Riksdagen är elektriska munkar

Riksdagen är full av elektriska munkar.

En elektrisk munk, eller Electric Monk, är en hushållsapparat som finns i Douglas Adams’ böcker om privatdetektiven Dirk Gently. Det är en hushållsapparat som följde på videon och 100 TV-kanaler. Efter att alla konstaterade att det omöjligen gick att se på så mycket TV samtidigt, hur mycket man än spelade in, så är den elektriska munken helt enkelt en hushållsapparat som tror på idiotiska saker som påstås på TV åt en, så att man själv slipper och kan göra något annat.

Den är särskilt bra på att se på tokiga TV-präster, och klarar att hålla sexton totalt motsägande idéer i huvudet samtidigt utan några besvärande systemfel.

Det är här riksdagsmännen kommer in. Jag börjar misstänka att de i själva verket är sådana apparater. Någon annan förklaring hittar jag inte.

Imorgon röstar riksdagen igenom Privatpolislagen Ipred. De slår med det undan en viktig stöttepelare för våra samhällsfundament och ger privata framtidsfientliga företag självständiga polisbefogenheter.

Vi kan ta till exempel Eva-Lena Jansson (S), som idag pekar på en artikel i LO-tidningen där Privatpolislagen Ipred, som kommer att voteras igenom imorgon, kallas för “En dumhetens triumf över de fria marknadskrafterna“. Sedan frågar hon sig:

Och då ställer sig vän av ordning frågan; är jag, hemska tanke, den nya tidens luddit? Vill jag verkligen stå i vägen för att människor runt om i världen ska kunna ta del av information och kultur på ett enkelt sätt? Svaret är nej. Och samtidigt så står jag bakom upphovsrätten.

Som sagt, klarar att hålla totalt motstridiga idéer i huvudet utan besvärande systemfel.

De här orden kommer från Socialdemokraternas immaterialrättsansvariga. Det hon säger i upphovsrätt, röstar S med eller mot.

Vi har pekat på så otroligt mycket material som pekar på exakt hur det kommer att bli. Att barnfamiljer kommer att stämmas på tiotusentals, ibland hundratusentals kronor. Vi har till och med en utpressningsmall från Lobbyn vars äkthet har bekräftats. Likväl förnekar riksdagsledamöter existensen av dem. Menar att det är fantasier. Mitt under pågående rättegång där fyra personer står stämda på över hundra miljoner för att – inte ha fildelat, utan att ha hjälpt till att fildela en handfull filmer och låtar. Ett långt mindre antal än vad som ligger på en genomsnittlig hårddisk. Två tredjedelar av finska niondeklassare har över hundra fildelade verk på sina datorer. Rättegången mot The Pirate Bay gäller en tredjedel av den mängden.

Riksdagsledamöterna tar in Jan Rosén, som är ordförande för föreningen för upphovsrätt, som opartisk sakkunnig i diskussionen huruvida det är lämpligt att upphovsrättslobbyn får polisbefogenheter.

Emma skriver motsvarande saker idag. Daniel Holm lackar ur. Christian postar en länklista.

Det finns ingen ursäkt för riksdagsledamöterna att säga “Vi visste inte”.

Det finns ingen ursäkt för att avskaffa det öppna samhället.

Det finns ingen ursäkt för att inte förstå vad beslutet innebär.

Det som sker nu är stötande, oacceptabelt, vidrigt och gör mig helt enkelt förbannad.

När Piratpartiet grundades 2006 sade vi att vi hade gett upp hoppet om att riksdagsledamöterna skulle förstå frågan, eller ens förstå att det är en viktig fråga, och att det enda som återstod var att helt enkelt byta ut dem.

Det blir en mer och mer plågsamt påträngande sanning. Men som tur är, så är det inte omöjligt. Vi har mekanismer för att göra precis det. Att byta ut de elektriska munkarna, som är specialdesignade för att tro på allt de hör, om det kommer från rätt håll.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet, vars valurnor öppnar om bara 84 dagar. Genom att börja ta hushållsmaskinernas jobb kan vi få dem att tro andra saker. Men bara så.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Klas

  Om inte annat borde man ju rösta på er för att få in lite nytänk och motvikt till de, vad det verkar som, fritt rådandes oligopolisterna inom EU !

  Är EU/staten/lagarna till för folket, eller folket för EU/staten/lagarna fö ?

  /K

  Klass senaste bloggpost: Uppföljning Människoskapad uppvärmning

 2. Micke A

  kanske dags med total bojkott av all “storbolags kultur” enda sättet att ta död på dessa j%”¤# lobbygrupper som verkar styra våra politiker mer än deras väljare.

