Välkommen till bloggosfären, Thomas Bodström

Jag tror det undgått få att Thomas Bodström börjat blogga. Det tycker jag är odelat positivt. Några har hoppat på honom direkt och ställt honom till svars för alla jävla tokigheter som han utsatt samhället för i termer av überrepressiva lagar.

Grejen är, att de lagarna är ett resultat av att inte förstå nätet. Det är därför jag tycker det är så positivt att han börjar blogga. Den som börjar blogga, och faktiskt lägger ner arbete på det (vilket Bodström verkar göra), kan inte undgå att så småningom förstå vad det handlar om.

(Om Bodström nu inte gör en Bildt. Eller en Odenberg. Men det verkar inte så; det verkar faktiskt som om han aktivt för en dialog med sina besökare och kommentatorer.)

Så grejen är — det händer något när man börjar blogga. När man blir en del av den svärm på 350.000 bloggare som bloggar politiskt, utbyter tankar, idéer, kunskap, kultur. Det är många som sagt att det bara tagit dem fyra månader att plocka upp piratideerna från det att de först skaffade en blogg. Fyra månader för att förstå koncepten, från det att man sticker in handen i medvetandeströmmen.

Jag tror att Bodström tänker att han kan skriva om sina idéer och få stöd för dem i bloggosfären. Att han funderar på hur han kan påverka bloggar och bloggläsare. Det som jag inte tror att han förstår är den potential som själva bloggandet har att påverka honom. När man sticker in handen i medvetandeströmmen, så blir man en del av ett större medvetande. Man tror att man kan påverka, man tänker sig själv att man ska påverka — men den nästan omedelbara förändring som man själv utsätts för, genom att uppleva att vara en del av det här kollektiva medvetandet, vara en del av svärmen, det är ingenting som kan kommuniceras — det kan bara upplevas.

Därför är jag glad att Thomas Bodström har börjat blogga. Att han stuckit in handen i det medvetandeflöde som utgör svärmen. Det kommer att förändra honom mer än han tror och förstår, på ett uteslutande positivt sätt. Han tror att han stuckit in handen för att idka megafonpolitik gentemot alla andra – och förstår inte att det är en irreversibel handling att sticka in handen i medvetandet. Att man omedelbart börjar få förståelse för piratideerna, och inte kan backa.

Den förståelsen kommer han att behöva när han ska förhandla med Piratpartiet i vågmästarställning i september 2010.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. HR

  Skall Bodström förhandla med Piratpartiet om regeringsmakten?

  Om ja, så kan Sahlin se sig dumpad innan sommaren, enligt Ulf Nilson på GT.

  http://www.gt.se/kronikorer/ulfnilson/1.1509272/ulf-nilson-mona-sahlin-ar-kord-som-partiledare

 2. Sidvind

  Hoppas du har rätt. Det finns dock ett antal bloggare som är rätt aktiva men ändå försvarar både klassisk upphovsrätt och integritetskränkande lagar. De är kanse inte så många, men de verkar inte ha smittats…så vissa verkar liksom vara immuna..

  Sidvinds senaste bloggpost: Catfight om fildelning

 3. F

  “Den förståelsen kommer han att behöva när han ska förhandla med Piratpartiet i vågmästarställning i september 2010.”

  Gillar det avslutet

 4. Calandrella

  Fyra månader stämmer nog rätt bra in på mig också. Det är, på ett i ord mycket svårbeskrivet sätt, liksom oundvikligt att få pirata åsikter efter ett tags politiskt bloggande…

  Calandrellas senaste bloggpost: Jag litar inte på regeringen

 5. RikMatts

  Jag ser Bodström som en kallhamrad människa som till slut insett att han 2010 måste kunna sätta “Netizen” på visitkortet för att nå det han så hett åtrår – statsministerposten.

  Att han sedan kommer att påverkas själv av “Världsväven” är en biefekt som han sannolikt inte är riktigt klar över själv.

  Citerar Nietsche:

  “Om du stirrar in i avgrunden länge nog, så kommer avgrunden att stirra tillbaka på dig.”

 6. Andreas

  “När man sticker in handen i medvetandeströmmen, så blir man en del av ett större medvetande. Man tror att man kan påverka, man tänker sig själv att man ska påverka — men den nästan omedelbara förändring som man själv utsätts för, genom att uppleva att vara en del av det här kollektiva medvetandet, vara en del av svärmen, det är ingenting som kan kommuniceras — det kan bara upplevas.”

  Tycker det låter som en nästan läskig process. Lite som Borg-kollektivet. Jag skulle snarare vilja påstå att man både påverkas och påverkar. Men det är inget som går att göra helt medvetet. Man kan inte säga “nu ska jag påverka svärmen åt detta håll”.

