Vad vi slåss för

Det är mycket nu. Det är lätt att misströsta när censuren breder ut sig. När korporativismen, i ett mindre akadamiskt ord kallad fascismen, breder ut sig. Det är lätt att misströsta när upphovsrättshejaklacken pekar på Kina som ett samhällsföredöme. Det är lätt att misströsta när människor förbjuds att skapa.

Och man vill upp på barrikaderna ännu mer. Man vill slåss. Man vill kämpa för det vi tror på. För de friheter vi hade, och vill slå vakt om för att de är viktiga.

I stället tänkte jag göra tvärtom. Jag tänker inte ägna det här brevet åt vad vi slåss mot. Det har fått alldeles för mycket uppmärksamhet. I stället tänker jag ägna lite allvarlig tid åt att prata om vad vi slåss för.

För vi slåss inte för samhället som det såg ut för tio år sedan, 1999, när vi fortfarande hade medborgarrätter. Ingen kan vrida tillbaka klockan. Inte vi heller. Tekniken har ändrat världen, för alltid. Vi slåss för ett annat samhälle, som kan vara här 2019. Eller ännu tidigare.

När jag pratar med människor som förstår hur Internet förändrar saker i grunden, så kan man generellt dela upp dem i två grupper, alltefter hur viktig de anser att den här milstolpen i civilisationen är.

Den första gruppen anser att Internets intåg är lika stort som när tryckpressen kom 1453. Det finns många historiska paralleller att dra. Tidigare hade alla varit beroende av att byprästen hade läst och tolkat Bibeln på latin för byborna. Plötsligt kunde de läsa Bibeln själva, på sitt eget språk, och var inte beroende av kyrkans tolkning. Katolska kyrkan tappade otroligt mycket inflytande och försökte få tryckpressen förbjuden, och lyckades bl.a. i Frankrike (1535). I Storbritannien skapades istället en ohelig monopolallians så att kyrkan, genom dåvarande drottningen, fick censurera alla protestantiska skrifter mot att ett visst boktryckarsällskap fick monopol på tryckpressen (1577). (Konstruktionen kallades copyright och finns kvar.)

Att alla kunde ta del av tankar, ofiltrerat, okontrollerat, ändrade världen för evigt. Att möjligheten att publicera tankar och idéer expanderade från prästerskapets elit till att gälla ända ner till övre medelklassen, som nu kunde gå till tryckare och få sina idéer, noveller och tankar spridda, gjorde att den gamla makten över kunskapen och kulturen förintades på bara några tiotal år — ungefär en generation.

Än mer så när världen industrialiserades, och koncepten “fritid” och “disponibel inkomst” gjorde entré. Plötsligt valde några att spendera sin inkomst på att sprida idéer, noveller och kultur. Biblioteken gjorde att alla kunde ta del av den kunskap och kultur, som ett relativt fåtal valt att producera. Alla. Det som tidigare hade tolkats av byprästen, och förmedlats på nåder, var plötsligt tillgängligt för alla, utan att någon mer än originalskribentens tolkning lade sig i. Men de kunde fortfarande bara diskutera det i en relativt sluten vänkrets — det gick inte att kommentera Bibeln mitt i själva Bibeln, till exempel.

Den andra gruppen anser att Internet är större än tryckpressen, och anser att nätet har lika stor effekt på samhället som när skriftspråket kom för femtusen år sedan.

Där tryckpressen gjorde att alla fick tillgång till något att läsa, så har nätet gjort att alla också kan skriva i det som alla kan läsa, och kommentera och bygga vidare på det till en global läsekrets. Det går inte att överdriva effekten av det.

Från att ha varit passiva mottagare av kunskap och kultur, där ett fåtal kunde producera och resten skulle vara konsumenter, så blir alla plötsligt deltagare. Det finns inte längre någon indelning i “producenter” och “lyssnare”.

Om man ska prata i bilder, så går kulturen och kunskapen just nu från att ha varit organiserad som ett kabel-TV-nät, där ett fåtal fick prata och resten skulle vara tysta och öppna plånboken, till att vara organiserad som en global lägereld, där alla sjunger, pratar, berättar och diskuterar på lika villkor.

