9 februari, ta-ansvar-i-Piratpartiet-dagen

Jag har varit ordentligt förkyld och mestadels utslagen under större delen av januari i vad som bara kan beskrivas som en otroligt enveten bonnförkylning. Men nästa måndag är det 100 dagar till valurnorna öppnar. Etthundra dagar jämnt.

Därför är det dags att titta på allvar på vår organisation. Den nionde februari blir ta-ansvar-i-Piratpartiet-dagen. Då kommer det att postas länkar för alla som vill hjälpa till att skriva historia. För alla som vill ta riktigt ansvar på sina axlar för att vara med och förändra världen. För alla som vill vara med i historieböckerna när det gäller.

Piratpartiet behöver lokalt ledarskap. Rörelsen består av idéer, men behöver människor, riktiga människor av kött och blod, som tar ansvar för att idéerna får bärkraft på lokal nivå. Som tar personligt ansvar för att saker fungerar ute på gator och torg. Som t.ex. ser till att det finns valsedlar i alla vallokaler. Som samordnar de lokala piraterna inför det stora slaget som kommer i sommar.

Vi har 26 av 30 valkretsledare idag, och 109 av 290 kommunledare. Dessutom behöver vi ett stort antal ställföreträdare — alltså andrechefer på respektive nivå som jobbar tillsammans med den lokala ledaren för att få allt att klaffa — och ett ännu större antal aktivister.

Så här ser kartan ut idag, så kan du jämföra med hur det ser ut i just kommunen där du bor. Vi vill ha två valkretsledare överallt, och minst en kommunledare. De områden som vi framför allt vill förstärka är alltså de mörka och de röda:

[purpleline]

[purpleline]

De ansvarsposter vi behöver är:

Aktivister — helt vanliga människor som hjälper till på gator och torg. Att vara aktivist innebär helt enkelt att man får ett meddelande till sin telefon och mail när någonting händer i närområdet, utan någon som helst skyldighet att dyka upp. Med ett kontantkort och en hotmailadress går det utmärkt att vara aktivist anonymt, utan att vara medlem.

Kommunledare — medlemmar i partiet som tar ansvar för att organisationen fungerar inom en kommun, som tar ansvar för att lyssna på piraterna i den kommunen, och som tar ansvar för att det som behöver göras, blir gjort. Det betyder inte att man måste göra allting själv. Det betyder framför allt att man är en länk mellan piraterna i den kommunen och resten av organisationen. Det här är inget man väljs till som något slags lokal ordförande. Vi fungerar inte så. Det är något man utses till av organisationen, det är ett ansvar man anförtros med på operativ nivå. Därför är det bara att anmäla intresse, så kan man ha posten ett telefonsamtal senare. Vi är en extremt målinriktad operativ organisation där det går snabbt att ta och få ansvar.

Vice kommunledare — medlemmar i partiet som hjälper kommunledaren med det operativa ansvaret. Idealiskt finns det två ledare som hjälps åt på varje operativ nivå, där en är utsedd förstaledare.

Valkretsledare — en medlem i partiet som tar ansvar för att organisationen fungerar inom en valkrets. En valkrets är i de flesta fall samma sak som ett län, eller i några fall lite mindre (Västra Götaland har fem valkretsar, Skåne har fyra, Stockholms län har tre). Här handlar det framför allt om att stötta kommunledarna och hjälpa dem, och att vara en länk mellan kommunledarna och distriktsledarna som ingår i den operativa partiledningen. Vi saknar valkretsledare i Bohuslän, Södra Skåne, Norra Älvsborg och Gävleborg.

Vice valkretsledare — medlemmar i partiet som hjälper och stöttar valkretsledaren i hans eller hennes uppgifter.

Den nionde februari kommer det länkar där man kan skriva upp sig, så att vi alla kan hjälpas åt att ta ansvar inför valrörelsen.

[purpleline]

Nyheter sedan senast

Det är annars fyra stora nyheter som har hänt sedan senast.

Det första är att rättegången mot Pirate Bay-operatörerna börjar om två veckor, den 16 februari. Räkna med mycket täckning från Piratpartiet men också massor av täckning från gammelmedia.

