra så i mer än en fråga och det är därför som PP behövs i politiken. V och MP har andra saker som deras väljare är mer intresserade av verkar det ju som…

 34. Perty

  Vad jag tror och hoppas är att folk kommer vara så smarta när det kommer till nästa val är att de kommer kräva svar.

  Svar på hur enskilda ledamöter kommer rösta.
  Svar på hur partier kommer rösta.
  Svar på vad man kommer kompromissa med.

  Det har blivit allt för uppenbart att det man röstar på inte riktigt är vad man tänkt sig.

  Kommer S,MP,V riva upp FRA, Ipred och ev. Datalagringsdirektivet? Lissabonfördraget? Etc…

  Debatten har knappt börjat och om några månader börjar rättegången mot PirateBay också vilket kommer få mycket vatten att rinna på folks kvarnar på alla håll och kanter.

  Pertys senaste bloggpost: Granska Remissinstanserna!

 35. minata

  @Perty

  Socialdemokraterna kommer inte att medverka till att Ipred, datalagring, Lissabonfördraget rivs upp. Aldrig. Om Mp och V ställer detta som krav blir det inte en röd-grön regering.
  Om FRA-lagen finns en uppgörelse mellan S och Mp att riva upp lagen.

 36. Pelle

  Gillar inte alls polisbilden. Ser ut som knarkbeslag eller Darth Vader. Borde vara mera Securitate/Säpo/KGB-känsla i bilden. Bort med pistolen åtminstone.

  Dessutom, att anklaga mp och v är åxå fel – pp må ha en bättre politik men jämfört med m är de ju på den goda sidan. Ha inte med dem alls i någon av bilderna – det gör kritiken mot de andra tydligare.

 37. Anders Widen

  @Hans

  “Historien är inte slut”.
  Det är synd att man bara får rösta på ett parti. Själv skulle jag vilja kunna rösta ihop en lagstiftande församling.

  I den politiska period vi befinner oss i nu och fram till valet skulle jag vilja rösta in Piratpartiet i riksdagen, helt enkelt för att mitt eget betongparti, SAP, behöver det så väl.
  För att inte tala om den borgerliga alliansen.

  En annan sak. Jag har sagt det förr, men säger det igen. Enligt min erfarenhet när jag träffar sossar, så är många sk gräsrötter helt rätt. De vill inte ha FRA, IPRED osv.

  Vårt jobb bland sossar är nu att äntligen samla oss och tuffa till oss. Vi måste bryta ny mark inom vårt eget parti.
  vi har två år på oss.

  Anders Widens senaste bloggpost: De besinningslösa lagstiftarna

 38. Hans J

  @Minata:

  Vad beträffar Ipred och datalagring så behöver ingen medverka till någon upprivning… Beslut i riksdagen har nämligen inte ännu tagits.

  Ibland blir det alltså extra tydligt att demokratin haltar! Man diskuterar saker som om de redan antagits. Det är inte bara du som gör detta i mitt tycke – misstag. Men det är fortfarande RIKSDAGEN som beslutar i dessa frågor här landet och vare sig regeringen eller tjänstemän på de olika departementen har beslutanderätt.

  Riksdagen måste återta kontrollen!

 39. minata

  @Anders Widen

  Socialdemokraterna är intresseorganisationernas parti. Inte gräsrötternas. Det vill säga i fallet IPRED: Musikerförbundet, Folkets Hus (biografägare), Folkets Bio AB samt Filmcentrum (medlemsföretag Antipiratbyrån), SAMI, STIM, SOM, svenska IFPI. Dessa organisationer väger blytungt i vågskålen mot gräsrötterna i det socialdemokratiska partiet. Det som skakade socialdemokratin var kärnkraftsfrågan och nej till EU/EMU. Sossar mot storebror upplever jag som ett fåtal anslutna som inte för något vidare väsen. Källa: Sergels Torg 16:e september.

 40. minata

  @Hans J

  IPRED – den socialdemokratiska riksdagsgruppen har tagit ställning: Inget avslagsyrkande på regeringsproppen. Mer formellt utskottets förslag.
  Datalagringen är Thomas Bodströms baby. Politiskt och praktiskt är Thomas Bodström den starke mannen inom socialdemokratin. Thomas Bodström likhetstecken Olof Palme.

 41. Daniel Wijk

  minata: Ja, (S) är ett ganska stort lobbyparti, vi vet. Men dom är mer maktkåta än något annat parti också. Det är det parti som flest gånger struntat i sina intressegrupper och kört över dom för att kunna göra som dom vill eftersom intressegrupperna ändå kommer tillbaka senare, intressegrupperna har nämligen inget val.

