Tycker du att fildelning är Karljohanssvamp?

Aftonbladet har en idiotfråga uppe igen. En klassiker. “Tycker du att fildelning är stöld?”.

Hur i @#$ kan de ställa en så irrelevant fråga när inget åtal för fildelning någonsin i hela världen har rört åtalspunkten “stöld”?

Det är inte fråga om vad någon tycker. Det är frågan om hur lagen ser ut. Där är fildelning upphovsrättsintrång och inget annat. Om man sedan tycker att det är “stöld” är helt irrelevant, man kan lika gärna tycka att fildelning är “karljohanssvamp”, “grön”, “dammsuga” eller “inuti”. Det vore både lika sant och lika relevant.

Piratjanne skriver också.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. HR

  nxsty på ppforum:

  Alla som bloggar mm, se till att sprida ordet att den 25 när omröstningen sker så ses vi alla utanför riksdagen och protesterar mot IPRED!

 2. Rakio

  DEt positiva är väl att folk ändå inte ser det som stöld?

 3. Hasse

  Det är vällan ingen irrelevant fråga? De har ju inte ens påstått att det är stöld utan endast frågar vad deras sid besökare tycker. Om nu ABs besökare tycker det är stöld så får det vällan stå för dem. Om det sedan inte någonsin har åtalats för stöld i samband med fildelningsmål så spelar det vällan ingen roll i frågan om vad ABs besökare tycker om saken.

  SJälv tycker jag jävligt illa om Tomelilla och jag tycker det är fult i Venedig. Jag har vällan rätt att tycka vad jag vill och om jag (eller någon annan) önskar fråga vad andra tycker och tänker om saker och ting så är det hur jävla relevant som helst… Även om sakfrågan är irrelevant.

  Så därför passar jag på… Tycker ni att det är rätt av film- och musikindustrin att producera upphovrättskyddat material som de vet kommer att fildelas utan att själva åtalas för medhjälp? – se.. man kan fråga vad sjutton som helst oavsett hur irrelevant det är. 😉

 4. Tim

  De bad om åsikter, och uppenbarligen finns det flera olika åsikter i frågan. Därför är den inte irrelevant, och definitivt inte en “idiotfråga”.

  Den här statistiken kommer inte användas för att avgöra domen i målet.

 5. B110

  Nej, oh nej – inte alls irrelevant fråga.

  Nästa hörintressanta fråga på AB: Tycker du att en cykel är en fiskmås?

 6. Joshua_Tree

  Jag saknar svarsalternativet “du kan vara stöld!”.

 7. .John

  Klockren titel där.

 8. Rättegången mot Pirate Bay: Åklagaren backar | Bloggtidningen

  […] ännu är det dags att göra det. Nu har jag dessutom lagt till Opassande, Anna Troberg och Rick Falkvinge. Alla tre följer rättegången noga. Tre blogggare som följer rättegången […]

 9. Ola

  Intressantare fråga vore kanske “Tycker du att all privat fildelning borde vara laglig?”

  Olas senaste bloggpost: Repressiv eller representativ parlamentarism?

 10. weik

  Kan ju inte gärna vara stöld, oftast (om inte alltid?) begränsar stöld någon annans tillgång på prylen i fråga, om jag skulle gå in i rättegångssalen och ta falkvinges dator och sen inte lämna tillbaks den är det stöld, men om någon laddar ner en låt begränsar man inte tillgången för någon annan. Det finns alltså skillnader på stöld och nedladdning. Att folk sedan ska få tycka att det är stöld eller inte visst ska man det, men då det råder stora grundläggande skillnader i handlingarna kan jag tycka att det är en konstigt formulerad fråga.
  mvh Weik

 11. Rick Falkvinge

  Ola: Ja, precis.

  B110: ftw.

 12. Snild

  Det visar ju iallafall hur många som gått på antipiraternas skitsnack..

 13. Kurt

  Det är väl snarare så att man borde fråga om upphovsrätt är “stöld” eftersom upphovsrätt är begränsning i det som innefattas i äganderätt. Trots att jag äger ett exemplar av något så får jag inte förfoga över denna egendom som jag vill om det innehåller upphovsrättskyddat material. I en digital värld är det en klart stor begränsning i äganderätten.

 14. Bengt Svensson

  Men uppenbarligen tycker så mycket som en fjärdedel av de tillfrågade att fildelning av visst material är stöld.
  Det finns dom som tycker att skatt är stöld.
  Andra tycker att varje bortslösad och förskingrad skattekrona är stöld, den kategorin ligger jag nog närmast.

 15. Oskar

  Jag tycker personligen det kan bli lite tramsigt att låta lagboken bestämma vad en massa ord betyder. Låt gå för uppenbart juridiska ord, såsom tex upphovsrättsintrång, men ordet stöld kan väl användas i andra bemärkelser än strikt juridiskt? Då man på något sätt tar något som någon anser man inte har rätt till.

  Inte skulle vi väl avhålla oss från att använda ordet om en regeringen gjorde det lagligt att förskansa sig bäst man ville från en godtyckligt vald minoritet (piratpartister?)?

  Frågan är alltså bara ett något ledande sätt att uttrycka: Tycker du det är fel att fildela? Inget flagrant grad av övertramp, som vi inte själva gjort oss skyldiga till här och var.

  (från en piratpartist)

 16. Mumfi

  @weik.

