Förklenande om PP i media

Det dök upp en story om partiernas raskt fallande medlemsantal med en osaklig detalj som jag irriterade mig på.

Det konstateras att alla politiska partier i riksdagen tappar medlemmar, men sedan avslutar de med en blurb om Piratpartiet:

Partierna utanför riksdagen ökar däremot. Piratpartiet ökar snabbt, men för att bli medlem krävs bara ett enkelt klick på hemsidan. Under de senaste fyra månaderna, när fildelningsdebatten rasat, har partiet fått 4 000 nya medlemmar och har nu över 10 000.

För det första är det inte en fildelningsdebatt som rasat, utan en integritets- och rättssäkerhetsdebatt. Men det åsido;

“För att bli medlem krävs bara ett enkelt klick på hemsidan”? Med extra betoning på enkelt? (Finns det svåra klick?)

Låt oss jämföra med de andra partierna, vars medlemsras de ursäktar med att det är så enkelt att bli medlem i Piratpartiet:

 • Moderaterna: Gå till www.moderat.se, klicka (direkt från framsidan) på “Bli medlem”, en flik i toppen, och skriv in dina personuppgifter. Personnummer krävs av någon anledning. Klart.
 • Folkpartiet: Ingen synlig länk till att bli medlem.
 • Centerpartiet: Klicka på “Partiet” på hemsidan, därefter på “Bli medlem”. Det finns ingen vink om att man blir medlem under just “Partiet”. Skriv in dina medlemsuppgifter, så “blir du kontaktad”.
 • Kristdemokraterna: Klicka på “Bli medlem” högst upp och synligast på framsidan. Skriv in dina personuppgifter. Personnummer krävs. Partiet kontaktar.
 • Socialdemokraterna: Klicka på “Bli supporter” i den största menyn. Skriv in medlemsuppgifter. Personnummer krävs. Klart.
 • Vänsterpartiet: När man drar musen över “Vårt parti” i huvudmenyn rullar alternativet “Bli medlem” fram. Klicka. Skriv in kontaktuppgifter. Partiet kontaktar.
 • Miljöpartiet: Klicka på den gigantiska bilden “Din röst räknas, kom med” på framsidan, därefter på den lika gigantiska “Ja, jag vill bli medlem”. Skicka ett SMS enligt instruktionerna på sidan. Klart.
 • Piratpartiet: Klicka på “Bli medlem” på framsidan, välj vilken organisation du vill gå med i, fyll i personuppgifter, klart.

Slutsats: Åtminstone tre andra partier — Moderaterna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet — har det lika lätt att bli medlem. Varför känner sig då gammelmedia tvungna att uttrycka sig förklenande om Piratpartiets kraftiga medlemsökning och förklara bort den med att “man blir medlem med ett enkelt musklick”, vilket inte ens är sant, och när dessutom åtminstone Moderaterna och Socialdemokraterna har precis samma modell? Och när — i mitt tycke — Miljöpartiet har gjort det ännu enklare, där man bara behöver skicka ett personnummer med SMS?

Varför behovet av att bortförklara att PP ökar med över 60% de senaste månaderna när de andra minskar kraftigt? Eller ja, inte Miljöpartiet, som ligger i stort sett oförändrat (ökar 65 medlemmar sedan förra året).

UPPDATERING: TT har nu skickat ut en uppdaterad artikel, som i stället lyder så här:

Partierna utanför riksdagen ökar däremot. Piratpartiet ökar snabbt – under de senaste fyra månaderna, när fildelningsdebatten rasat, har partiet fått 4.000 nya medlemmar och har nu över 10.000.

Kudos!

UPPDATERING 2: Vad jag kan se var det bara Dagens Nyheter som tog in rättelsen.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. HR

  Etablisemanget är rädd för Piratpartiet, på riktigt.
  Dom tror att vi lyckas i kommande val.

 2. Hans J

  Synd att de inte hade med en länk till det ställe där man kan klicka för att bli medlem!

  Vi kompletterar raskt:

  -> KLICKA HÄR FÖR ATT BLI MEDLEM I PIRATPARTIET! <-

  Länk till Piratpartiets hemsida

 3. gustav

  Haha, vilken dålig bortförklaring. Ingen som ställer frågan, kan medlemsrasen i de andra partierna bero på deras politik?

 4. Anaïs

  Riktigt roligt!! Det man antyder är att PP:s medlemmar egentligen inte är speciellt politiskt engagerade, eftersom det är för lätt att gå med i partiet. Att gå med i ett parti skall givetvis innebära en kamp och en teknisk utmaning, så att de politiska övertygelserna därmed prövas i grunden.

 5. HR

  Tack, den artikeln satt bra just nu!

  Ken plockade fram en artikel där moderaterna ändrar sin politik. Jag klistrade in avsnittet om att moderaterna tappat 6400 medlemmar. Jag la till kommentaren:

  fin sigg jag har 🙂

  Min signatur ser ut såhär:


  http://live.piratpartiet.se/
  Medlemsökning daglig 16 feb – 4 mar (17 dagar)
  87 82 123 61 58

 6. job

  den stora skillnaden är väl att Piratpartiet inte har någon medlemsavgift?

  jobs senaste bloggpost: Tips: musik som vill bli kopierad

 7. HR

  Det stora steget är beslutet att gå med. Har inget med pengar att göra. Vet ett par personer som delar åsikter men inte känner för att bli medlemmar.

 8. Tor

  Rick, jag måste faktiskt erkänna att jag trodde att det var krångligare att bli medlem i de traditionella partierna, så tack för denna kritiska granskning.

  @Anaïs: Exakt. Aspirerande medlemmar måste förstås först visa sig värdiga genom att gå igenom stora umbäranden och sättas på tekniskt prov om de vill kunna komma med i klubben. 😉

 9. minata

  För ett parti med ambitioner att bli representerad i ett parlament finns bara ett som gäller: valresultat. Fram till valet: opinionssiffror.

 10. Martin

  Dessutom har ju gammelpartiernas ungdomsförbund visat sig beredda att göra medlemmar av folk man inte ens frågat om lov.
  http://www.google.se/search?hl=sv&q=medlemsfusk&btnG=Google-s%C3%B6kning&meta=&aq=f&oq=

  Att på Piratpartiets websida fylla ett formulär med sina person- och kontaktuppgifter har för mig precis samma giltighet som att göra det på något man lägger i ett frankerat kuvert.
  Dom e dum!
  /Martin

 11. of_darkness

  @— Anaïs
  Ja man ska minst tillbringa 10 år i olika initieringar för att få komam in på den lägsta nivån i partiet;)

  Och man måste donera minst 1miljard;)

  + att man man måste utföra alla orders som partiet ber dem om så som att förvandla sig själva så som transformers;)

  *obs för den som inte förstår så var denna post menad som grav sarkasm och ironi*

 12. Sourcerer

  Det enda som funkar är en ordentlig pungspark i form av ett fantastiskt valresultat till EU. Jag har en dröm, att Piratpartiet blir det största svenska partiet i Europaparlamentet. Jag har en dröm att när Reinfelt skall leka Europa president så får han bara frågor från media om pirater. Jag har en dröm…

 13. Gregor

  Nej Rick, ta bort socialdemokraterna från listan. Som du skriver så får man klicka på “Bli supporter”, därefter möts man av text:

  “Välkommen som supporter!
  Fyll i dina uppgifter för att bli medlem i Socialdemokraterna.”

  Blir man alltså medlem eller supporter (vad det nu är)?

 14. Rick Falkvinge

  Gregor: Eftersom det tydligt står “fyll i dina uppgifter för att bli medlem” så tycker jag det är ganska entydigt.

 15. Kluris

  Det förstår du väl Rick, det är ju de opartiska och objektiva granskarna av makten du talar om. De riktiga journalisterna som undersöker och framförallt aaldrig kopierar och sysslar med klipp o klistra, inga bloggare som hittar på vad som helst och stavar som krattor.

