Tio bortschabblade försprångsår

Nu är det 2009. 1999 var Internet i Sverige så väl utbyggt, att vi låg tio år före alla andra länder.

1998 hade jag tio megabit i min lägenhet. På den tiden satt man ute i Europa och ringde upp med modem över telenätet. 56 kilobit. Om man hade tur. Som kostade per minut.

Det här försprånget har politikerna helt schabblat bort. Vi kunde haft Google här. Vi kunde haft nästa generations kunskapsindustrier. Kulturdistribution. IMDB. Utöver att ha varit världens politiska centrum för det pågående strukturskiftet, så kunde vi också ha varit det ekonomiska. TIO ÅR!

För att förstå hur mycket som gammelpolitikerna (läs Bodström och Ask) har schabblat bort genom att stifta lagar som kastrerar det försprång som redan fanns, och aktivt håller borta nästa generations industrier, så kan vi leka med vad tio år skulle inneburit i andra sammanhang:

 • 1983 hade alla svenskar haft mobiltelefon. I utlandet förstod man inte vad det var bra för.
 • Små, lätta netbooks hade setts på tåg överallt 1999, när utlandet hade klunkiga laptops som var byggda för att klara en direktträff av ett taktiskt kärnvapen. Vanliga laptops hade varit vanliga på tidigt 80-tal.
 • SAS var hade varit världens första lågprisflyglinje redan 1975. Sverige-London, fyra kronor och femtio öre.

Det här ofattbara försprånget in i nästa ekonomi, ett försprång som Sverige redan hade, har politikerna spolat ner i toaletten genom en sådan total ignorans att jag inte kan sätta det i ord. Och de fortsätter! De fortsätter att kasta bort det vi har kvar, och stiftar mer och mer ultrarepressiv lagstiftning som håller borta företag i svärmekonomin, för att stödja dödsdömda dinosaurier!

Det hela är “Varvskrisen 2000 på steroider – The Movie“. Böj dig framåt och dra ner byxorna för kroppsvisitation på väg in i biosalongen.

Politikerna måste bytas ut för att ta vara på det lilla försprång vi har kvar. Som tur är kan vi göra precis det.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet om tre månader och i riksdagsvalet 2010. Vi bygger kunskapssamhället och svärmekonomin.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. William

  Nu är jag kanske lite av en extremist kanske men jag tycker all teknisk utveckling bör TILLÅTAS.

  All teknisk utveckling är BRA utveckling.

  Att våra regerande politiker har varit så här pass oförmögna att anpassa sig till ny teknik är stört. Vi har försökt kommunicera med dem utan resultat. Det enda som finns kvar är att ersätta dem.

  Bra skrivet Rick!

 2. Daniel Westman

  Jag kommer inte på något att skriva förutom att det är helt sjukt. Jag blir så arg!

  Om 18 dagar ska jag ut på gator och torg i min nyinköpta PP-tröja och hojta och ropa, ingen i min stad ska missa att det är EU-val i juni!

 3. Calandrella

  Nja, var verkligen Sverige det bästa landet teknikutvecklingsmässigt? USA hade vä också så bra Internetuppkoppling?

  Calandrellas senaste bloggpost: Calendern: Skyll er själva tjuvar!

 4. Tor

  Vad menar du med “svärmekonomi”? Cloud computing eller fildelning med svärmteknologi?

 5. Mikeee

  Kommer kännas finemang att rösta lila!

  🙂

  Mikeees senaste bloggpost: Sick infants and burned down villages

 6. Mattias Bjärnemalm

  Jag ställer mig också frågande till hur vi bygger en svärmekonomi. Det känns inte som något jag skrivit upp mig på, främst för att jag inte har en susning med vad du menar med en svärmeknomi

  Mattias Bjärnemalms senaste bloggpost: Den Akademiska Senaten

 7. Mutade politiker eller idioter « ws0d

  […] rekommendera Rick Falkvinges inlägg som han skrev idag. Lite mer om varför politikerna måste bytas ut. De kan inte anpassa sig, de […]

 8. Rob Roy

  Rick – Vad tror du om de frågeställningar som väcks i den här tråden på forum, kan det vara en framkomlig väg för folk att skydda sig mot IPRED och hyrsnutshusrannsakan?

  http://forum.piratpartiet.se/Topic136265-16-1.aspx

 9. Lars

  @Calandrella:

  Nej, inte i närheten. Det är egentligen bara under de senaste åren som USA har kommit ikapp.

