Fildelningshaveri i MP och V

Kulturutskottet kom ju med ett pressmeddelande häromdagen. “Regeringens repressiva politik bör kombineras med instruktiv propaganda på skolorna. Upphovsrätten ska värnas. Upphovsrätt, upphovsrätt, upphovsrätt. Och lite mera upphovsrätt. Sade vi att den ska värnas?”

Det här var såvitt jag vet första tillfället som MP och V hade möjlighet att omsätta sina ställningstaganden för kultur- och kunskapsspridning i praktiken. Både MP och V har pratat sig varma mot kamerorna och väljarna för rätten att ta emot och sprida kultur och kunskap. Nu sattes politiken på prov. Nu testades det för första gången om det som partierna hade sagt bara var vackra ord, när de väl satt vid köttgrytorna i kulturutskottet.

Skulle MP och V stå upp för rätten att sprida kultur och kunskap, så som det politiska beslutet att inrätta biblioteken en gång gjorde? Eller skulle de hemfalla till cementgjutning av det förgångna till varje repressivt samhällspris, och prioritera bort de vackra orden så fort de fick chansen?

De relevanta protokollcitaten från kulturutskottet hittades av Mini:

Siv Holma (V): Vi anser att det inte ska vara tillåtet att ladda ned upphovsrättsligt skyddat material utan att den som har skapat materialet får betalt.

Esabelle Dingizian (MP): Jag anser därför att det är viktigt att upphovsmännen får fullgod ersättning för det arbete de utför. Får inte upphovsmannen ersättning för sina verk kommer både nyskapande och kreativitet att hämmas. Upphovsrätten måste därför fungera väl, med regler som säkerställer att den fungerar som den är menad att göra. Jag ställer mig därför positiv till att upphovsrätten säkerställs.

Så här blir det när man inte har någon ideologisk förankring i varför kultur- och kunskapsutbyte är samhällspositivt och ledamöterna sitter ner med de stora hundarna vid köttgrytorna. Tror ni att någon ledamot från PP hade sagt så här? Någon enda?

Mikael von Knorring (V) har redan kommenterat haveriet på sin egen blogg VFU:

I veckan släpptes också en remiss på förslaget till kulturpolitiskt program, som innehåller många bra skrivningar om mycket, men också återkommande försök att låtsas som kongressbeslutet om upphovsrätten aldrig fattades. Resultatet blir att diskussionen kommer tvingas över från sak till form ett tag.

Jag har inte sett någon kommentar från MP om haveriet och Esabelle Dingizians ställningstagande.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Hans J

  Det är då inte konstigt att 21 PROCENT kan tänka sig att rösta på Piratpartiet!

  Du Rick,
  Tänk vad häftigt om du hade skrivit den postningen på arabiska eller spanska!

 2. Micke vK

  “Det här var såvitt jag vet första tillfället som MP och V hade möjlighet att omsätta sina ställningstaganden för kultur- och kunskapsspridning i praktiken. Både MP och V har pratat sig varma mot kamerorna och väljarna för rätten att ta emot och sprida kultur och kunskap. Nu sattes politiken på prov.”

  Nja, det där är ganska ordentligt missvisande. Det enda som avgjordes här var ett pressmeddelande från kulturutskottet. Siv Holmas agerande var ett steg över en principiellt viktig linje, men den faktiska effekten på debatt och beslut är närmast noll.

  Vänsterpartiets IPRED-motion är mycket tydlig (liksom Miljöpartiets):
  http://vfugruppen.wordpress.com/2008/12/19/las-vansterpartiets-ipred-motion/
  Det är de motionerna som det kommer att röstas om.

  Micke vKs senaste bloggpost: Trams i vänsterpartiet

 3. Rick Falkvinge

  Micke, jag håller inte med om din bagatelliserande beskrivning av händelsen. Vi pratar om kulturutskottet, som har ett utomordentligt inflytande över upphovsrättens utformning.

