Grattis till Ung Pirat

Ung Pirat får statligt stöd för första gången från Ungdomsstyrelsen. Det kommer att göra en enorm skillnad för att fortsätta bygga upp organisationen. 1 325 744 kronor får organisationen i stöd för verksamhetsåret 2009.

Mattias Bjärnemalm, som varit något av arkitekten bakom hela organisationen, kommenterar på sin blogg.

Ung Pirat är idag det andra eller tredje största politiska ungdomsförbundet i Sverige, lite beroende på hur man räknar.

Nu ser jag fram emot att få sällskap av Ung Pirat i Helsingfors på den fjärde internationella piratkonferensen, som anordnas av finska Piraattipuolue, där jag vet att Ung Pirat sett fram emot att berätta för våra systerpartier hur man engagerar ungdomar internationellt. Där räknar vi också som vanligt med att möta Partido Pirata, Parti Pirate, Piratenpartei, Piratenpartij, Partia Piratów och alla de andra.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mr Profit

  Grattis! Ett definitivt steg mot toppen.

 2. Jay

  Riktigt trevligt, framåt med oss! 😀

 3. Obsi

  Fantastiskt!

 4. Tuxie

  Wow! Fantastiskt! Det här lär sätta ännu mer fart på rörelsen.

  Tuxies senaste bloggpost: Bli medlem i Piratpartiet idag också!

 5. Anya

  Woohoo! Där satt den! 😀

 6. cnab

  Varför denna eufori? Är det så djävla kul och rätt att låta staten betala UP? Naturligtvis är det fullständigt åt skogen att även andra politiska organisationer görs beroende av skattemedel – här borde UP/PP verkligen ha markerat ordentligt genom att inte ansöka om och sno åt sig skattemedel som behövs inom andra samhällssektorer, t.ex.sjuk- och åldringsvård. Fan, jag blir riktigt upprörd över den sagolika naivitet UP tycks uppvisa. Skälet till att de här “stöden” finns är att staten mycket väl är medveten om att det skapas ett beroende och att “man biter inte den hand som föder en.”

 7. Robert Andersson

  Smash n Grab.

  Ta pengarna och stick, Persbrandt och Marklund hade inte gjort det bättre själva.

 8. HR

  Gratulerar Ung Pirat!
  Den sitter som en smäck.

 9. Dennis Nilsson

  Gratulerar!

  Jag håller tummarna nu för att UP kan hantera detta, och inte låter det stiga över huvudena.

  Makt och pengar korrumperar även den mest idealistiska och genomgoda människas omdöme.

  Dennis Nilssons senaste bloggpost: OLENTZERO

 10. JörgenL

  @cnab:
  1. Det behövs pengar för att bedriva politik.
  2. Om alla ska betala ur egen ficka så kan bara de bedriva politik som har gott om pengar.
  3. Om man ska bekosta politisk verksamhet genom donationer så blir det ännu mera “inte bita den hand som föder en”
  4. Stöd från staten sker enligt formaliserade regler som inte utan vidare ändras baserat på politikens innehåll.

  Slutsats: Offentligt stöd till politisk verksamhet ger en större grad av frihet att formulera sin politik utan hänsyn till att göra sig ovän med sina finansiärer än alternativen. (Såvida man inte bara driver politisk frågor med väldigt rika sympatisörer, då kan man finansiera det med medlemsavgifter…)

  JörgenLs senaste bloggpost: En sosses försvarstal

 11. Banjospelaren

  Tror att det ligger något i vad cnab säger, är man beroende av statligt stöd så påverkar det hur man tänker, även om det finns “formaliserade regler”. Håller inte med JörgenL punkt 3, man kan till exempel tänka sig donationer via fria stiftelser med formella regler, fördelen blir då att man kan få pengar från flera håll och inte vara beroende av en enda källa (staten). Har man väl anpassat organisationen till ett högt pengaflöde är det väldigt svårt att krympa kostymen.

 12. Calandrella

  Strålande! Jag håller med JörgenL; kanske inte om 3, men de övriga. Vad gäller donationer så… tja, det är bättre ju mer pengar som UP har.

  Calandrellas senaste bloggpost: Besök Jonas Nordgren, en integritetens hjälte!