 16. Alexander

  Kluris: Jag antar att du syftar på att nyheten är densamma på alla sidor. Det är för att det är en köpt nyhet från TT. De har alltså inte skrivit den själva. Däremot är det förvisso befogat att rikta kritik mot dem – de har ju trots allt tyckt att den var tillräckligt opartisk.

 17. Dan Eriksson

  Det är ju klart att DNs “rätta oss” funktion verkar trasig.

 18. kenny_lex

  Bara för att det är lätt att bli medlem betyder det inte att man är en dålig medlem, det skulle vara som att säga att man inte skulle vara en bra konsument bara för att det är lätt att handla.

  För man blir medlem för att man sympatiserar med ett partis åsikter och inte för att det är lätt att registrera sig som medlem, jag hade även blivit medlem även om det krävdes att man fyllde i papper som man gjorde förr i tiden.

 19. RobJoh

  för att de måste på något sätt göra piratpartiets siffror mindre värda. Om de inte kan göra det så innebär det att de stora partierna faktiskt måste ifrågasätta sin egen politik när det gäller internet.

 20. Jonas

  För att få bli medlem i betongsossarna måste man genomgå en initieringsrit där ordensmästaren skär recipienten i fingret och blandar några dropper blod i en kalk med vin. Alla bröder dricker av vinet.
  Mästaren uttalar sedan att recipienten har uppgått i gemenskapen och kan aldrig skiljas ifrån den.
  Därefter förväntas den nya medlemmen överlämna tionde och lyda bröder av högre grad.
  Man kan avancera till en högre grad om man donerar mer än tiondet och är ovanligt bra på att låta bli att ha egna åsikter eller ideer. Då kan man få bli upphöjd till höggraderna och man belönas med att ens namn placeras på någon valsedel. Har man väl hamnat där har man goda chanser att komm in i illuminati vid nästa ballotering.

  Medlemsskapet i orden är livslångt, om man vill gå ur eller råkar ha en åsikt utfärdas en fatwa i kvällpressen, man blir utstött, ruinerad, förlöjligad och tvingas till straffarbete i ett fängelse kallat landshövdingsresidenset.

  Har man begått en synnerligen stor synd, så som att ha ifrågasatt en äldre eller höggradig broder eller råkat påpeka att en av ordens dogmer de fakto är osann straffas man ännu hårdare och tvingas starta ett eget parti som F!, Jl eller ND.

 21. Meidi

  Alltså, jag ville ju EGENTLIGEN gå med i KD, men sen blev jag helt handlingsförlamad av hur svårt det var att bli medlem så jag bestämde mig för att gå med i PP istället.

  Meidis senaste bloggpost: Min vän turken

 22. Pelle

  Som någon skrev tidigare är ju skillnaden att man i de flesta partier måste betala en viss medlemsavgift. Ofta är den relativt låg, och mest symboliskt dock.
  Men jag tror faktiskt att de har en poäng när de säger att det därmed blir “enklare” att bli medlem i PP.
  Te.x har jag tidigare varit mycket aktiv i Ung Vänster. Och det hände ofta att någon skickade in “Jag vill bli medlem”, men sedan aldrig tog steget och betalade in medlemsavgiften (och jag tror inte det i första hand är av ekonomiska skäl, 50 kronor för ett år är inte så mycket).

  Håller dock med Falkvinge om att det knappast är detta som på något sätt är huvudorsaken till PPs medlemsökning.

 23. Matthias

  Rättningsfunktionen fungerar på DN så jag skrev ett litet meddelande. Återigen så blir man lite misstänksam över artikeln. Det är ytterligare en snedvriden nyhet från TT.
  Jag hade inte blivit förvånad om det var DN själv som komponerat artikeln eftersom familjen Bonnier äger det. Och vi vet ju alla att familjeöverhuvudet Mr Bonnier själv har kräkt galla över allt som har med den fria kulturen på internet att göra.

 24. I hell-mans v

  […] Happy, Copyriot, I polemik, Intensifier, Lindgren, XOR, Bj

 25. Olah

  Om Piratpartiet är ett politisk parti så var står ni i invandrarfrågor? I skattefrågor? Vad har Piratpartiet för jobbpolitik? Var står PP gällande EU? Barnomsorg? HBT-frågor? Var står Piratpartiet gällande miljö, skola och äldreomsorg?

  Piratpartiet är inget riktigt politiskt parti. Ni är en internetorganisation som har ett gäng med medlemmar som tidigare varit trogna upp- och nedladdare på TPB.

  Piratpartiet är lika politiskt som Sveriges roll- och konfliktspelsförbund.

  Olahs senaste bloggpost: S-väljares lojalitet förstör demokratin?

 26. Oscar Swartz

  Du såg Erik Erfors ledare i Expressen va? Om “bidragspirater”. går mot alla ungdomsförbund iofs men det är PP/UP han speciellt hänger ut

  Oscar Swartzs senaste bloggpost: Advokaten som legat under en sten

 27. HR

  Piratpartiet är ett fokusparti.
  Med fokus på personlig integritet och demokrati.

 28. Fredrika

  @Olah

  _
  >”Om Piratpartiet är ett politisk parti så var står ni i..//”

  Vart Piratpartiet står i övriga frågor deklareras klart och tydligt. Piratpartiet säljer ut dom frågorna mot att få bilda en regering som ger gehör för våra fokusfrågor.

  Vilka frågor dom ordinarie svenska partierna kommer sälja ut för att få bilda regering framgår däremot inte i deras partiprogram. Ett mer oärligt sätt att locka röster får man leta efter. Deklarera ställningstaganden i massa politiska frågor, och sen sälja ut dom slumpvis!? Snacka om att lura väljare.

  _
  >”Piratpartiet är inget riktigt politiskt parti.”

  För att vi till skillnad från dom ordinarie falska hyckleripartierna inte lurar till oss väljare med frågor som vi säljer ut helt vid regeringsbildning? Då är jag nog tacksam att vi inte är ett “riktigt politiskt parti” enligt din personliga definition.

  Ärlighet och raka svar om vad för politik man kommer föra vid regeringsbildning är värdefullt, till skillnad från exempelvis alliansen, som driver en politik gällande bl a övervakning och immaterialrätt som dom I-N-T-E deklarerade innan valet(utan tvärtom t.o.m!!), och följaktligen inte har några mandat att driva. Mer falska partier än dom i alliansen får man leta efter. Dom är inga riktiga ärliga politiska partier, dom är en korrupt sammanhållning som driver organiserat lurendrejeri.

  _
  >”Ni är en internetorganisation som har ett gäng med medlemmar som tidigare varit trogna upp- och nedladdare på TPB.”

  Menar du dom 5 miljoner* svenska fildelarna? Herregud, då har Piratpartiet utan tvekan störst samling sympatisörer i Sverige!! =)

  _
  >”Piratpartiet är lika politiskt som Sveriges roll- och konfliktspelsförbund.”

  Och Moderaterna är en korrupt lurendrejeri-organisation, vart vill du komma?

  _
  *(*2,2 miljoner svenska IP-adresser hos Piratebay per vecka, minus några hundratusen som ansluter från olika adresser inom en och samma vecka, plus några hundratusen som enbart använder privata trackers, eller alternativa fildelningsprotokoll * 2,5 människor per hushåll, ger rimligtvis att ca 5 miljoner svenskar regelbundet åtnjuter fildelat material.)

 29. Lingon

  Olah. (du kanske ska läsa på lite om piratpartiet innan du börjar ställa onödiga frågor).