  Annars så håller jag med dig i ditt välkomnande av Bodström.

 7. Henrik Hoffström

  Hur säker är det att det verkligen är Bodström som ligger bakom bloggen och inte någon skämtare ?

  (iof så borde vi få veta mycket snart i fall bloggen inte är äkta, någon sorts omvärldsbevakning måste väl ändå S ha)

  Henrik Hoffströms senaste bloggpost: Framtiden inför rätta del ett

 8. Andreas

  @Henrik Hoffström

  Jag lyssnade på en intervju med Bodström på P1 just angående hans blogg. Så den är äkta. Han använder namnet Bodströmsamhället i ett försök att “reclaima” namnet och han tyckte det var viktigt att “sådana här frågor” (integritetsfrågor, FRA, IPRED) diskuteras. (http://www.sr.se/sida/default.aspx?programid=3061)

 9. Simon

  Jag blir så glad att se att de flesta så vänligt välkomnar honom! Det är politik när den är som bäst, att man faktiskt är intresserad av en öppen och ärlig diskussion och inte smutskastning.

 10. Kristian

  Är det bara jag som tänker på “the brood” när jag hör svärmen nämnas upprepande gånger? Zerg? Hive mind?

  Kristians senaste bloggpost: trollmedia

 11. Putte

  Off topic FYI:

  Jag fick nyss en banner till någon sorts försök av EU att “föra ut demokratin” och sig och vända sig till ungdomar och nätgenerationen.

  Här: http://europarltv.europa.eu/

 12. squig

  lite nördigt men jag är bara tvungen 😛

  http://www.youtube.com/watch?v=WZEJ4OJTgg8

 13. Torbjörn Stridh

  För mig tog det bara tre och en halv månads politiskt bloggande för att bli pirat!

  Hissa Jolly Roger i topp!

 14. Mikael

  Det är bra att han börjat blogga. Han skulle också prova ta del av svärmen på YouTube och det kollektiva medvetandet där eller onlinespel som EVE-online till exempel.

  Mikaels senaste bloggpost: Lägg ner kriget mot narkotikan

 15. Anders Andersson

  Putte, dessbättre finns det en ganska entydig kodex som förklarar avsikten med det hela (jag beklagar också ämnesavvikelsen, Rick, men du kanske kan använda det här som en illustration till något du skriver):

  1. Europaparlamentet har inrättat en webb-tv-kanal (under namnet ”europarltv”) för att bidra till alla EU-medborgares rätt att veta och förstå vad som händer i parlamentet. Kanalen är utformad för att bidra till en demokratisering av EU och framväxten av ett europeiskt offentligt rum.

  2. Kanalen ska ledas av principerna för public service. Dess syfte är information och folkbildning. Den ska utformas så att alla aspekter av parlamentets liv presenteras på ett attraktivt, trovärdigt och professionellt sätt.

  3. Kanalen ska återspegla åsiktsmångfalden i Europaparlamentet, samtidigt som de politiska gruppernas relativa styrka beaktas. Kanalen ska följa en neutral och opartisk redaktionspolicy.

  4. Kanalen ska utvecklas så att den stärker interaktiviteten mellan parlamentet och EU-medborgarna. Det ska vara möjligt för medborgarna att uttrycka sina åsikter om kanalens innehåll och själva bidra.

  5. Kanalens övergripande innehåll och strategiska inriktning ska fastställas årligen i ett dokument som läggs fram inför presidiet. De ansvariga avdelningarna inom parlamentet ska se till att genomföra den angivna ramen.

  6. En rådgivande kommitté ska övervaka att kodexen efterlevs. Den rådgivande kommittén ska vara underställd presidiet.

  7. Denna kodex ska vara tillgänglig för allmänheten och offentliggöras på Europaparlamentets webbplats.

  Min tolkning av ovanstående:

  “1. Det här är vår TV-kanal.”
  “2. Vi bestämmer över vår TV-kanal.”
  “3. Vi bestämmer att vår TV-kanal skall spegla våra åsikter.”
  “4. TV-publiken kan skicka e-post till redaktionen.”
  “5. Vi bestämmer hur våra åsikter bäst speglas i TV-kanalen.”
  “6. Vi bestämmer vem som får tolka våra bestämmelser för oss.”
  “7. TV-publiken får veta vad vi har bestämt.”

  Jag riktigt känner hur hylands-hörna-vibbarna kommer krypande; la-la-la-lala-la-la-la-la-laa-la-laa, bara att bänka sig för en timmes familjeunderhållning med… avloppsdirektivet? Orka!

