10800

Innan jag kollapsar för dagen – det är mycket nu, både politiskt och med arbetsbelastning – så noterar jag att vi precis passerade 10800 medlemmar (10803, nej, 10805 nu), och ökningen fortsätter att tillta. Det är jätteroligt att så många väljer att kliva upp på barrikaderna, och jag ska skriva något mer personligt till alla imorgon.

För hundra medlemmar och knappt två timmar sedan så passerade vi Vänsterpartiet, vilket föranledde ett pressmeddelande.

Jag avslutar dagen med att visa hur de administrativa närbilderna på medlemshistoriken de senaste dagarna (20 februari och framåt) ser ut just nu. Bilder säger mer än siffror.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. lasse

  Van va bra! men nu är det något fel med piratpartiet.se igen. Kan använda ip för att komma in men inte adressen.

 2. Andreas Krohn

  Jämförelsen med partier som har medlemsavgift och årlig uppdatering av medlemslistorna är väl rätt meningslös? Ungefär som att jämföra en facebookgrupp med en demonstration på Sergels torg.

  Andreas Krohns senaste bloggpost: Tredje gången gillt för Obama?

 3. Anders W

  Det är bara att hoppas att dessa siffror stiger och att dessa drar med sig kompisar och vänner att rösta på Piratpartiet i kommande val.

 4. Mattias

  @Andreas Krohn

  Den där diskussionen har vart uppe ett antal gånger. Bland annat i piratpartiets senaste pressmeddelande som kom ut för ett par timmar sedan.
  Vad i det hela är det som gör en person “mer medlem” genom att man skulle betala en medlemsavgift?
  Att välja att gå med i ett politiskt parti är ett uttryck för sin åsikt. Denna åsikten blir väl knappast starkare bara för att man är tvungen att betala pengar? För övrigt faller detta argumentet i vilket fall, iom att som pressmeddelandet sade:
  “den genomsnittliga (frivilliga) medlemsavgiften är drygt 60 kronor per år och medlem, vilket ligger strax över Miljöpartiets på 50 kronor per år.”

  Gör detta piratpartiets medlemmar då till ännu bättre medlemmar än miljöpartiets enligt din åsikt?

 5. Kålan

  Grattis till Piratpartiet, och till de nya medlemmarna!

  Kålans senaste bloggpost: Protest mot IPRED vid omröstningen den 25 februari

 6. HR

  Det är steget att bestämma sig för att bli medlem och skriva in sina personuppgifter som är större än en ynka hundring per år. Det finns de som ger en hundring per månad till PP.

  Vi får mer aktiva medlemmar:
  1) De som donerar pengar.
  2) De som hjälper till vid val etc.
  3) Eller gör både och.

 7. » Nu är Ung Pirat större än SSU

  […] har ökat 800 medlemmar den senaste veckan och skulle därmed vara större än vänsterpartiet och miljöpartiet. Över 200 […]

 8. Daniel

  Jag var med i PP innan jag flyttade utomlands. Bor i London sen ett par år tillbaka o undrar om det finns ett smidigt sätt för mig att betala medlemsavgift?

 9. fredrikw

  @daniel: paypal!

  Gå in på hemsidan och välj guldpirat och följ instruktionerna.

  /fredrikw

 10. Martin

  Triumfantastiskt!
  Extra kul är det att kopplingen till riksdagspartiernas felgrepp är så tydlig. Varje gång de gör fel så går Piratpartiet upp. Med tiden kommer de att lära sig att gå in på Piratpartiet.se och få feedback på sitt beteende. Kanske de inser att deras makt (my preciusss) håller på att tas ifrån dem, och om de läser IPRED-lagen (antagligen första gången för många av dem) som de röstat igenom så förstår de varför.
  Med tiden kommer de få riktigt fina pavlovska reflexer och lära sig vilken knapp dom skall trycka på för att få en banan.
  Men lågt innan det händer så har nog Piratpartiet fått nycklarna till buren och kan komma in och idka dressyr av den högre skolan.
  (Är man bara tillräckligt långsökt så hittar man något positivt även med en privatpolislag.)

  Folkpartiet nästa!

 11. Martin

  Folkpartiet är alltså nästa rundningsmärke och inget annat.
  Gå med i Piratpartiet!

 12. Calandrella

  Nice…

  Calandrellas senaste bloggpost: Möte med antipirat

 13. Calandrella

  Men du, Rick, vila lite nu. En kollapsad partiledare kan inte göra partiarbete alls.

  Calandrellas senaste bloggpost: Möte med antipirat

 14. Le Parti Pirate suédois s'impose dans le champ politique
 15. Max

  Gött med fler folk!

  En sak angående EU-valet. Personligen kommer jag vara utomlands vid den tiden och långt ifrån en ambassad vilket innebär att jag måste använda poströstning… gud vilket omodernt system.

  Varför inte bara legitimera sig via BankID och lägga sin röst via nätet? Det om nåt skulle gynna PP tror jag!… en anledning för de sittande politikerna att inte införa det.

 16. anonym

  @Max

  Problemet med internetröstningar är att man inte kan garantera både anonymitet och en röst per person, samt göra det så att normala valkontrolanter kan försäkra sig om att allt gått rätt till och kontrollräkna vid behov.

  Nu har vi ju vant oss vid att lita på banker, och inte bry oss om ifall regeringen vet våra politiska åsikter och vem vi röstar på.