  Visst är det så att det finns större beslut. Men det viktiga här var principen:

  Partierna MP och V hade talat sig varma inför ungdomsväljarna för en reduktion av upphovsrätten. Går det att lita på att de gör som de har sagt att de ska göra?

  Svaret kom i kulturutskottet, och var ett tydligt NEJ.

  Jag tycker inte att det är en rolig situation på något sätt, men det är likväl inte försvarbart.

  Jag är den förste att berömma äkta förståelse för att samhället omformas och demokratiseras nu lika mycket som när tryckpressen kom — men jag är lika mycket den förste att peka ut svek mot sådana löften.

 4. HR

  Piratpartiet behövs, maktlystna partier som offrar all ideologi för ministerposter vill jag inte veta av.

  PP: 10% – 2 mandat i euvalet!

 5. Micke vK

  Rick, jag pratar ju förstås inte om att det skulle vara försvarbart. Det är bra att du uppmärksammar vad som hänt.

  Men det är missvisande att prata om att det här är vad det blev “i praktiken” när det är precis tvärtom: det som hänt är viktigt att få rätsida på trots att det inte har någon egentlig praktisk betydelse, för att det är principiellt, interndemokratiskt viktigt.

  Pressmeddelandet betyder ingenting för samhällsdebatten. Det kommer inte stärka stödet för den gamla linjen i vänsterpartiet – snarare tvärtom. Och lagar beslutas ju, som tur är, inte av kulturutskottet, utan av riksdagen.

  Micke vKs senaste bloggpost: Trams i vänsterpartiet

 6. HR

  Jävlar i mig vad Reinfeldt och Shalin jagar en hel ungdomsgeneration!

  Snart skall både upphovsrättsmaffian och snuten jaga samtidigt!

  Spärra in dissidenterna och stäng ner det förhatliga Pirate Bay!!!!

  Leve Kina!

 7. Mr Profit

  Utmärkt bloggpost. Låt oss hålla trycket uppe.

 8. Lars-Erick F

  det må finnas en opinion emot Ipred inom v, men Siv Holma fr Kiruna är en tungviktare i dessa frågor.
  Tyvärr.

  Lars-Erick Fs senaste bloggpost: Motsatser som ger färg

 9. Sned

  Menar Siv Holma att licensformer såsom GPL ska förbjudas? Jag kan inte tolka citatet på något annat sätt, men å andra sidan har jag inte läst kontexten som citatet stod i.

 10. Kalle E

  “Får inte upphovsmannen ersättning för sina verk kommer både nyskapande och kreativitet att hämmas”

  Mmmm. För alla tusentals ungdomar som står och harvar elgitarr i alla tusentals källare över Sverige är så otroligt mycket mindre kreativa och nyskapande än Britney Spears.

  Så är det.

 11. Jakop Dalunde

  Jag säger som Micke VK, frågan avgörs inte i kulturutskottet.

  De Grönas motion i frågan ligger fast, och är den som gäller.

  http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=19910&number=161646

  Jakop Dalundes senaste bloggpost: Bygg nytt, högt och grönt

 12. Mikael Nilsson

  Jakop, så du menar att det är ok för mp’s riksdagsledamöter att motarbeta motionen (och mp’s ställningstagande i stort) i andra utskott, trots att de företräder partiet?

  Tidigare har vi hört att riksdagsomröstningarna inte är så viktiga, avgörandena görs i utskotten. Nu när det inte passar så är det alltså tvärtom.

  Vad sägs om att helt enkelt vara konsekventa BÅDE i utskottsarbetet (där upphovsrättsfrågorna bor) OCH i övrigt riksdagsarbete? Eller är det för mycket begärt?

  Sorry, jag lackade visst ur lite. Jag är så grymt trött på politiker som inte kan gå längs en rak linje.

  Mikael Nilssons senaste bloggpost: Ska vänsterpartiet göra som centern?

