Att bygga organisation

Att bygga organisation är svårt. Det är en sak att vara en ivrig bloggare som dyker upp i gammelmedia ibland (70 gånger under december). Det är något helt annat att ha kapacitet som organisation att dyka upp på vilket torg som helst i vilken stad som helst.

Som utmanarparti är en av de största utmaningarna att det ska gå att rösta på en över huvud taget. I klartext, att valsedlarna finns i vallokalen när väljarna ska lägga dem i kuvertet. Det finns 1500 förtidsröstningsplatser och 5000 vallokaler, från innersta Norrland till ute på små kobbar och skär i Stockholms och Göteborgs skärgårdar.

Förra valet täckte vi 93% av dem. Det är en otrolig logistisk utmaning.

Piratpartiet är organiserat i distrikt, valkretsar och kommuner, i den ordningen. Fem distrikt, trettio valkretsar och 290 kommuner. Till höger syns kartan med hur starka vi är i respektive valkrets. Några enstaka saknar primära valkretsledare (VL1). De flesta saknar ställföreträdare (VL2). Kommunledare finns lite varstans och saknas lite varstans, beroende på var vi har engagerade människor. På valdagen 2006 hade vi kommunledare i 160 av 290 kommuner.

Kartan till höger (länk till realtidskarta) har ett halvår på sig att gå väsentligt mer åt grönt. Den 20 maj öppnar vallokalerna.

Samtidigt måste jag säga att jag är imponerad av det engagemang som våra aktivister visar. Jag tror att de flesta kan bygga upp en organisation som försöker komma in i media. Det är en helt annan sak att bygga en organisation med så mycket lokal förankring som Piratpartiet har lyckats göra.

(Sedan finns det enstaka saker på kartan som är missvisande, också. Skåne har till exempel hög aktivitet, men organisationen ligger på Skånenivån, de har inte aktiverat de enskilda valkretsarna ännu. Lund är en av våra mest aktiva orter, tillsammans med Linköping, Umeå, Uppsala och Göteborg. Hitta mönstret.)

Om du vill engagera dig i något av områdena, så kontaktar du lämpligtvis distriktsledarna som en första kontakt:

 • Södra distriktet (Skåne, Blekinge, Småland): kontakta Anders Hedberg.
 • Östra distriktet (Gotland, Örebro, Östergötland, Södermanland, Västmanland, Uppsala): kontakta Mårten Fjällström.
 • Norra distriktet (Gävleborg, Dalarna och norrut): kontakta Nils Kadesjö.
 • Västra distriktet (Västra Götaland, Värmland och Halland): kontakta Björn Odlund.
 • Stockholmsdistriktet (Norrort, Söderort och själva kommunen): kontakta Jan Lindgren.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mikael Nilsson

  Information om hur folk ska göra för att bättra på denna karta saknar jag…!

  Mikael Nilssons senaste bloggpost: Ett piratmanifest?

 2. Rick Falkvinge

  Mini: Rätt! Lägger till det direkt.

 3. MrArboc

  Mönstret är att det är studentorter, och slutsatsen är därför att era funktionärer främst är studenter som knappast haft ett riktigt jobb eller levt ett riktigt liv ännu. Därför är det naturligt att dom struntar i frågor som på allvar påverkar människors dagliga liv och gräver ner sig i saker som FRA och IPRED.

  MrArbocs senaste bloggpost: Plättlätt om du kan det!

 4. Marcus

  Jag måste säga att ert, dvs Sveriges, system med partiers valsedlar verkar totalt vanvettigt. Det är anti-privat, öppet för sabotage, dåligt speciellt för små partier och medför ingen som helst nytta så vitt jag ser. Varför envisas ni svenskar med att fortsätta med dylik idioti?

