Piratpartiets siffror för februari

Vi följer ju siffror ganska noggrant. Många verkar tro att vi är någon slags flumrörelse som bara samlats kring en idé. Det faktum att vi t.ex. har medlemsantal i realtid, med realtidsstatistik tillgängligt för media ner på minut- och postnummernivå, borde få åtminstone någon att förstå att vi analyserar nåt grymt mycket data för att se hur vi ligger på banan.

Allt ämnat att besvara frågan: Hur ligger vi till inför EU-valet?

Här är februari månads analys. Bara som exempel.

Vi fortsätter att dominera idéflödet i bloggosfären. Eftersom bloggosfären är den mest aktiva opinionsbildaren, så är teorin att om 1/3 av idéerna i bloggosfären kommer från pirater, så kommer opinionsläget i samhället att gravitera mot samma förhållande. Notera nu att vi inte pratar om att 1/3 av de politiska idéerna som diskuteras kommer från pirater — utan om 1/3 av alla idéer.

Den övriga uppdelningen, Independent/Loyal och Red/Blue, speglar bloggar som antingen har en tydlig eller fristående partitillhörighet, dels sympatier på endera sida de traditionella blocken.

Vår teori om att idéflödet graviterar mot opinionsbildarna stöds av en historisk graf över omnämnanden av partinamn i bloggosfären, drygt sextiotusen bloggar. Från att vi knappt nämnts alls (augusti 2008) så har vi en stadigt ökande trend, och just nu är det bara moderaterna och socialdemokraterna som nämns oftare. Vi ser alltså väldigt tydligt att fler och fler pratar om Piratpartiet.

Det märks också när man tittar på antalet omnämnanden i bloggosfären för februari. Med 756 omnämnanden är det bara moderaterna och socialdemokraterna som nämnts oftare. 756 omnämnanden på en kalendermånad är också en ny toppnotering för oss.

Det är värt att jämföra med samma graf för januari, där vi hade en väsentligt mindre kaka, men ändå i klass med de partierna som ligger runt fem procent.

Kontrasten mot gammelmedias rapportering är däremot markant. Även om vi har en stadigt ökande trend, så är vår mindshare fortfarande minimal med 104 unika artiklar under februari.

Jag har dessutom precis fått in siffrorna för februari månads donationer, och de ser bra ut. Vårt kassaflöde ser ut att hålla trots att vi behöver köpa valsedlar för nästan tvåhundratusen OCH finansiera en valkampanj.

Credit för rådata om bloggar: knuff.se. Alla analysverktyg har vi gjort själva.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. HR

  http://baksteg.blogspot.com/2009/03/vad-gommer-sig-bakom-siffrorna.html

  Bakom de höga medlemstalen för piratpartiet verkar det alltså inte gömma sig varken något opinionsstöd, särskilt mycket politik, någon stabil organisation eller ens något bredare och folkligt förankrat engagemang.

 2. Tim

  Det är trevligt attse att Piratpartiet fortfarande ligger bra till.

  Har hänsyn tagits till att man hellre skriver “Vänstern” och “sossarna” i större utsträckning än man förkortar “Piratpartiet”?

  Tims senaste bloggpost: Carbonara-konspirationen

 3. job

  Funderat på att släppa dessa analysverktyg under någon fri licens?

  jobs senaste bloggpost: Tips: musik som vill bli kopierad

 4. Alex

  Ush nu blev jag ju nyfiken på februaris donationer.

  Men det absolut viktigaste är att inte vara högmodiga utan att alla även på lägre nivåer fortsätter jobba, jobba, jobba för rösterna. Det finns ett enormt motstånd att övervinna för att ens få folk att tänka på att rösta på ett “enfråge parti”, oavsett hur bra frågan är.

  Det är en sak att prata om något, en helt annan sak att rösta.

 5. Jerker Montelius

  Jag vill inte regna på paraden men jag tror att även om de har siffrorn stämmer så behöver vi göra ett betydligt starkare intryck hos den del av befolkningen som befinner sig utanför bloggosfären. Vi är fortfarande bara en “stor groda i liten sjö”. Vi behöver slå utanför vårat kärnområde. Jag har tyvärr ingen enkel lösning på det problemet.

 6. Daniel

  Ja. Det är ju alltid trevligt med statistik.. Men för mig som är färgblind kunde jag inte se nån skillnad på PP, KD och FP-färgerna.. Skulle ju va bra om kontrasten mellan dessa färger kunde göras tydligare till nästa gång 😀

 7. ...

  Vore intressant om ni skulle släppa några av analysverktygen fria. Kanske inte är det svåraste att göra dem själva, men av ren konstruktiv lättja…

 8. Andreas Hämäläinen

  Samtidigt i Norge; Barnporrfiltren blir utsatta för ändamålsglidning. Telenor står på sig och vägrar blockera TPB.

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2541343.svd

 9. XxX

  Läs psykopatbloggen. Killen är en brottsling och skriver otroligt bra! Skrämmer skiten ur en samtidigt som det är ren poesi.
  http://nimrodofobi.blogspot.com/

 10. Månkaninen

  Snart är vi så stora att vi kanske kan klassa bloggarna i LoyalPirate och IndependentPirate; antar att du och Engström räknas som loyal, medan opassande och bloggelito hör till independent, eller?
  Vore åxå skoj om man kunde se vilka ni räknar som vad.