 3. erold

  Jag anser att deras agerande indikerar systemfel.

  erolds senaste bloggpost: Catch democracy

 4. Vad tycker kronprinsessan om fildelning? « infallsvinkel

  […] – Falkvinge – Christian Engström – Calandrella – Opassande – Copyriot – Copy me happy – HAX – El Rubio – Omg […]

 5. IPRED-sveket och nya motståndspunkter : Intensifier

  […] igång på? Vad känner ni när en hyrsnut har jagat rätt på någon som fildelat ert verk och stämmer skiten ur dem? Är det nöjsamt att känna “min, min, mitt verk“?Ligger det en förlösande […]

 6. Jan K.

  Riksdagsledamöter och de stora mediebolagen vet det inte men de kommer att skaffa en mängd röster åt Piratpartiet. En familj som blir tömd på alla besparingar kommer knappast att rösta på sitt gamla favoritparti. Nej, de kommer att förstå situationen och berätta om det för alla släktingar, bekanta och grannar.

 7. Stefan

  @Micke A

  Jag har funderat i samma banor. Varför inte gå dem till viljes? Om de inte vill att vi ska titta eller lyssna på det de producerar så ska vi kanske låta bli. Genom att sluta köpa exemplar, sluta gå på bio och konserter och sluta fildela storbolagens produkter så kan vi låta dem förfalla i glömska.

  Är Alexander Bard på TV eller radio? Byt kanal.
  Skriver Jan Guillou i prasselmedia? Läs det inte.
  Talar Eva-Lena Jansson? Gå därifrån.

 8. Alakai

  Någon som har en bra illustration av en elektrisk munk? Min Google-fu är omätlig idag.

 9. Rick Falkvinge

  Alakai: Det var viktigt att den inte skulle misstas för riktig (i världen den tillverkades). Därför fick den en rosatonad hud i stället för den vanliga purpurspräckliga; två armar i stället för de vanliga primtalen 17, 19 eller 23, etc.

 10. Daniel A

  @Rick

  Vet du om PP’s röstsedlar automatiskt skickas med i de röstsedelpacket som de olika ambassaderna och generalkonsulaten skickar efter? Eller ska jag få några skickade hit till Åland från er?

  /Daniel

 11. Rick Falkvinge

  Daniel: Ambassaderna får inte våra automatiskt. Om du har lust, så får du hemskt gärna lägga ut en bunt på ambassaden där du bor?

  Vi får dem (senast) den 23 april.

 12. drf

  Du vet var min lojalitet ligger Rick.

  Vi ses vid valurnorna kamrater! Det är dags att visa var vi står!

 13. Daniel A

  Det gör jag mer än gärna, jag gjorde ju min PP-plikt i förra valet! (Klappar mig själv på ryggen för att jag gick upp tidigt som satan (kvart i åtta) för att lägga ut valsedlar på Gotland)

  Hur gör vi lättast för att få dem skickade till mig?

  /Daniel

 14. minata

  talarlista onsdag 25 februari 2009

  http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx? nid=43&datum=2009-02-25

  KL. 09.24 (09.00 – En annan fråga i 24 MINUTER 0900)

  Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område – genomförande av direktiv 2004/48/EG

  1 Eva-Lena Jansson (s) 15 minuter
  2 Kent Persson (v) 10
  3 Lage Rahm (mp) 15
  4 Justitieminister Beatrice Ask (m) 15
  5 Karin Pilsäter (fp) 10
  6 Hans Rothenberg (m) 12
  7 Jan Andersson (c) 8
  8 Mikael Oscarsson (kd) 10
  9 Per Bolund (mp) 10
  10 Ulrika Karlsson i Uppsala (m) 10
  11 Johan Linander (c) 8
  12 Cecilia Wikström i Uppsala (fp) 12
  13 Hans Wallmark (m) 8

  2 timmar 23 minuter

 15. Calandrella

  “Vi har till och med en utpressningsmall från Lobbyn vars äkthet har bekräftats. Likväl förnekar riksdagsledamöter existensen av dem. Menar att det är fantasier.”
  Ett existerande bevis… som de bestämmande förnekar existensen av… Var har jag läst detta förut? Detta börjar bli kusligt likt 1984…

  Calandrellas senaste bloggpost: Hemma från Spectrial

 16. Eva Sandberg

  Hm, en intressant tanke.
  Själv har jag allt mer börjat misstänka en smyginvasion á la Världsrymden anfaller eller the Puppet Masters, men elektriska munkar är helt klart en möjlighet.

  Jag behöver väl inte tillägga att jag är en av de 10 400. 🙂

 17. […] bakomliggande ekonomiska intressen som totalt skiter i vad människor tycker. Rick Falkvinge (pp) jämför regeringen vid elektriska munkar. (Förresten har Piratpartiet ökat med hundra pers på ett dygn, och snart får nog de […]

 18. Anino

  The world is not pink…

  Aninos senaste bloggpost: Jesus ska komma… igen…

 19. Overture or elegy? « The Daily T

  […] out of our hands and the future will be one where private companies at will can make a living by threatening citizens instead of one where we’re all free to share, create, copy, improve, imitate and […]

 20. En skalenlig politisk modell | Isak Gerson

  […] det för att motivera ökad statlig inblandning, oavsett om det gäller arbetsförhållanden, polisbefogenheter eller gränskontroll. Det största auktoritära parti jag sett i seriös svensk nationell politik […]

Comments are closed.

arrow