Opinionen svänger, och PP växer

Det förekommer artiklar i gammelmedia nu som hade varit helt otänkbara för bara ett år sedan. Där kolumnerna år 2005 gick i dinosauriernas och övervakningspanikens tecken, så har tonen ändrats markant bara sedan Pirate-Bay-rättegången öppnade.

Det mest markanta är att etablerade kolumnister i gammelmedia skäller på dem som kallar fildelare för “ungdomsgeneration”. De konstaterar i stället att enda anledningen att inte fler äldre fildelar är att de helt enkelt inte har lärt sig ännu.

Vi har till exempel en kolumn i GP om Pirate Bay:

Och hjältarna som ger mänskligheten allt detta gratis är svenskar. Det är ju större än både Nobelpriset och Gustav Vasa tillsammans!  Men pöser vi av stolthet för att vår tids största Robin Hoods är söner av vårt land? Icke! Gör turistministeriet helsidesannonser i utländsk press med texten: Visit Sweden, home of Pirate Bay? O nej.

Jag är en teknisk idiot. Annars skulle jag tanka hem allt jag kom över från Pirate Bay.

Sedan har vi ett par tyckare i Aftonbladet. Jag börjar med deras debattredaktör, Lotta Gröning:

Det är uppenbart att en ny teknisk utveckling kräver en förändring av upphovsrättens spelregler.Hur länge ska vi värnas de stora bolagens intressen. Är det inte mer rätt att dessa mäktiga bolag som befinner sig på en konkurrensutsatt marknad tvingas anpassa sig till verkligheten och hitta andra vägar till inkomster. Ska inte skivbolagen ha samma krav på sig som bilindustrin?

Lena Sundström skriver också klarsynt om att det är skenheligt att gömma sig bakom ungdomen:

[om en rapport]… Det finns en ”uppenbar risk för att nya generationers respekt för rättsstaten urholkas” om man blundar för ”en stor klyfta mellan upphovsrättens och unga människors syn på vad som är rätt och fel”. Kom igen, liksom. Hur skenheliga kan vi bli? Säg som det är i stället. De flesta av oss andra vet inte hur man gör.

Att ta 19 spänn för något som finns på nätet är som att ta 19 spänn för att någon ska få sätta sig i Humlegården. Eller i Vasaparken. För att folk skall få gå i en svensk skog. Eller för att folk skall få bada på en allmän badstrand. Då skiter folk hellre i det. Av ren ilska och princip.

Och visst är det så. Folk klagar på att “man tar saker gratis”. Vi som hänger på nätet vet att det inte handlar om gratis. Vi tänker inte i termer av värde över huvud taget. Vi vet att vi tänker av att gå ut och hämta saker som bara finns, överallt. Som att gå ut i skogen och plocka blåbär, eller som att sätta sig i en park.

Och det är en strukturomvandling som gammelindustrierna inte klarar. De kommer att gå under, och något nytt och vackert kommer att ta deras ställe. I samma sekund som upphovsrätten började diskuteras i hem och stuga, så började den vackla, så orimlig som den här. Vi avslutar med ett mått på hur mycket den diskuteras, citerat ur Eva Franchells kolumn i Aftonbladet:

Artikeln om Ipred har tre gånger så många kommentarer som samtliga artiklar om kronprinsessans förlovning tillsammans. Samhället springer efter och försöker komma i kapp utvecklingen. Men de yngre springer fortare. Frågan är vad de unga kommer att rösta på nästa gång?

Samtidigt får vi inte med detta tro att slaget är över. Att vi kan luta oss tillbaka. Det är fortfarande så att Privatpolislagen gick igenom i onsdags med en stor majoritet. Det är fortfarande så att det diskuteras fyra års fängelse för fildelning. Det är fortfarande så att skivbolag får stoppa bredbandsutbyggnad “eftersom den bara används av pirater”.

Politikerna har inte förstått. Politikerna fortsätter med repressiva lagar för att hindra utvecklingen. Politikerna fortsätter med hårda övervakningslagar. Det som var sant den 1 januari 2006 är lika sant och än mer aktuellt idag: Politikerna måste bytas ut för att de inte förstår varför folk ens pratar om det här som en framtidsfråga.

Som tur är så går exakt det att göra. Just därför är det så viktigt att du pratar med dina vänner, bekanta och kollegor om Piratpartiet. Vi kommer inte fram genom gammelmedia. Våra idéer kommer fram genom att människor, människor som du och jag, pratar med varandra. Ansvaret att rädda samhället undan repression och i stället bygga kunskapssamhället faller på oss alla.

Skapa medvetenhet om Piratpartiet!

Som en enkel grej att starta samtal och väcka uppmärksamhet vill jag trycka lite på billiga och bra klistermärken med vår logotyp som kan sättas på prylar du har och visar. Jag har det t.ex. på min laptop och liknande ställen. Sätt dem på block, på datorer, på skrivbord, överallt där kollegor, klasskamrater och andra ser dem. Kostar 39 kronor inklusive allt för ett antal ark om totalt 140 klistermärken. De ser riktigt bra ut.

För vår största utmaning just nu, med 79 dagar till valurnorna öppnar, är att bygga subkulturen och göra den synlig. Att helt enkelt göra det omöjligt att gå ut en dag utan att se Piratpartiet i lila lite överallt, såpass överallt att folk noterar det och förvånas över just att det är överallt. Och det faller på oss alla att åstadkomma det — och det är verkligen jätteviktigt.

Vi tar det igen, för det är viktigt: Nu måste vi tillsammans bygga situationen att ingen kan gå ut på stan utan att se Piratpartiets namn överallt omkring sig, flera gånger om dagen.

Ett annat sätt att åstadkomma det är att bära lila kläder. Piratlila pikéer, T-shirts, toppar, munktröjor. Det är fortfarande lite kallt ute men jag bär ofta munktröjan så här års. Vill man vara mer diskret finns det snygga piratpins i 5-pack eller enpack. Sådana har jag alltid på min kostym när jag är i TV.

Politikerna måste bytas ut. Just nu sitter jag på rättegången mot The Pirate Bay och hör hur åklagaren vill att det ska vara olagligt att länka till saker som är olagliga, och att det ska vara olagligt att inte ingripa för en budbärare som anar att meddelandet är olagligt. Åklagaren vill att Internet som koncept — för Internet består av länkar — ska bli olagligt. Det är därför som vi, tillsammans, måste lyckas. Det är därför som Piratpartiet måste lyckas.

Sedan mitt förra nyhetsbrev i fredags har Piratpartiet fått ungefär 400 nya medlemmar. Det är jätteroligt. Men vi måste fortfarande kämpa tillsammans för att rädda det öppna samhället och för att bygga kunskapssamhället med gemensamma krafter. Återigen: prata med dina vänner om Piratpartiet.

79 dagar till valurnorna öppnar.

Och förresten, en påminnelse: Piratpartiet har årsmöte nu i helgen, på forumet.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. […] of group pressure puts us in this unfavourable situation. What we need to do is to be everywhere. Everyone needs to know about us. Only then do we have a chance of extending the group pressure for cultural freedom, […]

Comments are closed.

arrow