Om en pizzeria

Jag har ofta pratat om principer i mina nyhetsbrev. Om hur viktigt det är med rättssäkerhet, transparens, och hur mycket skada aggressiva monopolister kan ställa till med. Idag tänkte jag i stället prata om några av människorna bakom statistiken och principerna. Det handlar om en liten pizzeria i Malmö. Pizzeria Lazio på Lundavägen i Malmö.

En helt vanlig kvarterspizzeria, bortsett från en liten detalj som inte syns utåt. Personerna där har valt att ta strid mot STIM, som är byrån som samlar in pengar från affärer som spelar musik för sina kunder. STIM har kontaktat pizzerian och kräver pengar för den musik som spelas på pizzerian.

Det finns bara en hake. Den här pizzerian spelar ingen musik.

Det skiter STIM i, och skickar fakturor ändå. Pizzerian skiljer sig från sina kollegor, och tar hellre strid än betalar. Den senaste turen är att pizzerian är stämd inför tingsrätt — i Stockholm! — så att ägaren kommer att behöva åka till Stockholm från sin pizzeria i Malmö och bevisa för tingsrätten att de inte har en radio.

Men vi tar det från början. För två år sedan, så började STIM skicka fakturor till Pizzeria Lazio i Malmö. STIM hävdade att pizzerian spelade musik genom radio för sina kunder. Efter ett tag slutade pizzerian att betala, eftersom de inte hade någon radio. STIM stämde dem då inför tingsrätten, och pizzerian vann.

Sedan tog det bara sex månader innan STIM började skicka fakturor igen, återigen med hot om stämning. Vi har alltså ett fall där en gigantisk miljardmaskin lägger in hela sina muskler och använder principen “störst har rätt” mot små företagare, och helt enkelt ställer till såpass mycket problem för dem att de hellre betalar än tar strid. Trots att de fått fel gentemot pizzerian i tingsrätt, så försöker de helt enkelt med utmattning.

— Vi blir behandlade som om vi var tvungna att betala för något som vi inte har gjort, säger Jami Parvizi, pizzeria Lazios ägare. Det är som maffiautpressning mot mig.

Och nu måste alltså Jami Parvizi på egen bekostnad ta sig till tingsrätten i Stockholm, där han blivit stämd, och bevisa att deras pizzeria inte har en radio.

Maffia. Utpressning. Han använder bekanta ord. Var har vi hört de orden förut i debatten kring upphovsrätt?

Att STIM samlar in pengar från affärer ses som ett tecken på att insamlingsmonopolet fungerar. Det är inte alls ett tecken på att insamlingsmonopolet fungerar. Det är däremot ett tecken på att klassiska maffiametoder med beskyddarverksamhet fungerar, och att de flesta affärsinnehavare väljer att hellre betala en liten summa varje månad, än att ta strid mot jättarna utanför. Sedan spelar det ingen roll om jättarna heter Cosa Nostra, Hells Angels eller STIM. Metoderna är desamma, och effekterna likaså.

Upphovsrättskartellerna är inte det minsta intresserade av samhällsintresset. De är intresserade av att samla in pengar, och använder alla verktyg de kommer åt för att göra det, oavsett om upphovsrättskartellerna har laglig rätt eller inte. Resultatet är att alla som står upp mot dem råkar illa ut, och att det blir så jobbigt att försvara sig att de i underläge hellre ger efter.

Normalt anser vi att organisationer som beter sig så är kriminella. Utpressningsverksamhet. Beskyddarverksamhet. Maffiametoder. Det är därför det är dags att kalla de här organisationerna för de kriminella busar de är — även om de idag använder lagen och välpolerade advokater som slagträ, så är det dags att ändra på den lagen så att de kan fällas i domstol som vilka maffiabossar som helst.

De av våra aktivister som bor nära Lundavägen i Malmö får naturligtvis gärna åka förbi pizzerian bara för att visa stöd. De behöver det just nu.

Och imorgon kan samma karteller stå utanför din dörr.

Anledningen till att jag tar upp det här är att det är samma karteller som driver in pengar från affärer, som kommer att hantera insamlingen när Privatpolislagen Ipred1 har tagit effekt. Samma människor som skiter i om Pizzeria Lazio faktiskt är skyldiga enligt lag att betala, är också samma människor som kommer att skita i om du är skyldig enligt lag att betala. De kommer bara att göra som vanligt och skicka horder av välpolerade advokater, stämningar, och helt enkelt använda principen om den starkes rätt för att få in mera pengar.

Mot barnfamiljer. Mot skolflickor. Mot farmödrar. Mot dig och dina släktingar. Och till och med mot pizzerior.

Samtidigt fortsätter de etablerade partierna att tro att folk bryr sig mer om barnbidrag än Privatpolislagen Ipred. Bloggen Infallsvinkel noterar, i hårda siffror, att de har fel. Piratpartiet behövs.

