En ovanlig begäran

Hej alla,

Jag har sällan varit privat i de här breven, som ni vet vid det här laget. Men det här kommer förmodligen att bli mitt mest privata och utlämnande brev någonsin. Jag ska strax förklara varför.

Bakgrunden är att det händer mycket för oss just nu. Vi börjar få gehör för våra tankar och våra idéer. Det börjar helt enkelt bli dags att öka intensiteten och kommunicera ännu tydligare och klarare än tidigare. Vi har hittills kämpat och debatterat med de redan insatta, men nu har det blivit dags att bredda oss för att kunna tala med fler – för våra frågor angår alla!

Men det är också en privat angelägenhet som jag berättar om här. Just därför känns detta som ett väldigt speciellt och känslosamt brev för mig att skriva.

När jag grundade Piratpartiet 2006, så tog jag ett banklån och sade upp mig från mitt jobb för att kunna göra det här på heltid. För första gången hade jag möjlighet att faktiskt åstadkomma förändring på riktigt, för något som var viktigt för mig. Jag lämnade mina uppdrag och en karriär som chef, ledare och inspiratör i IT-branschen. Jag kände helt enkelt så starkt för detta från dag ett – och jag ångrar ingenting.

Resan hittills har varit otroligt givande rent personligt, och jag har offrat mycket ekonomiskt – uppåt miljonen i uteblivna inkomster och en uppbyggd skuld på 300 000 kronor. Det envetna medborgarrättsarbetet har alltså alltid varit betalt ur min egen ficka och med lån och krediter.

Men trots att vi har stark medvind kan Piratpartiet inte anställa mig. Att betala ut en lön, komplett med skatter, arbetsgivaravgifter och sociala avgifter, är långt mer än vad partiet klarar med dagens inkomstläge. Däremot kan man lösa det med crowdfunding, det vill säga många direkta smådonationer från dig som läser det här och dina aktivistkollegor.

Samtidigt har jag hamnat i en personlig situation där jag helt enkelt inte kan arbeta ur egen ficka längre. På juldagen fick jag reda på att jag inte får mer krediter. I klartext: om 30 dagar kan jag inte betala hyran. Därför står både jag personligen och vi alla tillsammans inför valet att jag antingen får ta ett heltidsjobb som absorberar större delen av mig, eller att vi tillsammans använder oss av crowdfunding. Vi når större och större framgångar och allt pekar på att vi kan fixa det här.

Piratpartiet behöver – om vi tillsammans väljer det – en partiledning på heltid. Vi har alla möjligheter att ro det här i land. Att sätta stopp för stofilpolitikernas galenskaper och tillsammans skapa en ny lagstiftning fokuserad på självklar medborgarrätt.

Jag har gett mig tusan på att ro det här i land. Även om det drabbar mig skithårt ekonomiskt – och det har det redan gjort, förresten – så tänker jag ta det här hela vägen. Många medborgarrättsaktivister före mig har offrat långt mer än pengar. Och alternativet till crowdfunding – tja, hittar jag inget jobb på 30 dagar, så har jag en stor ryggsäck och tält, och fria wifi hotspots finns lite varstans. Fast det är klart att det vore en ganska opraktisk lösning, även för min funktion som partiansikte.

Vårt program “Guldpirat” samlar in ungefär fyrtio tusen i månaden till partiet. För att ha partiledarens mat, hyra och omkostnader betalda, så behövs ytterligare hälften till. Vi vill inte vara beroende av statsbidrag och riskera att uppslukas av etablissemangets alla system. Genom att stå på egna ben skulle vi kunna visa etablissemanget att det går att leva politik på ett sätt som de aldrig har sett förut.

Men det kräver också att du, just du, lägger undan en liten slant varje månad. Hur stor den är spelar inte så stor roll, det viktiga är att det är en slant och att det är varje månad. För att upprepa mina personliga förutsättningar: min kredit är helt slut, min plånbok går på ångor, och för att klara redan nästa hyra behöver jag ta ett heltidsarbete – och det snabbt. Och det i ett läge med två valår på raken!

