Öppna nätverken, bygg kunskapssamhället

Ingen lär väl ha missat att Privatpolislagen Ipred tar effekt imorgon den 1 april. Tajmingen kunde inte varit bättre.

Jag har skrivit mycket tidigare om vad den innebär, och Lobbyn har sagt att de tänker hänga på låset för att få in de första stämningarna redan före lunch. De är verkligen ute efter att skrämmas.

Politikerna har misslyckats med att skydda Internet och att hålla det öppet, fritt och anonymt. Som tur är behöver vi inte politikerna till det. Är vi tillräckligt många kan vi göra det själva.

Det började med en idé från Emma som driver bloggen Opassande. De här repressiva lagarna är ute efter att få oss tysta, att skrämma oss till lydnad. Men jag tänker varken vara tyst eller rädd. Vi medborgare kan faktiskt hålla nätet öppet, fritt och anonymt själva.

Igår och idag har många öppnat sina trådlösa nätverk för besökare. De flesta använder Emmas förslag på namn till nätverket: Ipredia. På det sättet är nätet garanterat öppet, fritt och anonymt — det behövs bara ett par tusen personer som gör så här, så finns det gratis och fritt internet i alla stadskärnor och tätorter. Precis det som politikerna har misslyckats med. Det behövs ett par tusen — och vi som läser det här är nästan femtontusen. Dessutom pratar vi med våra vänner om det.

Ett axplock av de bloggare som hakade på direkt är Kulturbloggen, Zac, Svensk Myndighetskontroll, Jardenberg, Scaber Nestor, Pure Nandi och Varför inte?. Jag själv skrev också.

(Naturligtvis måste man se till att säkra datorerna, om man öppnar upp nätverket, så att utomstående inte kommer åt filerna på datorn. Men det har de flesta av oss redan gjort. Annars är det hög tid ändå.)

Det är dessutom så, att det tog Danmarks medborgare över fem år att hitta en fungerande försvarslinje mot deras version av Ipred, och under tiden hade många barnfamiljer hamnat i slumpens skottlinje och fallit offer för skiv- och filmindustrins utpressning. Den försvarslinjen är just öppna trådlösa nätverk; om vem som helst kan använda nätverket, så anses det inte bevisat vem som har använt det till fildelning, och domstolen har frikänt. Det anses nu vara ett fungerande prejudikat.

Men att vi gör lagar som Ipred och Datalagringsdirektivet verkningslösa är mest en trevlig sidoeffekt av att vi har fått nog av sittande politikers inkompetens och bestämmer oss för att bygga kunskapssamhället själva. Framför allt så vägrar vi vara rädda, utan förstår och är stolta över vad vi bygger. Ett öppet, anonymt och fritt internet på de flesta ställen är precis vad vi behöver just nu – och är också något vi kan bygga tillsammans.

[purpleline]

Veckans argumentationsövning

Först: vad får du för frågor som du känner att du inte kan svara på? Vad vill du ha en argumentationsövning om? Skriv och fråga! Det är mitt jobb (bland annat) att se till att just du känner dig bekväm med att argumentera.

Idag tänkte jag prata om Sverige, Europa, och världen, i den ordningen. Hur vi ska bygga om Sverige, Europa och världen, i den ordningen. Flera önskade sig mer kött på benen om just det efter min förra argumentationsövning.

I all korthet har vi två stycken trestegsraketer.

Den första formulerade vi efter valet 2006, och består i att grunda ett starkt och självständigt ungdomsförbund, göra bra ifrån oss i EU-valet 2009, och sedan använda det som en språngbräda mot riksdagen 2010. Vi står alltså inför det andra steget i den raketen.

När det gäller riksdagen, så har vi vår vågmästarstrategi. Vi har uttryckligen valt att inte ha någon ekonomisk politik, bland annat för att kunna välja höger- eller vänsterblock helt fritt. Att vara en vågmästare på riktigt. Det gör att vi kan spela ut blocken mot varandra, och faktiskt få igenom våra frågor vid bara drygt fyra procent. (“Priset för statsministerposten är det bästa budet i Piratpartiets frågor.”)

