Gudmundson anklagar Ung Pirat för bedrägeri!?

Per Gudmundson i SvD propagerar de påståenden om att PPs framgångar kan bortförklaras med enkelhet eller medlemsavgiftskostnad som jag redan visat är rena falsarier.

Men Gudmundson går längre. Han kallar det för “tidernas smartaste webscam”. “Scam”! Bedrägeri! En ledarskribent använder ordet bedrägeri, på ledarplats, om Ung Pirats rekryteringsprocess!

Medlemskap i Ung Pirat är gratis och löses enkelt med ett musklick på webben. Det resulterar i ett statsbidrag på cirka en tusenlapp per klick. Tidernas smartaste webscam, säger jag.

Nu är jag visserligen inte en del av Ung Pirat, men det här är dels osakligt — och dels otroligt förolämpande mot ett politiskt ungdomsförbund, vilket som helst. Dessutom, återigen det där förklenande “löses enkelt med ett musklick på webben”. Ska vi vara lite sakliga i stället och se hur de åtta ungdomsförbundens rekrytering ser ut, i storleksordning?

 1. Moderata Ungdomsförbundet. Gå till webbens förstasida (www.muf.se), klicka på Bli Medlem. Skicka ett SMS enligt instruktionerna (för att betala medlemsavgiften), skriv in uppgifterna från svars-SMSet och dina medlemsuppgifter. Klart.
 2. Ung Pirat. Gå till webbens förstasida (www.ungpirat.se), klicka på Bli Medlem. Välj vilken förening du vill gå med i. Skriv in dina medlemsuppgifter. Klart. (Vilket är väsentligt mer än “ett (1) musklick på webben”.) Ung Pirat har ingen medlemsavgift för de flesta av lokalavdelningarna.
 3. SSU. Gå till webbens förstasida (www.ssu.se), klicka på Bli Medlem. Läs en reklamsida om varför du vill bli medlem. Klicka på “Jag vill bli medlem”. Fyll i dina medlemsuppgifter. Klart, ett startpaket skickas hem till dig (med inbetalningskort).
 4. KDU. Gå till webbens förstasida (www.kdu.se), klicka på Bli Medlem. Skriv in dina personuppgifter. Klart. KDU har ingen medlemsavgift för de flesta av lokalavdelningarna.
 5. Grön Ungdom. Gå till webbens förstasida (www.gronungdom.se), klicka på “bli med och rädda världen”, skicka ett SMS med ditt personnummer. Klart. (Det här är, i min bedömning, den absolut enklaste rekryteringen.)
 6. Centerpartiets Ungdomsförbund. Gå till webbens förstasida (www.cuf.se), klicka på “Ditt engagemang”, klicka på “Bli medlem”, klicka på (i formuläret som dyker upp) “bli medlem”, klicka på att du vill betala via SMS. Skicka ett betal-SMS, skriv in koden som dyker upp och dina medlemsuppgifter. Klart.
 7. Ung Vänster. Gå till webbens förstasida (www.ungvanster.se), klicka på “bli medlem”, skriv in dina medlemsuppgifter, klart. Alternativt; Skicka ett mail med medlemsuppgifter till [email protected]. Ingen medlemsavgift första året, så ingen betalning på webben.
 8. Liberala Ungdomsförbundet. Gå till webbens förstasida (www.luf.se), klicka på “bli medlem”, skriv in dina medlemsuppgifter, klart. Ingen medlemsavgift.

Nu är jag riktigt, riktigt irriterad på att gammelmedia fortsätter att propagera påståendet om att medlemsantalet i Piratpartiet och Ung Pirat sticker upp mot stratosfären för att det är enklare eller gratis att bli medlem i dessa. KDU, LUF, Ung Vänster och Ung Pirat saknar alla betalning när du blir medlem. I termer av arbetsmoment, så har samtliga ungdomsförbund ett förfarande som liknar varandra, med undantag av Grön Ungdom, som har det enklare än de andra sju.

Att då försöka bortförklara piratrörelsens framgångar till den grad att man kallar den för ett bedrägeri är inte bara osakligt. Det är också förolämpande mot allt det politiska ungdomsengagemang som lagt grunden för framgångarna.

Det är inte så konstigt att mediekonsumtionsvanorna ändras, när gammelmedia har så här nedlåtande attityder mot nya fenomen.

Denna artikel är också publicerad på Second Opinion.

