FRA-motståndet arrangerades av PR-byråer från Mars

Två reportrar från Dagens Nyheter intervjuade mig i tre timmar i somras på det urtrevliga Café L’Angolo för att försöka göra ett reportage om hur FRA-motståndet byggdes upp. Det publicerades idag.

Alla detaljer de skriver är – såvitt jag kan se – korrekta i sak, men pusselbitarna läggs ut på ett sätt som kommuncerar en extremt tydlig, och inkorrekt, helhetsbild:

“FRA-motståndet var arrangerat och betalt för.”

Det pratas om PR-byråer. Det pratas om vem som betalt vem. Det pratas om vilka som hållit i trådarna, vilka som skickats fram. Det här är kännetecknande för gammelmedia och den gamla världen: saker kan bara fungera om någon har en chef och om någon betalar.

Exakt samma sak såg vi under Pirate-Bay-rättegången. Åklagarsidan ställde samma frågor hela tiden: vem bestämde? Vem betalade? Vem avgjorde ifall något skulle göras?

De var oförmögna att över huvud taget förstå att saker kan ske med gräsrotskraft. Jämför nu när Roger Wallis’ fru fick blommor för femtiotusen för att Roger Wallis kastat ur sig en förflugen kommentar att “nej, jag vill inte ha någon ersättning, men ni får gärna skicka blommor till min fru”. Och så händer det, bara sådär, i större skala än någon någonsin hade kunnat få en formell budget för. Den här svärmkraften skrämmer etablissemanget, och måste förklaras bort med att det var regisserat.

I april 2008 reste Erik Lakomaa till USA och studerade “gräsrotslobbying”. Det är en kontroversiell pr-strategi som bygger på idén att underblåsa folkliga proteststormar i frågor som gynnar en, ofta dold, uppdragsgivare. Under senvåren och sommaren ägnade Erik Lakomaa en stor del av sin arbetstid åt FRA-frågan.

Det kan hända att båda faktabitarna är sanna. Men att presentera dem tillsammans ger en felaktig bild.

Lakomaa hade löpande kontakter med strategerna i Piratpartiet, som lade upp sin FRA-kampanj redan vid årsskiftet.

– Men när skulle vi sätta in trycket? Det finns ett bra ögonblick, sade vi. Precis när de ska trycka på knappen, berättar Piratpartiets ledare Rick Falkvinge.

Återigen — vi hade löpande kontakter med alla i svärmen. Det är så en svärm fungerar for fuck’s sake. Det här är en gammaldags beskrivning som säger att just dessa personerna koordinerade något. Så är det inte. Svärmen har sina egna idéer, sitt eget liv.

– Det jag gjorde var att jag började satsa på att leverera en folkrörelse, berättar Amanda Brihed.

Varför får du inte berätta vilka pr-byråer som hjälpte dig?

Samma språk igen.

– Vi kanske har blivit lurade, sa Erik Lakomaa till Rick Falkvinge och Henrik Alexandersson på ett möte i Gamla stan samma kväll.

Samma språk igen. “Vi”, syftades på de tre personerna. Det hela koordineras, enligt artikelns språk, mellan Erik Lakomaa, mig och Hax. Jag tror jag träffade Erik tre eller fyra gångar under förra året. Samma sak med Hax. Detta att jämföra med mina aktivistvänner i partiet, som jag är i kontakt med 24/7 genom åtminstone tre olika chatkanaler.

Det är förmodligen sakligt korrekt att jag träffade Hax och Lakomaa i Gamla stan — jag har för mig att jag gjorde det en kväll i höstas. Men den här artikeln lyfter fram det för att måla en bild av att det var en central händelse. Det var det inte. Det var tre personer i svärmen som pratade och försökte tolka skeenden nyligen, vilka tre personer som helst. Det kunde lika gärna varit Johanna Nylander, Emma Opassande och Anna Troberg.

Dessutom träffades vi inte för att träffas, just vi, uppgjort på förhand – så som det låter. Vi träffades av en slump, eftersom frågorna disktuerades på ett seninarium där och då. Precis som Lakomaa och jag träffades i Almedalen, på FRA-seminarier, när Hax skulle arresteras på Arlanda, etc. Artikeln försöker göra gällande att Lakomaa från PR-sidan och jag från Piratpartiets sida hade täta kontakter. Well, här är en faktabit som ni missade i sammanhanget: Erik Lakomaa finns inte ens i min telefonbok i mobilen.

Kortfattat:

När ska gammelmedier och gammelindustrier förstå att tröskeln för att aktivera sig har sänkts radikalt, och att det faktiskt inte behövs någon PR-byrå och något pengaflöde för att förklara en politisk kraft när tillräckligt många vill tillräckligt mycket samtidigt?