 11. centrifug

  Så pp har anhängare som är duktiga på att bli medlemmar samt ett visst uppsving när det gäller omnämnanden i bloggvärlden? Sorry, men det räcker inte långt. Vad som behövs är uppmärksamhet i “gammelmedia”, allt står och faller med det… bloggläsandet är (tyvärr) inte så utbrett. Tydligen räcker det inte att vara det näst största oppositionspartiet för att förtjäna medial uppmärksamhet, så vad göra? Och var är pr-konsulterna? sitter de och gör upp en storslagen plan i ett en hemlig bunker tillsammans med mr D?

  centrifugs senaste bloggpost: Ingen anledning att misstro Tolgfors!

 12. Anaïs

  Alla borde gå över till Telenor…

 13. Rick

  Kanon, Rick. Inte bara lite impande!

  Ricks senaste bloggpost: News: G4TV: Sweden vs The Pirate Bay

 14. Rick

  Vem är Valtersson? Gårdagen.

  Ricks senaste bloggpost: News: G4TV: Sweden vs The Pirate Bay

 15. André

  Jag tror att det är ett misstag att fokusera allt för mycket på det område Piratpartiet redan i stort sätt äger, dvs bloggvärlden.

  Men för de flesta i samhället är internet och datorer fortfarande bara en skrivmaskin och nåt man kan beställa biobiljetter och titta på roliga filmklipp på.
  Det är lätt för den som använder internet lika vant som han använder sin tandborste att räkna bort att stora delar av befolkningen knappt vet vad som händer och vilka tekniska sammanhang som gör att man blir övervakad.

  Det måste komma till mycket mer fysiska aktiviteter, så som flygbladsutdelning, tal på stan, att man är ute och syns (utanför Systembolaget, kliché) och att den stora medlemstillströmningen omsätts i aktivistkapital som faktiskt orkar släpa sig från datorn och gå ut och ragga röster. Är inte gammelmedia med oss finns det inte många andra sätt att nå den stora otekniska och oförstående massan.

  Många kanske tycker att minata är ett troll, men han har en poäng i sina jämförelser med FNL-rörelsen. De stod där på gator och torg i regn och rusk och sålde sin Vietnambulletin, och det gav genomslag i hela befolkningen till slut. Nåt liknande måste ske, det funkar inte att kampanja bara på internet.

 16. Johan

  Skalman: “Sharing is caring.” http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2541481.svd

 17. ctail

  Intressant att se att det oberoende blåa fältet är mycket större än det lojala, medan det är tvärt om för de kollektivistiska röda.

  ctails senaste bloggpost: Julcocktailsäsongen är här igen

 18. EricJ

  Någon som vill färska upp mitt minne och berätta vad som hände i oktober förra året? Det verkade skrivas särskilt mycket om S och V då.

  Angående att PP är en stor groda i en liten damm, att datorer och internet är skrivmaskiner och biobokningar för medelsvensson; det tror jag är något som går över med tiden — ungdomar växer upp, pensionärer går ur tiden och (med lite flyt) hörs kväkandet från groddammen ända bort till sextiotalisterna så småningom också.

 19. André

  @EricJ

  Visst är folks medvetenhet en pågående process, men om den inte accelereras tillräckligt just nu ligger de dystopiska lagarna och övervakningssystemen väl förankrade när väl genomslaget kommer, alldeles för sent. Det är här och nu, innan valet 2010 som kampen och upplysningen av människor måste ske.

  (Angående S och V i oktober, var det inte att Mona gjorde antydanden att hon inte ville ha med V i samarbetet S+V+MP?)

 20. Jeff Jansson

  André sa: “Jag tror att det är ett misstag att fokusera allt för mycket på det område Piratpartiet redan i stort sätt äger, dvs bloggvärlden.” På kort sikt så är det förmodligen så… Som du säger så är datorvanan fortfarande låg och gammelmedia är nog för många väljare den plats där man fortfarande söker sanningen! Jag tror det finns mycket att vinna på att även ge sig in i diskussioner i gammelmedias forum. Själv koncentrerar jag mig på aftonbladet. Det är ofta en tuff miljö då kunskaperna fortfarande är på sandlådenivå. Men jag resonerar som så att man måste få alla dessa väljare att inse att det finns alternativ… Så varje gång det kommer någon yngre kille/tjej med större kunskaper än jag själv på ABs forum så jublar jag inombords. Jag tror att det innebär makt att kunna dominera ett forum med argument, även om det så är ett gammelmediaforum med så låg kvalitet som aftonbladets!

 21. Det är rätt uppenbart…

  […] PP bara en marginell rörelse, “några gratistokiga kids” typ. Men nu när PP har mer medlemmar än flera riksdagspartier, Ung Pirat får stadsbidrag och våra frågor är på agendan […]

 22. Josef

  Hade det inte räckt med att skriva “piratpartiet är ett Internetfenomen”?

 23. Klas

  Etablisemanget kan välja att börja ta sådana här frågor på allvar eller att bortförklara och ignorera dom och vakna upp 2010 med, kanske två nya partier i riksdagen (även om jag personligen hoppas att Sd inte kommer in)…

  Pp ligger bra till för min röst i Eu valet iaf – om inte annat så för att markera allvaret i att man går mot en totalkontroll av medborgarna av “rädsla” för “något”…

  /K

  Klass senaste bloggpost: Planekonomi

 24. Sandrability.com » Piratpaus

  […] vara arg ett tag och samla ny energi genom att göra något helt annat. Jag gläds dock åt att Piratpartiet och Ung Pirat växer och frodas. Det är jätteroligt! Och jag ska försöka visa trynet på nästa piratfika i […]

Comments are closed.

arrow