 13. EricJ

  “Lite beroende på hur man räknar” väckte mitt intresse. Har nån lust att förklara skillnaderna?

 14. Anders Andersson

  Den som kräver att UP tackar nej till bidraget av ideologiska skäl bör rikta samma krav till övriga organisationer, och handgripligen ta ifrån dem pengarna om de inte rättar sig efter kravet. Endast så uppnår man rättvisa förhållanden på den politiska spelplanen. Det kan bli ett ganska intressant slagsmål…

  Även om man ogillar dagens regelverk, så hör det till reglerna att man följer dem till dess att de har ändrats. Jag tycker till exempel att Sverige borde återgå till vänstertrafik, men jag menar inte att jag och mina åsiktsfränder demonstrativt skall köra på vänster sida redan nu (eller helt avstå från att använda vägen) bara för att föregå med gott exempel. 🙂

 15. Trezker

  “fördelen blir då att man kan få pengar från flera håll och inte vara beroende av en enda källa (staten)”

  Innebär statligt bidrag att man inte kan dra in pengar från annat håll? Vart står det?
  Måste Piratpartiet sluta med guldpirat och donationer om man får bidrag?

 16. //Pelle

  Grattis UP och oss andra pirater också.

  “Lite beroende på hur man räknar” är UP 2:a eller 3:a? Fast som Ungdomsstyrelsen räknade i dokumentet du länkade till är MUF KDU och SSU större, dvs UP är fjärde största! Inte fy skam det heller, men jag tycker att vi borde vara korrekta med fakta – det kommer garanterat att hjälpa oss framöver.

 17. jasså

  Jaha.. så ung pirat kan leva på bidrag från staten, men inte Pirat Partiet självt? Eller, ska jag säga PPs partiledare..? Det/den måste leva från bidrag från PPs medlemmar?

 18. HR

  Längst upp på http://www.svd.se/

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2335501.svd

  “Piratpartiets ungdomsförbund Ung Pirat har gjort sig kända för att uppmuntra fildelning.
  Nu får verksamheten 1,3 miljoner i statsbidrag från Ungdomsstyrelsen.”

 19. Anaïs

  Det är naivt att tro att man kan bedriva opinionsbildning om man saknar resurser. Det handlar dessutom om mer än pengar: det har ett symbolvärde. Det är ett offentligt erkännande av UP som ett viktig, jämbördig aktör. Mycket riktigt upprörde det företrädare för skivbolagen. Utmärkt.

 20. Intensifier » OMG! Staten ger pengar till förbrytarorganisation!

  […] Pirat har fått 1 325 744 kronor av staten! Ja, ni läste rätt. Något okontrollerat har inträffat som lamslår […]

 21. […] är idel glada tillrop från piratbloggarna. Jag är dock inte särskilt positiv över det statliga […]

 22. Alakai

  Go UP!
  Det här är inte oväntade men helt förträffliga nyheter.

  Stöd är stöd, oavsett. Sen är det inte någon stat vi är emot, det är bakåtsträvarna i lobbyverksamhet, intresseorganisationer som per automatik är emot demokratiska fundament och tillräckligt många vilseledda politiker för att det ska uppfattas som en motsträvande stat som vi ska informera tills något går in. Resterande behöver bara informeras ^_^
  Pengar är ett lika fullgott krut som vilken BBS eller Bloggosfär som helst, inget att fnysa åt eller kasta bort, resurser är resurser.

  Ladda med extra krut och skjuuut! 😀

 23. cnab

  Jag låter min brandfackla lysa en stund till. Och inte alls av illvilja, bara om omsorg – röstar själv på PP. Är det rätt att skattefinansiera UP? Eller för den delen all annan (av staten godkänd!) politisk verksamhet, ungdomsorganisationer eller moderpartier? Ska det ses som ett ERKÄNNANDE av verksamheten för att staten beviljar bidrag? Kommer moderpartiet PP att jubla den dag partistödet kommer i den händelse partiet tänker ansöka?

  I min första kommentar klargjorde jag att jag är fullt medveten om att det kostar pengar att driva politik. Så, med hedern i behåll, var hittar man finansieringen? Tycker man att staten är god och att man själv sympatiserar med denna, så visst kan man söka pengar där. Men om man anser att staten är ond – kanske inte genomgående men i viktiga kärnfrågor – är det då rätt att söka medel hos “fienden?”