  “Piratpartiet är inget riktigt politiskt parti.” är så jävla odemokratiskt uttryckt att jag knappt kan sitta still. Vi är medborgare med åsikter och vill vi så kan vi organisera oss, är detta inte ok i ditt Sverige? Måste man ansöka om tillstånd och lämna in partiprogram m.m. till “ditt” parti för godkännande innan man får engagera sig politiskt? Jag menar, så inte inte åsikterna avviker för mycket från det “ni” bestämt är godtagbara åsikter?

  Vill jag starta ett parti som arbetar för gratis elgitarrer till alla trettonårigar så gör jag det, och det är inget du eller någon kan stoppa.

  Sorry alla andra, jag blev lite småsur.

 30. Jonatan Kindh (pp)

  Folkpartiet: I högerspalt finns “Engagera dig” som en diskret dropdown-meny.

  Jonatan Kindh (pp)s senaste bloggpost: Ingen Oldsberg?

 31. Daniel Westman

  Olah det var det dummaste påståendet jag hört.
  Bara för att jag inte har en ståndpunkt i jobbpolitiken så är ändå dom frågor jag brinner för lika politiska för det. Det finns nog massor av olika åsikter i Piratpartiet ang. alla frågor du nämnde, men de frågor som sammanfört oss och som gjorde att partiet skapades från första början är t.ex. personlig integritet och ett fritt internet.

  Piratpartiet har åsikter om politiska frågor och försöker få till en förändring, vilka politiska förändringar försöker Sverok få igenom? Gratis alvöron till folket?

  Daniel Westmans senaste bloggpost: Ny design på bloggen!

 32. Daniel Westman

  Fredrika.
  >”Vilka frågor dom ordinarie svenska partierna kommer sälja ut för att få bilda regering framgår däremot inte i deras partiprogram. Ett mer oärligt sätt att locka röster får man leta efter. Deklarera ställningstaganden i massa politiska frågor, och sen sälja ut dom slumpvis!? Snacka om att lura väljare.”

  T.ex. Centern som svek sina väljare och röstade för kärnkraften för att göra dom andra allianspartierna nöjda, även fast dom själv uttalat är emot det.

  Daniel Westmans senaste bloggpost: Ny design på bloggen!

 33. TT rättar uppgift om Piratpartiet! « infallsvinkel

  […] ordförande Rick Falkvinge kritiserade meddelandet hårt på sin […]

 34. Torbjörn Stridh

  TT backar nu från sin beskrivning!!

  Läs mer:
  http://infallsvinkel.wordpress.com/2009/02/21/tt-rattar-uppgift-om-piratpartiet/

  Torbjörn Stridhs senaste bloggpost: TT rättar uppgift om Piratpartiet!

 35. Mattias Bjärnemalm

  Rick: jag föstår din upprördhet. Syftet med ordet “enkelt” är givetvis att förminska oss. Men syfte och effekt korrelerar inte alltid. Och hur folk väljer att tolka en artikel kan ofta vara helt annolunda än hur den som skrivit det avsett texten.

  Jag skulle tro att artikeln som direkt resultat gett oss ett antal nya medlemmar. Folk som sympatiserat med oss men som inte orkat ta och registrera sig som medlemmar. När de sedan får det skrivet på näsan hur lätt det är att bli medlemmar tänker de “jaja, då är det väl lika bra att bli medlem då”.

  Det är enkelt att bli med i Piratpartiet. Och det bör vara enkelt att bli medlem. Ju färre och lägre trösklar ett samhälle har för politiskt engagemang ju bättre samhälle får man.

  Att sedan TTs reporter inte förstår att uppskatta faktumet att det tack vara digitaliseringen skapats möjligheter för att göra det lättare för folk att göra politiska ställningstaganden säger väl egentligen mest om TT.

 36. Stefan

  Jo det finns faktiskt svåra klick. Ett av de svåraste klick jag gjort var när jag blev medlem i piratpartiet. Det handlade inte det minsta om den mekaniska rörelsen att förflytta toppen på pekfingret några millimeter neråt.

  Det handlade om att ta tillräckligt tydlig ställning för att bli medlem i ett politiskt parti.

  Det var ett svårt beslut för mig personligen som har ett stort och välgrundat misstroende, för att inte säga ett rent förakt, för det fullständigt ryggradslösa, okunniga och outbildade patrask som befolkar riksdag och regering. De är konsekvent mer intresserade av att sko sig själva och behålla sina privilegier än att skapa förutsättningar för att utveckla landet i en vettig riktning.

  Det handlade inte bara om det enkla ställningstagandet att piratpartiet kan driva integritets och upphovsrättsfrågor på ett vettigt sätt under de fundamentalt ändrade förutsättningarna som internet innebär för samhället utan också att göra ett svårt “leap of faith” att piratpartiets representanter inte saboterar andra frågor som också är viktiga. För min del gäller det främst energi och miljöpolitik som måste drivas ur ett pragmatiskt vetenskapligt perspektiv för att motverka klimatproblemen. Här är det inte alls osannolikt att piratpartiet gör upp med miljöpartiet och detta vore, paradoxalt nog, riktigt dåligt ur ett miljöperspektiv.

  Här kommer alltså den svåra frågan och det som gjorde det bedrägligt enkla klicket till så svårt. Är de frågor som piratpartiet driver så viktiga och är läget så allvarligt att jag kan bortse från det trackrecord som politiker i allmänhet har uppvisat och en möjlig ogynnsam utveckling av energi och miljöpolitik? Efter långa funderingar så valde jag att besvara den frågan med ja och kunde utföra det fysiskt sett enkla klicket.

  För att återknyta till artikeln så upplever jag att TT har blivit mer kvällstidningsmässiga de senaste åren. De lägger ofta in onödiga formuleringar som gör rapporteringen subjektiv med en tydlig värdering. TT påstår sig vara “en källa till snabba trovärdiga nyheter” men jag tycker att deras formuleringar alltför ofta gör att rapporteringen inte är det minsta trovärdig och får en att fundera på vilken agenda de egentligen har.

 37. Mikael

  Och DN har redan rättat:
  “Piratpartiet ökar snabbt – under de senaste fyra månaderna, när fildelningsdebatten rasat, har partiet fått 4.000 nya medlemmar och har nu över 10.000.”

  Respekt!

 38. Marcus

  Olah – vad är det för mening att lägga mängder med resurser på alla olika politiska områden när vi för det första är ett “litet” parti, och sen är det av taktiska skäl, och av förenklande skäl, PP kommer inte bli ett stort riksdagsparti, där vi behöver ha svar på allt, taktiken är att bli vågmästare och tvinga de stora partierna ta upp våra frågor, i gengäld röstar vi lojalt med detta parti/partier, detta för att få större genomslagskraft på just det frågor vi är intresserade av. Är du intresserad av ett parti som har ett genomgripande partiprogram, så är inte PP ett parti för dig, det finns några andra som kanske passar dig bättre?

 39. Hans J

  Mattias,

  Du kan ha rätt (enligt principen: skit samma vad de skriver – bara de skriver!)

  Då kan kanske en rättelse ha samma effekt den också. Låt oss hoppas att det ger fler medlemmar. Det behövs sannerligen med den katastrofalt dåliga medlemsutveckling som PP genomlider. Vi behöver dubbla eller tredubbla ökningstakten.

  Helst fler kvinnor och invandrare 😉

 40. Johan Öbrell

  @Olah
  Jag har åsikter i en mängd frågor, både från vänstersidan och högersidan. Även om jag prioriterar dessa frågor högt vet jag att jag inte kan lita på att de “etablerade” partierna gör det bara för att de skrivit en mening om dem i sina partiprogram.

  Jag prioriterar dock integritets- och demokratifrågor högre än de andra eftersom de är förutsättningen för att jag skall ha någon som helst påverkan på de övriga.

 41. EricJ

  “För det första är det inte en fildelningsdebatt som rasat, utan en integritets- och rättssäkerhetsdebatt.”

