Skymningsläge: Gott hopp 2009

Jag säger inte längre gott nytt år, jag säger gott hopp. Hoppet är det sista som lämnar oss, och det är hoppet vi måste hålla hårdast fast vid nu.

Förra nyårskrönikan, för ett år sedan vid den här tiden, så skrev jag om att det var skymning och nyårsafton 1983. I år är det mångfalt värre. I år vill jag använda ett liknande men allvarligare ord: skymningsläge.

Vi har tidigare pratat om att massövervakningslagar är på väg att införas. Vi pratade om det redan när partiet grundades. FRA-lagen fanns med i vårt valmanifest 2006. Fram till i våras, först nu 2008, så var det ingen som trodde på oss. Vi kunde läsa innantill ur FRA-lagförslaget, och folk bara viftade bort det. En krönika av Ann Hingström i Ystads Allehanda sammanfattade det otroligt bra:

Jag fick en folder instucken under näsan. Piratpartiet varnade för en lagändring som riksdagen ska rösta om den 17 juni. FRA (Försvarets radioanstalt) ska få möjlighet att avlyssna alla telefonsamtal, samt scanna igenom vanliga människors e-post och webbsurfande. De telefonsamtal som bedöms som intressanta ska sparas automatiskt för vidare analys under ett år.

Jag skakade förvirrat på huvudet. […] ”Du har förföljelsemani”, sa jag till foldergivaren.

”Läs själv på riksdagens hemsida”, svarade han och gick.

”Men det kan inte vara sant!” vrålade jag.

Så reagerade alla. Ingen trodde på oss. Ingen trodde på att massövervakning faktiskt skulle införas, att rätten att posta åsikter anonymt skulle avskaffas, att all kommunikation ska avlyssnas.

Och nu är vi där. Nu är vi faktiskt där. Imorgon den 1 januari vrider FRA på kranarna.

Samtidigt ligger nya lagförslag om hörnet. Där syftet med FRA inte var att använda våra registrerade spår mot oss, så ligger precis sådana uttalade syften redan i ett nytt lagförslag. Vi ska inte bara avlyssnas, utan också spåras. Vårt DNA ska tas vid födseln och finnas polisen tillhanda. Alla våra resor ska registreras. Vi ska kunna få våra datorer genomsökta vid gränserna. Privata aktörer ska kunna sätta oss i social husarrest och förbjuda oss och prata med våra vänner, om vi hotar deras kommersiella intressen. Många är förslagen som är på väg, och vi får dessutom betala själva för att bli mentalt, känslomässigt och socialt förminskade.

Men samtidigt som det är mörkt skymningsläge, så har jag också hopp. För 2008 var året då folk förstod att det vi pratade om var allvar. Riktigt jävla allvar. 2008 var året då män och kvinnor gick ut på gatorna. 2008 var året då regeringen exponerades som totalt inkapabel att hantera integritetsfrågorna – och till och med ointresserad av det. 2008 var året då riksdagspolitikerna föll från himlen — då de tidigare betraktats som kompetenta i kanske inte alla frågor men i alla fall hedervärda och respektabla, så visade det sig att de obstinat vägrar att kommunicera med väljarna över huvud taget, och är genuint okunniga om sitt eget yrke.

“Politiker är det enda yrke där kompetensen avtar med stigande erfarenhet.”

Det faktum att politikernas änglafall sker mitt framför ögonen på folk väcker hopp om förändring. För det är samma människor som tillsätter politikerna. Och avsätter. Redan i den gamla västgötalagen, så stod det att vi svenskar “äger att konung taga och vräka”. Samma sak gäller riksdagsledamöterna.

Fler och fler vägrar acceptera maktlösheten gentemot politikerna, utan pratar om hopp. En av dem är 13-åriga Calandrella som seglat upp som en stjärnbloggare på sistone. Åldern är väsentlig. Hela medborgarrättskampen är en generationsfråga, där de äldre i riksdagen inte förstår vad de utsätter den yngre generationen för.

Och de kommer aldrig att förstå det eftersom de inte lever i den världen. Det är därför de måste bytas ut, eller åtminstone tvingas inse under galgen att det finns något viktigt som de inte förstår. Det är ett av de största problemen. Gammelpolitikerna förstår inte att det finns något viktigt som de inte förstår.