  Tycker mig ha hört tidigare att det inte är rätt att göra vissa saker “bara för att det går.”

  Nej, jag tycker att Ricks sätt att försöka hitta pengar för att kunna fortsätta det viktiga arbetet med att förstärka och bredda piratrörelsen, är betydligt hederligare än att tigga stålar ur skattekassan. Vi får väl hjälpa till allihop, både fattiga och rika pirater, efter bästa förmåga, det är väl inte konstigt? Eller är vi så inlindade allihop i statens varma, sköna trygghetsfilt där det alltid finns något litet bidrag någonstans att hämta?

  Statens sätt att kontrollera genom bidrag är inte alls något nytt. Men glöm för 17 inte att staten har motkrav. Vad vill Statens Ungdomsstyrelse ha av UP för att betala ut bidraget? Självklart reviderade uppgifter ur medlemsregistret! Inte behövs FRA här inte – kontroll över medborgarna och deras tankar kan utövas på flera sätt.

  Alltså: Är staten ond eller god? Please, define your enimies!

 24. Unga pirater kriminella? « Calandrellas blogg

  […] Andra media som skriver om detta: Svenska Dagbladet, DN.se, dagensps.se, SR, projO´s blogg, Stefan Flod, Ung pirat (och igen), Mattias Bjärnemalm, Leo Erlandsson, Stenskott, Olofs blogg, Intensifier, Storm i ett vattenglas och Rick Falkvinge (pp) […]

 25. minata

  Två rörelser som har tackat nej till statliga bidrag. Tidningsstöd. Amnesty International svenska sektionen och tidningen FIB/Kulturfront.

 26. Mattias Bjärnemalm

  cnab:

  Ungdomsstyrelsen vill inte alls ha uppgifter ur vårt medlemsregister. Detta eftersom statens tolkning är att det skulle inkräkta på åsiktsfriheten om en statlig myndighet begärde ut uppgifter om vem som är medlem i en politisk organisation. Detta upplevde Ungdomsstyerelsen som ett hinder för ett par år sedan då ett par av de politiska ungdomsförbunden var i blåsväder på grund av uppförstorade siffror.

  Lösningen, som alltså är så det fungerar nu, blev att Ungdomsstyrelsen ställer höga krav på att en auktoriserad revisor ska ha granskat äktheten i de medlemssiffror som utgör underlag för ett ungdomsförbunds ansökan. På så sett kan Ungdomsstyrelsen förlita sig på siffrornas äkthet, samtidigt som vi själva styr vem som får inblick i vårt medlemsregister.

  Vår revisor jobbar på Öhrlings Pricewaterhouse Coopers och har erfarenhet av att agera revisor i andra ideella organisationer. Han är även formellt vald till revisor inom Ung Pirat och har därmed tillgång till vårt medlemsregister under förtroende.

  Jag tycker själv att detta är en bra (om än kostsam) lösning på problemet att staten måste kunna veta att våra siffror stämmer samtidigt som de inte själva kan granska dem

  Mattias Bjärnemalms senaste bloggpost: Ung Pirat beviljas statsbidrag!

 27. Stefan

  Grattis ungpirater! Självklart ska man ta emot pengar man är berättigad till, oavsett vad man har för principiella ståndpunkter kring det.

  Personligen tycker jag att ungdomsförbund är en bedrövlig typ av lekstugeverksamhet och indoktrinering. PP/UP verkar iallafall funka lite annorlunda och med betydligt mer engagerade medlemmar. Som jag uppfattar det har ni en fungerande intern demokrati och en genuin folkrörelse i botten, vilket är mer än man kan påstå om självutnämnda folkrörelsevurmare typ SSU.

  Ju mer pengar ni kan plocka via staten från andra, mer tveksamma ungdomsförbund desto bättre (antar att det i praktiken funkar så, dvs inte att pengar tas från sjukvården som nån påstod). Riktigt kul vore ifall ni kunde plocka åt er en så stor av kakan, att mediedrevet om “kriminella nazistkommunistpedofilpirater som får pengar av staten” resulterar i indragna bidrag åt samtliga ungdomsförbund. Det vore ett enormt framsteg för demokratin, ifall man med demokrati menar något mer än partipolitisk pajkastning på TV, att lägga lappar i lådor var fjärde år, och total politisk likriktning pga röstfiske hos medelklassen.