[purpleline]

Fler:
Anna Troberg, “Vad är det som är så svårt att förstå?“.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Håkan

  Nu vart jag så upprörd så jag var tvungen att skriva ett mail till Per Gudmundson och förklara för honom att han ska göra research innan han skriver artiklar och frågade även om han tycker att Luf, KDU och ung vänster också är bedragare. Jag citerade din genomgång av rekryteringsprocessen hos dom olika ungdomsförbunden. Vi får se om han svarar, gör han det så kan jag lägga upp svaret här.
  /Håkan

 2. Mr Profit

  Jag vet inte vad ni tycker, men jag blir glad när jag läser sådana här försök till kritiska granskningar. Det är ett tydligt tecken på att de börjar bli rädda för att PP ska få reell politisk makt. Det är väl det bästa betyget man kan få? =)

 3. Joel

  Det är synd att så stor del av svenska folket får sin information om politik från gammelmedia då bloggare gör bättre research och samanställningar. Jag läser flertalet politiska bloggar från vänster till höger och dom är ofta mer sakliga och objektiva än gammelmedia någonsin är.

 4. Richard

  Grattis, ni har nått lvl 3 på Ghandis stege!

 5. Rick

  De ger aldrig upp. Vad var det Gandhi sa om detta?

 6. Tuxie

  “Ung Pirat (1 284 medlemmar).” Har inte UP över 6000 medlemmar? Var är de andra?

  Tuxies senaste bloggpost: Inte ett öre till till maffian!

 7. Rickard Olsson

  Tuxie, det där är Ungdomsstyrelsens siffror på bidragsgrundande medlemmar vid årsskiftet 2007/2008 (IIRC).

 8. Kristian

  Jag kan tänka mig att det är enklare att gå med i Piratpartiet och Ung Pirat, men bara för de redan frälsta. Min erfarenhet av “värvare” från andra partier och ungdomsförbund som jag stött på under min uppväxt, är att de är lite väl på och ställer en massa frågor som gör mig obekväm. Detta har nog lett till att jag fått en bild av att folk skulle komma och dra i mig om jag gick med iett parti. Men när jag gick med i PP kände jag aldrig något sådant. Det var bara ett enkelt och väldigt självklart ställningstagande. Till viss del även något som födde en ny självbild hos mig. Det som Per Gudmundsson inte vill acceptera är väl att Piratpartiets frågor berör väldigt många och att det finns människor som jag.

  Kristians senaste bloggpost: trollmedia

 9. waj

  Lägg upp adressen till Per G och uppmana alla medlemmar i PP att skicka ett mail till ovanstående,så kan Per räkna medlemmarna själv.

 10. Rev. Smith

  Det här är inte förolämpning – det här är förtal! Anmäl Gudmunsson!

 11. Rick Falkvinge

  Smith: Tröskeln för förtal i juridisk mening är medvetet satt mycket, mycket högt. Jag kan inte se hur det här skulle vara förtal i lagens mening.

 12. Svaje

  Och Sverok http://sverok.se har 71 739 medlemmar 🙂

 13. hottentott

  Fick svar från Gudmundson.

  Tack!

  Bra granskat av Falkvinge, tycker jag, och slarvigt av mig att inte veta att även KDU kör med nollavgift. Det ska jag komplettera.

  Vänligen,

  Per Gudmundson

 14. Andreas

  Det enda som respekteras i det här landet är det som kostar pengar. Det är dags att visa att detta är fel. Pengar får aldrig styra vad som är rätt och fel!

 15. Mikael

  @Smith

  Tyvärr är det omöjligt att förtala en organisation i Sverige, endast en enskild person. Det blir nog svårt att hävda att Gudmundsson pekat ut någon särskild person i artikeln.

 16. Daniel

  Per Gudmundsson verkar inte undersökt ämnet tillräckligt, och jag tycker dessutom han har fel utgångspunkt. Frågan jag tycker han borde ställa är om det verkligen ska kosta något att vara medlem i ett politiskt parti i ett demokratiskt land? Ska en individs pengar spela in överhuvudtaget när det gäller att visa sin åsikt eller engagemang? Enligt mig gör Piratpartiet helt rätt i den frågan, medan de flesta andra partier gör fel.

