Maktspelet i riksdagen, från de drabbade

Jag har tidigare hört exakt hur gruppledarna i riksdagen arbetar systematiskt för att bryta ner människor psykiskt till dess att de finner sig i att trycka på knappar som går mot hela deras övertygelse.

Just nu har Staffan Appelros och en person till vars namn jag fyller i strax postat två ganska hjärtskärande postningar på sina bloggar. Det handlar om partipiska. Det handlar om maktutövning. Om vuxenmobbing. Och hur personer för allt i världen inte ska tillåtas rösta för det som de gick till val på.

Det handlar också om att i undantagsfall tvingas ta det svåra beslutet att inte följa det egna partiets linje. För mig finns det principer som är så pass viktiga att jag inte utan att göra våld på mig själv kan bortse ifrån dem.

I protest uteblir de från röstningen, tvärtemot det beslut som riksdagsgruppen tog om hur de ska rösta — ett förfarande som, för övrigt, knappast är förenligt med grundlagen. Dessutom publicerar de varför.

Men personligen tycker jag de är modiga som vågar stå upp mot internt maktmissbruk som här helt och fullständigt oacceptabelt för vår demokrati. Om Arbetsmiljöverket skulle besöka riksdagen skulle de stämpla ett stort och fett rött “UNDERKÄND” i pannan på alliansens gruppledare.

Skadeståndsberäkningen (att lobbyn skulle få sätta skadestånd utifrån deras intresse av att skrämmas) och skampålen (att en dömd själv ska få betala en tidningsannons med domen) var uppe för separata voteringar. De gick igenom med 149-106 (35 avstår) respektive 150-107 (34 avstår). Allt gick alltså precis som regeringen ville.

Jag får alldeles strax röstningsprotokollet i handen, för att se hur folk röstade. Jag rapporterar så fort jag vet.

En härskare är knappast nöjd med att undersåtar beter sig på det viset (som de dessutom har rätt till). Därför är det viktigt nu att de får stöd utifrån, så att härskarnas interna stöd undermineras. Det här slaget är förlorat, men det står fler slag i kriget. Jag har skickat lite presenter till de här två till att börja med, och kommer att lägga till de andra som opponerar sig öppet. Jag använder Sendly för att skicka lite choklad och andra presenter; om någon vill gå förbi med choklad på annat sätt är det säkert också uppskattat.

Adressen är (Ledamotens namn), Ledamotshuset, Mynttorget 2, 11128 Stockholm.

Det här inlägget är taggat “Korruption”.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Nisse H

  Så medieindustrin kan i stort sett själva bestämma vilket skadestånd som ska dömas? det var ju rättsäkert…

  Om det händer att det blir en massa skadestånd utdömd till ett stort antal personer, hur stort intresse har dessa personer att någonsin jobba vitt igen? hur stort blir incitamentet för att kanske söka sig till “alternativa” inkomster (bankrån etc)? speciellt om det drabbar den yngre generationen

 2. Ratcher

  Förbannade jäv…. *valfritt ord*

  snacka maktmissbruk på högnivå, dom står inte för folkets röst, dom går på det dom blir “tillsagda” att säga/göra.

  tvi och bläää

 3. Axel

  Fy fan vad besviken jag är.

  Jag är inihelvete besviken på hur vårt system fungerar och hur en sån här lag kan gå igenom. Tänker de inte? Bevisligen gör de inte det.

  Jag vet inte riktigt vad jag ska göra eller säga just nu, så upprörd är jag. Visserligen var det väntat, men en sån jordskredsseger och dessutom inkl. skampålen och totalt astronomiska skadestånd? Det här är ju inte sant!

  Staffan och Karl ska ha stora guldstjärnor för att de vågar stå upp för demokratin. Resten… Ut med er. Ut ur min riksdag.

 4. Allt under en grå himmel · Jaha, IPRED också

  […] Alexandersson, Rolf Eriksson, Anders Mildner, Anna Troberg, Christian Engström, Jakob Heidbrink, Rick Falkvinge och många […]

 5. IPRED: Happy New 1984 « amix music

  […] Nu har lagen klubbats, välkommen till polisstaten […]

 6. Jonas

  Inte oväntat med tanke på vilka människor som sitter och nu styr detta land.

  Det som är så skrämande är att det klart och tydligt kommit fram under TPB rättegången är att väldigt få från äldre generationen inte förstår hur saker fungerar kring internet.. ett beslut utan någon kunskap kan väl knappast sluta bra?

  Vad kommer händ med “De grundläggande rättigheterna på Internet”? Kan dessa i slutändan ta ner en lag som ipred? Förklara gärna för en som inte är så insatt.

 7. Anna P

  Just skampåledelen är intressant. Man kan ju undra varför den inte bör tillämpas generellt om man nu tycker den är en bra idé. Rimligtvis bör man då även införa den i alla andra sammanhang. Varför inte annonsera ut alla som döms för snatteri? Sexualbrott? Förtal? Tvister i allmänhet (det här är ju trotts allt civilrättsliga mål man beslutade ha det i). Kan vara intressant att se vad alla som röstade ja tycker om att införa skampålen för andra typer av brott.

