Människor gör skillnad. Aktivism gör skillnad. Heja Norge.

I ett lite inspirerande tal tänkte jag visa på att en människa faktiskt kan göra skillnad.

Många har noterat att jurister i Norge nu har dragit Sverige inför Europadomstolen för mänskliga rättigheter om FRA-lagen. Fanimej på tiden, är min spontana reflektion, men samtidigt har jag lärt mig att saker tar tid.

Låt mig visa ett par saker som hände i somras.

28 juli 2008 — jag besökte Unge Venstres sommarläger i Norge, och pratade om fildelning och rätt till privatliv. Vi skickade ut ett gemensamt pressmeddelande från när jag var där, där jag bland annat säger:

FRA-loven innfører en allmenn statlig overvåkning av innholdet i alle e-poster, chatkanaler, SMS og telefonsamtaler. Det vil også skje med all norsk internettrafikk som stort sett går gjennom Sverige. Denne loven er en trussel mot demokratiet og grunnleggende borgerrettigheter, sier Falkvinge.

Aktivisterna i Unge Venstre bar med sig det hela, och lyfte upp det i sin tur till sitt moderparti, Venstre.

30 augusti 2008 — Venstre skickar ut en kommuniké där de menar att FRA-lagen bryter mot grundläggande mänskliga rättigheter, och att regeringen Stoltenberg (nuvarande regering i Norge) måste vidta åtgärder för att skydda norrmänns integritet och privata kommunikation från den svenska polisstaten. (Det här är oerhört starkt språk för att komma från ett parti i Stortinget.)

18 november 2008 — Jag pratar om FRA-lagen i Oslo för de norska mobiloperatörernas juridiska samarbetsorganisation, precis efter NSM (Nasjonal Sikkerhetsmyndighet), och det finns jurister där från alla större telekomföretag. Jag uppmuntrar även dem å det starkaste att stämma Sverige inför Europadomstolen.

15 december 2008 — Venstre skickar ut en ny kommuniké där de meddelar specifikt hur och varför FRA-lagen bryter mot grundläggande mänskligheter så som de skrivs i Europakonventionen om mänskliga rättigheter, och att (den norska) regeringen måste agera.

11 februari 2009 — Norska jurister anmäler Sverige till Europadomstolen. Tusan vet hur budskapet letat sig fram till just dem, men intressanta budskap sprids på oförutsägbara vägar. Det behöver inte ha kommit från något av de här stråken, heller.

Nu återstår att få regeringens förbannade mesighet till bästa-eleven-i-EU-övervakningsklassen-attityd fälld i Europadomstolen för datalagringsdirektivet också. Flatheten inför grundläggande mänskliga rättigheter, och förståelsen för varför de är nödvändiga, är direkt samhällsfarlig.

Avslutningsvis, ett citat ur en låt av Depeche Mode:

You can’t change the world
But you can change the facts
And when you change the facts
You change points of view
If you change points of view
You may change a vote
And when you change a vote
You may change the world

En människa kan förändra världen. Det kan vara du.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. astrid boman

  TACK RICK!!

  Jag instämmer i dina hurrarop. Ja, jeg elsker dette landtet som det stiger frem.

  astrid bomans senaste bloggpost: En form av FRA i Finland

 2. Tuxie

  Heja Norge!

  För er som undrar vilken Depeche Mode-låt ni ska ladda ner för att höra de där ljuva textraderna så är det låten New Dress från Black Celebration-albumet. 🙂

  Tuxies senaste bloggpost: Bli medlem i Piratpartiet idag också!

 3. Yamiko

  Hurra för Norge! =^_^=

  Yamikos senaste bloggpost: Gabriel Knight

 4. Andreas B

  Nästa vecka får jag besök av min far. En man 55+ som i hela sitt liv röstat sosse. Detta ser jag som min personligen största “politiska utmaning”, att väcka insikten i honom om vad som sker. Det kommer bli förbannat svårt, men om han vägrar inse, då ska han iaf få förklara jävligt tydligt för mig varför demokrati och personlig integritet är lägre stående principer än de han håller. Här kommer det att gå hett till så önska mig lycka till =)

 5. Laffy

  Mera från Norge.