  Fast vi är förstås allihop långt, långt efter Japan och Korea.

 10. Arthur

  Repressionen är fortfarande väldigt lönsam för politiker. Vad som är bra för riket är inte alltid bra för dess härskare. Skulle man kunna döda det den nyfödda yttrandefriheten i dess linda skulle demokratin åter kunna låsas in i partikongressernas fängelse.

 11. Kluris

  Rick, vi har inget försprång längre.

 12. A.B.

  Kul angående ditt förra inlägg. Just nu sitter jag för första gången med en PP-pin i rocken. I tunnelbanan på väg till jobbet… på EDB.

 13. Putte

  Det är inte bara politikernas fel. Telias tröghet bär också en del av skulden. (Iofs, om politikerna låtit PTS vara tuffare mot Telia hade detta kunnat undvikats.)

  Sverige tappade sitt förprång inom mobila tjänster kring 2000 pga av att Telia var för långsamma med att innovera och uppgradera näten till GPRS.

  Titta på UK där BT släppt monopolmakten över det fasta accessnätet. Den brittiska telemarknaden är ett föredöme.

 14. Om att skydda sig i Internetvärlden

  […] Utöver upplevelseindustrin kommer staten att läsa genom FRA alla dina email, kommer att hålla reda på var du är genom din mobil osv. Rick Falkvinge på Piratpartiet ser en ljusnande framtid för sitt parti tack vare att Alliansen nu genomför Bodströmsamhället. Han skriver: […]

 15. Jonas B.

  Stora delar av USA är fortfarande en katastrof både bandbredds- och mobiltäckningsmässigt. Jag talar regelbundet med amerikaner som helt enkelt inte tror på att jag har 100Mbit/s i min lägenhet hemma.

 16. Purple Haze

  Fast det här låter som skrämselhicka åt andra hållet. Och lite väl överdriven tro på “svärmande” ekonomi, som skjuter fart och lycka i allt. Ekonomisk utveckling kan inte längre strunta i ekologin. Då finns det snart inte några riktiga svärmande bin eller blommor för den delen heller. Har du inte sett Bee Movie, eller? 😉

  I Sverige ska vi slå oss på bröstet (vi ligger längst fram – först och bäst!!!) och twittra oss fram med en liten netbook, som ska bytas ut inom ett/två år. Tillverkningen av dessa frihetsprylar är inte riktigt schysst, eller?

  Att aggro-smutskasta med gammel- framför meningsmotstånadare kommer inte heller höra till framtidens melodi. Det är klart man är frustrerad av de idiotiska lagar, som vettlöst klubbas fram, och är kränkande på alla sett och vis.

  Men, det är sant. Beatrice och hennes gelikar är så sega att man borde åsidosätta deras fjanterier helt och hållet 🙂

 17. Waldemar Ingdahl

  Intressant och provokativt av Rick. Vi vet dock inte om linjen innovation- företagande hade varit så rakt att bara politiska hinder blockerat.

  Tips: en titt på svärmekonomi (Kevin Kelly “Out of Control”) finns på bloggen Skiften.se med vår gäst Stefan Görling

  http://skiften.se/2009/03/17/veckans-skifte-trassel-gastskribent-stefan-gorling/

  De andra skribenterna på Skiften kommer att svara Görling.

  Waldemar Ingdahls senaste bloggpost: Veckans Skifte: Trassel – gästskribent Stefan Görling

 18. Björn Persson

  Nåja, nu var det ju långt ifrån alla som kunde få 10 Mb/s 1998. De flesta av oss kan inte få den farten ens i dag, om vi inte ska gräva ned egna fiberkablar. De snabbaste xDSL-abonnemangen brukar inte ens i teorin komma över 8 Mb/s vid sändning, och den som är något mer än bara en passiv konsument tittar ju inte bara på mottagningshastigheten, eller hur?