  Men för att kunna garantera att demokratin fungerar även om företag och politiker är korrupta eller beredda att förfölja personer med ‘fel’ politisk åsikt, så fungerar fortfarande pappersröstning bäst – varje person i vallokalen kollas först ha rösträtt, får tom valsedel, fyller i den i skymt bås, och fäller ner den efter stämpling i valurna. Sedan kan rösterna räknas och kontrollräknas av representanter från alla partierna samtidigt.

  Nätbanker fungerar eftersom det är ok och nödvändigt att identifiera en kund. Om rösterna var offentliga, så skulla man kunna rösta elektroniskt – signera med en secret key, och publicera rösten, sedan kan vem som helst kontrollräckna och kolla signaturen mot varje persons public key.

  Men med anonyma röster så måste man lita på att nåt dataprogram räcknar ihop dem rätt, och att det inte fifflas med av programerarna eller administratörerna.

 17. Hans J

  Slaget står om morsorna!

  Kanske förstår morsorna nu vad det är som är på väg att hända med vårt samhälle!

  Då får vi se ett rejält uppror!

  Då blir det städa och feja bland riksdagsmännen, ut med de smutsiga och in med de städade!

  Prata med din mamma!

 18. Matthias

  Jadu Krohn, letar man efter fel så hittar man alltid det. Är det inte medlemskostnaden så är det för att det är ett enfrågeparti eller att vi bara är en massa snyltande finniga tonåringar som vill ha allting gratis, eller…..suck! Jag har varit medlem i PP sedan det startades, några dagar efter iallafall(medlemsnummer 118). Varför? Det har inte med fildelning att göra iallafall utan något som är mycket mer långtgående och skrämmande. Efter det berömda 9/11 datumet så hände något med världens regeringar med startskott i USA. Något fruktansvärt otrevligt som tyvär har drabbat i princip hela världen. Personlig integritet, frihet, rättsskydd m m har blivit åsidosatt på löpande band. Det är detta jag motsätter mig å det starkaste. Jag är inte intresserad av att bo i en värld där miljöförstöringen har upphört och jag har massor med pengar i min plånbok om jag ska vara övervakad var jag än går eller vad jag än gör.
  Har jag ingen frihet så är mitt liv helt enkelt inte värt att leva och jag tror knappast jag är ensam om det. Jag vill ha friheten att göra och säga vad jag vill(med respekt för mina medmänniskor och förnuftiga lagar) utan att behöva vara rädd för rättsliga påföljder och/eller förtryck. Folk som påstår att “har man rent mjöl i påsen….bla bla” har inte insett att det inte finns en enda människa som klarar en granskning av sitt liv utan att man hittar något som är opassande eller olagligt om fel personer/myndigheter snokar.
  Som sagt, letar man efter fel och brister så hittar man dom även hos alla de människor som så envist kommer med “har man rent mjöl…”.
  Vi ska lära oss av våra misstag och gå framåt, inte bakåt. Det är därför jag är PP-medlem. Allra helst hade jag sett att PP inte hade behövt existera men tyvär, det kommer att ta ett tag innan vi är där.

  Jag är och kommer att vara guldpirat tills den dagen vi(PP) inte behövs längre och dessutom så är jag inte 18 år gammal utan 37 och vill göra rätt för mig i livet.

 19. Anders

  Hoppas servrarna orkar med 🙂

 20. Janne

  Vi som inte går och lägger oss så tidigt har ju konstaterat att vi redan passerat 10900 medlemmar…

  Fortsätter det i den här takten, så går vi snart om Folkpartiet… ;o)

  Jannes senaste bloggpost: Janne: A Dummy´s Guide to Bodström-samhället

 21. Saïd

  Underbart att se att vi växer så det knakar. Apropå underbara saker att se (lite OT men jag blev så till mig att jag var tvungen att posta någonstans): http://oneswarm.cs.washington.edu/screencasts_overview.html#screencast_overview

 22. Kalle Vedin

  OMFG! Den där kurvan går ju nästan rakt upp 😀 😀 😀

  Jag blir asglad!

  Kalle Vedins senaste bloggpost: Medina-rapporten.. IGEN

 23. Enligt Min Humla » Fuck you and the horse you rode in on!

  […] annan effekt på sikt är politisk. Om Alliansen grävde sin grav med FRA-lagen så har de nu också snickrat […]

 24. Daniel Anderberg

  YAY!

  /me does the happy dance!

  😀 😀 😀

  /Daniel

 25. Samband? « onasut

  […] ifrån knuff.se och Rick Falkvinge (PP). Fler bloggar om Ipred. […]

 26. Joda

  Kan någon dubblekolla att det inte är ett hacekrscript eller liknande vi är utsatta för.
  Jag vill kunna lita på dessa siffror, men eftersom tilväxten är så EXTREM just nu vill jag ha besked från Piratpartiet att det är riktiga medlemmar som reggas. Borde vara enkelt genom att ta ut cirka 15 st stickprov och kontrollera och kontakta för att verifiera. Annars slår det bara tillbaka på oss.

  /Joda

 27. Hans J

  Matthias,

  När jag läste vad du skrivit så undrade jag när jag hade skrivit det där. Det innehöll ju TVÅ SAKFEL. Dels så blev jag inte alls medlem nummer 118 och dels så är jag ju äldre än 37. Så jag förstod inte riktigt när jag hade skrivit det.

