Vaddå "svårt att rekrytera unga till politiken"?

Kristianstadsbladet har idag en artikel om att det är svårt att rekrytera unga till politiken. Det är inte alls ett problem. Problemet är faktiskt det rakt motsatta: Varför är det nästan bara ungdomar som engagerar sig partipolitiskt?

Svaret är enkelt — det är inte så att ungdomar är ointresserade av politik. Ungdomar är mer intresserade av politik än någonsin. Men de är ointresserade av förra generationens politiska frågor. Däremot engagerar ungdomar sig med kraft, lust och engagemang i den här generationens stridslinjer. Det syns inte minst på att Piratpartiets ungdomsförbund, Ung Pirat, är det tredje största politiska ungdomsförbundet.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Midnattsvarg

  Det är visserligen SURR-redaktionen (en grupp gymnasieungdomar) som ligger bakom artikeln, men precis som du säger missar de den stora poängen: Ungdomar är idag inte intresserade av ett helt paket åsikter som man måste acceptera, men är i allra högsta grad intresserade och engagerade i specifika sakfrågor – Därav PPs framgång. Det har inte heller funnits någon brist på ungdomar i senaste veckors Gaza-manifestationer, vilket är politik i allra högsta grad.

  Midnattsvargs senaste bloggpost: Nationaldemokrat överfallen av fascister

 2. Gregor

  Gammelpartier pratar om en 30 år gammal fråga -kärnkraften. Men jag skall säga er att jag som bott 30 år 3 mil från ett kärnkraftverk (Oskarshamn)är mer rädd för FRA som är mer än 30 mil bort. Därför har jag, arbetslös, förstärkt Ricks kassa med 50 kr/mån.

  Gör ni det också http://rickfalkvinge.se/2008/12/29/en-ovanlig-begaran/

 3. Niklas

  Det våra gammelpartier gör som är problemet är väl att de inte har några frågor som någon egentligen bryr sig om tillräckligt mycket. De missar målet helt enkelt.

  Niklass senaste bloggpost: Jag bryter ihop

 4. Cronwaldt

  Du gör det lite lätt för dig, men du har å andra sidan pekat på problemet bättre i andra skriverier. Midnattsvargs exempel med palestinakonfliken är bra, det är en fråga som engagerat generationer.

  Problemet består i maktstrukturer och inpinkade revir, hur etablerade bevakar sina positioner och tillfredställer sin egna begär av positioner och inflytande. Du har själv beskrivit det som – fråga inte om lov, kör så det ryker – när du beskrivit PP, att unga engagerade inte behöver koka kaffe åt gubbarna i tre år innan de slipper bli klappade på huvudet om de vill ta upp en fråga.

  Vi har också ett övergripande samhällsproblem som består i att lydighet premieras över andra värden i dagens samhälle, något som leder till extrem toppstyrning. De enda som passar in i sådana organisationer är de lydiga smilfinkarna som är beredd att justera sina åsikter till precis vad som helst för att markera sin förtrolighet gentemot de redan sittande.

  1) I en alltför kontrollerad omgivning tenderar folk att abdikera ansvar.
  2) Jag lydde bara order, är den klassiska ursäkten för att slippa ta ansvar.

  Det är inte utan anledning som redan Platon benämde lydiga smilfinkar som den tyranniska typen, för det är vad det leder till när alla är är lydiga och inte tar egna initiativ (tar ansvar). Det leder till organisationer som bara får saker gjorda när ordern kommer uppifrån och är fullkomligt handlingsförlamade inför det oväntade fram tills att överheten reagerar. Se bara på sveriges handlingsförlamning vid tsunamikatastrofen, de som visste vad som hände, hade resurserna och visste detta, gjorde ingenting för att order inte getts och så såg det ut ända upp till den ofrivillige diktatorn som var på teater och inget visste. Det är den yttersta konsekvensen, en organisation som hämmar initiativförmåga och kreativitet, som inte låter folk ta ansvar.

 5. Anders Wengelin

  Och så en annan obligatorisk fråga på samma tema: varför är det nästan bara blåa och väldigt få röda ungdomar som engagerar sig. Färgen på staplarna alltså, inte politisk färg. Den är så klart lila.

  Anders Wengelins senaste bloggpost: Free as in gratis

 6. Jessica

  Jag undrar också varför det är så få tjejer som engagerar sig. Hur kan vi förändra den bilden?

 7. Hans J

  @Jessica:

  Andelen tjejer ökar fast långsamt. För långsamt 😉

  Låt oss skriva några kommentarer om hur viktigt det är att engagera sig i Piratpartiet hos Blondinbella 🙂

  Skriv en rad om Piratpartiet hos Blondinbella

 8. Nemokrati

  Politikens frågor är eviga – det handlar om frihet, rättvisa, demokrati.

  Det är inga ‘gamla’ frågor. Det som pågår nu är i allra högsta grad frågor som alltid varit precis lika aktuella – nyspråkligt förpackade eller inte.

  Det som passiviserat ungdomar är att de känner att de inte kan påverka och att de inte förstått att demokratin hela tiden är hotad.

  Nemokratis senaste bloggpost: Tysklands domare gör ett bättre jobb än Lagrådet

 9. Mimmi

  Men så pinsamt! vaffan är tjejerna… är de bara utseende och modebloggar som hela tillvaron kretsar kring ?

 10. Hans J

  Tja, om tjejerna är ute efter killar så borde de upplysas om var de kan hitta dom!

 11. Creosote & Kreosote « Jeppelin

  […] väl inte samma sak?) och piratpartiets numera rätt surrealistiska medlemsantal (gud va svårt å rekrytera ungdmar till politiken!). Nästa vecka börjar det igen, hoppas att barnen är […]

 12. Creosote & Kreosote « Jeppelin

  […] väl inte samma sak?) och piratpartiets numera rätt surrealistiska medlemsantal (gud va svårt å rekrytera ungdmar till politiken!). Nästa vecka börjar det igen, hoppas att barnen är […]

 13. Creosote & Kreosote « Jeppelin

  […] väl inte samma sak?) och piratpartiets numera rätt surrealistiska medlemsantal (gud va svårt å rekrytera ungdmar till politiken!). Nästa vecka börjar det igen, hoppas att barnen är […]

 14. Creosote & Kreosote « Jeppelin

  […] väl inte samma sak?) och piratpartiets numera rätt surrealistiska medlemsantal (gud va svårt å rekrytera ungdmar till politiken!). Nästa vecka börjar det igen, hoppas att barnen är […]

 15. Effekt » Unga i politiken

  […] ner på en hel del antaganden om unga och partipolitik. Den går under den lite kaxigare rubriken Vaddå “svårt att rekrytera unga till politiken”? Han menar tvärtom – varför är det nästan bara unga som engagerar sig […]

Comments are closed.

arrow