 19. LeoB

  Vad gäller nätutbyggnaden så förefaller mig ett av de stora problemen vara att vanliga marknadsekonomiska regler gäller (ungefär som för fildelningen). Det har lett till parallella nät (om jag förstår det rätt) och inlåsningar.

 20. LeoB

  Eh, “antagandet att vanliga marknadsekonomiska regler” menade jag förstås.

  LeoBs senaste bloggpost: Att fiska efter fusk-hatare

 21. “Schabblat”… | Blog we Gently 2.0

  […] “Tio bortschabblade år” (Rick Falkvinge PP) […]

 22. Beelzebjörn

  ‘Kastrerar’…
  ‘Böj dig framåt och dra ner byxorna för kroppsvisitation’…?

  Dålig vecka? De retoriska greppen känns lite arga. ^^

  Gör gärna en utvikning om det här med svärmekonimi någon gång i den nära framtiden, och bena ut begreppet.

 23. Lornelin (aka Jonas Bergling)

  Jonas B: Har sett dig posta på diverse bloggar senaste veckan, och du verkar skriva vettiga saker. Ett litet problem är dock att jag tror en hel del som läser det tror att du är jag, särskilt efter senaste tidens skriverier om mig. Hajade till själv första gången och tänkte “det där minns jag inte att jag skrivit”, och då brukar jag ändå signera med mitt nickname överallt där det går… de som inte vet hur jag brukar skriva blir nog ännu mer förvirrade.
  Gissar på att du inte heter Bergling i efternamn, skulle du kunna tänka dig att modifiera din signatur en aning så det inte går att tolka som mitt namn?
  Jag tycker du skriver bra saker, och jag har självklart varken rätt eller möjlighet att bestämma över dig… bara en liten önskan i all vänlighet för att undvika att förvirra folk i onödan.

 24. Björn Felten

  @Mattias Bjärnemalm:

  Om du inte fattar hur svärmen fungerar, så kanske du borde ta ett par steg tillbaka från den position du har för närvarande?

 25. […] varför inte börja här i Sverige. Det ärdags att vi tar ledningen igen innan den chansen också förspills. Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om ACTA, film, IPRED, kultur, musik, […]

 26. elmindreda

  Vad är en svärmekonomi och när bestämde sig PP för att bygga den?

  elmindredas senaste bloggpost: Att cykla är stöld

 27. Rick Falkvinge

  elmindreda: Det var ett ord jag hittade på för stunden för att se om innebörden var självklar.

  Tydligt är i alla fall att ekonomin kommer att förändras som ett resultat av tekniken. Vi bygger ett samhälle som tar vara på förutsättningarna för kunskap och kultur. En ny ekonomi kommer av sig självt.

 28. Ante

  Björn Felten:

  Om du inte kan förklara saker på ett konstruktivt sätt (speciellt sånt som knappt existerar) borde kanske DU ta ett helt gäng med kliv tillbaka från den position DU har för närvarande.

 29. nef

  @Ante (eller var det Anti?)
  Men “halp!” liksom. Om man inte fattar att svärm-“whatever” inte har en konstruktion, inte är något som byggs upp och inte är något som man ska “skriva upp sig på” så kanske man faktiskt ska ta och kontemplera om man verkligen ska representera Piratpartiet i EU om det så vills?

  Om något beskrivs med prefixet, eller för den delen suffixet, “svärm” så tolkar då iaf jag det som något som bara sker och det sker då utan orkestrering, någon dirigent finns inte på kartan och “reglerna” som gäller/kommer att gälla faller på plats utan att någon placerar dem där…

 30. Robin

  Väldigt bra skrivet!
  Piratpartiet 2010, är nu en sjävlklarhet för mig.

 31. Ante

  Jag ser mer det här sammanhanget som att svärmekonomi inte är något som står i Piratpartiets principprogram och därför inte något som vi som blivit medlemmar i partiet skrivit upp oss för (dvs ställer oss bakom). Sen är det givetvis upp till var och en hur dom vill ställa sig till detta, men Björns kommentar ovan tolkade jag som att om man inte ställde sig bakom begreppet (och därmed förespråkar det) så borde man inte ha någon ansvarsroll i Partiet. Ett sådant påstående tycker jag är fullständigt fel och därför reagerade jag över hans raljerande ton när han förklarade för Mattias att han borde kliva tillbaka.