Det är sant att vi var några stycken i Piratpartiet som drev det här utav helvete. Men ingen betalade oss för det, och ingen PR-byrå låg bakom. Det påstås inte heller. Det bara antyds. Väldigt kraftigt. Så kraftigt att det är artikelns huvudbudskap, till och med.

Johanna Nylander skriver och är förbannad. DeepEdition skriver också, och är tokigt lack:

Artikeln i DN vill få människor att tro att vårt engagemang i FRA-frågan beror på helt andra saker än engagemang. Tyvärr verkar artikeln ha en egen beställare – att misstänkliggöra motståndet för att på så sätt rädda ansiktet.

Svensson verkar, av någon anledning, acceptera det som att alla får betalt för engagemang numera. Han köper därmed DN-reportrarnas bild rakt av. Jens O frågar sig vilka de politiska motiven bakom DNs artikel är. Mitt i steget kallar det för historierevision. Klara skriver att deltagarkulturen och svärmarbeten helt enkelt är fullkomligt obegripliga för den som inte har upplevt dem, men konstaterar ganska nyktert:

Men den som tror att någon kan styra bloggosfären är nog tappad alldeles för långt bakom vagnen. När vänsterpartister och moderater tillsammans sjunger ett bloggosfärens We shall overcome så kan det inte förstås på något annat sätt än att någon måste ha betalat dem? Det kan inte förstås som att den här frågan är så jävla viktig att vi lägger alla meningsskiljaktigheter åt sidan och kämpar för det som är en av vår tids viktigaste politiska frågor? Snacka om att underkänna folks intellekt.

Emma Opassande konstaterar helt enkelt Fy skäms!, och Mary skriver i all enkelhet att hon har protesterat på egna meriter. Hax konstaterar precis samma saker som jag har skrivit ovan, och konstaterar att han bara blir trött:

Precis som så många andra söker de en spindel i nätet, en stor masterplan och hemlig finansiering. Tja, vad säger man? Det finns väl inte så mycket som är formellt fel i det som skrivs. Men det är lätt att dra lustiga slutsatser.

David kallar det hela för typexempel på försök till social manipulation. (Jag lägger till fler reaktioner här allteftersom de kommer.)

När jag skummar igenom reaktionerna konstaterar jag att de flesta dragit samma slutsatser: De här två journalisterna, och DN som företag, förolämpade just precis hela kollektivet av politiska bloggare genom att påstå att de bara gjort som de har blivit tillsagda, att det ligger PR-byråer bakom alla politiska bloggar, och dessutom har bloggarna fått betalt för det.

Det är nog inte ett speciellt smart karriärdrag.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Deepedition » Misstänkliggjort FRA-motstånd

  […] diskuteras mycket framöver. Dags att bloggarna också lär sig hur ett motspinn fungerar. Rick berättar sin sida av saken och gör en intressant analys av “svärm”tänkandet (crowdsourcing).Tags: […]

 2. Ior

  DN har ju genomgående varit kritiska till allt som har med piratrörelsen att göra (minns deras motstånd att överhuvudtaget börja rapportera om FRA), så att deras artikel svävar iväg och landar någon annanstans var väl rätt väntat. Stofiler.

 3. Ett stort “och?” « Martin Evalds fria webblogg

  […] Andra perspektiv från Rick Falkvinge, Svensson, […]

 4. Per Andersson

  Intressant (och störande) artikel. Jag blir såklart irriterad när jag läser en sån här artikel. Men ändå, OM någon skulle fått noll kronor eller en miljon kronor så är FRA inte bra för det. Och även om det bara var tre personer som koordinera debatten för motståndarsidan så är det (mer eller mindre) irrelevant. Vi medborgare är inte idioter och den informationen vi fick kom ändå från regeringens munnar. FRA ska bort oavsett.

 5. Robĉjo

  Precis mina tankar när jag läste artikeln första gången – och nu har de verkligen förolämpat bloggosfären…

 6. mattias

  Klickade langst ner under artikeln i dn “Ratta artikeln”. Skrev vad jag tyckte om artikeln. Har tittat pa en ruta nu som sager Skickar… Vill dem inte ha rattelser till artikeln?

 7. Varför inte? » FRA-motståndet, strateger och pirater

  […] än antydningar. Vaga eller inte. Det skrivs aldrig rakt ut. Men att tro att människor själva kan organisera sig till ett motstånd mot en politisk fråga verkar för artikelförfattarna vara totalt […]

 8. xm7

  Vad sniket. Men tyvärr har DN blivit allt mer oflexibelt. SVD är numera mycket bättre som tidning.

  xm7s senaste bloggpost: TPB trial Day 5 20090220

 9. drottningsylt » Blog Archive » Kasta skit i glashus

  […] att bry sig om, ens om det var sant.  Låt oss anta att det finns privata intressen bakom, att Rick Falkvinge, som ju måste vara en demon i sammanhanget, så som han gormar om integritet och annat trams, hade […]

 10. Johanna

  Sen kan man ju fråga sig om inte de dryga 4000 personer som skrev på den här namninsamlingen mot FRA under våren 2007, borde räknas som gräsrötter, långt innan nätverk, helsidesannonser och pr-folk blandade sig in i frågan…

  Man borde dock fråga sig om det är en helsidesannons i DN som krävs för att gammelmedia skall uppmärksamma saker som FRA… Det låter ju lite som det i artikeln.

