Skämmes tamejfan, DN!

Igår publicerades ju ett reportage i DN (nej, det får ingen länk) som försökte hitta spindeln i nätet i FRA-motståndet där det inte fanns någon, och i kortfattat, menade att alla som varit mot FRA på något sätt hade varit betalda av PR-byråer för att driva en viss åsikt.

Det är förjävligt i sig. I dagsläget har den fått 97 bloggkommentarer som mangrant skäller ut Dagens Nyheter för en otrolig naivitet och total oförmåga att förstå hur deltagarkultur fungerar. Brokep noterar, bara som ett exempel i mängden, att DN missade att The Pirate Bay lade upp en jättelänk på sin framsida, och att gammelmedia inte förstår att Då Händer Det Saker.

Av någon anledning, som många också noterar, så kommer det här precis samtidigt som FRA 2.0, eller “nu ska vi göra det lite mindre dåligt”, kommer tillbaka från remissrundorna. I stort sett alla remissinstanser kallar (fortfarande) lagen för undermålig, oacceptabel och statsskicksfrämmande.

Men fortfarande kunde det vara ett helt vanligt reportage från håltimmesjournalistik, alltså större saker man jobbar på mellan brandsläckningar. Ända tills imorse. Då publicerade DN en huvudledare som försöker driva hem samma poäng.

Ledaren är politisk. Och plötsligt har det inte längre blivit ett reportage som sköt fel. Plötsligt har det blivit en sanning som ska etableras inför remissrundorna. Plötsligt är det inte längre journalistik – utan politisk historierevisionism.

Att alla som jobbade mot allmän avlyssning i Sverige skulle ha gjort det på order av någon PR-byrå.

Att påstå att Moderata Ungdomsförbundet kan stå sida vid sida på barrikaderna med Ung Vänster, tillsammans med Grön Ungdom och Liberala Ungdomsförbundet och alla andra, på grund av att EN PR-BYRÅ VILL DET, det är inte bara naivt bortom vad som är acceptabelt för en tidning som över huvud taget gör anspråk på ordet journalistik. Det är också en direkt förolämpning mot intelligensen hos DNs läsare.

Det är dessutom en förolämpning mot alla oss som engagerat och engagerar oss för att vi ska få ha kvar grundläggande demokratiska spelregler i det här landet. Det involverar den brevhemlighet och källskydd som även DN är beroende av.

Skämmes tamejfan, DN.

Opassande och DeepEdition har också redan hunnit kommentera. Uppdaterat: plus Anna Troberg, Tomas, Piratjanne, Liberal 2010, Sidvind, Caught in the Act, Johanna Nylander, Per Ankersjö, Björn Mellstrand, ConnyT som också noterar att han sagt upp prenumerationen sedan 20 år, Gay Globetrotter, Hemliga Morsan, Mary, Mitt i steget, Mårtensson, Argast nu, Bloggsam. Länklistan fylls på allteftersom. Fler är Jimmy, Farmor Gun, Mia is a Geek, Politikerförakt 2.0, Gotlands Enahanda, Drottningsylt, Fridholm (“Igår idioter, idag jubelidioter”), Isobel Hadley-Kamptz (“Jag hade alltså inte direkt glömt att jag ogillar Federley, jag hade mera glömt att han fanns.”)

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. HR

  Piratpartiet bör inte få något mandat någonstans, önskar DN:s ägare. Tidningen är en megafon åt ägarna, precis som Pravda var i Sovjetunionen.

 2. Hans J

  Det verkar vara synd om DN!

  De har ju totalt fått allting om bakfoten. Jag vet ingen i hela FRA-motståndet som fått betalt för sin insats. Kanske finns det någon. So what?

  Men PR-byrå?

  Den PR-byrån skulle inte jag satsa en endaste krona i om jag var företagsledare. FRA-motståndet misslyckades ju totalt. Se sen på den senaste tidens medlemsutveckling i Piratpartiet. Totalt fiasko! Hur fasen ska Piratpartiet kunna få in mer än en sisådär 1-2 ledamöter i EU-parlamentet med den utvecklingen. Löjligt!