Så om du som läser det här vill ha en partiledare på heltid som envist driver frågorna, och du kan avvara en liten summa varje månad, så behövs att en liten del av vår medlemskår donerar 100 kronor i månaden för att vi ska ha en partiledare som kan ägna sig åt partiet på heltid, utan att vara bekymrad och oroad över var pengarna till nästa månads hyra ska komma ifrån.

Om du väljer att ta en liten del av partiledarens omkostnader, så är det för att vi ska ha en partiledare på heltid som kan fokusera på partiet och inget annat, nu när vi går in i två valår på raken. Mat, hyra, räntor och andra omkostnader kostar mig strax över tjugotusen i månaden. Om det blir pengar över, så går de naturligtvis till partiet hur som helst. Alla donationer är anonyma.

Gör så här, om du vill att det ska finnas en partiledare på heltid som envetet fortsätter att driva frågorna under valåren: Lägg upp en stående överföring den sista i varje månad på 100 kronor till SEB-kontot 5020-0021419, med början redan imorgon, den 30 december. Eller något annat belopp som passar dig bättre.

Ja, det liknar vår kampanj med Guldpirat, med skillnaden att pengarna går direkt och öronmärkt till att ha en partiledare, och på ett sätt som gör att det betraktas som gåva – det vill säga, det blir inga arbetsgivaravgifter eller liknande. Därför är alla gåvor och donationer frivilliga, anonyma, och kan inte fordra någon specifik arbetsuppgift i utbyte.

Som en stor och viktig bonus är hela upplägget ytterligare ett stort fett långfinger åt etablissemanget.

Rick

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. […] konto innehöll tills nyss 148:- efter betalda räkningar och utgifter. Av dem ger jag 30.- till Rick på bankkonto […]

 2. Frihet, integritet och internet « Fritänk

  […] Falkvinge, partiledare i Piratpartiet är ekonomiskt trängd. Hjälp honom genom att donera en liten summa pengar så att han kan fortsätta sin kamp för […]

 3. jardenberg kommenterar - 2008-12-30 | jardenberg unedited

  […] En ovanlig begäran […]

 4. Piratpartiet talar med kluven tunga | Guldkalv

  […] skriver blaskorna (SvD) om hur Rick Falkvinges plånbok är tom och hur han nu vädjar till sina anhängare om pengar till […]

 5. […] att Falkvinge behöver pengar för att klara sig, förvisso inget ovanligt det behöver vi alla. Det är hans […]

 6. Bettleri och tiggeri undanbedes « SAIGONS DÖDA ROS

  […] stå alltså nu helt klart att en röst på ”Snattarvinge” och hans piratparti är en röst på ett parti som likt våra andra liberala och […]

 7. […] fick ett mail där Rick Falkvinge önskar pengar för att överleva. Först vill jag personligen uttrycka att jag tycker detta är dåligt beteende, […]

 8. Sista dagen 2008 at Deepedition

  […] gillar Piratpartiet men det här gör mig fundersam. Rick är en fantastisk entreprenör men om man ska bli ett parti som med stor […]

 9. Det goda nya året | Guldkalv

  […] inlägg om hur Piratpartiets R. Falkvinge viftar med tiggarstaven i bloggosfären var en intressant upplevelse, nästan som en försenad “årets […]

 10. Tre problem med Falkvinges ovanliga begäran « Stenskott

  […] Rick Falkvinge, partiets ordförande, skickade ut den 29 december samt publicerade på sin blogg. I brevet konstaterar Falkvinge att han under sin tid som partiledare inte haft möjlighet att […]

 11. Sagor från livbåten » Bloggarkiv » 2009 — Freedom or Bust

  […] är oroande att en av de viktigaste personerna i motståndskampen hamnat på obestånd. Jag var uppriktigt sagt inte medveten om att Rick Falkvinge själv finansierat sitt arbete sedan […]