 13. Mikke

  Jakop och Micke. Trovärdigheten får sej en rejäl känga när ni låter repressiva personer föra er talan i frågor som ni menar att partiet har direkt motsatt åsikt i.

  Man ska inte tvinga in människor i partilinjen jämnt o ständigt MEN
  Jag hade direkt ifrågasatt personernas lämplighet att representera era parti i dessa frågor och utskott.

  Ledsamt!
  Se till att reagera för fasen!

  / Mikke

 14. Jakop Dalunde

  “Jag är så grymt trött på politiker som inte kan gå längs en rak linje.”

  Nu handlar det inte om huruvida en politiker kan gå längs en rak linje eller inte, utan att ett parti består, och bör bestå, av många politiker.

  Hursomhelst så ligger vår linje i frågan fast sedan tidigare.

  Jakop Dalundes senaste bloggpost: Bygg nytt, högt och grönt

 15. […] ser vi hur vänsterpartiet och miljöpartiets någorlunda intressanta tankar om upphovsrätt trasas sönder helt när de manglas genom kulturutskottet. Eftersom Intensifier har slutat med parlamentariskt käbbel […]

 16. Anders Troberg

  “Siv Holma (V): Vi anser att det inte ska vara tillåtet att ladda ned upphovsrättsligt skyddat material utan att den som har skapat materialet får betalt.”

  Med andra ord, hon vill även förbjuda fritt innehåll, som läggs ut gratis med upphovsmannens tillåtelse. Vad i helvete håller de på med? Skulle jag då bli en brottsling för att jag lägger ut ett program jag själv gjort för gratis nedladdning på min egen website?

  Eller, som vanligt, har våra folkvalda uttalat sig om något de inte fattar, igen…

 17. Mikael Nilsson

  Jakop,

  Genom ditt ursäktande svar gör du mig faktiskt bara mer besviken. Du menar tydligen att det INTE ENS ÄR ETT PROBLEM!

  Att sättet som mp’s frågor bedrivs i kulturutskottet är ok! Att det inte finns anledning att ta en diskussion om vad för politik mp ska driva i kulturutskottet. Att det hela helt enkelt ska få fortsätta i denna riktning?

  Ok, övertyga mig NU om varför jag skulle ens ÖVERVÄGA att rösta på mp till riksdan? Om nu agerar så här ryggradslöst INNAN ni sitter i regering med (s), hur kommer ni då göra sen?

  *suck*

  Mikael Nilssons senaste bloggpost: Ska vänsterpartiet göra som centern?

 18. JonathanRL

  Man kan inte lita på någonting annat än Lila. Det är vad jag sagt hela tiden.

  JonathanRLs senaste bloggpost: Lögn och Konsekvens

 19. Joshua_Tree

  Men det är vi som saknar ideologi va?

  Joshua_Trees senaste bloggpost: Finn fyra fel

 20. minata

  Bra att veta om Vänsterpartiets syn på upphovsrätt. Visserligen ett yttrande från en minoritet, men, när regeringsbildningen ska ske mellan tre partier, S+Mp+V efter valet 2010 är detta uttalande närmast den socialdemokratiska linjen.

  Avslagsalternativ till partistyrelsesvar på motionerna A100-102 (“Fri fildelning”,bifall, Vänsterpartiets partikongress 2008)
  som förordades av Mats Einarsson(V) och Mats Pilhem(V):

  citat “Vänsterpartiet stod och står bakom de förändringar av upphovsrättslagstiftningen
  som gjordes under den förra mandatperioden. Upphovsrätten, såväl den ideella som
  den ekonomiska, är helt avgörande för att kulturlivet ska kunna utvecklas.
  Dess viktigaste funktion är inte att skydda multinationella mediaföretags intäkter,
  utan att göra det möjligt för upphovsmännen – musikerna, författarna,
  konstnärerna osv. – att behålla kontrollen över sina verk och tillgodogöra
  sig det värde de skapar.

