Why Sweden rules the Internet

Brittiska The Independent har en jättelång artikel idag om varför Sverige ligger ljusår före alla andra länder när det gäller nätet och att ta till sig ny teknik, och har alla förutsättningar att fortsätta vara världsledande.

Det är naturligtvis av precis alla de anledningar som regeringen (och för den delen socialdemokratin också) försöker stoppa och hindra.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Peter

  Independent-texten nämner i förbigående en intressant svensk kulturell relikt med bäring på fildelning: allemansrätten.
  Jag har inte sett denna använd som retorisk figur i debatten – ägande innebär inte nödvändigtvis rätten att hindra andras icke-kommersiella nyttjande.

 2. SF

  Här är förresten en bra förklaring på varför skivbolagen håller på som de gör:

  http://www.techcrunch.com/2009/03/08/big-music-will-surrender-but-not-until-at-least-2011/

  Jag anade att det låg till på det här viset – bolagen vet att gamla distributionsmetoder är på väg ut, och de agerar från sin ståndpunkt helt rationellt när de fortsätter med stämningarna fram till kossan inte går att mjölka längre. Och blåsta politiker tror på deras krokodiltårsargument. Jag vet inte vem som är värst. Politikerna antar jag, eftersom det er de som har (eller borde ha) till uppgift att representera folket. Förlorarna är – som vanligt – vanligt folk.

 3. Micke A

  “Digital allemannsrätt”

 4. Anaïs

  En helt _underbar_ text som borde göra oss alla stolta över vår världsledande teknik – och det mind-set som följer med det! (Men att kalla Falkvinge “rödhårig” var kanske att ta i.)

 5. Positiva signaler guld värda « Tomas sida

  […] blir jag väldigt glad när jag läser artiklar som denna (tipstack: Rick). En saklig och väl skriven artikel om vad som är positivt med Sveriges tradition av nätfrihet. […]

 6. T Nils

  Jättebra artikel av The Independent. Tyvärr är de rädd för folk och tillåter inte folk att kommentera hur som helst..

  “You can go out camping in nature anywhere in Sweden without asking the landowner’s permission.”

  Yes, this is something that is shared in all nordic countries, Sweden, Norway, Denmark, Finland and Iceland. “Allemansrätten” translates to “All man rights”. Though this freedom is a lot more extensive in Sweden than in the other nordic countries. Swedes is not only allowed to camp anywhere in the nature, they can also enjoy to pick berries or even drive terrain veichles like snowmobiles quite free as long as there is enough snow protecting the vegetation. This right is a typical freedom under responsibility, within reason, to not hurt other people or the nature itself. Sweden also make difference between land owner and living area. It is not allowed to camp on someones backyard of course. No one really knows where this comes from, but it is a very old custom and it probably has its deep roots from before the national states, the “viking age”. The logo of The Pirate Bay had probably ben even better if the ship was a traditional nordic longboat with a dragonhead on the bow.

  Yes, more and more people in the nordic countries, especially swedes, are talking about digital all man right in the sense of “Allemansrätten”.

 7. SimonRosenqvist

  Nu är väl visserligen anledningen till att vissa partier är emot fildelningen inte att vi i Sverige ligger långt framme – utan snarare en oro med andra aspekter av frågorna (såsom moraliska frågor om upphovsrätt, eller praktiska frågor om kreatörers ersättning).

  SimonRosenqvists senaste bloggpost: Piratpartiets årsmöte 2009 (och pikar)

 8. Jakob

  Josses vilken enogd fan-boy artikel – inte helt ovanligt bland de social-romantiska reportrarna hos Independent och Guardian. De (och svenskarna sjalva i allmanhet) glommer garna, som en kommentar mycket riktigt papekar, att Sverige och det svenska undret till stor del berodde pa att Sverige salde djavulskt med kullager och stal till nazi-tyskland och inte fick sin infrastruktur bombad i bitar genom att lata vagnarna rull langs vastkusten upp till Norge. Vi skodde oss helt enkelt pa det faktum att vara grannlander och ovriga europa tog sig an problemet. Klart att 50 och 60 talet var en relativ guldalder for Sverige nar resten av europa forsokte resa sig fran krigstraumat. Sen kan vi ju valtra oss i var egen upplevda overlagsenhet och smarthet hur mycket vi vill.

  Rubriken ar den ocksa typiskt svensk – mjugg och det-visste-vi-ju-alla-anda-liksom. For “ljusar” ar att ta i – Sverige ligger mycket langt fram i vissa avseenden, och efter i andra, dvs som i-lander i vast gor i allmanhet.