  Så otroligt bra stämde dina ord in på även mig!

  Du beskriver ord för ord EXAKT varför jag är medlem i Piratpartiet.

  Vi kallar oss ju ibland (hade velat skriva “skämtsamt” men så är det ju inte) “Spartacus” och de som inte har sett den filmen med Kirk Douglas uppmanas att göra det. Det handlar om slavar som kämpar en chanslös kamp mot övermakten. De som tycker illa om Piratpartiet kommer att gilla slutet rejält så även de rekommenderas att se filmen! Vilka “loosers” filmen handlade om! Vad “löjligt” att sätta sig upp mot överheten!

  Och ändå kämpade de!

 28. […] pinsamt stor majoritet i riksdagen — trots att det finns motstånd även där. Nya medlemmar väller in till Piratpartiet och folk är förbannade, rätt och slätt. Brockman tipsar om lite socialdemokraters […]

 29. Peter

  Skulle man kunna tänka sig att ni i era utmärkta grafer även lägger in nuvarande nivåer för övriga partier som jämförelse? Jag är inte ute efter deras historiska medlemsantal, men de skulle vara kul att se vad övriga partier ligger just ni i relation till PP.

 30. Rickard Olsson

  Peter, de finns med här: http://www.piratpartiet.se/medlemsantal

 31. Per Persson

  Det ser ut som exponentiell tillväxt.

 32. Andreas Krohn

  @Mattias Visst, pp får räkna medlemmar som man vill. Jag vänder mig bara mot sättet att jämföra äpplen och päron. När du jämför medlemsavgiften med mp väljer du att räkna bort deras frivilliga medlemsavgifter (bl.a. donationer) med räkna in dem i pp:s. Låter mer som dåligt självförtroende för mig att ägna sig åt sådant.

  Men om sådana påpekanden uppfattas som ett illegitimt sätt att ifrågasätta Piratpartiet ska jag naturligtvis sluta med dem, åtminstone på era fora.

  Andreas Krohns senaste bloggpost: Så kan skattebetalarna slippa betala

 33. Banjospelaren

  Delar i någon mån samma oro som Joda ovan, tänk om det är ett hack för att diskreditera piratpartiet och dess öppna arbetssätt. Kolla upp fort! Hoppas siffrorna är riktiga.

 34. mattias

  Ja, jag vet inte om man kan anmala sig flera ganger, jag menar fran samma dator. Kan ju ocksa ha flera olika email adresser. Jag vet inte hur sakert det ar med anmalningen av medlemskap. Tyvarr nar man har ett sa oppet arbetsatt kan det ju latt utnyttjas av olika personer.

  Jag haller med om att man genast borde kolla upp hur det forhaller sig sa man inte blir utnyttjad i media och liknande.

 35. Mr Profit

  Krohn>> Vilken nivå på medlemsavgift hade enligt dig varit tillräcklig för att göra siffrorna mer korrekta?

  Man skulle lika väl kunna argumentera för att Piratpartiets medlemmar är MER värda (i termer av engagemang) än riksdagspartiernas dito. PP kan inte fresta med betalda politiska uppdrag på samma sätt och har (ännu) ingen formell makt som det skulle vara någon fördel att ha kontakter inom. Alla medlemmar är helt idealistiskt drivna.

  Sedan får vi lämna ungdomsförbundens medlemsantal åt sidan, eftersom åtminstone riksdagspartiernas UF brukar dels rapportera in felaktiga siffror eller ha andra kreativa upplägg (arrangera fest för medlemmar… medlemskap löses i dörren…). Så där är det kört att jämföra på lika villkor ändå.

 36. Rick Falkvinge

  Joda, Banjospelaren, mattias mfl: Berörda funktionärer får ett notismail med alla detaljer så fort någon blir medlem. Stockholmsfunktionärerna får notiser för nya medlemmar i Stockholm, Norrlandsfunktionärerna för nya i Norrland, Lysekil för nya i Lysekil, etc. Ett dussintal personer ser hela medlemsregistret och får alla notiser.

  Jag tror det var en (1) medlem som hette “fge fsffg” eller något sådant igår, som vi tog bort manuellt direkt. I övrigt följer det ett normalt stokastiskt mönster — alla namnen ser riktiga ut, kan svårligen vara slumpgenererade (det finns inget mönster), och fördelningen över landet följer tidigare mönster.

  Komplett med att en del missar att skriva in riktiga mailadresser, så att vi måste korrigera det manuellt när välkomstbreven studsar :/

 37. Gregor

  Antecknas det IP-nummer vid partianmälan och i så fall är det olika nummer?

 38. Mr Profit

  11000 medlemmar!

 39. Daniel

  Ja, då var vi 11000…

 40. Barnporr, terrorism och fildelning « Badlands Hyena

  […] tjänar på att debatten lägger sig. Fildelning är en icke-fråga. Att Piratpartiet ökat med 600 medlemmar på 5 dagar är knappast relevant då det är för enkelt att bli medlem – bara att klicka på en knapp. Att […]

 41. Z

  Som internetrörelse är 10,000 medlemmar inte mycket att hurra över. Ni borde nog jämföra er med Bilddagboken istället för MUF, sett till hur rekryteringen sker och vad själva medlemsskapet egentligen består i. Det framgick om inte annat ganska tydligt i förra valet, ni fanns ju inte ens på kartan när rösterna skulle räknas trots ert redan då relativt höga medlemsantal.