  Att DN hoppar på en hel ungdomsgeneration visar bara hur nära de arbetar ihop med regeringen Reinfeldt! Snyggt självmål!

  Sedan är det alltid uppfriskande att få en skopa isvatten rakt i ansiktet precis inför det att matchen börjar på allvar! Piratpartiet skulle inte klarat detta bättre med alla PR-byråer i världen!

  BRAVO DN !

 3. Johan Öbrell

  Det är iaf positivt att DN visar sin rätta sida så att alla kan vara på det klara med hur det står till med objektiviteten.

  Snart har vi det som i Ryssland och Italien där pressen är statsstyrd.

 4. Mikke

  Jag hade DN på prov fredagar – söndagar. Har ringt och sagt upp det med omedelbar verkan. / Mikke

 5. Tim

  Väldigt illa.

  Ojoj, det här inlägget fick till och med färg!

  Tims senaste bloggpost: Carbonara-konspirationen

 6. Plastis och konstgräs « Tomas sida

  […] att tro att en PR-byrå ska kunna påverka alla barnfamiljer i hela Sverige. Man får nästan skämmas […]

 7. Anaïs

  DN har ju redan publicerat förtal av TBP-grundrna – även det på ledarplats. Men detta är ett unikt ställningstagande för en tidning som kallar sig “oberoende” och “liberal”. Detta, mina vänner, _är_ verkligen en krigsförklaring.

 8. Richard

  Jag tycker faktiskt du överreagerar lite. Det är ju bara en del av första stycket som handlar om FRA-kampanjen, resten är ju spekulationer och observationer från andra områden. Det skulle dock vara intressant att veta vilken IT-konsult de syftar på…

 9. Anaïs

  @Rickard; resten är spekulationer och observaioner med vilka de anser sig _styrka_ sin tes. Målet är att misstänkliggöra FRA-motståndet, ingenting annat.

 10. Axel

  Det här måste dock ut till samma medium som publicerade skiten i förstaläget (Dvs annan gammelmedia) så att de som läser (och tror på) det får en annan bild att nyansera med.

 11. jeffer

  Så DN tror att det är EN kraft som står bakom önskan om privatliv även på nätet. De tror att vi som engagerar oss är fjärrstyrda spam-robotar.

  Varför inte sända en lavin av personliga mail med namn adress och foto, eller inscannad passbild till DN? Eller en sida där det tydligt syns att det är olika bidrag från mängder av olika människor. Tror de inte på facebook och andra nätsamlingar? Tror de det är manipulerat?

  Men frågan är om de är värda besväret…

 12. En mastermind 2.0 « Jan Lindgren

  […] Rick tycker DN ska skämmas och lyfter fram att Ung Vänster och Moderata Ungdomsförbundet stod sida vid sida i demonstrationerna mot FRA – nåt som en PR-byrå aldrig skulle kunna betala dem för att göra. Och där kan jag inte annat än intyga. Jag har anordnat ett antal demonstrationer med ungdomsförbunden i Stockholm och jag har aldrig innan det här fått UV och MUF att dyka upp på samma demonstration. Faktum är att en av de första frågorna jag brukar få från nån av dessa två är om den andra organisationen ska vara med. Om svaret är ja så säger de genast nej. Att tro att en betalande PR-byrå kan lyckas med nåt sånt är bara absurt. […]

 13. Globetrotter

  Ja, herregud… undrar vad det går för tankar uppe på DNs redaktion just nu.
  Antagligen “där fick de så de teg”?

  Globetrotters senaste bloggpost: DN behagar skämta!

 14. Dumheterna fortsätter, nu på rätt plats! « Centrifug

  […] blev det en ledare, vilket ändå känns som ett bättre ställe för kampanjande.  Som Rick Falkvinge påpekar är det en fortsatt förolämpning mot en majoritet av svenska folket (troligtvis också […]

 15. David

  Jag kom på, lade du märke till den lilla kängan som riktades mot piratpartiet i förra artikeln?