  Jag tycker det är lite spännande att observera hur de två frågorna som vid en första anblick behandlar två vitt skilda saker, ändå är så tätt sammanlänkade. Det är svårt att sätta ned foten och kräva ett stopp för övervakningssamhället utan att samtidigt fullständigt -krossa- mediaindustrins försök att bevara sina föråldrade affärsmodeller. Den andra sidan av samma mynt är att i sina försök att försvara mediaindustrins intressen inför man övertramp i den personliga integriteten som sträcker sig långt, långt utanför fildelarsfären.

  Ärligt talat ser jag inte hur man skall kunna behålla den här kakan och samtidigt äta upp den — hur man skall låta mediaindustrin behålla (och försvara) sina nuvarande rättigheter och samtidigt bevara integritetsskydd och rättssäkerhet.

  EricJs senaste bloggpost: Tweaking Emacs

 42. Stefan Siverud

  Hur gjorde du för att få TT till att ändra en felaktig uppgift? Jag har inte ens fått ett svar när jag har bett om rättning eller källhänvisning till vissa helt löjliga påståenden…

  Stefan Siveruds senaste bloggpost: Caffrey’s Irish Draught Ale

 43. Markus Wiechel

  Du glömde Sverigedemokraterna.

  Markus Wiechels senaste bloggpost: Jan Guillou och Sverigedemokraterna

 44. HR

  Sverigedemokraterna, nämndemän och Rosengård.
  SD är inte ett riksdagsparti än.

 45. Mikael

  @Markus Wiechel
  Argumentet handlade om att även etablerade partier som gått back i medlemsantal har en hemsida där man blir medlem med “ett enkelt klick”. Därför skulle inte en analys av Sverigedemokraternas hemsida tilföra något.

 46. Rick Falkvinge

  Markus: Nej, jag ignorerade Sverigedemokraterna. Stor skillnad.

 47. Fanskap

  Det var rätt taskig stil.

  Fanskaps senaste bloggpost: Comega

 48. Rick Falkvinge

  Inom Piratpartiet belönar vi intelligens med uppmärksamhet; det är ett uttalat ledarskapsvärde.

 49. Rick

  Att det kom från TT… Usch! Bra att de fixade det. Men du har rätt, Rick: det är fördomar mot folk som fattar för mycket. Datanördar == EVIL. Osv. Bra att du fick de på reträtt! Kudos själv!

  Ricks senaste bloggpost: Rants: TPB: The Trial and Beyond

 50. […] stämmer lika väl för de etablerade partierna som för Piratpartiet… Något som Rick Falkvinge (partiledare för PP) klagat på och som sedan Torbjörn Stridh påpekat för TT, som nu skickar ut […]

 51. Olah

  Har ännu en frågeställning till dig Rickard Falkvinge eftersom du inte kommit på någon bra svar till min “klon-frågeställning”.

  Om du tar patent på en idé som du har, Rickard. Räknar du inte då med att du äger din idé?

  Säg att du har utvecklat en ny typ av smörkniv. Det har tagit dig år att ta fram din egen smörkniv. Nu har du tagit patent på din idé och börjat tillverka den i liten skala.

  Men så en dag så tar någon en kopia på ditt patent och börjar masstillverka din smörkniv samtidigt som butiker med AA-läge i världens alla största städer börjar ge adresser till alla sina kunder vart de kan hitta var man skänker bort dina smörknivar gratis. Vad gör du då, Rickard?

  Sitter du då stilla vid flitens lampa och tänker – ja, ja det var ju bra att min idé blev så populär eller skulle du bli förbannad och stämma skiten ur den som stulit din idé och de som sprider ut var folk kan hämta dina smörknivar gratis?

  Olahs senaste bloggpost: Alexander Bard också mot Piraterna!

 52. Rick Falkvinge

  Olah: Du hänvisar till lagrummet för vem som har rätt att stämma vem.

  Bara för att en uppfinnare vill hindra andra att bygga vidare på en idé, så betyder det inte att det är samhällsnyttigt att tillåta det. James Watt var ett bra exempel – han fördröjde den industriella revolutionen med 30 år genom sina idiotiska patent på ångmaskinen, som gick att förbättra på massor av sätt, men inte fick förbättras. När patentet gick ut, lossnade industrin.

  Patent ska gynna samhällsframskridande, inte stämningar och innovationshinder. Mer och mer pekar på att patent är ett reellt innovationshinder, inte en innovationskatalysator.

  Vem som blir arg på vem är sedan inte relevant utifrån ett lagstiftningsperspektiv.

 53. Olah

  Tack för historielektionen! Du tycker alltså att Watts skulle släppt sina geniala patent fria? Så att industrirevolutionen skulle kommit igång 30 år snabbare? Allt ägande är stöld, eller hur var det nu? Vet du vem som sa det, Rickard? Eller behöver du en historielektion?

  Du skulle alltså acceptera att någon stal din idé och tjänade pengar på din idé? Och du tycker att uppfinnare som tar patent på sina idéer är hinder i utvecklingen och samhället? Du får ursäkta men hela ditt inlägg låter ganska respeklöst mot dig själv och mot alla uppfinnare som någonsin uppfunnit någonting.

  Hur många patent tog BMW på sin senaste vätgasbil, Rickard? Är BMW ett hinder för utvecklingen och samhället?

  Hur många patent tog Apple på sin senaste Iphone, Rickard? Är Apple ett hinder för utvecklingen och samhället?

  Olahs senaste bloggpost: Alexander Bard också mot Piraterna!

 54. Rick Falkvinge

  Bad troll, no cookie. Vill du försöka igen, sakligare den här gången?

 55. Olah

  Eh, var det ditt svar?

  Olahs senaste bloggpost: Alexander Bard också mot Piraterna!

 56. Olah

  Du måste först förklara vad som var osakligt med mitt inlägg, Rickard.

  Var det de praktiska exemplen om Apples och BMW:s patent eller var det att jag inte höll med dig i din inställning att uppfinnare som tar patent på sina idéer ska man kunna baktala och tycka illa om för att de enligt dig inte “gynnar samhällsframskridandet”?

  Olahs senaste bloggpost: Alexander Bard också mot Piraterna!

 57. Jonas

  För det första tar man inte patent på en idé, utan en teknisk uppfinning eller metod.

  Det finns åtskilliga exempel på att patent hindrat teknisk, ekonomiskt och humanitär utveckling.

  Rick, du måste läsa The Guardian Weekly, senaste numret.
  Stor artikel om GlaxoSmithKlines nye CEO(?)
  som vill ha en ny, mycket mer intelligent förhållning
  till läkemedelspatent och spridning av generika.

  Jag skickar artikeln till dig som jpg på mail.

 58. Esson

  “Nej, jag ignorerade Sverigedemokraterna.”

  I sann demokratisk anda?

  “James Watt var ett bra exempel…”

  Ja precis, ett ypperligt exempel. Utan patentlagar hade folk kunnat leacha på James Watts goda idéer utan att Watt själv fått något tillbaka för sitt bidrag.

  Förklara problematiken. Om du Rickard, har en bra idé, så står det dig fritt att dela med dig av den idén på vilket sätt du behagar. Det är vad som är så fint med dagens system. Ingen >>måste<< använda sig av patent eller upphovsrätt.

  Det ni i PP talar om handlar om att ni ska ha rätt att använda all information så som ni som konsumenter behagar. Det inför problem för den som kanske inte vill dela med sig av sina idéer.