 42. Henrik

  Mycket häftigt att korta ner axeln så det ser ut som en större ökningen än det egentligen är.

 43. hasse

  Vi behöver mer Tor-exitnoder … Kan alla pirater vänligen ena och inrätta sina node (särskilt de med symmetriska anslutningar) …

  11000 Tor-exitnodes, alla i närheten, en verklig pirater våta dröm …

 44. Mr Profit

  Henrik>> Du kanske även kan notera att på y-axeln står det tydligt “Closeup”. Grafen är bara en av flera som finns på Piratpartiets hemsida. För oss som är mera intresserade av själva ökningarna och hur de varierar så är denna graf att föredra.

 45. Z

  Rick Falkvinge: Jag tror att du egentligen inser att automatiska registreringar kan se precis lika äkta ut som legitima registreringar. Allt som behövs är tillgång till ett tillräckligt stort register att hämta data ur. Svenska förnamn och efternamn kan man t.ex. hämta från SCB.

  Kör man sedan sitt script med några minuters mellanrum via Tor så blir det olika IP-nummer mest hela tiden.

  Kontrollerar ni på något sätt alls att anmälningarna inte är falska, t.ex. skickar ett bekräftelsemail till e-postadressen som anmälaren uppgett, eller nöjer ni er med att “det ser bra ut”?

  Om Gunnar Gunnarsson i Sveg blir medlem, kontrollerar ni att det ens finns en Gunnar Gunnarsson i Sveg? Kontrollerar till och med att det faktiskt var denne Gunnar Gunnarsson som gjorde anmälningen, t.ex. med ett telefonsamtal till honom?

  Kort sagt, har ni någon indatakontroll?
  Annars är era siffror inte värda ett dyft, ett simpelt HTML-formulär lurar man hur lätt som helst. Ni använder ju inte ens Captcha för att motverka bottar, vilket är minst sagt suspekt…

 46. Mikael

  @Z
  Ja, det går ut mejl som hälsar personen välkommen – flera stycken mejl faktiskt. Dessutom notifieras ansvarig för det geografiska området, men att alla ansvariga skulle sätta sig och ringa upp personen är väl att kräva lite mycket.

  Jag tror nog att fejkade anmälningar kan förekomma, men de lär avslöjas ganska snabbt och städas bort.

 47. Rick Falkvinge

  Z: Varje ny medlem får flera mail, från olika nivåer i organisationen.

  Vi märker ju också att många aktiverar sig…

  Sedan bryr jag mig inte så mycket om ifall du helt enkelt inte tror på siffrorna – vi vet ju hur vi fungerar och ser aktiviteten öka markant på IRC och i forumet i samband med medlemsökningen.

  Kortfattat, jag har inget behov av att bevisa in absurdum för utomstående att siffrorna är äkta. Om det vore en konspiration, så finns det ett par hundra funktionärer som alla ser sin del av organisationen; det hade inte gå att dölja, sammantaget. Siffrorna är äkta, jag vet det, det räcker för mig.

  (UPs siffror har för övrigt granskats av auktoriserade revisorer, och funnit att de håller mycket bra kvalitet för ett politiskt ungdomsförbund. Och där ringer revisorerna faktiskt runt till medlemmarna.)

 48. Anonymous

  @Z; Jovisst kan man kanske få för sig att det automatregistreras låtsasnamn. Vad nu i hela fridens någon skulle vilja göra det.

  Men minns att i stort sett alla ungdomsförbund har fuskat å det grövsta, från vänster till höger, med sina medlemssiffror i årtionden.

 49. Rick Falkvinge

  Anon: Just därför sätter jag en stolthet i att vi inte fuskar, och att alla i hela organisationen med medlemsansvar kan se det (att ingen annan fuskar eller kan fuska).

 50. Micke A

  Jag betvivlar inte äktheten heller vet flera av mina vänner senaste veckan som har gått med. Efter all skit som varit så tappar många förtroendet av dom man varit “lojal” emot innan vänstersidan som högersidan.

  Enda partiet som faktiskt tar integritetsfrågan på allvar är just PP och för många är det en sådan pass viktig fråga så det går före om det ska vara lite mer eller mindre skatt eller om man ska ha betyg i skolan från klass 4 eller 8 osv..

  integritetsfrågan är en grundläggande demokratifråga som vi alla berörs av.

 51. Z

  @Rick: Min fråga är inte ifall de får mail, jag förstår att ni använder er av e-postadressen i er marknadsföring.

  Vad jag undrar är om ni bekräftar äktheten i anmälningen, t.ex. mailar en länk som man måste klicka på för att aktivera medlemsskapet. Men det gör ni alltså inte. Ni gör inga kontroller alls (bortsett från att du påstår att några revisorer har ringt några medlemmar i ert ungdomsförbund vid något tillfälle). Ni försöker inte ens skydda er mot scriptade anmälningar.

  Du borde rimligen se det väsentliga i att era medlemssiffror är tillförlitliga om man ska använda dem i pressmeddelanden och annat, men istället kläcker du ur dig en butter kommentar om att du struntar i vad jag tror när jag pekar på svagheterna i ert rekryteringssystem. Det är inte seriöst.

 52. Rick Falkvinge

  Z: Eftersom jag har sysslat med det här i drygt tre år nu, så har jag ingen anledning att tro att personerna inte finns — helt enkelt för att jag mött många, många av dem.