Sidvind skriver att striden om integriteten står 2009, och jag håller med. Johanna Nylander skriver om övervakningens år. Blogge pratar om Annus Horribilis. Utanför den svenska ambassaden i Helsingfors så protesterar finska medborgarrättskämpar, anförda av Piraattipuolue.

Jag vill avsluta med att referera till Christian Engström. Han pratar om 2009 som året då det vände. Jag håller med. Det är så det måste vara. Det är vi måste se det, varje gång vi tänker på hur vår medborgarrätt monteras ner. Att det vänder 2009 är den enda bilden vi får ha framför oss, det är det enda vi får föreställa oss.

För alternativet är att vi har gett upp hoppet. Det får vi helt enkelt inte tillåta oss.

Det är vi, vi medborgarrättsaktivister tillsammans, som är den allra sista tunna och bräckliga försvarslinjen. Nu måste vi hålla varann hårt i händerna, skuldra vid skuldra, och inte låta den försvarslinjen brista.

Gott hopp 2009.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Calandrella

  Du har rätt. Vi (tja, ni då…) kan faktiskt åstadkomma förändring, genom att rösta på Piratpartiet och – vilket även icke-röstberättigade kan göra – inte ge upp kampen för ett fritt samhälle. Tack för övrigt för att du nämnde mig i positiva ordalag.

  Calandrellas senaste bloggpost: Det finns hopp – men ändock en känsa av maktlöshet

 2. […] det varit populärt med moralpanik av en mycket speciell sort. Det är en enda kärnfråga som har gått igen i massor av olika former under 2009, och som vanligt när det gäller moralpanik, så är det folket, och i första hand de yngre […]

 3. NiDBiLD

  Hej Rick. Tag en titt på det där grundlagsförslaget som regeringen pillar på, vet jag. Det går säkert att blåsa upp det här till en skitstorm av rang, och få folk ännu mer sugna på att rösta pirat!

  http://www.keyboardrebellion.net/nidbild/?p=74

  NiDBiLDs senaste bloggpost: Gott nytt år! Här är din fria fotboja!

 4. Fredrik

  Gott hopp 2009, året då vi visar etablissemanget att deras liv(läs inkomst) är i skottlinjen om de inte följer oss.

 5. Gott Nytt År! « Soundness in an unsound world

  […] 31 december 2008 at 22.01 (Allmänt, Bloggosfären) (2009, Gott nytt år) Gott nytt år, eller Gott hopp 2009! […]

 6. 2008 - Uppsvingens och nacksvingens år » Teflonminne

  […] Jag vill rekommendera er alla att läsa mer om vilken bister värld vi har i antågande 2009 genom att peka er till Blogge Bloggelitos State of the Union, Christian Engström (pp)’s krönika kring 2008 och vision kring 2009, Opassandes redogörelse för hur vi kanske själva är att skylla för politikernas okunskap och Rick Falkvinges skymningskrönika. […]

 7. iZac

  Vi kör hårt inför 2009!

  Inte för att det behövs, utan för att det krävs!

 8. jeffer

  (Den allmänna opinionen) “en osynlig makt utan pengar, utan polis och utan en armé.” Jacques Necker inför franska revolutionen.

  Vi har all konventionell makt emot oss. De största partierna, statsbyråkratin, de flesta etablerade media, enormt mäktiga påtryckargrupper och främmande makter.

  Ändå kan vi vinna.

  När den vanliga människan ställer sig frågan – Får jag vara anonym? Får jag ha en hemlighet? Får jag vara ifred? Någonstans? Någon gång?

  Då börjar det röra på sig i folkdjupen…

  Vi som redan vet måste sprida budskapet.

 9. drf

  Med gott hopp in i 2009, året då all den här skiten vi sett ska fördrivas med fackla och grep!

 10. Midnattsvarg

  Gott hopp Rick, 2009 bjuder på möjligheter!

  Och gott nytt år till er på FRA om ni läser detta!

 11. Terobi » Blog Archive » The time has come..

  […] inte är medlemmar. Men vi får blicka framåt, vi får kämpa och hoppas på förändring. Både Rick och Emma har skrivit fina inlägg om året som varit och […]

 12. Mr Profit
 13. Hemlige Arne

  Det har pratats om vikten av en teknikneutral lagstiftning.