 32. Hans J

  När Jonas Birgersson och Framfab/Bredbandsbolaget för cirka tio år sedan gick ut och försökte bygga bredband över hela Sverige så gjorde dåvarande Telia med dess vd Marianne Nivert ALLT som stod i dess makt att förhindra denna utbyggnad.

  Jonas Birgersson sa att han skulle försöka bygga bredband som då av honom för första gången definierades som minst två megabit per sekund både uppströms som nedströms symmetriskt. Detta skulle kosta runt tvåhundra kronor i månaden.

  Telia som innan dess hade vägrat att ens tänka tanken på att en sådan tjänst var möjlig slog plötsligt i panik till reträtt. Telia kunde visst matcha detta erbjudande 195 kronor per månad för bredband. Fast Telia tog fasta på dels det medryckande och klatchiga ordet “breeedband” men samtidigt att detta inte av någon svensk akademi eller rent formellt tidigare varit definierat som just två megabit per sekund. Man började sälja en halv megabit via ADSL. Detta hade man ansett vara helt omöjligt bara året före. Jonas Birgersson skapade panik i Telia!

  Man slog så mycket man orkade sönder det initiativ till utbyggnad som Jonas Birgersson hade presenterat. Man levererade ett mycket sämre alternativ och dessutom så småningom en betydligt dyrare tjänst. Två år senare sprack dessutom IT-bubblan.

  Hade inte Telia i det läget bromsat utvecklingen, av egoistiska och krasst ekonomiska motiv, så hade majoriteten av befolkningen i Sverige idag haft fiberoptiska förbindelser med överföringshastigheten minst etthundra megabit per sekund till en kostnad som hade varit betydligt lägre än den är idag för sämre tjänster. Först nu tio år senare börjar stadsnäten byggas ut i någon större skala. I detta läge ska övervakning, total registrering och kontroll införas. Man tar sig för pannan!!!

  På ungefär samma sätt såg det ut med mobiltelefonutbyggnaden. Telia gjorde allt för att hindra konkurrenter från att få delta i denna utbyggnad.

  Post och Telestyrelsen har gjort en hel del insatser för att stävja Telias och även Postverkets monopolfasoner men då styrelseledamöter och ledning i dessa bolag i många fall kommer direkt från statssekreterarbefattningar så har i praktiken staten och dessa ledningar varit mycket nära lierade. Det är bara att vänta på att även breven ska börja sprättas upp och innehållet kontrolleras.

  Att tala om tio bortschabblade år och en bortschabblad position är en väldigt riktigt beskrivning! När kineser och koreaner tillverkar tvapparater, kameror, fartyg, bilar, mobiltelefoner, kläder och annat mycket billigare än vi klarar av att göra (och dessutom med mycket hög kvalitet) så återstår bara vår uppfinningsrikedom och våra idéer. Vi har då inte råd att schabbla bort en sekund av vår ledning. Annars kan vi återgå till skogsbruk och gruvdrift allihop och leverera råvarorna till andras industrier för förädling.

  Vi kan då återgå till den traditionella fattigdom som vi haft i Sverige före andra världskriget. Statarsamhället väntar med öppna armar.

  Alternativet är att vi får fram och lösgör den entreprenörsanda som ändå finns nedtryckt. Istället för att jaga “The Pirate Bay” så borde försök att leverera utbildning: gymnasial och universitetskurser via det nätverk som dessa driftiga ungdomar utvecklat och förädlat. Var finns kurserna?

  Ska vi kunna överleva på sikt så måste vi

  DELA PÅ KUNSKAPEN!

  …och den måste göras

  LÄTTILLGÄNGLIG OCH GRATIS!

  Piratpartiet är det enda politiska parti som verkar för detta!

  Därför stödjer jag Piratpartiet i EU-valet!

 33. elmindreda

  Rick Falkvinge: Ah, tack för förklaringen.