Den som har varit med om ett grupparbete på nätet — varit med i en svärm — vet vilken otrolig dynamik det är. Folk kommer och går, men svärmen tar snabbt på sitt eget medvetande och driver mot målet. Massor av idéer kastas in och bollas runt, några förkastas och andra byggs vidare på, i ett rasande tempo, 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan. I svärmen spelar det ingen roll om du är svarthårig, grönögd, handikappad eller chimpans. Det enda som betyder något är dina idéer, din kultur och kunskap, ditt deltagande. Du är en del av svärmen, du är en del av idéflödet, du är en del av kulturen — och det går inte att säga var dina idéer slutar och någon annans börjar.

De här svärmarna går ihop i större saker som ibland går att sätta etiketter på — Wikipedia, Linux — och ibland inte. Och tillsammans bildar de något fantastiskt: hela mänskligheten har inte bara tillgång till mänsklighetens samlade kunskap och kultur, dygnet runt och året runt, utan hela mänskligheten deltar i och bygger kontinuerligt vidare på vår gemensamma kunskap och kultur. Utan att någon förlagschef tar hänsyn till budget och inkomstprognos. Utan att juridiska monopolrättigheter spelar roll för vem som får prata.

Och i denna svärm, i detta globala medvetande, så har en femåring i Uganda som precis fått sin första dator precis lika mycket tyngd som du och jag i de rika I-länderna. Fantastiskt räcker inte för att beskriva det.

Det här händer mitt framför ögonen på oss. Just nu. Medan politikerna tjafsar om ifall arbetslöshetsersättningen ska vara 78 eller 80 procent.

Isobel Hadley-Kamptz formulerar det så här, och det är något som inte går att kommunicera, utan bara kan upplevas:

Jag överdriver inte när jag säger att jag på internet knappt vet var min egen hjärna slutar och andras börjar. … På nätet är det som om hjärnans själva synapser flyttat utanför huvudet. Mina tankar blir dina som blir någon annans.

Och det är därför Piratpartiet finns. De etablerade partierna förstår inte det här. De tycker att Internet är ett kul sätt att se på TV. På sin höjd. Och så är det ju praktiskt att man kan boka resor på nätet. Att folk kan kommunicera direkt med varandra, och bilda svärmar, det är mest ett bekymmer som behöver bekämpas politiskt. Bloggen Att Dricka Liberalt skriver om Folkpartiet — och Folkpartiet är inte direkt unikt i riksdagen i den här situationen:

Om Folkpartiet numer inte förstår sin egen tidigare analys av kommunikationsteknikens utveckling, och inte heller förstår vad tekniken skulle kunna betyda för det egna partiet i framtiden, hur ska det då förstå vilka utmaningar internet skapar för resten av samhället?

Och det sammanfattar hela situationen. Det är därför Piratpartiet finns. För att vi vet vad vi slåss för. För att vi vet vad det finns att slåss för.

Tekniken är redan här. Tillräckligt många människor, miljontals, har redan de nödvändiga verktygen. De sociala strukturerna är klara. Alla pusselbitar är på plats. Inget måste utvecklas, inget måste betalas. Det enda vi behöver göra är faktiskt att ta bort de politiska förbuden mot att använda det.

Under mina många föreläsningar har jag haft förmånen att prata med de främsta i hela världen om det här. Jag har pratat med Lawrence Lessig. Med Karl Fogel. Med Fred von Lohmann. Med Quinn Norton. Jag har pratat med folk på Google, på Stanford University, på O’Reillys OSCON. Samt naturligtvis med våra svenska världsberömdheter: Peter Sunde, Rasmus Fleischer, och alla andra. Richard Stallman deltar aktivt på koordinationslistan för internationella piratpartier.

Bilden som träder fram är tydlig: vi här i Sverige är kunskapssamhällets pionjärer. Det är vi, här och nu, som lägger grundstenarna för det samhälle som jag pratat om. Vi bygger. Vi bygger om. Det är vi, vi i det svenska Piratpartiet, som aktivt manövrerar ut det gamla globala prästerskapet för att låta Skriftspråket 2.0 få genomlysa samhället med sin byggande magi.

Det är lätt att, i ljuset av det gamla prästerskapets allt mer aggressiva ton, misströsta om vi verkligen kan göra det. Vi är ju bara människor. Ja, men det är de också. Människor kan förändra världen. Därför tänkte jag avsluta det här brevet med några ord från en person som vet av egen erfarenhet att man kan ändra på världen.