När det händer, så kommer två saker att inträffa. För det första, så kommer det att bli som när den lille pojken säger att kejsaren är naken. De här monopolen som vi jobbar mot har bara ett värde för att alla håller med om att de har ett värde. Den första som säger “nä, det här är värdelöst” kommer att kollapsa det gamla systemet som ett korthus, och kunna lämna plats för att bygga om till kunskapssamhället. Vi satsar på att det kommer att vara Sverige.

Det andra som kommer att hända är att USA kommer att bli vansinniga och hota med handelssanktioner. Det är en uttrycklig del i deras utrikespolitik att hota med handelssanktioner i sådana lägen, och hittills har svenska politiker fått svansen mellan benen inför det hotet. Men det kort som ingen använt, är att sådana sanktioner inte skulle kunna riktas mot Sverige, utan skulle få riktas mot EU.

Och här är trumfkorten: EU har en större bruttoproduktion än USA. Det gör att om USA riktar sanktioner mot EU, så skadar det USA mer än EU, och därför kommer de inte att verkställa det hotet. Samtidigt är upphovsrättslagstiftningen på nationell nivå i Europa, så att vi faktiskt kan ändra lagarna (i USA är upphovsrättslagen, alltså själva lagtexten, på federal nivå).

Där är andra steget. Så ändrar vi på Europa, under protester från framför allt USA (men förmodligen hejarop från Latinamerika). Svenska politiker — inte bara PP-politiker — ska bli de bästa i Europa på att bygga kunskapssamhället.

Det tredje steget är det lättaste: när vi har byggt om Europa, och EUs politiker förstår eller åtminstone har accepterat att Internet kommer att förbli fritt, så kan resten av världen inte göra något annat än att hålla med.

Det där är planen i ett nötskal, lite kortfattat. Så ska vi bygga om Sverige, Europa, och världen — i den ordningen.

Rick Falkvinge

Rick is the founder of the first Pirate Party and a low-altitude motorcycle pilot. He lives on Alexanderplatz in Berlin, Germany, roasts his own coffee, and as of right now (2019-2020) is taking a little break.

Discussion

 1. Anon

  Vi kan inte veta om man blir säker mot ipred för att man öppnar sitt nätvärk. Även om det har blivit så i andra länder så måste vi först se minst ett fall med det här scenariot där offret blev friat pga denne hade öppen router innan vi kan vara säkra på att det ger immunitet.

  Sedan undrar jag också vad du menar med att säkra datorn innan man öppnar nätverket. Brandvägg osv, eller vad menar du exakt?

 2. Beelzebjörn

  Svårt att vara optimist i det här läget, så mer av det där.

  Upplyftande.

 3. Naljs

  Ja, mer pepp av denna typ! Jag ska erkänna att jag blivit lite vek efter tolvslaget. =(
  Få mig på fötter igen!

 4. maloki

  Det är dags för en sjuhelvetes valkampanj! Nu kör vi hårt! 😀 Bilar på gång och allt skoj också 😀

  malokis senaste bloggpost: EXTRA EXTRA Piratpartiet: nu bil-ligare!

 5. Ilmo
 6. Marcus

  Ingen antipiratbyrå siktad på min peerguardian än iaf! So far so good!

 7. Ratcher

  Sådär, då var namnet bytt på “gäst surf zonen” till Ipredia:-)

 8. Mattias

  Anon: Ja, det är precis vad jag skrev i förra inlägget men det var ingen som lyssnade på mig. Bara för att det har funkat i Danmark finns det inga garantier för att det kommer fungera här. Enligt DN idag har man större risk att åka dit om man har öppet nätverk.
  http://dn.se/kultur-noje/ipred-hot-mot-oppna-natverk-1.834903

  Tanken att man ska klara sig undan med ett öppet nätverk har funnits länge. Jag tror knappast att dom inte har tänkt på det.