  Den tekniska utvecklingen, i synnerhet internet, har medfört nya förutsättningar
  för upphovsrätten, men har inte minskat vikten av att den upprätthålls. Genom
  fildelningsprogram kan stulet upphovsrättsskyddat material (musik, filmer, spel m.m.)
  snabbt och kostnadsfritt göras tillgängligt över hela världen.

  Även om det inte sker i kommersiellt syfte skadar det utan tvekan upphovsrättsinnehavarnas
  ekonomiska intressen. Visserligen kan gratisspridning via nätet ibland vara till
  upphovsrättsinnehavarens fördel som en del i marknadsföringen, men beslutet att sprida
  gratis måste fattas av den som har upphovsrätten till materialet, inte någon annan.” slut på citat

 21. Mikael Nilsson

  minata: “när regeringsbildningen ska ske mellan tre partier, S+Mp+V efter valet 2010 är detta uttalande närmast den socialdemokratiska linjen”

  Kors i taket, jag håller ju med dig… (!)

 22. Daniel Wijk

  minata: Bevisa det du skriver. Enligt all forskning så är den ekonomiska skadan försumbar eller icke existerande.

  Förutsatt att man ignorerar forskning från intresseparter då alltså.

 23. Martin

  Daniel
  Minata citerade, så han har inte hävdat något med sin text och har inget att bevisa. Du får be vänsterpartiet om bevis istället.

 24. Bertil Wennergren

  Men alla visste ju redan sedan länge att VP och MP är pajaspartier som man inte kan lita på. (Fast det är ju alla andra partier i riksdagen också…)

 25. Max Andersson (mp)

  Miljöpartiet är naturligtvis fortfarande emot IPRED. Jag har svarat på min blogg:

  http://maxandersson.blogspot.com/2009/01/falkvinge-har-fel.html

  Max Andersson (mp)s senaste bloggpost: Falkvinge har fel!

 26. AndersH

  @Rick: Vi pratar om kulturutskottet, som har ett utomordentligt inflytande över upphovsrättens utformning.

  Jaså, har det? Upphovsrättens utformning ligger väl snarare på justitie?

  Du, jag och Copyriot tycker visserligen att upphovsrättsfrågor är kulturpolitik, men det tycker inte politiker i allmänhet. För dem är kulturpolitik att diskutera hur mycket skattepengar som Operan ska ha och vem som ska ha konstnärslön. Inte de stora frågorna som påverkar kulturen i stort, på riktigt.

  AndersHs senaste bloggpost: 2009-01-21: Nu får vi värme i huset!

 27. minata

  @Max Andersson (mp)

  “Miljöpartiet är naturligtvis fortfarande emot IPRED. Jag har svarat på min blogg:”

  Allt pekar på att hela den socialdemokratiska riksdagsgruppen och att även minst två vänsterpartister röstar ja till IPRED samt att hela den miljöpartiska riksdagsgruppen röstar nej till IPRED den 25:e februari. Men det intressanta är vad som händer efter den 25:e februari. Där är Miljöpartiet uttalande i kulturutskottet av betydelse i en framtida trepartiregering (S+Mp+V). Och det är det Rick pekar på i denna tråd. Du har fel, Max.

  Siv Holma (V) som är kulturutskottets ordförande är en given kulturminister i en framtida röd-grön regering. Vad Vänsterpartiets partistyrelse har är Ågren. Partikongressbeslutet år 2008, bifall till “Fri fildelning” samt Vänsterpartiets majoritet i samma riktning – har aldrig hänt!
  Därför ser vi en kommande trepartiregering (röd-grön) samlat i en positiv upphovsrättssyn. Den som lever september-oktober 2010 har facit.

 28. HR

  minata, vi tänker ungefär lika.

  Vänsterpartiet är kört som alternativ för den fildelande ungdomen som vill se legaliserad fildelning. Miljöpartiets uttalande är tydligt när det gäller IPRED, men otydligt när det gäller en legalisering.