  Johannas senaste bloggpost: Jag har ingen egen vilja

 11. Anaïs

  För de som ännu tvekat är denna artikel ett otvetydigt bevis på att Dagens Nyheter valt sida. De har ingått i en symbios med makten, och kan numera bara betraktas som maktens megafon. De lever i en värld där människor helt enkelt inte kan engagera sig för något som inte omedelbart gynnar dem personligen, eller deras plånböcker. Sker detta ändå måste det förklaras, helst bortförklaras, ännu hellre misstänkligöras. Det är patetiskt och upprörande på ett intellektuellt plan. Men samtidigt drar jag på munnen: de är rädda.

 12. Lite av varje » Och nu ännu tröttare

  […] Andra som skriver om detta är bland annat: Henrik Alexandersson, Mary, Emma och Rick Falkvinge. […]

 13. Författare mot Ipred

  Till medlemmar i Författareförbundet:

  Författarförbundet har årstämma snart.
  Lägg in motion om ställningstagande MOT Ipred senast den 16 mars.

  Förbundsstämman 2009 äger rum lördagen den 16 maj, kl. 10.00 på Polstjärnan, Sveav. 77, Stockholm.

  http://www.forfattarforbundet.se/sff/main.nsf/2/1080/

 14. Jens O

  Om de inte har förstått förut, hur det fungerar. Bör de vid det har laget vara det, när det inte behövs en centralfigur för att sprida information.Huvudsaken är ett fungerande nätverk, för allmenheten att ansluta till.

  Jens Os senaste bloggpost: Vilka är de politiska motiven, bakom DNs artikel?

 15. Jerker Montelius

  Varifrån får DN sina pengar då?
  Vilken PRbyrå har betalt för den här artikeln?

  Varför inte göra en omvänd Wallice för DN.
  Ring upp dom och påpeka sakligt och hövligt att du kommer att säga upp din prenumeration/ ringa ett antal annonsörer och uppmana dem att sluta annonsera i DN alternativt mista dig som kund.

 16. Mary

  Är det vi eller DN som är “nyttiga idioter” ?

  För egen del har det snarast varit en kostnad att vara emot övervakningssamhället med tanke på att det är mitt eget parti som sitter i regeringsställning.

  Marys senaste bloggpost: Jag har protesterat på egna meriter…

 17. Om PR-byråer, FRA och bloggar : Intensifier

  […] som nämns i artikeln, samt några andra har redan reagerat. Lika bra att lista dem direkt: Rick, HAX, Johanna, Opassande, […]

 18. Jens O

  Det ser nu ut som om DN, har stängt bloggkommentarerna till artikeln. Det står bara, att det är 40 kommentarer.
  Riktigt fegt av DN, att göra på det viset. 8)

 19. Var fan är min lönecheck om jag får fråga?! » Teflonminne

  […] något gratis), förresten är det någon som vet vem som är chef nu för tiden?Drottningsylt, Rick Falkvinge (pp), Messerschmidt, Jens O, Scaber Nestor, Thomas Hartman | In The Pendent, Deepedition, Frihet […]

 20. Matti

  Ingrid Carlberg – en av journalisterna som skrev artikeln – är Pär Nuders fru.

 21. Sourcerer

  Tidigare i höst så skrev DN att de tyckte att Piratpartiets “dolda” agenda samt dess suspekta ledarskap behövde granskas. Gissar att detta är resultatet av det men tycker mig ana en viss rädsla hos DN dock. Varje gång etablissemanget slår på piratrörelsen så växer den ju kraftigt…

 22. silverljus

  Det bästa är väl ändå att det är falskt och att det finns en stor massa av folk som börjar vakna upp till all bullshit. Kort sagt, det är fult av dem att försöka bortförklara allt motstånd som något slags PR-trick, men vi finns och vi kommer att fortsätta ha våra åsikter vad dem än skriver.