  “På pr-byråerna såg man på Piratpartiets engagemang med blandade känslor. Å ena sidan hade partiet kontaktpersoner ute i landet och “kan man använda existerande organisationer i opinionsbildningssyfte är det mycket värt, som Erik Lakomaa uttrycker det. Men det fanns ett problem. Piratpartiet konkurrerade med de andra partierna. Det behövdes opolitiska rörelser.”

  Det är ett synnerligen manipulativt sätt att få den oinsatta väljarskaran att undermedvetet sätta piratpartiet i samma kategori som Sverige-Demokraterna. Det vill säga ett parti som inte räknas för att de i grund och botten har demokratiundergrävande åsikter. Att piratpartiet är raka motsatsen känner ju inte gemene oinsatt till, och därmed kommer det vara ännu större chans att den oinsatte efter att ha läst detta alltid förblir oinsatt.

  Davids senaste bloggpost: Nedladdning

 16. Tor

  DN-ledaren: “Bloggar, nätbaserade dagböcker, används inte bara i privat syfte.”

  Exakt. Det är ju gammelmedia som ska bevaka samhällsfrågor, och så kommer dessa amatörer och tar sig ton.

  “Aktörer i bloggosfären gör ofta gemensam sak och länkar bland annat till varandras sidor.”

  De samarbet… eh… konspirerar. Skrämmande!

  “På så sätt kan de snabbt åstadkomma en ‘bloggbävning som fångar mediernas och kanske även politikernas intresse.”

  Just det, hur ska DN-journalister kunna bedriva sin samhällsbevakning om bloggarna luras genom att föra upp obetydliga saker på agendan. En demokrati måste ju bygga på principen om en journalist en röst.

  “När vissa bloggare till och med avsätter arbetstid för att mot betalning arbeta med opinionsbildning på nätet, vilket avslöjades i gårdagens DN-artikel om FRA-frågan, finns inga gränser för påverkansmöjligheterna.”

  Eftersom bloggare har sådana här obegränsade påverkansmöjligheter vore det kanske klokast om staten satte dem i arbetsläger för att hålla dem sysselsatta. Vem vet vad som kan hända om de tillåts verka fritt.

  “Professionella ‘anhängare’ – politikens statister – sägs förekomma vid entusiastiska valmöten på många håll i västvärlden.”

  Exakt. Så här har ju de gamla partierna gjort länge, så varför skulle denna rörelse vara annorlunda.

  “En påstådd folkrörelse kan i själva verket bestå av mer konstgräs än äkta spontanitet.”

  Exakt. Det är precis vad en kille som kallade sig AstroTurFRA sade på DN:s internforum, och han sade att han representerade journalistförbundet, så vi borde ta den här kritiken av PR-byråernas inblandning på större allvar.

  “Det blir allt svårare att ta reda på vem avsändaren egentligen är, och vilken dold agenda som döljer sig bakom budskapet.”

  Just så, och det är ju precis det som FRA-lagen låter oss göra. Obegripligt att någon kan vara kritisk, men då är de ju också kritikerna betalda PR-konsulter.

 17. Kalle E

  Väl rutet alla!!

  Det är ju helt otroligt, särskilt “vilken dold agenda som döljer sig bakom budskapet”.

  Ja… Vilken dold agenda döljer sig bakom andra rörelser… låt se här. Vilken “dold agenda” har “Nej till EMU”? Eller “Nej till Kärnvapen”?

  Vilken “dold agenda” har IFPI?

  Jag tror verkligen att genomsnitts-iq på DN har sjunkit rejält under de senaste åren, om man inte kan förstå varför FRA väcker sådana känslor hos alla som har med internet att göra.

  Frågan är ju snarare varför DN inte är lika oroliga som oss andra?

 18. Peter Ingestad

  Ja, hUU, så himskans, hörredu! Det är såman kissar & bajsar.

  :o)

  Peter Ingestads senaste bloggpost: Synpunkter på Röda Arméns kvalitet under Andra Världskriget.