  Det står då mellan (pp) och (mp) i en ungdoms val av parti. Vi lite äldre som du och jag inser att Miljöpartiet mer än gärna släpper “mindre frågor” för att få ingå i en regering där (s) bestämmer.

  Jag rekommenderar Rick att fortsätta arbeta för Piratpartiets bästa oavsett sådant här påstått missförstånd.

 29. Henrik Hoffström

  Och min undran är fortfarande.

  “Partikongressbeslutet år 2008, bifall till “Fri fildelning” samt Vänsterpartiets majoritet i samma riktning – har aldrig hänt!”

  Varför tillåter vänsterpartiets medlemmar att partiledningen kör över ett kongressbeslut på det här sättet ?

 30. Johannes

  Om jag startar ett företag, och försöker sälja en vara som ingen vill köpa, ska jag då få ersättning från skadestånd för att jag inte har en produkt som folk är villig att betala för?
  I min insnöade värld är det inte svårare än så:
  fixa en produkt/tjänst som folk vill ha så löser sig nog dom flesta problemen.
  Har sett liknande idioti inom HD-kanaler från ComHem, jag och många av mina bekanta VILL betala för ComHems HD-kanaler, bara vi får använda vår egen digitalmottagare, men det går inte ComHem med på och skyller på programleverantören. Och så har dom mage att klaga att folk inte hyr deras tjänster?
  Jag kommer iaf inte sponsra branschen med biobesök/cd-köp och filmköp (vilket jag har gjort väldigt frekvent annars) i år.

 31. Björn Persson

  Jag hittade nyss ett kul citat:

  “Det råder delade meningar i frågan om inbrott bör betraktas som en sport, ett hantverk eller en konst. För att vara ett hantverk är tekniken knappast tillräckligt fast reglerad, och dess anspråk på att betraktas som konst spolieras av det kommersiella element som karakteriserar dess triumfer.”

  Så börjar novellen “Inbrottet i Hammerpond Park” av HG Wells, publicerad 1894. Novellen är skämtsamt skriven och man ska kanske inte tolka passagen så att Wells på allvar ansåg att allt som är ekonomiskt lönande är diskvalificerat som konst, men den tyder ändå på att det var helt naturligt för Wells att chansen att tjäna pengar inte är det främsta syftet med att ägna sig åt konst.

 32. minata

  @Henrik Hoffström

  “Varför tillåter vänsterpartiets medlemmar att partiledningen kör över ett kongressbeslut på det här sättet ?”

  Svar: Micke von Knorring(V) som utreder frågan har misslyckats. Partistyrelen har droppat Micke von Knorring(V). Partimedlemmarna är tysta och samtycker. Det är bara Piratpartister och undertecknad som har brytt sig att kommentera “Utredningbloggen, Fri Fildelning”.

 33. Micke vK

  Minata: Jag vet inte vad du går på, men I want some! 😀

  (Nej, vare sig partistyrelsen eller s-v-mp-samarbetet har ett dyft att göra med vad som hänt.)

  Micke vKs senaste bloggpost: Trams i vänsterpartiet

 34. Anna

  Jag noterar att du börjar med att säga att mp har bytt åsikt. När det sedan visar sig att du citerat fel och miljöpartister påpekar ditt misstag, så ber du inte om ursäkt för att du citerat fel. Istället börjar du prata om andra saker, som att mp inte kommer att få igenom sina åsikter i samarbetet med s och v.

  Håll dig till saken!

  Nej, mp har inte bytt åsikt i frågan. Vi är fortfarande lika kritiska till IPRED som när vi(!) skrev motionen. I FRA-frågan har vi redan fått s att svänga till att vilja riva upp lagen. Varför skulle vi vara mindre framgångsrika i denna fråga?

  Din kritik mot “politiker” verkar vara en ren projektion, det är ju du som slingrar dig. Dessutom är du väl också “politiker” numera?

  Annas senaste bloggpost: En kvinna i Europa

 35. Anders Wallner

  Hur kommer det sig att du inte publicerade hela Esabelles citat, Rick?