  Skulle vara så jäkla trist om alla har öppna nätverk och tror att allt är frid och fröjd och delar på och sen dimper det ner 20.000 kravbrev samtidigt.

 9. Första april och ipredlagen träder i kraft | Kulturbloggen

  […] Ja, då är de 1:a april 2009 och Ipredlagen gäller i Sverige. Det betyder att musikbolag som misstänker att någon delat ut eller laddat ner musik som bolaget har upphovsrätt till kan begära att få reda på exakt vem du är. De kan kräva att få din identitet av din internetleverantör. Sedan kan de kräva skadestånd och du kan dessutom bli skyldigt att själv betala en annons i en tidning där du berättar att du betalat skadestånd. Helt otroligt. Men det är inget aprilskämt och det finns redan i till exempel Danmark. Självklart kan det här föra med sig att öppna nätverk försvinner. Ipredlagen är ett stort slag mot utvecklingen. Det är ju tvärtom genom att ha fler öppna nätverk, på olika sätt som tekniken kan gå framåt. Open source och öppenhet är alltid bra, för det ger fler möjlighet att utveckla och forska. Falkvinge argumenterar bra för öppna nätverk. […]

 10. Adam

  Är det tänkbart att upphovsrättslagstiftningen flyttas till EU-nivå? Vad skulle detta innebära i så fall?

 11. Mikke

  Rick, ta detta ett steg längre. Skapa ett PPnet. Ett Piratparti Nätverk som är öppet för alla över hela världen. Skit i Ipredlagen i det hänseendet. Kunskapssamhället bör byggas utan namninflytande av en represiv lag. / Mikke

 12. Johan Öbrell

  @Marcus
  Om de inte skaffat nya IP-adresser eller kör via Dold.se 😉

 13. Johan Öbrell

  Jag lutar nog till att hålla med Mikke i frågan. Det är bättre att namnge ett sådant nätverk med ett fristående namn, bättre egna lösningar istället för att protestera mot andras.

 14. Anders

  @Adam: Den här lagstiftningen kommer redan från EU.

  @Mattias, Anon: Som Rick säger så vägrar vi vara rädda. Om alla hade tänkt som ni och kört den fega linjen att låta någon först ta smällen (om det nu blir någon) så hade inget hänt. Med det tankesättet så kan vi lika gärna ge upp och låta våra politiker härja fritt…

 15. Magnus Johansson

  Hej, jag bedriver en enskild firma hemifrån (systemutveckling). Jag är den som står på bredbandsabonnemanget.

  Om jag öppnar upp nätverket hemma så kommer det säkert fria mig vid en rättegång men det jag är rädd för är vad som händer före rättegången, dvs vid den civila husrannsakan. För jag antar att man inte får försvarar sig innan husrannsakan.

  Kommer de få ta med sig datorerna så jag inte kan arbeta (antar inte att så är fallet) och kommer de få kopiera vilken information som helst från mina datorer? Jag har en hel del “hemlig” information som inte mina kunder vill ska komma ut. Och vilka är det som får ta med sig all information? Stannar det fysiskt hos kronofogden eller är det maffian som får ta det med sig?

  Någon som vet? Det vore verkligen en ekonomisk katastrof för mig om alla datorer försvann då jag inte kan arbeta utan dessa.

 16. Terje

  Jeg holder med Mikke over, ta initiativet videre ut over Sveriges grenser. Jeg forstår at man vil vende navnet IPRED til noe positivt og forsøke å ta over uttrykket – ref. piratbyrån/antipiratbyrån – men dersom intensjonen virkelig er å skape et åpent nettverk bør navnet gi mer positive konnotasjoner enn en repressiv lov.