  “Menar du dom 5 miljoner* svenska fildelarna? Herregud, då har Piratpartiet utan tvekan störst samling sympatisörer i Sverige!! =)”

  Jag kanske minns fel men… Var det inte TPB som själva slog sig för bröstet och sa att andelen lagligt material som delades via sajten var större än på andra liknande sajter? Sedan är det här med dubbelmoral intressant. Jag laddar mer än ofta ned (mest TV-serier, och inte via TPB – jag håller mig gärna borta från misshandlare, drogförsäljare och skattesmitare) men jag sympatiserar inte på något sätt med PP. Tvärtom tycker jag vi ska behålla upphovsrätten och det skydd den ger till alla de människor som skapar mervärde för oss vanligt folk, ett mervärde som jag inte själv har tid eller förmåga att skapa. Dubbelmoralen i mig är tydlig vad gäller det här. Men fortfarande, när det kommer till kritan så lutar jag nog aningen åt att det här med upphovsrätt är något bra. Det skyddar mig från de redan rika (elaka, hemska, korrumperade) bolagen när jag i mitt dagliga jobb skriver kod. Utan skyddet skulle Microsoft, IBM, Oracle, Apple eller någon annan jätte kunna ta mitt skapade mervärde, paketera det och marknadsföra det som sitt eget utan att ge mig en krona.

  Nu kan man ju hävda att MS, IBM och de andra skulle få svårt att ta betalt om vi andra kunde kopiera mervärdet så som vi behagade. Fast det gör ju inte mig lyckligare. Jag får ju fortfarande inte ett öre för mitt arbete.

  Jag kan naturligtvis börja sälja t-shirtar och hålla konserter (i mitt fall konsulttimmar och ge utbildningar). Fast det är ju å andra sidan ett helt annat mervärde. Ett nytt mervärde som kommer kosta nya resurser att utveckla och konkurrera med. Speciellt när vem som helst kan kopiera mitt utbildningsmaterial/min t-shirt.

  Poängen är att det för varje idé skulle krävas en massa nya idéer för att kunna överleva på den ursprungliga idén. En variant vore att ha det som vi har idag. Jag kan om jag vill, licensiera min källkod under GPL (eller med mina värderingar Apache/MIT/BSD) och göra det fritt tillgängligt för omvärlden. Fint va!

  Som jag ser det så ger mig dagens system mig en massa val och möjligheter. PP ger mig bara en enda – med försvaret att det är en integritetsfråga??


  Vem gav ting en högre status än en bra idé?

 59. Esson

  @Jonas

  Se där! PP går från enfrågeparti till nollfrågeparti. De människor (i det här fallet läkemedelsbolag) som vill dela idéer fritt gör så. Fantastiskt! Varför ska vi ta bort copyright och patent när idéskaparna själva kan kringgå dem om de vill?

 60. Mikael

  @Esson
  “Förklara problematiken. Om du Rickard, har en bra idé, så står det dig fritt att dela med dig av den idén på vilket sätt du behagar. Det är vad som är så fint med dagens system. Ingen >>måste<< använda sig av patent eller upphovsrätt.”
  Du vet vad ordet ‘patent’ betyder, eller? Slå gärna upp det.

  Det handlar alltså om en kompromiss från samhällets sida. Om du öppet berättar vad du har kommit få, så lovar vi dig en viss tids ensamrätt. Det här skyddet är ingen naturrätt, utan ett erbjudande från samhällets sida. Valet för en uppfinnare är alltså att hålla sin uppfinning för sig själv eller att dela med sig av alla detaljer och få en viss tid av ensamrätt.

  Ekonomisk upphovsrätt (copyright) bygger i viss mån på samma tänkande.

  Så även en aldrig så bra idé, har ingen ‘status’ i sig själv. Bara när den används. Idén med patent var att motivera dig att dela med dig. Den idén har fallit bort helt och ersatts av en Gollum-liknande ‘my preciousss’. När folk på fullaste allvar börjar se på sina idéer som egendom, är det dags att slänga det gamla systemet och börja om.

  Du frågar varför vi skall ta bort copyright och patent, när idéskaparna själva kan kringå dem om de vill. Jag frågar varför vi skall ha kvar dem när de kostar samhället alldeles för mycket?

 61. Rick

  Anaïs: hade inte tänkt på det på det sättet. Men visst har du rätt. Fult gjort av dem!

  Ricks senaste bloggpost: Rants: TPB: The Trial and Beyond

 62. Fredrika

  @Esson

  >”Jag kanske minns fel men… Var det inte TPB som själva slog sig för bröstet och sa att andelen lagligt material som delades via sajten var större än på andra liknande sajter?”

  Du minns eventuellt fel, eller kanske mer troligt så har du helt enkelt missförstått antingen vad som sades, eller hur upphovsrättslagen fungerar. Det finns inget lagligt eller olagligt som delas via sajten. Det finns upphovsrättsskyddat, och icke-upphovsrättsskyddat material som indexeras på sajten. Där var den sistnämnda andelen större procentiellt sett. Det säger dock inget om vilken andel som fildelas mest, även om svaret på den frågan kan tyckas vara självklart.

  Men att en del av materialet som indexeras och fildelas “via” Piratebay är upphovsrättsskyddat är dock inte en likställning med att faktiskt upphovsrättsbrott begås när det fildelas, utan det är helt andra faktorer som avgör det, faktorer rörande dom enskilda fildelarna.

  Jag beskrev det mer ingående i denna kommentaren:

  http://rickfalkvinge.se/2009/02/19/live-fredrik-neij-vittnar-1/#comment-19712

  För övrigt så var inte legaliteten eller upphovsrätten överhuvudtaget en faktor i det jag skrev till Olah, som du bemötte, så varför blandar du in den?

 63. TurboSnigel

  Några kommentarer till frågan om patent.

  1. Ett patent ansöker man som upphovsman till en uppfinning, det är inget man automatiskt beviljas.
  Konstigt nog beviljas copyright till alla som känner för att slå på en sträng eller skrika i en mikrofon.

  2. Ett patent kostar ungefär 100 000 kr att få igenom, det ska göras nyhetsundersökningar det ska anlitas jurister och så vidare, för att se om någon annan gjort samma sak innan. En artist borde också få sitt verk granskat innan publicering så att inga intrång skett, förslagsvis till den ringa kostnaden av 100 000kr användas för att anställa musikingenjörer som kollar att verket inte innehåller noter som redan är allmänt kända, för rättvisans skull.

  3. Ett patent gäller i 20 år, förutsatt att upphovsmannen betalar den årliga avgiften, som dessutom blir högre för varje år som går. Artister som vill ha copyright borde således också betala om det ska vara rättvist.

  4. Patent söks land för land och en avgift måste betalas för varje land. Så om amerikanska artister och filmskapare vill ha copyright i Sverige så måste de rätteligen också rimligen betala 100 000kr för det. + den stigande årsavgift årligen, i max 20 år.

  En nyskapad Patent & Tonbyrån kan kanske administrera det hela? Tänk så många fina arbetstillfällen för musikingenjörer det skulle kunna skapas.

  >>_@/”
  (Diplomerad Uppfinnare)

 64. TurboSnigel

  5. Dagens patentsystem ett incitament för några väldigt få väldigt stora bolag att sätta in patenterade gener i grödor som utgör basföda för miljontals människor.

  Grödan överlever bolagets patenterade gift bättre än andra grödor så om bönderna vill slippa ogräs så måste de köpa det dyra utsädet det stora bolaget erbjuder.

  Det stora bolaget kan även kräva små bönder som inte köpt deras utsäde på ersättning om de kan bevisa att deras gen finns i bondens gröda, och det kommer den att göra efter några generationers odlande av den modifierade grödan av bondens grannar.

  Nu har bonden att välja på att sälja sin gård och hyra en advokat för att försöka bevisa att han inte avsiktligt odlat grödan, men eftersom han de fakto odlat den förlorar han tvisten och blir tvungen att sälja sin gård för att betala böterna, för att få mat på bordet kan han ju alltid söka jobbet som utsädeskontrolant…

  Eller så kan han betala ett stort skadestånd och lova att i fortsättningen vara en lydig bonde och odla den certifierade grödan bolaget erbjuder.

  >>>_@/”

 65. Olah

  Ja, hur kan man – som Piratpartiet gör – slå sig för bröstet för att man har 10,000 gratismedlemmar? Ja, det vet inte jag.