  De förslag som läggs fram i propositionen tillgodoser emellertid inte i tillräcklig utsträckning behovet av ett tydligare integritetsskydd för att undvika att Internetanvändares personuppgifter används i olämpligt syfte.

 36. Om Miljöpartiet, IPRED och upphovsrätten « a Different Drummer

  […] Rick Falkvinges något förvirrade utfall mot Miljöpartiet igår (se Falkvinges inlägg Fildelningshaveri i MP och V)  kan jag bara inte hålla […]

 37. HR

  MP kanske inte vill legalisera fildelning kan man tro av Esabelles text.

 38. Gustaf

  Re: Anna
  Jag copy/pastar mitt inlägg på max anderssons blogg:

  “Fast Rick hävdade inte att MP hade blivit för IPRED, bara att vissa ledamöter argumenterar för nuvarande lagstiftning. Och det gör Esabelle; hans argumentation går åtminstonde i min tolkning stick i stäv med vad som står på
  http://mp.se/templates/Mct_78.as…11& number=98704
  .
  Fildelning och IPRED är två relaterade men väsenskilda frågor. Det är bra att Esabelle är emot IPRED, men det är inte nog i mitt tycke…”

 39. Max Andersson (mp)

  Anna kl 10:52
  Alla opinionsbildare begår förr eller senare misstaget att misstolka fakta eller lita på källor de inte borde lita på. Och även om det är roligt när det händer folk i andra partier är det bara en tidsfråga innan man själv råkar ut för det. Så lite ödmjukhet skadar inte oss heller. 🙂

  Så vitt jag kan se så har förresten inte Rick kommenterat mitt inlägg än. Det är det andra piratpartister som gjort.

  Apropå slarvfel. 🙂

  Max Andersson (mp)s senaste bloggpost: Falkvinge har fel!

 40. Max

  Här är ett intressant citat av filmskaparen Jim Jarmusch där han menar att allt kreativt arbete handlar om att sno från andra…

  Nothing is original. Steal from anywhere that resonates with inspiration or fuels your imagination. Devour old films, new films, music, books, paintings, photographs, poems, dreams, random conversations, architecture, bridges, street signs, trees, clouds, bodies of water, light and shadows. Select only things to steal from that speak directly to your soul. If you do this, your work (and theft) will be authentic. Authenticity is invaluable; originality is nonexistent. And don’t bother concealing your thievery—celebrate it if you feel like it. In any case, always remember what Jean-Luc Godard said: “It’s not where you take things from—it’s where you take them to.”

  http://www.preik.no/09/01/21/nothing-is-original-41759

 41. Rick Falkvinge

  Max: jag har inte sagt något om att mp skulle vara för Ipred, jag håller partiet mycket högre än så.

  Det jag säger är att en ledamot i kulturutskottet upprepade ren lobbypropaganda och saknar djupare förståelse för fildelningens positiva samhällseffekter:

  Jag anser därför att det är viktigt att upphovsmännen får fullgod ersättning för det arbete de utför. Får inte upphovsmannen ersättning för sina verk kommer både nyskapande och kreativitet att hämmas.

  Exakt samma saker sades inför det politiska beslutet i Storbritannien att inrätta allmänna bibliotek 1849, utan att författarna fick betalt varje gång någon läste en bok. Och som vi vet har det inte skrivits några böcker sedan 1850 (då det första biblioteket öppnade).

 42. EricJ

  Jag är förvisso inte särskilt förvånad. Både V och MP är stora, relativt etablerade partier med fast förankring i många väljargrupper, såväl yngre pirater som äldre stofiler. Det ter sig naturligt att sådana stora grupperingar inte byter åsikt över en natt, utan det är en process som behöver ta tid — särskilt när det rör sig om så fundamentalt radikala idéer som avskaffad upphovsrätt.

