Lite tekniskt strul

För att förekomma vill jag tala om att några medlemsutskick i Piratpartiet har gått ut även till före detta medlemmar. Det var ett tekniskt problem som uppstod när vi försökte optimera databasen för att ta hand om anstormingen vi varit med om på slutet — mekanismer som hade varit alldeles utmärkt tillräckliga tidigare var det plötsligt inte längre.

En av de sakerna var logiken som satte ihop sändlistan för medlemsutskick. Den orkade inte längre med att sätta ihop sändlistan, och fick skrivas om från början. I ett slarvfel plockades även före detta medlemmar med.

Mellan 300 och 500 före detta medlemmar har på det här sättet fått medlemsutskick. Sorry.

Så varför finns de uppgifterna kvar i databasen över huvud taget?, blir ju då nästa fråga. Det finns många skäl. Ett av de enklaste är revision — Piratpartiet och Ung Pirat delar medlemsdatabas, och Ungdomsstyrelsen kräver att kunna göra historiska revisioner av medlemsantalet och -fördelningen. Ett annat är att vi vill ha vår egen medlemshistorik (som vi har minut för minut ner på postnummerområde sedan partiet startade). Ett tredje, mindre viktigt, är att flera exmedlemmar går med igen och då vill ha tillbaka sitt gamla, låga medlemsnummer. Det kan de få.

(Givetvis får alla, helt enligt PuL och god sed, reda på detta redan innan de blir medlemmar.)

Däremot har ingen funktionär tillgång till exmedlemmars före-detta-medlemsuppgifter. Det var bara logiken som satte ihop sändlistan som blev fel under några dagar.

Så sorry på förhand för förvirringen.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. HR

  Då kanske jag kan få byta ut mitt nuvarande medlemsnummer till det jag hade då jag gick med i februari 2006.

  Jag har gått ur 2006 och gått med efter valet 2006 för att sedan regga mig ännu en gång 2008 då det krånglade med epostadressen.

 2. Fredrik

  Jag tycker inte det är snyggt alls spara uppgifter om medlemmar som inte längre är med. Tycker det borde strykas eller i alla falla anonymiseras så snart det är möjligt.

 3. Mr Profit

  Fredrik>> Inte så säker på att det går att anonymisera sådär, om det nu behövs för revisioner. Annars så skulle det vara lätt att fuska och sedan hänvisa till att uppgifterna blivit anonymiserade (tänker jag mig iaf – jag är inte insatt). Är man väldigt känslig, så kanske man inte borde regga sig som medlem, men ändå ta del i PP. Kanske behövs det ett alternativt medlemskap – helt anonyma medlemmar, räknas ej till PPs medlemsantal och kan inte direkt rösta och liknande, men de får del av medlemsutskick?

  Rick>> Hur som helst bra att du förekommer detta, innan det görs en höna av en fjäder. Proffsigt.

 4. Ingen speciell

  Jag har för mig att det någon gång tidigare nämnts att PP haft några enstaka medlemmar som insisterat på att vara anonyma och att det har gått att ordna.

 5. HR

  Aktivister är anonyma. Rick får se till att skapa ett aktivistbrev.

  Lite info om aktiviteter borde aktivisterna ha exempelvis i samband med euvalet. Ut och affischera, dela ut flygblad. Det behöver inte vara ett beslut partiet har tagit att affischera i Mölndal t.ex, utan aktivisterna kan uppmanas att göra det generellt utifrån en förlaga som gäller just då och som aktivisterna kan skriva ut, om dom vill.

 6. Fredrik

  Mr Profit: Det förstår jag absolut. Men efter en viss tid antar jag denna data kan anonymiseras.

 7. Rick

  Fredrik: Du antar rätt. Men läs din första post igen.

  Ricks senaste bloggpost: Rants: TPB: Reflections in the Interim

 8. Andreas

  Hur gör man för att få tillbaka sitt tidigare nummer?

 9. Mårten Fjällström

  Ett förtydligande som jag alltid vill ha med när det gäller Ungdomsstyrelsen är att de inte någonsin får tillgång till registret. Däremot kräver de att Ung Pirat har en auktoriserad revisor som följer vissa rutiner – där jag tror stickprov ingår – och går sedan på revisionsberättelsen.

 10. HR

  @Andreas:

  Det är Rick som “har” databasen. Maila eller PM:a Rick är nog rätt väg. Observera att det är andra personer än Rick som går igenom Ricks officiella mailadress och vidarebefodrar mailen till en spamfri emailadress, om jag förstått mekanismen rätt.

 11. anon

  tl;dr:
  Piratpartiet är lika förtjusta i att lagra information som staten. När ni ändå är i farten kan ni ju göra länken som visar information om lagring av personuppgifter till exakt samma färg som bakgrunden, inte bara jätteliten och nästan samma färg, då blir det nog ännu svårare att se den.

 12. Dan

  Det är sött att en del försöker leta fel i PP, hoppar på ett, och inbillar sig att hela PP ska falla bara för det. Oh my f-cking gods, så sjukt naivt.

 13. Marcus

  nyfiken på var man kan kolla sitt medlemsnummer… Någon som vet?

 14. Mikael

  @Marcus

  Om du loggar in på PirateWeb så syns medlemsnumret i profilen.

 15. Hej Lobotomi

  Hmm.
  “HR” gick först med i PP, sedan gick han ur 2006. Sedan gick han med igen efter valet. Men eftersom “e-postadressen krånglade” registrerade han sig på nytt 2008.
  Resultatet: Dubbelt medlemsskap – dubbla bidrag. Men vad gör det, det är ju någon annan som betalar. Finurligt, Falkvinge!

 16. lasse

  Hej Lob…: PP får väl inga bidrag.

 17. Rick Falkvinge

  PP får inga bidrag, och den dag vi får det, så är det inte baserat på medlemsantal, utan på valresultat.

 18. HR

  Jag har rättat till det genom att kontakta medlemsservice. Det gjorde jag direkt, alltså 2008.

  PP har inte tjänat 150 spänn extra i bidrag som ungdomsförbund får efter att vissa villkor är uppfyllda och jag har inte haft två röster under årsmötet igår och förrgår.

  Jag är 40+ så jag är ingen ungdom juridiskt sett…

 19. ghjhlgg

  hur går jag ur pp???????+

 20. Rickard Olsson

  ghjhlgg; maila [email protected] med ditt medlemsnummer så ordnar de det.

  Rickard Olssons senaste bloggpost: Rent mjöl i valkuvertet?

Comments are closed.

arrow