  Jag tror knappast att det krävs att man är påhittad för att vara emot total privatlivskränkning och inte vilja ha privata företag ta ut ens uppgifter samt göra intrång i ens hus för att leta efter musik/film. Jag må inte kunna övertala alla i min familj att rösta PP, men dem tycker alla gemensamt att FRA/IPRED och sånt är sjukt som jag uppfattar det – som sagt, tur nog är det inte ett PR-trick, nu byter vi ut fossilerna!

  silverljuss senaste bloggpost: Piratpartiet till EU-parlamentet

 23. Mikael Hedberg

  Intressant information:

  En av författarna bakom den här artikeln, Ingrid Carlberg, är gift med Per Nuder.

  http://www.makthavare.se/P%C3%A4r_Nuder

  så vi kan ju vända på steken… vem är det som står bakom det här egentligen då?

  Mikael Hedbergs senaste bloggpost: A Trial, A Spectacle, A Marketing Disaster

 24. Sidvind

  Jag tar gärna betalt för de blogginlägg som jag skrivit om FRA. Synd att DN inte tillhandahåller något fakturaadress bara…

  Sidvinds senaste bloggpost: Minskat opinionsgap bra för piratpartiet

 25. Johan Öbrell

  “1998 köpte Bonnier Marieberg, och DN blev då dotterbolag inom Bonnier AB.”

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Dagens_Nyheter

  Det borde inte vara någon överraskning för folk att DN beter sig som de gör. Jag har slutat läsa DN och går hellre till SvD.

 26. […] I & HAX II, Emma Opassande, Marys Karameller, Rick Falkvinge, Leo Erlandsson, Stoppa FRA-lagen, Amanda Brihed, Lakes Lakonismer, Scaber Nestor, Thomas Hartman, […]

 27. Rick

  Det är visst något skumt med DN.

  Ricks senaste bloggpost: News: That Kennedy Klown

 28. Rick

  Håller med Öbrell – SvD är långt bättre idag.

  Ricks senaste bloggpost: News: That Kennedy Klown

 29. PROS

  DN ingår i bonnier koncernen. Där man har en person som styr och ställer och delar ut order enligt gamla strategeier. spindelen i nätets centrum.

  som sidvind sa. om vi nu får betalt för att vara kritiska vart är då vårat arvode? 😉

  att folk kan vara spontana i sitt agerande utan att någon kommer med pekpinne å piska kan nog vara svårt för vissa personer att förstå som är vana att lyda någon som står högt upp på pyramiden och svingar sin piska.

  PROSs senaste bloggpost: Industrins olika tillväga gångs sätt

 30. […] goda män och kvinnor i smutsen, skulle man möjligen kunna skratta åt tilltaget. När man som nu stänker skit på människor vars enda “fel” är att de kämpar för det de tror på, så kan det […]

 31. Idag gillar jag SvD bättre än DN. « Midnattsvarg

  […] Östergren, prositution, Susanne Dodillet, SVD) Många bloggare (inklusive jag själv) reagerade negativt på en artikel i DN som grävde i PR-byråers inflytande över FRA-motståndet i somras. Jag hade […]

 32. Hans J

  “Gräsrotslobbying”

  Är det inte bara ett annat ord för DEMOKRATI?

  Är inte delarna “gräsrot” och “lobbying” varandra uteslutande?

  De som tror att “gräsrötter” kan göra någonting som, om det görs av betalda ombud, kallas för “lobbying” är HELT VÄCK!

  De menar alltså att gräsrotsinflytande är omöjligt – per definition?

  eller…

  “Ni är omringade – Allt motstånd är lönlöst! “

 33. Erik Lakomaa

  Det finns ingen konspiration.

  DN har vad jag förstått talat med alla som på något sätt varit inblandade i FRA-motståndet. Däribland med mig och Rick. De verkar dock leta spindel i nätet där ingen spindel finns.

  Allt som rör mig är korrekt i sak men vissa delar kan ses som väl hårdvinklade.

  Mötet i Gamla stan var inget konspirationsmöte utan Frihetsfrontens talarkväll där Rick höll föredrag om upphovsrätten.

  Vidare syftar Rick tydligt på Piratpartiet när han säger “vi” och jag FRA-motståndarna när jag säger “vi”. Av sammanhanget i artikeln kan man dock få intrycket av att vi båda syftar på den lilla gruppen konspiratörer.

  Det är för mig fullkomligt självklart att även motståndarna till FRA har rätt att anlita PR-konsulter. Det är inget skumt med det, utan kan jämföras med att man anlitar advokat om han hamnar i rätten. Inte heller är det något skumt med att vara emot FRA även om man får betalt för det.

 34. Hans J

  Frihetsfrontens möte i gamla stan som Erik Lakomaa skriver om besöktes även av mig.

  Det var ett helt vanligt möte med ett kanske 50-tal åhörare. Rick Falkvinge höll ett föredrag om upphovsrättens historia. Inget mer med det!

  Jag har fotografier från detta möte om det är intressant (Det blev inga lyckade bilder) men ändå kanske intressanta för någon konspiratoriskt lagd “grävande journalist” på DN?