  Peka ut bakåtsträvarna har jag inget emot, men jag tror det är viktigt att hålla koll på vilket håll partierna i helhet rör sig — om några jeppar i kulturutskottet inte riktigt har hajat grejen men t.ex resten av oppositionen gör det skulle jag ändå säga att det är något positivt.

  EricJs senaste bloggpost: Instant-Messaging privacy

 43. minata

  @EricJ

  Inom vänsterpartiet inre och yttre krets finns kända försvarare av upphovsrätten. Partitrubaduren(V) nummer ett, Pierre Ström, är inte vem som helst, författade en artikel som uppmanade avslag till “Fri Fildelnings”-motionen. På kongressfesten yttrade sig den bokade artisten: rösta nej till “Fri Fildelningsmotionen”. Artistens namn: Mikael Wiehe. Jan Guillou som har suttit inlåst för spioneri (IB-affären) har protesterat vilt, först i januari mot Piratmoderaten Karl Sigfrid(M) och hans “Fri Fildelnings”-artiklar. Alla de stora intresseorganisationerna har givit sitt ja till IPRED-lagen, STIM, SAMI, SOM, svenska IFPI. Och – för vetskap – Folkets Bio och Filmcentrum har valt att som företag vara medlemmar i Antipiratbyrån. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet drev igenom ändringen i upphovrättslagen 2005. Och om ett och ett halvt år har vi den rödgröna regeringen med Mona Sahlin(S) som statsminister, Maria Wetterstrand(Mp) vice statsminister, Thomas Bodström(S) som justitieminister, Siv Holma(V) som kulturminister. I jämförelse med dessa storheter är Micke von Knorring(V) som skrivit “Fri Fildelnings”-motionen en piss i Mississipi.

 44. Mr Profit

  Även forskare som försöker sprida kunskap drabbas av upphovsrätten:
  Bakgrund: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=877743

  Läs sedan kommentarerna (5:an) till blogginlägget:
  http://blogs.su.se/frasse/frasse-mrW2v4nd#comments

 45. Rille

  Det är ju skit samma. Miljömupparna gör ju vad som helst för att slicka Sahlin där nere. De kan dra åt helvete.

 46. Max Andersson (mp)

  Jag måste säga att jag känner en viss förundran över vissa Piratpartisters strategi att förklena sina meningsfränder bland de politiska konkurrenterna. Minatas nedlåtande kommentar mot Mikal von Knorring ignorerar till exempel det faktum att von Knorring med flera fick med sig partikongressen på sin linje, och det är ju högst väsentligt. 🙂

  Har ni verkligen tänkt igenom den stratgin ordentligt?

  Max Andersson (mp)s senaste bloggpost: Klipp och klistra på DN-debatt

 47. Mikke

  Minata är ingen PP’are. Minata är ett rött Troll. Bara att ignorera 🙂 / Mikke

 48. Max Andersson (mp)

  Rick kl 12.55

  Hade du formulerat dig på det här viset från början istället för att börja prata om “haveri”, “köttgrytor” och “cementgjutning av det förgångna till varje repressivt samhällspris” så hade jag inte sagt något. 🙂

  Max Andersson (mp)s senaste bloggpost: Klipp och klistra på DN-debatt

 49. […] verkar genom sin ordförande Rick Falkvinge och även genom Mikael Nilsson (vars position i partiet jag inte känner) försöka driva tesen att […]

 50. Max Andersson: Falkvinge har fel!

  […] ordförande Rick Falkvinge har precis kritiserat miljöpartiet på tvivelaktiga grunder på sin blogg. Vad som tycks ha hänt är att han hittat ett missvisande citat, som han återgett utan att tänka […]

 51. […] Därför borde kanske den största nyheten med att man nu ställer sig bakom datalagringsdirektivet vara att den rödgröna röran nu känner sig tvingade att visa enighet i sådan grad att man nu visar sitt rätta ansikte. Undrar när de även vågar konkretisera sitt stöd för FRA-lagen och IPRED-lagen? […]

Comments are closed.

arrow