  Det där att man skulle avradikaliseras genom att ta emot bidrag tror jag är en överdrift. För mer extrema grupper stämmer det säkert, men ni uppfyller grundläggande kriterier om demokratiska värderingar och har därför inget att oroa er för. Ungdomsförbunden avradikaliseras av sina moderpartier, eftersom ungdomarna vill klättra i hierarkin som politiska broilers, snarare än genom bidrag. Ni lär också ha mycket lättare att värva riktiga medlemmar och behöver inte sänka er till SSU/MUF-nivå med värvning av pappersmedlemmar som huvudsaklig verksamhet.

 28. cnab

  Tack för ett lugnande besked om medlemsregisret i UP, Mattias. Men se upp med de här statliga bidragspengarna framöver. Budgetera ALDRIG med dem som en årlig intäkt. Är inte UP’s årsbudget helt och hållet balanserad på andra intäkter än statligt bidrag – då är det garanterat kört, både ekonomiskt och trovärdighetsmässigt. Jag jublar inte åt kapet av skattemedlen från statliga Ungdomsstyrelsens men önskar UP lycka till framöver. Och hoppas samtidigt att inte moderpartiet söker någon slags legitimitet eller allmän acceptans genom att ansöka om och kvittera ut ett föråldrat och systemkonserverande partistöd. Det är Piratpartiet och dess politik alldeles för bra för.

 29. Samuel

  Om du anser att vårt demokratiska system är ont råder jag dig att gå ut på gatorna och spöa upp folk istället för att engagera dig i ett politiskt parti. Att betrakta politiker och samhällets lagar som en fiende, som många mindre sofistikerade medlemmar av piratpartiet gör, är ingenting som kommer leda till någon positiv förändring. Det är inte så konstigt att vissa mindre insatta betraktare upplever piratpartiet som en ungdomspopulistisk rörelse av samma mått som vänsterextremismen. Tyvärr är det ofta dessa känslor Rick appellerar till med sin retorik, medvetet eller omedvetet. Det finns ingen konspiration, politikerna har inget avtal med djävulen. Ideologiska motståndare är inte fiender, utan människor som har något att tillföra och som man kan försöka övertyga om man förstår deras syn på saken. Du är ingen revolutionär för att du hetsar mot staten på internet.

 30. Samuel

  Med “dessa känslor” syftar jag på romantiserad revolt mot “etablissemanget”, något som inte var helt tydligt i mitt inlägg.

 31. JörgenL

  Till de som tycker att man ska bedriva verksamheten utan bidrag:

  Hur många ungdomsorganisationer skulle kunna ta ut 1033 kronor i medlemsavgift? Det är så mycket pengar det handlar om, och såna avgifter är inte realistiska.

  Ska man då finansiera verksamheten med frivilliga donationer istället? Det är en möjlighet, men det finns väsentliga problem med det också. Interndemokratin i en organisation som finansieras på det sättet kan lätt bli korrupt genom att de medlenmmar som donerar mycket tycker att de ska ha mer att säga till om och att besluten anpassas för att inte stöta sig med stora donatorer.

  Jag tycker fortfarande att det är en bra princip att politiska organisationer får pengar enligt tydliga regler som är baserade på formella kriterier.

  I den generella frågeställningen kan man se USA som ett skräckexempel där kampanjerna stöttas av storföretag, ofta med förtäckta bidrag till bägge sidor så att det ska finnas en tacksamhetsskuld oavsett vem som vinner.

  Vi ska ur såna perspektiv vara glada för att vi har ett någorlunda fungerande statligt partistöd i Sverige, och naturligtvis ska PP ta emot sådant när röstresultatet kvalificerar oss för det.

