Stora Gammelmediepriset 2008: Nominera!

Såhär dagen efter galan för Stora Bloggpriset vill jag påminna om att det är dags att nominera till Stora Gammelmediepriset 2008. Formerna och priskategorierna togs i den första fasen, och nomineringen är öppen t.o.m. 15 februari, varpå en omröstning följer t.o.m. 1 mars.

Nominera här. Skriv in direkt i wikin på det format som redan står.

Här är t.ex. en nominering som kommit in till kategorin Tredje Statsmakten:

1.2 SVT / Filip Struwe/ Mikael Pettersson: Oklarheter kring FRAs lagring av uppgifter

SVT publicerar ett läckt dokument från FRA vilket renderar en undersökning av Justitiekanslern. I dokumentet ställer sig en anställd på FRA frågande till varför FRA offentligt säger att man inte lagrar data, när man i själva verket lagrar större mängder data och söker i.

[SVTs avslöjande]

[JK-undersökning startad]

Här är priskategorierna, för alla som vill nominera. En har tillkommit på förslag/rekommendation från Johanna Nylander i kommentarstrådar tidigare.

Tredje Statsmakten

Priset tilldelas den journalist eller redaktion som grävt, upptäckt och rapporterat om korruption eller maktmissbruk i en samhällsrelevant fråga, i stället för att läsa och återtrycka regeringens pressmeddelanden plus några pratminus. För att vara relevant för priset ska man ha publicerat avslöjande dokument eller handlingar som inte har kommit fram på officiell väg.

Äkta Journalistik

Priset tilldelas den journalist eller redaktion som, i stället för att återpublicera pressmeddelanden och uttalanden, har visat att man kritiskt granskar de påståenden som görs genom att gå till källan, och avslöjat lögner och falsarier i påståendena.

Ifrågasättande

Priset går till den redaktion eller journalist som bäst bidragit till att öppna upp samhället för acceptans av idémångfald och att lösa upp stigman, för att främja demokratins idédebatt.

Trovärdighet

Priset tilldelas den journalist eller redaktion som bäst visar att ta tillvara sina läsares förtroenden genom att förse dem med källhänvisning på alla relevanta påståenden som görs i löpande text, så att alla påståenden kan kontrolleras av läsarna.

Extra pluspoäng för om läsarna kan meddela feltolkningar i anslutning till artikeln så att andra läsare kan ta del av dem, eller ännu bättre, om kommentarer kan göras i själva artikeln.

Svärmkommunikation

Priset tilldelas den journalist eller redaktion som bäst tagit tillvara det faktum att kommunikationen inte längre är enkelriktad, eller ens dubbelriktad, utan närmast är att jämföra med en svärms grupparbeten. Deltagarjournalistik, alltså.

En redaktion eller journalist som satt upp en wiki för att samla fakta från sina deltagare i ett visst faktaområde ligger bra till här.

Nätverkskultur

Där priset om svärmkommunikation handlar om att svärma med sina deltagare, så handlar nätverkskulturen om att svärma med andra journalistiska media. Priset delas ut till den journalist eller redaktion som bäst visar förståelse för att det viktiga är att förmedla budskap på nätverksvis, och inte att det måste komma från bara det egna företaget. Stuprörs- mot nätverkstänk, alltså.

En sida som länkar till närliggande artiklar ligger bra till — alltså artiklar utanför sidans egna domäner. Inom samma sida räknas inte alls.

Evangelism

Ett pris som delas ut till den enskilda reporter som bäst förespråkat anpassning till och lyft fram de positiva effekter av de nya villkor som uppstått i och med nätet.

Självförsvar

Det sista och kanske viktigaste priset går till den journalist eller redaktion som mest har arbetat för politiska möjligheter för journalistiken som arbetsfält. Att slå vakt om offentlighet, myndighetstransparens, tryckfrihet, åsiktsfrihet, källskydd, budbärarimmunitet och brevhemlighet har tyvärr blivit en politisk nödvändighet som är allt viktigare för journalistiken som koncept.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mind

  Detta ska bli intressant att följa!

  Minds senaste bloggpost: Problemet med mjukvarupatent

 2. Hans J

  ALLA är naturligtvis glada för att våra stora hjälte-bloggare har fått pris på anrika Nalen i Stockholm!

  Nu måste kampen återupptas (Nån som somnat än 🙂 ?)

  Karl Sigfrid kämpar på sin blogg med att försöka få stopp på ett förslag i EU som “liksom omärkligt i förväg” ska olagligförklara The Pirate Bay…

  UTAN RÄTTEGÅNG!

  Stöd Sigfrid på hans blogg!

  Klicka här och hjälp till:
  Dags att säga i från, Beatrice Ask

 3. Hans J

  Nu skriver även Christofer Fjellner om Medina-rapporten som kommer att innebära att EU olagligförklarar ThePirateBay innan ens rättegången startar!!!

  Länken till Fjellner:

  VAKNA!

 4. Lars-Erick F

  Och Olle Schmidt (fp) verkar inte ha tappat integritetsfrågorna heller.

  Lars-Erick Fs senaste bloggpost: Demokrati är en passion

 5. Calandrella

  Vad synd att ni inte tog med en upphovsrättsnotis (“allt publicerat här blir denna Creative Commons-licens” eller något sådant under sparknappen)! Det är för sent nu, när folk redan börjat publicera material (tror jag – kanske kan de som redan publicerat material övertygas att licensiera sitt material fritt?)…

 6. Anders Andersson

  Calandrella, det är utmärkt att många väljer CC-licens i stället för någon mer kommersiell variant för sina publicerade verk, men man måste inte nödvändigtvis tänka på upphovsrätten jämt. Det handlar här om nomineringar till en pristävling, inte om en ny bok som vi skall skriva. Den som försöker göra pengar på att nominera Carl Bildt och sedan sälja exemplar av nomineringen kommer att bli grymt besviken.

  Den wiki som Rick har konfigurerat för denna pristävling kommer att bestå av ett antal små textbidrag från honom själv och andra intresserade. Hur många av dessa bidrag är så pass omfattande att de kan sägas uppnå verkshöjd? Enbart ett namn räcker inte. Jag har skrivit två nomineringar med motivering, och kanske uppnår de verkshöjd, men vem bryr sig? Jag har skrivit tusentals texter och kommentarer, en del långa som tidningsartiklar, i olika elektroniska fora, men jag ser ingen anledning till att de skall återpubliceras i helt andra sammanhang. Om någon skulle ge ut en bok mina samlade bloggkommentarer för att tjäna pengar på det, då vill jag faktiskt bli tillfrågad först, men den användningen är alltför osannolik för att jag skall besvära mig med att skicka med licensvillkoren i förväg. Den som enbart vill citera mig eller skicka en kopia av kommentaren till sina vänner kan göra det; både citat och kopiering för enskilt bruk är tillåtet enligt normal upphovsrättslig praxis.

  Detsamma gäller den här kommentaren på Ricks blogg (som redan är längre än allt jag skrivit i Stora Gammelmedieprisets wiki). CC-licenser har en viktig funktion att fylla, men inte här där vi bara pratar med varandra som människor gör mest.

Comments are closed.

arrow