 35. Mitt stackars huvud « Bitchslap Barbie

  […] verkar som om jag inte är den enda som är irriterad på DNs fula små insinuationer. Dessutom är jag lite pissed. Jag är trött som fan på […]

 36. Arthur

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Ingrid_Carlberg

  Det verkar som om DN-artikeln har författats av Per Nuders hustru. Är det inte tänkbart att hennes uppfattning är färgad av hennes umgänge?

 37. RikMatts

  Storyn – narrationen – är tyvärr viktigare för många journalister än sanningshalten.

  Den som tar det för sant som står i tidningarna får iofs skylla sif själv, tycker jag.

 38. […] Eller är det kanske för att motståndet har blivit smartare, mediestrateger och pr-byråer är kanske något de tycker de har ensamrätt på. [1][2] [3] [4[5] […]

 39. Calle Rehbinder

  Till viss del har väl de här journalisterna tyvärr fått en hel del bränsle till sin artikel av Amanda Brihed, som jag tycker har betett sig väldigt underligt alla de gånger jag träffat henne. Hon verkar var en extremt självupptagen person, med en distanslöst grandios självbild, och hon har säkert vräkt på med “hemliga sponsorer” och “PR-firmor” bara för att framstå som viktig och tjusig.

  Jag minns att jag reagerade rätt starkt negativt på hennes tal på en av demonstrationerna mot FRA, där hon verkligen vräkte ut sitt ego allt vad hon orkade, och bad folk att följa med HENNE i kampen mot FRA, ungefär som att hon var nån slags centralfigur i den politiska rörelsen, eller liknande, och att allt vilade på henne. Ganska osmakligt.

  Så om journalisterna som skrivit artikeln har använt henne som källa förvånar det mig inte om det blir lite vridet.

  Calle Rehbinders senaste bloggpost: Finns Gud?

 40. cnab

  Amanda Brihed är ju som allom bekant exklusivt utvald medlem i Alexander Bards (självutnämnd folkpartiideolog) Liberati-klubb. Känns inte färdigtgrävt alls här, kära DN. “Guilt-by-association” uppfanns f.ö. av den amerikanske senatorn McCarthy på 50-talet men han använde tekniken i lite andra syften – att jag kommunister i Hollywoods filmindustri t.ex.

 41. Mats

  Calle Rehbinder tror jag slog huvudet på spiken. Brihed verkar försöka få det till att det var HON och ingen annan som såg till att det blev motstånd mot FRA. Läser man hennes blogg är det extremt tydligt. Hon surnar till varje gång det påstås att någon annan skall ha gjort något av värde.

  De övriga i artikeln verkar ju svara rimligt. Att vi får PR-hjälp är väl dessutom bara positivt. Jag tycker att det är kanonbra om Erik Lakomaa och HAX vill hjälpa Rick Falkvinge och Piratpartiet med råd om de har möjlighet. Med tanke på att vi inte är så välfinansierade som de bidragsberoende riksdagspartiena har vi inte råd med konsultarvoden, däremot tas gratishjälp av det slag vi nu fått givetvis tacksamt emot.

 42. Jeff Jansson

  Det ironiska är att artikelförfattarna på ett sätt har rätt. För en utomstående så kan man nästan misstänka att det ligger till på det sättet med betalningar då det är första gången som fenomenet visat sig så starkt!
  Nu utgår jag liksom de flesta andra “insatta” att de har fel. Men varför inte ge dem rätt i framtiden? Varför ska duktiga bloggare som på ett sakligt sätt lägger fram sina åsikter knappt få en krona för sitt besvär? Är det inte dags att vi ordnar insamlingssajter som delar ut bloggpris o.s.v. till de duktigaste skribenterna? Själv har jag lagt en massa timmar på debatter och jag bjuder på det… Men ärligt så är det svårt att orka med allt man skulle vilja göra utan ersättning för det… Det skulle vara skönt att köpa sig fri en aning och lägga ansvaret i händerna på folk som tycker ungefär som jag själv. För detta är iaf jag beredd att betala en ansenlig slant som det ser ut i samhället idag med alla nya skrämmande lagar…

 43. Koffed

  @Jeff Jansson: “köpa sig fri en aning och lägga ansvaret i händerna på folk”

  Det låter väldigt mycket som gammelmedia av idag, köpa sig fri från ansvar. Att slippa ta ansvar, det är väl just därför gammelmedia är full av “bekväma” nyheter som att någon kändis spillt en drink i knät eller sportresultat. Chefredaktörn skulle ju kissa på sig om de skrev något som skulle kunna upplevas obekvämt högre upp i hierarkin. Journalisterna är fullt medvetna och anpassar sig lydigt, de vill ju inte göra sig obekväma.