 8. David

  Det är ju vi, folket, som ska vara härskarna… >:(

 9. Anaïs

  Det är ofattbart upprörande. Jag minns plötsligt: “Slösa inte tid på att sörja. Organisera.” (Joe Hill, 1915) Men just nu känns det som ett svårt nederlag för demokratin. Eller värre; som en krigsförklaring.

 10. Rick Falkvinge (PP) » Voteringslistorna för Privatpolislagen

  […]   document.getElementById (‘rsidebarcomment20688’).innerHTML = autoEllipseText […]

 11. Skitunge

  Vadå stöd, De är satta på sina stolar för att rösta och då ska man banne mig rösta vilken knapp man än väljer och hur många piskrapp man än får på ryggen. Om man inte gör det så ska man ställa sin stol till förfogande för någon som tänker göra sitt jobb!

 12. Andreas

  Lage Rahm får choklad av mig iaf, helt klart! Hoppas han tycker om det :O

 13. Gustaf

  Bara en snabb reflektion:

  Choklad och blommor var en schysst och överraskande grej att göra i samband med FRA-omröstningen.
  Men finns det inte en risk, om det görs mer systematiskt till rikdagsledamöter som röstar på “vår” linje, att vi kan riskera att få mutanklagelser kastade på oss?
  Det blir gåvor för ganska ansenliga summor om man lägger ihop värdena…

  /Gustaf

 14. anon

  @Skitunge
  Ja, så kan man onekligen tycka. Då antar jag att du är djupt besviken på att de inte gick dit och röstade ja, för det är ju faktiskt därför de sitter där. Vi röstade in partierna, och partierna är partiledningen och partierna är för IPRED. Således önskar du att antalet Ja-röster var ännu fler?

 15. Skitunge

  -anon
  Man ska st för vad man tycker oavsett om det går emot eller med partilinjen. Om det är så fruktansvärt att gå emot så kan man byta parti!

 16. Enligt Min Humla » Vuxenmobbning

  […] var det dags för lite partipiska och vuxenmobbning igen då. Vi känner igen mönstret från när FRA-lagen drevs igenom medelst […]

 17. Johan

  Men det är ju så här det svenska parlamentariska systemet fungerar. Vi röstar i huvudsak inte på personer, vi röstar på partier. Sedan har vi slängt in någon konstig hybrid i form av personval med begränsat inflytande, men enskilda ledamöter kan inte vanemässigt börja gå emot partilinjen utan att sänka hela det svenska systemet. Skall folk å andra sidan rösta efter hjärta och inte partilinje kan vi inte ha val som idag med små personvalskampanjer inslängda här och där; det kräver i så fall ett system som i betydligt större utsträckning liknar till exempel det amerikanska.

  Jag vill inte rösta på till exempel Piratpartiet (om jag hade varit benägen att göra det) och sedan upptäcka att man spräcker en överenskommelse genom att tre ledamöter inte nöjer sig med att vara vågmästarparti med inflytande över upphovsrätts- och integritetsfrågor, utan känner att de måste ta ställning mot regeringen i en barnomsorgsfråga.

  Sedan hade jag hellre sett riksdagen brinna upp än Ipred gå igenom, men det är en annan sak.

  //JJ

 18. Axel

  @Skitunge

  Som alla andra redan sagt… Som invald för ett visst parti förväntas du gå med partilinjen, och att gå mot partilinjen bör endast ske i undantagsfall, annars undergräver man hela systemet.

  Karl och Staffan gjorde allt som kan begäras av dem, med råge.

 19. Gustav

  Är det kanske inte just att undergräva systemet, som man borde göra? 😛

 20. Axel

  @Gustav

  Tror inte det skulle leda till några trevligheter det heller.

  Det här inträffar ju för att systemet är undergrävt, men av korruption och konstigheter snarare. 🙂

 21. Dennis Nilsson

  Suck, bara ännu en gång att konstatera;

  “Vishet kommer av erfarenhet, erfarenhet kommer av dumhet.”

  Dennis Nilssons senaste bloggpost: Baby Part 4

 22. Rick Falkvinge

  Dennis Nilsson: Jag synar ditt citat och kontrar med den här:

  “Politiker är det enda yrke där kompetensen avtar med stigande erfarenhet.”

 23. farmorgun

  Kolla inslaget i Kulturnyheterna SVT kl 19.00 ikväll så får du ett hum om vilka krafter vi har att göra med. Dessutom en programledare som agerar som om det inte funnits någon lag till skydd för upphovsrätten tidigare. När kultureliten tågar till riksdagen då darrar ledamöterna.

  farmorguns senaste bloggpost: FRA och IPRED påverkar oss.

