Det går bra för Ung Pirat

Jag var och pratade på Ung Pirats kongressmiddag i lördags. Det känns lite märkligt.

För vad säger man till ett politiskt ungdomsförbund, som på två och ett halvt år blivit Sveriges näst största — och som med 95-procentig sannolikhet kommer att vara det största på nästa kongress om ett år? Ett ungdomsförbund som mer än fördubblat sitt medlemsantal det senaste året?

Det var också trevligt att träffa Hanna Hallin från LSU som besökte kongressen, och höra hur hon berömde både Ung Pirat som förbund och Mattias Bjärnemalm och Amelia Andersdotter som individuella aktivister.

På den här kongressen avgick den tidigare förbundssekreteraren, Mattias “Mab” Bjärnemalm, som varit något av en arkitekt bakom ungdomsförbundet. Tobias Björkgren tar över. I övrigt vill jag passa på att gratulera och lyckönska den nya styrelsen. Ung Pirat har gjort många saker bättre än moderpartiet — inte minst att se till att träffas AFK ofta. (Tyvärr är det mycket en ekonomisk fråga.) Det är kul att kunna lära och inspireras av varandra.

När jag skriver det här, så ska jag precis upp till deras högkvarter i Uppsala och luncha med den omvalde förbundsordföranden, Stefan Flod. Jag minns när Ung Pirat startade lite trevande, då det hade enstaka lokalavdelningar och det alltäckande “Piratnätet” som liksom fångade medlemmar som inte hade någon lokalavdelning. Idag finns det lokala avdelningar på alla platser utom Gotland, Gävleborg och Blekinge, och flera kommuner (Lycksele, Täby och Hylte) har dessutom skapat lokala avdelningar på kommunnivå. Upptagningskartan var inte alls så här färgglad för bara något år sedan, och är nästan komplett.

Karta Ung Pirat

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Mattias Bjärnemalm

  2006 hade vi ca 10 lokalavdelningar, 2007 hade vi ca 15. Under förra året kom vi upp i ca 20 lokalavdelningar.

  I år är vi redan uppe i 28 st, och vi räknar med att ha närmare 50 st innan året är slut. Och jag själv är övertygad om att det kommer bli fler än så.

  Så kartan kommer bli ännu mer färgglad framöver.

  Mattias Bjärnemalms senaste bloggpost: Ung Pirats förbundsstyrelse 2009

 2. Schonke

  Lite fel ställe att fråga det här kanske, men kör i alla fall.
  Kan man återställa sitt lösenord till PirateWeb? Har lyckats glömma bort mitt lösenord och eftersom jag flyttat ner till UP Lunds krets från UP Sundsvalls så får jag inga mail om aktuella händelser i mitt område längre.

 3. Calandrella

  Framtiden är vår. Kaxiga formuleringar om att vi (PP) kommer in i riksdagen 2010 är nog engagerande, men jag tror inte det är möjligt. Vad som däremot är möjligt är att våra frågor kommer in i riksdagen. Alla dessa kriminellt fildelandes ungdomar – ja, när fler av de får rösträtt kommer upphovsrätten succesivt bli en allt viktigare fråga. Till slut kommer till och med den gamla generationen se illegal fildelning som självklart (på 50-talet), och då kommer obönhörligen även politikerna tycka så – för de som kommer sitta i riksdagen om några årtionden, är de som fildelar illegalt idag!

 4. of_darkness

  @Schonke:
  Hej. Du kan höra av dig till någon funktionär i up/pp i ditt område så hjälper de dig med att återställa lösenet.

  Mvh Robert Nyberg [email protected]
  ordförande för stockholmsdistriktet av ungpirat.

 5. Locrian

  När man läser sånt här blir man stolt att vara en del av något så fantastiskt.

  Men vi får inte glömma att det inte räcker med att vi är många. Vi måste bli bäst också. Hur vi blir det och hur vi vet det vet jag inte, men vi måste ständigt se till att jobba vidare på att försöka nå dit. Och också se att det inte är ett mål som vi kan uppnå och sen vara nöjda med. Nej att bli det bästa ungdomsförbundet och den bästa ungdomsrörelsen i Sverige är en resa som aldrig slutar förrän vi inte längre har något att kämpa för. Och den dagen tror jag tyvärr inte kommer. Därför är det extra viktigt att visa att ungdomsgenerationen inte accepterar regeringens politik som gång på gång trampar på våra rättigheter och vår grundlag.

  Vi måste vara ständigt vaksamma och ständigt redo att visa vårt missnöje.

  Så vi måste vara försiktiga med att vara för nöjda med det vi gjort och försöka fokusera på det som måste göras. Att det går bra är bra, men om vi tappar gnistan kommer vi att förlora det vi vunnit.

  Även om vi har vind i seglen nu, så får vi inte krypa till kojs, för det är farliga vatten och stormar och stiltje avlöser varandra och håller vi inte huvudena på skaft går vi i kanske i kvav.

  Arrr!

  //Martin Ekberg
  Ordförande Lokalföreningen Ung Pirat Stockholm

  Locrians senaste bloggpost: Vice Kommunledare

 6. Jonatan Kindh

  @Schonke:
  Får du inte tag på funk i ditt område så vänd dig till [email protected]

  Jonatan Kindhs senaste bloggpost: Ung Pirats förbundsstyrelse 2009

 7. Rick

  “Till slut kommer till och med den gamla generationen…”

  Men det tar för lång tid. Och under tiden kommer Kennedy mfl att sko sig ännu bättre. Jag vill mer ur livet än så.

 8. maloki

  Det är roligt att se en karta över Ung Pirats utspridning i Sverige så där konkret! 😀 Härligt härligt.
  Gotland borde inte vara så svårt att få igång, ska se om jag kan peta på lite kontakter där nere, om någon bor kvar! 😉

  malokis senaste bloggpost: Piratpartiet – nu som bil!

 9. Hej Lobotomi

  Vad man säger? Testa “hur många av medlemmarna som inte sitter här just nu finns på riktigt?”!

  Sveriges näst största ungdomsförbund, påstår du. Piratpartiet är nästan helt och hållet nätbaserat. Och det här hyllningsinlägget till er själva har fått 8 kommentarer. Åtta…

  Antingen är era medlemssiffror bluff rakt igenom (vilket allt pekar på), eller så har ni landets minst engagerade medlemmar. I vilket fall som helst ser det mörkt ut inför EU-valet, Rick! 😀

 10. Ipred, motstånd och institutionernas panik ♥ Momo Jord

  […] Den kreativa impulsen i ett stelnat samhälle. (Deras ungdomsförbund är för övrigt Sveriges näst största ungdomsförbund, och moderpartiet ligger mellan V och FP i […]

 11. SixDays

  @Hej Lobotomi.

  Det är alltid intressant med ointellektuella idioter som för det första inte kan ta till sig ny teknik och för det andra helt har missat hur LO tvingade sina medlemmar att bli medlemmar i det social “demokratiska” arbetarpartiet om de ville vara medlemmar i LO.

  När det gäller kommentarer så verkar du vara en sån köttskalle som räknar skräp som “jag håller med” och annat blajj som väsentlig information. Om folk inte har nåt vettigt att skriva så skriver de inget.

  Sen finns det ju alltid trollande idioter som du då.

  SixDayss senaste bloggpost: All-in one sidebar

Comments are closed.

arrow