 44. Jeff Jansson

  hm koffed… Varför väljer du att klanka ner på mitt ordval och försöka framställa mig som något slags fiende, d.v.s. gammelmedia? Vad jag menar är naturligtvis att politik är jobbigt och att “vanliga människor” inte har så mycket tid och engagemang till sitt förfogande som jag är säker på att många här har! Vad vi däremot har är ofta pengar! Om folk här föraktar pengar så inser jag naturligtvis att jag är fel på det…?

  Mitt val att gå direkt till denna sidan var för att nå ut till så många som möjligt med idén som jag trodde kunde vara intressant. Nu fick jag ett mothugg som tyder på att det finns personer som är mer intresserade av martyrskap och att framställa oss 40 plussare som representanter för gammelmedia, än att verkligen vinna den egentliga striden!

  Min vän alla i gammelmedia världen är inte dina fiender. Anledningen till att du uppfattar dem som fiender är helt enkelt att budskapet inte når fram till dem. Det är därför vi behöver duktiga skribenter som kan få tillträde till “de gamla” medierna!

 45. William

  Rick, du kan korta ned hela artikeln till en enda mening, som jag snappade upp hos Emma som säger allt mycket effektivt:

  Bloggare granskar makten, gammelmedia granskar bloggare och dokusåpor.

 46. Anaïs

  @Jeff Jansson: Givetvis bör personer med mycket tid och inga pengar snabbt som tusan liera sig med folk vars förhållanden är det motsatta. Givetvis vill vi vinna, inte (i första hand) bli martyrer.

 47. Koffed

  @Jeff Jansson: Sorry, det var inte riktiat till dig. Jag skulle nog ha utvecklat det lite till. Udden är mot gammelmedia som jag anser fullständigt har abdikerat sin granskande roll. Williams citat är absolut strålande! (Vem skrev det? – äras den som äras bör) Jag är av den uppfattningen att ledningen hos alla störr mediahus är fullkomligt ansvarslösa inför det uppdrag de har, och de enda gånger dom besvärar sig och tar på sig något ansvar, är när det passar i karriärstegens pinnhål. Är styrelsen blå, så räcker det för att redaktörn skall börja filtrera nyheter som den blåaste blå, även om redaktörn egentligen är röd, några order behöver inte delas ut från Bonnier. Jag bara “tog” din mening som en ingång till att kasta skit på DN, inte på dig.

  Fan Rick, gör som William föreslog. Den meningen säger allt på ett sätt som blir uppenbart. En mening, i stora feta bokstäver, thats it.

 48. Jeff Jansson

  Anaïs: Det låter bra! Då ska jag påbörja lite små marknadsundersökningar o.s.v. 🙂

 49. Karl

  allst, vad fan gnälls det om. är det något särskilt problem med att vi som är emot skitlagen också fått hjälp av proffs? tror ni vi kommit så långt som vi gjort (även om de sedan tog sig samman och lurade brallorna av riksdagsoppositionen) om vi inte både haft fotfolk och mediarådgivare? jag tror inte det. hax och lakoma är väl dessutom typ pirater och miljöpartisterna hos westander är vää som andra miljöpartister åtminstone nästan-pirater.

 50. Jeff Jansson

  Koffed: Det är lugnt… Mitt inlägg var ju aningen provokativt för att göra intryck. Det var inte heller 100% genomtänkt så jag antar att jag förtjänade responsen… 🙂

 51. Mind

  Jad dissar DN sedan deras skitkastning mot TPB killarna. Vad är det som gör att det är ok att ljuga och snacka skit om dom samtidigt som Expressen åker dit för att ljuga om Persbrandt?

  Nej, DN har visat sitt rätta ansikte långt tidigare, de är precis som någon här redan påpekat bara ett verktyg åt Bonniers, inget mer. Pinsamt tydligt.

  Minds senaste bloggpost: Problemet med mjukvarupatent

 52. Anaïs

  @Jeff Jansson; Tänk dig för innan du bidrar med “en ansenlig slant”! Du kan bli uthängd och smutskastad i DN… 😉

 53. Varför var bloggbävningen ingen folkrörelse? | Svensson

  […] helt och hållet var ordnat av PR-byråer förstår jag att man uppfattar artikeln mycket negativt. Men så behöver man faktiskt inte läsa […]

 54. Enligt Min Humla » Den stora konspirationen

  […] partiledare Rick Falkvinge är också en del av konspirationen förstås. När han gick ut och bad om bidrag för att kunna […]

 55. Kyckling I Rymden

  Rena hitte-på fantasier angående Nätverket Svart Måndag också. Ibland blir man lite upprörd… >.>

 56. scaber nestor

  Rick, jag mailade dig om ett genmäle till DN, svara så fort du kan, jag skickar in repliken 21.00 så det kanske hinner med innan deadline 22.00

 57. Allt som händer har inte en mastermind bakom « Jan Lindgren

  […] andra har bloggat om det här som ChrisK, Emma, Anna, Rick, Johanna, Emma igen, Joshen och HAX men jag känner ändå att jag behöver få ett utlopp för det […]

 58. Kent Persson

  Återstår att se om väljarna i breda lagar tycker att riksdagen gjort fel i FRA frågan. Min bedömning är fortfarande att ni inte komme att lyckas i valrörelser. Era frågor är för smala och ni har kraftigt missbedömt kraften i frågorna.

