Därför ska känslig information inte samlas in alls

På Slashdot ser jag just det tydligaste exemplet hittills på något vi sagt länge — alla databaser läcker, och alla ändamål förvanskas: det enda sättet att hålla känslig information privat, är att staten inte tvingar till sig den över huvud taget. Det finns inget som heter “slutna databaser”.

Visst, det finns information som behöver samlas in, som skatteuppgifter. Men hittills har uppgifter samlats in under någon slags garanti att de inte ska missbrukas. PKU-registret är väl det klassiska exemplet; en DNA-databas över alla svenskar födda 1975 och senare, som har föreslagits få användas som ett spaningsregister åt polisen.

Det enda vi har är ett moln av anonyma tjänstemän som kollektivt säger “lita på oss”.

Nu ser jag som jag nämnde det här på Slashdot:

Clause 152 of the Coroners and Justice Bill, currently being debated by the UK Parliament, would allow any Minister by order to take from anywhere any information gathered for one purpose, and use it for any other purpose,

Det blir inte värre än så här. Det blir inte mer ändamålsglidning än så. “Är informationen insamlad, så tänker vi använda den till vad fan vi vill.” Tydligare än så går det inte att förklara varför information som kan missbrukas om den används på fel sätt kommer att missbrukas på exakt det sättet, och därför får information som kan missbrukas av staten aldrig samlas in från början.

Jämför det här med att staten nu vill avlyssna alla våra telefonsamtal och lagra exakt hur vi rör oss i vår vardag i upp till ett år. Och dessutom avlyssna allt vi gör på Internet: dejtar, hänger på sexkontaktsidor, läser tidningen (vilka artiklar och hur länge), bokar resor, surfar porr.

Lägg sedan till det att allt detta kommer att vändas mot individen som gjort det. Det är vår egen stat som gör detta. Just nu.

Det kommer att ske oavsett om blått eller rött block har regeringsmakten. Med alliansen i majoritet har man en skoningslös partipiska; med rödgröna blocket i majoritet kommer S att göra upp med något eller några av borgarna. Enda sättet är att någon sätter det som krav för regeringsmakten som sådan. Som tur är finns det ett parti som gör just det. Det är inte längre den bästa försvarslinjen. Det är den ENDA försvarslinjen.

Piratpartiet ställer upp i val till EU-parlamentet om tre månader och till riksdagen 2010.

[purpleline]

Se också Pirat-Janne.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Anaïs

  Hmmm…Hur kan du vara så säker på att det verkligen _blir_ ett val 2010? Folk i Riksdagens kammare verkar ju liksom eniga om det mesta: De kanske röstar om saken..?

 2. Ändamålsglidning « Jan Lindgren

  […] Rick skriver lite längre än mig om samma […]

 3. Jonas

  Det enda mer tragiska än det där, är nog att allmänheten i UK inte kommer att reagera nämnvärt. Det är ju därför det har gått så långt som det har gjort. För att få frihet måste man som vanligt hela tiden vara på sin vakt… :p

 4. Ändamålsglidning « Martin Evalds fria webblogg

  […] Det som kontrollförsvararna hävdar inte kommer att hända händer ju redan hela tiden. Rick rapporterar om det senaste i Storbritannien. Oavsett hur mycket man pratar om åtgärder för att stärka rättssäkerhet så finns det inget […]

 5. NonSolus

  Jag undrar hur många av de personer som driver alla dessa frågor inser att de “lagar” förr eller senare kommer att vändas mot dem själva?

  “Only if a law serves justice is it a good law. It is said correctly that the law exists not for the just, but for the unjust, because the just carry the law in their hearts and do not need to call it from afar.” – Boba Fett

 6. Mike

  Apropå telenor i Norge, borde vi inte visa stöd till dom på något sätt när de nu säger nej till att blockera TPB?

 7. Hemlig Sverigedemokrat

  Off topic/avämnes:

  Har noterat följande och undrar vad de lärda läsarna av denna blogg tror: efter att ha loggat ut från mina båda bloggar (en politisk och en privat), och stängt av datorn för natten, så har jag kommit direkt in på den av mina bloggar jag var senast inne på.

  Vidare: ibland – men inte ofta – händer det att jag får meddelandet att en annan användare är inne på min dator och att om jag logga ur kommer det att drabba den användarens information.

  Kan tyckas vara ett solklart fall av dataintrång, men här är kruxet:

  jag har alltid uppdaterat mitt Norton-skydd, dvs. brandvägg och anti-virus, som verkar fungera tillfredsställande.

  Kan således endast tänka mig – håll er för skratt, snälla! – att det är en underrättelsetjänst som skulle kunna penetrera min brandvägg.

  Men i så fall varför? För att jag använder förintelseförnekelse som utgångspunkt för resonemang rörande yttrandefrihet och att jag ibland hamnar på hemsidor som ägnar sig åt förintelseförnekelse, fast jag definitivt inte delar sådana sidors verklighetsuppfattning?

  Vad tror ni? Kan jag verkligen vara så intressant för en underrättelsetjänst? Det verkar ju löjligt. Kan det finnas någon annan förklaring som har med blogspots servrar att göra?