 17. projO’s blog » Blog Archive » Nu räcker det Gudmunsson

  […] Rick Falkvinge […]

 18. Erik Persson

  Personligen anser jag att det är skam att inget ungdomsförbund klarar sig utan att leva på statliga bidrag. Men tyvärr har jag kommit till insikt om att det är lika mycket en effekt av att det i Sverige anses fult att som företagare vara politiskt färgad som att det finns såpass stora bidragspengar att få av staten. Stora kudos från min sida till det ungdomsförbund som tar på sig kampen för att bli mer självständiga från bidragssverige dock.

 19. Rev. Smith

  @Rick Falkvinge: Jo, jag känner till att det tyvärr är så att det är svårt att få någon fälld för förtal. Ser man däremot till tryckfrihetsförordningen (1949:105) 7 Kap. 4§ 14p. ser jag att i lagtext finns ett hopp. Hur praxis ser ut inom tryckfrihetsförordningen vet jag däremot inte.

  I vilket fall tror jag att det skulle vara en bra markering.

  @Mikael: Jag vill minnas att det funnits fall där organisationer har förtalats och anmälan skett. Jag vet dock inte utgången av dessa.

 20. Varför växer piratrörelsen så mycket?

  […] Gundmundson skriver lite intressant i SvD. Rick Falkvinge reagerar starkt på det och med all rätt. Dels att Ung Pirat tjänar bra med pengar i år. […]

 21. erold

  Jag tycker det finns något fruktansvärt oärligt i det här. Som att ungdomar skulle välja partipolitisk tillhörighet på grund av lättja, och inte ideologisk övertygelse.

  erolds senaste bloggpost: Varför växer piratrörelsen så mycket?

 22. Daniel Sturesson

  Det är en lögn att medlemskap är gratis i KDU. Alla medlemmar får en avi att betala in inför distriktets årsmöte. I Skåne är avgiften 100 kr per år, på en del andra håll är den lägre, men alla distrikt har en avgift. Bara för att man inte direkt får en avi betyder det inte att det inte finns en avgift.

  Allt Gott!

  Daniel Sturesson
  KDU

 23. Uno Hansson

  Mycket intressant att Sverok har över 70 000 medlemmar. Aktiva och hälobringande upplevelseverksamheter är – enligt min åsikt – framtidens arbetsmarknad. Paintboll, rollspel och potentiellt mycket mera, är fysiska och hälsobringande aktiviteter som kan upplevas inom natursköna områden längs tillfartslederna till städerna. Det som krävs för att alla skall ha råd att betala coacher, lekledare, organisatörer m.fl. är att utgifterna för boendet, maten, resorna reduceras successivt till kanske tiondelen i förhållande till inkomsterna. Tillverkningen av allt som behövs för att skapa exteriörer, interiörer och rekvisita kan – om viljan finns – på relativt enkelt sätt helt automatiseras och processregleras. Dvs. det gäller tillverkningen av direkt och IKEA-enkelt monterbara delar, oem-enheter, fästelement och systemkomponenter. Monteringen – även när det gäller byggnader och anläggningar (alltså även bostäder kan göras betydligt enklare än monteringen av IKEA-möbler. Men det kan ju med fördel även ingå som ett initialt inslag i rollspelsverksamheten.

 24. Dan

  Det låter som att några börjar bli lite desperata. När argumenten inte längre fungerar och man är upptryckt mot väggen, så tar man till personangrepp.

  (syftar dvs på Gudmundson som ogrundat kallar PP för scammers)

  Kan ingen peta på en annan tidning att reda ut det här som du redan skrivit, Rick, eller finns det någon oskriven lag emellan gammelmediatidningar att inte säga emot en annan?

 25. Uno Hansson

  Jag har försökt skriva insändare mm. om detta under de senaste 15 – 20 åren. Under senare år har jag även lyckats med att skriva på en blogg. Men jag vet inte hur jag skall göra för att utveckla bloggen (är 77 år) och hänvisa till den. Men jag har nästan aldrig fått några kommentarer på exempelvis Sourze eller Newsmill.

  Uno Hanssons senaste bloggpost: Pengar i omlopp, månad för månad

 26. EricJ

  SvD publicerade nyss ett förtydligande — “Fler ungdomsförbund borde skämmas”.

  http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=12340

  Läsvärt utdrag är bl.a “Det är inte bra att ungdomsförbunden blåser upp sina medlemstal, av flera anledningar. För det första luras allmänheten att tro att förbunden talar för större grupper än de gör. För det andra så uppstår misstanken att organisationerna primärt finns för att mjölka staten på pengar”

  EricJs senaste bloggpost: Tweaking Emacs

 27. mats p.