Nästa och relaterad är den s.k. Medina-rapporten, som har lagts fram i EU-parlamentet av bl.a. Jannelly Fourtou, som är gift med VDn för skivjätten Vivendi. Dessa och några andra lobbypersoner försöker få EU-parlamentet att besluta att Stockholms tingsrätt ska döma the Pirate Bay som skyldiga i nyss nämnda rättegång (!!). Och massor av annat vidrigt. Se t.ex. Erik Josefsson och Copyriot.

Som tredje nyhet har det kommit ut två böcker om den svenska piratrörelsen så här precis inför rättegången. Den ena heter “6 miljoner sätt att jaga en älg på” och är en filosofisk bok kring idéerna som florerar nu. Den andra heter rätt och slätt “Piraterna” och är en mycket skickligt skriven dramatisering av hela framväxten av den svenska piratrörelsen. Den senare kunde jag inte lägga ifrån mig.

Sist men inte minst har det varit utdelning av Stora Bloggpriset, där pirater tog hem alla priser vi var nominerade till. Opassande Emma tog hem kategorin Politik och Samhälle, och Micke och Anna på StoppaFRAlagen.nu fick Aftonbladets hederspris. Välförtjänt.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Törnebohms Hotspot » Blog Archive » Piratdagen

  […] 9 februari, ta-ansvar-i-Piratpartiet-dagen […]

 2. Calandrella

  En till nyhet: planerad bojkott mot mediaindustrin med början 9 februari och avslut 1 mars (läs mer på http://calandrella.wordpress.com/2009/02/01/bojkott-av-kulturindustrin/).

 3. Daniel Wijk

  Typiskt att man ska bo där det redan finns 100% stöd ^^
  Får väl hjälpa till i området runt istället då…

 4. SickSack » 9 februari, ta-ansvar-i-Piratpartiet-dagen

  […] citerar från Rick Falkvinge Piratpartiet behöver lokalt ledarskap. Rörelsen består av idéer, men behöver människor, […]

 5. Andreas Paerson

  Ser att Camilla Lindberg stängs ute från den nämnd som ska granska FRA nu också. Ganska anmärkningsvärt: http://nyheter24.se/nyheter/inrikes/125954-fra-kritiker-stoppas

 6. Manne Trygg Monvall

  Andreas: verkar som om hennes motstånd förra året verkar ge utslag nu, iom att hon inte får vara med i tex den nämnden ;>

 7. Larko

  Jag tog mitt samhällsansvar genom att underteckna anhängarkortet för Piratpartiet i Finland. Det lär saknas ett par tusen underskrifter men mitt namn är alltså inräknad. Jag hoppas att mitt exempel kommer att påverka ett par vänner, som i sin tur kan tänka att underteckna.

  Larkos senaste bloggpost: On the last day of christmas

 8. Vote for pirates if you can « More shameless remarks by Larko

  […] became a supporter of the Pirate Party in Finland by reading the blog of Rick Falkvinge, the Pirate Party leader in Sweden. He tends to make sense about taking a common sense […]

 9. Mereröövlipartei « Larko peegel

  […] piraatpartei juht Rick Falkvinge aga ajab oma blogis mõistlikku juttu.Kaua olen lugenud ja mõelnud, et valida võiks kui selleks võimalus oleks. Soomes tekis selleks […]

 10. Mikael

  Kartan är klickbar, men när jag klickar på den, får jag bara upp en skärm full av XML.

  Visst att jag gillar XML, men var det meningen?

 11. Anna Troberg » 100 dagar kvar till EU-valet! Aktivera dig!

  […] Alla behövs och alla kan hjälpa till! […]

 12. […] buss manifesterar kopimismen med högljudd musik och annan konst, och Piratpartiet vevar igång sin valrörelse inför valet till EU-parlamentet i […]

 13. RobJoh

  Den 9 februari idag, och jag har noterat att min kommun inte har något som helst uppbyggt stöd.

  Så jag tänkte anmäla mig, men jag hittar dock inte hur jag bör göra det.

  MVH
  Robert

 14. SickSack » Dags att bli pirat!

  […] citerar återigen Rick Falkvinges inlägg: Piratpartiet behöver lokalt ledarskap. Rörelsen består av idéer, men behöver människor, […]

Comments are closed.

arrow