 19. Peter Ingestad

  Nä, allvarligt talat, hr Falkvinge: det här är Spelet, och själv är jag nog varg bland vargar, är inte du det oxå? Då tycker jag att du ska bli det. Piratpartiet står för en god sak, och förtjänar hårdfört ledarskap. Fick HAX pröjs av nåt slag? Jag tycker då i så fall att det var hyfsat välförtjänt, det är bara att gratulera, och jag intresserar mig inte vidare för det. Själv fick jag minsann inget arvode för dendära newmillartikeln på sluttampen, men faktiskt en hel del läsare, och det är inte heller fy skam, för säg det rent ut, självklart hade jag en egoistisk agenda med maknadsföring av mig själv utöver den förvisso rena ärliga Övertygelsen, det är inget konstigt alls, för det är så världen går framåt: genom synergi mellan egen och allmän nytta.

 20. Fokus » Ebbe, DN-artikeln och FRA-psykologin

  […] Medan bloggosfäreliten går i drev mot Ewa Stenbergs och Ingrid Carlbergs DN-artikel om delar av FRA-motståndet ser jag nya dokumentären om Ebbe Carlsson för tredje gången. Det är något i Ebbe Carlssons väsen jag försöker hitta, men inte riktigt får grepp om. […]

 21. William

  Att du inte gjorde som föreslogs. En enda mening räcker och den är långt mycket slagkraftigare än all den text du skrev:

  Bloggare granskar makten, gammelmedia granskar bloggare och dokusåpor.

 22. DN vitaliserar FRA-motståndet « Christian Engström (pp)

  […] några stycken: Deep Edition, Opassande, Blogge Bloggelito, Johanna Nylander, Björn Mellstrand, Rick Falkvinge, Mary X Jensen, Henrik Alexandersson, Mitt i steget, Anna Troberg, Mårtensson, Anders Widén, […]

 23. Patrik

  Undra om DN följer upp med en artikel om vem som betalar oss? Ryssen, Iran eller Osama Bin Laden är tre heta tips.

 24. Einar

  Det har väl alltid varit de vältaliga, de som är bra på att kommunicera budskap, som befinner sig i fronten på rörelser som kommer någonvart. Nuförtiden jobbar väl de tyvärr i stor utsträckning på PR-byråer.

  “Seriously though, if you are, do” –Bill Hicks

 25. Tommy Karlsson

  Jag skrev just detta inlägg hos federly.

  Fredrik sa i sin blogg post detta.
  “”Jag tycker heller inte att något i artikeln framstår som särskilt radikalt. Det enda jag gärna hade vela se på pränt var de kommentarer om Annie och mig som ska ha funnits i en PR-plan.””

  Ja men den måste du ju redan ha sett!!!
  För hur kunde annars pr byrån veta att du och Annie som innan omröstningen var VÄLDIGT starkt emot FRA lagen.
  För att på ett par timmar vända om helt och hållet och rösta ja.

  Den enda förklaringen till att erat svek skulle finnas med i “pr-planen” vore ju om pr byrån redan kände till att ni skulle ändra er????

  För kritiken mot er började ju på nätet,bloggar redan minuter efter omröstningen.
  Jag själv satt och följde röstningen och kommenterade friskt om erat otroligt nedstämmande svek efter några minuter.

  Jag blir fortfarande förbannad bara jag hör ditt och annies namn.
  Kan fortfarande inte förstå hur ni kunde svika svenska folket så fullkomligt.

  Hur skulle pr byrån ha fått ut budskapet att ni svek svenska folket vid omröstningen efter ca 1-2 minuter.
  För tog det längre tid så drunknade ett sådant “uttalande” i floden av alla andras bevikna kommentarer.

  Ska bli kul o se om han godkänner den och kanske till och med erkänner

 26. […] material vi lagt ut i Piratpartiet inte tillhörde vinnarna valde jag i god piratanda att börja delta. Det här bloginlägget är sprunget ur de två foruminlägg jag gjorde på piratwebben, och jag […]

Comments are closed.

arrow