  Gudmundsson följer upp:

  http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=12340

  Inte en ursäkt så långt ögat kan se, däremot borde minsann fler ungdomsförbund skämmas!

 28. Gustaf Adolf

  Krig
  Vi skulle göra som Tegner och mobilisera en del.
  Dvs ta över Ryssland
  Kanada har 10 gånger mer jänrnmalm än Ryssland

 29. Hans J

  Den där Gudmundsson skriver bara “förtydliganden” i blogg-versionen av “tidningen”.

  Alltså det handlar om en blogg som ledarskribenter på SvD har…

  Gudmundsson vågar inte skriva det där i PAPPERS-tidningen. Så det spelar ingen roll vad han tycker – Vi vet ju sanningen!

 30. Gertkvist

  Det beror på vad man menar med “webscam”. Jag tolkade det som “smart sätt att dra ihop pengar via nätet”, varken olagligt eller bedragligt men med negativ klang.

  Vad Gudmundsson verkligen är mot är snarare att en medlem i ett ungdomsförbund ger 1000 kr i bidrag. Inkomsten per klick är fortfarande högre än vad en normal IT-konsult kan komma upp i.

 31. anon

  Grattis säger jag 🙂 Etablissemanget börjar bli nervöst.

 32. Integritet för eremiter « Tomas sida

  […] jag inte, det börjar bli lite tröttsamt nu. Fast att anklaga ett politiskt ungdomsförbund för bedrägeri kan tyckas väl magstarkt. Börjar någon känna flåset i nacken […]

 33. Matti Kolu

  Jag besökte Hultsfredsfestivalen för ett antal år sedan (typ 2002) som 16-åring. En rätt envis person från Ung Vänster bad mig och min polare att skriva på en “intresseanmälan” med namn och telefonnummer. Det lät inte så farligt så vi skrev på för att bli av med snubben. Något år senare ringer det någon som undrar om jag fortfarande vill vara medlem… Eh, va?!

  Så nog ligger det ändå något i det Gudmundson säger – många av ungdomsförbunden verkar sträva efter att blåsa upp sina medlemsantal för att få mer pengar från staten.

  Att det är enkelt att bli medlem i många av ungdomsförbunden är i sig inte ett problem. Däremot kan man kanske fråga sig om obetalda medlemskap verkligen ska vara bidragsberättigande.

 34. floodis

  Det roliga är ju också att flera av riksdagspartiernas ungdomsförbund redan har scammat staten men att det idag bara är pp som lite godtyckligt väljs ut som scammare, fast det inte finns någon som tyder på det. Gammelmedia är för pinsamt för ofta.

 35. Anders Andersson

  Smith, det som står i 7 kap. 4 § TF är endast en uppräkning av de brott i annan lag som även utgör tryckfrihetsbrott i den händelse de skulle begås genom yttrande i tryckt skrift (i annat fall skulle det inte ens vara åtalbart när det står i tidningen). Det inger därför inget större “hopp” om möjligheten att åstadkomma en fällande dom än vad den likalydande formuleringen i 5 kap. 1 § brottsbalken (“utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt”) gör. TF handlar om vad som är brottsligt i tryck, inte om hur brottsligt det är.

  Den höga tröskel som Rick talar om framgår inte heller direkt av texten i vare sig brottsbalken eller tryckfrihetsförordningen, utan av rättspraxis. Svenska domstolar har lång erfarenhet av att döma i förtalsmål, och vad den visar är just att det krävs ganska grova lögner eller osakligheter för att någon skall kunna fällas för brott. Det senaste fallet jag kommer på är när Expressens ansvarige utgivare fick böta för att ha beskrivit Mikael Persbrandt som ett alkoholiserat psykfall, eller hur det nu var.

  Sedan stämmer det som Mikael säger, att endast fysiska personer kan utgöra brottsoffer i förtalsmål i Sverige. Det märks om man läser formuleringen “klandervärd i sitt levnadssätt”; varken stater, företag eller ideella föreningar har något “levnadssätt” som de kan klandras för. Du kan ljuga ihop en historia om vilket företag du vill, men det är inte förtal så länge du inte uttryckligen förknippar historien med en viss människa inom organisationen.