  Kent Perssons senaste bloggpost: Att ge vård de till som behöver den mest

 59. Leo

  @ Kent Persson (m):

  Om det bara var FRA-frågan så skulle det nog inte vara “fara å färde” för regeringspartierna.

  Fast nu slutar ju inte kränkningarna där, tyvärr. Det är däribland därför jag numera inte är en alliansväljare.

  För kränkningarna fortsätter ju: Ipred, ACTA, Datalagringsdirektiv. Listan kan göras lång.

  Integritetsfrågorna kommer absolut att få högre status, både i EU-parlamentsvalet och i riksdagsvalet, oavsett om Moderaterna vill det eller ej.

  Leos senaste bloggpost: Nej, jag tjänade inte femsiffriga belopp på FRA-motståndet

 60. DN och yttrandefegheten « mockzallad

  […] finns bäst att läsa hos bl a: opassande1, opassande2, Amanda Brihed, Hax, stoppafralagen.nu, Rick Falkvinge(pp), Jens O, Johanna Nylander och mitt i […]

 61. erold

  DN remixar lite. Vi gillar remix.

 62. Mikke

  Jag tror oxo att vi har tagit ett steg till inför nästa val, som ju är EU-valet. Jag får faktiskt en väldigt bra response när jag delar ut flygblad. Många som först nekar men som sen tar flygbladet när de ser Piratpartiet på flygbladet. Skitkul faktiskt. / Mikke

 63. Mike

  Hahaha bra skrivet.

  Rättstaten och politikerna har inte fattat NÅGONTING tydligen.

  100% säker på dombara har stenar i huvudet och en mörk agenda bakom sig.

  Piratpartiet bör axla sig ansvaret och bilda den infrastruktur som behövs och knyta ihop ekonomi, nerladdning, och fri information detär ju en barnlek.

  Staten verkar ju helt ovillig så det är bara köra på.

  När vi ändå håller på kan vi ta och utveckla en metod och driva fordon utan bränsle ,, jag har en uppfinning/Ide som jag ska utveckla.

  Ingen kommer kunna stoppa oss.

  PP är helt klart framtidens Ideologi.

 64. centrifug

  86 bloggar länkar till artikeln, vet inte om jag sett en så hög siffra tidigare. nu väntar jag spänt på DNs uppföljning, hur har de tänkt misskreditera reaktionerna på artikeln?

  centrifugs senaste bloggpost: Hur potent är trumpeten?

 65. Bloggsam » Blog Archive » Gammelmedia förklarar krig

  […] Falkvinge (pp) uttalar sig såhär: Alla detaljer de skriver är – såvitt jag kan se – korrekta i sak, men pusselbitarna läggs ut […]

 66. PR-länkning skapar dagboksbävning « Badlands Hyena

  […] på nätet. De finns överallt, dessa länkar, som väcker intresse! Jag går vidare, till Rick Falkvinge från Piratpartiet, och kan konstatera, att länkar även finns där. Bland annat länkar han till […]

 67. Idag gillar jag SvD bättre än DN. - Vegas Escort Girl

  […] bloggare (inklusive jag själv) reagerade negativt på en artikel i DN som grävde i PR-byråers inflytande över FRA-motståndet i somras. Jag hade […]

 68. jardenberg kommenterar - 2009-03-02 — jardenberg unedited

  […] FRA-motståndet arrangerades av PR-byråer från Mars […]

 69. Putte

  RICK !!!!

  DN:s huvudledare idag måndag är ett totalangrepp mot FRA-kampanjen. Skriv en 15 rader lång replik och korrigera bara faktafel, det finns en chans att de tar in den i högerspalten.

  http://www.dn.se/opinion/huvudledare/konstgjorda-grasrotter-1.810813

 70. Johan Öbrell

  Nu börjar smutskastningskampanjerna… kommer nog att bli en hel del fler innan valet i sommar. Bonnier Media vill knappast att PP ska komma till EU och de är inte ensamma.

 71. Anaïs

  Jag skrattar högt!:
  “Bloggar, nätbaserade dagböcker, används inte bara i privat syfte. Aktörer i bloggosfären gör ofta gemensam sak och länkar bland annat till varandras sidor.”
  Maken till listighet!