  Hemlig Sverigedemokrats senaste bloggpost: Skall staten avgöra vad som är historiskt sant?

 8. Fredrik

  “Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety.” – Benjamin Franklin

  Känns lika högaktuellt idag som det gjorde för 300 år sedan.

 9. Mike

  Att dom samlar in information är ju bara svepskäl.

  MODELLEN FÖR FILDELNING.

  Den nya modellen ser ut följande.

  Alla som vill lansera en låt eller en film lägger upp sin film på sidans servrar inklusive filmbolagen.

  Filmerna laddas ner av användare med registrerade konton.

  När du laddar ner en film får du rösta om filmens värde utifrån hållbarhet, nivå av nöje osv 1-5.

  Ett konto skapas där pengarna från den kravmärkta hårdvaran dom ökade inkomster som fildelningen ger upphov till hamnar i.

  Inkomsterna från kravmärkningen delas sedan ut enligt antalet nerladnningar och röstningar från olika artister mm.

  Det ska samtidigt finnas en realtime svärm som visar resursernas fördelning likt en torrent svärm.

  Så inte det ska myglas bort ,, och man slipper kontrollaneter som ska kontrollera kontrollanterna,, inkomsterna ska vara tillgängliga till alla användare och se.

  Programmen används inom lagerindustrin bland annat och spåra produkter,, ett script kan lätt skapas.

  Alla förstår ju att fildelningen ger upphov till konsumerande inom ett annat område.

  För det första, fråga ungdomarna och fildelarna mm.
  Skulle du haft en 100 mbit lina om du inte kunde fildela?
  Skulle du haft en Intel pentium dual Core och Winfast 8800 gtx ,1 terrabyte extern drive och 3 st 8 gb minneskort + Usb minnen.

  Svaret är uppenbart.

  Knappast.

  Eftersom jag kom med iden döper jag den.

  Kallar modellen för Productive Information Marketing Sharing Symbiosis.

  For IT societys in a modern marketing economy and human rights.

  Den kan nog finpoleras men grunden är klar.

  Ni får ge mig mina royalties sen Jag nöjer mig med en kopp kaffe och lite lung och ro i sfären när jag njuter av mina filer.

  Eftersom ni på PP är ledande inom området så tycker jag ni ska få sköta tårtan.

  En Medlem som tröttnat på att ingen lyssnar eller att man CENSURERAS.

  Shingeling.

  Mike Fux

 10. Trezker

  Det finns redan ett alldeles utmärkt system för demokratisk inkomst.

  Lägg ut din kultur så alla kan komma åt den. Peka på ett bankkonto/paypal eller annan kanal och påpeka att donationer är välkomna. Gör lite promotion, berätta för folk om din produkt.

  Sen är det bara att låta pengarna rulla in. Får du in mycket pengar har du gjort bra kultur. Får du inte in så mycket så kanske du ska pröva något annat.

 11. ingen

  Uppenbarligen har de olika myndigheterna och politikerna anammat det nya P2P-tänket och sprider vidare informationen de samlat in till de som kan tänkas vilja ha den. Upphovsrätten till informationen är förlegad och kan inte längre beaktas, förutom om ett multinationellt skriker i högan sky och lobbar/mutar rätt personer i partitopparna.
  Den starkes rätt är det som råder i vår nya “demokrati”.

 12. Allt under en grå himmel · En känga åt censuren

  […] Tyvärr verkar det som att våra makthavare har någon global vilja att göra den till mer än ett irritationsmoment och det leder in till andra problem. Det finns en likhet här med FRA-lagen. Då passerade man en spärr och medgav att staten kunde bedriva massavlyssning utan misstanke om brott. När den spärren väl var passerad så är det svårt att hitta var nästa tydliga barriär är. Kan man bygga sociogram för att hitta terrorister och vapensmugglare borde man väl kunna göra det för att hitta politiska extremister eller varför inte fildelare också. Det handlar bara om en gradskillnad. Varför ens behöva en brottsrubricering. Det är väl lika bra att spana på allt hela tiden. […]

 13. Rickard Olsson
 14. Putte

  En mycket viktig dokumentärfilm om de neototalitära tendenserna i UK är “Taking Liberties”. Sätt av ett par timmar och titta på:

  http://video.google.com/videoplay?docid=-3351275215846218544

  “Fascism – creeping up and you don’t even notice”

  Varning, kan orsaka mardrömmar och sömnproblem.

 15. projO’s blog » Blog Archive » Internetcensur

  […] lagförslag på sista tiden. Ja, utvecklingen går inte alls i rätt riktning. Jag läste att i Storbritannien ville nån vansinnig politiker ha en lag av den sortens gummi-natur att vilken […]

 16. Blubb

  Putte: Jag håller med dig, den är verkligen obehaglig. Jag visste att problemen i UK var stora, men jag visste inte hur stora..!

  SE FILMEN. NU.

  http://video.google.com/videoplay?docid=-3351275215846218544

Comments are closed.

arrow