  Det är annorlunda i andra länder; där kan företag och andra juridiska personer stämma för förtal och även vinna, exempelvis McDonalds som stämde ett par brittiska miljöaktivister för att de påstått att köttet i företagets hamburgare kom från torterade kor, med mera. Det kanske är något sådant rättsfall du tänker på?

  Det är på sitt sätt en lisa för yttrandefriheten att enskilda i Sverige kan kritisera företag offentligt utan att riskera skadeståndskrav på tusentals kronor, men samtidigt förtar den här immuniteten mycket av udden i kritiken – eftersom jag får säga vad jag vill, till och med ljuga, så saknar jag trovärdighet. Jag riskerar ju inget. Om jag anser att jag har torrt på fötterna, så föredrar jag en offentlig rättegång där domstolen tar ställning till huruvida jag har saklig grund för mina påståenden, än att i svepande ordalag bli avfärdad av någon som har större megafon än jag.

 36. €Niklas

  Erik Persson:

  Vilket ungdomsförbund menar du tar på sig kampen för att bli mer självständiga från “bidragssverige”? Det kan knappast vara Ung Pirat som inte tar någon avgift allt och helt förlitar sig på bidrag.

  Det enda partipolitiska ungdomsförbundet som inte tar emot pengar från ungdomsstyrelsen är Ung Vänster och det är för att undvika åsiktsregistrering.

  Jag tycker att det är bra med statligt stöd till dessa organisationer eftersom det skapar möjlighet till självständig opinionsbildning. Organisationer som får mycket donationer av privatpersoner eller företag blir mindre självständiga och om det är normen blir det svårare att driva kontroversiella frågor, vilket är väldigt dåligt.

  Däremot finns det en poäng i resonemanget att det inte bör vara allt för enkelt att bli medlem i en organisation. Att bli medlem i en organisation bör inte vara som att gå med i en facebookgrupp, utan bygga på lite mer eftertanke. Därför tycker jag det är bra när det finns medlemsavgifter. Det borde också ligga i organisationernas intresse att värva medlemmar som faktiskt tycker det är värt något att vara med i organisationen.

 37. Ante

  Borde inte Per Gudmundsons påstående om att Ung Pirat ägnar sig åt bedrägeri vara ett fall för polisen? I mina ögon handlar det om ett solklart fall av förtal.

 38. Teufel

  Inom Public Service-etermedia finns det riktlinjer för vad som får lov att sägas och inte. Anser man att ett brott mot dessa regler har begåtts kan man anmäla detta till Granskningsnämnden för Radio och TV. (grn.se ska nämnas)

  Vad finns det för liknande instanser att vända sig till om detta har gått i tryck i pappers-DN?

 39. Henrik Hoffström

  Spelar väl ingen roll om det är förtal eller inte. Att börja bråka om något sådant här vore att sätta ett rejält skott i foten.

 40. Henrik Hoffström

  Hoppsan, gick iväg lite för tidigt.

  Det jag menar är att ska vi bli tagna på allvar med våra idéer om att fri kommunikation, kan vi inte börjat försöka använda div. regelverk för att tysta kritiker.

  Då säger vi ju att vi är för att vi ska få säga det vi vill och för att vi ska få tysta sådana som säger sådant vi inte vill höra.

 41. Det är rätt uppenbart…

  […] som skriver: proj0, Anna T, Rick F, Techrisk, Mattias B, […]

 42. Anders Andersson

  Ante, som Mikael och jag redan har påpekat ovan, så förutsätter brottet förtal att man har talat illa om en fysisk person. Ung Pirat är inte en sådan.

  Teufel är möjligen inne på ett framkomligare spår, att ta upp detta med Pressens Opinionsnämnd, för den har mig veterligen ingen begränsning till yttranden om fysiska personer, utan där kan även organisationer göra sig hörda. Nu tror dock inte jag att Gudmundsons anklagelse är riktigt av den kalibern att den kan bli ett PON-ärende, utan jag vill i likhet med Henrik Hoffström förorda att denna dispyt löses genom offentlig debatt, som den som pågår här och nu.