 72. Allt under en grå himmel · Inte helt oväntad bloggstorm

  […] Nu har man med hjälp av en enda artikel lyckats få samtliga medlemmar av förra sommarens bloggstorm att skriva om FRA. De gamla argumenten har plockats fram igen. Listor på problem med lagen har […]

 73. Jonas B.

  Strategin att i all sin oändliga självrättfärdighet förkasta alla andra gräsrotsrörelser som mindre värda kommer slå bakut en vacker dag.

  Nej, äkta engagemang har inget med “nätsamhället” att göra. Nej, gräsrotsrörelser behöver inte ha någon “chef” när alla hjälper till. Nej, detta är inte unikt för varken piratpartiet eller FRA-debatten.

  Vem var chef för kvinnlig rösträtt? Vem var chef för miljörörelsen? För fredsrörelsen? Sluta vara så förbannat självupptagen och inse att ett folkligt engagemang är något man ska nära, inte ställa sig över.

  Att kalla andra gräsrotsrörelser för gamla och centralistiska är inte bara urbota fel utan fullständigt kontraproduktivt. Så vinner man inte vänner.

 74. Fokus » Ebbe, DN-artikeln och FRA-psykologin

  […] Medan bloggosfäreliten går i drev mot Ewa Stenbergs och Ingrid Carlbergs DN-artikel om delar av FRA-motståndet ser jag nya dokumentären om Ebbe Carlsson för tredje gången. Det är något i Ebbe Carlssons väsen jag försöker hitta, men inte riktigt får grepp om. […]

 75. Anaïs

  Nu kallar Mona Sahlin in “PR-mannen som hjälpte Obama” (Aftonbladet 2/3). Hög tid att ifrågasätta socialdemokratin! Däremot är det i det här fallet ingen gåta vem som betalar, via partistödet.

 76. Tommy Karlsson

  Jag skrev just detta inlägg hos federly.

  Fredrik sa i sin blogg post detta.
  “”Jag tycker heller inte att något i artikeln framstår som särskilt radikalt. Det enda jag gärna hade vela se på pränt var de kommentarer om Annie och mig som ska ha funnits i en PR-plan.””

  Ja men den måste du ju redan ha sett!!!
  För hur kunde annars pr byrån veta att du och Annie som innan omröstningen var VÄLDIGT starkt emot FRA lagen.
  För att på ett par timmar vända om helt och hållet och rösta ja.

  Den enda förklaringen till att erat svek skulle finnas med i “pr-planen” vore ju om pr byrån redan kände till att ni skulle ändra er????

  För kritiken mot er började ju på nätet,bloggar redan minuter efter omröstningen.
  Jag själv satt och följde röstningen och kommenterade friskt om erat otroligt nedstämmande svek efter några minuter.

  Jag blir fortfarande förbannad bara jag hör ditt och annies namn.
  Kan fortfarande inte förstå hur ni kunde svika svenska folket så fullkomligt.

  Hur skulle pr byrån ha fått ut budskapet att ni svek svenska folket vid omröstningen efter ca 1-2 minuter.
  För tog det längre tid så drunknade ett sådant “uttalande” i floden av alla andras bevikna kommentarer.

  Ska bli kul o se om han godkänner den och kanske till och med erkänner 🙂

 77. Hail to the Chief « Merkaptan

  […] var PR-byråer som lanserade den stora folkstormen mot FRA-lagen. Många bloggare känner inte alls igen sig i DN:s version. Själv känner jag att det finns en viss naivitet i det hela. Jag har inga väl […]

 78. PR: Gammelmedia till attack? « the Campaign Dossier

  […] partiledare Rick Falkvinge kritik mot Dagens Nyheter är typisk för hur många uppfattar att media behandlar det material […]

 79. Makthavare » Ebbe, DN-artikeln och FRA-psykologin

  […] Medan bloggosfäreliten går i drev mot Ewa Stenbergs och Ingrid Carlbergs DN-artikel om delar av FRA-motståndet ser jag nya dokumentären om Ebbe Carlsson för tredje gången. Det är något i Ebbe Carlssons väsen jag försöker hitta, men inte riktigt får grepp om. […]

 80. Snacka om att kasta sten i glashus. | El Rubio Talar

  […] Falkvinge beskriver hur folkrörelsearbete fungerar i verkligheten. Det är en verklighet som inte alltid har uppdragsgivare eller chefer. Sånt kan vara svårt att förstå när de etablerade partierna bara är ute efter makt för maktens skull och därför gärna låter partiledaren ändra partiets politik om det behövs (de nya Moderaterna tex) för att få en ministerpost. Alla andra springer efter och jublar – mot betalning. Ett tips till de etablerade partierna är att lära istället för att kritisera. Då kanske ni också kan få en medlemskår som duger till annat än att dra in statsbidrag eller dela ut flygblad en gång var fjärde år. […]

Comments are closed.

arrow