  Ellers et glimrende initiativ! Jeg hadde selv et åpent nettverk men stengte det – mer tilfeldig – da jeg byttet router. Skal vurdere å gjenåpne dette.

  Terjes senaste bloggpost: Omegle and Groundhog day

 17. Idag börjar IPRED-lagen att gälla | Raggoparden

  […] men eftersom jag ider av jetlag (samma sak varje vår och höst när vi skall pilla i klockan) och idétorka hänvisar jag stolt till Cynisms strålande inlägg i debatten och Rick Falkvinges  uppmaning att öppna era nätverk. […]

 18. Fokus » Jag är i ditt internet och förstör ditt internet

  […] huruvida ditt nätverk har varit öppen hela tiden, eller om du bara hävdar att det varit det. Men många tar nu bort lösenordet på sina uppkopplingar i protest mot Ipreds antagande att ett IP-nummer är […]

 19. hannes2peer

  Har någon gjort en samlingsajt för alla med Ipredia-routrar? Skulle vara schyst med en kampanjsajt baserad på google maps eller nåt.

  Jag skulle kanske kunna fixa nåt ifall ingen börjat bygga än, kanske kan återvinna lite kod från min numer nerlagda oroutr.org (såg ut såhär: http://85.226.4.224/oroutr/).

  hannes2peers senaste bloggpost: thepiratebay.org och sf.se

 20. ipredia ipred away : Intensifier

  […] Att gömma sig hjälper bara dig. Att bemöta kassa lagar med öppenhet kan förändra samhället. Så här öppnar du upp framtidens infrastruktur. […]

 21. Justitia adjö. « Tomas sida

  […] hoppas att protesterna ökar, att manifestationerna får genomslag. För jag tror inte att lagen står pall när den prövas, det finns för många […]

 22. Värdet av Ipredia « Stormhierta - utveckling NU

  […] Som Piratpartiet uppmanar, som Emma på opassande föreslår, som Christopher Kullenberg, som Rick Falkvinge och som så många fler – så döper jag om mitt tidigare öppna nätverk till Ipredia. Slå ett […]

 23. Johan Öbrell

  Hmm, media/polisen spelar pedofilkortet… det var väl rätt uppenbart att det skulle dyka upp rätt snabbt.

 24. Joel

  Media spelar “pedofil kortet”. Moralpanik och censur är det enda gammelmedia är bra på.

 25. Perty

  Angående farhågorna…

  Glöm inte att det enda Antipiratbyrån et al kommer ha är ett ip-nummer. De kommer inte kunna se om du har ett öppet nätverk eller vad det heter (om de inte åker omkring i stan och kollar) och även om de gör det så kan de inte heller se vad du eller nån på ditt “Ipredia” nätverk gör. (Om de inte har avancerad utrustning i klass med CSI, vilket de troligtvis inte har)

  Även om man har ett stängt nätverk så kan datorn nuförtiden anvndas som accesspunk som i sin tur kan vara kopplad till en accesspunkt.

  Sen är jag ganska övertygad om att Torrentar fortfarande är lugnt att köra, försök följa och bevisa att nån i svärmen dragit ner en hel film eller musik.

  Nää… Jag skulle faktiskt bli förvånad om Antipiratbyrån använde sig av IPred nu när det är så hett. Det är mest skrämselpropaganda.

  Pertys senaste bloggpost: Granska Remissinstanserna!

 26. Johan Öbrell

  Jag är hursomhelst glad att detta sporrar ett större öppnande av nätverk. Min stackars PSP mår bra av extra täckning 😉

  @hannes2peer
  Den där site ser riktigt bra ut… kanske att kartan var lite jobbig men att köra med tex google maps skulle nog funka fint.

 27. Meldanya

  […] som bloggar om IPRED idag: Opassande, Christian Engström, Rick Falkvinge – piratpartiets senaste nyhetsbrev, Blogge Bloggelito. […]

 28. Mattias

  Anders: Ja, jag håller med om att det skulle vara oerhört fegt att låta nån annan ta första smällen.