 5. Rick Falkvinge

  Marcus: Det är inte vi som envisas, utan de etablerade partierna i riksdagen som har bestämt att bara de partierna ska få valsedlar utburna som en del av valet, och att de som inte sitter i riksdagen inte ska få sina valsedlar utlagda i vallokalerna, utan får klara sig själva. Utmanarpartiernas valsedlar får inte ens ligga på samma bord som de etablerades.

  Det är ett system som jag snarare hade förväntat mig av Vitryssland eller Uzbekistan.

 6. JörgenL

  En mycket viktig sak att tänka på för att få folk att våga ställa upp är att förutsättningarna inte får vara binära, on eller off.

  Många drar sig för att engagera sig praktiskt för att de är rädda att åtagandet ska växa dem över huvudet, att det förutsätts att man är 120% engagerad så fort man öht vågar räcka upp handen.

  Det gäller att hitta former där folk kan engagera sig precis så mycket som de orkar med och att de får credit för det jobb de lägger ner, och inte kritik för att de inte gör mera.

  I andra organisationer jag varit med i så har det lätt blivit så att den som bara har tid att jobba lite grand ses som lite svikare, trots att han faktiskt gör mycket mera än den som inte visar sig alls.

  HUR detta ska göras har jag inte så mycket ideer om dock…

 7. Marcus

  Alltså jag menar, istället för att sätta en massa energi på att val efter val sköta partivalsedlar så kunde ni försöka avskaffa dem helt och hållet en gång för alla. Med tanke på hur ofattbart dumt systemet är borde det inte vara alltför jobbigt att avskaffa det. (Fast nu kanske jag felaktigt antar att folk inte är ofattbart dumma.)

 8. JörgenL

  @Marcus:
  Alla valsystem är designade för att uppnå vissa effekter. Det svenska är designat för att det ska finnas en tröskel för att få in nya partier, men att det inte heller ska vara helt omöjligt. Därav 4%-spärren. Valsedeldistributionen är i praktiken en del av den tröskeln. Ett parti utan verksamhet och medlemmar runt om i landet har svårt att ta sig in tack vare det.

  Det finns ingen anledning att tro att något av de större partierna tycker att det är en bra ide att ändra på det.

  (Jag är inte ens säker på att jag själv tycker det, är inte säker på att rena dagsländor har i riksdagen att göra…)

  JörgenLs senaste bloggpost: En sosses försvarstal

 9. Tuxie

  JörgenL sätter fingret på något viktigt. Anledningen att många drar sig för att hjälpa till alls är att de är rädda för att det då kommer att förväntas av dem att hjälpa till ännu mer sedan.

  Jag vet inte hur man motverkar detta i praktiken, men kanske vi bör ha olika korta kampanjer och söka medhjälpare på kampanjbasis och vara tydlig med att man bara hjälper till med arbetskraft till kampanjen och inte automatiskt åtar sig att bli partimedarbetare.

  Jag är ganska säker på att Piratpartiet redan fungerar så här men vi behöver kommunicera det tydligare så folk slipper oroa sig för att känna sig som svikare. Då blir tröskeln för att hjälpa till mycket lägre.

  Tuxies senaste bloggpost: Bli medlem i Piratpartiet idag också!

 10. Jonas2

  Valsystemet är väldigt bra, skulle jag nog säga.
  Det är logiskt med partivalsedlar, olika färg för de tre olika valen, möjlighet att kryssa osv.
  Praktiskt taget omöjligt att rösta fel.
  Valfusk blir svårt, valsedlarna finns kvar och kan räknas under offentlig insyn.

  Distributionen av valsedlar kan vara problematisk, men ett parti som inte klarara det har nog inget i riksdagen att göra heller.

  Får jag tipsa om att partierna kan hjälpas åt –
  Ett par små partier kan göra upp om att dela ut varandras valsedlar – på det viset behöver man bara täcka hälften av vallokalerna om man är två partier, en tredjedel om man är tre partier.

  Men det blir nog svårt i EU-valet nu, både Sd och Jl får sina valsedlar utlagda.