  Jag håller med, absolut.

  elmindredas senaste bloggpost: Att cykla är stöld

 34. MMN-o » Blog Archive » Teknologi och juridik med Sverige i tiden

  […] är ett av mina mest älskade tidsfördriv. Rick Falkvinge skriver (inte riktigt, men typ) om hur rapid den teknologiska utvecklingen varit. Det fick mig att spinna vidare i tankecentrat till varför vi drabbas av meningslösa […]

 35. Rick

  “1998 hade jag tio megabit i min lägenhet. På den tiden satt man ute i Europa och ringde upp med modem över telenätet. 56 kilobit. Om man hade tur. Som kostade per minut.”

  Jag var i Cambridge på den tiden. Bästa alternativet var Cambridge Cable. Men det var inte ‘cable’ – det var fortfarande dial-up. Vi betalade uppemot £2500 per månad för att jobba med våra sajter. £2500 per månad. En gång ringde de oss och frågade: ska det här vara riktigt? Visst, svarade vi, vad har vi för alternativ?

  “Vi kunde haft Google här.”

  Visst. Med undantag för Falkvinge som är lysande så tycker jag politiker är bland det dummaste som finns i djurriket.

  Bra artikel, Rick!

 36. Rick

  “Små lätta netbooks hade setts på tåg överallt 1999”

  Tillverkade av?

 37. Dennis Nilsson

  Mycket bra formulerat!

  Vi människor är ju sådana att flertalet av oss är bekväma och därför emot förändringar, ifall det inte omedlbart brinner intill den egna husknuten.

  Innovatören och entrepenören Nikola Tesla, som lade grunden till det moderna samhället, i början av 1900-talet, skrev i sin självbiografi att det svåra var inte att vara innovativ, utan att övervinna flertalets motstånd mot samhällsförändringar.

  http://web.telia.com/~u37026215/tesla_s.htm

  Dennis Nilssons senaste bloggpost: entrevista carlos mesa la otra mirada

 38. Hans J

  @Dennis Nilsson:

  Tesla hade delvis rätt men att flertalet har ett instinktivt motstånd mot samhällsförändringar är bara en del av problemet.

  Ett mycket värre problem är trögheten och motståndet i de bestående strukturernas dynamik. Jag menar att företag och grupper mer eller mindre avsiktligt saboterar förändringar och förbättringar av egoistiska skäl. Även om man är medveten om att en förändring totalt skulle gynna samhället i stort så skulle man ändå från företag och grupper motarbeta förändringen.

  Ett slående exempel är återuppbyggnaden av Tyskland efter andra världskriget. Där låg Tyskland totalt i ruiner, helt ödelagt. Utbombade industrier, helt sönderslagna sociala strukturer. Vad som fanns kvar var dels en utbildad befolkning men ännu mer en kunskap, en idé om hur ett organiserat välfärdssamhälle kunde se ut. På tjugofem år var i stort sett hela Tyskland återuppbyggt. Efter sammanslagningen med tidigare DDR så var man klar efter kanske ytterligare tio år. Tyskland har idag högre löner och lägre skatter än vi har i Sverige. Varför har inte Sverige hängt med i utvecklingen?

  Varför händer inte samma sak som hände i Tyskland i till exempel Pakistan?

  Jag vill hävda att man i Pakistan i allmänhet inte vet vad man skulle kunna åstadkomma på 20 år om man var beslutsam. Maktstrukturerna är också låsta. Nya idéer har svårt att göra inträde. Det finns liknande tendenser i Sverige.

  Efter att Tyskland hade återuppbyggts så avstannade i mycket utvecklingen. Alla strukturer “var ju på plats” – socialförsäkringssystem, utbildningssystem, sjukvård, vägnät, varudistribution och så vidare. Vad som hade hänt var att de nya maktstrukturerna hade tagit kontroll över samhället. Dessa maktstrukturer upplever att de vinner på att hindra vidare utveckling. Därför kommer förändringar med ungdomen. Den som inte har förutfattade meningar och inte vet att det inte går att bygga fiberoptiska nätverk över ett helt land med gigabitförbindelser har mycket lättare för att bygga sådana.

  Nya fenomen som deltagarkultur och möjligheter med internet har svårt att nå genomslag i äldre delar av befolkningen. Dessa är helt enkelt rädda för förändring. Vi måste förstå denna rädsla för att kunna anpassa informationen så att den blir lätt att ta åt sig för dessa grupper.