  Visst ja, jag har ju inte betalat TV-avgiften i år. Bara att stänga av då, antar jag, och gå en bloggrond i stället. 🙂

 16. Isaksson

  Jag måste nog här säga att jag av allt att döma personligen är tvungen att kategorisera mig som en väldigt politiskt opåverkad individ med tanke på alla bloggar jag läst och hur de skulle ha påverkat mig. Jag har, måste påpekas, inhämtat mycket kunskap som jag i annat fall skulle missat, och fått ta del av erfarenheter vilket det skulle ha tagit decennier att erhålla själv, och detta är nog så viktigt enligt mitt tycke.

  Men med detta sagt så kvarstår faktum, jag var “Pirat” långt innan jag visste att Piratpartiet fanns, och jag kommer stödja PP så långt som jag finner att deras politik är nödvändig för att vrida sammhället i rätt riktning igen. Alternativet är för mig i dagsläget absolut och fulständigt otänkbart, och det sker mitt framför ögonen på mig.

 17. RikMatts

  Men EU betalar väl redan för Euronews? Och de sju/åtta valfria språk de sänder på. Varför en kanal till?

 18. Rick

  Tror knappast han har gjort det där på eget initiativ.

  Ricks senaste bloggpost: News: XPT Switchers ACP Rebate

 19. Daniel

  Spelar de någon roll vad denne man nu har att säga, eller att han börjar lyssna på vanligt folk, han har ju ingen makt längre. Precis så är de alla, de kör sitt eget race vid makten, efteråt handlar de enbart om damage control, slå sig ro med folket så att säga. Trams. Hoppas vi slipper bodström i framtiden, han har förstört folkets integritet tillräckligt.

 20. Nathalie

  Håller med dig Andreas,

  “När man sticker in handen i medvetandeströmmen, så blir man en del av ett större medvetande. Man tror att man kan påverka, man tänker sig själv att man ska påverka — men den nästan omedelbara förändring som man själv utsätts för, genom att uppleva att vara en del av det här kollektiva medvetandet, vara en del av svärmen, det är ingenting som kan kommuniceras — det kan bara upplevas.”

  Det låter riktigt otrevligt…

 21. Hans J

  @Nathalie:

  Det är ju underbart att kunna få vara med och påverka samhället. Det är i själva verket så att ingen lyssnar på den som inte själv är beredd att lyssna.

  “Bästa sättet att få en vän är att själv vara en”

 22. Daniel Wijk

  Jag tyckte också att Bodströms bloggstart var bra genomförd. om det nu är han som bloggar. ibland verkar ju saker lite för bra för att vara sanna. Är det måhända en PR-kupp med någon annan som skriver? Man vet ju inte hur (S) försöker locka väljare inför valet…

 23. Bloggar, bloggar, bloggar… « Calandrellas blogg

  […] Bloggelito är inte nådig i sin kritik av Bodström. Rick Falkvinge är mer optimistisk, och tror att Bodström kommer påverkas starkt åsiktsmässigt av sitt deltagande i bloggosfären […]

 24. Rick

  Vill ej ha Bodström som statsminister. Vet ej vem jag vill ha. Jo – Falkvinge förstås. Ja vi ska ha Falkvinge som Prime Minister Sweden. Det var en tanke!

  Ricks senaste bloggpost: Security: Microsoft: The Truth and the Consequences

 25. Rick

  @Daniel:
  “Hoppas vi slipper bodström i framtiden, han har förstört folkets integritet tillräckligt.”
  Jag vill hålla med. 🙂

  Ricks senaste bloggpost: Security: Microsoft: The Truth and the Consequences

 26. Lars B

  Det är inte ofta man har anledning att ta Bodström i försvar, men det är lätt att glömma en sak: Utan Bodströms motstånd mot FRA-lagen 2007 hade vi aldrig fått uppleva FRA-debatten och bloggbävningen i fjol.

  Visst är Boda en kappvändare, men hade han vänt kappat åt andra hållet hade hela FRA-paketet gått igenom ograverat i juni 2007. Det är han som styrt sossarnas hållning i FRA-frågan från 2006 och framåt.

  Han har också vägrat att tala om ‘signalspaning’ utan konsekvent använt begreppet ‘massavlyssning’.

 27. Tompa Bodström och påverkan | Jonas Enander

  […] och med att Thomas Bodström började blogga så skrev Rick Falkvinge en fråga. Kommer Tompa påverka bloggosfären mest eller kommer bloggosfären påverka Tompa? Idag tror jag […]

Comments are closed.

arrow