Flera av er känner till Lawrence Lessig. Det är mannen bakom Creative Commons. Han har förändrat världen, på riktigt, och vet att det går. Efter att jag hade presenterat våra planer för honom — att bygga om Sverige, Europa, och världen, i den ordningen, så fick jag en kulspruteeld med motfrågor om hur det här påverkar global politik. WTO, handelssanktioner, lobbyorganisationer, bruttonationalprodukter, handelsbalanser. Vi och jag hade genomtänkta svar på allting. Efter ett batteri av frågor så blev han tyst, tänkte en stund, och sade;

— Ja, det låter som en genomförbar plan. Vad vill du ha till lunch?

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

  1. Jonas

    Väl sagt Rick. Dagens inlägg belyser mer att detta faktiskt inte handlar om pengar, egentligen. Delvis handlar det om pengar, men främst handlar det om makt. Den gamla maktbasen, företagen, politikerna, känner sig hotade (och med all rätt!) och gör vad dom kan för att motarbeta utvecklingen. Tråkigt för dom att miljontals människor redan har har upplevt vad framtiden skulle kunna erbjuda och tänker inte ge upp sin nyfunna frihet.

  2. Simone

    Det är en del av den ny vackra världen som växer fram nu. Det är inte lätt att hata den du känner. En värld utan krig.

  3. hannes

    Jag skulle gärna kunna svara genomtänkt på en sådan frågekavalkad om WTO, handelssanktioner, lobbyorganisationer, bruttonationalprodukter och handelsbalanser. Kan man vänta sig en argumentationsövning på ämnet?

    hanness senaste bloggpost: OneSwarm är som att ligga på rygg och låta stekta sparvar flyga in i munnen på dig.

  4. Daniel Gustafssom pp

    På Facebook är gruppen “liza marklund vad tänker du med??” skapad http://www.facebook.com/home.php?#/group.php?gid=58097938682&ref=mf

  5. Blandband 16: I’ll party on in Acheron « En ond plats

    […] Bäst i dag: Niva hittar som vanligt historien bakom rubrikerna, Rick Falkvinge ser möjligheterna i mörkret och Kalle Lind filosoferar kring Malmö-TV. Sämst i dag: […]

  6. Anders Wengelin

    Perfekt. Det här inlägget bokmärker jag. Jag kommer att använda det för att svara på frågan “Men varför rösta på en sådan liten fråga som den som piratpartiet driver”. Frågan har två svar: å ena sidan rädslan för skräckscenariot å andra sidan hoppet om det goda informationssamhället. Det här inlägget illustrerar det senare svaret på ett klockrent sätt. Nuff said!

    Anders Wengelins senaste bloggpost: Film ska ses på bio. Annars jävlar!

  7. “Spel rum”… | Blog we Gently 2.0

    […] “Vad vi slåss för” (Rick Falkvinge PP) […]

  8. Jocke

    Bra skrivet Rick. Det vore fantastiskt om alla människor hade samma syn på internet och värderade dess egenskaper och möjligheter lika högt.
    Jag tycker det är viktigt PP lägger energi på att just förklara för folk vilket fantastiskt verktyg ett fritt internet är så att fler får upp ögonen och bättre förstår vad det är som egentligen står på spel i det långa loppet. Att enbart sätta sig i opposition och protestera är lite som att predika för de redan frälsta. Vi måste även nå ut till dem som endast använder de mer basala funktionerna som t.ex. att skicka mail till släkten och betala räkningarna via internet.
    Det du skrivit här idag skulle vara en utmärkt ledare i de större traditionella tidningarna i syfte att just upplysa folk och väcka en och annan tanke. Tyvärr kommer inte det att hända så det hänger på oss medlemmar att upplysa och informera.

    Arthur Koestler: “Creativity is a type of learning process where the teacher and pupil are located in the same individual”.

  9. rune

    Vinnande text, väl skrivet!
    Kanske dags att döpa om piratpartiet till privatpartiet snart och vinna ännu mer poäng?

  10. Mr. T.

    Så här ser det ut i USA, läs hela artikeln och titta på den första youtube-videon, så ni får en bred förklaring:

    Rockefeller: Internet is “Number One National Hazard”
    http://www.prisonplanet.com/rockefeller-internet-is-%E2%80%9Cnumber-one-national-hazard%E2%80%9D.html

    Den som vet nåt om familjen Rockefeller, vet vad som är på gång.. Det är nog bara en tidsfråga innan detta börjar även i Sverige..

