Hundra dagar till valet – bli piratkapten för din kommun!

Idag är det etthundra dagar till valurnorna öppnar.

Det är också en vecka till årtiondets största politiska rättegång drar igång, den mot The Pirate Bay. Det är inte en rättegång mot fyra individer för en gärning, det är en rättegång mot hela ungdomskulturen (vilket inte minst märks på åklagarsidans vittneslista — vad har chefen för SF Bio och chefen för skivbolagslobbyn där att göra annars?).

Det är nu vi vinner eller missar valet.

Valmaterial är på väg och kommer att komma från tryckeriet före måndag. Det levereras förmodligen till Stockholm där det hålls en stor spontan folksamling vid lunch utanför The Pirate Bay-rättegången, dit du gärna får komma om du har vägarna förbi, men skickas valmaterialet ut i landet direkt. Piratpartiet täcker förstås rättegången hela tiden och livebloggar allt vi kan och hinner.

Det är nu våra frågor syns. Det är nu vi vinner eller missar valet.

Bli piratkapten i din kommun!

Därför efterlyser jag människor som vill bli piratkaptener i sina hemkommuner. Personer som vill ta ansvar för medlemmar och aktivister i sin kommun, och ser till att organisationen fungerar där — att det delas ut valmaterial som en del av kampanjer, att valsedelsdistributionen fungerar, att de lokala piraterna har en kontaktperson, och som helt enkelt tar ansvar för att det som behöver göras, blir gjort. Det betyder inte att man måste göra allting själv. Det betyder framför allt att man är en länk mellan piraterna i den kommunen och resten av organisationen. Kommunledaren, som rollen heter, är också en extremt lokal kontaktperson för den lokala pressen. Vi behöver också vice kommunledare och dito valkretsledare.

Mönstra på och bli piratkapten på den här sidan!

Du har förmodligen också många vänner som är engagerade i frågorna, men som inte vill bli medlemmar för att de inte vill stå med i ett medlemsregister. Nu finns ett sätt för dem också att engagera sig — de kan bli pirataktivister. Då är de anonyma för partiets funktionärer och står inte i något medlemsregister, men får ändå reda på allt som händer i närområdet och kan välja att vara med på det. Den som vill engagera sig, men inte vill stå med i ett medlemsregister, har alltså nu valet att bli aktivist i stället.

Piratfrågor överallt i gammelmedia

Gammelmedia tornar verkligen upp sig inför den politiska rättegången mot The Pirate Bay. På Piratpartiets nyhetsticker har nyhetsgruppen postat en länksamling från bara en enda dag. Den som kan, bör skriva insändare, blogginlägg och debattartiklar nu. Det är nu som frågorna är heta. Heta som bacon mot… jag vet inte, ett hett solbelyst plåttak till rättegångssalen, kanske.

Piratpartiet större än någonsin

Det är också värt att notera att Piratpartiet nu är större än någonsin. 2007 hade vi en nedgång i medlemsantal, i året direkt efter valåret. Vår tidigare toppnotering var den 14 april 2007 på 9629 medlemmar. Nu är vi större än det. Vi är ett par hundra medlemmar fler än vi var på valdagen 2006, och flera tusen fler än vi var hundra dagar före valurnorna öppnade 2006. Bloggosfären pratar om oss, folk på stan pratar om oss. Vi börjar komma in i gammelmedia. Men det är vi, bara vi, som kan ta oss själva dit genom att bli värda att skriva om.

Så fortsätt skriva insändare! Och mönstra på som piratkapten i din kommun!

Det är nu vi vinner eller missar valet.

[purpleline]

Veckans argumentationsövning

Det märks i pressen att våra argument börjar slå igenom. Här är en bloggpost jag skrev för ett tag sedan som fick polletterna att trilla hem för många om vad det är vi egentligen vill:

Folk anklagar ibland piratrörelsen för att vilja ha andra regler på nätet än IRL. De pratar om “Internet som ett laglöst land”. De har missat något. Vi vill faktiskt ha raka motsatsen. Vi kräver i detalj att exakt samma regler ska gälla på nätet som utanför nätet.

Sedan 1960-talet har det varit möjligt att kopiera t.ex. en dikt eller en teckning i en kopiator och skicka med posten. Det är absolut skitförbjudet för någon att öppna ett brev för att se om det innehåller en kopierad teckning, upphovsrätten till trots. Brevhemligheten är helig. Vi kräver att samma regler gäller på nätet som utanför nätet.

Sedan 1700-talet har det varit möjligt att skicka anonyma brev och göra anonyma anslag för att driva samhälls- och idéutvecklingen anonymt, skicka tips till reportrar, etc. Vi kräver att samma regler gäller på nätet som utanför nätet.

Sedan 1850 har det varit möjligt att ta del av samtidens kultur och kunskap utan begränsningar, även om man inte vill köpa ett eget exemplar, genom att gå till biblioteket och ta del av all kultur och kunskap helt utan begränsningar. Upphovsrättslobbyn menade i debatten på 1800-talet att varje utlånad bok var en utebliven fullprisförsäljning, så att biblioteken stal pengar från författarna, men politikerna fattade det politiska beslutet att allmänhetens tillgång till kunskap och kultur hade ett större samhällsintresse än rättighetsinnehavarnas rätt att få betalt varje gång ett verk användes. (Att kunskap och kultur innefattar något annat än böcker är ett nytt fenomen — principen när biblioteken kom var “hela samtidens kunskap och kultur”.) Det politiska beslutet gäller än idag — jag kan fortfarande gå till biblioteket och låna hem Harry Potter utan att författaren får ett öre. (Den biblioteksersättning på ett par öre per utlåning som går som författarstöd är ett statligt kulturstöd för att stödja svensk kultur, och går bara till svenska författare.) Vi kräver att samma regler gäller på nätet som utanför nätet.

Det är fullständigt tabu för staten och andra att registrera vilka som skickar brev till varandra, eller vilka som tar del av vilken kunskap och kultur på biblioteket. Vi kräver att samma regler gäller på nätet som utanför nätet.

Sedan Romartiden har det rått en total budbärarimmunitet, det vill säga att budbäraren aldrig har någon form av ansvar för innehållet i ett förmedlat meddelande mellan två parter. Vi kräver att samma regler gäller på nätet som utanför nätet.

Så länge postförsändelser och telefonbolag har funnits har det varit absolut och fullständigt tabu att försöka hindra försändelser till eller från särskilda adresser eller telefonnummer baserat på moraliska eller andra hänsyn. Vi kräver att samma regler gäller på nätet som utanför nätet.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. […] dagar (nåja, 99 idag) kvar till EU-valet och Rick Falkvinge går ut med ett upprop om att bli “piratkapten för din kommun”. Har du möjlighet att hjälpa till på olika sätt, så klicka på den här länken och anmäl […]

  2. […] Det är än så länge fullt tillåtet att engagera sig, göra sin röst hörd och faktiskt att rösta ut de galna politikerna och byta ut dem mot sådana med sunda […]

  3. Beta Alfa » Blog Archive » Noterat 2009-02-11

    […] Hundra dagar till valet – bli piratkapten för din kommun!- Piratparti och piratkapten… jag tycker fortfarande att partiet bör fundera på ett annat namn. […]

Comments are closed.

arrow