  Du, å andra sidan, har inte mycket annat att komma med än en teoretisk möjlighet hur det skulle kunna vara.

  Jag har inget behov av att bevisa mina erfarenheter. Det räcker att titta på TV eller läsa tidningar så ser du nya namn dyka upp hela tiden med rubriken “medlem i Piratpartiet”.

 53. Mr Profit

  Z>> Har du samma grundliga kriterier för riksdagspartiernas medlemmar, eller är det dubbla måttstockar som gäller?

 54. Joel

  Z > Skulle du kunna frambringa äkthetsbevis från alla andra partier där man klart och tydligt kan se att dom har undersökt var och en av sina medlemmar för att bekräfta att dom är riktiga personer?

 55. Andreas Krohn

  @Mr Profit. Misstförstå inte att jag tycker att det krävs en medlemsavgift för att personer ska betraktas som medlemmar. Jag har heller ingen anledning att tvivla på PP:s medlemsantal, det är säkert korrekt. Precis som Falkvinge ovan påpekar är incitamenten för PP att ljuga om detta små.

  Jag vänder mig mot formuleringar som att PP är “större än” eller har “passerat” andra partier. Den jämförelsen, där ett parti har medlemsavgift och ett annat inte, är irrelevant och felaktig. Man får konstatera att kriterierna för att räknas som medlem är så olika att det knappast går att jämföra rakt av. Därmed referensen till en Facebookgrupp contra en ansamling av fysiska personer, där alla lätt kan anta att det är lättare att samla 500 pers på facebook än 100 på Sergels torg.

  Andreas Krohns senaste bloggpost: Så kan skattebetalarna slippa betala

 56. Fille

  Ingen blogg om rättegången idag?

  Har varit skitkul att sitta å lyssna idag iaf, lätt bästa dagen hittils.

  Filles senaste bloggpost: Dagen efter..

 57. Daniel

  Andreas:

  Jaha, om det är så, så får väl de andra partierna skylla sig själva då? Inte för att jag säger att det är som du påstår…

  Alla:

  Lustigt i diskussionen allmänt om medlemsskapet och kontrollen av den är väl att det finns några medlemar (enligt graferna) i Ung Pirat som är födda på 60- och 70-talen? Måste man inte vara i ett visst åldersintervall för att få vara medlem i UP? Annars kanske jag kan gå med också… 🙂

 58. Rick Falkvinge

  Fille: Ja, det har hänt mycket idag. Men jag själv ägnar mig åt medlemsvård av 1000+ nya medlemmar.

 59. Rickard Olsson

  Daniel, nej du får vara medlem i UP oberoende av fysisk ålder. Däremot har Ungdomsstyrelsen strikta regler för vilka medlemmar som sedan är bidragsgrundande.

  Andreas, vår medlemmar betalar i genomsnitt lite drygt 60 kronor vilket är mer än medlemsavgiften i t.ex. miljöpartiet. Betyder det att våra medlemmar är mer värda än deras?

  Z, att klicka på en länk gör absolut ingenting för att bekräfta “äktheten” i en anmälan om medlemskap. Om någon vill skapa falska användare och skriver ett script som slumpar ut korrekta namn, adresser, telefonnummer och e-postadresser kan den ju lika gärna svara på de mailen och automatiskt klicka på länkar i mailen. Att revisorer ringer och kollar är dessutom inget “påstående” utan ett krav från Ungdomsstyrelsen som är kontrollmyndighet över UP:s medlemsregister. Övriga partier gör för övrigt inget för att skydda sig mot “fulanmälningar” heller.

 60. Anders Andersson

  Nej, Ung Pirat har ingen åldersbegränsning. Däremot räknas bara medlemmar under 25 år när Ungdomsstyrelsen avgör hur stora bidrag organisationen skall få.

  Själv är jag medlem via Piratstudenterna i Uppsala, vilket torde förklara förekomsten av en UP-medlem född 1961… Att jag alls gått med beror inte på att jag vill höja medlemstalet för UP (mitt medlemskap berättigar ju ändå inte till något högre bidrag), utan på att jag deltar i Piratstudenternas verksamhet vid Uppsala universitet.

  Att det finns enstaka medlemmar över 25 i UP gör ingenting. Huvudsaken är att majoriteten inte är det…

 61. Mikael

  @Z
  Har du några bevis för att du existerar? Eller är du bara en bokstav som låtsas vara en människa?

  Man kan bli filosofisk eller humoristisk, men faktum är att Piratpartiet är mycket mer än bara Rick som sitter och samlar namn i en databas. Vi är många som jobbar aktivt runt om i landets kommuner och vi skulle märka om det förekom fejkade anmälningar i stor skala.

 62. Professorn

  riksdagsvalet kan inte komma snabbt nog för oss.

 63. Daniel

  Anders: Då avstår jag nog att bli medlem. 🙂 “Under 25” ska väl betyda 0-24, men på sidan för att bli medlem står det “under 26”, dvs 0-25; jag antar att du menar “25 och under”?

 64. Joakim Andersson

  Hur många medlemmar har ni nästa år?

  Hur mång av era nuvarande medlemmar kommer att rösta på er i riksdagsvalet?

  Trots att man är medlem i ett parti behöver det inte per autoamtik innebära att man röstar på det.

  Hur många mandat kommer ni att få med 10-20 K medlemmar?

