Årtiondets politiska rättegång har startat

Idag började den då, rättegången mot operatörerna av The Pirate Bay. Det var fullsmockat med TV-kameror på Stockholms Tingsrätt, och vi har alla varit massor i media. Jag har postat några bilder på min blogg. För den som vill ha en primer till vad det handlar om hade jag en debattartikel inne i Aftonbladet i söndags.

Det var också en liten men intensiv demonstration utanför tingsrätten. Till och med Expressen hade TV-kameror där – här är ett TV-klipp där jag bl.a. berättar varför det är självklart att man ska få tjäna pengar på att se till att kultur kan spridas bland folket (något som åklagarsidan försöker använda som angreppspunkt för att smeta ner Pirate-Bay-gänget med allmän smuts).

Piratpartiet har också satt upp en specialsajt där alla nyheter rapporteras live. Vi har livebloggare på plats i rättegångssalen och flera personer som följer det hela både inifrån salen och från precis utanför.

Varför är då det här så viktigt?

Jo, för att det är nu – just nu – som vi träffar eller missar EU-parlamentet. Det här är den största händelsen under våren i våra frågor, och dominerar diskussionerna totalt. Det är nu som folk pratar om frågorna. Alla distrikt ska ha fått flygblad och annat i-handen-material idag. Vi måste helt enkelt smida medan järnet är varmt, gå ut på gator och torg, och se till att synas.

För dem som minns hur Miljöpartiet kom in i riksdagen, så var det genom en massiv säldöd som lyfte upp just Miljöpartiets frågor oväntat. Det här är vår motsvarighet. Våra frågor är på agendan överallt, och stofilpolitikerna kan inte hantera det. Nu är vår chans att byta ut dem.

Räkna med att det kommer mer lokal information om det här inom kort.

Veckans boktips

Jag har goda nyheter också. Boken “Piraterna“, som har fått mycket uppmärksamhet, har fått uppmärksamhet av en anledning. Den är helt enkelt fantastisk läsning. Jag kunde knappt lägga ifrån mig den. Den berättar om piratrörelsens uppkomst, inte ur ett idéperspektiv, utan ur ett väldigt personligt perspektiv. Om hur Piratbyrån uppstod, om hur de kom in i rampljuset, om Piratpartiets uppkomst, varför just Sverige blev piratledande, och mycket annat.

Det är inte en propagandabok för idéerna. Det är en berättelse om människorna som bar fram idéerna, och vad som drev dem att göra det.

Vi har fått ett specialpris på den här boken direkt från förlaget till våra medlemmar och andra läsare av nyhetsbrevet. Om du är intresserad, så finns den att köpa här för 149 kronor inklusive frakt. Det är till och med mindre än vad jag själv betalade för mitt exemplar.

Veckans beröm

Det finns några i organisationen som nästan aldrig märks. När jag jobbade på ett stort IT-företag för ett par år sedan, så sades det att just den yrkesrollen var som ett fönster: när det var rent och allt fungerade, så var hela poängen att de inte skulle märkas.

Jag pratar om de personer som sköter driften av våra servrar. Och utan våra servrar, så finns vi inte. Jag behöver knappast förklara varför i detalj.

Jag vill dela ut en stor portion beröm till vår Teknik- och Driftgrupp. Vi har haft två svåra driftstopp på raken igår och idag, ett kritiskt maskinhaveri igår och en svår överbelastning idag, och de har jobbat intensivt mer eller mindre nonstop tills problemen varit borta, och det på nollbudget och trots att några av dem varit ute och rest.

När vi skulle gå in i de viktigaste dagarna någonsin inför EU-valet, så får ett driftstopp bara inte hända, men det gjorde det ändå. Våra tekniker var på det direkt, kopplade om, lastade och flyttade om, och gav sig inte förrän saker snurrade som de ska igen.

Rickard Olsson, Per von Zweigbergk, Emil Oldenburg, Daniel Nyström och alla andra i T&D — ni har verkligen visat hur mycket ni behövs under de här dagarna. En kommersiell besättning hade inte gjort det tillnärmelsevis lika professionellt.

(Och då har jag inte ens börjat med beröm för den snabbt ihopsatta livesajt som nu är central under TPB-rättegången.)

Veckans argumentationsövning

Det har dykt upp en del bra argument mot det klassiska “Hur ska artisterna få betalt“. Min erfarenhet är att diskussionen är slut efter man svarar med det här, och det är mycket bättre än ett “Det är inte vårt ansvar“. Det är visserligen inte vårt ansvar, och vi ska fortfarande absolut inte försöka lösa problemet, just därför.

Här är en bättre vinkel:

Exakt den frågan tryckte upphovsrättslobbyn på när de allmänna biblioteken skulle införas också. “Ni stjäl ju från författarna!“, sade de. Varje bok som lånades ut från biblioteken var en bok som aldrig skulle säljas i bokhandeln. “När folk kan gå till biblioteket och läsa böcker gratis, så kommer inga författare att kunna få betalt! Ingen kommer att kunna leva på sitt författarskap! Ingen kommer någonsin att skriva böcker mer!“.

Idag vet vi att det skrevs böcker efter 1850, när det första biblioteket öppnade i Storbritannien. Fler än någonsin, faktiskt. Upphovsrättslobbyn hade kommit med ren skrämselpropaganda som inte hade någon förankring i verkligheten. Precis samma propaganda försöker de med nu också.

Ibland får man följdfrågan “Men de tjänar ju pengar på det!” (syftandes på The Pirate Bay). Då kan man följa upp med;

Ja? Biblioteken var också ideella i början, men idag är det ganska självklart att bibliotekarier är fast anställda och har en månadslön? (Precis som jag säger i TV-klippet på Expressen-TV.)

Någon kan protestera mot att det utgår en “biblioteksersättning” i Sverige. Det är ett par öre (INTE fullpris för boken i bokhandeln!) som utgår för varje utlåning av en bok, om man kommer över vissa tröskelvärden och annan byråkrati. Men – och det här är viktigt – det är inte, repeterar inte, en kompensation för utebliven försäljning. Det är ett statligt kulturstöd till svenska författare och översättare. Bara svenska. När någon lånar Harry Potter på biblioteket, så får J K Rowling inte ett öre (och just därför brukar jag ta den boken som exempel).

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Solid Block of Ise » Blog Archive » Kampen Om Internet

  […] b

 2. I hell-mans v

  […] theblackjacker, Stenudd, Hartman, Piratpartisten, Falkvinge, […]

 3. Musikbranschen utnyttjar sin monopolställning

  […] Under tiden kan vi följa bevakningen av rättegången som görs av många t.ex. Oscar Swartz och Rick Falkvinge […]

 4. Vad tycker kronprinsessan om fildelning? « infallsvinkel

  […] har jag en stark känsla av att Piratpartiets placering mitt i massmedias rampljus just har upphört. Media lär mest handla om kronprinsessan den närmsta […]

Comments are closed.

arrow