  Samtidigt tycker jag det skulle vara så himla tråkigt om den svenska piratrörelsen blev amputerad. Om alla skulle åka dit samtidigt och ingen längre skulle lita på piratpartiet och aldrig mer våga ladda ner.

  Jag blir bara förvånad över att alla tar emot det här så okritiskt och tror att det är en ny idé.

  Jag tycker också att PPnet är ett bättre namn än Ipredia. Dels för att det är bättre att skapa något eget. Dels för att jag tror att det skulle vara svårare att åka dit.

  Jag kommer hålla tummarna för att detta kommer funka. Om det gör det kommer vi alla vakna upp till en bättre morgondag.

 29. Ipred & Telekompaketet « DOOM4

  […] gör vi motstånd? Jo genom att öppna nätverken. Emma föreslår t.ex. att vi upprättar Ipredia som en positiv […]

 30. Andreas

  Folk kommer ha väldigt svårt att köpa idén med öppna nätverk.

  Dels skriks det i media om “pedofiler använder öppna nätverk” vilket får många att backa.

  Annan orsak är att inblandning med polisen eller myndigheter är skrämmande. Får de en påringning eller ett (hot)brev så lägger många fler av direkt tror jag.

  Envisas de med att hålla ut så kommer ju intrångsundersökning på tal och beslagtagning av ens datorutrustning. Det är väl inte så kul.
  Och ja, vad har du på datorn nu som kanske du inte vill att andra ska se?

  Sen börjar folk förstå att det blir rättegång och advokat. Vad blir kostnader för det och hur förklarar man för arbetsgivaren att man måste till rätten för fildelningsbrott?
  Hur många vet hur det egentligen fungerar.

  Summan av det hela är att när folk väl förstår vad de ger sig in på så blir de rädda eller tappar intresset.
  Fighten mot rättssystemet, mediabranscher och myndigheter är som att bestiga ett riktigt berg. Svårt, speciellt om man är ensam.

  Och ensam är man. Alla de som använde ens öppna nätverk för sina egna syften lär inte synas till.

 31. Dodgy

  På tal om IPRED och hur hätska APB & co är så kom det här in för en dryg timme sen:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2680763.svd

  inte ens en dag med ipred i kraft väntade dom heh ^^

 32. Johan Öbrell

  @Dodgy
  Fast det verkar som det är en FTP server som de spanat på rätt länge…

 33. Det är första april… | min luktar oxo fisk!

  […] heta ipredia. Punkt ett är redan avklarad, andra punkten får bli när jag kommer hem. Bloggar: Falkvinge, Opassande, Jardenberg, Lurig, På Uppstuds, Scaber Nestor Bloggare: ipred, fra, öppna nätverk, […]

 34. Nej, det är inget aprilskämt | Vrålkoll

  […] Ja, då är de 1:a april 2009 och Ipredlagen gäller i Sverige. Det betyder att musikbolag som misstänker att någon delat ut eller laddat ner musik som bolaget har upphovsrätt till kan begära att få reda på exakt vem du är. De kan kräva att få din identitet av din internetleverantör. Sedan kan de kräva skadestånd och du kan dessutom bli skyldigt att själv betala en annons i en tidning där du berättar att du betalat skadestånd. Helt otroligt. Men det är inget aprilskämt och det finns redan i till exempel Danmark. Självklart kan det här föra med sig att öppna nätverk försvinner. Ipredlagen är ett stort slag mot utvecklingen. Det är ju tvärtom genom att ha fler öppna nätverk, på olika sätt som tekniken kan gå framåt. Open source och öppenhet är alltid bra, för det ger fler möjlighet att utveckla och forska. Falkvinge argumenterar bra för öppna nätverk. […]

 35. Nils

  dodgy:

  Hahaha helt galet…
  Fi fan för ipred nu vågar man ju ingenting längre…

 36. Beelzebjörn

  Sitter och kollar på kvällsöppet…

  Känns i reklampausen som om argumentationen kunde ha varit bra mycket starkare. ‘Demokratisk ordning’ nämndes en hel del – att lagen är stiftad i god demokratisk ordning…?