  11. […] Rick Falkvinge driver en liknande argumentation, men med tryck på de positiva aspekterna av deltagandet. Enligt […]

  12. Seriöst

    […] och -psykologi som jag har gjort så är det närmast pinsamt när partiledaren envisas med att låta som en pastor för någon slags väckelserörelse. Det är alldeles för mycket etablissemanget, barrikaderna och upptillkamp för min del, det står […]

  13. Vad vi slåss för | Gobbas Crap

    […] Vad vi slÃ¥ss för […]

  14. […] som skriver om korporativism: Rick Falkvinge, Anders Widén, Anders Widén, Händelsehorisont, Lars Erick, Farmor Gun, Anaïs, […]

  15. Hans J

    Mänskligheten kan delas upp i två grupper:

    1. De som går före och uträttar någonting
    2. De som går bakom och kritiserar hur det görs

    Jag gör så gott jag kan för att åtminstone inte överdrivet mycket befinna mig i grupp 2. Det finns gott om utrymme för alla i grupp 2 att ta steget upp i grupp 1 och tillräckligt med frihet för att där kunna arbeta på sitt eget sätt.

  16. Bo Larsson

    Det tycks mig som den allra viktigaste allt överskuggande frågan för PP nu är det faktum som nämns ovan att elitbankirerna med Rockefeller i spetsen planerar att ta ner internet och sätta upp ett kraftigt censurerat internet 2.

    Där försvinner tyvärr allt det vackra Rick skriver om ovan. PP måste sätta in all kraft och alla sina resurser för att stoppa detta elände – (och troligen få många nya anhängare på köpet-kan bli en kioskvältare!!). En enorm global kraftsamling måste till.

    Att se filmen The Obama Deception ger en bra bakgrund och förståelse till varför dessa argument nu förs fram från sådana som Rockefeller. Tom kan filmen, som nu toppar både Google och youtube och tydligen haft miljardtals visningar över internet bara senaste veckan, vara en av orsakerna till att de desperat nu försöker stoppa att information av den här typen, som avslöjar bankirernas försök till total kontrol av världen, sprids via internet.

    Filmen ger förståelse för varför storebrorsamhället byggs upp i en sån rasande fart och är i mitt tycke en absolut nyckelföreteelse för PP som alla borde kolla in:

    http://www.youtube.com/watch?v=eAaQNACwaLw

    VI måste göra allt för att stoppa dessa försök att lägga ner internet som det ser ut idag. Annars är vi rökta.

  17. Vad planeras för juni nästa år? « Tomas sida

    […] Storebrorssamhället. Låt mig bli lite konspiratorisk ett tag. Jag kan inte låta bli, för som utvecklingen ser ut så är det sannerligen inte svårt. Vi får svårare och svårare att uttrycka oss som vi […]

  18. Markus "LAKE" Berglund

    Mycket välskrivet Rick. Detta var vattendroppen:

    Därför blir en centerpartist Guldpirat

    Ni har förtjänat det.

    Markus “LAKE” Berglunds senaste bloggpost: Därför blir en centerpartist Guldpirat

  19. Hans J

    Vi slåss också för att slippa FRA:s massavlyssning som genomförs JUST NU!

    Jag skrev hos Johan Linander om att även myggen kanske slåss mot FRA. Man viftar lite i luften men myggen kommer lika snabbt tillbaks.

    Ni minns väl FRA?

  20. Bo Larsson

    Vad spelar FRA för roll om de lägger ner internet och censurerar allt? Man måste se den stora bilden. Det är på högsta nivå man måste ta striden.

    FRA är bara ett symtom och precis som liknelsen med myggor hjälper det inte mycket att försöka vifta bort dem med handen. Man måste gå till roten av det onda och täcka alla vattendrag.

    När det gäller att få bort FRA och storebror samhället handlar det om att gå till roten av det onda som är Federal Reserve i USA. Det är inte en centralbank som de vill få oss att tro utan en privat kriminell kartell av offshore banks med Rockefeller och Rotschild i spetsen. Det är de som bakom mängder av dimridåer ligger bakom storebrorsamhälet, FRA och all annan skit som stör vår frihet och integritet och framtid, inklusive den ekonomiska krisen som de skapat för att ytterliggare konsolidera sitt ägande och sin makt. De ska i fängelse och om tillräckligt många ställer sig bakom kommer de att hamna där!!!

  21. Hans J

    @Bo:

    FRA lägger inte ned något internet. FRA censurerar ingenting. Det var inte FRA som viftas bort med handen utan alla medborgare som protesterat mot FRA. Du läste inte vidare väl?