  I andra riktiga politiska partier så kostar det ju t.ex. pengar att vara med. Och andra riktiga partier delar upp sina medlemmar i åldrar – därav krav på personnummer.

  Piratpartiet har inte en aning om hur många av deras medlemmarna som är under 18 år. De har ingen aning om hur många som är 7 år heller. Ett distrikt kan bestå av föräldrar och deras bebisar utan att Piratpartiet vet om det.

  Är det ett seriös politiskt parti?

  Det är en inte för vild gissning är att en majoritet av medlemmarna inte ens är röstberättigade. Det är en slutsats man kan dra när man läser opinionsundersökningarna. Där under rubriken “Övriga” trängs Piratpartiet med Kalle Anka partiet, Rättvisepartiet Socialisterna och Nationalsocialistisk front och försöker samsas om 1-2 procent av väljarsympatierna.

  Olahs senaste bloggpost: Frankie får sätta punkt.

 66. Olah

  Musikkonsumtionen har ökat med flera hundra procent de senaste åren. Samtidigt har den totala försäljningen av musik under samma period bara ökat 20-30%.

  Är det rättvisa, Falkvinge?

  Olahs senaste bloggpost: Frankie får sätta punkt.

 67. Fredrika

  >”Musikkonsumtionen har ökat med flera hundra procent de senaste åren. Samtidigt har den totala försäljningen av musik under samma period bara ökat 20-30%.//Är det rättvisa//”

  Musikkonsumtionen kan öka med en miljon procent, men det innebär inte att det ur tomma intet uppstår mer pengar för konsumenterna att lägga på musik, så att efterfråga någon sådan korrelation är bara löjligt.

  Sen är det dessutom en bra start att överhuvudtaget erbjuda det som efterfrågas och konsumeras, om man vill sälja något, och det har väl vad jag vet inte påbörjats förrens under förra året, till viss del bara.

  Ändå upplever just nu musikindustrin och övriga kulturbranscher rekordomsättning, samtidigt som övriga branscher i samhället går på knäna, då samhället upplever en ekonomisk kris, men ändå så är alltså något orättvist? Man drar alltså in mer pengar än någonsin förut, och klagar.

  Oavsett så spelar det ingen roll, eftersom immaterialrättslagarna är inte till för att skapa “rättvisa”, eller berättiga/garantera upphovsmän till ersättning från absolut allt nyttjande av deras verk av principiella skäl, utan upphovsrätten är till för att öka allmänhetens tillgång på kultur(den ekonomiska delen av upphovsrätten). Det finns och har aldrig funnits något som helst omoraliskt med att kostnadsfritt ta del av kultur.

  Det målet är faktiskt fildelningen det optimala verktyget för, eftersom tack vare den tekniska utvecklingen, så kan idag alla på hela jorden med en dator få kostnadsfri tillgång till teoretiskt sett all kultur som någonsin skapats.

  Det är något helt ovärderligt för samhället, som går helt i linje med upphovsrättens syfte, men detta ovärderliga värde vill alltså vissa hindra med ett konstgjort monopol. Det om något är orättvist, att förhindra samhället ett ovärderligt värde av egna själviska principiella eller påstådda ekonomiska behov. Ett ekonomiskt behov som det dessutom inte finns något som helst stöd för att det faktiskt skulle existera.

 68. Wille Raab

  Tja, min teori om det där märkliga fokuset är:

  1) Man anser att piratpartiet är oseriöst, och att ha medlemsskapsansökan på hemsida är även det något oseriöst. Det betyder ju att folk inte behöver *bemöda* sig för att bli medlemmar i partiet, och speciellt när det rör ungdomar (vilka automatiskt förknippas med piratpartiet) så menas då att det här betyder att de *egentligen inte bryr sig*.

  Detta är ett fenomen jag sett mycket av i samband med ett förbund där jag har varit väldigt aktiv – Sverok (www.sverok.se). Det förbundet har ett inte oansenligt antal medlemsföreningar vilka är helt baserade på Internet, och det är ju något otroligt märkligt att kunna ha ett föreningsliv på Internet.

  2) Journalistern som har skrivit detta har inte gått steget längre, till att granska andra sidor för att se om det faktiskt är en skillnad mellan partierna i den här frågan. Istället har man, glatt över att ha kommit fram till hur det naturligtvis beror på att oengagerade och oseriösa ungdomar (de sakerna går ju hand i hand, det vet vi alla som har försökt arbeta med ungdomsfrågor … eller?) helt enkelt slöhetsklickar på en sida. “Jag har bevisat min förutfattade mening, jag tänker inte söka efter motbevis mot mitt bevis, för så länge jag inte gör det så är det 100% vattentätt.”

 69. Daniel

  Olah:

  Vill du ha mer djupgående förklaringar på dina frågor om vår syn på immaterialrätten så är mitt förslag att du läser den bok som finns att gratis ladda ner på http://levine.sscnet.ucla.edu/general/intellectual/againstfinal.htm

  Där finns också lite andra artiklar om saken att läsa.

  Du kan också köpa boken om du vill, förstås. På Ad Libris, till exempel.

 70. Mattias

  @Olah

  Inte konstigt att Rick ser dig som ett troll, du låter ju helt rabiat..

  Här får du iaf två bemötanden:

  “Piratpartiet har inte en aning om hur många av deras medlemmarna som är under 18 år. De har ingen aning om hur många som är 7 år heller.”

  På piratpartiets hemsida finns det mycket bra diagram över åldersfördelningen i partiet.
  Om du däremot hänger upp dig på just personnummer, så ger dig någon minuts egen research, informationen att inte heller vänsterpartiet kräver personnummer.
  Hade du dessutom överhuvudtaget läst själva blogginlägget du kommenterar, så hade du sett att även Rick skriver detta.

  “Musikkonsumtionen har ökat med flera hundra procent de senaste åren. Samtidigt har den totala försäljningen av musik under samma period bara ökat 20-30%.

  Är det rättvisa, Falkvinge?”

  Hoppsan! Så vad du säger är att miljoner människor har delat med sig av sin musik – gjort gratis reklam för den – och detta har gett skivbolagen 30% ökad vinst!
  ..och inte har dessa fildelande medmänniskor fått någon del av kakan. Skandalöst! Inte rättvist för fem öre.

  I en mer seriös ton, kan jag ge dig svaret att även här går det kvickt att leta upp motargument mot ditt uttalande.
  Flera hundra procents ökad köpkraft existerar inte under samma period – folk har inte den mängden pengar. Däremot existerar uppenbarligen 20-30% ökad köpkraft. Det var ju trevligt att fildelningen har hjälpt till att ge den reklam som behövts för denna ökning.

  @Esson

  Angående upphovsrätten:
  Inte du heller har brytt dig om att gå in och göra research på piratpartiets egna hemsida där partiprogrammet står helt öppet.
  Piratpartiet står ej för en avskaffning av upphovsrätten. Däremot en omstrukturering – det står dig fritt att läsa på om det där innan du går vidare i diskussionen.

 71. Henrik

  inte konstigt bara Dagens Nyheter har ändrat, det är väl bland dom få som tar och rapporterar nyheter som dom verkligen är? iaf mer än vad dom andra gör

 72. Marcus

  Olah, du anar inte hur din okunskap triggar till en mycket intressant läsning när du blir uppläxad till höger och vänster 🙂

  Åsikter ska man ha det är sunt, men en fördel är om man förstår det man försöker diskutera.

 73. Daniel Wijk

  Olah: Jag får intrycket utav din Bardbloggpost att du anser att lagar och regler är absoluta konstanter som aldrig får ändras. Är det korrekt uppfattat?

  För isåfall så har varken du eller Bard förstått demokratiska processer (vilket PP är en del utav).