  Det är inte det att ingen förlorat något som inte gör det stöld. Det är det att den relevanta paragrafen säger: Den som olovligen tager vad annan tillhör med uppsåt att tillägna sig det.
  Fildelar du har du dels inte tagit någon egendom, dels i den mån du “tagit” ett verk så tillhör det ingen. Det är någon som har rätten att göra vissa saker men det “tillhör” ingen. Uppsåt att tillägna sig det har man förstås…

 17. kent

  Jag tycker fildelning är inuti, grön och karljohanssvamp!

  Rick har rätt! Jävla IDIOTFRÅGA!

 18. AndersH

  Med tanke på att rätt många använder tankefiguren “fildelning är stöld” i debatten (låt vara felaktigt av dem, men de gör det!) så är det väl en högst relevant fråga. Som ger en fingervisning om hur många som tänker på det sättet.

  AndersHs senaste bloggpost: 2009-02-16: Förbudet gäller åt båda hållen.

 19. Ahruman

  Suck. Det är väl uppenbart för varje människa utrustad med hjärna att frågan handlar om moralisk likställighet, inte juridiska definitioner? Att låtsas att vi inte förstår den skillnaden får bara oss pirater att se fjantiga ut.

  Det finns bra argument mot åsikten att stöld och upphovsrättsbrott är moraliskt jämställda, men “de regleras av olika lagar, juh!” är inte ett av dem.

  Ahrumans senaste bloggpost: Constant objects for fun and non-profit

 20. Kluris

  @Ahruman: Då överser du den psykologiska vikten av språket som tankebegränsade och socialpsykologiskt formande av konsensusverklighet, det är liksom hela syftet med sk. nyspråk, att styra massan.

 21. martin

  när blev du en sådan paragrafryttare? om lagen bestämmer vad som är och vad som inte är, rättar du dina åsikter efter ipred och domen i piratebaymålet också? är inte själva grejen att vi vill ha våra egna åsikter om saker och ting!? och inte rätta oss efter vad en sketen lag-bok säger?

  /medlem i pp

 22. Tuss

  Sen är det ju en ganska dum idé att argumentera utifrån den typen av undersökning, man landar väldigt lätt i ett “xx flugor kan inte ha fel: bajs är gott! (en liknelse som blir ganska rolig när den appliceras på en undersökning bland Aftonbladets nätläsare). Med andra ord: även om resultatet hade varit det omvända så hade det inte visat speciellt mycket.

  Tusss senaste bloggpost: Rapport från The Spectrial, dag ett

 23. Svaje

  Men fildelning ÄR ju som karljohansvamp!

  Precis som allemansrätten!

  Det vi måste komma överens om är vad som skall räknas som skog och vad som skall räknas som tomt.

 24. Ranger

  Naturligtvis är inte frågan irrelevant. Ditt argument håller inte. I ett första skede må du ha rätt, man dömer efter lagboken. MEN som medborgare så måste man få diskutera om lagen motsvarar de samtida värderingar som råder. Då är detta en av många intressanta frågor som kan och måste ställas.

  Lagar ändras (oftast) när tiden och människorna förändras, gudskelov. Tänk om vi hade haft gamla lagar kvar idag om häxbränning eller straffrabatt för mord på smålänningar?

  Sedan är jag också innerligt trött på att just denna fråga ältas om och om och om i Aftonbladet et al. Det finns så mycket mer att värdera och diskutera. Man kan till exempel utvidga frågan lite: Vad är stöld egentligen? Kommer man fram till ett svar där så har man kanske lite bättre på fötterna när man svarar på Aftonbladets enkät.

  Men det blir väl för svårt då…

 25. Fildelning är stöld « Emil Isberg

  […] Fildelning är naturligtvis stöld, på samma sätt som det är stöld att sälja en vara billigt och på så sätt påverka marknaden. När stormarknader öppnar upp och pressar priserna får många mindre butiker ändra inriktning eller helt slå igen på grund av minskad intäkt. Stormarknader stjäl alltså inkomst från de mindre butikerna. Så gick det exempelvis för Vasa Radio som låg mycket centralt i Västerås. När Clas Ohlsson öppnade en butik ett kvarter bort såldes butiken till en kedja Euronics som ändrade inriktning, men nu är det några år sedan butiken helt fick stänga igen. Om man har sviktande försäljning kanske man borde inse att marknaden är i kontinuerlig förändring och man bör förändras med den istället för att skylla ifrån sig. […]

 26. Tjuvargumentet når FRA-frågan // Skivad lime

  […] anhängare och pirater i allmänhet har länge fått stå ut med att kallas tjuvar, eftersom fildelning är stöld. Utom att vi tycker foliehatt är senaste modet och skriker lite för högt för allmän […]

 27. Thomas Tvivlaren - Med tvivlet som insats

  Att svara eller icke svara, det beror på frågan…

  Som en blixt från en klar himmel damp det ned ett frågeformulär i min digitala brevlåda. Jag verkar ha blivit slumpmässigt utvald att besvara ett antal frågor och som lön för mödan får jag en uppäten glass utan pinne. Vem är väl jag att ……

 28. […] det igen borde egentligen anses vara ett fall av Godwin’s law. Här är andra som förklarat det så jag slipper. Vidare: Det finns nog fler som då och då ostraffat kör bil för fort än som […]

Comments are closed.

arrow