  Vad som daremot ar vart att ta vara pa och storsta forhallningen med artikeln ar att fildelningsdebatten presenteras hos en stor brittisk tidning *som en demokratifraga* – inte som bortskamda-ungar-som-inte-vill-betala-for-sig. DAR handlar om ljusar.

 9. Sverige är som gjort för den långa svansen « erold

  […] Rick Falkvinges blogg hittade jag den här långa, men väldigt intressant artikeln i The Independant. Den radar […]

 10. Micke A

  @Jakob
  Tycker det känns lite väl långsökt att börja gå tillbaka till andravärldskriget och hur vi byggdes upp efter det och dra paraleller i våran IT utveckling. Visst våran industri hade fet fördel på den tiden men glöm inte våran FETA lågkonjuktur vi hade på det tidiga 90talet som fick snudd på sverige att gå under och det var efter det vi reste oss som en “it/Kunskaps nation”

  Jag kan inte riktigt se vart man kan dra paraleller till andravärldskriget i detta?

 11. Anders
 12. Rick

  “Regardless of the verdict, The Pirate Bay is likely to live on. Not only does the site have servers outside Sweden, but Warg and Neij now live in Cambodia and Laos respectively.”

  LMAO

  Ricks senaste bloggpost: Rants: TPB: Henrik Pontén’s Miscarriages of Justice

 13. Rick

  “Then, on 31 May that year, Swedish police raided the headquarters of The Pirate Bay, briefly confiscating the site’s servers”

  Briefly??!??

  Ricks senaste bloggpost: Rants: TPB: Henrik Pontén’s Miscarriages of Justice

 14. Alakai

  “…If you really want to be ahead in the digital world then there is only one place and that is Japan. Europe, even Sweden is well behind.”

  lols ^^

  För att ta ut något av allt;
  Japan må ha världens mest utbyggda bredband, ingenjörer inte från denna verklighet och stark tradition av tekniska framfötter men av någon anledning så håller sig japanen för sig själv när det kommer till just the internets, relativt folkmängden kanske jag ska tillägga. Tekniska kunnandet finns där, resurserna finns att hämta, infrastrukturen och visst intresse finns, men ändå kommer det dröja minst fåtal år innan vi får se oss besegrade av japanen.

  Varför?
  Dunno. Jag försöker hitta svar fortfarande.
  Varför är japanen mer intresserad av arkitektur och nanoteknik än av teknik rörande Internet?

  Fast visst, “digitala världen”, är mer än bara Internet.
  My fault, ska hålla käft några sekunder nu.

  Så vad gör Sverige så pass starka inom IT-teknik och spec Internet?
  Är det rena rama intresset? Är det allemansrätten eller ska vi tacka föregående regering för satsning på “bredband för alla”?

  Själv tackar jag Lysator och svenska crackers aktiva under ca ’88.

 15. Conqueror

  Alakai: “Själv tackar jag Lysator och svenska crackers aktiva under ca ‘88.”

  Tack, det är kul att någon kommer ihåg oss! 🙂

  Runt 1988 och några år framåt var jag aktiv inom Amiga-scenen i grupper som Horizon, Defjam, Fairlight, Quartex och Agile, där jag bl.a. knäckte kopieringsskydd och arrangerade copyparties. Jag var också verksam inom demoscenen eftersom det inte fanns någon tydlig uppdelning på den tiden, och jag har även arbetat med kommersiell spelutveckling. Det är dock länge sedan jag lämnade scenen och jag får känslan av att saker och ting har förändrats rätt mycket sen den tiden.

  Conqueror / C^Z

 16. trulle

  jag slängde en blick på den, men orkade sen inte se vad det stog i det jobbiga typsnittet.

  Skulle du inte kunna sammanfatta den i några korta punkter? 🙂

  Hjälte!

 17. ...

  Apropå hur långt fram sverige är eller inte är… vore det inte sjukt kul med ett nytt upphovsrätt vs. ytrandefrihet om stadsministerns gamla bok:

  http://www.alliansfrittsverige.nu/2009/03/10-mars-2009-vi-ger-er-det-sovande.html

 18. Calandrella

  “Rick Falkvinge says membership of his Pirate Party – which is unaffiliated with Piratbyran, but shares its ideology – peaks among 18-year-olds, and that he has met brilliant, tech-savvy activists as young as 13.”
  Hmm, vem då? 🙂

  Calandrellas senaste bloggpost: Den mänskliga rättigheten (?) upphovsrätt

 19. Reality Check » Blog Archive » Upphovsfel

  […] det är lungt. Vi bor i Sverige och är uppkopplade hela bunten, och vi kan lösa det här […]

 20. […] det här är spännande och något som måste bli ett upprop. Hallå: Christian, Rickard, Emma, Erik, med flera: människor från olika håll: ett upprop med krav på digital […]

 21. Thomas Tvivlaren

  “Själv tackar jag Lysator och svenska crackers aktiva under ca ‘88.”