  Joakim Anderssons senaste bloggpost: Öppet brev till kronprins Victor

 65. Daniel

  Vi vet inte, Joakim. Ingen vet. Men vi tar ökande medlemssiffror som ett tecken på intresse, engagemang och uppmärksamhet – någonting som vi tycker behövs och därför är glada över. Det är ett glädjande och uppmuntrande stöd i kampen för de frågor vi tycker är så oerhört viktiga. Är detta konstigt?

  Men naturligtvis går kampen vidare, det är vi medvetna om. Vi är inte på något sätt i mål.

 66. Z

  @Rick: Det är inte bara en teoretisk möjlighet, det är en högst reell möjlighet som du av någon anledning inte vill ska försvinna.

  @Mr Profit: Vilka andra partier skaffar nästan uteslutande sina medlemmar via ett simpelt HTML-formulär utan någon som helst verifiering?

  @Joel: Vill jag veta hur MUF sammanställer sina siffror så frågar jag naturligtvis dem. I nuläget tror jag PP mer behöver oroa sig för sina egna medlemssiffror än för andras.

  @Rickard: Du är uppenbarligen inte en programmerare, för det skulle definitivt inte vara en stor eller besvärlig uppgift att skapa ett script som automatiskt registrerar medlemmar med någorlunda trovärdiga uppgifter. Man behöver t.ex. inte sitta och knappa in alla namn själv som du verkar tro, alla datakällor man behöver finns redan fritt tillgängliga.
  Trots att du inte är tekniskt insatt så inser du säkert ändå att det är betydligt omständligare för en spammare att manuellt behöva gå in på 1000 mailkonton och klicka “bekräfta” än att inte behöva göra det. Det finns ju ett skäl till att detta förfarande är lika vanligt som captchas.
  Men PP, en stor sajt som drivs av tekniskt kunniga personer, använder varken captchas eller bekräftelsemail. Antingen är det ett nybörjarmisstag, eller så är det… något annat.

  Era medlemssiffror är hur som helst inte vatten värda så länge ert rekryteringssystem är vidöppet för missbruk. Ni trycker starkt på hur viktigt medlemsantalet är, så jag kan ge er två skäl till att någon skulle vilja autoregistrera medlemmar utan er vetskap:

  1) Någon scriptkiddie som vill hjälpa er få ännu högre medlemssiffror tror att han/hon gör er en tjänst genom att autoregistrera medlemmar.

  2) Någon scriptkiddie som vill er illa autoregistrerar medlemmar, och informerar sedan pressen om det när antalet falska medlemmar har blivit tillräckligt många. Minns vilken skada sådana avslöjanden gjort för andra ungdomsförbund. För PP skulle det kunna vara förödande.

  Jag sätter nog punkt där, jag har framfört mina synpunkter och än så länge har jag mest fått svepande undanflykter till svar. Detta kommentarfält lämpar sig inte för längre diskussioner, men kanske återkommer vi till detta ämne i något annat sammanhang i framtiden.

  Lycka till med siffrorna, hur som helst!

 67. HR

  Röster/Medlemmar ökar antagligen från de 3,8 vi fick i valet 2006. I euvalet kan det till och med vara högre än i ett riksdagsval.

  14000 medlemmar den 7 juni 2009 kan mycket väl resultera i 140000 röster — 5%. En multiplikator på 10 alltså.

  //HR – 1:e spåman

 68. Martin

  @ Joakim Andersson
  Det var riktigt pillimariskt kluriga frågor det.Verkligen intressanta och svåra. Verkligen skönt att det finns dom ibland oss som vågar och förstår att ställa de viktiga frågorna som alla blundar för i sin korkade glädje över att det går bra. Tack för att du tar ditt ansvar och flyttar fokus från dagens kanske övergående framgångar till morgondagens alla möjligheter till nederlag.
  Kommer Piratpartiets framgångar att bota cancer? Kommer det att ge alla stackars tvångsplockade gäss sina dun tillbaka? Kommer polarisarna att frysa till sig igen? Om svaret är nej så är naturligtvis slutsatsen att Piratpartiets exempellösa framgångar är helt meningslösa.
  Tack
  http://sv.lmgtfy.com/?q=ironi

 69. Mikke

  Oj så många troll vi börjar dra åt oss 🙂 / Mikke

 70. Jonne

  @Z: “Vilka andra partier skaffar nästan uteslutande sina medlemmar via ett simpelt HTML-formulär utan någon som helst verifiering?”

  Se gärna Ricks utmärkta genomgång av de andra partiernas medlems-anmälnings formulär:

  http://rickfalkvinge.se/2009/02/21/forklenande-om-pp-i-media/

 71. None

  Z:

  Tycker du verkligen att det verkar konstigt att så många skaffar medlemskap i PP nu när rättegången mot Pirate Bay, riksdagens ja till IPRED, och FRA-motståndet som vägrar dö har fått så mycket utrymme i gammelmedia ?
  Bottnar ditt engagemang i PP’s medlemsantal i en genuin oro för sabotage, eller värgrar du bara tro på att människor tar dessa frågor på allvar ?

 72. Daniel

  Jag kallar inte folk som uttrycker åsikter och vill diskutera för troll. Och jag tycker att t ex Z har legitima poänger. Varför öppna upp oss för missbruk och lurendrejerier om vi kan undvika?

 73. fialia

  Du och alla som läser din blogg måste gå in och läsa min favvo blogg:
  metrobloggen.se/falkman
  Falkman får alltid mig att skratta!