  Ett levande samhälle måste utvecklas och för att detta ska ske så måste lagar och regler anpassas till samtiden. I dagens värld finns det inget behov utav upphovsrätten -såsom den är lagstadgad idag-. Den måste reformeras så att den inte (genom ombuden Sony BMG, Universal, med flera) förstör de värden som vårat samhälle uttalat bygger på.

 74. Fredrika

  @Olah

  Du har redan fått ditt svar från Rick, men du verkar helt enkelt inte förstå det, eftersom du idag väljer att blogga om din oförmåga att förstå dom svar som ges till dig?

  Rick svarade:

  _
  >”Patent ska gynna samhällsframskridande, inte stämningar och innovationshinder. Mer och mer pekar på att patent är ett reellt innovationshinder, inte en innovationskatalysator.

  Vem som blir arg på vem är sedan inte relevant utifrån ett lagstiftningsperspektiv.”

  Förstår du inte vad detta betyder? Att vissa patent inte hindrar samhällsutvecklingen, är inget argument för varför patent ska tillåtas. Att patent _kan_ hindra samhällsutvecklingen är absolut ett argument för varför patent inte ska tillåtas överhuvudtaget, eftersom man inte vet när patentet ges om det kommer hindra samhällsutvecklingen i framtiden. Enkel logik, men den verkar gå dig helt förbi.

  Sen blandar du in rättvisa i diskussionen? Immaterialrättslagarna är som du rimligtvis borde känna till I-N-T-E till för att skapa rättvisa, utan dom är till för att skapa maximal samhällsnytta, och om den nyttan kommer på bekostnad av kreatörer som känner sig orättvist behandlade, för att dom inte får ta del av absolut all ekonomisk nytta som uppstår från deras immateriella kreationer, så är det inget fel i det.

  Du bygger hela din argumentation på en icke-existerande premiss, och då går det självklart inte att bemöta dig mer än vad Rick har gjort(annat än vi andra då som försöker få dig att fatta att det är skolbänken du behöver återvända till, och läsa på om immaterialrätt..).

  Det är helt enkelt du som ställer kuggfrågor för att försöka bevisa en icke-existerande poäng.

  Utöver det så är ditt dravel om “rättvisa” väldigt löjligt.

  I tredje världen så föds människor in i livslång svält och död i förtid varje dag, trots att vi i västvärlden skulle kunna utrota denna misär i ett svep, om vi ville. Är det rättvist?

  Ett av dom mest för samhället värdefulla kulturarven som finns, är Beatles samlade verk. Alla människor på hela jorden skulle kunna ta del av detta kulturarvet kostnadsfritt med en gång, men immaterialrätten förhindrar detta, pga av vad en enskild person önskar. Världens medborgare har gjort grabbarna i Beatles till några av världens rikaste upphovsmän, och tacken är att dom nu otacksamt utnyttjar det privilegiet som upphovsrätten innebär, till att förhindra världen tillgång till deras verk. Är det rättvist?

  Alliansen gick till val på att skydda den personliga integriteten och sätta stopp för Bodström-samhället, och Fredrik Reinfelt stod och sa till hela svenska folket att man inte skulle jaga fildelare, vilket självklart är en likställning hos frågeställaren och folket med att fildelningen skulle legaliseras.

  Nu driver alliansen en övervakningspolitik dom inte har mandat från sina väljare att driva, när dom inför massavlyssning av hela svenska folkets digitala kommunikation, och dessutom utökar jakten på fildelare, när dom borde göra tvärtom.

  Är det rättvist mot väljarna som röstade på raka motsatsen?

  Människor har kopierat i alla tider för privat bruk, utan en åtanke på upphovsmannens åsikt, då den helt enkelt inte skrivits in i upphovsrättslagen som en relevant och rimlig faktor för medborgarna att hålla reda på gällande den privata kopieringen. Idag när den privata kopieringen tack vare den tekniska utvecklingen är mångfalt större och värdefullare för dom som utför den, då skjuter man helt plötsligt över ett omöjligt ansvar på människor, nämligen att hålla reda på vad varje enskild upphovsman har för åsikt om fildelning av varje enskilt verk, trots att detta är i det närmaste omöjligt att verifiera när man är i färd med att kopiera något. Är det rättvist?

  Du diskuterar immaterialrätt och rättvisa, men det framstår i all sin enfaldighet, som att du faktiskt inte förstår någotdera utav dessa koncept.

 75. HDR-fotografen

  Är det inte väldigt intressant att det inne på moderaternas hemsida, moderat.se finns upphovsrättsskyddat material som dess användare återpublicerat olagligt?
  Går man nämligen in på http://www.moderat.se/web/Olah_Ortengren.aspx

  …så ser man bilder som finns eller direktlänkar olagligt till andra sidor. Exempelvis där bilden på dig Rickard Falkvinge är snodd från Sydsvenskan, bilden på Alexander Bard snodd från Svensktrockarkiv.se, bilden på Phil Spector snodd från examiner.com

  Trots allt kvittar det att det är användarna som förstör för hemsidan, det är ju den som äger hemsidan som ansvarar för materialet som syns där. Nya moderaterna eller de nya kålsuparna.

  HDR-fotografens senaste bloggpost: Dagens kålsupare i upphovsrätt, en form av Blondinbella classic

 76. Fredrika

  Olah bemöter en enskild detalj i min förra post, på sin egna blogg, där jag inte tänker posta kommentarer.

  >”Alliansen är mot massavlyssning därför har de förstärkt den personliga integriteten i den nya FRA-lagen. FRA kan och får inte syssla med massavlyssning.”

  Återigen saknas förståelse för grundläggande logik. Massavlyssningen sker i samma ögonblick som alla operatörer tvingas koppla in kablar till tredje part. FRA är inte relevanta för det faktumet.

  Medborgarna kan inte i förväg avgöra när eller om deras kommunikation eventuellt behandlas av FRA, och dom har därmed ingen möjlighet att undvika viss digital kommunikation, så att deras digitala kommunikation inte kopieras in till FRA. Följaktligen får medborgarna utgå ifrån att dom ALLTID är avlyssnade, och därmed uppstår faktumet massavlyssning.

  Avlyssning innebär inte att någon människa eller maskin faktiskt sitter och går igenom det som kommuniceras. Massavlyssningen innebär att att avlyssningen _kan_ ske, vilket den kan när kablarna kopplas in, och all trafik i dom kopieras vidare till tredje part.

  Förenklat: Om det sitter en övervakningskamera riktad mot dig, som det bara är någon som tittar på bilden från under en sekund per dygn, så vet du inte vilken sekund det tittas på dig, och du får alltså utgå ifrån att det kan vara vilken sekund som helst, därav är du kameraövervakad dygnet runt.

  Alliansen är inte emot massavlyssning. Alliansen har infört massavlyssning av all digital kommunikation i Sverige. Innan alliansen kom till makten, så var dom svenska operatörernas kablar oavlyssnade, tills en enskild individ var misstänkt för brott som kunde ge minst två års fängelse. Alliansens påstådda förstärkande av integriteten har ingen som helst bäring på det grundläggande logiska faktumet att massavlyssnigen sker i samma ögonblick som kablarna har kopplats in. Om man inbillar sig motsatsen så saknar man helt enkelt förståelse för grundläggande logik.

 77. HDR-fotografen

  Bra att jag kan stava ditt namn, Rick ska det vara givetvis.

  HDR-fotografens senaste bloggpost: Dagens kålsupare i upphovsrätt, en form av Blondinbella classic

 78. Nicklas Eriksson

  Det är nog snarare så att ni är så extremt svåra att ta på någon form av allvar som ligger bakom uttryckssättet.

  Nicklas Erikssons senaste bloggpost: Om Malmö är hatets huvudstad så är Erik Svansbo djävulens fiolspelare.