    Nej, FRA bara “kan” avlyssna allt du säger i vanlig telefon över riksgränserna. Dom bara “kan” läsa alla dina email som du skickar över landsgränserna, alla fax du skickar, allt som du surfar på.

    FRA inför JUST NU en kopiering av ALL elektronisk kommunikation som går över landets gränser. Det ska ske i särskilda “samverkanspunkter”. Samarbetar teleoperatörerna med FRA där? Nej, inte alls men det låter ju bra att säga så. Arbetet ska vara avslutat 2009-09-01. Man arbetar som bäst i detta ögonblick utan att vi vet hur lagen som reglerar verksamheten slutgiltigt ska se ut.

    Vi har alltså en lagakraftvunnen lag sedan första januari som alla inser är felaktig. Även de riksdagsmän som röstade för den. Så är det. Lagen ska nämligen ändras, fast ingen vet till vad.

    Summa summarum så kan enligt “FRA-lagen” alla avlyssnas i enlighet med en lag som ingen vill ha. Inte Fredrik Reinfeldt, inte FRA-chefen, inte SÄPO-chefen. Ändå var det panikartat bråttom att införa den…

    Dra i snöret. Stanna världen. Jag vill stiga av!

  22. Hans J

    RÄTTELSE!

    Arbetet med kopieringen av datakommunikationen till FRA ska vara avslutat 2009-10-01 och ingenting annat.

    De arbetar JUST NU med det. Arbetet är snart färdigt!

  23. Johan

    Jag har varit utan internet hemma i 2 veckor nu och höll verkligen på att trill av stolen så mycket som hänt.. väl skrivet rick, som alltid!

    detta reagerade jag starkt på dock, vet itne om någon läst. i aftonbladets artikel kan ja läsa ett citat av henrik pontén. (om ipred lagen) “– Den mediala bilden är att alla varit emot det. Jag tror att opinionen kommer att svänga när man får klart för sig hur väl avvägd och rättssäker den här lagstiftningen är.”
    ……. mållös blir jag verkligen.. visst att man tycker olika men att påstå att denna lagen är “väl avvägd och rättssäker” är väl ändå lite väl kommunistiskt?

  24. Hans J

    @Johan:

    “När som storfiskarn talar om
    hur stora fiskar han fått
    då räcker armarna inte till”

    Thore Skogman har skrivit denna melodi som passar väldigt väl in på Henrik Ponténs tal om den välavvägda och rättssäkra IPRED-lagen!

  25. Bo Larsson

    Hans J, du missförstår, läs båda mina inlägg igen samt Mr Ts. FRA är bara ett litet symtom på en global sjukdom vi kan kalla “total övervakning av världens medborgare”. Ska vi bota sjukdomen hjälper det inte mycket att försöka ta bort symtomet, sjukdomen måste angripas vid roten för att vi ska bli friska.

    Samma sak med censur. Vad hjälper det att vi diskuterar censurlagstiftning hit och dit i Sverige när det är helt andra krafter på global nivå som kontrollerar internet och har kraft att lägga ner det och istället planerar att införa internet 2 som kommer att vara genomcensurerat. Då står vi där med tappad haka och alla våra lokala ansträngningar i Sverige har varit förgäves.

    Vad jag försöker säga är att ENDA SÄTTET ATT KOMMA TILLRÄTTA MED BÅDE STOREBRORSAMHÄLLE OCH CENSUR i Sverige är se vilka det är som ligger bakom den globala agendan för ett totalkontrollerat storebrorsamhälle, informera svenska folket om detta för att bygga upp en opinion mot denna agenda och agera samordnat med andra globalt för att sätta dessa krafter i fängelse, eftersom deras verksamhet är det mest kriminella som någonsin förekommit på den här planeten och får alla totalitära samhällen att blekna i jämförelse. Jag upprepar länkarna från ovan (tack Mr T):

    http://www.prisonplanet.com/rockefeller-internet-is-“number-one-national-hazard”.html

    Filmen som toppar google och youtube sen några veckor tillbaka (men som de försöker censurera bort) som alla borde se:

    http://www.youtube.com/watch?v=eAaQNACwaLw

  26. Hans J

    @Bo:

    Jag tror inte att jag missförstår. Jag tror att man ska titta även på det du pekar på. Vi kommer dit och skillnaden mellan din och min syn är nog huruvida vi ska arbeta uppifrån eller nedifrån för att åstadkomma en förändring. Dock är det viktigt att ta lagom stora munsbitar. Vi kommer nämligen att behöva öka den aktiva numerär som arbetar med dessa frågor. FRA-frågan är en precis lagom ingång till denna frågan vilket väl gjordes väldigt tydligt i somras. Nu har vi även fått IPRED om halsen samt några andra delar som kanske kommer senare. Jag tror inte att Anders 19 och Jasmine 17 vill börja med frågan “total övervakning av världens medborgare”. Det är syntesen av de olika integritetskränkande och övervakande små stegen som blir det du pekar på men de enskilda stegen och delarna kan mycket väl bekämpas av specialiserade arbetsgrupper. Det är ju lite av det som deltagarkulturen innebär. Vi är starka tillsammans!

    Med censur är det så att om censur införs så kan diskussion om censurens vara eller inte vara överhuvudtaget föras eller åtminstone med betydligt större svårighet. Därför är det viktigt att säkerställa att fora och kommunikationskanaler öppethålls. Det är viktigt som ett första steg. Därför ska vi omedelbart kämpa för öppna bloggar och emot avlyssning och registrering. Kampen mot de övergripande krafter du nämner kan visst ske parallellt. Men kraften för att få bukt med detta kommer av numerären och numerären kommer av engagemanget och engagemanget kommer av tron att man kan åstadkomma någonting. Allmänna filosofiska utläggningar om en framtida världsstat hjälper inte där.

    Väck den enskilde individen till engagemang så ska du få se!

    Nu gäller det att vinna EU-valet!

  27. Bo Larsson

    Hans, det är kloka synpunkter du kommer med. Samtidigt för den som fått inblick i hur den här globla agendan implementeras i allt raskare takt (har du kollat in länkarna? inser att vi har helt enkelt inte tid att inte informera om och angripa målet direkt, The Federal Reserve och de privata hyperkriminella offshore banker som äger denna okonstitutionella inrättning och som är de som ligger bakom allt djävulskap på den här planeten.

    Man MÅSTE sätta sig in och förstå deras agenda för att veta hur man ska angripa också isolerade problem som FRA, annars är man helt lost.

    Situationen är ungefär som du står på ena sidan av ett hus och har upptäckt en liten låga som du försöker släcka genom att spotta på den (vilket i sig är ansvarfullt och ett engagerat försök att göra ngt åt problemet) och på andra sidan huset står jag och ser att hela huset är på väg att bli övertänt. Jag inser att ända sättet att rädda huset (vår värld) är att alla inser allvaret och därmed blir motiverade att samordna en langningskedja. Så nu ropar jag till dig på andra sidan huset, kom hit och hjälp till för alla behövs här!

    Tyvärr verkar många bara vilja vända sig om och fortsätta sova när man rusar in och talar om att huset brinner. Där kan du ha rätt i att det kan krävas en viss strategi för att väcka folk, att den verkliga sanningen kan vara för mycket för många i första steget. Men jag undrar om du skulle vilja titta på filmen som jag länkade till och tala om för mig vad du tycker, om det kan vara en bra ingångspunkt för flertalet att förstå allvaret med det som händer.

    Det är ju inte så att storebrorsamhället och censur kommer till för ros skulle, de skapas för att de är väsenliga delar av en ännu mer övergripande plan, nämligen att skapa en global fasciststat med absolut kontroll av medborgarna (de som finns kvar eftersom elitbankirpsykopaterna planerar att avliva 90 % av jordens befolkning). Den som känner till deras agenda vet att det de planerar kommer att få nazityskland att framstå som en picknick i jämförelse

  28. Mitt tal på Götaplatsen « Christian Engström (pp)

    […] är det mest fantastiska som har hänt sedan i vart fall tryckpressen. Möjligen sedan skriftspråket […]

  29. […] fenomen dyka upp, till exempel verksamhet baserad på svärmintelligens. Skulle man laga middag i svärm skulle det kunna se så […]

  30. Copyright bra skit, eller? | Jonas Enander

    […] Rick Falkvinge om yttrandefrihet […]

  31. Vision 2010 « Majestatis Pluralis

    […] Rick Falkvinge: Bredband till skäligt pris blir basservice jämförbar med […]

  32. Studiebesök i fördelningspolitikens land // Skivad lime

    […] i sin analys av partiledardebatten, men är i gott sällskap då samma sorts uttryck använts av Falkvinge, Livbåten och Troberg, bara för att nämna några. Jag har som sagt inte kvar länken till […]

Comments are closed.

arrow