  *nostalgi*

  I mitt fall var det ett Cream Crackers intro med en “smooth scroll” som fick kodarlusten att gro…

  Thomas Tvivlarens senaste bloggpost: Tvivlaren tackar och bockar

 22. Thomas Tvivlaren

  …och det var nog snarare kring 84 eller så om jag inte minns fel.

  Thomas Tvivlarens senaste bloggpost: Tvivlaren tackar och bockar

 23. HR
 24. Kommentatorn

  @Rick och HR: Det borde ju Rick kunna använda för att både håva in lite pengar och göra en politisk markering. Det är ju ett rätt grovt fall av förtal när en kommun påstår att denna blogg är en sex-förmedling. En anmälan om detta slår ju två flugor i en smäll.

 25. Rick

  @HR: WTF?

  Ricks senaste bloggpost: News: XPT Switchers ACP Rebate

 26. HR

  Rick borde ta ett snack med Sundsvall, detta är hans privata blogg. Hade det varit partiets sida som blockerats hade en anmälan legat nära till hands om inte kommunen rättat till sin då olagliga censur.

 27. Fredrik

  Jakob: Det var den största samlingen dravel som jag har läst på länge, dels är det helt jävla irrelevant i denna diskussion då det har absolut noll att göra med den utvecklingen som skett digitalt sedan 80-talet och sedan kan väl ingen sund människa påstå att det hade varit bättre av Sverige ifall landet hade valt att ställa sig emot Tyskarna och acceptera en invasion.

  Och nej, Sverige assisterade inte Tyskarna vid invasionen av Norge, tyskarna fick först resa genom Sverige till “tysk mark” när Norge var ockuperat. Efter stora påtryckningar, med överhängande invasionshot, politiskt gentemot Sverige. Min farfar låg i det militära under andra världskriget vid Norges gräns under invasionen av Norge och även efter, under denna tid så var man livrädda för en Norsk invasion och man låg ute vid gränsen i ur och skur beredda på det värsta. Under denna period så hjälpte man judar som flydde över gränsen ifrån Norge och gav de säkerhet, omkring 1000 utav 1800 norska judar blev räddade utav Sverige. 800 blev deporterade till koncentrationsläger ifrån Norge.

  Ifall Sverige hade förklarat krig emot Tyskland så hade vi blivit ockuperade, varpå svenska och norska judar hade blivit deporterade och dödade. Raoul Wallenbergs “hjältedåd” hade blivit ödelagda dessutom. Hur är detta bättre i dina ögon? Dessutom så hade tyskarna fått fri tillgång till sveriges skogsindustri samt gruvindustri istället för att ha begränsad handel med Sverige. Men det kanske hade varit bättre i dina ögon?

  // En person vars mormor var hälften jude och eventuellt kan tacka Sveriges neutralitet för sin existens.

 28. anonymous

  Svenska militära befäl var övervägande tyskvänliga. Sveriges järnmalm, kullager, och andra produkter var av enorm betydelse för Tyskland, och levererades minst sagt frivilligt, med påföljd att svenska fartyg vid upprepade tillfällen sänktes av de allierade.
  Intima band med nazityskland fanns från samhällstoppar och industriledare.
  Koncentrationsläger inrättades, och började befolkas. Sveriges rasbiologiska tankar manifesterades genom tvångssteriliseringar.
  Det fanns två strömningar i Sverige, varav en var mycket folklig hjälp till Norge, och den andra var samarbete med nazityskland, och profitering på det.
  Domedagsprofetian om vad som hänt om Sverige hamnat i krig med nazityskland, vilket aldrig var aktuellt, eftersom landet uppträdde som en semiallierad, är orimlig, eftersom den i sin förlängning utesluter något lands agerande mot Tyskland. Svenska gruvor hade kunnat sprängas, och det fanns dom som var beredda att göra det.
  Sabotage utfördes även under dom rådande omständigheterna.
  Min far var krigsplacerad vid diverse ställen i Norrland.
  Införandet av USA-s lagstiftning på det digitala området är närmast en blåkopia på undfallenheten mot nazityskland, censuren, sexualfientligheten, allt går igen.
  Inklusive riksdagshusbranden, 9/11.

Comments are closed.

arrow