  Men visst fasen förekommer valfusk! Inte systematiskt att man mixtrar med röster – men subtilt. De etablerade partiernas valarbetare ställer sig framför borden med valsedlar och skymmer dem. En väljare som vill rösta på ett icke etablerat måste be dem flytta på sig och tvingas visa vad han ska rösta på.

  De etablerade partiernas valarbetare blandar valsedlar till riksdag, landsting och kommun och sticker alla tre i näven på väljarna – som luras att tro att de måste rösta på samma parti i de tre valen.

  De kräver att valsedlarna ska ligga i bokstavsordning i vissa lokaler, i andra lokaler får de ligga huller om buller. De väljer det system som gynnar dem själva.

  Vid varje val döms ett par personer för valfusk. Gissa vilket parti de representerar? (Det är alltid samma parti.)

 11. Perty

  @Jonas2
  Om jag inte missminner mig så samarbetade Sjukvårdspartiet och Piratpartiet i några valdistrikt 2006 genom att hjälpas åt med valsedlar till vallokaler.

  Pertys senaste bloggpost: Granska Remissinstanserna!

 12. Marcus D

  OK, jag anmäler mig direkt! Mailar min kontaktperson. Fullt ös nu, så vi kan stoppa de totala knäpp-koncepten som kommer från EU på löpande band.

  Marcus Ds senaste bloggpost: Gott nytt år – FRA till trots

 13. Marcus D

  Eh? Konstigt, det står att min senaste bloggpost är “Gott nytt år”, vilket är fel. Jag förnekar allt! 🙂

  Marcus Ds senaste bloggpost: Gott nytt år – FRA till trots

 14. HR

  *Ta bort personvalet.

  *Partierna anmäler kandidater i den ordning som de vill ha.

  * val.se lägger ut en valsedel med partinamn. Alla registrerade partier står på listan.

  *Ett parti kryssas.

  Inget fusk, valhemligheten bibelhålls…

 15. Nyfiken

  @Jonas2

  Vem är det som alltid fuskar?

 16. Marcus

  @JörgenL:
  Tror du på riktigt att “rena dagsländor” får en massa extra röster om sverige hade ett likadant system som t.ex. finland, dvs att alla valsedlar är generiska (dvs inte parti-bundna)?

  @Jonas2:
  > “Det är logiskt med partivalsedlar”?

  Varför är det mer logiskt än generiska valsedlar???

  @Jonas2:
  > “möjlighet att kryssa osv”?

  Jo, det är väldigt många som borde rösta och klarar av att sätta kryss i rätt ruta men inte klarar av att skriva en siffra. Bra tänkt, kan jag få din autograf?

  @Jonas2:
  > “Praktiskt taget omöjligt att rösta fel.”?

  Det är nog minst lika enkelt att sätta kryss i fel ruta som att skriva fel siffra.

  @Jonas2:
  > “Valfusk blir svårt, valsedlarna finns
  > kvar och kan räknas under offentlig
  > insyn.”

  Samma gäller givetvis även generiska valsedlar.

  Jag har aldrig ännu hört ett enda vettigt argument för partivalsedlar. Däremot finns det mycket som talar emot dem. Pirater, som borde vara för att hålla privata saker privata borde väl vara för valhemlighet. Så som det är nu måste svenska väljare antingen visa öppet vilket parti de röstar på eller samla på sej valsedlar från alla parti (väldigt, väldigt jobbigt att gå med en checklista för att se till att man får med sej sedlar från varje parti) och sedan lyckas göra sej av med dem de inte använt (i praktiken omöjligt att garanetera, vilket leder till möjlighet för bl.a. röstsäljande och utpressning). Men det är helt i linje med sveriges strävan mot bananrepublik. Fint, fint.