  Läste i en kommentar nånstans att Ingvar Åkesson på en direkt fråga svarat att det inte är praktiskt möjligt att sprätta upp och läsa alla pappersbrev.

  När posten sorterar breven läses adresserna, och kanske även avsändarna, av maskinellt. Vad händer med denna “trafikdata”? Kommer FRA att ta del av den? Är det dags att stoppa vykorten i kuvert?

 14. Per J

  Jaha då önskar jag väl alla välkomna till:

  Sveriges Social Diktatoriska Stat år 2009

  GOTT HOPP fortsättningsvis

 15. Diktaturstaten Sverige

  […] på PP säger skymningsläge och hyser hopp – lite softare i tonen än […]

 16. Leo

  Många riksdagsledamöter har visat var de egentligen står i demokratifrågorna i o m debatterna kring FRA och IPRED.

  För att på ett bättre sätt mäta våra politikers (och andras) åsikter i demokratifrågorna, lanserar jag idag The Political Chart, The 3:rd Dimension, som adderar en tredje dimension till det klassiska testet Political Compass.

  (och tack till Rick, då jag lånat en fråga i testet från honom)

  Gott Nytt År!

  Leos senaste bloggpost: Political Chart, The 3:rd Dimension

 17. Mr Profit

  Leo>> Tack för en helt galet bra tjänst med slagkraftiga visualiseringar. Detta kan bli en hit. Om du vill ha förslag på förbättringar så vore det isåfall popups eller liknande kring vissa nyckeltermer, ex att industrin kan skicka “kravbrev” (de kan ju fråga ISPn om adress och sedan skicka om de vill, precis som det står andra fritt att skicka nästan vad som helst, men om ISPn nekar så ska det vara stopp). Andra demokratiska frågor som kan vara intressanta är om ett lands lagar också ska gäller i andra länder (ex Norges sexköpslag och hur detta öppnat dörren till samma lösning för flera andra brott).

 18. Lite mer diktatur, tack! - Vassego, betala i kassan! « TantraBlog

  […] Rick Falkvinge (pp) » Skymningsläge: Gott hopp 2009 Says: 31/12, 2008 at 5:44 pm […]

 19. Leo

  @Profit:

  Tack. Frågorna/påståendena har revideras efter förslag från JörgenL, men de går säkert att förbättra ytterligare.

  Ska titta på popups kring nyckelord.

  Fler förslag tas tacksamt emot!

  Leos senaste bloggpost: Political Chart, The 3:rd Dimension

 20. Maud Olofsson som porrstjärna « infallsvinkel

  […] länkar om centerpartiet, liberalismen, Maud Olofsson, FRA och IPRED: I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV, XV, XVI, XVII, XVIII, IX, XX, XXI, XXII, XXIII, […]

 21. Extremporr blir förbjudet i UK | Illinoise

  […] bloggosfären skapar, och hoppas att det ska smitta av på fler. Jag önskar er god fortsättning, gott hopp och hoppas innerligt att 2009 blir året då allt […]

 22. Izza

  Läste en artikel i illustrerad vetenskap att sjömän valde att bli pirater för demokratins skull på 1700-talet. Ganska intressant artikel, påminner om vad som håller på att hända nu

  http://www.illvet.se/Crosslink.jsp?d=184&a=1218&id=1534

  Man kan ladda ner artikeln som pdf.

 23. ST

  Hopp hopp.

  Vad är hoppet utan pengar i spargrisen?

  Med EU bidrag kan man kanske få råd till både köttgrytor och spisen.

  Eller, tja för sånt “tjafs” som främjandet av mänskliga rättigheter och demokrati.

  ***

  Izza

  Enligt en del så var det just pirater som först började använda demokrati, dom liksom hade ju friheten till ett system där majoriteten bestämde. (Delvis dokumenterat i en bok som heter, eller hade undertiteln, i stil med “Pirater under fyra tusen år”.)

 24. Kluris

  Ändå rätt lindrigt jämfört med Eric Margolis rätt dystra framtidsutsikter som får våra problem i den svenska ankdammen att rätt små ut..

 25. […] – Rick Falkvinge […]

Comments are closed.

arrow