 32. cnab

  @Samuel:

  Jag uppfattar din kommentar riktad till mig och vill därför svara. Du konstaterar själv att du nog inte var riktigt tydlig i vad du menade, vilket jag sannerligen håller med om. Jag ställde frågan om staten helt eller delvis kan anses vara god eller ond. Och om man i händelse av att man anser staten vara helt eller delvis ond, ska söka bidrag av den i form av skattemedel för sin politiska verksamhet. Den frågan tycker jag faktiskt är befogad att ställa. Bidrag – varifrån de än kommer – förpliktigar. De konserverar rådande system. Och det kan om det vill sig riktigt illa också korrumpera. Jag har saknat den öppna debatten om finansieringen i både UP och moderpartiet PP och vad partiet egentligen vill och hur man ser på saken. Beskyll mig inte för att vara “romantisk revolutionär” eller “hetsa mot staten på internet” är du vänlig. Det glädjer mig att du själv är nöjd med “etablissemanget.” Där skiljer vi oss åt.

  @JörgenL:

  OK, en dryg tusing om året kan förvisso vara tufft som medlemsavgift men inte oöverkomligt. Vi är ju rätt många som månadspyntar en hundring som guldpirater och kanske lika mycket direkt till Rick. Skattefinansiering i form av partistöd innebär ju att jag som individ via skattsedeln betalar till politisk verksamhet som jag inte alls sympatiserar med. Tänk om SD kvalificerar sig till partistöd – då är jag via skatten med och pyntar till dom i direkt strid till min egen politiska uppfattning! Att däremot vara beroende av fattiga och rika piratmedlemmar tycker jag är bättre än att vara beroende av staten. Vars representanter f.n. som bekant inte är särskilt intresserade av mänskliga fri- och rättigheter. Därför tycker jag det är fel att se ett partistöd till PP som ett kvitto på att partiet accepteras. Vi bör stå på egna ben – det fixade t o m John Long Silver …

 33. JörgenL

  @cnab:
  Vi betalar redan en massa skattepengar till sd… Dom har partistöd genom de kommuner där de har mandat och får en knapp miljon om året i statligt partistöd eftersom de hade mer än 2,5% i valet.

  Jag ser det dock inte som ett stöd till sd, utan som ett stöd till den demokratiska processen i allmänhet.

  Det vore just om man lät stödet styras av att man tycker djävligt illa om sd som det blir farligt, för då blir det just det du talar om, ett medel för att få obekväma partier att rätta in sig i ledet. Att sd får pengar tycker jag visar styrkan i det regelbaserade systemet, oavsett hur jäkla avskydda de är så får de pengarna eftersom de uppfyller villkoren för att få det.

 34. Oscar Swartz

  cnab, PP-sympatisörer betalar ju också skatt, liksom SD-medlemmar. De vill väl att deras skattepengar går till deras partier snarare än andra. Resonemanget “jag vill inte att mina skattepengar går till … ” håller inte. Det är som när kristdemokrater säger att de inte vill att DERAS skattepengar inte skall gå till obscen konst. Jaha, men JAG och en massa andra vill just att konstpengarna går till riktigt djävla sjuhelvetes okristlig och obscen konst, om inte annat för att reta just de där månniskorna. Ska inte vi få NÅGOT roligt då? I en värld av mångfald där folk betalar skatt skall också pengarna gå till mångfald. I den mån de skall tas ut alls och betalas till något förstås men det är ju en annan fråga.

  Oscar Swartzs senaste bloggpost: Bloggtriumfen 2008 och Stora Bloggpriset

 35. cnab

  @JörgenL och Oscar:

  Tack för era mycket kloka synpunkter på mina kommentarer. Inser att jag inte tänkt färdigt beträffande skattefinansierade partistöd. Förmodligen är det så att nuvarande partifinansiella system är ett av de minst dåliga som finns förutsatt att reglerna följs och att inte fusk och båg tillåts förekomma. Men nog är det allt lite märkligt att Piratpartiet ska upplevas vara “godkänt” den dag partistödet droppar in? Det var intressant att frågan kom upp till diskussion och att den kommer att hållas vid liv även framöver. Någonstans i bakgrunden lurar farhågan “att man biter inte den hand som föder en …”

 36. minata

  Det är stor skillnad på partistöd baserat på målsiffror, valresultat.

  Och stöd från Ungdomsstyrelsen som Ung Pirat har fått. Ungdomsstyrelsen sätter villkor för stöd. Auktoriserad revisor, demokratisk organisation och så vidare.

 37. Yamiko

  Hurra!

  Yamikos senaste bloggpost: Gott nytt år!

Comments are closed.

arrow