 17. Johan

  På papper har vi kanske hyfsad täckning, men jag har försökt att kontakta både min distriktsledare och kommunledare flera gånger utan att få svar. Det får mig att misstänka att de kanske inte längre är så engagerade som de varit tidigare. Detta kanske även stämmer för flera av de som står som ledare. Har partiet regelbundna kommunikationer med dessa personer så de inte fallit bort utan att säga till?

 18. RikMatts

  Länder som inte har partivalsedlar, utan en enda lista med alla partier, har istället höga krav för att få komma med på på vallistan. Till exempel måste tyska systerpartiet samla ihop åtskilliga tusen *avsiktsförklaringar* från människor som förklarar sin avsikt att rösta på partiet.

  Det innebär dels ett stort arbete för de aktiva som kommer innan ens valrörelsen har börjat, dels att dessa flera tusen blir, om inte registrerade, så i alla fall kontrollerade att de finns i röstlängden. Inte speciellt integritetsvänligt.

  Då är utläggningen av partivalsedlar faktiskt lite bättre, eftersom aktiviteten kommer nära valrörelsen, och någon myndighetsregistrering av åsikter inte krävs.

 19. Marcus

  > Länder som inte har partivalsedlar, utan
  > en enda lista med alla partier, har
  > istället höga krav för att få komma med på
  > på vallistan.

  Oj du milde vad folk låter bli att tänka… Generiska partivalsedlar för numrerade kandidater är givetvis ortogonalt mot kraven för att komma med på “listan”. Sverige kunde t.ex. ha exakt samma system som nu, men så att parti-“valsedlarna” inte lämnas in utan bara har kandidaternas nummer som man sedan skriver på (den generella) valsedeln. Då kan man ta med sej en partilapp om man vill (eller om man har exceptionellt dåligt minne), men kan rösta på vem som helst oberoende vilka partilappar man tagit med sej. (Jag menar nu inte att det är exakt så man borde göra, jag bara visar övertydligt hur RikMatts implikation är klart felaktig.)

 20. Marcus

  > Generiska partivalsedlar

  Argh, /me skriver strunt. Jag menade såklart “generiska valsedlar”.

 21. Nyfiken

  Vem fuskar hela tiden?

 22. google-fu

  @Nyfiken Ingen vill väll nämna namn så du får fråga google. “valfusk + partinamn” är intresant läsning 🙂

 23. Ylva

  Men, det vet väl alla, sossarna så klart

 24. Jonas2

  Googla på “dömd för valfusk” man hittar snabbt ett mönster…

 25. Susanna

  I utvecklade länder, som exempelvis Indien, kan man rösta digitalt.

 26. Alber

  Hur kommer det egentligen att gå för Sverige när gangsterledare tar över företag?

  Nu har OG-ledaren Denho Acar tagit över en sajt som hänger ut sexbrottslingar.

  Denho Acar: Fler sexbrottslingar ska hängas ut för varje dag

 27. Anya

  @Susanna Du menar länder där det sitter inkompetenta personer och beslutar om valen?
  Alla digitala system har en nackdel som inte kan vägas upp av eventuella fördelar. SÄKERHET! Det spelar ingen roll hur korrupt eller klantigt företaget som tillverkar valsedlarna är, det finns inga bakdörrar på en papperslapp. Det spelar ingen roll ifall alla hackare och crackare i världen förenar sig, det går inte att “hacka” en papperslapp.
  Mina grannar kan med rätt utrustning läsa av vilka signaler mitt tangentbord och skärm sänder ut, trotts att jag har allt trådbundet. De kan se vad jag jag skriver här på bloggen men inte vad jag skriver på pappret jag ska posta senare i dag.
  Det har inget med utveckling utan med kunskap att göra, papper är säkrare, billigare och enklare 🙂

  // Anya

 28. Marcus

  @Anya:
  Du har rätt. Dock är inte papperslapparna punkten som skulle attackeras i valfusk för val med pappers-valsedlar. Det betyder dock inte att det inte skulle finnas några svaga punkter i kedjan. T.ex. kan hela lådor med valsedlar försvinna, bytas ut eller räknas fel. En massa mänskor är involverade och mänskor kan mutas, utpressas eller övertygas på annat sätt. (Så ett (inkorrekt) argument i stil med Anyas: Det spelar ingen roll ifall alla pengar i världen var på bordet, det går inte att “muta” en dator.)