  Varför angreps inte den definitionen direkt? IPRED har inte följt demokratisk ordning i min mening, med tanke på lagens omfattande effekter på informationssamhället, i relation till hur den berördes i valrörelsen (inte alls).

  Anfall är bästa försvar… Hoppas på en utvikning om demokratisk ordning efter pausen nu, som gärna får beröra ACTA och Telekompaketet.

 37. Zohajar Imamou

  Beelzebjörn:

  Visst, men det är lätt att sitta och titta på!

 38. Beelzebjörn

  Sant… Men det är väl ändå den viktigaste aspekten, som kommer upp först? Det stora sammanhanget, och lagens implikationer på det öppna samhället?

  …Men jo – det var en skitdebatt. fattar inte vad Rick ens gör där – det blir inte mycket sagt mellan reklampauserna.

 39. Zohajar Imamou

  Beelzebjörn:

  Visst är det ett skitforum, men utanför nätet
  är vi i princip osynliga! Vi måste ta alla
  chanser att synas på de ställen där även de
  för vilka nätet inte är naturligt att
  använda ser oss.

 40. Beelzebjörn

  Jodå… Men då ska vi också få fram det viktiga.

  Nåja… Inget ont om Rick.

  Avreagerar mig på Birros blogg lite:

  “Beelzebjörn sade:

  Vaddå ´god demokratisk ordning´…?

  När i förra valrörelsen blev jag upplyst om att jag röstade för en regering som vill ge privata intressen privatpolisbefogenheter?

  När rådfrågade regeringen folket om IPRED, eller de efterföljande ACTA och Telekompaketet, varav man aktivt försökt mörklägga det förstnämnda?

  Ta GÄRNA vara på författares rättigheter, men INTE på bekostnad av det öppna samhället.”

  Petty revenge-style.

 41. Hej då Bill Maher « Sådd bland tistlar

  […] nog och ser hur lobbyorganisationerna kommer agera. Jag är en av dem. Piratpartiet tycker man ska öppna sina nätverk för alla, tydligen har man gjort så i danmark med följden att ingen med öppna nätverk har […]

 42. […] om IPRED: SVD DN Falkvinge (pp) HAX Aftonbladet […]

 43. Zohajar Imamou

  Jag kan inte detaljerna angående
  direktdemokratin i Schweiz, men jag har för
  mig att 50 000 namnunderskrifter räcker för
  att tvinga fram en beslutande folkomröstning.

  Min våta dröm just nu. Säga till politikerna
  att visst, då folkomröstar vi om det så får
  vi se!

 44. Beelzebjörn

  Jo, och inom EU skulle det vara en bra sak. Kolla hur många som fick säga något om EU-grundlagen…

  Irland sa nej, och sedan får vi se Margot Wallström sitta och prata om hur den ska drivas igenom ändå för att det bästa är att lämna sådant till makthavarna.

  JÄVLIGT skrämmande tendenser just nu.

 45. Mr Hemlig

  Det är inte så svårt att själv övervaka sitt öppna trådlösa nätverk, jag löser det med en mjukvarubrandvägg (Smoothwall) installerad på en gammal avlagd burk. SW har ett specialiserat DMZ nät som hanterar trådlöst nät. Där kan man ställa in regler och övervaka det mesta, sen är det bara att själv anmäla något misstänkt. När Ipredia wikin kommer upp lovar jag att skriva ett inlägg hur man kan hantera detta. Man kan tex sätta ett filter på polisens barnporrsida och bli alertad om någon användare surfar otillbörligt.