  Telenors danske bredbåndsselskap Sonofon er pålagt av danske myndigheter å sperre tilgangen til nettstedet The Pirate Bay, et nettsted som formidler lenker til nedlasting av torrent-filer.

  Sammen med andre bredbåndsleverandører går Sonofon nå til høyesterett for å få omgjort bestemmelsen, skriver Dagens Næringsliv.

  http://www.dagensit.no/trender/article1606468.ece?jgo=c1_re_right_26

  HEIA NORGE!

 6. Daniel A

  @Andreas B
  Jag får önska dig lycka till. Jag försökte mig på samma sak med min far, och han vägrade inse att det handlar om mer och viktigare frågor än fildelning… Men kanske jag lyckades så ett frö. Sen att han blev väldans upprörd över att jag ska rösta på PP och inte S är en helt annan femma =)

  Jag håller tummarna för dig!

  /Daniel

 7. Eniro är kriminella « ConnyT funderar

  […] om dom inte vill bli avlyssnade av Svenska staten. Han går verkligen från klarhet till klarhet! Rick och Farmorgun m.fl. Skriver läsvärt om […]

 8. Mats

  (Trafik)stråkens vägar äro outgrundliga…eller hur det nu var :S *insanity*

 9. Alakai

  Lycka till Andreas och Daniel i debattzonen hemmavid.
  Själv har man försökt med sin far och faktiskt kommit en bit, men så fildelar han själv utan att vilja sätta något värde i det, så han är easy target när det kommer till den frågan ivf.
  Samt argumentvändningen jag klappar mig själv på axeln för;
  “Varför ska inte artisterna få betalt?”
  “De ska inte få betalt, de ska ta betalt”
  Snart kommer vi kanske förbi fildelningsantifrågan och in på på grunderna i pudelns kärna.

  Vägarna orden tar och hur viktigt det är att göra något:
  Det är inte bara viktigt att göra eller tala (ett sätt att göra många ggr, det är ju trots allt kommunikation båda sakerna). Det är även viktigt att visa. Genom att säga att man tänker rösta på PP, gå med någon t-shirt med PP-tryck eller bara sätta på sig ett träben och skråla glatt till kommentarerna från copyfightarna så sår man frö i någons huvud.
  En människa kan ha fel men kan jätteflera människor ha samma fel? Sannolikhetsläran säger oss att ja, de kan ha samma fel ; )
  Jobbet, dagis, skolan, bussen, tåget, hemma och affären, överallt finns människor som bara väntar på att få bli än mer upplysta. En person drar med sig en och två hänger med av bara farten, snart har vi en epidemi och en miljon människor kan väl inte ha samma fel? Eller jo just det, det kan de : )

 10. Ola

  Min morfar (84) håller efter vår diskussion med i fildelningsfrågan, kanske efter att jag givit honom Lessigs Free Culture i julklapp. Han tyckte den var läsvärt och på ett övertygande sätt förklarade varför upphovsrättslagstiftningen inte fungerar. Sedan är han fortfarande nästan lite religiöst övertygad om signalspaningslagens förtjänster, men det känns mer rotat i gamla övertygelser om behovet av militär underrättelsetjänst gentemot en elak omvärld än någon mer noggrant underbyggd analys.

 11. Jonas

  @Ola
  Militär signalspaning är absolut viktigt och har många förtjänster. Därför är det så tråkigt att FRA inte ska syssla med sådant längre utan lägga allt krut på att avlyssna folket istället.

 12. Adam

  Bra, Rick! Ännu ett inspirerande blogginlägg!
  Stort tack till dig för allt du gör för att få tillbaka den svenska demokratin!

Comments are closed.

arrow