  Jag vill dock invända mot Henriks argument att det skulle vara ett skott i foten att hänvisa till lagen i de fall ett brott har begåtts, bara för att det handlar om yttranden. Det finns kanske flera här som förordar total yttrandefrihet, och att bland annat brotten förtal och hets mot folkgrupp avskaffas. Det är inget jag i dagsläget vill ansluta mig till, och PP har inte heller tagit ställning i dessa frågor. Att göra en anmälan om förtal handlar inte om att “tysta” någon, utan tvärtom om att ge yttrandet större uppmärksamhet, i syfte att bemöta det; se fallet “McLibel” som jag nämner ovan.

  Friheten att kommunicera privat har inget med friheten att offentligt tala illa om andra att göra. Det ena leder inte till det andra.

 43. M. Axelsson

  Det är otroligt löjligt att de ska sjunka så lågt. Men det är mycket bra att tillrättavisningen kommer kvickt efter också! Från flera håll.

 44. P

  Ja, jo men Gudmundson är ju liksom förståndshandikappad.

 45. Borgmi

  Jag tycker att det är bra att du bemöter sån här indirekt kritik genom att gå igenom och jämföra med det andra ungdomsförbund. Det blir lite tjatigt kanske, men saklighet är den enda som biter tror jag. Det visar att du gör lite efterforskningar också.

 46. Axel Kronholm

  Skamligt av Gudmundsson! Blir alltid lika irriterad när dessa anklagelser förs fram. Usch.

  Axel Kronholms senaste bloggpost: Ständigt dessa anklagelser!

 47. Jane Doe

  Grattis Per Gudmundsson!

  Nu fick Piratpartiet ännu en medlem. Jag var tyvärr för gammal för att få vara med i Ung pirat, så det fick bli PiratPartiet för min del…

  Jane Does senaste bloggpost: Piratpartiet kommenterar Pirate-Bay-rättegången

 48. Anaïs

  Nå, han har ju backat och länkar hit för att hans läsare skall kunna ta del av Falkvinges syn på saken.

 49. Hans J

  @Anaïs:

  Han kunde ju ha anständigheten att skriva ut länken i pappersupplagan. 🙂

  Om han ville utvidga sitt resonemang en smula till att omfatta riksdagspartiernas enorma partistöd med kanslistöd, sekreterarstöd, reseersättningar, partistöd så kanske man hade kunnat ge honom någon ytterst liten poäng. Men att ge sig på ungdomsavdelningen i det parti i Sverige som hårdast slåss för frihet, fri kunskap och verklig integritet är ju direkt fientligt mot de som är unga idag. Var var han när LO kollektivanslöt medlemmar och när SSU avsiktligt ljög om sitt medlemstal.

  KOM IHÅG:

  När andra partier vill “fånga upp” unga väljare så är det för att lura av dig din “röst” – precis som i senaste valet! Gudmundsson gör bara ett inlägg i den striden.

 50. Anaïs

  Mig lurar han inte… 😉

 51. SvD irrar bort sig bland ungdomsförbunden

  […] Ung Pirat gör som de flesta andra med undantag av Grön Ungdom som har en ännu enklare anmälan. Rick Falkvinge har gjort hemläxan och redovisar hur alla ungdomförbund […]

 52. TPB-rättegången är slut - EU-valet nästa « Piratpartisten

  […] till att Ung Pirat har många medlemmar är att det är enkelt att bli medlem! Kan de inte förstå att ungdomar blir medlemmar för att de vill ha fri tillgång till kultur, inte för att det är lätt?! Annars […]

 53. På B svarar vi A. « Centrifug

  […] kasta bajs på den näst största förbundet, ung pirat för att det är för lätt att bli medlem! Rick Falkvinge piskar snabbt och hårt upp fakta: det är inte ett dugg svårare att bli medlem i de andra […]

 54. Gosedjur

  Ni är ju tidernas värsta scam! Erkänn istället för att dementera som de tjuvaktiga sossar ni är!

 55. Gratispolitik = bedrägeripolitik « Badlands Hyena

  […] – “tidernas smartaste webscam” – genom att det inte kostar något och är så enkelt att bli medlem – musklicket borde vara något mer ansträngande som att slå upp en sån där grej […]

 56. LeoB

  Är det verkligen gammelmedia som ska kritiseras? Är det inte i stället den borgerliga tidning, SvD, som Gudmundsson arbetar för?

  SvD har ju utmärkta artiklar om många saker, men så snart det kommer till politisk så tar självgoda attityder, ofta representerade av Gudmundsson över. Han fördärvar därvid debatten och lyckas bjuda in en massa knasbollar att kommentera. Du ser dem här ovan också i kommentarerna.

