Expressen: Ingen slutar fildela på onsdag

Från Expressen kommer en färsk på-gatan-undersökning, där de helt enkelt gått runt och frågat människor om de kommer att sluta fildela på onsdag, när privatpolislagen Ipred träder i kraft. Svaret är tydligt: ingen, jag repeterar ingen, inte en enda av de tillfrågade, kommer att sluta fildela.

Det visste vi i och för sig var resultatet på lång sikt, men det är glädjande att så många står öppet för det positiva i att sprida kultur och kunskap.

I Finland, där lagen varit i kraft ett tag, så kan man observera de här effekterna (ur en undersökning av finska motsvarigheten till BRÅ) bland niondeklassare:

 • 29% av niondeklassarna fildelar dagligen.
 • 69% har gjort det minst en gång under det gångna året.
 • Två av tre hade minst 100 stycken olagligen fildelade verk på sina datorer.

Det roliga i sammanhanget, eller vad man ska kalla det, är att Lobbyn har pekat på Finland som ett exempel där lagen fungerat, och pekar på att den kan fungera lika bra i Sverige. De verkar åtminstone ha rätt i att lagen kommer att fungera precis lika illa i båda länderna.

Vi vet att lagar inte stoppar fildelning. Bara ett totalt övervakningssamhälle skulle stoppa sådan fildelning som går att övervaka. Människor som en gång upptäckt glädjen i att dela med sig av kunskap och kultur slutar helt enkelt inte.

Ju fortare vi kan byta ut politikerna mot nya politiker som förstår det, desto snabbare kan vi bygga om och bygga kunskapssamhället. Som tur är kommer en möjlighet att göra det alldeles strax.

Piratpartiet ställer upp i valet till EU-parlamentet om två månader och i riksdagsval 2010.

[purpleline]

Pingat på Intressant. Andra bloggar om , , , ,

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Andreas Hämäläinen

  Jag börjar komma underfund mer och mer med att lagar är totalt verkningslösa där det inte redan finns en inneboende vilja att bete sig på ett visst sätt som lagen sedan får ner på papper. (Illegal)Fildelning, droger, fortkörning och ungdomsfylla är bara några exempel på detta.

 2. Ipred - Två dagar kvar «

  […] Edit. Läs Rick Falkvinges kommentar på Expressens artikel. […]

 3. Folk slutar inte « erold

  […] tänker inte sluta fildela enligt en artikel i Expressen. Inget förvånande tycker Rick Falkvinge och jag är benägen att hålla med. Jag vet dock inte riktigt vad jag tycker om det, det visar ju […]

 4. Johan Öbrell

  Självklart är det så att lagar som stiftas av folkvalda ska reflektera folkets värderingar. Att saker som droger, fortkörning och ungdomsfylla är förbjudet kommer från dess varierande men ändå farliga natur.

  Jag kan visserligen tycka att det är dumt med 18års gräns på krogen ex vis. Självklart skulle det vara lämpligare om ungdomar gick på krogen och söp istället för parker, stugor mm. (Även om såna fester är bra roliga när det beger sig)

 5. […] Andra som skriver: Christipher Kullenberg, SVT, Nyheter24, Poker.se, Bahnhof, Stockholms Handelskammare, Dick Erixon, Isak Engqvist, Farmor Gun, Iniskogen, Hanna Wagenius, Ett Otyg, Juristens funderingar, Jens O., Zkrivarna, Blogge, Rick Falkvinge […]

 6. Niklas Jensen

  Dem stora fildelarna i Sverige kommer bara att utveckla och använda mer anonyma metoder( t ex. köpa proxy(En IP address som ligger i skogen)-servrar i Ryssland eller nånting sådant) Men flertal kommer åka fast såklart, men inte dem såkallade “erfarna piraterna”.

 7. Rick

  IPRED: en horribel trend. Speciellt två veckor innan domslutet i TPB.

 8. I morgon upphör vår kommunikationsfrihet « Tomas sida

  […] förstå. Större risk att åka fast möjligtvis, men tekniken är ju den samma. För precis som Rick konstaterade efter Expressens undersökning så kommer ingen(!) av de tillfrågade sluta fildela. […]

 9. Cynism » Läs inte detta inlägg!

  […] snabbare du hör av dig desto bättre. Din IP-adress är redan loggad så enligt IPRED har jag nu rätt att begära ut din brevlådas adress från din IP-leverantör och vidta de […]

 10. Musik ska vara gratis! ♥ Momo Jord

  […] radio eller grammofonskivor eller kasettband dödade musiken. Att vi delar med oss av våra låtar kommer inte heller döda den. Pengar är inte den drivande faktorn bakom musik, vad skivbolagen än […]

 11. Tim

  Intressant att endast 2% av befolkningen har fildelat men har mindre än 100 olagligt fildelade filer på datorn. Alltså: Fildelar man, så gör man det ordentligt. Dessutom finns knappt de som endast fildelar lagliga filer.

  Tims senaste bloggpost: Vad man har bandbredd till

Comments are closed.

arrow