 74. Anton

  Kul att det växer och kul med artikeln på Arstechnica! Själv inte medlem men ni lär få min röst ändå…

  Antons senaste bloggpost: Populärvetenskapliga videotips

 75. Jonathan

  Sjukt kul att se att antalet hela tiden stiger 🙂
  donerade lite pengar idag^^

 76. Rickard Olsson

  Z, jag ÄR programmerare. Eller, vad man nu blir efter tre års programmerarutbildning på högskolan… 😉

  Det är kanske därför som vi inte förlitar oss på tekniska spärrar som vi vet att vi själva rätt lätt skulle kunna gå förbi utan istället förlitar oss på de (minst) tre personer på olika nivåer som kollar medlemmarnas inknappade information. Vi kontaktar givetvis inte alla nya medlemmar, men dels blir vi kontaktade av ganska många och dels gör vi stickprovskontroller (fast vi inte gör dem i avsikt att kolla om de är “fulmedlemmar” utan för att engagera dem) så vi skulle nog märka om det plötsligt kom ett gäng falskingar.

 77. Mind

  Jag tycker vi borde skaffa nån captcha nu innan Z gör just en sån scriptattack och sen underättar media bara för att få igenom sin poäng.

  Minds senaste bloggpost: Problemet med mjukvarupatent

 78. Rickard Olsson

  Mind, sure. Har du sett en captcha som inte blivit knäckt ännu?

 79. Cesa

  Alla captchas kan bli “knäckta” genom att hyra billiga kineser som knäcker dem manuellt, det finns alltså inga bra system (om man inte räknar e-legitimation, men det är lite ett annat område och känns inte så aktuellt…) bara mer eller mindre dåliga. En “mindre dålig” och tillika personlig favorit är Recaptcha http://en.wikipedia.org/wiki/ReCAPTCHA , om den har blivit knäckt som i “kan lösas av en dator” vet jag dock inte.

  En annan fråga är om det finns något bra system som inte diskriminerar synskadade.

 80. Johan

  Piratpartiets medlemssystem är förstås inte sämre än övriga partiers. Kanske är det rentav bättre, mer effektivt och mer sympatiskt. Det återstår att se. Däremot blir jämförelsen med övriga partier sned: att behöva betala för någonting (inte så mycket för summan som för handlingen; det är inte att förlora en hundralapp utan att betala den som är problemet) är en betydligt högre tröskel än att registrera sig för någonting man sympatiserar med. Piratpartiets medlemmar är inte mindre riktiga medlemmar, men en jämförelse med Vänsterpartiet säger (tyvärr – jag är inte piartpartist, men jag tycker betydligt bättre om Piratpartiet än om V) inte sådär fantastiskt mycket om nivån på stöd och engagemang. Steget från sympatisör till partimedlem är mycket längre om man måste betala, även om summan bara är symbolisk.

  Det är inte fel att korta det. Det innebär bara att jämförelsen blir konstig.

  //JJ

  Johans senaste bloggpost: God åkermark eller fet och fruktbar mylla? – Om Erik Anderssons och Åke Ohlmarks översättningar av J.R.R. Tolkiens The Lord of the Rings

 81. Rickard Olsson

  Johan, kan man dra det resonemanget vidare och hävda att en medlem i Moderaterna är mer värd än en i Socialdemokraterna eftersom deras medlemsavgifter är olika stora? Hur värderar vi en medlem i Centern eftersom man kan anmäla sig på deras hemsida utan att ens se hur stor avgiften är? Hos Folkpartiet kostar första året 50 kronor, sedan varierar avgiften beroende på var man bor – är alltså deras medlemmar olika värda beroende på var de bor?

  Eller, kan man resonera kring att våra medlemmar i genomsnitt betalar mer än t.ex. Miljöpartiets medlemmar? Blir de mer eller mindre värda för att det är en frivillig donation?

 82. Glenn

  Fast å andra sidan blir ju andra partiers medlemsstatistik fel på andra sätt, hur många är inte med i ett parti “av gammal vana” ? ..det gällker ju framförallt äldre personer.

  Sen betvivlar jag iofs inte att tröskeln är lägre att bli medlem om det inte krävs en medlemsavgift, men jag vill görna tro att ett beslut om att bli medlem är lite mer än en impulsklickning.

  När PP startade tyckte jag det var lite löjligt nästan, onödigt. Jag röstade på alliansen för att få bort sossarnas maktmonopol.

  Såhär i efterhand så har det ju visat sig att det varit en katastrof, speciellt i integritetsfrågor, iofs hade det kanske varit lika illa elelr sämre om osssarna suttit kvar, men idag finns det ju bara två partier som jag kan rösta på vad det gäller integritetsfrågor, PP och MP, och MP skulle jag aldrig rösta på pga deras puckade åsikter i andra frågor (däremot har jag respekt för partiet efterssom dom verkligen står för vad dom säger), så PP är det enda valet idag.

 83. Johan

  Rickard: det handlar inte om summan, utan om medlemsavgift som tröskel. Det handlar inte om systemet, eller om att Piratpartiet gör fel. Det handlar om att om att om piratpartisterna snittar på sextio kronor per medlem och år till partiet så går det nitton som inte betalar någonting på varje guldpirat som skänker den föreslagna hundralappen varje månad. Det är fruktansvärt mycket enklare att få folk att gå med genom att registrera sig på en sida än att få dem och betala.