  Vad mer som krävs är att vi måste slå hål på det kompakta motstånd som uppvisas exempelvis från upphovsrättsindustrin och från många politiker. De är rädda för förändringen.

  Så det värsta är kanske inte flertalets instinktiva motstånd utan samhällsledningens oförmåga och fantasilöshet. De vet vad de har men inte vad de kan få.

  Vi kan vara stöddiga och tycka att mycket av internetutvecklingen är självklar men en dag när vi blir gamla och en person i 3D står bredvid och frågar hur vi mår och samtidigt påstår att han bara ringer från Japan så är vi kanske inte så stöddiga längre…

 39. Det är dags att vakna nu! « maloki

  […] ord om Sveriges bortschabbling, som f.ö. är ett svar på Falkvinges nästa inlägg, visar vidare på hur vi har kvävt utvecklingen, missvårdat denna vackra ros som kunskap är. […]

 40. Stefan

  Hans J, en fråga: Verkar Piratpartiet för att kunskapen ska bli gratis? Tillgänglig – jag förmodar att du menar fri – är en sak, gratis något annat. (not free as in beer but free as in free speech, free markets, free trade, free enterprise, free will, and free elections.)

 41. Hans J

  @Stefan:

  Du har rätt.

  Men det är mer en fråga om språkliga spetsfundigheter. Exakt betydelse av ord och så vidare. Kunskap är ju alltid gratis och en lätt börda att bära med sig när man har den. Friheten för kunskapen är att den går att förmedla, alltså inte finns inlåst i något källarvalv, ilsket vaktad av av några ekonomiska intressen.

  Att låsa in kunskap i ett bankvalv; att hota anställda med tystnadsplikt; att stämma allt och alla i en domstol för patentintrång så fort de ens nuddar vid det område som man själv försöker ha monopol på, kväver vidareutveckling.

  Förmedling av kunskap gör det möjligt för fler personer att medverka och hjälpa till att förädla processerna. Kunskapen växer när vi delar med oss av den. “Processorerna” är våra hjärnor. Kunskap om hur man gör medicin och om kemin bakom detta gör medicinen billigare och tillgänglig för fler. Även fattiga i Asien och Afrika kan då få tillgång till den. Fler och kunnigare programmerare gör datorprogrammen billigare och bättre.

  Företagen försöker komma runt den rena kontrollen av kunskap genom att skapa “varumärken”. Många ord som vi använder dagligdags är “skyddade ord”: “Walkman”, “Masonit”, “IPOD”, “googla”. Jag försökte för tjugo år sedan att köpa en “Freestyle” i New York – de skrattade åt mig. Det gör att dessa företag försöker behärska och kontrollera till och med vårt språk.

  Det är bland annat dessa mekanismer som medverkat till att sveriges försprång har schabblats bort på ett nästan kriminellt sätt under åtminstone tio år. Rick Falkvinge kastar som vanligt pilen rakt i oxögat!

  Nu är det enbart mina egna tankar jag förmedlar. Jag gör inget som helst anspråk på att tala för Piratpartiet. Det är dock påfallande hur ofta man får känslan att man i någon annan piratpartists mun hör sina egna åsikter uttalas högt. Ofta dessutom mer utvecklat än man man själv har fullföljt tanken. Man kan nästan tala om en konstant AHA-upplevelse! Det är mäktigt!

  Min uppfattning om Piratpartiets kollektiva åsikt i frågan om fri kunskap är som du skriver. FRI och kanske inte “gratis”. “Gratis” är då mer min personliga färgning av begreppet fri. Det är lite en förutsättning för att fri kunskap ska vara riktigt fri att den förmedlas utan ekonomisk ersättning men detta är mer en konsekvens av frihetsbegreppet. Men jag ger dig ändå rätt!

  Piratpartiet är som en konstant AHA-upplevelse!

 42. Torbjörn Stridh

  Piratpartiet behöver en utvecklad bibliotekspolitik!

  Torbjörn Stridhs senaste bloggpost: Nationell och kommunal bibliotekspolitik för Piratpartiet

Comments are closed.

arrow