 79. Anaïs

  DN måste tyvärr betraktas som en öppen motsåndare efter dagens ledare.
  http://www.dn.se/opinion/huvudledare/bortom-bukten-1.804528

 80. Hans J

  IPRED är inte glömt!

  -> HÄR <- beskriver Erik Josefsson hur ett fortsatt kraftigt motstånd kommer att bli framgångsrikt!

  Enligt Josefsson är datalagringsdirektivet snudd på redan totalhavererat. Nästa vecka röstar de 7 partiledarna (med hjälp av lite röstboskap) igenom totalregistreringen av folket i Sverige!

 81. Urban

  Den inte helt smarta Olah har precis skjutit sin egen trovärdiget i sank å det grövsta. Postade nyss nedanstående på hans blogg:

  ————
  Du Olah, om man är så himla dåligt insatt i ämnet att man inte förstår att man gör upphovsrättsintrång när man visar skyddat material i sin blogg bör man kanske inte fladdra med läpparna så mycket som du gör.

  “Vem äger rätten till ett foto på en skärm med en upphovsrättsskyddad bild?”

  Självklart inte du. Isåfall skulle det ju inte vara några problem att filma av en film i sin egen biografsalong och lägga ut resultatet på nätet (en så kallad CAM).

  Så, nu när du är ertappad med fingrarna i kakburken, anser du då att upphovsrättsinnehavarna till materialet du publicerar olovligt på din blogg bör stämma:

  a. Dig.
  b. De som tillhandahåller tekniken bakom din blogg.

  Notera också att din blogg-sida är full av annonser från google, samt att dess namn antyder en politisk agenda.

  Grattis, du pysslar just nu med grövre brottslighet än TPB-gänget, och din blogg-tjänst är minst lika medhjälpande till din brottslighet som TPB.
  Alltså ärligt. Läs på, tänk och uttala dig sedan.

 82. Hans J

  @Urban:

  Killen vet nog inte vad en torrent-fil är för någonting. Han förväxlar den nog med någonting annat!

 83. Hans J

  TOTAL KOLLAPS I ANFALLET!

  Projo har hittat tydliga tecken på en fullständig och katastrofal krasch i upphovsrättsindustrins attack på det fria ordet:

  -> READ ALL ABOUT IT ! <-

  Nu tar de till alla metoder! Ta skydd!

  Etablisemanget är otroligt skakat!

  Piratpartiet är ett fullvärdigt parti!
  Upphovsrätten måste omformas!

 84. Hans J

  Blev “nästan” rätt i upphetsningen…

  -> READ ALL ABOUT IT ! <-

 85. Creosote & Kreosote « Jeppelin

  […] (Nationalist och Fascist är väl inte samma sak?) och piratpartiets numera rätt surrealistiska medlemsantal (gud va svårt å rekrytera ungdmar till politiken!). Nästa vecka börjar det igen, hoppas att […]

 86. Creosote & Kreosote « Jeppelin

  […] (Nationalist och Fascist är väl inte samma sak?) och piratpartiets numera rätt surrealistiska medlemsantal (gud va svårt å rekrytera ungdmar till politiken!). Nästa vecka börjar det igen, hoppas att […]

 87. Creosote & Kreosote « Jeppelin

  […] (Nationalist och Fascist är väl inte samma sak?) och piratpartiets numera rätt surrealistiska medlemsantal (gud va svårt å rekrytera ungdmar till politiken!). Nästa vecka börjar det igen, hoppas att […]

 88. Creosote & Kreosote « Jeppelin

  […] (Nationalist och Fascist är väl inte samma sak?) och piratpartiets numera rätt surrealistiska medlemsantal (gud va svårt å rekrytera ungdmar till politiken!). Nästa vecka börjar det igen, hoppas att […]

 89. Anaïs

  Usch – Wadstedt letar naiva barnsoldater…

 90. Johan

  “Socialdemokraterna: Klicka på “Bli supporter” i den största menyn. Skriv in medlemsuppgifter. Personnummer krävs. Klart.”

  … så får du en avi hemskickad. Eller så skall du betala via SMS. Vilket är en hyggligt stor tröskel som förmodligen hindrar rätt många som annars hade gått med. Inte nödvändigtvis för summans skull, men det skrämmer alltid bort när man måste betala för att gå med.

  //JJ

  Johans senaste bloggpost: God åkermark eller fet och fruktbar mylla? – Om Erik Anderssons och Åke Ohlmarks översättningar av J.R.R. Tolkiens The Lord of the Rings

 91. Nemokrati

  Det är i så fall ett ganska ytligt fenomen. Jag tycker inte det ska vara så lättvindigt att bli partimedlem.

  Ytdjupet är således avgrundslikt.

 92. Johan

  Det finns inget egenvärde i att det är svårt att bli partimedlem. De traditionella partiernas modell, med medlemsavgifter, är inte per definition bättre än Piratpartiets. Däremot kan det bli lite snett när man skall jämföra stöd och engagemang, kanske, om man bara ställer siffrorna mot varandra. Å andra sidan kanske man inte skall lasta Piratpartiet för det.

  (Åtminstone så länge man ignorerar eventuella medlemsbaserade statsbidrag …)

  //JJ

  Johans senaste bloggpost: God åkermark eller fet och fruktbar mylla? – Om Erik Anderssons och Åke Ohlmarks översättningar av J.R.R. Tolkiens The Lord of the Rings

 93. […] medlem, vilket ligger strax över Miljöpartiets på 50 kronor per år. Övriga riksdagspartier har liknande, men inte identiska, förfaranden för att registrera nya […]

 94. […] Den här gången är det Per Gudmundson i SvD som propagerar vidare de påståenden om att PPs framgångar kan bortförklaras med enkelhet eller medlemsavgiftskostnad som jag redan visat är rena falsarier. […]

 95. Sippan

  Dags att posta det här blogginlägget en gång till tror jag, efter hur TV4-nyheterna gjorde bort sig nyss.

  Sippans senaste bloggpost: Resten av nyhetsdagen 17/4/2009

 96. projO’s blog » Blog Archive » Internethandikappad professor?

  […] citerar jag Falkvinge, som redan tidigare bemött den här sortens […]

 97. Micke

  Hej,
  Tog upp och testade FPs hemsida, vet inte om de har ändrat det nyligen men tydligen så har de nu en länk (om än lite dold) vid “engagera dig”. Nu får de väl sluta ändå?

 98. Vickan

  Det finns en länk på Folkpartiets sida också, den är lite undangömd då dom kanske inte är så bra på IT.. man måste gå in på “om oss” först..

  Den finns här: http://www.folkpartiet.se/FPTemplates/Page____70784.aspx
  Kostar tydligen 50kr/år..

  men ja, det går ju att klicka lätt på deras sida också, alltså är ju typ alla partiers medlemsanslutan lika enkelt..

  Men det hela handlar ju inte om hur enkelt nåt är.. man blir ju liksom medlem för att man stöder partiets sätt att tänka, vad dom står för osv..
  Inte för att det är enkelt.. 🙂
  Jag hade gått med (vilket jag såklart gjort) oavsett hur många klick man skulle göra.. 🙂

 99. Vickan

  Oj,sorry, Micke ovan var inne på samma spår ungefär..

 100. LeoB

  Ett av de allvarligare problemen med patent är att den som innehar patentet tenderar att skydda sin patenterade vara till det yttersta så länge den ger inkomster. Det har bl a resulterat i att vi har åtskilliga läkemedel med svåra biverkningar – biverkningar som är mer eller mindre okända för allmänheten.

  Så patent kan skada inte bara utvecklingen utan även människor.

 101. Sveriges nya folkrörelse « Jacob Dexe

  […] lätt och gratis att gå med i partiet. För det första är det i princip lika lätt att gå med i alla andra partier (med vissa undantag)! För det andra så betalar en piratpatist i snitt mer per år än vad […]

Comments are closed.

arrow