 46. Ipredia - här för att stanna? » Nöffa

  […] Finns även en hel del att läsa på  http://rickfalkvinge.se/2009/03/31/oppna-natverken-bygg-kunskapssamhallet/ […]

 47. […] egen version av Ipred. Lösningen på det danska problemet är öppna trådlösa nätverk; “om vem som helst kan använda nätverket, så anses det inte bevisat vem som har använt det till fi…” Till SvD säger Rick Falkvinge att “om tillräckligt många öppnar upp sina nätverk […]

 48. Irped, Ipredia & Ipredator « maloki

  […] på det inlägget varav några är ifrån theblackjacker.se, Erik Nyström, U. Anton Johansson, Rick Falkvinge, Andreas Karlsson och Sandrabillity. Själv har jag inte satt upp mitt ännu eftersom jag igår la […]

 49. Ipred, Ipredia & Ipredator « maloki

  […] på det inlägget varav några är ifrån theblackjacker.se, Erik Nyström, U. Anton Johansson, Rick Falkvinge, Andreas Karlsson och Sandrabillity. Själv har jag inte satt upp mitt ännu eftersom jag igår la […]

 50. Anton

  Nu får i alla fall folk runt min bostad surfa bäst de vill.
  http://img19.imageshack.us/img19/6433/bild2bsq.png

 51. Johan Öbrell

  Jag kollade av Uppsala lite på bussen till jobbet och hittade inget Ipredia alls ;(
  Måste fixa lite med mina confar hemma också så jag kan få upp en fungerande nod själv.

 52. Ipredia - Hur gör man? « infallsvinkel

  […] Några särskilt läsvärda inlägg om den nya bloggbävningen är: Falkvinge: Öppna nätverken, bygg kunskapssamhället […]

 53. Peter Andersson

  “Vad vill du ha en argumentationsövning om? Skriv och fråga! Det är mitt jobb…”

  Rick, jag tycker det är dags för en argumentationsövning som avlivar barnporrargumentet, uppenbarligen är ju den infallsvinkeln från våra motståndare framgångsrik mot Svenne Banan eftersom de ljuger fram den så ofta. Själv har jag kört ungefär så här med viss framgång (men du kan säkert göra det bättre):

  Pedofiljägarna borde falla på sina bara knän och tacka Gud för internet! Hur ofta åkte det fast 200 pedofiler på en gång före internet? Aldrig! Hur ofta åkte det fast hela pedofilnätverk på en gång före internet? Aldrig! Hur ofta åkte det ens fast en enskild pedofil före internet? På sin höjd om de togs på bar gärning, av en slump när polisen slog till mot deras hem p.g.a någon annan misstanke eller efter att de dött när bilder/filmer hittades vid genomgång av deras dödsbon. Det är ju TACK VARE internet som de sjuka jävlarna åker fast nuförtiden! Ett pedofilnätverk är som allting annat naturligtvis inte starkare än sin svagaste länk, ju fler av dem som har hittat varann via internet ju större matematisk/psykologisk chans att någon av dem får ånger och känner skuld och plötsligt sätter dit alla de andra. Det är tack vare internet de åker fast på det sättet! Det enda kända pedofilnätverket i Sverige från före internetåldern är det som avslöjades på sjuttiotalet och som (enligt historiska och googlebara källor) innehöll kända politiker, det avslöjandet tystades ned, vilket aldrig hade gått om internet hade funnits på den tiden. Det största kända pedofilnätverket i världen i modern tid är den katolska kyrkan i USA, som i internets gryning på nittiotalet inte längre kunde tysta ner att den hade infiltrerats av uppåt fyra tusen pedofiler, och det hade heller aldrig kunnat fortgå så länge om internet hade funnits redan för ett par generationer sedan. Det är TACK VARE internet som pedofilerna åker fast!

 54. Väx ipredia, väx! « >> hannes2peer

  […] caring. Jag oroade mig för att det motsatta skulle bli symboler för rörelsen. Tack opassande och Rick för den flygande […]

Comments are closed.

arrow