 24. […] är tvärkorkat att avstå istället för att rösta emot) än att kämpa vidare. Falkvinge skriver om vuxenmobbning i riksdagen, och Appelros blogg vittnar hjärtskärande därom: Det handlar ofta om att kunna kompromissa och […]

 25. Calandrella

  “ett förfarande som, för övrigt, knappast är förenligt med grundlagen”
  Vilkas förfarande? Partiernas eller de icke-röstande ledamöternas?

  Calandrellas senaste bloggpost: Ett lägligt frieri

 26. Rick Falkvinge

  Calandrella: Att de valda ledamöterna inte har fritt mandat att rösta efter sin egen övertygelse. Det är så de är tillsatta.

 27. Vuxna män gör saker tillsammans | Dexion

  […] har då ledamöterna i riksdagen ägnat sig åt sina initieringsriter igen. Inte offrades det jungfrur eller ens lamm, men åtskillig mängd integritet tycks ha strukit […]

 28. Fredrika

  Ovan nämnda Kulturnyheterna finns här, det är första inslaget i programmet:

  http://svtplay.se/v/1458123/kulturnyheterna/25_2?cb,a1364145,1,f,102864/pb,a1364142,1,f,102864/pl,v,,1458123/sb,p102864,1,f,-1

  Nivån på argumentationen hos på dom Ipred-förespråkande författarna i inslaget var så usel så man tror inslaget är en satir. =)

  Det var dock uthärdligt, eftersom jag hörde en fanfar i bakgrunden hela tiden.. =P

 29. Martin

  PP har ju sprungit om V och är på väg upp mot 10800. Var är Partiledaren? Vi behöver skarpa triumfanta kommentarer. Det är förstås inte lätt att hänga med när det går undan på det här viset.

 30. Patrick

  Ang. Arbetsmiljöverket, så går det utmärkt att be dem göra en inspektion av Riksdagiset:

  http://www.av.se/inspektion/

 31. Man of bytes

  En fråga som jag har ställt mig hela dagen är hur länge det dröjer innan skivbolagen har copyright på allt material som produceras i världen det är väl bara en tids fråga. Sättet dom kör med nu mot alla mot alla artister blir väl bara värre ju längre tiden går.Hoppas att fler artister gör som Timbuktu.En annan fråga är hur länge man vågar och göra backup cds på den musik man köper i affären innan skivbolagen skickar Securitas och hämta din dator för analys hos dem.

 32. Rick Falkvinge

  Martin: Jag är här. 🙂 Jag har kommit med massor av fina triumfanta kommentarer i ett pressmeddelande, men det var när vi passerade Vänsterpartiet och 10700 för… öh… två timmar sedan (klockan 20:45). Nu är det en bit över 10800.

 33. Statsskickens Skansen « Badlands Hyena

  […] är inte problematisk. Däremot finns en annan fråga vi nu bör diskutera. […]

 34. Conny Brännberg

  Att vara politiker är att vara vald på gund av förtroende. Jag anser att man i första hand är ansvarig inför sina väljare, i andra hand inför sitt parti. Men förutsättningen att bli invald är att man har förtroende inom sitt parti, annars kommer man inte ens med på listan. Frågan är inte lätt, men värd att diskuteras. Det gäller alltid att “det goda samtalet” får råda.

  Conny Brännbergs senaste bloggpost: Alla bilder på nya Saab!

 35. Thomas Tvivlaren

  Åh vad trött jag blir på det här. När ska vi vakna egentligen?

  Att premiera en nedlagd röst i dessa tider är verkligen bortom tamt och patetiskt! Allt annat än en NEJ-röst är bara trams. Hur långt ska det gå innan vi – folket – faktiskt KRÄVER att en representant för en demokrati faktiskt först och främst måste prioritera den demokratiska strukturen och respekten därav?

  Det här är precis som i fallet med FRA-lagen ingen fråga vilken-som-helst där man ska rösta om en höjning eller sänkning av en skattesats. Det rör sig faktiskt om vårt samhälles demokratiska struktur och är på så sätt själva anledningen till att politikerna ens sitter där de sitter och har möjlighet att rösta.

  Att hylla de som lägger ned sin röst i en så här fundamentalt viktig fråga är att kasta pärlor för svin. I svåra tider och med svåra beslut så krävs det banne mig ledarskap och aktivt ställningstagande. Det blir till sin natur binärt och då är det verkligen inte läge för ett halvhjärtat “buhu…de är dumma mot mig så jag stannar hemma idag och tröstäter praliner framför dumburken” utan då måste man som sann demokrat faktiskt visa civilkurage, välja sida och använda den makt man fått förtroende av sina väljare att nyttja.

  Slutligen, “jag böjde mig för partipiskan” = “jag prioriterade min partipolitiska karriär framför demokratin”. Åtminstone i denna typ av konstitutionellt viktiga frågor.

  Har vi verkligen inte kommit längre än att vi belönar skitstövlar som inte kan stå upp för sig själva, vårt samhälle och sist men inte minst demokratin!?

  Res non verba.

  Thomas Tvivlarens senaste bloggpost: Tvivlaren tackar och bockar

Comments are closed.

arrow