  Faktum är att det finns olika fördelar och nackdelar med olika valsätt. Papperslappar har, p.g.a. vår erfarenhet med dem och deras fysiska natur, relativt klara nackdelar och det är en fördel emedan man därmed kan försöka minimera dessa hoppeligen någolunda effektivt.

 29. pv2b

  @Marcus D:

  Det beror på att du matat in http://www.piratpartiet.se/ som din website. Ricks blogg plockar då senaste nyheten därifrån som ett blogginlägg.
  ————-
  Angående val:

  Den främsta mekanismen för att kunna se om ett val gått till på ett korrekt sätt utan valfusk är att vem som helst med intresse ska kunna granska valprocessen.

  Systemet med kuvert och papperslappar är väldigt lätt att förstå och därmed granska, även för någon som inte kan något alls om teknik.

  En dator är en väldigt komplex maskin, och det finns många sätt att manipulera en dator för valfusk, och det kan vara svårt för någon, även om han har ett hum om hur datorer fungerar, att på något meningsfullt sätt granska om allt gått rätt till.

  Valsystemet i Sveige fungerar väl, och det finns ingen som helst anledning att byta.

  pv2bs senaste bloggpost: This message will self-destruct in five seconds

 30. […] det ser faktiskt ut som om vi behöver få in Piratpartiet i EU, som nu är i full färd med att bygga en organisation för detta. Det är inte nog med att vi kommer att få […]

 31. […] är att Piratpartiet utgör ett reellt hot mot de etablerade partierna. Några som fattat detta är Falkvinge, Christian Engström, Opassande, JörgenL, El Rubio, Blogge, Deep Edition, Swartz & Bloggen […]

 32. Martin

  @Alber

  “Hur kommer det egentligen att gå för Sverige när gangsterledare tar över företag?”

  De har ju som sagt tagit över en sajt och inte ett företag och vad skulle det finnas för lag eller rätt att åberopa för att stoppa dem från att göra detta?

 33. Marcus

  > Valsystemet i Sveige fungerar väl, och det
  > finns ingen som helst anledning att byta.

  Nå det där är ju en ren och skär lögn. Att ha valsedlar som är partispecifika fungerar inte alls väl. Detta bloginlägg är skrivet p.g.a. av ett problem med partivalsedlar, for crying out loud! Ett ännu värre problem med partivalsedlar är att de medför en avsaknad av (fullständig) valhemlighet, vilket vore en väldigt, väldigt viktig sak i en fungerande demokrati.

 34. Martin

  Man kan ju fylla i en blank valsedel med vilka namn man vill och det måste ju motsvara fullständig valhemlighet. Jag har röstat på min hund i två val och han kom med i statistiken båda gångerna.

 35. Marcus

  > Man kan ju fylla i en blank valsedel med
  > vilka namn man vill och det måste ju motsvara
  > fullständig valhemlighet.

  Ja, men känner folk till att man kan göra så, eller är det så att de flesta tror man måste rösta med partivalsedlar om man vill rösta på någon i ett parti som delar ut partivalsedlar på röststället?

  Om man kan skriva vilket namn som helst, betyder det att det inte kan finnas två kandidater med samma namn?

  > Jag har röstat på min hund i två val och han
  > kom med i statistiken båda gångerna.

  Kul. Fick den fler än en röst per val?

 36. Martin

  Den fick två röster vid båda valtillfällena. Min och min brors. Du kan göra din egen lista och fylla den med vilka namn du vill, Kalle Anka Jultomten eller vad som helst.

Comments are closed.

arrow