(Marcin och Opassande bloggar också om Pizzeria Lazio.)

Slutligen…

Som slutord vill jag tacka för den otroligt stora respons jag fick till min ovanliga begäran om hjälp med mat och hyra som jag skickade ut förra måndagen. Jag ser nu att jag får tillräckligt med frivilliga, anonyma gåvor för att kunna betala min mat och hyra medan jag driver frågorna vidare, och ett eventuellt överskott skänker jag till partiet. Allas kravlösa och ärliga stöd värmer och berör mig. Jag har t.o.m. fått presentcheckar på resor (för att vila upp mig) och restaurangbesök (för att äta bättre än vanligt) från anonyma avsändare. Tack.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. […] Falkvinge skriver lite längre om samma sak. Tags: civilrätt, ipred1, […]

 2. Skulder är en bra morot « Badlands Hyena

  […] företag andra möjligheter att pressa pengar ur enskilda medborgare. En pizzeria i Malmö har stämts av Stim för att ha spelat musik på en radio som inte finns i lokalen. Men exakt vad är det som säger […]

 3. Vart är vi på väg? « Fritänk

  […] särintressen möjlighet att övervaka och göra intrångsundersökning hos privatpersoner på mycket lösa grunder, en möjlighet som inte ens polisen har. Polisen har däremot redan fått utökade möjligheter att […]

 4. Varför inte? » UnderSTIMulerade advokater

  […] liten pizzeria i Malmö, Pizzeria Lazio, har blivit centrum för STIM’s senaste klavertramp. De kräver in pengar för musik som pizzerian uppenbarligen […]

 5. […] bort hur det känns att vara den svagare parten och bli marscherad på. Israel borde veta bättre. Här hemma är det STIM som muckar och tycker att alla borde ge dem pengar vare sig man har radio eller inte. Ja, men så bra då. I […]

 6. En pizzabagare som råkat illa ut « Calandrellas blogg

  […] Internets bloggade först om detta; Rick har skrivit ett ganska långt inlägg i frågan, och opassande […]

 7. Johan Ronström » Blog Archive » Pizzerian utan radio

  […] citat från Rick: – Vi blir behandlade som om vi var tvungna att betala för något som vi inte har gjort, säger […]

 8. Låt Stim avlyssna alla lokaler « Badlands Hyena

  […] äntligen de tekniska och legala möjligheterna att komma åt dem. Stim stämmer exempelvis en pizzabagare för att han spelar musik för sina gäster från en radio, vilket han påstår att han inte […]

 9. STIM är en fara för rättssäkerheten

  […] Rick Falkvinge (Piratpartiet) verkar ha upptäckt ett fall där STIM redan idag missbrukar sin makt. Han skriver: […]

 10. Svensk maffia - eller? « Trollan’s Tankar om stort och smått

  […] Rick Falkvinge […]

 11. Pizzeria-intrigen tätnar « infallsvinkel

  […] De senaste dagarna har information spritts på en mängd bloggar (t.ex. Falkvinge, Omg Internet samt HAX) angående pizzeria Lazio i […]

 12. Pizzeria-mystik värdig Agata Christie « infallsvinkel

  […] Bloggare (däribland Omg Internet, Falkvinge och HAX) pekar felaktigt ut organisationen Stim som […]

 13. SAMI och inte STIM « Fritänk

  […] januari, 2009 av fritank I ett tidigare inlägg länkade jag till ett inlägg av Rick Falkvinge som handlade om hur en pizzeria i Malmö blivit stämd av STIM för att inte ha betalt en avgift […]

 14. Johan Ronström » Blog Archive » Rättelse: Stim var Sami

  […] och andra bloggare skrev härom dagen om Pizzeria Lazio i Malmö enligt egen uppgift blivit stämd på […]

 15. […] jag såklart de stora skivbolagen, filmbolag och STIM samt andra härliga organisationer, Läs detta inlägg om hur SAMI är som organisation. det står STIM, men rättelsen till inlägget […]

 16. Baksmälla av pizzeria-historien « infallsvinkel

  […] De senaste dagarna har historien om pizzeria Lazio ältats på piratbloggar och liberala bloggar (Falkvinge, HAX, Omg […]

 17. Terobi » Blog Archive » Bra början på året!

  […] till och med. Det är såhär framtiden ser ut om inte någonting händer snart. Mer om detta här (märk väl att Rick skrivit Stim, men han rättade sig i ett senare inlägg) och […]

 18. Statsstöd till maffian i Sverige? | El Rubio Talar

  […] till maffian i Sverige? STIM har än en gång visat att de inte är något annat än en ren maffiaorganisation. När man med […]

Comments are closed.

arrow