  Så det går att få bort dumheterna även u (S), det gäller bara att klämma rätt. Att regera Sverige i fyra år är något som Mona & Co knappast skulle säga nej till. Sen kan intressegrupperna böla som dom vill.

  Betänk även att ungdommen som nu ersätter gamlingarna när dom försvinner är positiva till det vi förslår så ser du nog ganska enkelt att intressegrupperna kommer att förlora kampen inom några år oavsett hur det än går.

 42. Daniel Wijk

  För det som redan är här går inte längre att ta bort. Ledsen Minata, du får lära dig själv och dina kumpaner att uppdatera er själva till 2000talet.

 43. minata

  @Daniel Wijk

  Trehundra (300) själar på marsch Norrmalms Torg till Sergels Torg 16 september imponerar icke på mig. Att ha en vice partiledare som inte vill att det ska demonstreras för att det är, kallt. Vi 68-revolutionärer demonstrerade den 20 december tio år (1965-1975).

  Ett Piratparti som inte syns i opinionsundersökningarna.

  Vem har anledningen att gråta? Jo du, kära Piratpartist.

 44. Daniel Wijk

  Minata: Så du fortsätter alltså att hänga upp dig på något som inte stämmer? Läser du ens vad folk skriver eller skriver du bara om och om igen samma svar?

  Ni 68revolutionärer är ju bland de mest misslyckade som kallat sig just “revolutionärer” så ni kanske ska hålla tyst vad gäller andras framgång innan ni sett slutresultatet? Nuförtiden behöver man inte stå ute i regn och rusk för att höras eller synas men det har helt gått förbi dig det också. Du är helt enkelt väldigt dåligt uppdateras vad gäller det som syns och fungerar i det moderna samhället. inte undra på att du inte förstår dagens demokratifrågor då.

  Och jo, PP syns i opinionsundersökningarna. Men då måste man läsa tidningen eller vad folk skriver här och det gör ju uppenbarligen inte du. Sifo fick det t.ex. till 21% utav väljarkåren som skulle kunna tänka sig att rösta på PP. Att då säga att det inte syns är på gränsen till en fribiljett till Bagdad Bobs skola för PRnissar.

 45. Perty

  @minata

  Precis vad jag menar, om de inte kommer riva upp lagarna så ska de vara tydliga med det. Även MP och V ska vara tydliga med om de kommer ingå i en koalition vad de kommer ställa för krav.

  Kommer MP och V kräva upprivning av FRA, Ipred etc?

  Vid nästa val är det inte skola, vård och omsorg som kommer vara på tapeten. Det kommer vara hur tydligt som helst.

  Så.. De kommer bli otroligt intressant.

  Pertys senaste bloggpost: Granska Remissinstanserna!

 46. Korkenmeister

  Jag är medlem i Piratpartiet och försöker lyfta fram liknande frågor i Turkiet där jag har ett brett kontaktnät med många bloggare.

  Intresset har varit sisådär hittills. Trotts att internetanvändare och framförallt unga människor lever med censur idag. YouTube blockeras av landets största ISP, wordpress.com och blogger tjänsten har blivit blockerad vid olika tilfällen.

  STIM`s motsvarighet i landet Mu-Yap med hjälp av domstolsbeslut blockerade musiktjänster som Imeem.com för att inte tala om The Pirate Bay.

  Jag har skrivit om det otaliga gånger i turkiska blogosfären. Äntligen börjar vi se frukterna. Turkisk gammelmedia har blivit uppmärksamma på Piratpartiets imponerande medlemsiffror.

  Gazete Vatan, turkisk dagtidning har piratpartiet på första sidan. Och det står “Europa fruktar de nya piraterna”. Här är länken till artikeln där informerar man om vilket stöd piratpartiet har fått hos svenska folket och hur det här kommer att påverka EU. Rubriken till artikeln är “Piraterna kommer att skaka om EU”.

  http://haber.gazetevatan.com/haberdetay.asp?detay=Korsanlar_partisi_AByi_sallayacak_215484_30&tarih=28.12.2008&Newsid=215484&Categoryid=30

 47. Daniel Wijk

  Korkenmeister: Mycket intressant! Tänk att ett parti som “inte syns i opinionsmätningarna” är på förstalöpet i ett främmande land. 😉

  Kul att se ett utanförperspektiv på den svenska politiken!

 48. Perty

  @Korkenmeister

  Otroligt roligt.

  Dags för ett Turkiskt piratparti!?

  Pertys senaste bloggpost: Granska Remissinstanserna!

 49. Josef Boberg

  Gott slut – och Gott Nytt År !