 12. […] I sin blogg skriver Rick Falkvinge: Gör så här, om du vill att det ska finnas en partiledare på heltid som envetet fortsätter att driva frågorna under valåren: Lägg upp en stående överföring den sista i varje månad på 100 kronor till SEB-kontot 5020-0021419, med början redan imorgon, den 30 december. Eller något annat belopp som passar dig bättre. […]

 13. Demokrati och integritet « Utsiktsplatsen

  […] Ni som inte gillar detta får gärna ta del av följande inlägg “En ovanliga begäran“. […]

 14. jag vill också ha ett politiskt parti « the real mymlan

  […] | Etiketter: Dick Erixon, rick falkvinge |   Jag vill också vara partiledare så jag kan be partimedlemmarna att försörja […]

 15. Andreas Ekström » Blog Archive » Rick Falkvinge och moralen

  […] ledare Rick Falkvinge har inte längre råd att jobba utan lön, och ber därför om donationer för att kunna fortsätta sitt jobb som ledare för […]

 16. Enligt Min Humla » Den stora konspirationen

  […] partiledare Rick Falkvinge är också en del av konspirationen förstås. När han gick ut och bad om bidrag för att kunna fortsätta vara just partiledare var det ett desperat drag. Inte för att […]

 17. Piratpartiets ekonomiska situation « infallsvinkel

  […] Om vi når upp till denna nivå slipper vi en partiledare som måste be om allmosor. […]

 18. Rick Falkvinge (PP) » Gah

  […] Särskilt när det mynnar ut i att jag måste hitta fyrtiotusen kronor någon extra magisk stans att betala in till Skatteverket, typ, omedelbart. Den som känner mig vet att det inte direkt är välbetalt att jobba som dubbelheltidsvolontär för medborgarrätt (även om jag är otroligt tacksam för alla de små bidrag som kommer varje månad). […]

 19. […] december förra året skickade jag ut en ovanlig begäran om privata donationer till min mat och hyra så att jag kunde fortsätta vara ideell partiledare […]

 20. Om lite allt möjligt « Thorlin

  […] Den första lönen från EU-parlamentet har kommit så därför behöver Rick inte längre leva på donationer, istället ber han att alla som skickat donationer tillhonom ska skicka dom till Anna Troberg istället så att vi i Piratpartiet ska ha en vice partiledare som kan ägna sig 100 % åt partiarbete utan behöva bekymra sig för sin privat ekonomi. Vilket jag finner väldigt positivt. Något som är ännu mer positivt är att det hela skötts på ett snyggt sätt, vilket man kan tycka att det inte gjordes när Rick gjorde sin begäran. […]

 21. Piratpartiets styrelses dubbelmoral | lurig.se

  […] Falkvinge skapade stora rubriker med sitt extremt dåliga sätt att crowdfunda pengar på. Det är en idag en fråga som har många frågetecken hängade över sig. Att styrelsen […]

 22. Transparent pirattjafs « Suspicio

  […] om pengar. Länk till partiledarens begäran om pengar då på den tiden han inte hade några. Länk Då, i december 2008 bad Rickard Falkvinge om pengar. Nu år 2010 får han dem av Christian […]

 23. […] Mycket har hänt sedan dess. Valet i höst handlar om många viktiga saker, och Piratpartiets resultat är inte det jag kommer att titta först på, eller ens näst först. Men när jag sedan gör det, och ser den där slutsiffran långt under fyra procent, då kommer jag att känna lättnad. Kanske kan då de enormt viktiga frågorna om personlig integritet och internets politiska framtid frigöras från en politisk kraft som i stora delar inte är seriös, där partiledaren behandlar sin valberedning så här och frågan om sin egen skattetekniskt tveksamma lön så här. […]

 24. Därför stannar jag « Victoria Westberg

  […] kampanja längre. Faktum är att det under det senaste året har hänt en hel del olika saker, där jag ett par gånger har tänkt att ”orkar jag med det här längre? Orkar jag med alla misstag […]

Comments are closed.

arrow