  Är inte detta, den fördärvade debatten, det viktigaste? (Har vi råd med det? Kostar det inte vårt lilla, sårbara land, ganska mycket?)

 57. lars hultin

  Hej PP,
  Detta är bara början. Vad som förvånat mig som är äldre är att inte smutskastningskampanjen börjat tidigare. Jag har sett detta upprepas av etablissemanget och gammelmedia många gånger tidigare i mitt snart 60 åriga liv. Ur medias perspektiv så skapas dubbla scoop på detta sätt. Först får man massor av media- utrymme och behandlas med respekt men när fenomenet börjar bli ett reellt hot ja då startar en smutskastning som inte är att leka med. Räkna med att om någon i ledningen har begått någon ungdomssynd så kommer det snart att vara förstasidesstoff. Finns det inga synder ja då skapar media några rykten som blåses upp och som sen blir till sanningar när de upprepas tillräckligt ofta.
  Detta kommer att bli PP:s verkliga stålbad.

 58. Erik M, vän av oordning
 59. Maria Ferm

  Jag vet inte om du har tänkt på det, men jag kan ju upplysa dig om att Grön Ungdom har en medlemsavgift för SMS-medlemsskap.

  Maria Ferms senaste bloggpost: olika kön, olika värde?

 60. Kristoffer

  I en radiointervju i P3 igår kväll på påstod LUF:s ordförande Frida Johansson Metso att Ung Pirat fuskar. Oroande…

 61. Jesper
 62. Nemokrati

  Bara för att den här journalisten gjort ett dåligt jobb så håller jag definitivt inte med om att ‘bloggare gör bättre sammanställningar och research’.

 63. Hans J

  @Kristoffer och alla andra också:

  Nu har jag inte själv hört intervjun i P3 med LUF:s ordförande Frida Johansson Metso där hon ska ha uttalat att Ung Pirat fuskade…

  …men om detta är sant

  så är det ett tecken på att den gamla nomenklaturan är allvarligt skakad. LUF (Liberala Ungdomsförbundet) är ett ungdomsförbund med, enligt egna uppgifter, ETTUSENSJUTTON (1017) medlemmar. Man är inte ens riktigt med i statistiken ! De ledande i detta “förbund” har naturligtvis väntat sig välavlönade arbeten i framtiden. De behöver bara lägga sig till med de rätta uttrycken och den rätta argumentationen. De går i en broilerskola som borde leda direkt till saftiga löner och mycket makt. Det handlar inte här om att genomföra medborgarnas i val uttryckta vilja utan om att “SJÄLV FÅ BESTÄMMA” !?!?!

  … och så kommer Ung Pirat och Piratpartiet och förstör alltsammans !?!?!

  Undra på att de är skakade. Dessutom är ju Piratpartiet inget “riktigt” parti !

  Efter att Piratpartiet bara så mycket som vågat “mopsa sig” och få nya medlemmar i en omfattning som de “GAMLA, RIKTIGA” partierna bara kan drömma om så går tidningsredaktioner och journalister ut, den ene efter den andre, och beklagar sig…

  SKRÄCKEN FÖR PIRATERNA SPRIDER SIG !

  De skövlar allt i sin väg? De kommer att rasera det bestående samhället i grunden?

  Ja, vem vill lämna sin säkra utkomst frivilligt?

  Men kampen går vidare. För att få bort alla dessa parasiter som “stjäl” dina pengar: Musikbolagen, Mediakoncerner, Småpolitiker och Småpåvar som vill bestämma över dig så måste vi skaffa fler medlemmar… MASSOR AV FLER MEDLEMMAR!

  Men det är en farlig väg…

  Du kanske tror att du kan värva en kollega eller en vän till Piratpartiet men du ska ha en sak klart för dig:

  PASSA DIG DJÄVLIGT NOGA FÖR ATT GÅ MED I PIRATPARTIET !
  Du trampar många på tårna så stampa rejält!

 64. HR

  http://groups.google.se/group/swnet.politik/msg/59ffa9a2bed2fb3b?hl=sv

  Bästa Hans J, jag blev mäkta imponerad av det du skrev så jag kopierade informationen och spred det. Passar utmärkt till min roll som smått provocerande piratist.

  Om vi inte fixar detta nu så vet jag inte när vi skall göra det….