  Det är inte dåligt. Kanske är det tvärtom bra: folk kanske inte betalar, men so what? Man sänker tröskeln för att ta sig in i partiet och hjälpa till. Folk som lägger några hundra timmar om året på att engagera sig utan att betala är jävligt mycket viktigare än folk som passivt betalar en hundralapp i medlemsavgift av ren vana, även om de flesta som registrerar sig kanske aldrig lyfter ett finger.

  Men det betyder fortfarande att jämförelsen inte säger särskilt mycket.

  //JJ

  Johans senaste bloggpost: God åkermark eller fet och fruktbar mylla? – Om Erik Anderssons och Åke Ohlmarks översättningar av J.R.R. Tolkiens The Lord of the Rings

 84. Martin

  Det finns minst en tröskel som är viktigare än både den ekonomiska och den administrativa, och det är att ta det mentala steget att gå in i ett parti.
  Det är ingen lätt sak för en integritetsmedveten och frihetsälskande medborgare att skicka in sina personuppgifter för registrering i ett politiskt parti. Det är inget man gör om det inte känns jätteviktigt.
  Det är först när man bestämt sig för att man verkligen vill gå med som de ovan nämnda krångelfaktorerna spelar roll för om det skall bli av eller inte.
  Folk vill vara med i Piratpartiet som därför ökar i storlek. Hade det varit ännu enklare att gå med så hade det ökat ännu mer.
  De partier som minskar gör så för att folk vill gå ur. Hade det varit ännu enklare att gå ur så hade de rasat fortare.

 85. Martin

  Om det är pengarna som styr så kanske vi skulle lägga upp Piratpartiet på pricerunner. 😉

 86. Johan

  “Det finns minst en tröskel som är viktigare än både den ekonomiska och den administrativa, och det är att ta det mentala steget att gå in i ett parti.”

  För att över huvud taget komma till det läge där det är aktuellt att gå med i något parti måste man ha tagit sig dit, ja. Det sorterar förmodligen bort större delen av befolkningen från att över huvud taget gå med i partier.

  Men det gäller för alla partier. Sedan tillkommer ytterligare trösklar, varav jag och andra har tagit upp en som finns för alla de partier som Piratpartiet jämför sig med, men inte för Piratpartiet. Det är ett felslut att tro att de är irrelevanta och inte viktiga att ta upp bara för att man först måste bestämma sig för någonting som är gemensamt för alla som går med i ett parti.

  “Det är inget man gör om det inte känns jätteviktigt.”

  Som en integritets- och frihetsälskande människa håller jag inte med: jag är övertygad om att det finns folk som blir medlemmar i Piratpartiet efter att ha läst ett blogginlägg och tänkt “men vad i helvete! Det här tycker jag inte om” och sedan inte ägnat mer än trettio sekunder åt att tänka på saken (samtidigt som det förstås säkerligen finns personer som undviker det av de skäl som nämns. Men det finns det förmodligen för de andra partierna också). Vilket inte alls behöver vara dåligt.

  Själv hade jag glatt gått med i Republikanska föreningen häromdagen (eller förmodligen långt tidigare) om jag bara hade behövt fylla i uppgifterna. Nu har det inte blivit av. Det är inte ett stort beslut. Det är inte en jätteviktig sak. Men det är en bra sak, och och mitt namn hade kunnat hjälpa utan att jag behöver krångla med betalning, gärna för mig.

  Jag tycker det är synd att Piratpartiet hakar upp sig på en i mina ögon trasig jämförelse. Er modell är inte sämre än de övriga partiernas, och kortare steg till att möjliggöra engagemang är generellt en bra sak. Det blir bara konstigt när man inte tar hänsyn till att den ser annorlunda ut.

  //JJ

  Johans senaste bloggpost: God åkermark eller fet och fruktbar mylla? – Om Erik Anderssons och Åke Ohlmarks översättningar av J.R.R. Tolkiens The Lord of the Rings

 87. Cynism » Piratpartiets medlemmar är mindre värda

  […] Falkvinge meddelar med pompa och ståt att nu är minsann Piratpartiet större än Vänsterpartiet. I kommentarerna […]

 88. Andreas

  Vad beror dom där gapen i början av varje vecka på? Ser onekligen lite skumt ut…

 89. Andreas

  eller vänta, det är ju datum… det beror alltså på att folk sover på natten…
  sorry 😛

  Andreas last blogpost: Piratpartiets medlemmar är mindre värda

 90. Johan Öbrell

  Jo, inte så många nya medlemmar miss i nassen…

 91. Astarea

  Hoppas verkligen att Ni får många röster nästa val! Min röst har Ni i alla fall!

  Astareas senaste bloggpost: Nu får vi ACTA oss

 92. Viktor Mossbäck

  Kul 🙂 Känns fantastisk att få vara del av detta, som på sikt kommer mynna ut i en (om än långdragen) revolution.

 93. Christian Valtersson: Vad gömmer sig bakom siffrorna?

  […] gömmer sig bakom siffrorna? Rick Falkvinge, Christian Engström och andra profilerade piratpartister är med rätta stolta över att […]

 94. Hur tänker socialdemokrater? | El Rubio Talar

  […] till IPRED så var måttet rågat och jag gick med i Piratpartiet som bara idag fått in över 300 nya medlemmar och nu är större än […]

Comments are closed.

arrow