 50. Korkenmeister

  @ Perty
  Varför inte?

  Vi är ett gäng som försöker bilda opinion. Turkiska motsvarigheten wikipedia eksisözluk blockerades på samma sätt pga en religiös dåre anmälde sajten för förtal. Det är otroligt lätt att bli blockerad av ISP i Turkiet. Det räcker en anmälan och ISP kollar sajten. Om den personen som kollar upp anmälda sajten “tycker” att ärendet faller under nya internet lagen då är det kört.

  Eksi Sözluk grundaren är en kille som är advokat till yrket. Han burkar ta upp sådana mål idéelt.
  Så det finns hopp, men mycket att göra. jag gör det minsta jag kan göra på avstånd.

  Vi ska ha möte nån gång i mars. Då tänkte jag ta upp och presentera piratpartiets program. Vi får se….

 51. Erik S

  Lögndetektorer. Off topic, men med bäring på konsekvenserna av övervakningssamhället:

  Lögndetektorer fungerar inte, artikelrubrik i DN

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=868300

  “Charlatanry in forensic speech science” heter artikeln och författarna är Francisco Lacerda och Anders Eriksson.

  När de israeliska tillverkarna av lögndetektorerna fick reda på att denna vetenskapliga artikel krossade trovärdigheten för deras mångmiljonindustri, så “såg de till” (och jag är rädd för att jag inte vill veta hur det gick till) att artikeln drogs tillbaka, trots att inga sakfel kunde anföras. Artikeln hann dock gå i tryck till prenumeranterna av tidningen.

  Går det att få tag på och lägga upp denna artikel?

  Vi kan med stor säkerhet redan nu förutspå att lögndetektorer kommer att införas för allsköns brott om vandringen mot det korporativa övervakningssamhället tillåts fortgå.

  Därför är artikeln i fråga viktig att sprida.

  /Erik S

 52. Thisorder

  Angående polisbilden så är den kanske tyvärr inte så avlägsen som man helst vill tro.
  Slänger in ett par länkar:

  – Overkill: The Rise of Paramilitary Police Raids in America
  http://www.cato.org/pub_display.php?pub_id=6476

  Och den här artikeln från reuters:
  http://news.yahoo.com/s/nm/20081224/hl_nm/us_police_er
  “In a survey of a random sample of U.S. emergency physicians, virtually all said they believed that law enforcement officers use excessive force to arrest and detain suspects…”

 53. Stefan

  @Erik S

  Artikeln publicerades i tidskriften

  International Journal of Speech, Language and the Law: (formerly Forensic Linguistics: ISSN 1350-1771)

  Volume: 14
  Number: 2
  Pages: 169-193
  Year: 2007

  Den finns tydligen inte längre kvar i den elektroniska versionen enligt lingvistbloggen enligt samma blog så kan man få tag på ett exemplar via den ena författaren

  En version på döda träd går att få tag på på universitetebiblioteken i Umeå, Stockholm och Göteborg.

  Jag har inte lyckats hitta artikeln i de databaser jag har tillgång till, men det är nog inte så sannolikt att det finns någon elektronisk version tillgänglig. Det kan kanske vara en ide att lägga upp den på wikileaks…

 54. Bildpostare
 55. Rick Falkvinge

  Bildpostare: Ja, precis. Något sådant hade jag tänkt mig, med bildtexten “För din trygghet”.

 56. Nemokrati

  Jag funderar på ert ställningstagande när det gäller Lissabonfördraget som ratificerades i riksdagen 20 november. Ni tar upp de mindre ingredienserna i hela eufieringen; FRA, IPRED, datalagringsdirektivet. När jag gjorde en sökning på Lissabonfördraget här på sidan så fick jag två träffar – ett om Irlands nej men inte ett enda om ratificeringen i riksdagen. Den var ju oerhört suspekt – media rapporterade i stort sett ingenting nämligen.
  Varför har ni inte opponerat er mer om det – då det ju är den allmänna rösträtten som i princip avskaffats. Att vi lämnat över riksdagens makt till euinstitutioner som varken är valda eller går att avsätta. Tänker ni driva den och varför har ni inte drivit den hårdare. Det är ju också den som möjliggör de här andra lagarna, som ju stiftas på EU-direktiv.

  Nemokratis senaste bloggpost: Våldets vansinne

 57. Maud Olofsson som porrstjärna « infallsvinkel

  […] länkar om centerpartiet, liberalismen, Maud Olofsson, FRA och IPRED: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV, XVI, XVII, XVIII, IX, XX, XXI, XXII, XXIII, […]

Comments are closed.

arrow