 65. Stim och tjuvaktiga svenskar « ConnyT funderar

  […] skvaller… Många har reagerat på ledarna hos SvD och DN. Bl.a. ProjO, Anna, Badlands Hyena, Rick m.fl. […]

 66. Hans J

  @HR:

  Kör hårt! KÖR STENHÅRT!

 67. fialia

  Tror att du skulle gilla en av mina favorit bloggar.
  metrobloggen.se/falkman
  sjukt kul och välskriven blogg.

 68. nef

  Hm? Den där UNT-ledaren av Karl Rydå som Erik M, vän av ordning länkar till härovan hamnar ju i ett nytt ljus efter att man läst denna “ledarlogg” på samma tidning och av samma skribent–dålig research och icke existerande källor är det tydligen bara andra som ska kritiseras för…

 69. Hans J

  Piratpartiet är FRI KÄRLEK!

  Rata “köp-alternativen”… 🙂

 70. StorLiten

  Något jag kontemplerat på länge är om inte politik borde vara fullständigt ideellt?

  Är inte det sann demokrati?

  Det skulle ju på något sätt borga (pardon the pun) för att samtliga politiker verkligen brann för det dom gjorde. Det skulle inte kunna ifrågasättas, eller?

  Som en trevlig bieffekt skulle väl moderaterna upphöra att existera. 🙂

  Nåväl…

 71. Z

  Piratpartiet är politikens svar på Linda Rosing. Att ni får uppmärksamhet innebär inte nödvändigtvis att ni tas på allvar 🙂

 72. Anaïs

  Äntligen…ett livs levande troll..! 😉

 73. I hell-mans v

  […] exemplifierar med just Ung Pirat, s

 74. Varför inte? » Mer serotonin, tack

  […] de två sista dagarna i TPB-rättegången. Dessutom har jag missat SvD’s Per Gudmundsons klavertramp om Ung Pirat. Inte för det är föga förvånande med tanke på DN’s offensiv mot […]

 75. Luftslottet » Blog Archive » Stoppa mediamatchen!

  […] dåliga, men skadan är redan skedd – för den som läser Svenska Dagbladets ledarsida men inte Rick Falkvinges blogg är Ung Pirat nu förknippat med […]

 76. sisi

  Ja vad hemskt att ungdomar engarerar sig politiskt, det måste ju stoppas ? SKÄMS Gudmundsson. Det är väl BRA att det är gratis! Vissa människor är glada om de når ut , de vill inte ha betalt för varje ord de skriver eller säger, att detta ska vara så omöjligt för tidningar och journalister (vad hände med faktagranskningen….äh, den överlåter vi på bloggarna, de gör den ju ändå gratis inte sant? ) Skäms skäms skäms.Girighet verkar vara enda dygden som media håller högt.

 77. sisi

  Fräckt påhopp av Gudmundsson! Det verkar väldigt svårt´, nästan omöjligt, för vissa att förstå att andra är nöjda bara de får göra sin röst hörd, bara man får vara med och påverka, alla tycker inte att de måste ha betalt för varje ord de skriver och säger.
  Tack för en bra blogg.

 78. Daniel och de små tomtarna » Några snabba länkar

  […] Ung Pirat är gratis och löses enkelt med ett musklick på webben“, samt att det är gratis. Rick visar att alla stora partiers ungdomsförbund har ungefär lika krångliga/lätta procedurer för att bli […]

 79. Daniel och de små tomtarna » Kreativiteten i Youtube

  […] också antyda att det är mycket enklare att bli medlem på Ung Pirat än andra ungdomsförbund, något Rick undersökte närmare för en månad sen. Jävla hycklande […]

 80. […] är nu Sveriges fjärde största parti, oavsett hur enkelt eller svårt det är att bli medlem jämfört med andra partier. Skärmdumpen kommer […]

 81. Fokus » Skit samma om piraterna har massa nya medlemmar

  […] Piratpartiets medlemmar betalar ingen obligatorisk avgift, vilket har diskuterats här och här. Alltså fyller de inte heller denna […]

 82. Solid Block of Ise » Blog Archive » En Idiotisk M

  […] de andra partierna

 83. Makthavare » Skit samma om piraterna har massa nya medlemmar

  […] Piratpartiets medlemmar betalar ingen obligatorisk avgift, vilket har diskuterats här och här. Alltså fyller de inte heller denna […]

Comments are closed.

arrow